2004-12-28
酒煎鵝肝正到爆!! 聖誕前同同事黎食私房菜. "打的"去到都仲要再搵一段時間先搵到. 一去到個feel好warm. fit 晒mood~頭盤1: 煎鵝肝. 好厚肥. 個面同邊煎得乾脆. 肉嫩帶少少油. size亦比其他食肆大. 過足晒癮.頭盤2: 風乾火腿: 呢味係後加的. 同事話有人推介. 我地即管試下. 肉質爽中帶嫩. 個人喜好會將之伴飽食. 可惜Olala的飽唔多得. 乾硬似隔夜. 所以齋食火腿似乎咸了點.主菜: 燜羊腿: 咸....都仲條好咸. 另叫了大蝦伴意大利面. 個汁酸甜可口. 大蝦鮮甜夠爽. 呢個得!甜品: 香芒千層蛋糕: 濕品也. 芒果千層蛋糕淋上芒果汁. 好香. 其實好好食. 不過賣相欠了些少.順帶一提. 我在食緊Appetizer 的時候問過一個長髮束起的四眼女侍應. 我想知個main 的Pasta是咩款的pasta. (皆因佢一早fax menu 過黎我公司的時候叫" 蝦面") 咁我就clarify下咩叫" 蝦面"啦. 以下係節錄我地一段對話.拎出黎同大家感受下. 我本人就覺得俾呢個女侍應吹到"啤"一聲. 呢個女侍應回覆話: " 哈哈. 呢個係蝦同面咁解"咁我就
呢個女侍應回覆話: " 哈哈. 呢個係蝦同面咁解"
咁我就話"即係咩面?"
佢就話:" 咁你話呢?" (佢做乜反問返我呢個客??)
我話:" 我問緊你..."
佢話: " 呢度食西餐. 我地唔會俾蝦子面你咖啦"
我就話: " 我當然知. 我問你地會配d咩pasta 俾我?"
佢先至俾個final answer 俾我: "---係意大利面"
玩野呀.......................?