2015-09-20 620 瀏覽
提起酒吧大多會立即想起尖沙咀或灣仔的酒吧街,這次友人就發現了一間位於銅鑼灣,地點超便利的酒吧!雖說是酒吧,但其實餐廳還有提供大量的主食,應有盡有,所以非常適合成為放工後跟朋友相聚的聚腳點剛才講到地方便利,究竟便利到甚麼程度呢?其實餐廳就在銅鑼灣站的對面,只需橫過一條馬路上樓即達,有夠方便吧~!場內燈光暗淡,環境不算太大,以高櫈為主, 最惹人注目的絕對是反轉了的粉紅巴黎鐵塔,為餐廳增添了一種異國情調翻看餐牌的同時,店員就為我們送上一杯花生,有點餓意的我們看到香脆的花生,已等不及酒品的到來,兩手已忘著不停打開花生,一粒接一粒的放到口裏Torres Vina Esmeralda[評分:7.5/10]由於選了海鮮拼盤及自己偏愛白酒香甜的味道,加上吃蠔的關係,店員推介了一枝甜度不會太高,但花香味較重的西班牙Torres Vina Esmeralda給我們。白酒只帶微甜,玫瑰花香味相對突出,整體也算易於入口Seafood Patter[評分:8/10]大大盆的海鮮拼盤也送到了,海鮮種類繁多,吸引非常,當中有:熟龍蝦(半隻)、睡蟹(半隻)、藍青口(4隻)、翡翠螺(3隻)、大蜆(5隻)及鮑魚(2隻),

Seafood Patter

[評分:8/10]

大大盆的海鮮拼盤也送到了,海鮮種類繁多,吸引非常,當中有:熟龍蝦(半隻)、睡蟹(半隻)、藍青口(4隻)、翡翠螺(3隻)、大蜆(5隻)及鮑魚(2隻),足夠2人份享
熟龍蝦

[評分:7.5/10]

龍蝦大少中等,最吸引的是龍蝦頭內的橙色蝦膏,先挑起龍蝦肉試試,肉質爽彈,感覺新鮮。吃過龍蝦肉後就要來到重頭戲「蝦頭膏」了,蝦膏質感有點鬆散,而灰綠色的蝦膏質感則較為濕潤,兩者同樣香口非常,不錯不錯
熟龍蝦
[評分:7.5/10]

龍蝦還有一隻大龍蝦鉗,幾經辛苦終於把殻子去掉了,完好無缺的鉗肉可愛非常,雖然不算非常肥美,但味道鮮甜,一口吃掉鉗肉,感覺過癮
睡蟹

[評分:8/10]

麵包蟹剛好分成了一半,取到手上已看到大量橙紅色的蟹膏,還要比剛才的龍蝦豐富很多呢~利用叉子或匙子直接挑來吃,既甘香又有口感,吃過蟹膏再翻開蟹蓋把蟹肉也吃掉就不會浪費了
鮑魚
[評分:8/10]

飽魚已預𠝹開及預先醃過,所以不怕淡而無味,鮑魚煮得夠軟腍,帶點微爽,口感不錯
翡翠螺
[評分:7/10]

翡翠螺有3隻,兩大1小的,挑隻大的先吃,果然份量十足,挑出來時還得要花點氣力,大大隻的翡翠螺是眾多海鮮中口感最豐富的一款
大蜆

[評分:7/10]

小粒的蜆肉味道鮮甜,但沒有太多海水味,但由於蜆身較少的關係,所以口感一般,而且只有5小粒,不太足夠呢
香芒烤雞薄餅
[評分:7/10]

薄餅有三款選擇,香芒烤雞薄餅、鮮野菌薄餅及冬陰公海鮮薄餅。由於其餘一款是素食一款是辣的,所以只能選香芒烤雞,薄餅上的芝士蠻多的,取起時出現拉絲效果,餅身外脆內軟,批邊蠻有口感的,然而雞肉及芒果不算太多,個對我來說,有足夠的芝士已能滿足到我了
牛肝菌意大利飯
[評分:5.5/10]

最後還要了一客意大利飯,不過的確令人有點失望。意大利飯理應是充滿口感,粒粒分明的,但這裏的口感卻腍腍的,飯粒煮至爛爛的,雖然菌味香濃且帶忌廉芝士香,但口感方面實在有待改進

