2022-07-17 22 瀏覽
終於食到芫荽湯底嘅拉麵,一共有兩款一個豬骨湯底,一個係純素,兩款食落都差唔多,都有香濃芫荽味,唔覺有味精,湯底係可以飲晒嗰隻。佢哋溫泉蛋又大隻,蛋黃又流心,好正芫荽豬是用蝶豆花染色,所以係紫色,望落去真係好新奇,好有特色,睇得出小店很用心。佢嘅素拉麵特登用咗五隻顏色嘅配料,別有用心,食素嘅人都照顧到,真係好少見。唯一美中不足的是小店位置比較少,人多的話真係要book定位。一周年紀念仲送埋櫻花蝦辛辣醬,又食又拎真心覺得開心🥳

佢哋溫泉蛋又大隻,蛋黃又流心,好正

一周年紀念仲送埋櫻花蝦辛辣醬,又食又拎真心覺得開心🥳
2022-07-15 142 瀏覽
行過廟街咁多次今日才發現乜東東芫茜蔥來到香港啦!之前電視台看到日本潮吃食材 “芫茜”, 啲日本人大口大口生食芫茜蔥、超濃茜蔥湯..!現在香港都可以感受一下 (Maki拉麵 まきラーメン)地方和日本麵檔一樣, 不算大間, 但整體來講, 地方舒適, 冷氣十足 事不宜遲, 馬上點來一份 “芫茜豬骨濃湯拉麵”  $98🍜聽店員講現在芫茜不是當造, 如用作熬湯會帶有苦澀味, 廚師改了一下方式, 利用了濃雞湯、豬骨熬製10小時才完成✅而且湯面上放置了很多蘚芫茜, 這樣可大大保留芫茜獨有香味, 更不會適出苦澀味 ^^麵底特別煙韌且有麵香, 特別之處, 廚師以蝶豆花烹調這個流心蛋, 驟眼看與皮蛋芫茜湯極似.原來麵中更有滑溜的蟹柳, 帶出麵食更為鮮香.啱晒我重口味的人, 值得一試 我朋友就點選了”黑蒜油豚骨拉麵” $78湯底以豬骨熬製10小時,黑蒜油味道又濃郁, 豚肉叉燒也不遜色, 肥瘦均勻, 配搭豬骨湯底和糖心蛋,整碗配搭十分滿足.下次再要試吓其他辣味拉麵🍜👍🏻
行過廟街咁多次
今日才發現乜東東芫茜蔥來到香港啦!

現在香港都可以感受一下

(Maki拉麵 まきラーメン)

事不宜遲, 馬上點來一份
“芫茜豬骨濃湯拉麵”  $98🍜

芫茜豬骨濃湯拉麵

原來麵中更有滑溜的蟹柳, 帶出麵食更為鮮香.
啱晒我重口味的人, 值得一試

我朋友就點選了”黑蒜油豚骨拉麵” $78

下次再要試吓其他辣味拉麵🍜👍🏻
2022-07-13
黑蒜油豚骨拉麵
限定!限定拉麵!🌿☘️🙆🏻‍♂️📢專員自問係一個無茜不歡嘅人,見到有咁特別嘅拉麵,當然要約朋友一齊去食下啦🤩🍜如果你自問都係莞茜愛好者,呢間拉麵店絕對係你嘅天堂係你嘅福音🌿😇因為有期間限定嘅莞茜拉麵食,成碗麵都係綠色架!☘️☘️🍜當然都仲有好多款好香濃嘅豚肉拉麵可以食啦🍜🍜點餐前小食 - 醬油辣椒蜆(小碗)🦪。雞軟骨餃子(五隻)$25 🐔🥟餃子有沙律醬附上,外皮煎得夠脆口,內餡有粒粒脆口嘅雞軟骨配上沙律醬一齊食,沙律醬嘅酸味可以抵過煎物既油膩感覺,作為小食非常開胃🙆🏻‍♂️👍。厚燒牛舌 $28 🐮👅牛舌真係好厚好大塊,曬上海鹽再擠少少鮮檸檬汁上去經過烤燒既過程將牛舌表面燒得好香脆,但肉質非常淋身,外脆內軟💯🤤🍜🍜 *(拉麵可以自行選擇軟硬度)*(可以選擇蔥 / 走蔥 / +$8多蔥)。櫻花蝦辛辣拉麵 $78 - 硬麵🍜店家放上一團嘅櫻花蝦係湯表面,湯以濃豬骨湯做湯底,再加以辛辣油及辣椒粉煮出櫻花蝦浸一浸過湯後再翻撈一下,櫻花蝦獨特嘅香味散發晒出黎🦐辛辣湯偏辣,刺激感足夠,但唔食得辣嘅朋友可能會頂唔順佢嘅辣度🔥硬拉麵咬過唔會過硬,麵質彈牙食落比較有咬口🍜。莞茜豬骨湯拉麵 $98 - 普通軟硬度麵☘️
限定!限定拉麵!🌿☘️

