2023-06-20 107 瀏覽
今日天氣又好熱,行行吓街要搵個地方坐一坐低去食 d野😬~見網上好多人推介呢間餐廳,就一於入去試一試🤗~🌟麻糬鑊仔雪山熱香餅 $98雖然個樣好似梳乎厘,但口感較實,但又不失鬆軟🤩,熱香餅入面仲有超多拉絲麻糬!非常煙韌😍~再加埋周邊鋪滿杏仁碎嘅微溫淡奶同上面粒冰凍雪糕一齊食,冰火交融😜,口感味道都好豐富,好好味👍!🌟朱古力布朗尼窩夫 $98賣相好靚,好啱打卡❤️!窩夫一共有4件,外脆內軟,又厚實,富有蛋香☺️!而布朗尼都夠濕潤,朱古力味濃郁😚!面頭仲好多朱古力醬、杏仁片,加埋朱古力雪糕,非常邪惡🤤!好啱朱古力控食🤣!

🌟麻糬鑊仔雪山熱香餅 $98

🌟朱古力布朗尼窩夫 $98

2023-06-19 66 瀏覽
餐廳放滿木質同雲石傢具,室內以暖黃燈為主,打造出悠閑嘅感覺。餐廳最入仲有一排望海景嘅單邊高枱,非常適合獨個兒食飯嘅人!😎午餐係配是日餐湯或者雜菜沙律,同一杯$33或以下嘅飲品,而其他特飲就要補差價啦🍹🍝明太子雙蝦意粉 $118雙蝦係指意粉上鋪滿大大隻鮮蝦同好多櫻花蝦!明太子醬汁亦好多!仲有幾片青瓜片🍔Ohayo芝士瀑布安格期漢堡 $128充滿肉汁嘅漢堡加上極邪惡嘅芝士醬,再配一籃炸到脆口嘅薯條同沙律菜!絕對夠食啊🐠寶雲酥三文魚配田園炒雜菜及香辣薯條 $135煎香嘅三文魚依然鎖住魚油,皮層酥脆,魚質軟滑。亦配有炸薯條同炒雜菜,份外健康!記得點埋跟餐嘅蛋黃醬!加分位!🎃迷你芝士流心蛋燒南瓜焗伴脆皮單骨雞鎚 $128非常IGable嘅小食!一整個日整小南瓜!內有焗到熱辣辣嘅芝士流心蛋!用嚟點單骨雞鎚,完全match!! 食完仲可以刮埋啲南瓜肉出嚟撈芝士食啊

🍝明太子雙蝦意粉 $118

🍔Ohayo芝士瀑布安格期漢堡 $128

🐠寶雲酥三文魚配田園炒雜菜及香辣薯條 $135

🎃迷你芝士流心蛋燒南瓜焗伴脆皮單骨雞鎚 $128
2023-06-19 84 瀏覽
大海景加上日系既擺設同坐位,仲有個落地玻璃成個感覺都好舒服。餐廳主食同甜品都好多選擇,特別係甜品真係睇到眼花撩亂! 但岩岩收工緊係醫飽左個肚先! 我地叫左2個dinner set 會跟餐送個是日餐湯,今日個餐湯係雜菜周打忌廉湯,仲有D bacon所以飲落味道唔會太單調❤ 牛肝菌大啡菇雜菌燴飯 - 我自己本身中意唔太濃味既食物,佢呢個燴飯口感好creamy食起上黎啖啖都有好香既菇菌味OHAYO熔芝士炸雞 - 呢D炸物記得黎到即食,放耐左就唔香口了,D芝士真係好香,如果可以再多D就更好了,炸雞薯條呢個組合真係無敵呀!珍寶帶子泰皇紅咖哩燴飯 - 呢個話明有泰皇紅咖哩,真係好Thai style 如果食到小小辣既朋友可以試下~ 一黎到已經俾2大粒帶子吸引住,帶子兩邊都煎香仲有青口, 魷魚 同蕃茄等配料,所以食起上黎口感同味道都好豐富,如果中意濃味既會岩食❤

