📍 @nacasa_hk in Sheung Wan CafeFood: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛 🤍Price Value: 💛💛💛 🤍Price Range:💰 $100-$200Favourite:💖 Pull-pork scrambled egg with crab tartate ------------------------------✅ Located in Hollywood road. Take around 5 minutes walk from Sheung Wan MTR station. Quite convenient.✅ Moroccan style csfe, Moroccan-colored carpets, lampstands, walls, and woven ornaments etc. There is a blue flower staircase near the entrance. It is full of exoticism and makes people feel like they are
📍 @nacasa_hk in Sheung Wan
Cafe

Food: 💛💛💛💛💛
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛 🤍
Price Value: 💛💛💛 🤍
Price Range:💰 $100-$200
✅ Moroccan style csfe, Moroccan-colored carpets, lampstands, walls, and woven ornaments etc. There is a blue flower staircase near the entrance. It is full of exoticism and makes people feel like they are on a foreign vacation.

✅ The Pull-pork toast is thick and savory, grilled to be crispy on the outside and soft on the inside

✅ Hidden gem in Sheung Wan

✅Servers are also great and always efficient, happy and polite.
✅ A delightful experience. Friendly reminder: be sure to making a booking well in advance

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
2022-08-04
2022-07-29 98 瀏覽
今次係朋友介紹依間位於上環嘅摩洛哥民族風餐廳Nacasa,餐廳設計靈感來自摩洛哥藍色小鎮,牆身以藍色基調為主,配以民族風嘅圖案前菜摩洛哥特色蕃茄及鷹嘴豆與中東米配香梨油醋汁$108醃製嘅摩洛哥蕃茄帶鹹同埋酸味,加上清新嘅香梨油醋,鹹味同酸味達致一個完美嘅平衡。主菜法式龍蝦包配薯條 $148粒粒啖啖龍蝦肉,龍蝦醬汁唔會蓋過龍蝦嘅鮮味。加上薯條係即叫即炸,又唔油膩。飲品Pink lady (Lychee & Grapefruit) $65好通透嘅粉紅,甜甜酸酸好特別甜品Homemade Waffle $72Waffle即叫即做,所以又熱又脆。上面放滿士多啤梨同埋忌廉醬,好滿足。

前菜
摩洛哥特色蕃茄及鷹嘴豆與中東米配香梨油醋汁$108

主菜
法式龍蝦包配薯條 $148

飲品
好通透嘅粉紅,甜甜酸酸好特別

甜品
Homemade Waffle $72
2022-07-18 204 瀏覽
📍NACASA Café & Bar #上環🏆法式龍蝦包配香辣脆薯條🍟(9/10)龍蝦包外面是芝麻包,好香脆🤩 裏面是滿滿的龍蝦肉‼️連埋青瓜絲🥒同粟米🌽沙律,非常新鮮😍 啖啖嘅龍蝦肉🦞真係超幸福🥰 而薯條🍟就新鮮炸起,好脆👍🏻 配合埋啲香辣粉,非常惹味!😎🏆Egg Benedict 配煙三文魚(9/10)要讚佢嘅碟好靚,令上菜時已覺得好吸引😍 流心蛋🍳做得好好👍🏻 一切啲蛋漿流曬出黎,面頭仲微微燶,真係好考廚師技術!🧑🏻‍🍳🏆Pink Lady🍸(9/10)呢杯係mocktail,見到係荔枝同西柚嘅配搭🥂,就覺得岩曬咁熱嘅夏天呀⛱ 漸變嘅夢幻粉紅色令人好心動💓 💓💓上面仲有啲玫瑰花🌹 超級靚☺️ 味道上初嘗會西柚味重啲,之後會再飲到荔枝嘅甜。打卡消暑都一流啊!📷‼️🌈成間cafe以異國風情裝飾,每一個地方都可以係打卡位,超級靚靚!加上位置遠離鬧市,絕對有一種放假去relax 嘅心情☺️✨另一樣要大讚嘅係staff好nice!!! 我地唔小心打爛左個杯,佢地都好好幫我地處理仲重新整過俾我地🥹🥹 ⭐️NACASA Café & Bar⭐️上環華里5號地舖
📍NACASA Café & Bar #上環
法式龍蝦包

