2015-01-18 3214 瀏覽
無論食物品質 衛生同服務態度都差到不行一去到發現台布有幾撻"漬"同個待應講 佢都好好態度幫我地換個塊台布 我先發現原來本身係佢地D台布就有D比塊布原本深色少少既"漬" 睇落好似唔夠乾淨我地4個人 叫完野食後 本身都幾滿意 因為覺得佢個SET都幾抵 328 2隻蠔 一個沙律+湯+主菜+野飲+甜品後尾先發現 佢D野食份量真係少到不行..首先2隻生蠔 仲細過煎蠔餅D蠔仔然後個沙律有幾條菜 同埋有D燶左既麵包真係唔記得影相 出街食都好少可有菜頭會上木台 仲一次集合左3個係我朋友份沙律到等緊主菜既時候飲完啖水先發現個杯有個唇印, 成台都冇人查唇膏, 搞到我想嘔.叫個人過黎..同佢講..( 佢應該係高級D , 件3唔同) 佢就咁拎走杯水就算, 冇SORRY 冇唔好意思, 仲好似黑我面咁 我真係唔想比錢即刻走人我地叫左1個蘑菇湯 2個龍蝦湯 1個雜菜湯第一佢ORDER錯, 黎左3個龍蝦湯1個雜菜湯 都唔緊要但有一個唔一樣既湯既時候 係咪應該要問下邊個要雜菜湯..但冇問 就咁求其放係其中一個位就算 就算去茶餐廳 都唔會咁等左陣個蘑菇湯黎啦 ..我都唔知點解個蘑菇湯好似成口沙咁..味道又唔好..份量偏少
無論食物品質 衛生同服務態度都差到不行
一去到發現台布有幾撻"漬"

我地4個人 叫完野食後 本身都幾滿意

後尾先發現 佢D野食份量真係少到不行..
首先2隻生蠔 仲細過煎蠔餅D蠔仔
然後個沙律有幾條菜 同埋有D燶左既麵包

冇SORRY 冇唔好意思,
仲好似黑我面咁 我真係唔想比錢即刻走人
我地叫左1個蘑菇湯 2個龍蝦湯 1個雜菜湯
第一佢ORDER錯, 黎左3個龍蝦湯1個雜菜湯 都唔緊要
但有一個唔一樣既湯既時候 係咪應該要問下邊個要雜菜湯..
但冇問 就咁求其放係其中一個位就算 就算去茶餐廳 都唔會咁
朋友叫既龍蝦湯比較好飲 不過鹹左D

個到有人彈結他唱歌.. 本人真係唔係咁鍾意..因為佢彈得同唱得太大聲..令到D客人(其實個到唔係真係好多人)都要講野講得好大聲..仲越黎越大聲 好似鬥嘈咁 感覺去左茶樓冇分別 佢一唔彈即刻靜好多 不如佢叫唱歌個人幫下手執野好過

我叫左個餐有半隻BB龍蝦+牛柳 份量少唔在講 牛柳有強烈既怪味 唔知個D叫醃味定係雪藏味
仲知肉係好夠"林" 不過味道 我唔係好頂得順個D 怪味

最後食完叫埋甜品 4個心太軟 2個可樂一杯涷咖啡 一杯熱咖啡
個人認為都唔係太難記...仲已經重覆左2次 但又落錯單..
佢沖返杯涷咖啡黎之後 我都唔敢飲 因為我覺得個待應好似唔係好鍾意咁

甜品心太軟個味道都幾岩我 我唔鐘意太甜
不過冇朱古力醬流出黎..基本上係應該要叫佢做心太熟..連一個咁簡單既甜品都整唔好
我都唔知衣間咩餐廳黎

好少可 可以去到一間餐廳所有野都令我咁反感 每一道菜都有D問題
而且最重要既係衛生問題同服務態度既問題
個杯咁大個唇膏印 我懷疑佢根本冇洗過隻杯就放落我地木台
而做錯野一句道歉都冇 即刻收走個證據

放低左1900蚊 我都算細食 但我地4個人都食唔飽

衣間野永遠唔會再去!!!!!!!!!!!

2015-01-17
1 分鐘 (堂食)
2014-12-10 3060 瀏覽
星期六都要番工,放左工就當然要對自己好d,去左公司附近既rainbow hotel,個場都幾多人,我叫左個安格斯牛扒跟白湯,佢既白湯係蘑菇湯,好香濃既蘑味,又有咬口,牛扒叫左六成熟,都幾大塊,而且好juicy,又嫩口,唔會話咬到有筋咁,配左個薯蘑,勁滑囉,又香,感覺好cream,正呀!!!見到好多comments都讚個心太軟,我當然都要試好,個心真係勁溶,好濃既朱古力味,好想食多個
安格斯牛扒
安格斯牛扒
2014-12-02 2368 瀏覽
朋友介紹話呢到既心太軟好好食一定要試午餐叫左個紐西蘭羊架同安格斯牛排,兩個都係配薯蓉餐前飲左個蘑菇湯,有啖啖蘑菇,又香又濃。餐包係法包,加埋黑醋,正!!!主餐方面,羊加好好味,又嫩!安格斯牛排都好好味,唔想食太生叫左6成,都唔老,正!甜品我地當然叫心太軟,跟餐只係加多十蚊,朱古力味香濃,外層又多脆,朱古力又好溶,一吉開,朱古力流晒出黎,配埋球雲喱拿雪糕,正呀,兩個人食左210左右!!
朋友介紹話呢到既心太軟好好食一定要試
午餐叫左個紐西蘭羊架同安格斯牛排,兩個都係配薯蓉
2014-11-30
  • 朱古力心太軟伴雪糕
2014-10-16 2471 瀏覽
這家餐廳是從宣傳, 裝修都是很正宗意大利餐廳格的, 仲有個西人做大廚, 諗住唔會差。打開lunch menu, 好多野揀, 連焗豬飯都有, 見好多人都食佢添, 我地都未醒覺… “會出事架o麻”。lunch menu 左面係港式, 右面係比較西式的, 多野揀過茶餐廳呀。我地4人, 叫左:德國豬手 Roasted Pork Hock in Honey Sauce $82黑松露帶子意粉 Scallops Spaghetti & truffle Sauce $88美國牛柳配黑松露意大利飯 Beef Tenderloin & Truffle mushroom Risotto $98香煎海鱸魚伴牛肝菌意大利飯 Pan Fried Sea Bass & Porcini Risotto $98首先, 見其他食友相中的蘑菇湯好似好濃咁, 好想試。色係有啦, 味道係還可以的, 有D蘑菇味, 但唔夠香, 而且好水….加錢叫左個Caesar salad, 正常味, 菜算新鮮, $68份量算正常德國豬手, 好正常, 皮脆肉嫩, 夠味。黑松露帶子意粉, 意粉唔al dente, 而且好碎, 但味道都可以的.. (
我地4人, 叫左:

蘑菇湯
Caesar salad
德國豬手, 好正常, 皮脆肉嫩, 夠味。
豬手
黑松露帶子意粉, 意粉唔al dente, 而且好碎, 但味道都可以的.. (但一家意大利餐廳做唔到al dente….. 好似茶餐廳炒俾你咁law, 只係茶餐廳用黑椒同牛柳絲… 佢用高檔少少既黑松露同帶子… well… 你懂的)
美國牛柳配黑松露意大利飯, 我見朋友都食哂個牛既, 但個飯…. 唔知大家睇唔睇到, 佢個飯同我食果個牛肝菌意大利飯一樣色的。最奇係, 連個味都一樣。黑松露意大利飯.. 加少少黑松露, 都應該係有黑粒粒, 而且黑松露係好濃味, 加少少都食得出, 可惜, 我地真係食唔到law!
而我個香煎海鱸魚伴牛肝菌意大利飯.. well… 我唔明點解個汁, 直接淋左上條魚度, 個魚本身脆都變唔脆lu… 個味真係同我平時街食既白汁龍利柳差唔多。個飯, 上面講左, 同黑松露意大利飯一樣… 係無味的, 連咸都唔咸下… 我食左一啖, 放棄!
而就黑松露意大利飯同牛肝菌意大利飯一樣既問題, 我地有問侍應, 可惜個答案係。“係咁架, 係一樣架!” 如果你係收我茶記價, 無扮自己係意大利餐廳, 我可以接受. 但你收我成舊水一個lunch……

唔知係咪個飯, 餐廳有送TIRAMISU, 可惜, 個蛋糕底濕到一pat pat… sorry 真係唔好食。

你當佢係舒服既茶記就可以囉。
2014-09-13
豬手
2014-08-10 2329 瀏覽
今日左敦見客,客人介紹到此餐廳,午餐唔平,但物有所值,絕對可以再黎先上餐前湯同餐包,是磨菇湯,磨菇味香濃,加上香脆的包粒,口感豐富,已經先聲奪人因為第一次食,沒有點較貴價的扒餐,但客人點了,見扒餐一上台,馬上後悔,因為好大份,賣相一流,配上薯蓉,直頭睇樣就覺得自己走寶講返自己個焗飯,好味,炒飯底,選用的牛粒是真材實料,牛味十足,個汁加上芝士味道一流,美中不足可能就係汁太多,令飯不夠乾食食完飯加件意大利芝士西餅做甜品,不算大件,味道幾甘香一百蚊有找算物有所值,不過下次黎要食佢一百蚊唔夠比的扒餐

食完飯加件意大利芝士西餅做甜品,不算大件,味道幾甘香
一百蚊有找算物有所值,不過下次黎要食佢一百蚊唔夠比的扒餐
2014-08-08
2014-05-23 2629 瀏覽
此店, 在晚飯時段經過, 要二、三百元一位, 但午餐時段, 就只需要七、八十元, 無論如何都要試一試吧.套餐由來$68-$88, 要了最貴的一款, 也只是$88, US Tenderloin with Risotto, 配有什菜湯 和 芝士蛋糕.什菜湯, 不太滿意, 淡淡的口味, 材料少, 湯的質感薄身, 極行貨之作.麵包, 有輕輕烘熱過, 微暖, 尚可.配有 黑醋和橄欖油, 而不是包裝式margarine, 級數提高了丁點兒吧美國牛柳, 美國? 很難證實喎, 不過無所謂啦, 最緊要好味吧. 肉質好, 有牛肉纖維的質感, 但又不韌, 約七、八成熟, 但牛肉味道不太重. 配一些瓜菜, 瓜類都有煎過, 算有誠意了. Risotto, 總不能與真正的意大利餐廳比較吧, 口感與味道都不錯, 唯奶油和芝士味道不夠香濃.餐牌上沒寫著有包Desserts, 而只是寫著朱古力心太軟, 是需要收多$10的, 但最後都有此件芝士蛋糕上檯, 不過, 我比錢時, 都無留意其有沒有收我錢.咖啡, 一般, 味道不夠濃, 而且有些少酸.
麵包, 有輕輕烘熱過, 微暖, 尚可.
咖啡, 一般, 味道不夠濃, 而且有些少酸.
2014-05-01
2014-01-30 2641 瀏覽
年30晚其實部份餐廳已經收爐了在佐敦的橫街中偶然遇到這間餐廳即管上去試試叫了兩個下午茶餐心太軟及三文魚天使麵這個只需$18的心太軟店員送上來時那香味已經令我和朋友驚豔我問朋友究竟會不會真的做到流心呢?當朋友把它切開這個是貨真價實的心太軟流心的朱古力味很濃 那個外皮很跪真的有衝動再點多一個之後是三文魚天使麵雖然賣相很普通 但香草味很足夠三文魚份量都頗多 而且味道算是不錯 不會太熟亦不會太生忌廉做得不錯以下午茶的份量算是適中了這個地方可能沒有太多人知道所以人很少如果想悠閒聊天是不錯的選擇呢而且價錢太及引 總結: i'll be back! 下次試晚餐
年30晚其實部份餐廳已經收爐了
在佐敦的橫街中偶然遇到這間餐廳
即管上去試試