2023-06-14
5 分鐘 (堂食)
2023-06-19 65 瀏覽
Heading to ToyR’us and pop by this newly opened restaurant.😋 dinner time right after exercise and waffle comes in mind at first sight .. can’t wait to order it even before the main 🥳 love its thick & solid texture, mochi is at its best form and won’t be runny like gluey . 🍔 wowow!! Rarely seeing a burger in real is way better than its photoshop from the menu! Engulfing a skyscraper challenge! Love the fried the most! Crispy and goes perfect with the ketchup .🥤 least preferred the soda as it’s no
🥤 least preferred the soda as it’s not frizzy 😅
💰HK$309
2023-06-15
2023-06-18 219 瀏覽
Ocio最近在海港城新開的日系海景咖啡店,餐廳以淺木色為主,還有隨處可見的畫家熊熊,也太可愛了吧—!除了Ocio最出名的甜點是不可不點外,鹹食方面都頗令人驚喜的🥰 晚上來雖然沒有晚景,但可以想像好天來的時候可以看到藍天或日落的晚霞呢!𓂅 松葉蟹蓋龍蝦汁意粉 ( ᴴᴷᴰ 199 / ᴰᴵᴺᴺᴱᴿ )蟹殼裡是滿滿的蟹,配上龍蝦汁跟木魚花吃真的不錯,就是晚餐set的價錢不太便宜𓂅 鮮奶藍抹茶 ( + ᴴᴷᴰ 15 )用上蝶豆花而變得藍的飲品外貌很美,鮮奶的味道很突出反倒顯得抹茶味薄弱𓂅 朱古力布朗尼窩夫( ᴴᴷᴰ 98 )來到這裡當然不可不吃甜點!注意這裡的甜點都是即叫即上的,想後上就要自己留意了。布朗跟尼窩夫本身都相對脆身,配上朱古力蛋糕吃就有冰火二重奏的感覺!

