Odelice! (蘭杜街)

餐廳: Odelice! (蘭杜街)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2025-03-05 317 瀏覽
我今日放工後,約同好友去位於灣仔蘭杜街2號地下9號舖的 《Odelice》 食龍蝦餐,環境舒適,裝修雅緻。我地點左個 Bistro Set for 2: 🍴2 Soup Set & Crabatta Petits Plats:🍴Provencal Escargots 法國田螺 6隻🍴Seared Scallops 香煎帶子2件Main :🍴Whole Grilled Lobster 原隻烤龍蝦 x 2Drink :🍴Gold Coast Juice 黃金海岸🍴Mad Mango Smoothie 神奇芒果原隻烤龍蝦係開左邊,用芝士忌廉烤熟,蝦肉結實彈牙好新鮮,伴碟有薯角配蕃茄醬汁及麵包,好味又好食;神奇芒果係芒果+熱情果+椰奶的沙冰,幼滑又好味;黃金海岸係熱情果+菠蘿+蘋果的果汁,果味香濃好飲。

我地點左個 Bistro Set for 2:

🍴Gold Coast Juice 黃金海岸
🍴Mad Mango Smoothie 神奇芒果

• 原隻烤龍蝦
2025-03-04 251 瀏覽
上次同朋友食完Odelice brunch,今日同囡囡去食,呢間嘅brunch絕對高質同埋抵食。炸黑松露蘑菇球外酥內嫩,黑松露的香氣撲鼻,每一口都令人陶醉。法式三文魚醬配酸種麵包三文魚醬鮮美滑順,搭配鬆軟的麵包,絕對是絕配。油封鴨薯批配沙律是一道經典的法式料理,鴨肉嫩滑多汁,薯批香脆可口,沙律清新爽口,整體搭配完美。黑松露鴨肝鍋鴨肉與黑松露的香味完美融合,味道濃郁。蟹肉香草他他蟹肉鮮甜多汁,香草的香氣使整道菜更具層次感。甜品是朱古力Brownie配雪糕球Brownie濃郁香甜,配上冰涼的雪糕球,為這次Brunch劃上完美句號。

炸黑松露蘑菇球
外酥內嫩,黑松露的香氣撲鼻,每一口都令人陶醉。

法式三文魚醬配酸種麵包
三文魚醬鮮美滑順,搭配鬆軟的麵包,絕對是絕配。

油封鴨薯批配沙律

黑松露鴨肝鍋
鴨肉與黑松露的香味完美融合,味道濃郁。

蟹肉香草他他
蟹肉鮮甜多汁,香草的香氣使整道菜更具層次感。

甜品是朱古力Brownie配雪糕球

2025-03-04 240 瀏覽
今日喺灣仔內街四處尋寶希望試平時未吃過的餐廳點知真係有驚喜二人套餐,但彈性很大,可自己選擇幾多個course 吾同價錢今日就叫咗一個starter 兩個main一個甜品首先會想餐湯同麵包餐湯係蘑菇湯加黑醋 餐包都係熱嘅Canapés Platter法式點心拼盤這個法式拼盤真係揀得好 裏面有唔同嘅法式點心可以俾你一次試盡黑松露蘑菇球 三文魚醬多士 蛋批蟹肉撻 火腿三文魚醬毫不吝嗇 份量非常多而出去真係有三文魚肉係裡面。 蟹肉撻也很好Seafood Risotto海鮮燴飯 裡面有虎蝦,黑青口,蜆,佢用了海鮮蕃茄醬汁 唔會咁油膩 又清新,而且唔會覺得太油太乾 Risotto 時間煮既時間亦掌握得好Argentinian Angus Ribeye 阿根廷安格斯肉眼牛扒 薯條,忌廉肉汁揀了五成熟 牛扒本身個質素都真係幾好食落去切開亦好重肉汁 非常重牛味 薯條新鮮炸起Apple-Cinnamon Crepe 蘋果肉桂可麗餅最後叫個可麗餅 (焦糖醬,雲呢拿雪糕)又不會太甜 兩杯mock tail WinterCranberry Fizz熱情果,小紅莓汁,蘇打水Frozen Strawberry Da
今日喺灣仔內街四處尋寶