因為有期間限定嘅莞茜拉麵食,成碗麵都係綠色架!☘️☘️🍜
當然都仲有好多款好香濃嘅豚肉拉麵可以食啦🍜🍜
點餐前小食 - 醬油辣椒蜆(小碗)🦪
。雞軟骨餃子(五隻)$25 🐔🥟
餃子有沙律醬附上,外皮煎得夠脆口,內餡有粒粒脆口嘅雞軟骨
。厚燒牛舌 $28 🐮👅
牛舌真係好厚好大塊,曬上海鹽再擠少少鮮檸檬汁上去
🍜🍜
*(拉麵可以自行選擇軟硬度)
*(可以選擇蔥 / 走蔥 / +$8多蔥)
。櫻花蝦辛辣拉麵 $78 - 硬麵🍜

櫻花蝦浸一浸過湯後再翻撈一下,櫻花蝦獨特嘅香味散發晒出黎🦐

硬拉麵咬過唔會過硬,麵質彈牙食落比較有咬口🍜
。莞茜豬骨湯拉麵 $98 - 普通軟硬度麵☘️☘️🍜
一堆新鮮又清新嘅芫茜放上拉麵,湯底底味以豬骨再加入芫茜蓉煮出🌿成碗湯都係綠色,陣陣芫茜味散發出黎🌿🍃🤤

叉燒非常厚切,肥瘦適中之餘,灸燒表面令到叉燒有陣焦香香味🐖🔥🤤

溏心蛋非常特別,因為顏色居然係紫黑色!😯
經過查詢後先知道原來係用過竹炭粉+蝶豆花浸過以得出呢個顏色🌑🥚

溏心蛋保持流質感,味道偏甜,蛋味香濃之餘真係食到少少竹炭嘅味道,第一次食到咁特別嘅溏心蛋🥚🤤🤤👍

總結:
*小建議店家可以考慮加入唔同辣度比人選擇,因為辛辣拉麵確實係辣得好刺激🔥😂

燒物非常之出色,味道同鹹度比例夠適中,火喉控制岩岩好👍👍

專員係到同各位愛茜們講,真係要去試下呢間隱世嘅拉麵店!由其是芫茜拉麵!☘️☘️🍜

麻甩專員評分區📊👨🏻
翻食指數: 10/10
2022-07-11
  • 莞茜豬骨湯拉麵
2022-07-10 24 瀏覽
拉麵店好近油麻地地鐵站,店舖日式設計,店員好友善,好耐心咁介紹有咩推介,餐牌上除了食拉麵都有好多選擇,特別係串燒。我+朋友叫左一人一個拉麵黑蒜油豚骨拉麵,特濃豚骨拉麵, 未上麵前仲有個小食黑蒜油拉麵好香濃,一上枱見到大大塊紫菜。拉面係屬於幼身嘅拉麵,軟硬適中,木耳絲份量都好多,增加爽口嘅感覺叉燒肥瘦適中,有叉燒嘅香味,厚厚一片,溏心蛋有半隻,溏心蛋個樣好靚,流心程度啱啱好。特濃豚骨拉麵同樣嘢有好大塊嘅紫菜,食落去好正,呢個湯亦都好濃郁,完全係食得出好重好重嘅豬骨味相對碗黑蒜味道清一點,可以品嘗到純豬骨濃湯濃郁味道。叫左兩串串燒, 雞翼入味又香噴噴再嚟嘅就係雞軟骨,呢個雞軟骨同其他餐廳好唔一樣,雞軟骨部位係個雞胸連埋嗰舊骨,個骨就好脆

