2022-06-17 65 瀏覽
原來尖沙咀山林道開左一間裏裏外外都藍色💙有唔少食客都喺度打卡既日法fusion 餐酒館😝 今晚同細妹試下呢間餐廳d 食物先~💙炸紫菜日本雞腿肉.芝麻醬 $88雞肉即叫即炸,炸粉唔會太厚,食落啖啖肉❤️ 另外再配上炸粟米🌽粒,脆卜卜幾清甜~💙自家製意大利紫菜寬麵.蟹肉.海膽味噌湯$238寬麵上鋪滿了蟹肉😍,麵條加了紫菜😉,充滿日式和風風格~ 麵條的醬汁充滿海膽味,好creamy~💙夏日 $58顏色充滿夏日色彩,海洋藍好治癒☺️ 飲落唔會太甜,類似柚子梳打的味道😉

💙炸紫菜日本雞腿肉.芝麻醬 $88

💙自家製意大利紫菜寬麵.蟹肉.海膽味噌湯$238

💙夏日 $58

2022-06-16
2022-06-17 109 瀏覽
放假朋友仔約我食飯~話搵左間好靚既餐廳叫我著靚啲~去到見到門口已經覺得好高級😍估唔到山林道有間咁靚既藝術餐廳💓果日因為我哋都早到~霸到個梳化位置坐~我哋幾個女仔影左勁多相😍我地咸食叫左炸薯條、田園沙律配柚子胡椒汁&蜜糖芥末汁、炸紫菜日本雞腿肉配芝麻醬、炒活藍青口辣肉腸配蕃茄忌廉汁。第二個胃甜品叫左精美既綠茶味馬卡龍雪糕(佢好似有4隻味)、好可愛既灰濛濛(係藍莓味)、水晶花園(好靚女仔最愛🌸)、牛角包窩夫(我最鍾意呢個~甜度啱啱好)
  • 牛角包窩夫
  • 炸紫菜日本雞腿肉配芝麻醬
2022-06-16 75 瀏覽
最近成日見到有人post相🙃🙃喺一間藍色主題嘅餐廳見到仲有架車可以打卡咁我哋就決定去呢間餐廳試吓入到去見到餐廳牆身掛咗好多畫仲有d立體嘅動物..都係藍色嘅點咗個炸紫菜 日本雞腿肉👍🏻👍🏻佢係配芝麻醬🥰🥰呢個幾好味另外點左個炒活藍青口佢裏面有啲辣肉腸蕃茄忌廉汁嘅配搭幾特別我呢杯咁靚嘅叫做夏日然後對於女仔嘅胃一定係留大部份黎食甜品✌🏻✌🏻✌🏻灰矇矇呢個好似一舊雲咁☁️☁️☁️☁️☁️其實入面係藍莓第一次見這一種造型另外呢個波波叫水晶花園口感係酸酸甜甜咁🟢馬卡龍雪糕🟢佢有幾款味可以揀我揀咗抹茶又有得食。。。又有位打卡影下相岩哂我地🙂🙂🙂🙂🙂
最近成日見到有人post相🙃🙃