🏆法式龍蝦包配香辣脆薯條🍟(9/10)
Egg  Benedict

🏆Egg Benedict 配煙三文魚(9/10)
Pink  lady

🏆Pink Lady🍸(9/10)

⭐️NACASA Café & Bar
⭐️上環華里5號地舖
法式龍蝦包
Pink  lady
2022-07-16 151 瀏覽
上環好有異國風情嘅Cafe ~ 呢間Cafe有兩層高 本身想坐佢嘅樓梯位打卡但店員話要book咗先可以坐不過唔緊要佢其他位置都好靚有好多五顏六色嘅吊燈~ 星期六嘅晏晝嚟食個Tea 感覺都幾舒服休閒叫咗佢嘅抹茶蛋糕🍰 同蟹餅除咗賣相好靚之外 都好好食😋特別係個蟹餅配咗芒果 好夾另外仲叫咗佢嘅玫瑰咖啡玫瑰嘅味都唔算太甜 咖啡又幾香
上環好有異國風情嘅Cafe ~
呢間Cafe有兩層高
本身想坐佢嘅樓梯位打卡
但店員話要book咗先可以坐
不過唔緊要佢其他位置都好靚
有好多五顏六色嘅吊燈~

星期六嘅晏晝嚟食個Tea
感覺都幾舒服休閒
叫咗佢嘅抹茶蛋糕🍰 同蟹餅
除咗賣相好靚之外 都好好食😋
特別係個蟹餅配咗芒果 好夾

另外仲叫咗佢嘅玫瑰咖啡
玫瑰嘅味都唔算太甜 咖啡又幾香

2022-07-15 132 瀏覽
上環摩洛哥🇲🇦風的餐廳,店舖裝修具異國風情的感覺。餐廳最具特色的all day Breakfast,就是用了自家慢煮手撕豬肉代替煙肉,香嫩多汁,濃郁豐富。🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸All day breakfast $148大致與出邊的all day breakfast 差不多,裏面配料包括有炒蛋,薯餅,意大利腸,蕃茄,多士,少量水果及沙律菜,當然最特色之處就是加了手撕豬肉🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸青口白汁忌廉$88份量較少,以大量洋蔥烹調,用牛油及蒜蓉炒香加了少量乾蔥,令整體味道更濃郁🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸火箭菜風乾火腿薄餅$138超薄香脆餅底夠香口,餡料包括有巴馬火腿四式芝士及大量火箭菜。芝士焗至金黃色,加上大量的巴馬火腿鋪面,外相感覺也不錯🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸Pink lady$65 荔枝西柚combination 酸酸甜甜,愛上非常吸引適合打卡鋪面共有兩層,樓上樓下每一個位置都精心佈置,2樓更設有一個小小corner,牆上掛滿摩洛哥風情的海報及異國風情的流蘇擺設。

All day breakfast $148

青口白汁忌廉$88

火箭菜風乾火腿薄餅$138

Pink lady$65
荔枝西柚combination
酸酸甜甜,愛上非常吸引適合打卡

2022-07-15
1K
NACASA Cafe & Bar價錢💲: $122/ $98/ $65好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 4.4/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.5/5-之前都想去呢間好耐,為左可以坐到影相靚靚的位,早幾日已經打去book定門口位😎 位於小巷的2層樓餐廳,裝修用上摩洛哥同土耳其風情的民族風,色彩繽紛,好啱打卡。除左門口位,樓上都有一兩個靚靚位,鋪左好多地墊咁,環境舒服😌-✅白酒蜆肉意粉。蜆肉份量多,不過都係急凍蜆肉的來貨。意粉唔會過軟,食落有白酒香😆 仲有洋蔥、辣椒、蒜頭同parsley的調味,比較濃味同鹹😌 如果可以濕返小小更好。-✅Salami pizza. 都係正常質素,餅底較薄同帶啲硬,似餅乾的質地😳邊位脆,每塊入面都鋪滿茄醬同芝士,仲有一片大大的莎樂美腸,味道都係偏鹹同重口味🤪-✅Pink lady. 少女心的一杯,粉色靚靚。荔枝同西柚味,果味香濃,加埋蘇打水,適合夏天飲🥳-質素一般啦,叫的2款味道都可以,但冇咩驚喜🤭 如果有朋友生日個啲想影下相都可以來一次呢間😗
NACASA Cafe & Bar
價錢💲: $122/ $98/ $65
好味程度😋: 3.7/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 4.4/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.5/5