蟹肉撻
火腿
三文魚醬

海鮮燴飯
裡面有虎蝦,黑青口,蜆,

Argentinian Angus Ribeye
阿根廷安格斯肉眼牛扒 薯條,忌廉肉汁
揀了五成熟 牛扒本身個質素都真係幾好食落去
切開亦好重肉汁 非常重牛味 薯條新鮮炸起

Apple-Cinnamon Crepe 蘋果肉桂可麗餅
最後叫個可麗餅 (焦糖醬,雲呢拿雪糕)
又不會太甜

兩杯mock tail
WinterCranberry Fizz
熱情果,小紅莓汁,蘇打水

Frozen Strawberry Daiquiri
士多啤梨果蓉,小紅莓汁,檸檬汁,糖漿

2025-02-25 360 瀏覽
灣仔有吾少外國西式餐廳今日試左呢間我地揀左門口位有日光曬入黎好舒服本來想叫生牛肉他他牛角包店員話無哂牛肉他他用左三文魚代替不過吾緊要既牛角包酥皮夠酥脆,包住三文魚口感豐富法式三文魚醬 酸種麵包三文魚醬淋係酸種麵包,味道鮮美濃郁,口感滑捋捋。呢個流心水牛芝士好正外層柔軟,但內裡會流心的芝士奶酪,夾埋沙律菜好好食。𥚃面有西班牙火腿,水蜜桃,火箭莱,點埋啲莓味醋汁清新解油膩。鱸魚海鮮鍋有黑青口有蜆,薯粒鱸魚同埋其他海鮮煮埋一齊,全部的鮮味都逼哂入啲飯粒度,非常美味,鱸魚嘅肉質夠滑,青口都大大粒,有營養又豐富。我地揀左澳洲牛胸腹扒,牛扒要7成熟,牛的肉質較為結實。配菜有燒薯粒,火箭菜。佢嘅火箭菜加咗好多芝士粉同橄欖油,食落食入口鹹香豐富。法國黑朱古力慕絲最後甜品叫咗朱古力mouse佢嘅慕絲有啲特別食落去鹹鹹地有啲似加咗拖肥入去好快我地都食哂成杯啦雖然朝早啱啱開舖冇乜人,但我哋離開嘅時候成間舖已經坐滿外國人,我估呢度嘅菜式都正宗先吸引到咁人外國人幫襯。而且佢杯Cappuccino都好有驚喜上面有滿滿厚厚嘅泡沫但唧左醬飲落去非常厚實的咖啡。仲有餅乾俾我食
灣仔有吾少外國西式餐廳
今日試左呢間

