2018-11-08 135 瀏覽
喺銅鑼灣皇室堡地庫又有間幾好味嘅泰國菜,設計佈局都幾歡堂有幾舒服!真係好適合同屋企人或者朋友嚟食返餐。😄😄😄當然要先睇下個Menu!唔少得有不同款式嘅錢財包括軟殼蟹咪紙卷,泰式沙律🥗仲有喇沙面同埋泰式湯麵當然唔少得仲有咖喱同pancake !!!總有不同種類嘅泰式炒粉麵。先來半隻海南雞,啲雞肉有幾嫩滑,味道唔錯再來啲馬拉盞炒通菜,好有鑊氣👍🏻👍🏻👍🏻梗係唔少得要叫碗海鮮喇沙湯麵,有好多不同嘅配料有大蝦,魷魚,蜆仔,碗喇沙湯底都唔錯有椰汁同咖喱香味!I like it !!!呢度都有不同嘅甜品同嘢飲選擇等我下次再嚟試試啦
當然要先睇下個Menu!
唔少得有不同款式嘅錢財包括軟殼蟹咪紙卷,泰式沙律🥗
仲有喇沙面同埋泰式湯麵
先來半隻海南雞,啲雞肉有幾嫩滑,味道唔錯
再來啲馬拉盞炒通菜,好有鑊氣👍🏻👍🏻👍🏻
呢度都有不同嘅甜品同嘢飲選擇等我下次再嚟試試啦
2018-10-23
2018-11-07 217 瀏覽
剛好要去皇室堡拎野,行過停車場出入口時,有人派宣傳單張,見到相唔差,又有10蚊同免費薄餅Coupon(可一次過用2張),餐廳又係皇室堡地庫,方便我拎完野落去食晚飯。呢到出名喇沙,當然要揀碗喇沙食,既然,送塊馬拉鬆餅,就揀個咖喱配黎食,三樣都好好味,而且,兩個人好夠食,飽。Mee...喇沙 $84當中大蝦、蜆肉、蟹柳、魚蛋、豆卜、半蛋各x2,仲有少量魷魚,材料相當豐富,分量都唔少,好岩兩個人分黎食。 喇沙湯有好香椰奶味,有鮮甜味,好濃郁,辣味就無咩。麵就有兩種一齊,米粉就吸哂湯汁,而油麵就增加左彈性口感。 緬甸咖哩牛腩 $78 相當有驚喜,估唔到咖喱咁香濃,比喇沙更好味,而且,個牛腩好淋好濃牛味,完全唔洗點用力咬。而個馬拉鬆餅, 再熱D同鬆化D就更好,但配呢個咖喱汁,真係已經好Perfect,誠意推介呢個咖喱。Menu,幾多選擇,見在場好多人都叫杯冰冰飲, 好大杯,好吸引,下次一定嚟試下飲品同其它食物。

Mee...喇沙 $84
Mee...喇沙

緬甸咖哩牛腩 $78

緬甸咖哩牛腩

2018-11-06
Mee...喇沙
緬甸咖哩牛腩
2018-11-04 1454 瀏覽
今天中午又和同事溜出去,到銅鑼灣吃午餐。這次來到皇室堡裏面的這家越南菜,真的是久違的味道。一如既往要等位,但我們還算早,不用等太久。等的時候先看看餐牌,見到有不少人點這大碗龍蝦呢!價格的確挺吸引的。這次我點了牛柳粒飯,樣子看上去惹味又健康。它們家上菜就是一盤一盤的,連沙拉甜品一起上。這次是木瓜沙拉,比我想像中甜了點,少了點酸味。很清很淡的味素湯,就是中和一下乾乾的白飯吧。這鐵板燒牛柳粒太好吃了!牛肉肉質嫩滑,咬下軟軟的。黑椒味濃郁,一口接一口停不了。伴碟的蔬菜也熟透,不會生生硬硬的。同事點這喇沙海南雞。沙拉一樣,甜品卻剛巧不同啦!喇沙麵底是兩摻的,有油麵和米粉,吃下更有口感。喇沙湯底亦香濃。滑滑海南雞件,份量仲超多!另外點左個蠔餅,上桌個賣相好得意,圓滾滾既樣子。入面既蠔都幾大隻下,但係味道偏淡,要點辣醬食先好味啲。餐飲都好出色。我叫左叫杞子紅棗茶,係用紅棗蜜沖既,清甜又健康!甜品我不太好。

這次是木瓜沙拉,比我想像中甜了點,少了點酸味。

很清很淡的味素湯,就是中和一下乾乾的白飯吧。

同事點這喇沙海南雞。沙拉一樣,甜品卻剛巧不同啦!

