(非會員)
2010-07-08 10 瀏覽
今日去左9龍塘又一城睇完戲! 選擇左上foodcourt食.行了1個round決定揀!mi2cool 尼間!因為卑拒外觀吸引左hehe我揀左個咖哩豬扒飯食. 今日仲有個半價升級套餐 都幾抵.朋友食左個辣豬軟骨啜啜面. 等左數分中左右就可以食了.賣相吸引 感覺個咖哩比平時出面食既好 味道夠濃!豬扒味道適中.口感亦可接受.升級套餐有4款前菜可揀2款. 份量亦不會太多飲品試左個特飲"藍莓樂園".雖然加多20蚊都好似貴左d 不過味道吾錯!都算系無加錯的. 頂頭放有低脂乳酪. 底層系藍莓雪沙. 吾會話吾match!朋友食個啜啜面. 自己無試過 不過聽拒講麵既口感吾錯!可能因為拒食得辣.好buy個湯底n啜啜面. 服務員態度亦吾錯.價錢可接受! 整體感覺都吾錯. 如果有機會都會再試過!
mi2cool 尼間!因為卑拒外觀吸引左hehe
我揀左個咖哩豬扒飯食. 今日仲有個半價升級套餐 都幾抵.
朋友食左個辣豬軟骨啜啜面. 等左數分中左右就可以食了.
賣相吸引 感覺個咖哩比平時出面食既好 味道夠濃!
2010-07-07
10 分鐘 (堂食)
  • 咖哩豬扒飯
  • 速豬軟骨啜啜麵
2010-07-04 3 瀏覽
今日同女朋友睇完戲, 就行左去food court個到搵野食, 見到呢間之前未試過, 就諗住試吓, 但係真係一試難忘....先飲個麵鼓湯.. 好大陣唔知乜野味, 但都總算飲得落但係個牛肉拉麵, o的麵食落似公仔麵.... 味道又.....,食左一半都唔夠, 真係頂唔順, 要放棄仲有個咖哩吉列豬扒飯, o的咖哩無乜味, 豬扒唔夠熱又無味, 食完都唔知食左o的乜呢間野, 真係如非無得揀, 都唔會再幫親!

先飲個麵鼓湯.. 好大陣唔知乜野味, 但都總算飲得落

,食左一半都唔夠, 真係頂唔順, 要放棄

呢間野, 真係如非無得揀, 都唔會再幫親!

2010-07-04
(非會員)
平日都好少去九龍塘食嘢,今日有開嘢做過去,行咗Food Court 一個圈,最終選擇了外觀幾好的食店....好可惜,都等咗成20分鐘,都有啲"忟",個醬油三文魚親子飯先肯交到我手上,其間我都見住碗飯進出個廚房口最少2次。店員將碗飯交俾我嗰時乜都唔講,而三文魚子變咗做蟹子,當場我問店員,佢先話冇魚子......我問佢先問我換唔換其他嘢,有冇攪錯.......其實個飯不過不失,但係問題係點解要個客人問先出聲話俾個客聽佢改咗啲主要食材呢?佢咁唔誠實咁做生意,就算好好食都唔會再光顧囉~~~

.......

2010-07-04
2010-05-27 8 瀏覽
昨日見完客發覺已經8:30pm 了, 肚子很餓, 約附近工作的朋友去食我這裡最愛的拉麵~今次叫了北海道帶子拉麵, 紅酒豬軟骨飯~北海道帶子拉麵 - 拉麵依然很彈牙, 但分量好似少了, 可能肚子真的很餓吧~~ 幸好帶子都有5隻, 雖然細細隻但幾爽口呢。我選擇了豬骨湯, 濃而不膩; 下次會試試番茄湯!紅酒豬軟骨飯 - 朋友叫了這個, 一看賣相就很漂亮了, 試了一舊豬軟骨, 好"林"好入味, 汁很濃, 有些少紅酒的澀味, 略咸了一些; 飯是軟軟綿綿的, 我最喜歡, 差不多吃了朋友的1/4...不用多說, 會繼續捧場!

今次叫了北海道帶子拉麵, 紅酒豬軟骨飯~

不用多說, 會繼續捧場!

2010-05-25
2010-05-07 7 瀏覽
呢排有新PROMOTION....SET LUNCH 有飯/拉麵+飲品+北海道低脂乳酪(REGULAR)都係$35.....第一次要炸雞拉麵......炸雞份量極少...雞肉俾湯浸到好淋.....拉麵又未淥散....十分普通的拉麵.....第二次要白汁什菌魚柳飯...白汁香濃....有大量什菌o係汁入面.......吉列魚柳新鮮熱辣.....份量絕對足夠.....超讚!!!如果飯換上珍珠米就更好.....北海道低脂乳酪..係有COUPON 送既...味道普通....質感亦平平.....仲有唔少雪粒夾雜O係乳酪入面...略為失色....
呢排有新PROMOTION....
都係$35.....
第一次要炸雞拉麵......

