2008-08-28 36 瀏覽
同兩個好友相聚, 揀左呢度係貪佢方便. 坐低接近八點, waiter即刻提我地happy hour就完, 叫我地想叫野飲就快手d. 於是分別叫左"spring rain", "autumn leave" 同比利時啤酒. 果兩個mocktails 果汁味好重, 分別唔大, 不過都幾好味. 三個人唔想食咁多野, 所以只係叫左三個tapas 同一個青口. tapas中以酥炸魷魚最好食, 又香又脆, 個sauce辣辣地得黎又好重芝士嘅香味, very nice. 個香蒜蘑菇都幾好, 清清地. 個芝士焗青瓜矮瓜就好一般, 唔得熱就已經要扣分. 個青口要左泰式香矛湯底, 個湯底好好味, 用黎點隨青口一齊上嘅麵包, 簡直係一流呀, 青口都幾多, 唔錯. 一坐就坐左三個鐘頭, 好友相聚, 一樂事也. service就幾講一個個waiter, serve我地果個年青嘅香港人就非常好, 至少好過reception個manager好多.

一坐就坐左三個鐘頭, 好友相聚, 一樂事也.

• 酥炸魷魚
four of us, had an early dinner, try to find a place to drink, then we went there.didn't take any pics, coz it's just a simple gathering.order a bottle of champagne, taste --- ok, one of the snack, in their recommended food list, just fine, not quite satisfying with the drink.after which, we ordered another bottle of Australia red wine, 05 or 06, chilled, that was good. but would be too pale with nothing.then the waiter suggest 2 appetizers , one is chopped beef ---- lemon juice dressed, very go

then the waiter suggest 2 appetizers , one is chopped beef ---- lemon juice dressed, very good i will say; and another chicken fillet in goat milk cheese, went pretty smooth with the wine.

and the waiter n the waitress were both nice n attentive, didn't know why the above reviews were like that.

since i paid with Visa, there was no tip problems. but i forgot to pay the tip, drank a bit too much.

BTW, they allow smoking in the bar area, pretty cool, we dun have to walk out somewhere.
$215 (宵夜)
  • two appetizers: one is chopped beef another is chicken fillet in goat milk cheese
2008-05-04 15 瀏覽
2008-01-21 26 瀏覽
^^ my Birthday,琴日我同男友o黎o左尼間餐廳dinner.at night朗豪坊個天幕都真係幾靚o架~因為我o地坐係"露天"位,環境唔錯,有情調,有音樂.企o向門口睇meun時,Waitress同我講英文...(佢個樣睇落似係"東南亞人")因此全程我都用英文同佢對答.我o地order o左一個set dinner:美國雞胸伴南瓜飯(有是日餐湯+前菜+soft drink),再另叫一個免冶肉pasta&三文魚扒併凱撒沙律.大致上,食物都好味.個"餐湯"同"前菜"都係好好味的.主菜的雞胸上有d甜甜o地加o左芒果粒的sauce,好好味.但d南瓜飯濕濕o地有南瓜蓉&好似仲加o左少少"芝士"入去,本人就不太like.呀~另外Waitress唔小心攞錯餸到我張枱,而我又唔小心食O左一隻的芝士+菇"雲吞"都係好好味的!後記:服務一般,要叫先O黎加水.而且後期發覺d Waitress係識講廣東話的(...點解一開頭要我講英文喎,考我咩~ 男友話:可能係公司規定o掛)p.s:Set dinner的飲品可轉紅/白酒,但要加$28.(問了,但無試order,唔知係無得揀牌子)

2007-12-23 8 瀏覽
上次同舊同事三位, 相約旺角, 唔知食乜好, budget大家又set好高. 於是走上黎L13.看見呢度環境唔錯. 樓下唱完歌後更加優雅.每人點了一個扒, 慢慢食, 慢慢聊天, 八點食到打烊, 冇趕, 冇成日問我們要唔要order酒. 煎的牛扒不錯, 係旺角悠閒聊天, 唔怕貴一點, L13可以.

看見呢度環境唔錯. 樓下唱完歌後更加優雅.

2007-11-17 9 瀏覽
走去食晚餐, 明明應該找$12, 竟然趁住環境暗找1個5蚊+1個2蚊,博你唔攞, 超賤!!!唔好話比我知收銀counter環境暗, 睇唔清找錯咗呀!!!

2007-11-17 4 瀏覽
晚上7:30pm 和friend 到Mes Amis 光顧"我覺得過女樓面好poor. (黑面的) 我地去到,竟然扮見我地唔到,再叫佢,佢又扮聽唔到,懷疑自己係咪透明既.. 態度真係差到無人有,D野叫左大半天都未來到,D扒好硬. 扒有唔係好食,真係無下次!過經理又對待應呼呼喝喝,(約40-45歲) 有個女樓面塊面黑過煎pan~態度惡劣~好似我地爭佢錢唔還果隻咁~有個咁既環境但係有個咁既女樓面.. 下次去pizzahut 算啦。呃錢!!!!