滑滑海南雞件,份量仲超多!

另外點左個蠔餅,上桌個賣相好得意,圓滾滾既樣子。

入面既蠔都幾大隻下,但係味道偏淡,要點辣醬食先好味啲。

甜品我不太好
2018-11-01
10 分鐘 (堂食)
2018-11-04 157 瀏覽
見下午好多人排隊就試下佢地呢度既野食第一次黎到好多人,想問下呢度既職員等幾耐喇嘩!冇禮貌到一個點😑😑😑算數,今次唔食下次再黎,今次醒水喇我地,用左apps攞飛下午等第二張枱就到我地,好快就入到去。三人行所以岩岩坐低有個女人食緊,點完餐個女都食完諗住走,已經覺得好似伏伏地,事關佢叫海鮮叻沙但蝦係掉晒係枱,告知職員你地既蝦梅嫁!同你地個廚房講下喇🤢好彩我叫既唔係海鮮叻沙,而係海南雞,不過食落冇咩特別,雞唔係好滑而且個汁又唔係好突出,普普通通。叻沙個湯重椰奶,不過麵身整得太林冇咩咬口,加埋一要八十幾蚊可以食到更好多野食喇!
見下午好多人排隊就試下佢地呢度既野食
第一次黎到好多人,想問下呢度既職員等幾耐喇
嘩!冇禮貌到一個點😑😑😑

可以食到更好多野食喇!
2018-10-25
5 分鐘 (堂食)
2018-11-02 138 瀏覽
今天約了友人吃午餐,要試新野,用openrice 搜尋,發覺這裡的好評很多,自然和友人到這裡來。午餐時間很多人,要先攞籌,後入座。秘製肉骨茶配飯$78,肉骨茶藥材味道濃,而不會有苦澀味,最重要夠熱,而其他材料和排骨,吸收了湯底的味道,變得更加美味,很快就吃完了一碗飯。龍蝦喇沙$84,大大隻龍蝦,肉質爽口彈牙,湯頭帶著椰奶和蝦醬的香味,摻摻即是米粉混合油麵是星馬的吃法。三者配合得天衣無縫,以這個價錢是超值的。馬拉盞炒通菜$64,香味十足又不會太醎,可以吃到通菜的爽甜。Cool爆鮮芒果冰冰$38,不會太甜,芒果味道十足,還有芒果粒在沙冰內,低飲👍👍👍。
午餐時間很多人,要先攞籌,後入座。

2018-11-01 114 瀏覽
Halloween 最好就係離開中環,去cwb食飯,果然冇平時咁爆。有師傅即席表演整餅!咁就要食個咖哩。無骨酸辣鳳爪沙律 ($68)酸辣好惹味,鳳爪都唔少。mee...香茅雞翼($58/5隻)的香茅味不錯,雞肉很香很嫩,配木瓜沙律,好清新。緬甸咖哩薯仔雜菜($72)有椰菜、粟米芯、芥蘭、薯仔、蘿蔔、秋葵、蘑菇,品種都幾多,咖哩好香,味道少少辣,質地唔會太稠或太稀,夾薄餅食就最完美。花生薄餅($28)好抵食,超大份!入面有好多花生粒,唔係花生醬,粒粒脆卜卜。香芒椰汁糯米飯($48)係拖鞋飯?都幾搞笑,芒果香甜,都幾多,連鞋頭都有,糯米飯又夠煙韌。食咁多野都係三百埋單,cp值高!

有師傅即席表演整餅!

咁就要食個咖哩。

無骨酸辣鳳爪沙律 ($68)酸辣好惹味,鳳爪都唔少。

花生薄餅($28)好抵食,超大份!

入面有好多花生粒,唔係花生醬,粒粒脆卜卜。

食咁多野都係三百埋單,cp值高!