第二次要白汁什菌魚柳飯...
白汁香濃....有大量什菌o係汁入面.......
吉列魚柳新鮮熱辣.....份量絕對足夠.....超讚!!!
如果飯換上珍珠米就更好.....

北海道低脂乳酪..係有COUPON 送既...
略為失色....
白汁什菌魚柳飯
2010-04-28 5 瀏覽
黎到又一城的food court,見到依家個名叫"mi2cool",個名有點同"misocool"差唔多 (但我未食過, 不過知有間咁ge野), 咁就試下啦..有拉麵食啊! Lunch time時間,叫左lunch set!1. 日式炒牛肉拉麵 - 牛肉真係炒過,好有個種"炒"的味道,唔會係"煮牛肉"味 內裡都有不少雜菜,幾balance。拉麵唔會太林,湯底飲左都唔會話太口渴,仲要幾好味,比"味千拉麵"好食得多! 2. 炸雞拉麵 - 無試到..但人地都話好食過味千啊!

Lunch time時間,叫左lunch set!

2. 炸雞拉麵 - 無試到..但人地都話好食過味千啊!
日式炒牛肉拉麵
2010-04-27
午餐
日式炒牛肉拉麵
2010-04-25 9 瀏覽
第一個是牛肉飯,另外在foodcourt 吃的是咖哩吉列芝士魚飯。咖哩真的不錯,這個如其實香港日式的咖喱一樣,只是這個比較辣。咖哩香濃可口,杰度適中,個人是喜歡的。伴菜的薯仔沒炸過,煮得淋,不過紅蘿蔔就煮得不夠時間,還未算淋。魚柳很大條,魚身雪白,可惜間中吃到有魚腥味。面層炸得香脆可口,炸粉不厚,不過芝士不夠多,吃下去時那些少的芝士也會被濃味咖哩蓋過。因為咖哩汁好吃,所以這個飯也算滿意。五十元不包飲品,在又一城來說,是平民價了。

五十元不包飲品,在又一城來說,是平民價了。
咖哩香濃好吃
魚雪白但帶腥,芝士味不足,也被咖哩蓋過
之前都食過幾次, 我就覺得拉麵好食D, 今次食呢個北海道牛奶湯海鮮墨魚麵, D湯好味道, 濃之餘又不會過咸, 我飲到碗底反光呢, 墨魚麵亦很彈牙, 海鮮普普通通啦, $60一碗算對辦了~~朋友那碟紅酒極上牛筋骨飯, 試了少許, 牛筋骨都好"唸", 飯是珍珠米(我的最愛), 但略嫌汁有些過咸~+$10有飲品+麵鼓湯+鰻魚卷, 麵鼓湯有些淡, 鰻魚卷就幾好食, 起碼紫菜不是"唸"的, 鰻魚都算有鮮味。 有些食店類似的小食好恐怖的, 不知放了多久才給人食...

紅酒極上牛筋骨飯
牛筋骨都好 "唸" 架~~
北海道牛奶湯海鮮墨魚麵
鰻魚卷
2010-04-20
紅酒極上牛筋骨飯
牛筋骨都好 "唸" 架~~
北海道牛奶湯海鮮墨魚麵
鰻魚卷
2010-04-15 14 瀏覽
帶了一大袋Tony Wong,Ceres及Cova去跟男友公司開餐,但我的甜味覺仍未被滿足,於是收男友帶我去買乳酪士多啤梨乳酪 : 老實講,很普遍,士多啤梨不新鮮就是必然是,然而也不甜...乳酪也缺乏乳酪該有的味道...我個人反而比較喜歡Nestle的原味乳酪...何以這麼多人對它有高的評價?實在令我費解!

士多啤梨乳酪
2010-02-04
2010-04-13 1 瀏覽
多謝 open rice 請睇 Planet 51,去完 AMC 睇完再黎搵食。見呢間店明顯係 Misocool 的姐姐店,連 menu 都很潮,明明是下午茶時間,我都花多 d 錢試一試這裡的定食。北海道的 low fat yoghurt 好想試,但 $28 for 1 topping 仲要無乜選擇,確實係唔抵....最後都係選了 三文魚飯團,牛肉茄湯,加$20可以變餐....但食過中環店的 steam egg, 卷物 and miso soup,不咁恭維了。服務員說要等 10-15 mins,無問題。見到 2 個飯團煎得好香,第 3 個就浸住湯好新鮮既感覺。雖然肉眼看不見有三文魚,但食落又確係有三文魚味啵。茄湯裡的肥牛略少....番茄不夠茄味....,不過湯底倒幾好。Overall,貪新鮮的一餐,不過 3 點多吃都要 $42 ....哈,貴左 d。