呃錢!!!!

2007-09-15 15 瀏覽
前幾日(9月13日)同幾個朋友上左朗豪坊MES AMIS飲野..見到出面都有好多人係到飲野.咁我地就入左去..坐左係近KITCHEN既..個位都OK有FEEL呀.落order的時候和埋單的時候都似乎睇唔到我地.我地個位太偏僻..但係過個位成日都有D waitress企係到吹水..成晚都無人理過咁..!企係到正係吹水.又唔理下D客..仲有就係成日都見到個經理企係到食煙..佢知唔知自己係到番緊工架..可以當無事.!?係D客面前光明正大食煙.仲要係到同D員工大大聲係到傾計..做佢D個位都唔錯..番工成日可以食煙.又唔哂做..
見到出面都有好多人係到飲野.
咁我地就入左去..
坐左係近KITCHEN既..
個位都OK有FEEL呀.
但係過個位成日都有D waitress企係到吹水..
成晚都無人理過咁..!
企係到正係吹水.又唔理下D客..
仲有就係成日都見到個經理企係到食煙..
佢知唔知自己係到番緊工架..可以當無事.!?
係D客面前光明正大食煙.
仲要係到同D員工大大聲係到傾計..
做佢D個位都唔錯..
番工成日可以食煙.又唔哂做..

2007-08-24 12 瀏覽
老婆生日, 諗住可以romantic 一o的, 我一早已經book左位架啦, 一去到, 話book位既資料比佢聽, 佢好似唔知咁, 求其指幾張枱 比我, 話是但一張啦. 我已經有少少唔滿意. 好啦, 到坐底order 左o的食物, 食物都ok既, 不過唔特別. 其實一早去之前我已經比左個birthday cake 佢地到食完時, 我諗住佢地會好醒目咁個cake 出黎, 頂佢, 佢想走過黎問我出得cake 未, 我即刻封住佢先, 話我冇叫你喎, 咁佢先走開, 到後來我見我老婆望唔到我, 我同個waiter 點頭, 示意叫佢話可以啦, 佢就走黎問我係唔係埋單, 我話唔係呀. 後來我要扮去Toilet, 叫佢話可以出得蛋糕啦, 我眼都突埋, 佢同我連盒成個拎出黎, 我點比佢佢點比番我, 我火啦, 問佢你地係唔係要收切餅費架? 佢話係, 咁我佢話咁係又成個拎出黎? 我老婆話算啦, 我先唔同佢嘈, 佢就咁放底左, 走左, 冇比刀差我地, 又冇碟, 咁我叫個少姐埋黎話你可唔可以比o的碟我地食呀, 佢話你係到食我地要收切餅費, o 唔ok? 我話我一早知架啦, 我唔係care 你收唔收呀, 你地唔好成日講住個切餅費啦, 咁你都要比刀差我切架..... . 搞到我勁唔開心, 破壞晒我同老婆既生日, 到最後, 我地食完, 都十點啦, 佢主動叫我地埋單, 我問佢你地收啦, 佢夠話有人book 左枱 , 我心諗有冇咁夜book 黎食晚飯呀, 仲有, 佢地個切餅費要收Cash, 我諗佢地係自己袋既. 一句講晒, 我唔會再去衣到食野架啦.......好唔開心呀!!!

2007-04-27 7 瀏覽
香港地,食店之多要食餐好既不難,可惜人算不如天算,偏偏入左哩間,叫左個三文魚意粉....應該係魚汁意粉至岩!因為跟本冇任何魚既蹤影!一個西班牙飯,要等大約二十分鐘,冇所謂,但朋友點既意粉湯未到意粉就先到,明知西班牙飯要等,就應該等埋至上啦,結果係一個人食兩個人睇住佢食!最無奈就係D野唔係好掂!個西班牙飯腸仔咸,雞肉乾,飯唔香!收二百幾,食煲仔飯好過!地方細唔講,連檯都細,叫多碟都放唔落!至於服務方面,翠華茶餐廳都比佢好!全餐廳未見過有任何笑容,就算你同佢講唔該都沒乜反應!唯一可取既係識得自動加水!總結係旺角有大把更好既選擇!

地方細唔講,連檯都細,叫多碟都放唔落!