2018-10-29 99 瀏覽
上星期五光顧,已經係第二次食,都係喺銅鑼灣分店晚餐時間,係越式野之中呢間都算好食,最好就係佢個龍蝦麵 (米粉溝麵線,好似係) 一直都有做推廣,湯底味道好,有原隻細隻龍蝦見到好多枱都有叫推介軟殻蟹紙米卷 (定係叫做米紙卷?),係精緻的好吃。炒通菜就正正常常的好吃,我唔識分。另外如果叫拉茶 (冇影相) 一定要叫少甜,少甜啱啱好。整體來講幾滿意,因為本身住九龍,太遠唔會特登過嚟但係經過的話會再幫襯如下次會嘗試鳳爪沙律,因為見到好多人都有叫呢個
見到好多枱都有叫

推介軟殻蟹紙米卷 (定係叫做米紙卷?),係精緻的好吃。

炒通菜就正正常常的好吃,我唔識分。

另外如果叫拉茶 (冇影相) 一定要叫少甜,少甜啱啱好。

如下次會嘗試鳳爪沙律,因為見到好多人都有叫呢個
軟殼蟹米紙卷
龍蝦麵線
泰式炒通菜
軟殼蟹米紙卷
龍蝦麵線
泰式炒通菜
今日心血來潮想食泰國野朋友話呢度有間抵食好味既泰國野於是就黎左啦首先黎個緬甸咖哩(牛)咖哩好香,唔太辣的牛腩炆得好淋,正之後又點少得個油鬆餅用黎沾咖哩食,一流再黎係軟殻蟹米紙卷個皮唔厚配合的三色椒食落無甘油Fresh!再之後黎個地道串燒有牛有雞火喉剛好唔會燒過龍咬落有肉汁配合埋個沙嗲醬食好味要讚下碟青瓜好好味不過辣架,但好過癮又有的菠蘿解下膩讚最後當然要叫個香芒椰汁糯米飯作結啦的糯米好軟熟芒果好甜椰汁好香食完就滿足哂啦埋單三百頭有5樣野食好味又抵食
今日心血來潮想食泰國野
朋友話呢度有間抵食好味既泰國野
於是就黎左啦

首先黎個緬甸咖哩(牛)
咖哩好香,唔太辣

埋單三百頭
有5樣野食
好味又抵食
2018-10-27 90 瀏覽
今日喺CWB收工, 所以就同同事喺附近食埋野先返屋企. 因為本身都想去皇室堡買野, 所以索性喺嗰度揀間餐廳, 咁岩經過依間Mee...lemongrass, 係食馬來西亞菜, 好似幾吸引, 所以就住低左MENU都幾多野可以揀, 而且價錢都唔貴, 岩晒我要求!我地揀左一個MEE喇沙, 同店名一樣, 我諗應該係招牌菜! 個喇沙都幾足料, 有大蝦、蜆、蟹柳、魷魚、魚蛋、蛋同豆卜, 個湯都好夠味, 唔會好淡, 乎合番正宗喇沙水準!跟住就叫左一個咖哩牛腩, 加多一個油鬆餅同印度薄餅。個咖哩好香好惹味, 唔太辣, 而且都幾多牛腩, 配埋D薄餅食真係PERFECT! 至於餅方面, 我就比較喜歡油鬆餅, 因為香口D, 至於個印度薄餅就淡味D, 但就好咬口, 多D口感最後我地仲SHARE左一杯芒果冰, 嘩超大杯唔講得笑! 又係好足料!芒果都幾鮮甜!估唔到依間餐廳D野食價錢大眾化, 食物份量就十足, 睇黎下次可以叫多D人黎ENCORE!

MENU都幾多野可以揀, 而且價錢都唔貴, 岩晒我要求!

2018-10-18
2018-10-24 90 瀏覽
銅鑼灣有不少等式的餐廳,這間海邊感的餐廳,在商場的地庫,環境舒適,座位夠寛敞。可以食到新加坡風味的喇沙。並非單一款麵條,而是麵和米粉混合在一起,口感非常特別。而且更有利於把湯汁鎖緊在每一口的麵之中。配料亦非常豐富,有蝦有蜆這類海鮮的配料,每款都很新鮮,一大驚喜。另外,有著喇沙之中令人喜歡的豆泡,雞蛋等等~另外,我們點了一客無骨海南雞飯,雞肉夠嫩滑,如果雞皮可以更清瘦一點就更讚了。飯好香,還有一點點的蒜片在上面。最最喜歡的是跟餐的這碗冬瓜湯,超級好喝!!!!如果知道海南雞套餐有油菜,應該就不會再多點一份通菜。雖然這通菜都很不錯~飲品是龍眼冰和青檸梳打。龍眼冰內的龍眼肉很多!!!!!!而青檸梳打甜度適中,是我最喜歡的夏日飲品~~~

