2020-07-13 980 瀏覽
星期日下午去買即炸薯片,個收銀哥哥話得返一個味(整好係櫃)其他味要等45分鐘,我見鋪頭得2個客,咁我就話照等,買咗避風塘香辣味配汽水餐,同買多2個cookie cone 雪糕食住等。點知出嚟係咁,無咗個cookie cone, 我再睇返個menu 問清楚收銀哥哥,點解無咗個 cookie cone, 佢先同我地講買曬🤦🏻‍♀️, 我唔明點解個收銀哥哥唔係落單時講聲🤦🏻‍♀️,個雪糕係好濃牛奶味🥛,原本係想連cookie cone 食雪糕,立即失望咗,想走返去前幾間鋪食返個正常雪糕😒最後個薯片得了20分鐘就有,其實佢哋係唔係唔想開爐炸呢?

最後個薯片得了20分鐘就有,其實佢哋係唔係唔想開爐炸呢?

原味軟雪糕
2020-07-12
下午茶
2020-03-27 617 瀏覽
好鍾意食薯片同雪糕嘅我,係地鐵站一出嚟就見到哩間Calbee專門店,忍唔住要入去買嚟試下。但可能係我對佢嘅expectation太高,食完之後有啲失望,應該唔會再去第二次☹️.🐽薯片+軟雪糕🐽原本以為啲薯片會係即叫即炸,應該好熱先啱,點知係凍哂嘅,一食落口原來同普通包裝薯片嘅味冇分別,仲要唔脆,味道都好淡😞雪糕都有奶味嘅,但份量就唔夠多,唔值哩個價錢。.總括嚟講係唔係幾抵食,唔值賣咁貴,下次如果想食薯片都係會買返包裝薯片再買杯雪糕就算🙁
🐽薯片+軟雪糕🐽
雪糕都有奶味嘅,但份量就唔夠多,唔值哩個價錢。
2019-09-26 794 瀏覽
放工諗住食個雪糕慶祝下happy friday,經過利東街呢間賣零食舖頭,竟然發現有呢隻北海道牛奶雪糕賣,而果日買兩件產品有75折,二話不說即買多盒零食一拎到雪糕,即9秒9幫佢打卡,相中見到已經融融地,點知影完相隔一秒,竟然成個跌左落地,但唔係拎唔實而跌,而係個餅皮雪得唔夠凍,拎拎下成個碎左,跌左落黎。。。當下既心情真係極無奈,個個客人都望住我,咁大個女真係第一次咁瘀好彩店員幫我清理,同埋換另一杯雪糕比我,心情先好番少少咋!

北海道牛奶雪糕

好彩店員幫我清理,同埋換另一杯雪糕比我,心情先好番少少咋!
2019-09-19
北海道牛奶雪糕
2019-09-18 466 瀏覽
之前一直都想試下CREMIA雪糕🍦但奈何成45蚊杯有啲貴。上星期行過發現做緊買二送一優惠,姐係平左成15蚊!即刻拉埋同事lunch time去食😋落完order可以係玻璃窗嘅位置睇到雪糕嘅生產過程,店員逐杯逐杯咁整,好有心機。先係雪糕機唧雪糕出黎,然後先再灑上唔同味嘅調味粉,睇到都好吸引.我食左朱古力味,同事食宇治抹茶味,兩個都好食,值得推薦俾大家雪糕底係好香濃嘅牛奶味,就咁食原味都應該會好食。朱古力味比較濃味,食落似係可可粉嘅口感,幾好。溫馨提示,食嘅時候要小心啲粉整污糟件衫,我就中左招同要快啲食,天氣熱,好快就出現狂滴雪糕嘅情況。

朱古力味CREMIA軟雪糕
宇治抹茶味CREMIA軟雪糕
溫馨提示,食嘅時候要小心啲粉整污糟件衫,我就中左招
同要快啲食,天氣熱,好快就出現狂滴雪糕嘅情況。

2019-09-13
朱古力味CREMIA軟雪糕
宇治抹茶味CREMIA軟雪糕
  • CREMIA  軟雪糕
2019-09-10 446 瀏覽
呢間外賣店早前開咗,主要賣雪糕食品,有雪米糍、意大利雪糕同炸雪糕。個舖頭裝潢都靚,所以好易認得佢個位置👍🏻我試咗一個雲尼拿炸雪糕球($32蚊),雖然唔係平,但係勝在皮脆「糕」嫩,仲有得拉絲!😆最後尖沙咀開咗新分店,仲有免費試食,大家可以撞下彩!