MINI CLUB (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅1樓
~~~~~~~~~~~~~~~
味道:7/10
環境:8/10
服務:7/10
衛生:7/10
抵食:7/10

2015-09-17 254 瀏覽
今日係銅鑼灣, 進行一般男女朋友假日都會做嘅節目⋯行街、睇戲、食飯。今晚睇果場戲係十點半,下午行過街食過甜品,已經七點幾。唔係太餓,於是,我哋決定搵個地方坐低,再飲個happy hour ,食啲小食先入場。最近Fashion walk 開左幾家好有特色嘅西餐廳。我哋行到去嗰度,原本已經選擇咗一間餐廳,見到室內無咩人,個個都坐外面,我地都選擇左露天位置黎坐,貪佢開揚氣氛好。但係最近香港嘅天氣陰晴不定,反覆落雨。今晚空氣非常悶熱又無半點風,我哋坐低睇坐左一陣menu, 已經熱到成身汗。出坐露天又冇風扇又無風,怕熱既佢開始有啲炆憎,提議不如我哋轉場去啲有冷氣嘅地方舒服啲。何況轉個頭如果落雨,坐室外又要搬嚟搬去,好麻煩。所以我哋就走咗去駱克道, 最後揀咗一間裝修風格同埋 Fashion Walk 同嗰度差唔多嘅Mini Club.Mini Club 個裝修好浪漫,有一個顯眼嘅紅色巴黎鐵塔倒掛喺場中間,現場音樂節奏明快,冷氣夠凍,燈光有情調,店員又熱情。我哋嘅心情即刻變得開心起嚟。我哋選擇咗一個窗邊個位置坐低,可以睇到樓下街景,非常唔錯。場地非常闊落,店員俾左個I pad ,上面就係佢地既 me
場地非常闊落,店員俾左個I pad ,上面就係佢地既 menu 同圖片。我地睇到佢哋嘅生蠔,海鮮拼盤,小食,同各式各樣嘅紅白酒,真係目不暇給。
店員好有耐心甘介紹呢度嘅菜式,仲有一啲promotion 嘅套餐,我哋見有時間,決定食佢呢度嘅海鮮套餐。
食海鮮當然要有白酒嘅襯托啦,反正距離開場時間仲有兩個幾鐘,所以我哋決定揀一支白酒慢慢嘆。選酒嘅時候,我哋三心兩意決定唔到。店員帶領我哋去到佢哋門口一個酒吧區,果度可以見到各式各樣嘅酒,隨便睇隨便揀心水之作,好好既設計吖!
反正距離開場時間仲有兩個幾鐘。
店員先幫我地開左支白酒,跟住海鮮拼盤上場!
龍蝦嘅蝦膏好多蝦膏蝦肉爽脆鮑魚亦都非常新鮮彈牙,翡翠螺都唔錯係清甜美味嘅 )
青口過得去,蜆肉就無咩味道

麵包蟹都係蟹膏豐富無比。一邊飲白酒,一邊嘆海鮮,真係無敵享受。店員非常細心,係我哋食海鮮拼盤嘅時候不停替我地更換新嘅濕紙巾同添酒,可以令我哋一路食海鮮嘅時候,唔會因為隻手黏立立,搞到周圍都係腥味,服務一讚!
跟住黎的生蠔,我哋叫左一隻較creamy既美國品種 ,另一隻法國生蠔海水味則較重,兩隻都各有千秋。

由於新鮮,我兩隻都非常之鍾意。估唔到係呢度會有好食又新鮮嘅生蠔,價錢又合理。大家如果鍾意食生蠔嘅,建議你哋黎呢度試吓。
呢個海鮮拼盤同生蠔,不知不覺食咗一個半鐘。為免趕唔切睇戲,又驚睇睇下套戲會肚餓,最後叫咗個冬陰公Pizza打底。
冬陰公味嘅Pizza第一次食,做得非常之正。正宗程度媲美冬陰公湯。鍾意食辣嘅佢覺得非常好味,個外層焗覺得脆脆嘅,15分鐘唔夠已經食咗5塊,大讚好正!至少出面食唔到。泰國料理嘅fans,同嗜冬陰公者,千其唔好錯過呢個Pizza。
今日可以搵到呢一個咁有特色嘅環境我覺得非常之好彩由於係樓上,私隱度非常之高。裝修又用左而家時尚又流行嘅歐陸風裝修,而且價錢又非常之合理。一個人既平均消費,食海鮮生蠔,連飲酒先至$400-$450。我一定會再同佢一齊返嚟

2015-09-16 276 瀏覽
香港人太忙碌,点忙裏偷閑,日日都要上班,每每等到放假和下班至可以放開心情,但又要在城市偷閑,為有在鬧市搵一些relex,今次揾到在駱克道一偷閑加油站好舒服的格局,可坐近窗口就能看到街景這mini club是bar又是餐廳,就order了(Tequila Subrise)來relex心倩,成份有D酒精,加上橙汁,中和酒精,好易入口 生蠔必吃,店員會你介绍蠔的來源和口感,今次order了法國的Britanny 和南非的live,各有特色,真的無介紹錯,值得一讚飲酒点小得(德國腸拼盤)多口味的腸,令我最難忘是辣椒味腸,夾酒一流。(沙爹串燒),牛,雞,豬有着自身味道,加上沙爹汁,有香濃花生醬味,還带微甜,更加提升味覺,比一些主打串燒店更加好(白酒忌廉汁煮大蜆配蒜蓉包)白洒淡淡有香味,忌廉汁香濃好cream,而蒜蓉包可以有配角變成主角,因為它好味,焗得香脆,再配上汁同吃,值大讚之作,吃吧這餐真令你心情大好。

好舒服的格局,可坐近窗口就能看到街景

(白酒忌廉汁煮大蜆配蒜蓉包)
2015-09-15
  • 德國腸拼盤
2015-09-15 267 瀏覽
