2016-12-08 780 瀏覽
次次去親no.9都會叫佢既鵝肝牛肉堡,今次都唔例外。鵝肝外脆肉軟,漢堡啖啖都有肉汁流岀泥,回味無窮,其實最值得欣賞既係佢地既茄汁加左香料,味道剛好又多一份香味,食到個跟餐薯條都唔夠食呀老公想試新野,店員推介帶子什菌意大利飯,好香既菇味,好creamy既飯,熱推!
次次去親no.9都會叫佢既鵝肝牛肉堡,今次都唔例外。

2016-11-20 629 瀏覽
一個人搵食,之前睇過鵝肝堡食評,一直念念不忘。今日終於可以試吓。土瓜灣區一向唔係主打酒巴,No.9 土瓜灣區算系高價漢堡。Order 五成熟牛肉,但來到是差不多全熟,有少少乾。好彩鵝肝好味,不過好薄好細片。面包非常鬆軟,值得一讚。一個人的浪漫,埋單140。
鵝肝牛肉堡
鵝肝牛肉堡
2016-11-14 558 瀏覽
係喇~又係邪惡的漢堡今日黎到土瓜灣呢間No.9 美式裝修配上一眾美式英雄,如果在menu 上加上英雄們的推介,相信會更有趣講反主角先~menu 上的選擇都不少,魚堡、蝦堡,牛堡等等,而我地就選左邪惡度爆錶的鵝肝漢堡,同黑板上先有的飛驒日牛漢堡!首先上場的係飛驒日牛漢堡,可以選芝士同大啡菇,我地就選左芝士喇~點了五成熟,但好似生了點。由於仲係生生地的關係,冇太乾或者充滿肉汁的問題,牛味係幾香,加上兩片芝士,實在係經典配搭。接住就到鵝肝漢堡上場~ 塊鵝肝真係滴住油嫁,不過冇外脆內軟的口感,而漢堡明顯冇飛驒牛的來得牛味濃郁。同樣地係五成熟,呢次就煎得合我其望喇~咁先食到肉汁加嘛另外我地仲點左朱古力奶昔,中上啦~係泡泡較多姐~總括黎講,平均$100一個漢堡餐,咁嘅質素算唔錯喇,如果係呢頭街方係絕對值得推薦的,不過就唔洗專燈入黎食嘅
係喇~又係邪惡的漢堡

芝士飛驒和牛漢堡
芝士飛驒和牛漢堡
鵝肝漢堡
鵝肝漢堡
同樣地係五成熟,呢次就煎得合我其望喇~咁先食到肉汁加嘛

另外我地仲點左朱古力奶昔,中上啦~係泡泡較多姐~

2016-11-09 488 瀏覽
今次帶三個小朋友去食,那當然選擇室內的環境用餐。一個叫魚柳漢堡,一個叫牛漢堡食物一到,兩個忍不住要先食薯條,相信是因爲怕唔比他們吃吧員工好好,知道我無法抱住一個睡覺中的小朋友再去照顧另外兩個,所以提供了特別待遇,體貼的幫忙分配用具、食物,連飲品也幫忙分成兩杯給他們
食物一到,兩個忍不住要先食薯條,相信是因爲怕唔比他們吃吧