叫了兩個下午茶餐
心太軟及三文魚天使麵
心太軟
這個只需$18的心太軟
店員送上來時那香味已經令我和朋友驚豔
我問朋友究竟會不會真的做到流心呢?

當朋友把它切開這個是貨真價實的心太軟

2014-01-30
心太軟
三文魚天使麵
2014-01-08 2371 瀏覽
結婚周年紀念日·一早買定這間店的團購Coupon慶祝·店在西貢街一間酒店内,裝修簡約舒適·店内有人彈結他唱情歌·頗有情調·真的沒選錯結婚周年慶祝晚餐的地點·入座後·侍應點燃亮起臘燭·算是caddle light dinner.點了意大利小食拼盤·有巴馬火腿·莎樂美腸·雅支竹·水牛芝士蕃茄·伴以麵包·唔錯·可以一次過幾種小食·巴馬火腿薄餅·薄餅原料用的麵粉應該很講究·味道同P記有很大分別·充滿香味·有咬口·熱溶的芝士鋪滿整個pizza·加上巴馬火腿·整個薄餅味道很好·煙三文魚帶子天使麵·汁醬充滿香草味·两粒帶子煎得剛好·加上煙三文魚絲·味道可以·甜品心太軟·雪糕充滿濃濃的雲呢拿香味·蛋糕部份做得甜度適中·唔錯·
結婚周年紀念日·一早買定這間店的團購Coupon慶祝·

店在西貢街一間酒店内,裝修簡約舒適·

店内有人彈結他唱情歌·頗有情調·真的沒選錯結婚周年

適中·唔錯·

2014-01-08
團購
2013-12-22 2105 瀏覽
友人最近轉到這間位於佐敦區新張之彩鴻酒店內之橡木意大利餐廳中工作,是晚專程與三五知己前來捧場。餐廳走的不是Fine Dining 的路線, 有些像意大利Family Style 的小餐館般,沒有華麗的裝潢,也沒有五星級的氣派,更加沒有米茲蓮的祝福,換來的是少了高級餐廳的拘束感,更有一種在家中放鬆的感覺及一頓物有所值的豐富晚餐。是晚我們一行六人,食物全由友人發版,香草焗田螺,黑松露薄餅,意大利雜肉拚盤,番茄水牛芝士,白酒煮蜆,意大利雲吞,厚切黑毛豬扒,美國安格斯斧頭牛扒,以及甜品之火焰焗雪山等等,相當豐富。老實說,除了斧頭扒之外,其他的食物不是十分突出,但以這樣的價錢,絕對對得起食客有餘。其他的不說了,就只說這個友人極力推介之Roasted US Black Angus Prime Rib Eye Steak ($498),牛扒連骨足有32安士重,絕對足夠四人分享,那位意大利總厨將牛扒燒得剛好,外脆內嫩,肥而不膩,甘香味濃,更由友人親自操刀,中央部分是Rare,肌肉紋理清晰可見,跟著兩邊相繼是Medium,及至最近邊位的Medium Well,肉質依然嫩滑,絕無鞋口之感,各人可根據個人喜

老實說,除了斧頭扒之外,其他的食物不是十分突出,但以這樣的價錢,絕對對得起食客有餘。其他的不說了,就只說這個友人極力推介之Roasted US Black Angus Prime Rib Eye Steak ($498),牛扒連骨足有32安士重,絕對足夠四人分享,那位意大利總厨將牛扒燒得剛好,外脆內嫩,肥而不膩,甘香味濃,更由友人親自操刀,中央部分是Rare,肌肉紋理清晰可見,跟著兩邊相繼是Medium,及至最近邊位的Medium Well,肉質依然嫩滑,絕無鞋口之感,各人可根據個人喜好各取所需。若與最近於山頂峰景餐廳那件牛扒相比,實有過之而無不及,但價錢就親民得多了。友人本只安排了一客給我們分享,我們試後都異口同聲讚不絕口,意猶未盡下又再來一客才感滿足,質素味道如何,可想而知。
最後更要多謝友人Percy之細心安排,讓我們於歡笑聲中輕鬆渡過愉快滿足的一個晚上。
意大利雜肉拚盤
香草焗田螺
番茄水牛芝士
白酒煮蜆
黑松露薄餅
火焰焗雪山
2013-12-18
美國安格斯斧頭牛扒
  • Roasted US Black Angus Prime Rib Eye Steak ($498)
2013-11-27 542 瀏覽
今次到橡木意大利餐廳試菜,菜式實在預備得非常豐富 ,所以一篇食評都擺唔晒咁多相,故此「上篇」介紹完餐廳環境、餐酒、頭盤、小食,以及餐湯、香草包後,今次「下篇」再續,介紹一下主菜、甜品及雞尾酒,繼續意大利美食之旅! 黑松露野菌薄餅(Mushroom and Truffle Pizza)$130餐廳嘅烤爐刻意採用半開放式,一入餐廳就望到,正正對住大廳,等烤焗嘅香氣晌餐廳內瀰漫。薄餅底嘅厚度喺我哋常叫嘅厚批、薄批之間,除邊位香脆外,個薄餅底稍韌,而且有啲乾 。幸而個「蕃茄汁底」,加埋野菌、黑松露醬、水牛芝士,令個批晌味道上幾正,芳香濃郁,希望個薄餅底有改善,唔好嘥咗其他材料啫。 白雪魚牛肝菌意大利飯(Risotto with Snow-white Fillet and Boletus) 白雪魚柳香煎後再以錫紙包埋檸檬烤焗,魚味較淡,但挺嫩滑。配以牛肝菌意大利飯,飯粒煙韌有咬口,混和菌香,真喺幾好食 。餐版未見有依道菜蹤影,未知定價如何? 黑松露龍蝦米多(Lobster in Wine Sauce topped with Black Truffle Shaving) 今晚主菜嘅
今次到橡木意大利餐廳試菜,菜式實在預備得非常豐富
黑松露野菌薄餅