聽講係新店,差唔多8點去到無咩人,一入去就安排左個近窗位。8前點係happy hour有優惠就咋咋淋嗌左個海鮮拼盤+酒。由於對酒無乜認識,就問個waiter有咩好介紹,最後揀左支無咁dry既白酒。幾好入口,兩個人差唔多會有點醉醉地。順手一提,開酒既師傅幾好手勢。另外,差唔多既時候佢地會好醒目地過黎幫你添酒,平時又唔會騷擾客人,值得一讚。等左無耐,個海鮮拼盤就到左。個蠔有幾個產地可以揀,都係問waiter揀左兩個產地,都唔錯。見到都流口水。美中不足的是個螺有少少沙Fish and chips: 好吸引,魚真係啖啖魚,魚味都好出沙爹串燒: 有雞牛豬?幾種肉可以揀,印象中在食過的舖頭算是中上水準,有色香味,不過呢道菜好難更好...
聽講係新店,差唔多8點去到無咩人,一入去就安排左個近窗位。

幾好入口,兩個人差唔多會有點醉醉地。

等左無耐,個海鮮拼盤就到左。
見到都流口水。美中不足的是個螺有少少沙

題外話/補充資料: 洗手間好乾淨。未算多人,好清靜,好岩談心。
2015-09-07
  • 大概無咩野會難食
聴朋友說銅鑼間有間西餐廳裝修很美, 很有巴黎的情懷除了天花版以星塵為主題外餐廳中央甚至可見有一大個美美的倒轉粉紅色巴黎鐵塔呢~~~~真的很想去那裡坐坐喔~~~坐言起行上星期五我就特別約朋友到這間名叫Mini Club的餐廳可以靜靜的欣賞裝修之餘又可以坐下來享受美食很期待~~~準時來到這裡今天人流還不太多我們可以選擇沙發座又或坐高高的長枱呢~~這裡環境真的挺不錯昏黑的燈光反影着天花版上美麗的夜景再加上大大個的粉紅色巴黎鐵塔尤如置身在法國呢~很富特色!~坐下後充滿笑容的服務員來到送上ipad 一部給我們選擇菜式和點餐感覺不錯, 印象很好呢~這裡主打西餐,可以吃到不同的拼盤如海鮮, 德國肉腸, 各款意粉pizza等等小吃主菜都有整整三頁選擇給人的感覺很多樣豐富~~~而特式飲品亦不少酒精非酒精類亦有很多再加上價錢普遍合理我們就點了一個海鮮拼盤、小吃和意粉另外亦點了非酒精的特式飲品和玫瑰花茶~~飲品很快上桌了~~玫瑰花茶是整壼上桌除了花茶外, 餐廳特別送上蜜糖喝時可以把它倒在花茶上增加其甜美的感覺~~佐以蜜糖的花茶感覺潤喉清新茶壼內的玫瑰花很多飄出淡淡的清新玫瑰花味而且茶味很甘香順喉喝得人整個很
聴朋友說銅鑼間有間西餐廳
裝修很美, 很有巴黎的情懷
除了天花版以星塵為主題外
餐廳中央甚至可見有一大個美美的倒轉粉紅色巴黎鐵塔呢~~~~
真的很想去那裡坐坐喔~~~
坐言起行
上星期五我就特別約朋友到這間名叫Mini Club的餐廳
可以靜靜的欣賞裝修之餘
又可以坐下來享受美食
很期待~~~
準時來到這裡
今天人流還不太多
我們可以選擇沙發座又或坐高高的長枱呢~~
這裡環境真的挺不錯
昏黑的燈光反影着天花版上美麗的夜景
再加上大大個的粉紅色巴黎鐵塔
尤如置身在法國呢~
很富特色!~
坐下後充滿笑容的服務員來到送上ipad 一部
給我們選擇菜式和點餐
感覺不錯, 印象很好呢~
這裡主打西餐,
小吃主菜都有整整三頁選擇
給人的感覺很多樣豐富~~~
而特式飲品亦不少
酒精非酒精類亦有很多
再加上價錢普遍合理
我們就點了一個海鮮拼盤、小吃和意粉
另外亦點了非酒精的特式飲品和玫瑰花茶~~
飲品很快上桌了~~
玫瑰花茶是整壼上桌
除了花茶外, 餐廳特別送上蜜糖
喝時可以把它倒在花茶上
增加其甜美的感覺~~
佐以蜜糖的花茶感覺潤喉清新
茶壼內的玫瑰花很多
飄出淡淡的清新玫瑰花味
而且茶味很甘香順喉
喝得人整個很舒服
亦能為肉類驅去油膩感覺
不錯的好選擇!
我自己點了非酒精類的pussy foot!!!
鮮紅色的非常搶眼!!!!
喝下去會覺得它會比較酸
因為內裡混合了菠蘿汁~
不過再喝着就會喝出淡淡的甜味來
酸酸甜甜, 口感清新
上面的沙冰令人感覺涼快
很好喝很開胃的飲品~~
難怪這款比較受女生歡迎呢~~
小吃方面我點了泰國炸墨魚餅和魚餅
每款各四件, 每人可以分着二件呢~~
炸墨魚餅水準之作
炸漿不會過厚
而且墨魚餅肉質亦夠新鮮彈牙!
而魚餅都不錯, 雖然是薄薄的一片
但魚肉紮實不散
肉質新鮮, 沾以酸甜漿來吃
口感一流~~~
朋友要了一個龍蝦海鮮汁意大利飯
飯粒都很亮澤飽滿
新鮮的醬汁沾在每顆飯粒中
吃到芳香濃郁的龍蝦
甜甜的鮮味十足
海鮮的鮮甜味混合在飯裡
濕潤度適中, 亦不會覺得過濕和過乾
份量十足, 吃完都很飽了~~~
聴同事說這裡的海鮮拼盤相當不錯
着我一定要試
因為價錢只是二百來元
合理公道又有多款海鮮可吃
最特別是它有二隻味美的鮑魚和各款海鮮呢!
鮑魚雖然不是太大隻
但是非常新鮮鮮甜
入口沒有砂, 清潔工夫不錯
而且肉質又爽又彈
愛鮑魚的你這拼盤有二隻喔~~~
海鮮拼盤還有睡蟹!
這款蟹我是第一次吃~~~
鉗子是超級大隻!!!
肉也真多多
而且鮮甜非常呢~~~
蟹蓋內的膏多得很
用匙子狂挖也挖不完
很鮮美又綿滑!
另外蟹爪的肉亦夠多
肉質爽口紮實
可口呢~~
拼盤內還有開邊龍蝦一大隻!!!!!
份量是超級大
蝦肉很爽口喔!!!!
近蝦頭處蝦膏特別多
整塊肉揭起來再沾些鮮甜美味的蝦膏來吃就perfect了!!!
吃過海鮮盤後
有點意猶未盡的感覺
好吧, 再來二款生蠔吧~~~
這裡的生蠔選擇很多
服務員問我們想要哪款
其實我們沒有太大研究
也請店員為我們準備一下
她為我們選來一款較creamy濃味些
而另一款較清淡的來比較一下~