服務員說要等 10-15 mins,無問題。

2010-04-11
2010-04-08 3 瀏覽
同dad係AMC睇完OPENRICE送既外星51, 出到黎四點幾, 就去搵野食最後揀左FOODCOURT, 因為可以叫唔同類型既野食.另一間就係Mi2cool由dad發板, 叫左個紅酒極上牛肋骨肉飯($50), +$20連奶茶, 蒸蛋, 麵豉湯紅酒極上牛肋骨肉飯: 冇紅酒味~~, 多汁, 不過d肉冇乜特別, 唔知何來極上~蒸蛋-夠滑, 但偏鹹麵豉湯, dad話麻麻奶茶: dad話茶餐廳好飲好多P.S. 多謝OPENRICE送既外星51戲票, 套戲好搞笑~
最後揀左FOODCOURT, 因為可以叫唔同類型既野食.
另一間就係Mi2cool
蒸蛋-夠滑, 但偏鹹
麵豉湯, dad話麻麻
奶茶: dad話茶餐廳好飲好多

2010-04-04
2010-03-13 7 瀏覽
面對又一城Food Court數間食肆~實在令人費神去選擇~~大比原想選擇吉吉家的牛肉飯~但小比再三強調這間的質素差劣得很~就決定試試express版的misocool – mi2cool~比起初開舖的時候~食物選擇少了~移除了小比想試的和風沙律等~因今午吃過拉麵~就改要一個咖哩吉列豬扒飯[$48]~可以半價$10升級為套餐~但小比要單點就可以了站著等了約10min後~就有野食了~眼見碟內的咖哩汁份量偏少~擔心不夠拌飯~~吉列豬扒賣相都頗為合理~金黃色的~唯粉漿可能較為厚實~先試中間的切件~肉質帶點實但不失肉味~不會有雪藏味等缺點通通敗露出來~~~吃到最後~發覺原來咖哩汁是恰好夠拌~只是有點疑惑為何最近在街食到的日式咖哩都是小辛而非甘口~~~最值得一提的是頹廢的三色椒伴碟~~活像燒味飯的"喳菜"~凍而軟~拖跨面前咖哩飯的質素~用金錢與地點的角度來評價的話~尚算可以的~豬扒炸得通透乾身~也是飽肚的正常份量~但始終未能為這個Food Court加添生氣~

2010-03-12 2 瀏覽
最近有好多唔開心既事發生,都無心機開飯...見今日約左個朋友仔黎又一城睇戲 咁就上黎foodcourt搵食la 知道呢間開左無耐就試一試佢喇大根餃子 個樣好靚好靚呀 用蘿蔔做餃子皮 d蟹子同魚子賣相真係加曬分 個汁酸酸地好開胃 味道都幾特別 係其他日式鋪頭應該好難食到呢 卷物及蒸蛋 三選二,件卷物好似超市貨仔,紫菜淋淋的,碟底個d沙律醬完全9唔搭8總知就唔好味蒸蛋淡淡的,入面d冬菇呀鳴門卷呀都係得個樣,無味的,不過蛋幾滑,okay la~叉燒拉麵 叉燒肥瘦適中好淋又夠味,湯底唔算好濃唔駛食完勁飲水 拉麵都彈牙既 值得一試係個糖心蛋個蛋黃真係流心既好好味foodcourt黎講呢間都算有水準的 食完都幾滿足,下次黎開呢度呢間都可以翻食既

蒸蛋only
2010-03-11
蒸蛋only
2010-02-14
一零‧一月十一日感覺到自己的motivation回來了。來吧~~是努力增肥的時候了。新學期伊始,又重投校園的懷抱~~放學先來親近一下最近的又一城food court~~走過新開的Mi2cool,女店員落力的要為查看餐牌的人落單……好,也試一下吧~唔~~對它的拉麵未有信心,試飯好像較穩當。就要了燒雞玉子飯,這天還可以半價升級(+$10 三選二小食+茶/汽水),但蒸水蛋售罄也只好要兩件卷物和麵豉湯罷~~飯是珍珠米,多洋蔥軟淋帶爽,蛋也夠滑,雞縱使無味也較滑,算不錯的說~~只是汁呢,雖然我愛多汁,但這也未免太多了吧……幸好飯不至於被浸爛……兩個小食:湯呢,至少夠熱,也濃味,但…...味道不大好;卷物,近乎難吃,飯很濕……也還不錯說。只是減價後還要五十多個大洋嗎?選擇還多著呢~~
一零‧一月十一日

也還不錯說。只是減價後還要五十多個大洋嗎?選擇還多著呢~~
水汪汪的燒雞玉子飯
2010-01-11
2010-01-08 4 瀏覽
1月2參觀RTHK,我夢寐以求的電台,希望將來可以在港台工作,yeah!之後跟同學去到又一城food court,大家各自尋找午餐!呢份係咖喱芝士魚柳飯,其實係食唔到芝士既,咖喱係日式的,我覺得以自己能力,在屋企整到!飯就一般,比想像中少了份口感可能舖租、人工等關係,呢個飯$50!去街都係食舖租架la! = ="

飯就一般,比想像中少了份口感

2010-01-02