。餐版未見有依道菜蹤影,未知定價如何?
白雪魚牛肝菌意大利飯

今晚主菜嘅亮點,首推依碟黑松露龍蝦米多,同樣餐牌未有依款菜式,不過另一款相類似嘅龍蝦米多伴意大粉(Lobster Termidor & Spaghetti)就盛惠$328。龍蝦夠晒大隻,賣相份外有睇頭,肉身都幾爽,淋上紅酒汁及刨點黑松露,焗一焗已令味道富層次而幽香。
黑松露龍蝦米多
美國頂級雪花黑牛安格斯肉眼(US Prime Black Angus Rib Eye Steak, 12oz) $278

美國厚切極黑豬扒(US Pork Chop)$220
香草燒紐西蘭羊架 (NZ Lamb Rack, 4 bones) $260

為咗讓我哋一次過試晒3款扒類,又唔好成枱都喺碟,所以就唯有犧牲「色相」一碟過上晒,餐廳本身喺無「雜扒」依回事。當中以羊架最得小弟歡心,以芥末及香草醃過再燒,羊唔羶,但羊味唔重,不過肉質好幼嫩,富肉汁,又燒得香口
。其次個肉眼都不俗,油份唔太多,但勝在肉味濃郁,幾啱我依個食肉獸
。但極黑豬則有啲落差!
紐西蘭羊架、極黑豬扒、黑牛安格斯肉眼。
意大利蕃茄肉醬薯稞(Gnocchi alla Romana)$110

第一次接觸「Gnocchi」喺晌中環嘅Pasta Mio,所以對Gnocchi都有少少皮毛認識,Gnocchi喺用麵粉或馬鈴薯做嘅丸子,如果上網摷摷,就會出到好多唔同嘅中文譯名,多數都喺意譯,例如:意式馬鈴薯丸子、意式土豆球、意大利薯波……,而橡木譯佢為「薯稞」,都OK喎。口感喺點?成舊波波都喺實心,好似食緊未烚透嘅薯仔蛋咁,感覺會實在而煙煙韌韌。配以蕃茄肉醬,都喺大路嘅配搭。
意大利蕃茄肉醬薯稞
前菜、主菜過後,甜品喺今晚晚飯嘅尾程。大廚又為我哋預備咗3款甜品,相信都滿足到一眾食友嘅期望。
朱古力心太軟伴雪糕(Volcano & Ice Cream)$48