我地揀左門口位
有日光曬入黎好舒服

本來想叫生牛肉他他牛角包
店員話無哂牛肉他他
用左三文魚代替
不過吾緊要既
牛角包酥皮夠酥脆,包住三文魚口感豐富

法式三文魚醬 酸種麵包
三文魚醬淋係酸種麵包,味道鮮美濃郁,口感滑捋捋。

呢個流心水牛芝士好正

外層柔軟,但內裡會流心的芝士奶酪,夾埋沙律菜好好食。

鱸魚海鮮鍋有黑青口
有蜆,薯粒

我地揀左澳洲牛胸腹扒,

法國黑朱古力慕絲

最後甜品叫咗朱古力mouse
佢嘅慕絲有啲特別
食落去鹹鹹地有啲似加咗拖肥入去
好快我地都食哂成杯啦

而且佢杯Cappuccino都好有驚喜
上面有滿滿厚厚嘅泡沫但唧左醬
飲落去非常厚實的咖啡。
仲有餅乾俾我食

我地個日嗌左個晚市套餐,$538兩個人(未計加一),包餐湯+兩小碟+兩主菜,簡直係超值!頭盤我地就嗌左法國田螺,襯反佢地嘅香草蒜香牛油,超入味👍🏻之後主菜就嗌左個蟹肉+芝士菠菜意大利雲吞,佢個ravioli偏乾身,但佢地比蟹肉真係一啲都唔孤寒,大大舊啖啖肉。係店員嘅推薦下再嗌左個阿根廷安格斯牛脊肉,我地叫左5成熟,就算唔加汁都好夠味,伴碟嘅燒薯粒都好唔錯😋最後甜品就揀左蘋果肉桂可麗餅,好足料,唔會食到最後得反塊皮😂我地兩個都叫左mocktail, 一個就嗌左frozen strawberry daiquiri, 叫左走糖漿就岩岩好🙂‍↕️另一個就嗌左杯熱嘅honey ginger punch, 暖笠笠,真係岩哂冬天飲!
2025-02-20
  • 餐湯
  • 阿根廷安格斯牛脊肉
2025-02-17 340 瀏覽
法國餐出名又貴又細碟,最近發現呢間小菜館,用相對平價嘅價錢就可以品嚐高質法國料理,裝潢簡約,相比之下Casual少少,適合約另一半嚟小聚一吓。另外店內環境唔大,建議提早留位。前菜送上餐湯同麵包,濃稠度適中,麵包鬆軟。火腿芝士拼盤包含法式火腿、西班牙火腿、康堤芝士同Reblochon 芝士,火腿當日缺貨改為煙三文魚,鹹香味突出,配上脆脆麵包十分開胃。私心推介法式點心拼盤,有齊六款小食,一人一粒啱啱好,黑松露波波最有驚喜,外層炸至酥脆可口,炸皮夠薄身,咬落爆漿,令人一試難忘。蟹肉塔塔同塔皮都唔錯,出面比較少見。主食有原隻烤龍蝦,以芝士同忌廉煮大蔥烤焗,再配龍蝦番茄醬汁,少量薯粒同酸種麵包。龍蝦大大條,新鮮,彈牙,打卡able又好味。阿根廷安格斯牛脊肉,啖啖肉、薯粒外層微脆,內餡軟熟、點埋鴨肝白蘭地醬汁更特別。

2025-02-15 540 瀏覽
用openrice訂枱,有指定套餐優惠,我們惠顧二人餐前菜有是日餐湯,小食有法式拼盤,一份主菜,一份飯麵及一份甜品,每人平均約$260。是日餐湯南瓜湯好味清甜,我十分欣賞法式拼盤內的蟹肉他他及炸黑松露蘑菇球。主菜點了牛扒,5成熟剛剛好,充滿肉汁。飯類選左蟹肉意式雲吞,餡料是栗子蓉,但較乾身,味道一般。甜品選了火焰橙酒可麗餅,假如加埋雪糕好感會較平衡。環境枱較為密集,但食物質素不錯,性價比高,值得去試。

環境枱較為密集,但食物質素不錯,性價比高,值得去試。
是日餐湯
法式拼盤
牛扒薯條。
蟹肉意式雲吞
火焰橙酒可麗餅
法式拼盤
  • 炸黑松露蘑菇球
  • 蟹肉牛油果他他
今天要介紹的餐廳位於灣仔,是一家在香港有幾間分店的法國餐廳。這裡的定價相對親民,例如星期六的brunch,三道菜最便宜只需$95。前菜生牛肉他他牛角包牛角包的酥脆層次包住生牛肉他他的細膩口感相得益彰,非常美味。主菜阿根廷安格斯肉眼牛扒我們叫了五成熟,生熟度剛剛好!肉眼牛扒色澤深紅,表面微脆,肉質鮮嫩多汁,但有少少炭香味。搭配的薯條香脆可口,份量十足。早餐蕎麥薄餅 這裡的蕎麥薄餅餅皮薄而軟熟,帶有輕微焦香和蛋香。配搭Parma Ham,咸香味道出奇好。而且黑松露的香氣撲鼻,加上多汁的菇菇、熱溶芝士和半熟流心蛋黃,味道極佳。甜品巴黎式芝士蛋糕呢個係熱芝士蛋糕,感覺非常特別!這個芝士蛋糕帶有少少水蜜桃味,口感清新,質地柔軟,滑順細膩,味道香甜不膩。中間有流心,但吃起來不會太膩。Odelice灣仔蘭杜街2號地下9號舖 港鐵金鐘站 F出口,步行約6分鐘