口感係酸酸甜甜咁
🟢馬卡龍雪糕🟢
佢有幾款味可以揀
我揀咗抹茶

又有得食。。。又有位打卡影下相
岩哂我地🙂🙂🙂🙂🙂
2022-06-09
2022-06-15 105 瀏覽
上星期五, 我book左8點, 我同朋友早到, 問侍應生可以入坐, 佢話要係門口等入座, 同埋座既位置係先到先得既, 咁我就同朋友等8點入座, 當時我地係排第一呀, 之後就好多客人同我地一樣 都問侍應生同一個問題就係安排入座的問題, 當然個先生都叫大家喺門口排隊等八點入座, 到咗八點之後呢突然間有幾個人衝左入去 但佢地係冇係門口排隊, 佢地突然變左排第一位, 加上可以選擇想坐嘅位置, 但對我地早到係門跟排隊既人好唔公平, 都算啦, 因為個職員話電腦安排左入座, 好明顯前言不對後語講大話, 但算啦, 因為當時都8點幾 真係肚餓, 所以入到去都算, 照叫食物, 我地叫左幾樣, 講真, 咁既價錢食物質素真心難食, 最尾叫埋甜品, 諗住應該唔會中伏, 點知 佢可以比一d唔熟既香蕉, 我真心懷疑係青色既香蕉, 咬落去係生, 真係未試過食一間餐廳, 連甜品都可以咁難食! 真心垃圾, 食到真係把幾火😕
2022-06-15 72 瀏覽
環境好舒服既藍調餐酒館一入去已經覺得好靚成間餐館都係藍色好彩坐到卡位成間餐館都好多打卡位好有氣氛 岩成班姊妹黎打卡食野影左勁耐先坐低食野前菜洋蔥湯配蒜蓉包洋蔥湯味道較濃 點包食都ok蒜蓉包幾好味四紅果茶甜甜地幾好味主菜虎蝦配明太子香蒜汁意大利麵用蝦膏做成既汁配上好香既明太子成個配搭幾match主菜燉辣牛肉通心粉中意食辣野既朋友岩曬牛肉肉醬好香配流心蛋mix埋好香而且貝殼粉裡面有滿滿汁醬好味香口整體來說味道不錯同埋真係好岩打卡
環境好舒服既藍調餐酒館

而且貝殼粉裡面有滿滿汁醬
好味香口

整體來說味道不錯同埋真係好岩打卡

2022-06-15 159 瀏覽
好少會有餐廳令我不想再去因為臨時要Farewell 朋友所以巧合下book到呢間打卡餐廳當日星期四booking 6pm入坐前已經知道8pm要交枱人齊開始點餐食飯小食類係好味嘅尤其係個魷魚圈青口同牛油果三文魚他他都有驚喜Pasta同主菜就冇乜特別甜品亦未算特別但以打卡cafe餐廳來說食物質素算比較高最大問題係店員喺成餐飯過嚟「提醒」交枱四至五次真係十分掃興除左入坐前提醒8pm交枱之後就係「溫提」叫主菜然後再喺7:23pm「溫提叫甜品」因為8pm要交枱然後7:30pm 到叫埋單呢十幾分鐘再「溫提」交枱叫左埋單後等緊張單都再提我交枱因為要執枱比下枱客結果我地8點前巳經離開全場當時只有兩枱客不是質疑你之後booking 多唔多我地好樂意8點前交枱但係呢種提示方法真係好騷擾
好少會有餐廳令我不想再去

我地好樂意8點前交枱
但係呢種提示方法真係好騷擾

2022-06-09
2022-06-15 48 瀏覽
除咗黑色之外,我都幾鍾意深藍色。今次同一班朋友去咗呢間藍色嘅日法fusion藝術餐酒館朝聖,一行入去就覺得英倫風格嘅裝修好高檔,所有嘢都係藍色㗎(除咗馬桶)。餐廳有好多打卡位,如果我係美少女影三個鐘都唔夠。炸薯條 $48薯條額外醬 (+$5)炸薯條好好食,夠大條同埋夠脆!熱辣辣,外脆內軟。兩隻醬都好吸引,同薯條好夾,所以我哋加五蚊要曬黑松露沙律醬同埋烤蒜沙律醬。天婦羅三重奏 $88呢幾種天婦羅都好少見,分別係蠔肉紫蘇葉、蟹肉春卷、蘑菇蝦肉,炸得好香脆。佢哋雖然好似樣,但我最鍾意係蘑菇蝦肉,有蘑菇夠清新又有蝦嘅鮮味。 凝雨(芝麻)$88呢度啲甜品好可愛,呢啲慕絲蛋糕好似一舊雲咁。我哋試咗芝麻味,酸酸甜甜幾特別,好似有啲乳酪味咁。旁邊仲有啲藍色嘅裝飾同埋花生碎。牛角包窩夫 $98我地揀咗煉奶同花生醬味,穩陣嘅選擇。窩夫夠鬆化,本身以為會好甜,但係我覺得醬汁嘅味道啱啱好。Summer $58因為夏天已到所以叫咗一杯Summer,漸變色好夢幻。佢係一杯好靚嘅柚子梳打,但加咗啲鹽有少少鹹又似鹹柑桔,抵飲喉嚨又舒服。