心太軟又算喺Marco’s嘅名物,都好多人喜歡點佢個心太軟,因為佢哋做嘅心太軟有一定水準,流心效果又絕無甩拖
。朱古力心太軟伴上一球朱古力雪糕,輕輕切開,朱古力漿從蛋糕澎湃流出,而蛋糕朱古力幾香濃
,伴著雪糕一齊食,又凍又熱,爽呀!
意大利芝士餅(Classic Tiramisu)$48
意大利芝士餅以小杯形式見面,淡味嘅馬卡風芝士打得頗柔滑,但手指餅部份所蘸咖啡酒唔多,風味稍欠。
拿破崙蛋糕(Napoleon Cake)$48
拿破崙嘅賣相唔算好討好,但酥皮做得都還算鬆化香脆,只喺略嫌吉士做得唔夠滑溜,加埋生果,整體感覺屬中規中矩。
拿破崙蛋糕
Snow Ball $58
既然餐廳有咁多款紅白餐酒、雞尾酒,小弟都試番杯「輕量級」嘅「雪球」,以蛋酒(Advocaat)溝雪碧,酒精度低,味道帶少少甜甜哋,極之易入口
Snow Ball「雪球」
整餐飯食得輕鬆寫意,除咗因為餐單一早已擬定好,亦因為跟多位相熟食友相聚,講飲講食,談天說地,何其樂事
。最開心莫過於又收到食友所贈嘅零食小禮物,而且更有去完旅行由韓國帶嚟嘅小手信,真喺又食又拎,滿載而歸
!無論主菜及甜品,有好,亦有唔好,仍有好些改善嘅地方,所以依部份評分真喺介乎笑與OK之間,姑且俾住個OK先,希望店方繼續努力
,期望製作出更多匠心獨運、精巧創意嘅菜式!
2013-11-26 227 瀏覽
小弟平時寫食評改標題,都鍾意玩吓食字,估唔到最近佐敦有間新酒店個名都一樣玩吓食字,Rainbow Hotel Hong Kong點都諗住佢中文名會改番「彩虹」啦,吖幾搞鬼呀,叫做「彩鴻酒店」 ,唔知真喺以為我打錯字添。點解會嚟依度,因為今晚有幸應邀到酒店內一間意大利餐廳「橡木」(Oak Tree Ristorante)試菜,講開傾開,原來喺Marco's Oyster Bar & Grill嘅分支,打算走更平易近人嘅路線。兩年幾前去完雲南旅行,就去過一次佐敦Marco’s食飯兼分享旅行點滴,印象唔錯;今次又啱啱返完大陸做嘢,又可以一邊食飯,一邊跟食友分享山區點滴。環顧「橡木」個環境,真喺感覺比Marco's仲要輕鬆隨意,氣氛親切,加上地方闊落,感覺更加無咁拘緊,而切合番店名,一室都喺以木材作為裝修主材料及傢俱設備,頗想營造一個舒適自然,不失鄉村風情嘅意大利餐廳 。如Marco's系列,註場菲律賓鬍鬚叔叔整晚不停獻唱,有英文有國語,久唔久幫人唱埋生日歌,真喺幾搞到氣氛 。翻一翻菜牌,跟Marco's都幾近似,除咗5道菜晚餐($328,有生蠔、沙律、餐湯、主菜及甜品)外,散叫餐牌又喺
翻一翻菜牌,跟Marco's都幾近似,除咗5道菜晚餐($328,有生蠔、沙律、餐湯、主菜及甜品)外,散叫餐牌又喺有一系列嚟自唔同國家、地區嘅生蠔,此外各大分類:前菜、沙律、薄餅、意粉、意大利飯、烤肉、海鮮、甜品,以及多款紅白餐酒、雞尾酒、啤酒,但最估佢唔到喺竟然有4款其他地方菜
,包括原個菠蘿海鮮焗飯、泰式皇宮蝦飯、泰式咖喱雞飯、新加坡海南雞飯。由於喺試食活動,所以,菜式早有安排,安坐等食,唔使傷腦筋。
紅酒.白酒
既然要好好享受一餐意大利寫意晚餐,餐酒總唔少得嘅,所以店方亦安排咗一枝Donna Rose紅酒及Vino Bianco白酒供大家享用,小弟較少接觸白酒,故此揀咗後者嚟試試。好老實,小弟絕對唔喺好酒之人,所以評酒更加見笑,只會班門弄斧,但可分享一下,隻酒色澤金黃剔透,入口幾順溜,味道唔會太複雜,又幾好飲喎
紅酒.白酒
新鮮生蠔(Oysters)

無論Marco's,抑或Oak Tree,生蠔都可以話喺店內重點之一,而且仲做緊半價推廣,今晚就有蘇格蘭及澳洲塔斯曼尼亞嘅新鮮生蠔作為頭盤打頭陣,實行壯壯聲威。兩款都好鮮味,前者體形較大,質感肥美,沾點蕃茄醬,晌酸香下蠔味似乎更突出;後者則細隻少少,入口海水味挺強,味道會較鹹,所以唧啲檸檬汁可以平衡一下。
生蠔餐牌
蘇格蘭(前)及澳洲塔斯曼尼亞生蠔(後)
意大利香草包(Focaccia)

意大利香草包算幾易做嘅一款意大利包,失敗指數低,但非常好啱香港人食,因為佢包身鬆軟,包面又灑滿雜香草及淋上橄欖油,所以份外油潤香口
。記得以前晌美麗華商場嘅Focaccino,有款加入車厘茄版嘅意大利香草包,將香草包撳啲窿窿,釀入半粒車厘茄再焗,取名叫「蕃茄嘉茜包」,亦都好正。
意大利香草包
黑松露野菌忌廉湯(Black Truffle and Porcini Mushrooms Cream Soup)

餐牌上野菌忌廉湯定價$58,唔知加入咗黑松露又賣幾多錢呢?個湯確實菌味濃郁,當中亦有唔少菌粒,可謂真材實料,而質感都打得柔滑,絕對實而不華
黑松露野菌忌廉湯
意大利小食拼盤(Italian Antipasto Plate)$98