最後尖沙咀開咗新分店,仲有免費試食,大家可以撞下彩!
適合卡樂B迷某天姐帶我吃過Poterico薯條,就回不了頭……距離公司挺遠,但比距離家近,所以一兩個月會去吃一次即叫即炸,通常等大約5分鐘現場可以看到製作過程,算乾淨衞生8月初吃的芝士味薯條加黑松露醬現炸薯條有香脆的表面和軟糯的薯肉,加上冷凍的黑松露醬真的絕配!薯條筆挺,外層薄脆,吃下去的溫熱感是零食Jagarico沒有的 (各有各好吃)個人十分推薦加購黑松露醬,稍為省著蘸可以吃完一杯薯條作為飯前小食(?)一流!店內有一張桌子,作為企位進食的區域被零食包圍地吃,說不定會吃完再買其他東西吃但店外有長椅,只有一兩人的話大多數有空位置,大可以坐下慢慢吃順帶這是11月尾吃的原味其實我不太能分辨原味和芝士味……哈哈不加醬也是美味的小食呢
[車車推薦度: 8/10] 適合卡樂B迷

某天姐帶我吃過Poterico薯條,就回不了頭……
距離公司挺遠,但比距離家近,所以一兩個月會去吃一次

即叫即炸,通常等大約5分鐘
現場可以看到製作過程,算乾淨衞生

Poterico薯條(芝士味)+黑松露醬

8月初吃的芝士味薯條黑松露醬
個人十分推薦加購黑松露醬,稍為省著蘸可以吃完一杯薯條
作為飯前小食(?)一流!

店內有一張桌子,作為企位進食的區域
被零食包圍地吃,說不定會吃完再買其他東西吃

Poterico薯條(原味)

順帶這是11月尾吃的原味
其實我不太能分辨原味和芝士味……哈哈
不加醬也是美味的小食呢
題外話/補充資料: 卡樂B的薯片、蝦條、粟一燒(可惜現在見不到最喜歡的蒜蓉味!)陪伴我成長,後期出現的宅卡B也成為我鐘愛的零食之一。薯仔精靈Potta都很得我歡心,有因為Potta而買零食。後來日式零食店如雨後春筍,卡樂B以外的日本牌子的零食都普遍起來,同時也有日本版的卡樂B產品出售了。吃過Jagarico——典型的薯條型零食,再吃到現炸薯條Poterico,簡直有夢想化為現實的錯覺,第一次吃到時相當感動。作為小小的卡樂B迷,直到現在都會留意新口味或限定口味的卡樂B食品,也會一直留意零食物語xCalbee Plus的動向!
2019-08-06
5 分鐘 (外賣自取)
Poterico薯條(芝士味)+黑松露醬
Poterico薯條(原味)
2019-07-16 310 瀏覽
每星期都要到灣仔上日文堂附近就係喜帖街😀上完堂咁辛苦就要慰勞下自己 就去左食薯片雪糕其實依家囍帖街都多咗好多嘢食大家都可以去行下街食個飯打個卡其實囍帖街嗰度所有鋪頭嘅裝修都好靚好似卡樂B呢間鋪頭咁其實所有裝修同入邊都有買好多日本嘅零食之後就去到今次嘅主角朱古力薯片雪糕😀本來以為薯片得一兩塊點知去到底都仲係鋪滿一層層嘅薯片同朱古力醬雪糕唔會好快溶但係都好夠牛奶味薯片熱熱地加埋雪糕一齊食原來感覺幾特別
每星期都要到灣仔上日文堂

點知去到底都仲係鋪滿一層層嘅薯片同朱古力醬
雪糕唔會好快溶但係都好夠牛奶味

薯片熱熱地加埋雪糕一齊食原來感覺幾特別
2019-03-01 592 瀏覽
我本身對雪糕就唔太好既但近排比我係零食物語見番日本果隻波浪紋雪糕睇下黎到香港仲可唔可以keep番個水準-朱古力cremia 軟雪糕 $45開頭望住佢整 見佢就咁係原味軟雪糕面頭到落朱古力粉果陣 都有少少後悔 事關原味既都係 $38 就咁落朱古力粉唔係太夠誠意但兜野奶落去就知我錯曬喇啲朱古力粉唔單止靚仲好重可可味 可惜食起上黎有啲麻煩比風吹一吹咋 我就已經變左土著咁 成臉粉而雪糕方面亦都幾抵讚 Cremia雪糕同一般雪糕唔同既地方就係會用牛奶既脂肪去做 質感同味道上都比一般雪糕滑同重奶味 每一啖都好似同時隊緊三四盒維記牛奶咁鐘意飲奶既真係唔可以錯過😈雪糕筒用既材料都係唔同 用左英國偎格酥餅乾langue de chat 黎做好脆口而且啖啖都有牛油曲奇既味道 真係好正🍪-雖然價錢較一般雪糕貴 但味道唔錯 得閒口痕去試下都係可接受既
我本身對雪糕就唔太好既