松葉蟹蓋龍蝦汁意粉

𓂅 鮮奶藍抹茶 ( + ᴴᴷᴰ 15 )
鮮奶藍抹茶

𓂅 朱古力布朗尼窩夫( ᴴᴷᴰ 98 )
朱古力布朗尼窩夫
2023-06-15
2023-06-18 86 瀏覽
今晚和友人到尖沙嘴逛逛順便看小黃鴨,從海傍看完小黃鴨 直入海運大廈 就會見到Lane Crawford 落一層就好多野食! 最開心係行埋玩具反斗城隔離就見到間又大望落又寬敞舒適嘅餐廳,即刻衝入去享用晚餐。晚餐套餐選擇種類多,呢間餐廳食過好多次 都回味無窮,今次要嘗鮮, 揀左法式煎原條龍脷魚配蘆筍粟米仔蘭草醬和松露薯條,套餐上台的時候震撼到我和友人,龍脷魚一整條的尺寸和用料上都誠意滿滿,吃上口鮮味十足,而且香脆外殼內有嫩嫩的魚肉,友人和我吃得津津樂道。甜品方面,都深得我心,鑊仔伯爵茶雪山熱香餅,Q 彈Q彈,入口即溶,配上伯爵茶沾著吃是一流。飲品方面,奇異果西柚檸檬梳打,夏天必備之選,入口非常清爽解渴,三種水果的組合都非常健康。另外,仲有杯紫薯鮮奶,新配搭迎合當下潮流,味道香濃的紫薯,配上鮮奶的比例剛好,突出濃郁的紫薯味
2023-06-18 113 瀏覽
1/拎咗飛,員工叫號碼好似只係叫俾自己聽,幾張飛嘅客人都聽唔到嗰位員工叫號碼。2/入到去兩個人一張枱,但係逼到直程要成張枱拉出嚟先坐到入去卡位(我係瘦底嘅人)3/員工整理刀叉餐具,好似同佢哋有仇咁好大力,令到餐具碰撞聲非常之嘈,好似去咗茶餐廳一樣完全唔覺呢間係日本餐廳4/廚房出菜比較慢,有待改善,樓面服務員工態度更加有待改善,放低杯咖啡個下,感覺好似去咗茶餐廳。5/咖啡味道OK ,薯條炸得好乾,另外叫咗個Waffle,一樣係好乾好乾,我從未試過食甜品食淨一半,因為真係幾難食。6/ 價錢接受,但唔推薦,自己都唔會再去。
6/ 價錢接受,但唔推薦,自己都唔會再去。
2023-06-18 89 瀏覽
喺海港城玩具反斗城隔離新開張既西日式甜品店望到啲裝修同鋪名好眼熟Ohayo by ocio 原來真係鑽石山嘅分店相請不如偶遇就入去試吓新開張有咩唔同晚市套餐會送餐湯同飲品今日餐湯係南瓜湯 係由新鮮南瓜整成 幾好飲👍松葉蟹蓋龍蝦汁意粉 估唔到蟹蓋入邊有滿滿嘅蟹膏😳意粉夠爽口彈牙加埋海鮮雜燴配埋龍蝦汁 口感好豐富 好好味🤤有驚喜!另外加左一份ohayo 芝士熔岩炸雞配薯條芝士醬夠香濃 炸雞好脆入面又夠juicy! 都唔錯👌🏿甜品叫左炙燒麻糬朱古力心太軟好似係新產品口感真係幾得意 👍平時切開心太軟會有朱古力流心,今次變咗麻糬。但係食落去煙煙韌韌同事又有朱古力流心嘅味道 覺得好神奇😝😝呢間分店位於尖沙咀 可能租金較貴,所以價錢比起鑽石山貴少少🤭但係我覺得食物質素對得住價錢👌🏿
喺海港城玩具反斗城隔離新開張既西日式甜品
晚市套餐會送餐湯同飲品
今日餐湯係南瓜湯 係由新鮮南瓜整成 幾好飲👍

估唔到蟹蓋入邊有滿滿嘅蟹膏😳
意粉夠爽口彈牙加埋海鮮雜燴
配埋龍蝦汁 口感好豐富 好好味🤤有驚喜!

另外加左一份ohayo 芝士熔岩炸雞配薯條
芝士醬夠香濃 炸雞好脆入面又夠juicy! 都唔錯👌🏿

甜品叫左炙燒麻糬朱古力心太軟
好似係新產品

2023-06-18 159 瀏覽
之前係將軍澳都食過Ocio,新開咗間姊妹店喺海運大廈,見有望海位,地方開揚就去試試Dinner set包咗餐湯,呢日係忌廉周打湯,質地稀身💰OHAYO 珍寶安格斯牛肉漢堡包💰$168非常大個,有兩層安格斯牛肉,口感味道都好啱食,芝士半溶超正💚綠茶紅豆麻糬窩夫🧇$98轉咗朱古力雪糕+$5,綠色嘅綠茶waffle賣相吸引,最鐘意入面有煙韌麻糬,外脆內軟口感好好食,配埋雪糕冷熱交融,仲有微甜紅豆食落更夾更有層次🍑蜜桃紅茶食完鹹嘢甜嘢,飲返杯熱茶好舒服,微微水果甜味👍🏻🚩Ohayo by Ocio (尖沙咀) @ohayo.byocio 📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG19號舖