炸薯條 $48
薯條額外醬 (+$5)

天婦羅三重奏 $88

凝雨(芝麻)$88

牛角包窩夫 $98

Summer $58
2022-06-14 76 瀏覽
最近有間新開嘅藍色餐廳好多人去打咭, 我都忍唔住去潮聖一下。位於尖沙咀山林道嘅日法fusion藝術餐館, 以深藍色為餐廳主題, 主打高級fusion菜色, 價錢實惠, 入面仲有多個打咭位, 鍾意復古藍調嘅朋友千萬唔好錯過啊~Book位嘅時候已經知道無得揀位坐, 去到當日好好彩啊, 咁啱可以安排到四人卡位, 順便影靚相打埋咭。食物方面, 我地叫咗炸紫菜日本雞腿肉配芝麻醬, 新鮮雞腿肉肉質嫩滑多汁, 一D都唔乾身, 仲有田園沙律配柚子胡椒汁及蜜糖芥末汁, 用生菜包住各種沙律食材一齊食, 味道清新可口, 加多杯紫藍色嘅碟豆花乳酪特調, 開胃解渴, 好滿足, 侍應仲好好人幫我地揸機影合照。

好特別既全藍調藝術餐廳!monmono 💙好多打卡位✨📽全店採用英倫維多利亞式設計 裝修好靚仲有 jason_tommy 掛牆插畫每一幅畫背後個意義都好特別 好欣賞咁有才的人~🫣🫣而且食物方面主打日法Fusion菜式,採用日本及歐洲食材,以嶄新手法去演繹菜餚,所以好多都驚喜…我地一去到叫左4人餐另外仲開左枝酒🥂哈哈但我都系鐘意Summer(店員推介的!漸變色的好似凍柚子梳打,但佢原來系加左海鹽系熟悉既味道阿 另外令我好深刻系~火焰藍蝦冷素麵 龍蝦蕃茄清湯🍅🍅佢地既蕃茄仔仲系自己種好新鮮架仲有個湯係好鮮甜再配埋個素麵非常夾🥺即刻好掛住去日本食流水麵既時候!!食到最後已經好飽 但因為個甜品太吸引要繼續食埋我地揀左🍯焦糖香蕉牛角包窩夫 OMG 好 邪 惡,燶度岩岩好 佢既cream系人手整的最緊要食落又吾會太漏同太甜~MONMONO @monmono.hk 📮尖沙咀山林道4號恆貿商業中心地下2-3號舖
好特別既全藍調藝術餐廳!monmono 💙
好多打卡位✨📽全店採用英倫維多利亞式設計 裝修好靚
仲有 jason_tommy 掛牆插畫
每一幅畫背後個意義都好特別 好欣賞咁有才的人~🫣🫣

而且食物方面主打日法Fusion菜式,採用日本及歐洲食材,
以嶄新手法去演繹菜餚,所以好多都驚喜…
我地一去到叫左4人餐另外仲開左枝酒🥂哈哈
但我都系鐘意Summer(店員推介的!
漸變色的好似凍柚子梳打,但佢原來系加左海鹽
系熟悉既味道阿 另外令我好深刻系~
火焰藍蝦冷素麵 龍蝦蕃茄清湯🍅🍅
佢地既蕃茄仔仲系自己種好新鮮架
仲有個湯係好鮮甜再配埋個素麵非常夾🥺
即刻好掛住去日本食流水麵既時候!!
食到最後已經好飽 但因為個甜品太吸引要繼續食埋
我地揀左🍯焦糖香蕉牛角包窩夫 OMG 好 邪 惡,
燶度岩岩好 佢既cream系人手整的
最緊要食落又吾會太漏同太甜~