2022-06-24 93 瀏覽
呢一間喺上環嘅異國風情Cafe☕️環境裝修真係好特別✨佢哋個香辣炸雞漢堡包真係好正🍔烘到外脆內鬆軟嘅漢堡包 再夾住大大塊香脆嘅炸雞🍗食落外脆內嫩 配埋薯條好豐富🍟
依間響半山比較隱蔽嘅Cafe。一到埗即刻被異國風情嘅裝飾令到我眼都唔眨,好似去咗另一個國家咁餐廳分為上下兩層,平日時間到只有一枱客人,環境十分清靜。店員俾咗餐牌我哋就可以隨意選擇座位,我哋當然揀番個打卡位啦All Day Breakfast作為全日早餐粉絲又點會唔揀依個?等咗大概10分鐘就有,為咗配合餐廳主題元素,依度同其他嘅全日早餐有小小不同我覺得十分加分👍🏻依度加咗手撕BBQ豬肉味道鹹香而帶小小香料味更增添咗阿拉伯風情,如果香料味可以再多少少會更完美。而麵包方面亦都轉為酸種麵包,更為樸實嘅口感貼近摩洛哥感覺。sausage 油份十足,咬下啖啖爆汁💦炒蛋十分嫩滑,食完之後仲搭配口感清新嘅水果和沙律減少油膩感。香辣炸雞漢堡配薯條炸雞十分香脆而炸粉不會過厚,同某國際連鎖快餐店嘅不分高下。雞肉很嫩滑多汁,外面帶小小孜然粉香味十足。而辣味則是從調配嘅醬汁出嚟,洋蔥經過處理沒有原本的辣味,配以蛋黃醬再加小小辣粉,夾埋炸雞辣而不嗆剛剛好漢堡包經烤焗外脆內軟,絕對值得再encore脆脆蜜糖蒜香雞翼相比起其他出色嘅主菜,小食就正常發揮。單支雞翼炸得十分香脆,上面加咗大量蒜粒很惹味不過相對蜜糖味道就有

All Day Breakfast

香辣炸雞漢堡配薯條
漢堡包經烤焗外脆內軟,絕對值得再encore

脆脆蜜糖蒜香雞翼
不過相對蜜糖味道就有小小被蓋過了,整體好食但沒有太大驚喜。飲品就正常,試咗Charcoal sesame嘅芝麻味不太出,下次可以試其他款

疫情下仲未可以去到旅行,可以到充滿異國風情嘅餐廳體驗一番!
清新湖水綠梯級打卡位用盆栽作裝飾 層次豐富☘️2樓有土耳其民族毯佈置五光十色星星吊燈🌟被特色圖騰花紋包圍店內提供西餐 小食 甜點 飲品☀️ 150g 日本和牛漢堡 $132肉汁鮮嫩配經典酥脆薯條🍟☀️ Tiramisu $68花心思精緻擺盤🌷☀️ Dark Chocolate $58座椅之間比較疏落 🖼假日人流也不算太多亦可提早預訂心儀位置位於神秘小巷 需找尋一下喜歡波西米亞風必去🔅環境: 💗💗💗💗美味度:💗💗💗💗推薦度: 💗💗💗💗
清新湖水綠梯級打卡位

環境: 💗💗💗💗
美味度:💗💗💗💗
推薦度: 💗💗💗💗

2022-06-20 84 瀏覽
今年特登book咗呢間餐廳同老公慶祝生日🥳見OpenRice 人地影呢間餐廳好靚,所以一早book咗🥰仲有門口枱既打卡位置😍有自然光拍攝,影相仲會靚👍🏻我地叫咗150g澳洲和牛漢堡配薯條,Parma Ham +Melon ,驚奇窩夫😋仲可以幫我寫Happy birthday同加蠟燭 🎉仲有我地叫咗兩杯野飲🥰一杯Pink Lady同Old  Fashion Galaxy💓我個人超鍾意Pink Lady,好好味👍🏻 Old  Fashion Galaxy就酸酸地好開胃😋鍾意影相打卡既人真係會好適合黎呢度👍🏻
鍾意影相打卡既人真係會好適合黎呢度👍🏻
Old  Fashion Galaxy
Pink  Lady
  • Pink  lady
2022-06-13 103 瀏覽
我好少食all day breakfast 一來油膩肥仔 二來唔抵食幾廿蚊既野擺埋一齊就變百幾蚊喎🙄咁你會問 講到咁 點解要食?因為覺得靚囉 🤭#女人就係咁任性😂😂😂😂😂😂😂😂⍥ 手撕豬炒蛋酸種多士配蟹肉他他 — $132酸種多士偏乾硬,手撕豬唔算多,炒蛋算滑但食落幾漏😅好彩都濕潤左多士。蟹肉唔多有牛油果墊底,話咁快就食晒😅⍥ 全日早餐 — $148顏色好豐富!呢碟炒蛋比上面果個滑,但都係偏膩,薯餅香脆實無死😆其他都係正常發揮。⍥ Large Flat White — $48我唔飲咖啡,另一半覺得正常普通,唔知加大同唔加大差幾多😌😌haha總體都係打卡only😂素質正常,定價加埋一都幾貴,勁肚餓的話未必夠飽,試過影完相就算啦😏