試了二款後
特別喜歡那股after taste
吃后喉嚨有一肌久久不散
令人無味無穹的鮮蠔味
吃時可以配上白酒一杯
更能帶出蠔本身味美濃郁的感覺呢~~
2015-09-08
1 分鐘 (堂食)
自踏入秋天後,胃口開始越來越好,修身計劃基乎處於半放棄狀態,加上9月份要出席的生日飯局頗多,唯有安慰自己,過了這個月份才算。這天B女生日,我們一行數人便來到mini club慶祝,揀選這裏的原因除了地方就腳,位置正正是銅鑼灣地鐵站對面,最重要的原因是這裏有美味的生蠔及海鮮吃。其實我還是第一次來這裏,不過,看見openrice內的好評不錯,才決定到這裏一試,而這裏給我的感覺挺特別,先說說裝修,餐廳天花位置是一條連連巴黎鐵站的街道圖,而末端就是大大個的粉紅鐵塔,感覺就像把時空倒轉一樣,讓大家在悠閒的空間,好好停下欣賞巴黎醉人夜景。而餐廳用上了平板餐牌,詳細列明餸菜材料,部份菜式更圖文並茂的展示出來,感覺非常方便。相信大家都知道酒巴的啤酒較市面上一般的好喝,所以他們這次放棄點紅白酒,轉移點啤酒來喝,在多款啤酒中,個人認為Guinness挺特別,因為我真的很少喝黑啤,這款啤酒的質感非常順滑,而且味道較重烈,大麥味道並不重,不過,我喝了數口後,還是覺得有點苦,畢竟黑啤較適合男性喝吧。在等候另一款cocktail送上來時,我們點的海鮮拼盤就來到了。這個拼盤的賣相相當豐富,內裏包括有熟龍蝦 (半隻)
在等候另一款cocktail送上來時,我們點的海鮮拼盤就來到了。這個拼盤的賣相相當豐富,內裏包括有熟龍蝦 (半隻)、睡蟹(半隻)、藍青口(4隻)、翡翠螺(3隻)、大蜆(5隻)、鮑魚(2隻),當然,還有我們額外點的生蠔。
這天我實在太好運了,因為B女本身不愛吃龍蝦,所以我與朋友們便用猜權的方法,來決定龍蝦歸誰,幾經辛苦,終於給我搶了半隻熟龍蝦回來。龍蝦帶有點蝦膏,入口味道甘香,齒頰留香,而且龍蝦口感彈牙,肉質亦非常鮮甜,感覺就是非常新鮮,極力向大家推介。
B女吃的是睡蟹,它的外型挺可愛的,漲卜卜的有點像麵包蟹,蟹鉗非常大隻,而且肉質較實,蟹膏更多得到封滿整個蟹蓋,B女知我喜歡吃海鮮,所以分了一點點給我吃,個人認為蟹膏味道甘腴肥美,但味道不算很濃,而蟹肉非常鮮味,帶有獨特的鮮甜味道,非常鮮味。

鮑魚的SIZE 不算很大隻,但口感超讚,味道香甜濃郁,肉質煙韌,爽滑彈牙,唯一美中不足是只能吃得半吃(嗚嗚嗚.....),若得豪氣地把全隻鮑魚放進咀裏,相信味道會更好。
生蠔時間到了~

由於這裏的生蠔選擇超多,足足有12款呢,所以我們決定由職員代我們挑選,味道較creamy的來吃吧。
職員那了4款生蠔給我們,當中有口感較creamy的南非活蠔,個人認為這款生蠔的蠔肉挺豐厚肥美,而且海水味道較淡,入口時帶點甘甜細膩的層次感,吃後有濃濃的after tasted 感覺。
Cocktail 終於送上來了,這次我點的是mini (special), 它的味道非常有層次,先是一肌濃濃的咖啡酒香味,慢慢地香蕉及菠蘿的味道湧上來,味道非常清新,而且酒精含量一點都不重,相反,果香味道濃郁,很適合女生飲用。
香芒烤雞薄餅 - pizza的材料相當豐富,包括有芒果, 雞肉, 馬蘇黑拉芝士, 洋蒽, 蘑菇。pizza外層圍邊烤焗得非常香脆,而內層就充滿著濃郁的芝士香味,由於內裏加入了芒果,可以味道有點微酸,而正正因為此原因,又能把芝士的飽膩感覺減去,配合雞肉一同享用,吃後挺飽肚。
最後,我們追加了一客白松露醬蜆肉什菇意大利飯來吃,個人認為它這個意大利飯的白松露的味道挺強烈,味好豐腴,而內裏放了大量蜆肉,口感彈牙爽口,不過,整個飯的味道有點偏鹹,如果味道能淡一點的話會更好。

2015-09-01
以前曾經到過Mini Club尖沙咀、旺角的分店,這次無意中發現到才開業不久的銅鑼灣分店,就跟同樣喜歡喝酒的友人來happy hour輕鬆—下。桃紅色的巴黎鐵塔倒轉裝飾,放在酒吧中間甚為奪目,加上透出來的燈光映襯下,—片粉紅色顯得格外浪漫。一直以來,酒吧的Amazing Special Offer都非常吸引, 只需要點一支$428以上的紅/白酒,就可享有6隻生蠔或拼盤。花生,從來都是不可缺少的酒吧小食。Grant Burge Benchmark Shiraz 2013 $498來自南澳的Shiraz紅酒,色澤深紅,入口微酸,果味濃郁,結尾帶上—點甜。Normandy (France) $148/4pcs來自法國的Normandy生蠔味道濃郁,口感爽脆,鮮甜美味。手切伊比利亞黑毛豬火腿36個月50g伴黑松露脆多士 $288以紅酒配黑毛豬,更顯黑毛豬火腿肉質的香甜,加上36個月的油潤甘香程度,而且充滿橡木果的香氣,脂香豐腴,讚!另外,10g的黑松露醬加脆多士,同樣香氣滿溢,美味滿分。馬來沙嗲串燒 $98沙嗲醬汁甜度適中,豬肉香軟而多汁,牛肉味濃,富嚼勁,雞肉味道香甜,肉質軟腍。冬蔭公海鮮薄
花生,從來都是不可缺少的酒吧小食。
Normandy (France) $148/4pcs
馬來沙嗲串燒 $98