MONMONO @monmono.hk
📮尖沙咀山林道4號恆貿商業中心地下2-3號舖

2022-06-12 92 瀏覽
最近比較火的打卡餐廳💁🏻‍♀️有少期待😚剛入餐廳🍴就有高級感,因為服務員禮貌已拿分👍🏻點餐時會先問問之前有沒有看到其他介紹,有否想吃的⋯⋯答:沒然後他會推介,就就他推介點了三個菜❤️前菜是炸紫英日本雞腿肉.芝麻醬👉🏻是普通炸雞球吧😹是好吃的,外脆內不乾❤️自家製意大利紫菜寬面.蟹肉🦀️.海膽.味增湯👉🏻賣相ok👌🏻滿滿蟹肉,就不覺有什麼海膽😅有味增要拌勻才吃,因為有味增吧🤔所以有點喊❤️自家製三色意大利雲吞 -澳洲和牛臉頰•鴨肝醬,牛肝菌汁👉🏻牛臉頰細細粒,肉質鮮嫩👍🏻雲吞反而好一般😬皮厚度適中但好喊,吃不岀內裏是什麼肉來的❤️蝶豆花乳酪特調❤️ 蝶豆花桃子特調👉🏻名子和長相岀色,味道可以😌總結💁🏻‍♀️環境打卡服務很可以👍🏻愛濃味者會喜歡💕後記😹本想在打卡位影相,會有服務員幫你打燈和拍照,給你影個大長腿🤣全場焦點更是你😌只要你不尷尬,尷尬就會是別人😅我就尷尬沒拍
最近比較火的打卡餐廳💁🏻‍♀️有少期待😚
剛入餐廳🍴就有高級感,因為服務員禮貌已拿分👍🏻
點餐時會先問問之前有沒有看到其他介紹,有否想吃的⋯⋯答:沒
然後他會推介,就就他推介點了三個菜
自家製意大利紫菜 寬麵•蟹肉• 海膽 味噌湯
自家製三色意大利雲吞 -澳洲和牛臉 頰•鴨肝醬,牛肝 蘭汁
自家製意大利紫菜 寬麵•蟹肉• 海膽 味噌湯
Yeah!!!!!!!🥳🤩終於到我去哩間藍色打卡餐廳,哩間hit到爆啊🤣裡裡外外都用左好多blue tone去做裝潢,鋪面鋪外都紹對適合打卡👐✨可惜,我早幾日去落哂雨,係鋪頭外面影唔到相📸🔸炒活藍青口·辣肉腸·蕃茄忌廉汁 $128Staff建議食哩個dish有2種食法,首先只食青口既original既味道,食下佢地既原汁原味先❤️之後,再食一隻係夾左配料一齊食,辣肉腸 蕃茄加埋一齊食,可以食到另一種層次🤩🔸馬卡龍雪糕 $68個人幾喜歡佢個dessert,可能係有雪糕,所有dessert有雪糕對我都即刻加分😅🤣上面個馬卡龍正常發揮,整體都幾夾個雪糕🍦🔸蝶豆花桃子特調 $58蝶豆花味道唔太出,桃子味道反而好出,整體味道有d似飲緊桃子汽水🍑