Dinner set包咗餐湯,呢日係忌廉周打湯,質地稀身

💰OHAYO 珍寶安格斯牛肉漢堡包💰$168
非常大個,有兩層安格斯牛肉,口感味道都好啱食,芝士半溶超正

💚綠茶紅豆麻糬窩夫🧇$98

🍑蜜桃紅茶
食完鹹嘢甜嘢,飲返杯熱茶好舒服,微微水果甜味👍🏻

📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG19號舖
尖沙咀新開的日式小清新ᴄᴀғᴇ ʕ•ᴥ•ʔ 環境明亮開揚 很舒適~❥ 煎封比目魚柳配田園炒雜菜&香辣薯條 $𝟷𝟸𝟾這是ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛ ᴍᴇɴᴜ配有餐湯/沙律 及$𝟹𝟹餐飲厚厚的比目魚柳 十分嫩滑薯條加了辣粉 更惹味吸引:)❥ 鑊仔草莓雪山熱香餅 $𝟿𝟾熱香餅很鬆軟不要看它細細份 其實都幾飽肚草莓元素主要來自草莓醬和少量草莓粒整體味道就不過不失吧❥ 朱古力麻糬窩夫 $𝟿𝟾窩夫外脆內軟 麻糬煙韌滿滿的朱古力 配上雪糕是會令人滿足的一款~❥ 白桃富士山 ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛ +$𝟷𝟻❥ ᴏʜᴀʏᴀ水果茶 $𝟺𝟾兩杯飲品都好打卡ᴀʙʟᴇ啊✧味道濃一點會更稱心🜚 很喜歡這種小清新sᴛʏʟᴇ的環境甜品飲品賣相都很搶鏡味道中規中矩感覺此店的甜品才是主打所以對主食沒有什麼太大期望在這樣的條件下 反而覺得主食有點驚喜⚘
尖沙咀新開的日式小清新ᴄᴀғᴇ ʕ•ᴥ•ʔ
環境明亮開揚 很舒適~

❥ 煎封比目魚柳配田園炒雜菜&香辣薯條 $𝟷𝟸𝟾
這是ʟᴜɴᴄʜ sᴇᴛ ᴍᴇɴᴜ
配有餐湯/沙律 及$𝟹𝟹餐飲
厚厚的比目魚柳 十分嫩滑
薯條加了辣粉 更惹味吸引:)

❥ 鑊仔草莓雪山熱香餅 $𝟿𝟾
鑊仔草莓雪山熱香餅

❥ 朱古力麻糬窩夫 $𝟿𝟾
窩夫外脆內軟 麻糬煙韌
滿滿的朱古力 配上雪糕
是會令人滿足的一款~
朱古力麻糬窩夫

朱古力麻糬窩夫
白桃富士山
ᴏʜᴀʏᴀ水果茶
2023-06-16 166 瀏覽
位於尖沙咀海運地下的「Ohayo」新開不久,在玩具反斗城旁邊,吸引很多家長帶小朋友行完反斗城,就來歇腳醫肚。餐廳佈置乾淨整齊,近窗邊的bar 枱可以望住個海,非常浪漫。晚市套餐有九款,包餐湯和飲品。「甘筍忌廉湯」先來兩碗甘筍忌廉湯暖暖胃,湯打得幼滑香濃,加了果仁碎增加口感。「牛肝菌大啡菇雜菌燴飯」$138美味的牛肝菌營養豐富,味道鮮美,切碎後混合木耳來燴飯就最美味不過,飯中間放了大啡菇,肉厚粗壯,還灑了芝士粉,這碟飯是吃素朋友的佳音。「法式煎原條龍脷魚」$208超大條的龍脷魚煎得香脆,上枱時非常震撼,魚肉幼滑少骨,啖啖肉,灑上檸檬汁,也可以點些沙律醬或橄欖油,超正。還有薯條、車厘茄伴碟呢!