銅鑼灣有不少等式的餐廳,這間海邊感的餐廳,
在商場的地庫,環境舒適,座位夠寛敞。

可以食到新加坡風味的喇沙。並非單一款麵條,
而是麵和米粉混合在一起,口感非常特別。
而且更有利於把湯汁鎖緊在每一口的麵之中。

配料亦非常豐富,有蝦有蜆這類海鮮的配料,

另外,我們點了一客無骨海南雞飯,雞肉夠嫩滑,

最最喜歡的是跟餐的這碗冬瓜湯,超級好喝!!!!

如果知道海南雞套餐有油菜,
應該就不會再多點一份通菜。雖然這通菜都很不錯~

飲品是龍眼冰和青檸梳打。
龍眼冰內的龍眼肉很多!!!!!!
而青檸梳打甜度適中,是我最喜歡的夏日飲品~~~
2018-10-23 67 瀏覽
喺銅鑼灣皇室堡有間幾好味嘅星馬菜餐廳,就係Mee...lemongrass !! 喺皇室堡地庫位置好容易搵到啊,先來睇下個Menu先小食嘅種類都有好多款可以選擇呢度仲有喇沙面,馬拉盞炒菜當然唔少得有炒粉麵飯,仲有咖喱同薄餅添甜品當然唔少得啦,種類有好多喎,而且飲品都好特別呢個軟殼蟹米紙卷好吸引!好適合做餐前小食呢碟係檳城炒貴叼,有鑊氣,而且好足料!嚟到呢度當然唔少得要試吓咖哩,叫咗碟咖喱炆牛腩,仲配埋薄餅呢碟係花生薄餅,內藏好多花生碎,有幾特別喎仲甜甜地,可以當甜品食最後唔少得帶埋個甜品,玫瑰花甜品好靚呀,其實係椰汁千層糕
小食嘅種類都有好多款可以選擇
呢度仲有喇沙面,馬拉盞炒菜
當然唔少得有炒粉麵飯,仲有咖喱同薄餅添
甜品當然唔少得啦,種類有好多喎,而且飲品都好特別
呢個軟殼蟹米紙卷好吸引!好適合做餐前小食
呢碟係檳城炒貴叼,有鑊氣,而且好足料!
嚟到呢度當然唔少得要試吓咖哩,叫咗碟咖喱炆牛腩,仲配埋薄餅
最後唔少得帶埋個甜品,玫瑰花甜品好靚呀,其實係椰汁千層糕
2018-10-22
2018-10-23 74 瀏覽
尋日同friend係銅鑼灣行街,係皇室堡掃完衫之後又到食dinner時間,行左咁耐有d攰,就想近近地係皇室堡食埋,上Openrice見到地下有間馬來餐廳食評都唔錯,即管去試下!一坐低睇Menu,發覺價錢都ok抵喎以銅鑼灣物價黎計,仲要係商場餐廳~我地兩個人點左兩個正餐,兩款小食加一杯飲品。正餐有無骨海南雞喇沙,馬來蜜汁炭燒厚切豬扒配菜飯;小食有香葉蝦仁米紙卷同油鬆餅;飲品係泰國豆奶紅豆冰。喇沙味道都算香濃,而且份量好足,而海南雞另上,好似多左個餸送麵,真係勁抵食!而且海南雞肉質都好滑嫩,唔錯食!之於個蜜汁豬扒都唔差,大大件又美味~不過菜飯好似唔夠熱,飯我都係鐘意食熱騰騰的~兩款小食亦可口,米紙卷一啖一個,配料清新爽口;然後超喜歡油鬆餅的口感,鬆軟又有咬口,而且一份已經好多,比一碗飯更飽肚,建議大家配咖哩食會更夾哦~而成餐飯其實我最like個紅豆冰!大大杯兩個人飲剛剛好!豆奶味超濃郁,紅豆又甜又多,飲完一個大滿足!!性價比超高的一間餐廳,以後一定會成日來食~
,即管去試下!

