2022-08-30
𝟚𝟝.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚📌Odelice! (蘭杜街) (灣仔)灣仔蘭杜街2號地下9號舖🔎#hkfoodieat_灣仔 #hkfoodieat_尖沙咀 #hkfoodieat_將軍澳 #hkfoodieat_荃灣 💸人均消費: $100-400🌿評分: 3/5🈶加一服務費呢間連瑣中價位法國菜係由法籍老闆主理🇫🇷即使係預算唔多嘅學生黨情侶都可以喺慶祝紀念日嘅時候一嚐法國菜🌷店舖燈光昏暗而且裝修都幾華麗令成個環境好有情調🌹會幾啱情侶慶祝/同朋友單獨聚餐🕯❦ 蕃茄茴香酒煮蜆 ($135) 茴香味都幾重🪴酒味唔算太重🥂螺肉都幾入味同埋都食到些許海水嘅鹹味🌊不過就唔覺有蕃茄味🍅整體而言調味都算幾唔錯🧚🏻❦ 蟹肉辣肉腸意粉 ($145) 蟹肉原來係指成隻軟殼蟹🦀️軟殼蟹都幾脆口但好細隻冇乜蟹肉🎃辣肉腸完全唔覺有😂然後碟意粉就係好普通嘅茄醬加香料整嘅意粉🍝唔講都唔知我哋嗌咗呢樣😵💫❦ 紅酒燉牛肉意粉 ($155) 牛肉好淋但幾乎冇紅酒味🍷個意粉底同個蟹肉辣肉腸意粉一模一樣咁濟🥴唔知仲可以形容啲咩😥不過惟一抵讚係啲碟真係好靚係咁多😹❦ 肉眼牛排配薯條220克 ($225)本身對法國菜嘅攞盤好大期望但賣相同
📌Odelice! (蘭杜街) (灣仔)
灣仔蘭杜街2號地下9號舖
💸人均消費: $100-400
🌿評分: 3/5
🈶加一服務費
蕃茄茴香酒煮蜆
❦ 蕃茄茴香酒煮蜆 ($135)
蟹肉辣肉腸意粉
❦ 蟹肉辣肉腸意粉 ($145)
紅酒燉牛肉意粉
❦ 紅酒燉牛肉意粉 ($155)
肉眼牛排配薯條
❦ 肉眼牛排配薯條220克 ($225)
本身對法國菜嘅攞盤好大期望但賣相同餐牌嘅有啲岀入🥺我哋嗌咗五成熟但感覺嚟到似七成多啲🧐呢層都唔算好大問題的🍃不過問題就在於啲牛排嘅格仔燒紋食到明顯燶味😟幸好肉質都算幾淋同時肉汁都多🥩如果點吓茄汁會勉強掩蓋到啲燶味💨薯條不過不失唔算好特別🍂
唔知係唔係當日失準定還是我哋冇叫到佢哋嘅招牌菜🥀總括嚟講我覺得有啲名過其實🌫淨係講環境格調當然好高分☀️但論食物質素而言有啲唔值呢個價錢💸