軟硬適中
,木耳絲份量都好多
,增加爽口嘅感覺

叉燒肥瘦適中,

特濃豚骨拉麵
同樣嘢有好大塊嘅紫菜,食落去好正,呢個湯亦都好濃郁,
完全係食得出好重好重嘅豬骨味

相對碗黑蒜味道清一點,可以品嘗到純豬骨濃湯濃郁味道。

叫左兩串串燒, 雞翼入味又香噴噴

再嚟嘅就係雞軟骨,呢個雞軟骨同其他餐廳好唔一樣,
雞軟骨部位係個雞胸連埋嗰舊骨,個骨就好脆
2022-07-05 27 瀏覽
👼🏻期間限定:芫茜拉麵 $98其實小編二號未至於鍾意芫茜到要追黎食嘅地步👦🏻不過見到係芫茜產品點麵會想試下🤪拉麵一黎到已經見到成碗麵都係綠色🟢面頭仲鋪滿左芫茜🍀飲落個湯真係有算係幾濃嘅芫茜味不過覺得可以再濃啲就更好🤔雞肉叉燒嘅肉味比黑椒蓋過晒值得一讚紫色溏心蛋雖然望落顏色好怪但一咬開真係睇到凝固咗嘅蛋黃🍳整體黎講如果係芫茜控嘅大家都值得一試👅味道: 7/10🙋🏻‍♂️推薦:7/10🤷🏻‍♀️特濃豚骨拉麵🍜 $72呢款拉麵就略為普通味道係平時會食到嘅豚骨湯拉麵整體上都係正常發揮叉燒都算大塊嘅🧐但味道未去到好突出溏心蛋同芫茜拉麵嘅一樣值得一讚👅味道: 6/10🙋🏻‍♂️推薦: 5.5/10🌟👼🏻油甘魚鮫 🐟$88喺等緊麵嘅途中店員推介咗幾款小食最後小編們就揀咗油甘魚鮫個魚鮫烤得好香啲肉非常嫩滑🤤但小編們覺得本身嘅調味已經夠未必要再點本身跟嘅嗰碟汁🤨👅味道:7.5/10🙋🏻‍♂️推薦: 7/10📌其實一路以黎間唔時都會喺IG見到呢間拉麵嘅廣告,今次終於嚟試,本身唔係芫荽控但無諗過芫荽拉麵食落都唔錯😙仲要油甘魚鮫食落都有驚喜🤩推薦芫荽控嚟試下🤪
👼🏻期間限定:芫茜拉麵 $98

油甘魚鮫
芫茜拉麵
油甘魚鮫
2022-06-28 194 瀏覽
今日同友人一齊做完facail 好肚餓,所以走圍去找地方醫肚。行行下就去到油麻地見到這間拉麵店,就走了入去。裡面環不是好大,但勝在簡潔,我們安排坐下後就看看餐牌,見到一些期間限定的芫茜豬骨湯拉麵都頗吸引,所以我就叫了這個試一試,友人就要了一個櫻花蝦辛辣拉麵,我們見這裡除了拉麵外,還有一些串燒,經店主推介下,就點了幾款串燒。友人的櫻花蝦辛辣拉麵到,一陣陣的櫻花蝦味湧進入鼻,非常香,他們將櫻花蝦炸到一個球似的,再放入拉麵,香氣四溢,湯底帶點辣,因為我不可食得太辣,故我品嚐了一口時都感覺好辣,但友人就覺得很香濃刺激,麵條友人要了較硬的麵質,她說煮得不錯,櫻花蝦好香口,叉燒和流心蛋都不錯!而我的芫茜豬骨湯拉麵也上枱了,聽店主說,原身是芫茜濃雞湯拉麵,但因為這個時候芫茜不是當造,會有一點苦味,所以他們將濃雞湯轉了豬骨湯,好等豬骨湯可以帶走芫茜的苦味,我吃上去一點苦味也沒有,香濃的芫茜一點都不會搶走豬骨湯的味道,也不會因太多芫茜而覺得好難入口,這個拉豬骨湯和芫茜的配搭較得剛剛好,芫茜不但沒有搶晒風頭,還將豬骨湯的油膩感抹清,還帶來清新的感覺。拉麵軟硬適中,帶點煙靱,拉麵裡還有蟹鉗和蟹肉,令到湯底多