冬蔭公海鮮薄餅 10" $138
有齊蝦、蜆肉、魷魚、蕃茄、洋蔥及芝士的冬蔭公海鮮薄餅餡料豐富,冬蔭公味道香刺,頗為惹味,加上餅底香脆可口,為酒吧裡面不錯的飽肚食物之一。
2015-09-13 229 瀏覽
夜深的銅鑼灣一片熱鬧,我和珊珊今晚想找一個寧靜又特別的地方好好嘆一個舒適的晚上,剛好在銅鑼灣一期望向對面有一間mini club , 以前尖沙咀那間也不錯,所以朝着向對面走!入到裏面,發現一個反轉的粉紅色的巴黎鐵撘,加上黃色的星空,感覺真的很有feel, 下次一定要帶男友來談談心吧!第一時間,叫了一個428的特選套餐,珊珊挑了一枝西班牙的torries, 價值498,混入純純的玫瑰花香,待應很窩心地給我試酒,清幽花香的玫瑰酒味,己軟化的我心深處!不到十分鍾,價值288的海鮮拼盤跟上我們的四隻生蠔一同送上,拼盤也真有派場,包括龍蝦,青口,翡翠螺,飽魚和睡蟹,實在太豐盛了!龍蝦很大,食材很新鮮,肉質也很鮮甜,感覺真不錯!生蠔有4隻,我喜歡的Coffin bay 很鲜味,也很爽口,相反珊珊選的Live Oyster較有海水味!兩者也各有特色!我們訂了龍㗇汁海鮮意大利飯真的很有水準,一下子被我們吃光光了!炸墨魚餅拼泰式魚餅也很香口,点上辣汁超有泰feel, 我們一邊喝白酒,一面談着日夲大阪的大計,看着窗口的夜景,也望着粉紅色的巴黎鐵塔,又計劃明年再到巴黎一遊看花都看夜景!望着粉紅色的巴黎鐵塔,
Torres Vina Esmeralda
龍蝦很大,食材很新鮮,肉質也很鮮甜,感覺真不錯!
兩者也各有特色!
望着粉紅色的巴黎鐵塔,我又憶起我最愛的電影縱橫四海,一套令我百厭不看值一百分的電影了!也記起leslie 的風繼續吹!
風繼續吹,不忍遠離,心裏極渴望留下伴着你走!
2015-09-12
2 分鐘 (堂食)
  • Cofficu Bay Oyster
  • Live Oyster
2015-09-07 372 瀏覽
在瀏覽臉書動態時,發現到這家Mini club最近成為朋友中下班去放鬆下的新地方,剛好八月工作忙碌之餘又多飯局出席,便將這晚飯局定於這家Mini Club﹔對於我而言,Happy Hour等同Happy Friday,這個絕對是五天工作最大的好處,感覺時間見洗得多,不過今次一反常態於平日Happy Hour是源於Mini Club令我這個想法可以輕輕改變﹔原來有不少白領們三五成群選擇這個時段輕鬆一下,一支白酒、兩個小食、三個朋友聚在一起,將白天緊張的心情暫時放低,換來一個輕鬆的夜晚,加上餐廳中的音樂和酒精帶動下,氣氛不錯﹔於我們而言,有美酒當前美食是少不了,侍應們奉上Ipad menu,推介我們可以點套餐會比較划算,還有提議當日的新鮮生蠔﹔這晚有來自南非的Live Oyster和澳洲產的Tasmanian,先從淡味的Live Oyster吃起,海水味較淡,肉質較Creamy而鮮甜,加少許檸檬汁鮮甜度再得以提升﹔而澳洲產的Tasmanian,體積相比起較細少但口感更豐富,一入口會比較咸,肉質帶爽脆,但吃落會有一陣清新青瓜味,我覺得反而加少許茄汁,味道就較配襯﹔到了酒精方面,沒有選擇包括在
Live Oyster
Tasmanian
到了酒精方面,沒有選擇包括在套餐內$500以下的紅/白酒一枝,另點了雞尾酒﹔乳白色狀的叫Tall Tall($108),是用Gin加青蘋果、檸檬汁和乳酸調配,入口少少甜又帶有青瓜清香清新宜人,最好在於用上冰球,不太易溶之外也能保持雞尾酒清涼口感﹔
Tall Tall($108)
另一杯叫Sea Smile($128),賣相似彩虹十分吸引,On top 用上蘋果片裝飾,有淡淡蘋果清香外,也有清新的蘋果蓉和薄荷,入口感覺「涼涼地」清涼舒服,驅走悶熱一流﹔
Sea Smile($128)
龍蝦汁海鮮意大利飯,飯質地適中不會偏硬易入口,味道味道濃郁且能拉得芝士絲,口感不錯,而飯中的海鮮種類夠多元化,魷魚、蝦粒、帶子和蜆都有,
龍蝦汁海鮮意大利飯
最後來的是巴馬火腿、芝士拼盤,拼盤中有火腿、辣肉腸和幾款芝士,每款份量都是三份起計,二至三人份量就剛剛好,對火腿從小就情有獨鍾的我反而更著重火腿味道,特別中間呈幼嫩粉紅色的燈籠腸,正正方方似「方塊酥」,充滿咸香,口感較爽實彈牙有肉感﹔右下方的便是辣肉腸,厚度適中,脂肪與肉比例一半半,自然帶多更多脂香及油潤感,不過相比起前者味道反而較淡﹔

不過要特別一提,上菜的次序倒轉了,先主菜後拼盤,如果可以稍為注意一下就更好﹔
巴馬火腿、芝士拼盤
雖然上菜的次序稍為掉亂了,不過整體的食物和服務質素都不俗,而且餐廳內一直播放著音樂,由輕快放鬆轉到節拍強勁的音樂都有,得以令人融入其中,我們都得以享受了一個relax的晚上。
2015-08-11
Sea Smile($128)
2015-09-06 468 瀏覽