好豐富嘅一個小食拼盤,有巴馬火腿、莎樂美腸、凍肉腸、烤茄子、意大利蕃茄乾、吞拿魚釀車厘茄、雅枝竹、蕃茄配水牛芝士、黑橄欖及青橄欖,喺伴酒好拍檔
。個人覺得莎樂美腸、烤茄子、意大利蕃茄乾及蕃茄配水牛芝士幾好食,尤其個蕃茄乾,充滿橄欖油香,蕃茄味夠濃縮
;反而巴馬火腿有啲失色,感覺未夠油潤,有點乾身,而雅枝竹又浸醃得過於腍爛。
意大利小食拼盤
食完一輪頭盤、小食,以及餐湯、香草包,雖然都將個胃佔去一定空間,不過,跟住豐富嘅主菜當前,又豈能手停口停。不過相片太多,一篇食評限於擺12張相,所以就一於下篇再續,到時重點再分享主菜及甜品!而打分方面,以今晚嘅頭盤、餐湯、香草包計,都深得我心,所以值得俾個笑面佢
試食活動
蘇格蘭(前)及澳洲塔斯曼尼亞生蠔(後)
意大利香草包
2013-11-26 337 瀏覽
多謝餐廳及公關先生的邀請與安排,讓我跟一班新知舊雨的食友,走到位於佐敦西貢街彩紅酒店的 Oak Tree Ristorante 品嚐意式晚餐! 這裡以橡樹木紋色調為主,格調柔和舒適!空間感充裕!  另外,有位菲籍男歌手以結他伴唱,帶動現場氣氛!  他連國語歌也懂得唱!  令人佩服!店方先安排每人兩隻分別來自 Scotland 及 Tasmania 的生蠔,可是,我及另一位食友妹妹不太受得生食, 店方特意為我們弄上焗蠔,真感動! 讓我們同樣可品嚐蠔味!芝士焗生蠔 芝士焗生蠔芝味濃郁!香口又清新!混合了香草,惹味不已!蠔汁豐盈!焗蠔仍保持嫩滑!  可見貨源新鮮!墊底的薯蓉則軟滑! 農夫包農夫包包質鬆軟!散發香草的清香!口味清怡!伴湯同食同樣一流! 黑松露野菌忌廉湯這裡把野菌打成蓉,混合橄欖油,質感濃稠。用料十足!味道更為濃郁! 而且帶出的菌香及鹹香!令人回味! 意大利小食拼盤包括:巴馬火腿、莎樂美腸、亞枝竹、水牛芝士、蕃茄乾...等,相當豐盛!  而且富有特色!巴馬火腿充滿鹹香!水牛芝士軟滑之餘又不算重口味!容易入口!蕃茄乾幾酸! 黑松露野菌薄餅賣相總算似模似樣,恐

這裡以橡樹木紋色調為主,格調柔和舒適!空間感充裕!
 另外,有位菲籍男歌手以結他伴唱,帶動現場氣氛!
 他連國語歌也懂得唱!
 令人佩服!
讓我們同樣可品嚐蠔味!

芝士焗生蠔
 可見貨源新鮮!墊底的薯蓉則軟滑!
農夫包
農夫包
黑松露野菌忌廉湯
而且帶出的菌香及鹹香!令人回味!
 而且富有特色!
黑松露野菌薄餅
賣相總算似模似樣,恐怕烘焗的時間過長一點吧!顯得餅身略硬而乾!未如理想!
 幸好!味道方面幾惹味!
黑松露龍蝦米多
當黑松露龍蝦米多上桌時,大家也很驚喜!
 以開邊龍蝦加上黑松露烤焗,蝦肉鮮甜味美!口味濃郁!令人回味!
黑松露龍蝦米多
香草燒紐西蘭羊扒 - 香味洋溢!
 鮮美多汁富油香!肉質嫩滑軟腍又入味!啖啖肉,帶香濃肉味!一點羶味也沒有,而且煮得出色!

美國頂級雪花黑牛安格斯肉眼 - 食起來較為韌!浪費了優質食材!

美國厚切極黑豬扒 - 肉質硬實又淡味!
意大利蕃茄醬薯稞
這菜色比較特別又花功夫!
 把薯仔煮熟混合麵粉搓成的薯稞,入口略帶煙韌!配上蕃茄醬十分夾!

意大利芝士餅
以玻璃杯盛載,突出層次感!質感軟滑甜而不膩,士多啤梨作點綴的確生色不少!
朱古力心太軟伴雪糕
切開薄薄的外層,朱古力流心緩緩地流出! 朱古力味濃郁!與冰涼的雪糕同食,冷熱交融!雙重口感!
朱古力心太軟伴雪糕
相信店方在食物方面仍需改善,勝在氣氛好,令人留下深刻印象!
1K
2013-11-24 249 瀏覽
座落於佐敦西貢街的 Oak Tree Ristorante地方寬敞舒適,整晚更有菲籍歌手用結他和歌聲伴著感覺也挺愜意的!齊人後服務生也送上每人兩隻生蠔,來自 Scotland 及 Tasmania我比較愛食前者,海水味比較清淡,蠔也比較厚實後者海水味很重,比較咸農夫麵包配黑松露野菌忌廉湯農夫麵熱烘烘的,外層酥硬,富嚼勁黑松露野菌忌廉湯,很 creamy 口感十足,我很愛呢傳統的意大利小食拼盤拼盤內有巴馬火腿、莎樂美腸、蕃茄配水牛芝士、烤茄子我食了巴馬火腿,鹹度適中還有小洋蔥,咬下去只是味道重吞下喉嚨~真的好酸呀!味蕾都甦醒了(臉揪成一團)黑松露野菌薄餅餅底較硬身,味道也不算很突出,這個比較一般黑松露龍蝦米多成隻龍蝦開邊,用上黑松露再來焗烤肉質肥美、飽滿..龍蝦肉也是夠鮮夠脆,超緊實!雜扒併盤一碟已經有美國頂級雪花黑牛安格斯肉眼、美國厚切極黑豬扒和香草燒紐西蘭羊扒燒紐西蘭羊扒飽滿多汁,富嚼勁,吃起來沒有油膩的感覺表面有大理石的紋路,呈現粉嫩的漂亮色澤不用搭配任何醬汁就很好吃絕對是食肉獸最愛黑豬扒,比較乾,這個真的不太好黑牛安格斯肉眼,肉質很軟,但肉味有點不足,有點失色白雪魚牛肝菌意大利飯
座落於佐敦西貢街的 Oak Tree Ristorante