晚市套餐有九款,包餐湯和飲品。
「甘筍忌廉湯」

「牛肝菌大啡菇雜菌燴飯」$138

「法式煎原條龍脷魚」$208

2023-06-13
2023-06-16 131 瀏覽
偶然過來海港城食中午飯。。朋友話有優惠劵餐廳對海景,裝修好新正, 坐位都闊落,食午飯來講都很舒服order 左大蝦意大利粉, 餐配沙津飲品,都算過得去,始終都係尖咀~ 都算正常價都算正常西野
2023-06-02
2023-06-14 76 瀏覽
環境🌿:裝修簡約,以木系為主,淺木質的顏色,加上餐廳盡頭的落地玻璃窗對住維港海景,一面聽日文歌曲,一面嘆午餐,嘆埋個靚靚海景,增添療癒。服務🌿:用QR code下單,收取加一服務費❤️甜品即叫即做今天order了個午餐黑松露大啡菇野菌意粉🍜$98大啡菇肉質豐厚,加上不同菌類散發出濃郁的香菇味,加上黑松露粉醬汁加芝士粉,令意粉味道更濃郁順滑。蔬菜周打魚湯多種蔬菜肴製而成。口感清淡而味美,很適合健康素食者。鮮奶紫薯☕️原價$43,跟餐加$10淡淡的浪漫紫上一個奶白心心🤍打卡一流,淡淡紫薯香再加上幼滑的奶香,非常配搭。
服務🌿:用QR code下單,收取加一服務費
❤️甜品即叫即做
今天order了個午餐
黑松露大啡菇野菌意粉🍜$98
蔬菜周打魚湯
多種蔬菜肴製而成。口感清淡而味美,很適合健康素食者。
鮮奶紫薯☕️原價$43,跟餐加$10
淡淡的浪漫紫上一個奶白心心🤍打卡一流,
淡淡紫薯香再加上幼滑的奶香,非常配搭。
2023-06-14 85 瀏覽
尖沙咀新開咗一間Ohayo by Ocio位於海港城海運大廈嘅地下。位置非常方便,行完街唔使離開商場就可以食飯。餐廳仲定位埋親子客人,我去嘅時候見到四五枱都有小朋友,有啲仲喺度慶祝緊生日。真係小朋友friendly家長真係可以積極考慮吓。我哋兩個人去食,order咗一個晚餐加一個窩夫甜品,已經食到好飽。牛肝菌大啡菇雜菌燴飯燴飯好入味,除咗一般嘅啡菇之外,餐廳加咗幾片木耳,食落都幾有特色。OHAYO熔芝士炸雞芝士加上熱騰騰嘅炸雞,食落超滿足。炸雞外脆內嫩。下面仲有脆脆嘅薯條,真係完美。朱古力布朗尼窩夫朱古力味超濃,窩夫脆脆的。可惜淨係叫咗一個雪糕,真係應該加錢叫多一球。

牛肝菌大啡菇雜菌燴飯

OHAYO熔芝士炸雞

朱古力布朗尼窩夫
📍 Ohayo by OcioOcio最近喺海運大廈新開左間日式cafe,今次仲坐到對海景既位,放假過黎食野坐下都幾chill🤤👅泰皇紅咖哩雜錦海鮮燴飯 $123(配玫瑰茘枝乳酸梳打 $15)平時食海鮮燴飯,多數都係茄汁底或者忌廉底,今次見到係泰式紅咖喱,即刻忍唔住想試吓,幾重椰香味,少少辣但唔嗆口,仲有青口同蜆肉等等既海鮮👅煎封比目魚柳 $138(配熱鮮奶竹炭 $10)比目魚柳香口得黎都幾滑,啖啖肉,肉質算彈牙,外面煎得香脆,另外仲有蛋黃醬可以點,我用黎配薯條都幾啱~👅鑊仔麻糬雪山熱香餅 $98呢個係我黎既主要原因,今次揀左麻薯嘅熱香餅,黎到超級熱,雪糕掂到鐵板即溶,大家要小心手🙈熱香餅好鬆軟,蛋味勁香濃🤤入面有麻薯增加咬口🤤
📍 Ohayo by Ocio

👅泰皇紅咖哩雜錦海鮮燴飯 $123
(配玫瑰茘枝乳酸梳打 $15)

👅煎封比目魚柳 $138
(配熱鮮奶竹炭 $10)

👅鑊仔麻糬雪山熱香餅 $98