下班後和媽媽在銅鑼灣逛街,瘋狂走動了幾小時後,肚子餓了,搜尋了一下,找到這間好像評價不錯的餐廳,今晚就豪氣的浪漫一下吧。首先迎來的,是一個巴黎鐵塔,反轉再反轉的version,整個呈eye catching的粉紅色,煞是好看。少不得要來個自拍,哈哈。點了一個冷盤- 海鮮拼盤($288)當中包括有熟龍蝦(半隻),睡蟹(半隻),藍青口(4隻),翡翠螺(3隻),大蜆(5隻)及鮑魚(2隻)。裏面最令我impressed的是翡翠螺和龍蝦!!翡翠螺體積非常大,而且一咬下去是啖啖肉的狀態,並不用蘸上任何的醬汁。龍蝦裏面有非常多的蝦膏,頗鮮甜,至於龍蝦肉,肉質結實彈牙,令人回味無窮啊。鮑魚入口頗嫩,味鮮,咬下去彈牙。店員介紹說他們的生蠔是即叫即開,又燃起了我們吃生蠔的興趣阿。最後點的是生蠔拼盤($148/4隻)今天我們選擇的兩款,都是法國生蠔。Fine de Claire蠔身較爲瘦長,且蠔肉呈奶白色。吃起來覺得海水礦物味濃郁,肉質爽口,但蠔鮮味仍然十足,味道最爲濃烈。Gillardeau蠔肉肥美,口感爽脆鮮甜,海水味較爲柔和,而蠔味不會過於搶眼。入口後的味道,是由鮮入甜,繼而有海水鹹味,最後口腔充斥細
點了一個冷盤- 海鮮拼盤($288)
海鮮拼盤
鮑魚入口頗嫩,味鮮,咬下去彈牙。
今天我們選擇的兩款,都是法國生蠔。
Fine de Claire
Gillardeau
蠔肉肥美,口感爽脆鮮甜,海水味較爲柔和,而蠔味不會過於搶眼。入口後的味道,是由鮮入甜,繼而有海水鹹味,最後口腔充斥細膩又富層次感的果仁味。
泰式祕制焗三文魚扒($98)
三文魚扒 的分量不少噢,且在面層鋪滿了滿滿的泥黃色的泰式秘制醬,再於旁邊配上檸檬一朵小紫花作爲點綴,賣相就已經煞是吸引。雖然肉質不是特別嫩滑,但是我頗喜歡他們的祕制醬汁,不是特別的辣,但非常惹味,讓人有種停不下口來的魔力。
意式風情pizza- 10寸大批($138)
裏面有馬蘇里拉芝士、番茄、菠菜、香草、洋蔥、蘑菇片,醬料用的是千島醬。其實挑這個pizza 的原因很簡單,就是因爲有千島醬!!!! 千島醬一直是我的最愛,以pizza的領域來説,哈哈。批底很煙靭,咬下去是非常非常的鬆軟,還有淡淡的麵粉味道。另外一個驚喜是面頭上的菠菜,原來會和千島醬的味道那麽的般配。整個pizza吃起來很fresh,可能是因爲又有番茄又有菠菜哦。很適合注重健康的女生。

在這有浪漫歡快的音樂節奏,再加上美食,怎麽可以少來一杯酒呢。
我選的是malibu(椰子酒),淡淡的椰子清香、爽涼的可樂味道,再加上甜甜的rum酒,為這個夜晚倍添浪漫。

2015-08-10
2015-08-30 592 瀏覽
因為我就快生日,所以朋友就同我食生日飯嚟呢間食飯就係因為呢個粉紅色的巴黎鐵塔,實在是很特別的裝潢對住巴黎鐵塔總覺得要來杯酒,就點了一支白酒,我們叫的是比較帶甜口味的Torres Vina Esmeralda,比較易入口,散發淡淡玫瑰花香氣,啱晒女士喝呢度有五款拼盤選擇,本人覺得海鮮拚盤最為划算,有多款的海鮮,愛吃海鮮的人一定要試,龍蝦和蟹都好多膏,肉質又彈牙,很新鮮!還order了4隻生蠔,有多款生蠔任你選擇,可因應自己口味而選擇不同國家的生蠔我地選了南非同另一款職員介紹的生蠔,充滿海水味道,非常鮮甜,而且每隻都好肥美!Spanish Deluxe Pizza,餡料比較豐富,沙樂美腸配上馬蘇里拉芝士,芝士口味不是很膩的那種,所以食多幾塊都唔會覺得很膩,餅皮焗得非常好,很酥脆,放久也不會變腍白松露醬蜆肉什菇意大利飯,白松露味道較淡,沒有黑松露的香氣濃郁,醬汁不會太濕潤令飯變腍,而且飯煮得很不錯,飯芯帶有煙韌口感,很有意大利飯的口感
因為我就快生日,所以朋友就同我食生日飯
嚟呢間食飯就係因為呢個粉紅色的巴黎鐵塔,實在是很特別的裝潢

題外話/補充資料: 依家happy hours仲會有8折優惠,非常抵!
2015-08-28
2015-08-28 577 瀏覽
愛海鮮的我最近很想吃海鮮拼盤,但又想坐得舒舒服服,看了又看Openrice還是選了銅鑼灣的Mini Club。雖然在Openrice上早已看到他們餐廳環境,但那粉紅的巴黎鐵塔還是看真實版本漂亮得多。粉紅的巴黎鐵塔,黃黃像星河的天花,很浪漫的感覺。作為Club的餐廳,他們也設有Bar枱,而Bar枱附近的燈光有藍有黃的,很有氣氛呢。Sea Smile (左);  Pussy Foot (右)Sea Smile雖然是cocktail,但酒精味不濃還帶陣陣清幽的蘋果味,甜度適中,絕對合我心意。而朋友的Pussy Foot是一杯mocktail, 牛奶與士多啤梨味調校得剛好,味道有點似士多啤梨奶,但得相對地refreshing很多。海鮮拼盤海鮮拼盤裡的海鮮包括鮑魚2隻、 翡翠螺3隻、大蜆5隻、藍青口4隻、 睡蟹半隻、熟龍蝦半隻。海鮮拼般整體味道不錯,當中我最為所賞鮑魚和翡翠螺。鮑魚鮮味十足還帶點甜甜的味道,應該是早已給廚師調味了,軟腍得來還有一點咬口。至於翡翠螺有咬口還吃到海水味,不用醮任何醬汁已很鮮甜美味生蠔當日生蠔只有剩下Tasmanian,這對我來說絕對不是問題,因為我特別鍾情澳洲的生蠔。

生蠔

當日生蠔只有剩下Tasmanian,這對我來說絕對不是問題,因為我特別鍾情澳洲的生蠔。生蠔鮮甜又爽口,帶點海水味得來又不失蠔味,美味又可口。
