👩‍👦身為港島東區街坊,北角匯係我同囡囡嘅蒲點。😊😁囡囡超鍾意食🍳🥚蛋包飯🍚,所以當日式蛋包飯專門店Omumama 登陸北角匯一田超市,我地超興奮啊😍😘今日放學後,我地又去食蛋包飯🍴🍽️,仲見到有一架超搶眼嘅黃色Omu流動車,so cute,仲可以上車打卡💛🚕🚖📸📷🥚🍚明太子忌廉汁吉列豚肉蛋包飯原來忌廉汁配蛋包飯係咁夾😍😍,嘅忌廉汁帶有明太子嘅鹹香。💜😚🍳蛋皮嫩滑,包住粒粒分明嘅米飯,配上香口脆卜卜嘅吉列豚肉,既好味又飽肚,大人小朋友都喜歡🥰😇🍤串揚海老囡囡最愛嘅小食,串揚即叫即製,超香口💯🍴海老彈牙新鮮,食唔停口🤤🤤🥗日式薯仔及甜薯沙律🥔薯仔沙律係我最鍾意嘅日式小食,喜歡薯仔同甜薯嘅天然甜味,十分清新,原型澱粉質夠健康,減少罪惡感。😊😊👀👁️囡囡仲見到餐廳嘅海報,話只要今個月及10月份默書或小測拎到100分📚✏️,show比店員睇,就可以免費獲贈一隻吉列流心蛋🥚🥰💪佢話佢嚟緊嘅默書一定要攞100分💯媽媽再帶佢嚟呢度食, 佢太鍾意呢間餐廳嘅食物啦😍😍😍
👩‍👦身為港島東區街坊,北角匯係我同囡囡嘅蒲點。😊😁

🥚🍚明太子忌廉汁吉列豚肉蛋包飯

🍤串揚海老

🥗日式薯仔及甜薯沙律

2021-09-10
  • 蛋包飯
2021-09-11 21 瀏覽
早排放工嚟開北角匯行街,小編見倒出面泊咗架黃色車仔好搶眼🤩一睇個logo先知原來係Omu Mama嘅流動車❗️打卡一流😍🇯🇵「オムママOMUMAMA」係蛋包飯專家,佢地既蛋包飯一直採用嚴謹嘅食材、新鮮嘅配料、顆粒分明嘅米飯,大部份食材都係由日本空運到港添🍛各位蛋包飯控一定要試吓!Omu Mama位於北角匯B1一田超市內,有好多唔同嘅選擇🤔沙律、咖喱飯🍛 / 麵、小食炸物應有盡有😊_🫔脆炸明太子烏賊春卷 $16炸春卷食得多,好少見有呢個配搭😂明太子➕烏賊🦑食落去外皮香脆好香口,炸粉不會過厚推介👍🏻👍🏻🍤日式香蕉咖喱吉列海老蛋包飯 $42大家又食過香蕉咖喱未呢🤣特別之處在於食落帶果香,好惹味!咖喱吉列海老夠香脆彈牙,帶有濃郁口感,仲可以配沙律醬一齊食😍🍳日式香蕉咖喱天下鳥炸雞蛋包一丁面 $42聽個名都覺得好邪惡,不過值得一試💜天下鳥炸雞配上日式香蕉咖喱汁嘅蛋包一丁麵,炸雞皮脆肉嫩多汁😆

_
🫔脆炸明太子烏賊春卷 $16
推介👍🏻👍🏻

🍤日式香蕉咖喱吉列海老蛋包飯 $42

🍳日式香蕉咖喱天下鳥炸雞蛋包一丁面 $42
由日本開過嚟嘅天下鳥炸雞🍗喺北角一田開咗Pop-up store,同時佢哋有架喺日本訂返嚟黃色車仔🚕,造型夠晒可愛,仲會將外賣送去港九新界,我哋都特登去打咗個卡🤘。.📍日式香蕉咖喱天下鳥炸雞蛋包一丁麵($42)🍗炸雞做得相當唔錯,咬落嫩滑Juicy,只得3嚿,好食到唔夠喉。蛋包一丁麵諗法相當有趣😆,不過個麵冇乜調味食落有啲普通,旁邊嘅香蕉咖喱又真係食到香蕉嘅甜味🍌,感覺新奇唔會好怪。.📍日式香蕉咖喱澳洲和牛小排飯($48)和牛小排約4件,肉質半肥瘦,口感軟嫰重牛味🐃有驚喜。蛋包飯入邊用咗番茄炒飯加雞粒🍅🐓,個飯略淡但配上咖喱汁🍛都唔錯,蛋皮冇煮得過老👏🏻,份量都唔少。.📍串揚日式芝士年糕($15)芝士年糕食落軟糯,外層香脆,唔錯。.