我好少食all day breakfast
一來油膩肥仔 二來唔抵食
幾廿蚊既野擺埋一齊就變百幾蚊喎🙄

咁你會問 講到咁 點解要食?
因為覺得靚囉 🤭
#女人就係咁任性
😂😂😂😂😂😂😂😂

⍥ 手撕豬炒蛋酸種多士配蟹肉他他 — $132

⍥ 全日早餐 — $148

⍥ Large Flat White — $48

午餐
🌟ℕ𝕒𝕔𝕒𝕤𝕒 ℂ𝕒𝕗𝕖 & 𝔹𝕒𝕣🌟疫情下未可以去旅行唯有去住啲特色cafe 望梅止住渴先🥲啲間cafe 係區內人氣都幾高裝修的確好有心思🥰打卡位滿滿一入門口嘅樓梯位好📸able 建議先訂座~上層裝修亦令人有置身係土耳其嘅感覺🪆🌍<手撕豬炒蛋酸種多士配蟹肉他他 $132>手撕豬配炒蛋加多士配搭得宜麵包幾有咬口手撕豬乾濕份量適中 但調味略淡(可能小妹係重口味人士😂)蟹肉他他正常操作味道同預期差不多 可能係伴菜關係份量同多士相比有啲對比🙊<蕃茄羅莎意粉配新雞肉丸 (素) $132>第一次食素肉丸嘅意粉但感覺都唔錯雖然同真肉有啲出入 有些少豆味但都幾好食 易入口意粉都整得幾彈牙 😉味道就微微少少酸 <Rose Latte $48>Rose latte 友人話沖得幾好 拉花都靚如果想揾打卡靚靚嘅cafe Nacasa 的確係唔錯嘅選擇環境的確一流 幾relaxing and chill~性價比指數👍 : 7/10環境: 8.5/10味道: 6.5/10價錢: 6.5/10ℕ𝕒𝕔𝕒𝕤𝕒 ℂ𝕒𝕗𝕖 & 𝔹𝕒𝕣上環華里5號地鋪電話📞 6287 888
🌟ℕ𝕒𝕔𝕒𝕤𝕒 ℂ𝕒𝕗𝕖 & 𝔹𝕒𝕣🌟