白酒忌廉汁煮大蜆配蒜蓉包

喜歡那忌廉汁creamy得來不膩口,陣陣白酒香仍然保留,而蜆肉早已吸收了白酒忌廉汁的精華變得濃郁又惹味。至於蒜蓉包外脆內軟,帶點蒜蓉香,醮些白酒忌廉汁更為滋味。
巴馬火腿白汁雞絲長通粉

長通粉不會煮得過腍有咬口,巴馬火腿帶咸香跟creamy的白汁互相提升彼此的味道變得更有層次,加上雞絲的肉香為整個長通粉更為美味。

總括而言,Mini Club環境漂亮又舒適,服務細心又有禮,食物整體不錯,很適合一班人來這裡暢談一番。
2015-08-23
1K
約了好友來個happy friday dinner, 上次尖沙咀吃過mini club留下很好的印象, 果然現在有人陪可以再去了, 由於朋友在港島區上班, 就遷就他, 這次試試銅鑼灣分店吧。銅鑼灣的分店在駱克駅1樓, 地鐵C出口過對面就到, 十分方便!! 因為我早了到, 先去附近的KAWAIILAND掃面膜, 今天有七折呢! 來到MINI CLUB - SHOCKING PINK好醒神! 店內的座位部分為高桌, 部分為梳化座位, 縱觀全場, 以女生佔多數。我們早已BOOK位, 餐廳安排我們坐最埋邊的座位, 比較自成一角。傳聞中的巴黎鐵塔反轉無再反轉, 蠻過癮的, 這裡的佈置比尖沙咀店有心思。Chateau Pierron Blanc 2011 (France)評語: 充滿熱帶水果及青草的味道, 酸度平衡。$548難得約出來happy friday晚餐, 不如喝點酒吧, 友人介紹這支, 說曾喝過味道不錯。 聞起來有撲鼻的清香, 喝下去有豐富的果味, 甜甜的, 入口柔順, 很好喝呢!兩個人喝光一支, 都沒有覺得不舒服, 之前試過喝便宜的白酒, 胃整晚翻騰, 可能貴的和便宜的白酒, 對身體的

評語: 充滿熱帶水果及青草的味道, 酸度平衡。$548

兩個人喝光一支, 都沒有覺得不舒服, 之前試過喝便宜的白酒, 胃整晚翻騰, 可能貴的和便宜的白酒, 對身體的傷害有分別的。

和朋友聚會, 總喜歡喝一點酒, 喝些酒聊天聊得更盡情, 隨心所說, 人也比較輕鬆。

喝酒小吃, 本來枱上只有花生, 我問問美女waitress, 她說有芝士條, 我兩眼發光, 在尖沙咀吃過很好吃的, 我立即要了一杯。還是那麼好吃, 友人說未見過我狂吃零食的樣子, 那...真的很好吃嘛, 濃濃的芝士的香味令人難以抗拒。由於友人有點不適, 所以整杯我吃光啦!

海鮮拼盤$288
熟龍蝦半隻, 睡蟹半隻, 藍青口4隻, 翡翠螺3隻, 大蜆5隻, 鮑魚2隻

附上黑醋汁, 海鮮汁及檸檬

黑醋汁溝了水和油, 或許加了少許蜜糖, 所以味道較平常吃的討好。

鮑魚都好爽口有其原本的鮮甜味道。
藍青口、大蜆則比較清淡。

睡蟹半隻 - 主要食膏, 都有不少膏食, 幾鮮味。
熟龍蝦半隻 - 就吃它中間的龍蝦肉, 味道鮮甜爽口, 用叉叉出來就行, 吃得簡單!

整個海鮮拼盤, 感覺比我上次尖沙咀吃到的更新鮮好吃!

白酒忌廉汁煮大蜆伴蒜蓉包$88
白酒忌廉汁該是西餐, 但擺盤上有點泰式風味, 有點奇怪呢。

這款蜆似和冷盤的一樣, 但有白酒忌廉汁在, 味道就好吃很多了, 酒味應該揮發了, 但留下的白忌廉汁濃稠適中, 味道剛好又不膩, 用來和著大蜆吃或和蒜蓉包一起吃, 同樣美味。

蒜蓉包有烤過, 有不少牛油蒜蓉呢, 很香脆!

炭燒新西蘭有機旋風腸$98

說真的, 其實我不太愛吃腸, 因為覺得腸都是差不多味, 而且加工肉要少吃, 不過友人想試, 就叫了這個。
旋風腸比我想像中好吃, 真的烤得很香, 好惹味, 肉味鮮美多汁, 令我對腸有點改觀。

伴碟的蕃茄則比較硬及生, 菠蘿就頗甜。

常常覺得, 在餐廳喝喝酒, 吃吃生蠔, 是人生一大樂事!
所以, 我們都叫了幾隻來淺嚐一下!
Gillardeau (France) Special Geay (France) $148/4隻

我喜歡法國的蠔, 帶有鮮甜味, Gillardeau 同Special Geay 都有食過, 這裡的蠔十分新鮮, 每隻都好好食, 鮮甜美味留有蠔味餘香, 連食野較有要求的友人都讚!

Hoegaaden Rosee $99
喝完白酒, 大家還想再聊多一會, 又想一齊喝Hoegaaden Rosee, 剛好餐廳有此酒, 不用轉場喝, 仲方便! 得知我們叫一杯兩個人飲, 職員很好的幫我們分成兩個原裝啤酒杯上, 雖說每人只喝一半, 但份量都好多啊, 可能杯子上闊下窄, 好像有大半杯的樣子, 感覺好抵飲!

Hoegaaden Rosee 夠凍, 透心涼, 帶有花香味道甜甜地, , 瞬間成為我最喜歡的啤酒之一。

今晚的美酒、佳餚都很出色, 令人感到十分滿足, 同好友聊聊天, 過了一個愉快的happy friday, 人生就是要如此, 辛苦工作, 再吃喝玩樂!

2015-08-14
  • 生蠔
  • 燒新西蘭有機旋風腸
  • 白酒忌廉汁煮大蜆伴蒜蓉包
2015-08-22 768 瀏覽