總結係旺角有大把更好既選擇!
2007-02-15 8 瀏覽
訂好位九點半竟然還要排隊,結果約九點四十左右才能進去.滿以為環境不錯,細心一看,用的枱竟是一張細小的摺枱,座位一點都不舒服.心想不要緊,食物有質素就可將功補過.第一道菜第了很久才送上,是什麼帶子沙律,帶子味道一般,沙律只是椰菜絲及數條我不吃的芹菜條.等呀等,第二道餐湯到十時半才出現,而湯的份量小得可憐,只有半碗,最離譜的是那一片冷冰冰的法包,用刀塗牛油時一踫就碎,什麼鬼麵包,我自己做的比它還要好.主菜呀,主菜,我們全場等你等得好辛苦!!千呼萬喚,主菜終於在十時五十分出場,結果沒有驚艷的感覺,我點的牛排拼羊排就真的拼起來才成一塊排,兩種肉各二件,每件是一個小三角形,拼圖高手的我,勉強可以把它們拼成一片約八安士的肉排.份量少算了,連肉都可以是room temperature才少見,只有放在下面的菠菜才是熱.攪什麼,等那麼久竟然要我吃放冷的東西.佩服在場其他情侶的耐性,竟沒有人發火,那大概是為了在情人面前保持形象的關係.看其他人聊得沒有話題,開始有人打呵欠,而大部份人的視線都投向出菜的方向,好像全都變成飢民一樣.我們因為坐得近門口,所以上菜比較快,可憐其他人比我們苦等更長時間,我隔離枱的男士
訂好位九點半竟然還要排隊,結果約九點四十左右才能進去.

主菜呀,主菜,我們全場等你等得好辛苦!!

攪什麼,等那麼久竟然要我吃放冷的東西.

我們因為坐得近門口,所以上菜比較快,可憐其他人比我們苦等更長時間,我隔離枱的男士忍不住叫侍應上菜時兩人一起上,不要一分開來.說真的看著女朋友吃,又或是被人看都不太好.

這間餐廳另一大笑話是,那一枱上了甚麼都不知道,每一次都走到客人面前問,太難看了.情人節要一起浪漫才行.

場外本來表演的樂隊也下班了,朗豪坊又回復中式音樂,真殺景.

甜品在十一時二十分上場,只是業餘初哥的貨色.

至於我隔離的兄台最後也決定取消order,原本浪漫的節人情餐就這樣泡了湯.

十一時四十八分結賬,盛惠四百三十八.

這一餐花了二個半小時完成,虛度春宵.
2007-01-01 3 瀏覽
12 月29 日同2 個朋友去左呢度飲野! 我地開左一支紅酒, 我地問個女待應有咩介紹, 佢介紹果支紅酒好唔掂丫! 不過我地貪環境好可以慢慢傾計!!
不過我地貪環境好可以慢慢傾計!!
2006-10-31 1 瀏覽
來這裡多數是與友人飲支啤酒, 傾O下計!坦白說這裡用膳不是我杯茶, 反而喜歡來這裡飲一兩支, 不會像一般BAR人聲鼎沸, 煙霧迷漫!而且一般啤酒都是40-50元左右, 價錢合理!坐在店外的位置, 又能看到天幕的無盡變化, 好不得意! 感覺像在室外一樣!雖然不是開通宵, 但在旺角鬧市有這個靜寂的飲酒環境, 實屬難得!
來這裡多數是與友人飲支啤酒, 傾O下計!

2006-10-22 6 瀏覽
同個fd 兩個人食dinner .... 本身諗住去睇戲點知睇唔到..跟住就改訂枱時間點知..個waitor..講英文..好彩頂到兩咀..wkka七點鐘開始入座....個氣氛...好似好浪漫咁...其實.係比較暗坐左一陣先開始叫野食...叫左兩樣野食..一個前菜係..多士上面有d 蕃茄咁gei.個名唔識串..不過..勁好味..真係好好味.個主菜係我地未食完個前菜就上....張枱..for 4 人.不過只係真係剛剛好夠2 人架炸..個主菜唔錯.不過又唔係話好特別...只係個樣.好似雪菜肉線米粉..第一次去食..都算唔錯了..最緊要係氣氛真係唔錯..環境唔錯..坐得都幾舒服...係張枱細左d..若同兩三個fd..去的話..是一個不錯的選擇..又可以傾下偈飲下野...簡直一流的choose...仲有樣唔好gei 就係佢播d 歌唔係好啱feel..啦.
同個fd 兩個人食dinner ....
本身諗住去睇戲點知睇唔到..跟住就改訂枱時間
仲有樣唔好gei 就係佢播d 歌唔係好啱feel..啦.
2006-08-20 5 瀏覽
星期天約在旺角傾project,實在不是一個明智的決定;通菜街的人滿之患是不用說的,不過連朗豪城的中層亦人山人海,唯有去頂層的餐廳。 揀Mes Amis是貪其人少,而且座位也比Tapaz舒適,以傾偈而言感覺是不錯。這裡單點飲品有點貴,反而仿英式的下午茶幾特別,就點一個試試。下午茶不貴,不過質素也不太高,尤其blue cheese咸得可以,令人卻步;相比起來,飲品(我點fruit punch)是較好的。 但,為什麼會給我撞到令我心神恍惚的人和事?又,為什麼店內要播著Kelly Clarkson的Because of you? Because of you I find it hard to trust, not only me but everyone around meBecause of youI am afraid

但,為什麼會給我撞到令我心神恍惚的人和事?
Because of you
Because of you