疫情下未可以去旅行
唯有去住啲特色cafe 望梅止住渴先🥲

啲間cafe 係區內人氣都幾高
裝修的確好有心思🥰打卡位滿滿
一入門口嘅樓梯位好📸able 建議先訂座~
上層裝修亦令人有置身係土耳其嘅感覺🪆🌍

<手撕豬炒蛋酸種多士配蟹肉他他 $132>

手撕豬配炒蛋加多士配搭得宜
麵包幾有咬口
手撕豬乾濕份量適中
但調味略淡(可能小妹係重口味人士😂)
蟹肉他他正常操作

<Rose Latte $48>

Rose latte 友人話沖得幾好 拉花都靚

如果想揾打卡靚靚嘅cafe
Nacasa 的確係唔錯嘅選擇
環境的確一流 幾relaxing and chill~

性價比指數👍 : 7/10

上環華里5號地鋪
電話📞 6287 8880

2022-06-11
2022-06-09 52 瀏覽
話說係復活節去呢間嘢 都同平時一樣嘅 冇特別Menu第一次去 坐二樓好靚 摩洛哥豐嘅裝修,枱枱凳凳,燈。只係影相都影好耐。叫咗個摩洛哥茶味道幾香。叫咗一個蜂蜜蛋糕OK嘅。 其實都講緊兩個月前去其他嘢冇影相,都真係唔記得仲有叫咗啲咩食。但印象係未到中常啦可以接受,但亦都可以再好。不過個人覺得呢間嘢點都要嚟嘅。最最最最緊要係感受佢個環境,你知啦香港依家去旅行要隔離,呢間嘢嘅裝修同出面普通嘅Cafe完全唔同。感覺就係去咗摩洛哥旅行
仲未去過摩洛哥同土耳其🇹🇷🇲🇦 呢度靚到好似穿越左✨ 裝修真係cafe嘅頂級 打卡一流📸 冇放過任何角落 餐具吊燈地氈掛飾盆栽都好靚( ᵒ̴̶̷̥́ _ᵒ̴̶̷̣̥̀ )最出名嘅樓梯位記得要book定😛食物咖啡都好高分 係一間值得更多人發現嘅cafe ( ˘͈ ᵕ ˘͈ )❣️炸雞窩夫 伴香草蜜糖檸檬汁 $128炸雞waffle嘅組合係我最愛 鹹鹹甜甜好正🤣好有心機嘅水準之作 炸雞有兩大塊 脆卜卜配上蜜糖檸檬汁🐣 仲有火箭菜同紅椒絲點綴😽窩夫係比較甜同紮實 可以另外加蜜糖一齊食🍯咁樣食法真係熱量之選 好貼心有啲黑醋沙律解膩🤰❣️Hand drip - EthiopiaApple • Banana • Guava • Winey近期迷上手沖 向靚仔barista偷左師☕️( ⸝⸝⸝⁼̴́◡︎⁼̴̀⸝⸝⸝)佢哋真係沖得香好多🤣 而且凍咗之後味道又有變化 好得意😛 仲有咖啡豆聞 全方位享受🙋🏻‍♀️❣️Earl grey roll cake $62自家製roll cake係神級🙇🏻‍♀️ 首先$62平時應該係得一半嘅份量🥹 呢度切咗半條俾你仲要裝飾埋🥳好7咁問佢地喺邊度買咁好食…原來係自家製‼️食過happy roller 我覺得質素真係
仲未去過摩洛哥同土耳其🇹🇷🇲🇦 呢度靚到好似穿越左✨

Handdrip

❣️Earl grey roll cake $62
好7咁問佢地喺邊度買咁好食…原來係自家製‼️
食過happy roller 我覺得質素真係好相近💯
蛋糕好moist唔會擺到乾爭爭 cream嘅比例好完美 茶味非常濃但唔苦唔會有渣😛🍵
Earl grey roll cake

樓上有個掛咗好多地氈嘅位都好靚💯🧞‍♂️ 咖啡好多選擇 有少見嘅虹吸☕️夜晚又可以飲酒🍷 仲要假期先收加一👺 做到咁好 好過分囉‼️
炸雞窩夫 伴香草蜜糖檸檬汁
Handdrip
2022-06-01 93 瀏覽
環境裝修得好靚,樓高兩層,下面一層有個充滿植物既位置,但原來上層仲靚,超級異國風情😍✨卡邦尼意粉 ($138)✨西班牙蕃茄多士 ($68)✨煙三文魚酥盒 ($78)✨皇牌蛋卷 ($62)✨Chefehaouen tea ($88/for2)✨Rose latte ($48)Carbonara一上枱就聞到濃濃既芝士同cream味😍 仲有成隻蛋黃係入面,撈埋一齊食好creamy 好正!呢度小食款式都好多,叫咗西班牙蕃茄多士同煙三文魚酥盒,蕃茄酸酸甜甜好開胃🤓加上脆脆嘅多士味道好清新~ 覺得呢度嘅甜品好吸引,叫咗皇牌蛋卷,今次試咗芝麻味,蛋糕體好濕潤鬆軟,而且芝麻味超級重🤩 加上入邊忌廉都整得好滑,份量又大,同朋友share黎食啱啱好😍

✨卡邦尼意粉 ($138)
✨西班牙蕃茄多士 ($68)
✨煙三文魚酥盒 ($78)
✨皇牌蛋卷 ($62)
Chefehaouen tea ($88/for2)
✨Rose latte ($48)