前菜

Odelice
灣仔蘭杜街2號地下9號舖
港鐵金鐘站 F出口,步行約6分鐘
2025-01-28 608 瀏覽
🤍今次介紹既就系來自灣仔 ✨📜 Odelice! (蘭杜街) (灣仔)📍灣仔蘭杜街2號地下9號舖🌟Feedback🌟Japanese Mule $85Winter Cranberry Fizz $65Set Dinner for 2 $593忌廉粟米煙肉湯配餐包法國 Charolais 生牛肉他他法國田螺阿根廷安格斯牛脊肉空運黑青口超級豐富既法國大餐!餐湯好好味😋前菜既選擇都好多!可以係前菜&甜品簡兩個!但有太多好吸引既前菜 所以簡左兩個starter~ 生牛肉他他分量好多 配麵包食真係好開胃😋田螺用芝士焗好creamy!!青口有500g 勁多, 2個人share真係好勁🤣🤣🤣牛脊 5成熟 做得好好!!真係5成 冇多冇少!雖然係小店但都坐得好舒服 環境好靚好乾淨~呢個價錢食法國餐都真係好抵食!-KS評分- 🌟5分最高🌟🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰💰🏵回訪指數:❤️❤️❤️❤️#美食推介 #灣仔美食 #foodhk #hkfoodie #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #hkfoodblogger #食評 #foodieksk灣仔#
🤍今次介紹既就系來自灣仔 ✨

📜 Odelice! (蘭杜街) (灣仔)
📍灣仔蘭杜街2號地下9號舖

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰💰
🏵回訪指數:❤️❤️❤️❤️

#美食推介 #灣仔美食 #foodhk #hkfoodie #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #hkfoodblogger #食評 #foodieksk灣仔#foodiehk #foodieshk #hkfoodies #foodpics #852food #香港餐廳 #香港必食 #hkfoodblog #香港好去處 #灣仔餐廳 #香港美食 #香港cafe #hkcafe
週末,相約好友於灣仔蘭杜街O'Delice吃一頓法國菜,餐廳以藍色為基調,低調優雅;牆壁掛上畫作,充滿歐陸情懷;員工非常親切有禮,上菜快速。我們分別點了兩份早午餐套餐 (頭盤+主菜+飲品),還以優惠追加了冷盤和甜品。頭盤粟米忌廉湯:湯底綿滑香濃,湯面撒了香脆的乾火腿粒和香草碎,非常美味。炸黑松露蘑菇球:蘑菇球炸至外層鬆脆內裡軟滑,充滿濃厚香滑黑松露香味。主菜鱸魚海鮮鍋:鱸魚煎至外皮香脆,肉質厚實嫩滑,還有鮮美黑青口、蜆,薯粒,份量十足,配上海鮮蕃茄濃湯汁,微酸開胃。烤龍蝦燴飯:半隻龍蝦以芝士忌廉烤焗,芝士溶化在龍蝦肉上,肉質新鮮彈牙又有芝士鹹香味,燴飯軟爛,配上龍蝦蕃茄汁檸檬汁,開胃美味。飲品蜜糖生薑特飲:甜甜的蜂蜜水浸泡著三粒生薑,杯上放了一串兩粒柑桔。這款暖心特飲,既酸甜又微辣,暖胃舒服,非常適合秋冬飲用。優惠追加蟹肉香草醬他他:鮮甜蟹肉配上酸豆、蕃茄乾、洋蔥粒等材料,鹹香中又帶點鮮甜海鮮味,味道很特別。甜品巴黎式芝士蛋糕:芝士蛋糕表面焗至焦濃,切開一半,芝士呈半溶流心狀,吃起來香濃軟滑,輕盈不膩,三片水蜜桃如花般伴碟,香甜得來又好看,打卡一流。**吃完這頓午餐,充份感受O'Del

頭盤
主菜
飲品
優惠追加
甜品
**吃完這頓午餐,充份感受O'Delice 餐廳的理念,嚴選天然食材,為毎位食客製作高質又地道的法式料理。
粟米忌廉湯
烤龍蝦燴飯
蟹肉香草醬他他
蜜糖生薑特飲
巴黎式芝士蛋糕 配水蜜桃味
Dishes Ordered:~ $538 dinner set for two * Burrata * Seafood risotto * Mussels & fries * Crêpe suzette.Kuku食評:喺灣仔區可以以呢個價錢食到法國菜認真唔錯!burrata配搭西班牙火腿、水蜜桃,好開胃嘅一款starter✨ 青口夠唒新鮮,佢嘅fries有驚喜,炸得香脆好crispy! Risotto份量十足!甜品叫左橙酒可麗餅,店員喺我哋身邊用火燒着橙酒再淋喺可麗餅表面,頭幾啖會比較重酒味,但再食就會有甜酒味,絕對值得一試🔥🙂‍↕️#hungrykuuu_hongkong #hungrykuuu_wanchai #香港好去處 #香港美食 #灣仔法國菜 #hkfood #hkgoodwest #相機食先 #食好西 #hkfoodie #hkeats #香港打卡 #香港探店
Dishes Ordered:
~ $538 dinner set for two
* Burrata