📍日式香蕉咖喱天下鳥炸雞蛋包一丁麵($42)

📍日式香蕉咖喱澳洲和牛小排飯($48)

📍串揚日式芝士年糕($15)
芝士年糕食落軟糯,外層香脆,唔錯。

2021-09-10 46 瀏覽
自從中環灣仔繞道開通之後,去港島東方便了很多,特別是住新界九龍的朋友😆。這次就決定跟朋友向港島東出發,去逛逛街覓食一番💪。在港澳碼頭下車轉乘18X,大約10分鐘就到北角。下車向前行少少,就到達定期有打卡位的北角匯。跟朋友一起到這裡,真的方便了很多🙈。-這次跟朋友在北角匯覓食,去了一田食肆區覓食,有家新開的日式小店《Omu Mama》,主打吃日式咖喱蛋包飯😍,另有多款日式小食選擇。在北角匯門外還有店家的外賣車,顏色搶眼容易看到,車頂還有可愛的招牌公仔🤩,可以順道打卡一下📸。-💥明太子忌廉汁吉列豚肉蛋包飯 HKD$42,豚肉預先切開較方便吃,外皮酥脆肉質腍身。蛋包飯的外皮煎香了所以有咬感🤤,飯質粒粒分明口感煙韌。醬汁味道很香口,咸咸甜甜的挺特別😆。除了這個醬汁外,另有鮮茄醬和日式香蕉咖喱選擇。-💥日式香蕉咖喱天下烏炸雞蛋包一丁麵 HKD$42,香蕉配咖哩是第一次吃,同時間吃到兩種味道挺特別的😎。先吃到咖喱的香甜味,香蕉味道慢慢散發出來,但味道不會太重挺。炸雞也是做到外脆内軟的口感🤩,肉質嫰滑帶肉汁。-💥脆炸明太子烏賊春卷 HKD$16/份 / 串陽海老 HKD$8/隻,春卷一份有三條,用

💥脆炸明太子烏賊春卷 HKD$16/份 / 串陽海老 HKD$8/隻,春卷一份有三條,用紫菜包著烏賊再製成春卷,口感脆脆的增加了煙韌感挺特別的🤩。海老即是炸蝦,外皮酥脆不油膩,炸蝦爽口鮮味。

💥炸日本流心蛋 HKD$15/隻,以炸的方式做較少見,外皮口感酥脆,炸粉不會感到厚身🙈。切開後還可看到流心的效果,蛋汁一湧而出🤩。熱辣辣吃口感挺好的,是個既邪惡又特別的小吃。
2021-09-09
15 分鐘 (堂食)
2021-09-06 15 瀏覽
上星期聽朋友講北角開咗一間食香蕉咖喱嘅蛋包飯店,店舖雖然細,但價錢食品都算合理,平民價!我點左香蕉咖喱牛小排套餐及一隻炸流心蛋,最初都擔心香蕉同咖喱味道會有點怪,最初聞落去有陣陣香蕉味,但食落口就覺得咖喱味比較濃郁跟香蕉原來都幾夾。另外就係流心炸蛋,我之前食過出面嘅炸蛋好多時都話流心,但用咁高溫炸,好多時候裏邊已經唔再流心,但這呢間店嘅炸蛋做得好出色,一咬落去蛋汁就爆曬出嚟,所以大家食嘅時候都要小心留意吓,唔好咁大膽咬落去我點左嘅呢兩種食品都真心值得推介!

我點左嘅呢兩種食品都真心值得推介!
香蕉咖喱和牛小排蛋包飯
炸流心蛋
外賣自取
香蕉咖喱和牛小排蛋包飯
炸流心蛋
2021-04-27 414 瀏覽
Meow~ my omurice! decorate on your own lunch set行過北角,除咗買野食之外,記住買埋個🇯🇵飯番屋企,發揮小宇宙一齊DIY,有得玩之餘,仲好好味添!飯上面多隻🐱貓貓,係唔係又得意咗呢 XD今次試咗佢哋嘅獨家香蕉咖喱🍌wow~真係好有香蕉味呀!切開入面嘅番茄炒蛋飯都好唔錯添!搭配埋豐富嘅雞粒,仲有上邊香脆嘅吉列炸蝦😍好香好有口感🥳復活節之茄汁蛋包飯比賽,豐富獎品等緊你~快啲一齊join啦🤩@omumamahk 📍北角 North Point

飯上面多隻🐱貓貓,係唔係又得意咗呢 XD

🥳復活節之茄汁蛋包飯比賽,豐富獎品等緊你~
快啲一齊join啦🤩

@omumamahk
📍北角 North Point
呢間野係北角一田賣日本飛驒牛包執左之後開,今日咁岩係fp見到新店加盟,一於吹雞試試佢,點見準備落單個時發現,原來現在叫仲抵過網上落單,同事都心諗,真好彩省左幾蚊雞,差d被水魚了。外賣完拎返公司食,一打開,兩舊牛肉粒,多x謝哂!^^味道唔差,蛋包飯係有番茄炒過,仲加左d雞肉粒,香蕉味唔濃,亦都無果肉整體份量細,只能當下午茶
整體份量細,只能當下午茶
日式香蕉咖喱澳洲和牛小排蛋包飯
題外話/補充資料: 兩舊牛肉粒多謝哂 註:fp落單8折左會仲貴過現場落單
2021-03-23
15 分鐘 (外賣自取)