漢堡
2016-07-19
5 分鐘 (堂食)
  • 牛漢堡
2016-11-09 288 瀏覽
室外室內兩個不同的享受點帶狗不用只去西貢,也可以去土瓜灣No 9,跟朋友相聚今次坐室外,不要以為一定好熱,環境不好,坐在長木椅上,看著街外人來人往,有另一番風味加上美味的食物,值得再去
室外室內兩個不同的享受點
帶狗不用只去西貢,也可以去土瓜灣No 9,跟朋友相聚
加上美味的食物,值得再去
2016-06-09
10 分鐘 (堂食)
2016-10-25 1381 瀏覽
今晚唔想落旺角食飯同人迫,就去左土瓜灣啦,諗住冇咁多人,原來都唔係話冇人架,間間食店都好似full晒人咁,經過呢間門口,見個裝修有d feel又有outdoor位就望多兩眼睇下個menu有咩食,原來係主打手工漢堡同手工beer,就入去試下佢。認真睇個menu見到羊肉漢堡咁少食到就嗌佢啦,仲嗌多左個咸豬手,個waiter落單個時仲好emphasize個豬手得幾片架咋。我想試下個手工beer,不過最後諗住下次有機會同成班朋友先happy hour佢,所以就嗌左杯朱古力奶昔。落完order冇耐d野就黎啦,先黎杯奶昔,好濃既朱古力奶味,係沙冰感覺但係飲落又唔會覺得好多碎冰咁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻之後黎個豬手,雖然賣相係唔差,不過同menu完全係兩回事,真係得個幾片,而d芥末蜜糖仲淋晒落去,又比較稀,食落去似食緊煙鴨胸咁,不過唔可以話唔好食,係有待改進既。最後黎埋個主角手工羊堡,我覺得佢賣相冇好震撼,仲有dd似食老麥咁,而且偏細份,不過食落去個羊柳都ok既,仲會有d juicy,但係d薯條就唔夠新鮮,因為唔多熱,同埋以呢個價錢係呢個地區,佢其實可以做得更好。
朱古力奶昔
芥末蜜糖焗咸豬手
板烤羔羊柳堡
2016-10-24
朱古力奶昔
  • 朱古力沙冰
2016-10-19 259 瀏覽
剛在附近接朋友下班外面有落著雨只好在淘大搵食估唔到都係度食到超水準既食物我點了黑松露野菌扁意粉$105價錢來說是有點貴但因為被黑松露三隻字吸引住所以都點了這個一上台時已聞到好香的黑松露味正如圖片所見份量是比較少的但是材料卻是很足料面和食材之比高達2:1醬汁不算多但因為麵煮得好所以不會太dry野菌入口都好香口雖然沒有肉的成份在但食完也有飽肚的感覺麵吸收了食材的味道所以整個麵都不會很難吃一個女孩子吃份量剛剛好
剛在附近接朋友下班

麵吸收了食材的味道

所以整個麵都不會很難吃

一個女孩子吃份量剛剛好
2016-09-02 315 瀏覽
今日和朋友出九龍城no 9食下午茶, 我們點了魚柳堡, 薯格和cappuccino, 魚柳堡即叫即炸, 魚柳熱辣辣, 肉質鮮甜, 菜和蕃茄好新鮮清新;薯格即叫即炸, 大大件好有嚼勁好爽口, 而cappuccino好香滑好好飲, 餐廳座位舒適, 食物yummy,適合朋友聚會好地方

2016-08-05
2016-09-02 1907 瀏覽
好耐都無試過放工去酒吧,都市人做野壓力大係正常,所以去左屋企附近間酒吧坐低飲返杯輕鬆下。平時經過依間吧都幾旺場,好多都係上班族黎傾計飲返杯,今日黎到幸好一入座就有枱,唔算太多人店門外都設有座位,坐係外面都幾有感覺,店內裝修都好有工業風風格,高枱餐桌,半暗黑既環境下傾計感覺輕鬆得多卡邦尼煙肉扁意粉: 離遠已聞到芝士白汁味,入口好Creamy,配埋煙肉片、蘑菇同意粉一齊,味道好香濃,唔覺有膩口既感覺,好好味鋼鐵魔鬼牛堡: 叫左五成熟漢堡扒,一口咬已經湧哂d肉汁出黎好,個包面搽左層薄薄蜜糖,口感脆脆地同味道甜甜地,第一次食咁既漢堡,好特別,配左沙律菜同原條薯仔條,依種薯條比一般薯條更重薯味芝士脆皮雞翼: 叫左杯生啤就可以半價叫依款小食,一份有五隻,雞翼熱辣辣同炸得超脆口,皮入口酥脆,連面頭既芝士一齊食好惹味,配啤酒一流雲呢拿奶昔: 飲落好香濃既雲呢拿味,似食緊雪糕咁,幾好飲整體上,食物味道唔錯同價錢相當合理,係依區依類既酒吧少之有少,確實令住附近既人多個食飯輕鬆蒲點,加上裝修正正係我地香港人至愛既格調,係個relax好地方
卡邦尼煙肉意粉
芝士脆皮雞翼
雲呢拿奶昔: 飲落好香濃既雲呢拿味,似食緊雪糕咁,幾好飲
雲呢拿奶昔
2016-08-30
2016-08-27 254 瀏覽
在土瓜灣的最後一夜,終於要離開這個我待了三年多的地方了!很是不捨!於是和男朋友收拾所有後,選擇在這兒過。這裡也是舊同事farewell的地方,上次來已經是半年多前。沒想到在土瓜灣這個地方,可以享受到手工啤酒和漢堡。抵飲的手工啤🍺,點了Wittekerke Rose ($44) 入口甜甜地,有玫瑰花香味,女孩子飲也不錯。有啤酒點可以無漢堡?我和男朋友點了一客份量十足的牛肉漢堡 ($82),牛肉十分多汁,煎得剛剛好。很大份,店員落單時會細心問如果七成熟OK嘛?另外薯條灑點辣粉,更添風味。必用小店特製的香草茄醬,口感特別,比一般的不同!另還有個鮮帶子蒜片紅椒扁意粉 ($92),因為太餓沒有拍照。炒得香口,不過有點油就是。播著外國音樂,整個環境十分舒適,很有美國西餐廳的風情,自由自在。在吃飯的同時,想起那天好戰友離職的一天都在這兒吃散水飯,時日過得很快。希望有一天可以快點重聚。