Mini Club再次來到Mini Club吃晚餐,上次在旺角分店,今次則在銅鑼灣分店,不同的是,銅鑼灣的裝修很有特色呀。進入餐廳後,漂亮的店員便安排我們坐下,再為我們介紹餐牌,餐廳用上ipad顯示餐牌,感覺很有系統。餐牌的選擇非常多,而且設計精美,所有食物飲品都已經分類好,方便客人選擇。當然,我和友人都想吃多次那豐富的海鮮拼盤,不用猶豫,我們很快便下單了!首先來了兩杯無酒精飲品,分別是Fruit Punch & Lemon Squash。Fruit Punch味道正常,橙汁味很是濃郁,Lemon Squash則以檸檬為主角,非常開胃!Seafood Platter再食Mini Club海鮮拼盤,拼盤入面有龍蝦、睡蟹、大蜆、鮑魚、藍青口、翡翠螺等,巧豐富呀!睡蟹極多多多多多蟹膏,蟹膏控實好滿足啦!不過我最鐘意食鮑魚,煮到夠軟腍,而且鮮味十足!另外,翡翠螺勁有咬口,但唔會過硬,味道仲好新鮮!咁多海鮮都只係$288,放工一族想飲杯野relax下黎呢度就岩了!Oyster 這晚吃的是愛爾蘭石蠔,石蠔肥美味道甘甜,落少許檸檬汁,再配上海鮮醬汁,鮮味無比!而且生蠔很滑溜,不消一會兒,生蠔便滑落我

Mini Club
Seafood Platter
Oyster
這晚吃的是愛爾蘭石蠔,石蠔肥美味道甘甜,落少許檸檬汁,再配上海鮮醬汁,鮮味無比!而且生蠔很滑溜,不消一會兒,生蠔便滑落我的食道了!吃過這類極甘甜生蠔,對自助餐的任食生蠔真的興趣盡失,完全沒有誇大說啊!
安格斯漢堡扒伴芝士焗肉醬意粉 $118
勁多芝士,勁多肉醬omg!!!!
安格斯漢堡扒有返咁上下厚度,焗得岩岩好,肉嫩juicy,再加上咁多多多多多熱溶的cheeeeeeese😍
好快KO左。

總括來說,MiniClub的食物質素不錯,海鮮夠哂新鮮,服務態度很好,店員都很詳細介紹餐牌中的食物,我認為好岩上班一族來relax下!
2015-08-15
  • 海鮮拼盤
  • 生蠔
2015-08-21 922 瀏覽
一直好想同chicken去擦海鮮,但又冇咩好推介所以一直冇行動,但我想食海鮮既引已經去到極限!就爆喇!!一於自己行動搵左好多食文,見佢好評如潮,又新開張,一於係你喇!黎到MINI CLUB特別興奮,因為去到門口已知預未著一陣就可以有海鮮餐食~yeah當然chicken因為曾經應承左我,所以要佢破費了~hahaha(奸笑)內裡環境燈光幽暗,令人覺得好有神秘感,而且坐位都係枱吧形式既高度,坐窗邊位可以眺望銅鑼灣既街境最有代表性既特色設計-反轉既巴黎鐵塔,仲要係鮮粉紅色,令人感覺魅惑,因為黎到時間尚早,如果再入夜啲既話,成個環境氣氛會係另一番景象以ipad黎做menu真係夠破費xd不過隨時可以更新依點係做得幾好,一黎我已經揀定左要依個海鮮拼盤喇~其餘既就交比chicken揀xd日式厚燒安格斯牛柳粒,牛柳粒上得最快,而且岩岩黎到果時,我已經流晒口水,引起左我既食慾!每一粒牛柳咬落去都有豐富既肉汁,而且小小既肥膏食落去仲更加惹味,食落唔會覺得好韌,毫無油膩感~ 我會加埋少少既木魚一齊送入口,味道有「咸咸地」既燒汁,咁先稱得上係日式牛柳粒!再者份量都好夠多,粒粒都好大粒,真係要比個good佢!龍蝦
但我想食海鮮既引已經去到極限!就爆喇!!
日式厚燒安格斯牛柳粒
再者份量都好夠多,粒粒都好大粒,真係要比個good佢!
龍蝦汁海鮮意大利飯
龍蝦汁海鮮意大利飯,好可惜既係材料冇海鮮,感覺食得唔化算,偏貴
不過味道唔錯,意大利飯好鮮香,而且食落都幾濃郁,飯好軟熟,份量都足夠,如果有海鮮會更加好!
生蠔拼盤
叫左生蠔拼盤,$148有4隻,而且有得揀蠔既種類,但因為我地唔太熟悉,所以店員幫我地揀左~分別係美國太平洋蠔同法國諾曼第蠔~
法國諾曼第蠔,食落鮮甜而且夠爽,冇乜海水腥味,完全唔會覺得膩,好中意依隻味道同口感
美國太平洋蠔,比較肥厚多肉,口感creamy,有少少海水味,唔錯唔錯
海鮮拼盤
海鮮拼盤,底部會透出藍藍既燈光,底層有好多冰塊保持海鮮既溫度,望住依盤海鮮美食真係心心眼~海鮮包括有龍蝦、睡蟹、鮑魚、青口、翡翠螺、大蜆。份量好多,$288好抵食!
蟹膏
睡蟹,勁多蟹膏!蟹膏香濃又香口,味道咸得黎鮮口,但肉質偏散碎,食落唔夠過癮
海鮮拼盤
鮑魚,爽口彈牙,肉質肥美夠煙韌;青口,普普通通,未算最鮮,有咬口;翡翠螺,肥美肉厚!而且食落超鮮甜好食,微微既海水味可以更加突出佢既鮮;大蜆,蜆肉好飽滿,咬落多汁,多幾粒就好~龍蝦,肉質勁彈牙,而且仲有厚厚既一層蝦膏,真係回晒本~食得好滿足xd
oreo cookies
COCKTAIL,我平日基本上唔會點飲,因為我唔好酒,但見佢係以OREO為主既COCKTAIL,所以都想去試下呢種配搭~
飲落去酒味都幾濃,但因為OREO甜味加上真係食到粒粒OREO碎既關係,飲落去唔單止接受到浸酒精味,仲反而幾享受甜得黎有小小酒精既感覺,
唔太喜歡酒精既朋友都可以一試,話唔定會令你由唔喜歡飲酒變為享受COCKTAIL
virgin colada
日式厚燒安格斯牛柳粒