一坐低睇Menu,發覺價錢都ok抵喎以銅鑼灣物價黎計
,仲要係商場餐廳~我地兩個人點左兩個正餐
,兩款小食加一杯飲品。正餐有無骨海南雞喇沙
,馬來蜜汁炭燒厚切豬扒配菜飯
;小食有香葉蝦仁米紙卷同油鬆餅;飲品係泰國豆奶紅豆冰

,飯我都係鐘意食熱騰騰的~

,鬆軟又有咬口,而且一份已經好多
,比一碗飯更飽肚,建議大家配咖哩食會更夾哦

而成餐飯其實我最like個紅豆冰
!大大杯兩個人飲剛剛好!豆奶味超濃郁
2018-10-22 80 瀏覽
今次同朋友食既餐廳地點好方便 係皇室堡地庫 好易搵食飽仲可以去宜家 GU行下由於好肚餓既關係 一坐低就已經叫左四道菜檳城炒貴刁配料十足 有蝦仁 蠔 魷魚味道夠濃 份量夠兩個人share啲河粉唔會有炒得耐就爛開一折折既問題辣度適中地道串燒拼盤啲雞肉鮮嫩多汁 中意食牛既可以揀哂全部牛都得每塊肉都好入味雖然串燒選擇唔多 但個質素真係唔錯而個醬汁酸酸地好fresh 個人覺得可以再濃味啲叫左咁多肉點都要有啲蔬菜平衡一下份通菜可以選擇配馬拉盞 或者蒜蓉以$64呢個價錢黎講 不過不失仲叫左一份薯仔薄餅會有切粒既薯仔係入面而唔係得啲薯泥豐富左個口感 而且一碟仲要有7 8塊塊塊都好厚身食哂之後個肚已經full 左50%呢個份量$28係好抵食 下次再黎一定要再食雖然我地兩個人處理哂呢四道菜但都仲有胃口食埋佢個甜品 椰汁千層糕 糕點既賣相同擺盤都唔錯口感煙韌 係味道比較淡食到8點幾 個場都仲係好full 出面有人等緊位建議週末黎食訂定位就穩陣
今次同朋友食既餐廳地點好方便

出面有人等緊位

建議週末黎食訂定位就穩陣
2018-10-18
2018-10-18 196 瀏覽
難得黎咗銅鑼灣 女朋友已經揀定咗食邊間嘅午餐所以去到直接去呢間野食去到都開始有啲人等緊位啦我地係去食個午餐嘅餐牌精美搵咗一陣食咩最後我係想食返湯粉類而女朋友揀咗個飯黎食嘅咖哩牛腩飯黎到見到個份量係幾豐富嘅有飯有前菜有湯食唔晒呀係好飽呀個咖哩甜甜地 幾好味 襯飯一流呀我地仲有用啲咖哩黎點下鬆餅食好味嘅 份量比較多食得好飽喇沙湯麵叫咗個材料豐富嘅喇沙食有海鮮 lamlam脷份量都多嘅 個湯好味 甜甜地整體黎講份量豐富食得好滿足而味道都好食嘅算唔錯
難得黎咗銅鑼灣 女朋友已經揀定咗食邊間嘅午餐
午餐
油鬆餅
喇沙大蝦蜆肉蟹柳魚蛋豆卜雞蛋
2018-10-17 104 瀏覽
Mee lemongrass 鐵粉一諗唔到食咩就去mee lemongrass 因為好食又抵食款項又多百食不厭加上分店比較就我腳😂今次發現有呢個原隻波士頓龍蝦喇沙去了咁多次今次先發現有正野食一問之下原來是每日限量發售!限量供應!有緣才能享受💗出場是嘩既係實物仲靚過幅圖隻碗同隻龍蝦好大圖影唔出有幾鮮味要食過先知配合埋喇沙湯底幼麵米粉一流印尼炒飯有一串串燒好食既野小食多滋味好食到想叫多幾串蝦片是厚厚的不是明輝食空氣般😂飯粒好分明又惹味蝦同魷魚🦑都幾多下仲有隻蛋是半生熟天氣涼涼飲番杯黑糖薑母茶好夠薑唔太甜好暖胃馬來特色手拉茶馬來風味的奶茶如果人多可以叫2-4人足爆版喇沙呢個仲多料有緣下次要再約埋朋友一齊去食正啊!

Mee lemongrass 鐵粉

今次發現有呢個原隻波士頓龍蝦喇沙
去了咁多次
今次先發現有正野食
一問之下
原來是每日限量發售!限量供應!
有緣才能享受💗
出場是嘩