2016-08-22 314 瀏覽
今日終於出太陽!勁好天!食完Burger就去Gym!哩間食Burger嘅Bar設計好歐陸風,入邊仲有好多美國漫畫佈置,雖然全間bar都係高凳,還好都坐得算舒服。一直都想食龍蝦包,見到哩間有就豪一次啦!😎 哩間嘢龍蝦包同另一間好出名嘅唔同,哩間係原隻上,原隻龍蝦啖啖肉,包身好鬆化,咬落去每一啖都有聲!用咗龍蝦肉,原片菠蘿🍍,蕃茄🍅同生菜做餡,再配埋千島醬,酸酸甜甜好醒胃!食完好滿足!而且個龍蝦頭同鉗都有膏同肉可以食!薯條就一般,炸得唔夠乾身。飲品就飲咗杯薄荷青檸梳打,味道少少酸,加埋薄荷葉,涼浸浸,好解暑!
今日終於出太陽!勁好天!食完Burger就去Gym!

總統原隻龍蝦堡
薄荷青檸梳打
2016-08-22
總統原隻龍蝦堡
2016-08-09 235 瀏覽
同女朋友同埋佢屋企人禮拜日去左食既一間正正常常既西餐廳。一入到去比人既感覺都幾舒適。坐低叫左個海鮮拼盤,炸鱈魚柳拼薯條,卡邦尼意粉,火腿蘑菇risotto 等等既野食。其實野食就好一般,行貨。但係反而飲品方面幾特別,淨係啤酒既menu 都有六版。我就當然吾執輸啦!叫左個玫瑰花味啤酒,玫瑰花果種甜香好入味,加上價錢吾貴,一支都係$46 啫。如果你話吾去食野,淨係去飲野既話呢度都係一個吾錯既選擇。
炸鱈魚柳拼薯條
2016-08-07
2016-07-25 1751 瀏覽
今天一個人去食president lobster burger,一個人也可以好好享受,這就是人生土瓜灣一帶搵食已經不是第一次,知道有原龍蝦漢堡更不會錯過no.9的自家手工漢堡原隻龍蝦漢堡$188~一上台時已經流曬口水龍蝦啖啖肉,好新鮮,原隻拆殼更能保持肉質的口感師傅手工好用上車打芝士加新鮮菠蘿加千島醬包好鬆脆軟熟龍蝦頭也好多膏箝也是啖啖肉茄汁也有下了一些少工夫有少量香草、黑椒,味道更濃郁配薯條一流今天我的下午茶,譲我嚐了大總統龍蝦堡,確實高水準之作,食完已經飽到不用吃晚飯,所以$188也是值得的店內非常寬敞舒適,有手工啤酒和午餐set,幾十蚊有交易,相當合理價6pm前仲免加一服務費店外門口也可以坐下來,非常歐美風情