* Seafood risotto

* Mussels & fries

* Crêpe suzette

Kuku食評:

2025-01-04 516 瀏覽
我哋係29日去吃晚餐,服務員態度很好。但是食物的水平一般,我們叫了四隻生蠔及一個二人套餐。我們選擇了兩個前菜,一個是法式蝸牛,油比較多,也比較淡口。另外一個是牛肉他他,牛肉很新鮮,但是味道也是比較淡。到了主菜,我們叫了煎黑毛豬,豬肉比較多肥肉,可能是慢煮,所以肉質不硬,但是欠缺了煎出來的肉香。而且配菜的蘿蔔仔是常溫的。另外一個主菜是鵝肝鴨肉意粉,鵝肝感覺未煮熟,另外鴨肉的酥味很重。整體服務是良好的,但是食物水平真的一般。
我哋係29日去吃晚餐,服務員態度很好。

整體服務是良好的,但是食物水平真的一般。

2024-12-29
慶祝紀念
紀念日
2024-12-12 821 瀏覽
上2星期同美男朋友去左位於灣仔蘭杜街《Odelice!》飯聚餐廳環境安靜舒適我哋各自點咗set dinner《雞胸沙律》新鮮沙律菜配雞胸和蛋《法國蝸牛》有兩塊脆多士點汁加上肥蝸牛幾野味《煎鵝肝油封鴨腿意粉 》鴨肝厚厚 兩面煎香 香氣十足好邪惡啲鴨肝油混合左重芝士又creamy既意粉《原隻烤龍龍蝦配芥末荷蘭醬汁》龍蝦鮮甜彈牙醬汁微酸好開胃配埋脆多士食《火焰橙酒可麗餅+雪糕》冰火可麗餅超正鍾意食甜品嘅一定要點唔單止好食仲好睇
餐廳環境安靜舒適

冰火可麗餅超正
鍾意食甜品嘅一定要點
唔單止好食仲好睇
2024-12-12 689 瀏覽
法國小南屋🇫🇷美食夢想國 I was found~After keep fit then we went to brunch on Sunday. So lucky there is not full today.We has ordered 2 brunch set~Bavette Steak Set The Crab TartarSeafood bass, it creates a perfect contrast in taste and fills each bite with satisfaction. Overall, this meal is not only delicious, but also brings great visual and taste enjoyment, suitable for sharing with friends, absolutely impressive.
法國小南屋🇫🇷
美食夢想國 I was found~

We has ordered 2 brunch set~
Bavette Steak Set
Chocolate Mousse

The Crab Tartar
Crab TarTare

Sea Bass Casserole
Ginger Punch (Hot)

Babette Steak
2024-12-06
5 分鐘 (堂食)
Chocolate Mousse
Crab TarTare
Sea Bass Casserole
Ginger Punch (Hot)
Babette Steak
2024-12-10 839 瀏覽
早前才和朋友吃過法國菜Odelice! 最近又忍不住encore 了~ 晚市套餐的質素很好,價格很合理~二人餐$538 已包括 餐湯、餐包、兩份前菜、兩份主菜。配餐點酒類飲品,更可享八折優惠。我們的二人餐點了1頭盤、2主菜、1甜品、2杯酒,很滿足!The Burrata原球的流心水牛芝士嫩滑可口,芝士經切開後緩緩流出,配上火腿,火箭菜吃很搭Whole Grilled Lobster整隻龍蝦加上芝士和牛油經香烤,香氣四溢,龍蝦帶膏,肉質彈牙多汁,鮮味很不錯Argentinian Angus Tenderloin點了medium 的熟成度,肉質很嫩滑細膩,肉汁保持得恰好,令肉味濃郁。伴碟的薯粒亦很香口Apple-Cinnamon Crêpe即製熱騰騰薄片可麗餅上,有甜絲絲的切粒蘋果和玉桂,加上冰凍雪糕球,滿足了口胃

2024-12-04