🔸炒活藍青口·辣肉腸·蕃茄忌廉汁 $128

🔸馬卡龍雪糕 $68

🔸蝶豆花桃子特調 $58

尖沙咀食野影相打卡又有好地方啦🤩🤩MONMONO全寶石藍色餐廳好有復古感之餘俾人一種高貴優雅感覺🥰🥰呢到好多打卡點,老爺車+電話亭餐廳擺放左一啲藝術品就好似置身於藍色主題藝術館一樣🤩餐廳主打日法Fusion菜式,賣相精緻,好夢幻,原來藍色主題都要可以咁有氣質🥰🥰野食全部都好好食擺相又靚🥰青口好鮮味加埋啲汁連蒜蓉包食真係無得頂仲有甜品紫藍色雲朵蛋糕比起主菜,更吸引眼球🤩靚到唔捨得食蛋糕5太甜味道啱啱好呢到食飯影相啱哂
尖沙咀食野影相打卡又有好地方啦🤩🤩
呢到好多打卡點,老爺車+電話亭
餐廳擺放左一啲藝術品就好似置身於藍色主題藝術館一樣🤩
野食全部都好好食擺相又靚🥰
青口好鮮味加埋啲汁連蒜蓉包食真係無得頂
仲有甜品紫藍色雲朵蛋糕比起主菜,更吸引眼球🤩靚到唔捨得食
蛋糕5太甜味道啱啱好
呢到食飯影相啱哂
2022-06-11 182 瀏覽
首先,餐廳工作人員中午打比我確認訂位,仲提醒如果想坐卡坐,可以7點半左右到排隊,係我認知就是距咁講,咁我乖乖地7點半到排第一個,係可以揀座位,今晚去到,原定book 台八點,雖然係第一個到,都是隨機派位,無得選!我係門口排左半個鐘,後面有人後到,但是竟然比距地選位置,安排超級混亂而且不公!好,同朋友吃飯唔係來吵架,距安排邊就坐邊,叫嘢食,叫親所謂signature 都無,叫乜無乜,好都算,叫左個牛,工作人員係落單時無詢問要幾成熟,來到之後生到根本吃唔到,咁我都知口味每個人唔一樣,或者其他人接受到2-3成熟,叫工作人員幫我地拿入廚房番熱,拿到出來大約5成,吃得落!跟著就發覺我地叫兩個main course , 但是來得一個,好耐都無第二個上,我估應該係漏單,好快第二個都上,工作人員都來道歉話漏單同應該係落單過時因為周圍聲浪問題,距話距有問到我地係咪只是一個Main course ?我地又真係好似聽唔到.上番就OK , 工作人員都好客氣,態度好好. 到上個甜品,叫左香蕉窩夫,大路嘢,但是上到來,香蕉生到爽口兼苦澀,根本吞唔落,同餐廳反應,距地都馬上道歉,同送另外一個甜品比我地,期間廚師同工作人員都好態度道歉。到埋單,埃,錄左我兩次卡,咁橋用AE,錄卡會馬上有提示,同餐廳反應距地錄左我兩次,第一次距地話無,我馬上log in 網上銀行,係過左兩次數,如果我用另外D信用卡,未必有交易提示.後來距地有void 單.餐廳裝修其實真係好唔錯,但是我自身體驗就真係唔係咁愉快!
2022-06-10
30 分鐘 (堂食)
2022-06-10 109 瀏覽
今日放假,知道山林道開咗間新餐廳,就約埋朋友喺呢間食嘢,見好多人都過去打卡,環境佈置全藍色好靚,係我最鍾意嘅深藍色,影相之前我哋都叫咗幾樣食物醫下肚先,先至有力氣繼續影相。我哋叫咗一碟藍青口,係用蕃茄忌廉汁同埋有辣肉腸喺入邊,炸紫菜日本雞腿肉,肉質好鬆軟,我就最鍾意食鬆軟嘅肉,配芝麻醬一流,甜品就叫咗個香蕉窩夫,係用新鮮香蕉整個醬,窩夫口感煙煙韌韌好好食,之後我就叫咗一杯蝶豆花乳酪飲,唔太甜既乳酪味,周圍環境都係個打卡位

2022-06-10 81 瀏覽
深藍色係我最鍾意嘅色調,今次嚟咗一間新間藍色做主題餐廳,我的😍😍眼走咗嚟一定要潮聖吓🤭餐廳外面用咗英倫風格設計,藍色格調入到去店裏主題全部都係用藍色,牆壁有好多畫作,座位都係用藍色感覺好舒適💙💙💙✨自家製意大利紫菜寬麵.蟹肉,海膽一個意大利拌麵,原來係自家製嘅意大利寬麵,每條意粉沾滿醬汁,口感更加厚實配合紫菜、蟹肉同海膽日式風味,味道好好👍🏻值得一試✨❤️✨牛角包窩夫甜品賣相好吸👀原來用咗牛角包製成窩夫再加上香蕉🍌同焦糖果醬加埋脆脆,每一啖有層次感,主角窩夫好鬆脆,豐富口感✨四季紅果茶香甜果茶味帶少少甘香茶葉味,下午茶飲杯解油膩😚✨

✨自家製意大利紫菜寬麵.蟹肉,海膽

✨牛角包窩夫

✨四季紅果茶
香甜果茶味帶少少甘香茶葉味,下午茶飲杯解油膩😚✨
2022-06-03
15 分鐘 (堂食)
下午茶