我比較愛食前者,海水味比較清淡,蠔也比較厚實
後者海水味很重,比較咸
農夫麵包配黑松露野菌忌廉湯
農夫麵熱烘烘的,外層酥硬,富嚼勁
黑松露野菌忌廉湯,很 creamy 口感十足,我很愛呢
農夫麵包配黑松露野菌忌廉湯
傳統的意大利小食拼盤
拼盤內有巴馬火腿、莎樂美腸、蕃茄配水牛芝士、烤茄子
我食了巴馬火腿,鹹度適中
還有小洋蔥,咬下去只是味道重
吞下喉嚨~真的好酸呀!味蕾都甦醒了(臉揪成一團)
傳統的意大利小食拼盤
黑松露野菌薄餅
餅底較硬身,味道也不算很突出,這個比較一般
黑松露龍蝦米多
成隻龍蝦開邊,用上黑松露再來焗烤
肉質肥美、飽滿..龍蝦肉也是夠鮮夠脆,超緊實!
雜扒併盤

燒紐西蘭羊扒飽滿多汁,富嚼勁,吃起來沒有油膩的感覺
表面有大理石的紋路,呈現粉嫩的漂亮色澤
不用搭配任何醬汁就很好吃
絕對是食肉獸最愛

黑豬扒,比較乾,這個真的不太好
黑牛安格斯肉眼,肉質很軟,但肉味有點不足,有點失色
雜扒併盤
白雪魚牛肝菌意大利飯
燉飯濃稠、扎實卻又米粒分明
讓人難以忘懷的口感,這就是燉飯啊~好喜歡
朱古力心太軟伴雪糕
綿密細緻的蛋糕,叉子輕輕揮下
充滿香氣的熱巧克力熔漿緩緩從中流出
百看不厭的畫面呀,愛死了
朱古力心太軟伴雪糕
整餐下來,某些食物可以再改善一下
這裡環境不錯,下次有機會一定會再來
最後謝謝公關跟酒店的邀請

2013-11-24 122 瀏覽
6.11.2013說起橡樹(Oak tree), 會引起你什麼聯想? 這種常綠喬木, 可有想過和浪漫拉上關係?三個月前, 曾到過佐敦的Marco's Oyster Bar & Grill 試食, 而在十月初, 餐廳老闆又在同區, 開設新餐廳---Oak Tree Ristorante, 在此也多謝餐廳和公關的安排, 讓我們一眾食友, 吃了一頓豐盛的晚餐. 餐廳在一間酒店的一樓, 甫踏進餐廳, 除了看到烤爐之外, 也見到調酒師在水吧處調酒. 不過, 放在門口附近的木酒櫃, 琳琅滿目的放滿酒樽, 最特別是裡面的間格和畫鬼腳十分相似, 真有趣! 首先來的前菜就是新鮮生蠔兩隻, 分別是Scotland和Tasmania. Scotland的是十分厚肉鮮甜, 貼近美國蠔的厚肉程度哩. Tasmania就相對細隻少許, 而且咸味比較重.另一個前菜就是意大利小食拼盤配農夫麵包. 先說意大利小食拼盤, 裡面有巴馬火腿, 水牛馬自拉乳酪, 亞枝竹, 沙樂美腸, 烤茄子, 烤菇, 烤紅椒, 蕃茄塊等, 甚為豐富哦, 但我只吃了少許而已. Parma ham 質感柔軟而咸香. 烤茄子也不錯, 令到它茄子的怪
6.11.2013

餐廳在一間酒店的一樓, 甫踏進餐廳, 除了看到烤爐之外, 也見到調酒師水吧處調酒. 不過, 放在門口附近的木酒櫃, 琳琅滿目的放滿酒樽, 最特別是裡面的間格和畫鬼腳十分相似, 真有趣!