土瓜灣一帶搵食已經不是第一次,知道有原龍蝦漢堡更不會錯過
no.9的自家手工漢堡
原隻龍蝦漢堡$188~一上台時已經流曬口水
龍蝦啖啖肉,好新鮮,原隻拆殼更能保持肉質的口感
師傅手工好
用上車打芝士加新鮮菠蘿加千島醬
包好鬆脆軟熟
龍蝦頭也好多膏
箝也是啖啖肉
茄汁也有下了一些少工夫
有少量香草、黑椒,味道更濃郁
配薯條一流
6pm前仲免加一服務費
店外門口也可以坐下來,非常歐美風情
2016-07-25
  • President  Lobster  burger
2016-07-12 650 瀏覽
假日又係尋食嘅好日子,今日就同米仔去到土瓜灣,原來呢個地方都係卧虎藏龍的地方!第一站  - No.9松露野菌湯濃郁的蘑菇湯,帶有香濃的松露味,材料非常足料,濃湯內有蘑菇碎糕,增加口感飛驒和牛漢堡配脆薯格飛驒牛。。讓我想起在日本食的飛驒牛及飛驒牛肉包,想起已口水流了!手工漢堡配上飛驒牛。。當然要品嚐一下啦!七成熟的飛驒牛,外皮微焦香脆,中間呈嫩粉紅色,肉質扎實,不鬆散。。漢堡包內還有兩塊香濃車打芝士、蕃茄及生菜,與飛驒和牛大大啖咬下去,雖然對我來說比較有難度,但的確非常滋味,很Juicy!伴碟的還有脆脆薯格,每塊都大大塊,得脆口,沾上店舖加料的香草黑椒蕃茄醬,非常香口!
第一站  - No.9

飛驒和牛漢堡配脆薯格
手工漢堡配上飛驒牛。。當然要品嚐一下啦!
2016-07-01
2016-07-04 1660 瀏覽
特區假期,俾大少捉出嚟做偽文青,佢話要帶我去土瓜灣牛棚睇藝術喎……(其實一個讀理科嘅人帶讀Art & Design嘅人去睇藝術……都幾……搞笑)去之前,我當然要先醫肚喇,放假本小姐一向都3點不露架嘛,依家早咗咁多起身,比較易肚餓~醒起之前睇東張西望,主持介紹土瓜灣美食,有講起食龍蝦包(呢期Hit呀~),就喺牛棚前少少,咁當然我唔會放過呢個機會去一試喇~門口會有兩張枱,雖然我同大少非常想坐……可惜……夏天實在太熱……唔適宜坐外面入到店入面,有好多Marvel嘅二次創作,好特別~Drink MenuMain Menu多手拎起支茄汁一望,發現入面有好多香草碎同埋黑椒碎,好期待佢有幾特別XDXD法國蠔湯 - OMG,呢個蠔湯真係好味到一個點,蠔味極重,而且每一啖都有少少蠔肉食到,所以,應該一碗蠔湯都用咗唔少蠔,再用blender攪碎晒,再加忌廉煲,所以好濃香~鋼鐵魔鬼牛堡 - 點餐時,店員會問你塊漢堡要幾成熟,大少就要7成,入面有生菜、洋蔥、芝士、蕃茄,塊漢堡扒重非常juice,唔會太硬,因為其實出面好多都會煎到硬一硬,好難硬,呢個完全無呢個問題~~大總統原隻龍蝦堡 - 簡直覺得好有罪惡感,好
入到店入面,有好多Marvel嘅二次創作,好特別~
Drink Menu
Main Menu
法國蠔湯
大總統原隻龍蝦堡
大總統原隻龍蝦堡 - 簡直覺得好有罪惡感,好對唔住屋企自己養嗰啲螫蝦

呢個龍蝦包啲龍蝦多膏到一個點,重要熱辣辣,個鉗又大,另外上枱俾埋蟹剪你,方便你食埋龍蝦鉗
個包有龍蝦肉一大條、菠蘿、蕃茄、生菜、芝士、千島醬汁,個龍蝦好爽口,個醬汁同夾菠蘿簡直係完美組合,不過可能呢兩個組合太強大,所以令到龍蝦味道有啲失色,不過口感搭救~
2016-07-01
法國蠔湯