得閒口痕去試下都係可接受既
2018-12-24
朱古力cremia 軟雪糕
2019-02-24 383 瀏覽
難得抽到時間同嫲嫲2個行下利東街,見到calbee 店,知道左好耐刀未試,見餐牌有好多款同形狀味道選擇,仲有得揀跟定唔跟雪糕tim, 就買左芝士醬味波浪薯片,等左幾分鐘,拎得啦,滿心歡喜出面揾個靚位坐低慢慢歎,點不知一放入口凍ge, 又唔脆,失望相刀費事影!冇下次lu
相刀費事影!冇下次lu
2019-02-21
2018-12-06 593 瀏覽
Okashi Galleria x Calbee Plus (灣仔) — 日本版瀨戶內檸檬味Jagabee 🍋 $39自上次在日本德島買過瀨戶內檸檬味薯片🍋後,同事們試們試過亦讚不絕口。自此,我看到有瀨戶檸檬制的產品,例如:薯片、薯條、杯麵等也會買來試🤣。•位於灣仔利東街的卡樂b專門店有很多巿面沒有的口味的產品,亦有日本直送的產品😍。-薯條帶有微微的檸檬味🍋,減低薯條的油膩、「熱氣」感。-包裝說加了黑椒,但嘗不出黑椒味。•回頭指數:8/10(由於是日本版價錢偏貴,不是到處也能買到,但味道很 fresh)•

薯條帶有微微的檸檬味🍋,減低薯條的油膩、「熱氣」感。
包裝說加了黑椒,但嘗不出黑椒味。

2018-11-26 444 瀏覽
Oh right put your hand up if you like dipping your McDonalds Fries into your soft serve ice cream?! Well if you do then look no further than Calbees soft serve ice cream (creamiest milk from Hokkaido) and freshly made chips.... The chips comes in different flavours and we went for chocolate because why the heck not... seems like chocolate goes well with ice cream... The chips are chocolaty and also have a hint of salt - so you have sweet and savoury from the chips and then of course the creamy s

The chips comes in different flavours and we went for chocolate because why the heck not... seems like chocolate goes well with ice cream... The chips are chocolaty and also have a hint of salt - so you have sweet and savoury from the chips and then of course the creamy soft serve. Works surprisingly well together. You get well more bang for your buck than walking across the road to Givres, Venchi (hopewell) or Emack which all costs around HKD40 plus for one scoop of their glorified ice cream/gelato.

Calbees Cremio ice cream cone itself is HK45 but it's a tasty soft serve and much more satisfying than the fancy gelatos you get out there.

Now with Christmas decorations up at Lee Tung Avenue and then of course the Chinese New Year decorations coming up, it's a nice little date spot. Grab something inexpensive to eat in the surrounding streets and then cosy up under the decorations together with an ice cream too boot.
2018-11-25
  • Ice Cream
2018-11-19 426 瀏覽
呢樣野其實唔係新鮮事,日本有左好耐,唔知點解香港咁遲先開過開黎灣仔睇燈飾,順便食下芝士味薯條,即叫即製,等三分鐘有得食,細細杯,熱辣辣,外脆內軟,入面粉軟嘅芝士薯蓉極之邪惡,食唔停口,唔係要食飯嘅話,真係要買多杯P.S. 避風塘Jagabee 包裝畫得好靚
呢樣野其實唔係新鮮事,日本有左好耐,唔知點解香港咁遲先開

過開黎灣仔睇燈飾,順便食下

P.S. 避風塘Jagabee 包裝畫得好靚

2018-11-18
3 分鐘 (外賣自取)
2018-11-10 245 瀏覽
唔開心就係要食雪糕!第一次食呢間既雪糕就係之前做野做到好頹,男友仔買比我食,一食驚覺,原來除左godiva,仲有咁好食既雪糕❣️最愛都係原味❤️奶油味好濃郁,好creamy!個雪糕筒係日本曲奇,好脆好好味😋食完真係好減壓!每次唔開心,佢都不失為一個有效但邪惡既解藥🙈
,原來除左godiva,仲有咁好食既雪糕❣️

食完真係好減壓!
每次唔開心,佢都不失為一個有效但邪惡既解藥🙈
2018-11-09
外賣自取
2018-07-14 834 瀏覽
同小朋友行經喜貼街,當然要入來擺低幾舊水....店內的小食多到數唔盡,小朋友入到來簡直發哂狂。好快買咗两個軟雪糕,一杯薯片加雪糕套餐,然後喺店內“立食”。雪糕好滑,而且牛奶味十分濃郁,薯片切得好薄,新鮮炸起,又香又脆,真係好邪恶😋😋😋。
同小朋友行經喜貼街,當然要入來擺低幾舊水[偷笑]....店內的小食多到數唔盡,小朋友入到來簡直發哂狂。
2018-07-06 493 瀏覽
食飽飯飯就去食個超creamy 嘅雪糕🍦奶味香濃,非常之滑順滿足😍足開心係個筒係白之戀人嘅曲奇!好食到停唔到😘不過真係要食快d,天氣熱溶得好快 😀🐿價錢只係38蚊都抵食呀!日本都要呢個價 #foodshare #hkfoodsharing #hkfoodig #hkdessert #icecream #cremiera #hkfoodig #hkfoodigers #hkfooddiary #hkfoodshop