另一個前菜就是意大利小食拼盤配農夫麵包. 先說意大利小食拼盤, 裡面有巴馬火腿, 水牛馬自拉乳酪, 亞枝竹, 沙樂美腸, 烤茄子, 烤菇, 烤紅椒, 蕃茄塊等, 甚為豐富哦, 但我只吃了少許而已. Parma ham 質感柔軟而咸香. 烤茄子也不錯, 令到它茄子的怪味減低了.
農夫麵包尚算軟熟, 但略嫌蕃茄味不足, 有點失望.
這個黑松露野菌忌廉湯, 明顯地比上次在Marco's Oyster Bar & Grill 所飲的有進步. 菇菌碎浮載浮沈的在湯中, 除了有磨菇碎, 還有牛肝菌碎, 黑木耳碎等. 能夠把質地不一的菇碎混合在一碗湯中, 口感甚rich!!
黑松露野菌薄餅, 身為黑松露薄餅, 其茄醬味甚濃, 黑松露味道只是淡淡然表現出來, 和在 Amaroni's Little Italy所吃的濃郁味道的黑松露pizza, 還有段差距啦. 幸好, 這個薄餅的香脆度也幾吸引的, 像在吃餅乾似的.
白雪魚牛肝菌意大利飯之中, 意大利飯充滿了黑松露味, 飯粒有咬口亦沒有水浸情況, 不錯! 黑鱸魚肉嫩滑無比, 不用伴飯吃也可.
黑松露龍蝦米多原來是一隻開邊的大大隻龍蝦! 黑松露的味道, 惹味誘人, 但卻敵不過龍蝦本身的吸引力----肉質厚而結實, 彈牙卻不黏牙, 最重要是每啖肉也透出黑松露香氣!
扒類方面, 這裡有美國頂級雪花黑牛安格斯肉眼, 美國厚切極黑豬扒及香草燒紐西蘭羊扒. 肉眼是五成熟, 但我感覺血水不多, 肉質嫩滑. 黑豬扒的肉很瘦, 好像在吃瘦肉似的. 羊扒竟然沒有羶味的, 相信廚房花了不少功夫哦.
意大利黑松露著稞的薯粉團做得煙煙韌韌, 但不知何解它和這個肉醬汁不太match, 有點奇怪.
來到甜品環節, 有三款給我們品嚐. 朱古力心太軟伴雪糕, 心太軟的流心程度很澎湃哩, 其朱古力味十分濃郁. 除此之外, 放在一旁的朱古力雪糕, 也都有又香又滑的朱古力味哦.
拿破崙蛋糕卻略為失色. 酥皮做得厚而乾, 亦不夠鬆化. 而意大利芝士餅就放在一個透明玻璃杯中, 芝士味也挻香滑, 底部還有輕微酒味哩.
餐飲方面, 我飲了熱羅漢果蜜. 羅漢果味挺濃的, 但可能蜜糖下得太多了, 失去了羅漢果本身的獨有甘苦味. 另外我也飲了少許白酒, 入口順滑微甜, 不知不覺也飲到面紅紅了.
其實, 我從來也沒有想過, 橡樹餐廳可以是浪漫的. 但這樣的微弱燭光之下, 有歌手自彈自唱經典舊歌, 有意式美食及美酒, 氣氛又怎會不浪漫呢?
2013-11-22 226 瀏覽
最近佐敦西貢街附近開了一個新的意大利菜餐廳 Oak Tree Ristorante,雖然餐廳位於彩鴻酒店內,但餐廳是獨立分開營業的。餐廳內的裝修帶點意大利風情的味道,餐廳環境寬敞舒適,設置了開揚式廚房、酒bar及焗爐,那個焗爐的外形很有感覺,特別喜歡。餐廳坐位有些更可坐十幾人,方便一大班朋友或親戚來這裡一同品嚐意菜,開心一下。除此之外,更有菲藉駐場歌手為大家帶來不少熟悉的歌曲,令人心情輕鬆寫意。首先來的係新鮮生蠔,分別係Scotland及Tasmaniab,不過由於小妹唔食生蠔,所以店方另外準備了芝士焗蠔給我們,認真細心。其實小妹特別怕生蠔那種海水味道及滑溜溜的口感,用上芝士焗製後,愛食生蠔的人相信會感覺"晒料",但是味道卻是我能接受的,感覺較易入口。黑松露野菌忌廉湯忌廉湯質感很濃稠,松露野菌的味道滿濃郁,不過忌廉的味道卻落得有點重手,但整體還是不錯。意大利小食拼盤配農夫麵包拼盤內有巴馬火腿、莎樂美腸、蕃茄配水牛芝士、烤茄子及紅椒等,種類繁多,每款都挺為開胃,不過巴馬火腿的切口位較為鬆散和碎,美觀上扣了點分。微熱的農夫麵包咬落軟屬帶著香草氣,相當惹味。白雪魚牛肝菌意大利飯先說說旁邊的意
新鮮生蠔及焗蠔
首先來的係新鮮生蠔分別係Scotland及Tasmaniab,不過由於小妹唔食生蠔,所以店方另外準備了芝士焗蠔給我們,認真細心。其實小妹特別怕生蠔那種海水味道及滑溜溜的口感,用上芝士焗製後,愛食生蠔的人相信會感覺"晒料",但是味道卻是我能接受的,感覺較易入口。

意大利小食拼盤配農夫麵包

白雪魚牛肝菌意大利飯及黑松露野菌薄餅
白雪魚牛肝菌意大利飯
先說說旁邊的意大利飯,意大利飯的軟硬度適中,但牛肝菌味未算濃郁;配上以,雖然同樣是有味道較淡的問題,不過魚肉質感嫩滑,還算過得去。

黑松露野菌薄餅

蕃茄醬味感覺蓋過了松露野菌的味道,使松露野菌味道偏淡。前方的餅底薄身脆口,但後面的卻太乾了,近乎咬不開,所以選擇放棄。
黑松露龍蝦米多

兩隻大大的龍蝦,全起了肉,再以黑松露醬一同焗製,入口啖啖肉,肉質還滿爽口的,整體味道十分濃郁滋味,是一道特別的菜式。
美國頂級雪花黑牛安格斯肉眼、美國厚切極黑豬扒、香草燒紐西蘭羊扒
接通再來一碟扒盛會,完全適合食肉獸的小妹。美國頂級雪花黑牛安格斯肉眼,肉味濃郁有嚼口,不過脂肪位有點過多。美國厚切極黑豬扒,肉質實淨,且鞋口又不鬆化,確實很一般。最後係和香草燒紐西蘭羊扒,火喉掌握得不錯,羊扒肉質嫩滑,而且不帶半點膻味,確實不錯。
朱古力心太軟伴雪糕

微熱的心太軟輕輕切開,朱古力醬四溢,味道濃郁,外層蛋糕皮軟屬,甜度適中。
意大利芝士餅及千層拿破崙
意大利芝士餅
這個有點失望,入口的Mascarpone Cheese味道很淡,而且沒有咖啡和酒香,沒有想再食的衝動。千層拿破崙其實光看賣相也不太吸引到我,但當然不能以貌取食物,外層的酥皮有點朱古力醬、糖粉及糖漿在面層,所以食落口感不算鬆脆,且帶點黏黏的,小妹就不太喜歡這種質感的拿破崙,還是喜歡整個都是脆身的..。而內裡的吉士不夠滑溜,整體屬普通。

最後在這裡謝謝店方的邀請,能品嚐各款不同的意菜,渡過了開心又滿足的一晚。
新鮮生蠔及焗蠔