櫻花蝦辛辣拉麵

而我的芫茜豬骨湯拉麵也上枱了,聽店主說,原身是芫茜濃雞湯拉麵,但因為這個時候芫茜不是當造,會有一點苦味,所以他們將濃雞湯轉了豬骨湯,好等豬骨湯可以帶走芫茜的苦味,我吃上去一點苦味也沒有,香濃的芫茜一點都不會搶走豬骨湯的味道,也不會因太多芫茜而覺得好難入口,這個拉豬骨湯和芫茜的配搭較得剛剛好,芫茜不但沒有搶晒風頭,還將豬骨湯的油膩感抹清,還帶來清新的感覺。拉麵軟硬適中,帶點煙靱,拉麵裡還有蟹鉗和蟹肉,令到湯底多一份鮮甜。這個拉麵還有一個賣點,就是隻流心蛋,他們用上蝶荳花烹調,令到隻蛋表面紫色,但當咬一口後,沿著蛋白邊就會有一圈圈的不同顏色出現,很特別呢!

芫茜豬骨湯拉麵

魔鬼燒魚翅乾,入口煙煙靱靱,表面有著燒焦香味,加上撒了七味粉的沙律醬又有另一番風味,令我食唔停口!

魔鬼燒魚翅乾

燒雞皮串燒,雞皮略略燒過,帶點香,又不會乾,還留有雞油香氣,喜歡吃雞皮的不要錯過!
燒雞皮串燒

厚燒牛舌燒得很香,牛舌不會切得太薄,很有口感,又不會靭,燒得剛剛好。另一款是鹽燒安格斯牛小排,廚師將牛小排切成長方體,吃上去很有質感,牛小排不靭,很有肉汁。這兩個送酒一流!
厚燒牛舌燒和鹽燒安格斯牛小排

燒羊架,很大件,不會太熟,留有很多肉汁,沒有羶味,很好味!
燒羊架
櫻花蝦辛辣拉麵
魔鬼燒魚翅乾
燒雞皮串燒
厚燒牛舌燒和鹽燒安格斯牛小排
燒羊架
2022-06-27 17 瀏覽
呢度既內部裝修好簡約, 以淺木色為主, 坐得舒服, 而且唔會覺得自己身處係鬧市中😌 呢度定期會推出唔同期間限定既拉麵款式, 除左拉麵呢度既串燒都唔錯嫁😁 Staff見我地睇menu 睇到一頭霧水, 就好主動咁同我地介紹下menu 上既野, 大概俾左啲idea我地☺️ 上菜前仲會有一客小食, 今次我地係日式蜆肉😌芫茜豬骨湯拉麵🌿($98)今期既期間限定係綠色既代表芫茜😍 湯頭有濃濃既芫茜味飲落一啲都唔味精, 麵就有啲似蛋麵不過俾啲湯浸到變左綠色😂 有三件微微燒過肉質軟綿既豚肉件, 仲有一隻用蝶豆花染色既紫色溏心蛋, 佢既溏心精晶瑩剔透甜甜地超好食😋 當然唔少得大量既芫茜本人啦, 呢個拉麵對於芫茜愛好者黎講一定要試🤩黑蒜油豚骨拉麵🧄($78)湯頭烏黑帶有微微蒜頭香得黎又唔會太濃, 麵質偏幼掛湯一流😉 兩大片燒過半肥瘦豚肉片, 配上半隻溏心蛋同埋一大塊包壽司size 既紫菜係有啲驚喜, 不槐為長青款式🥰汁燒翠玉瓜🥒($12)一串兩片極厚既翠玉瓜燒到勁juicy同爽甜😉鹽燒雞軟骨串🍢($18)用左全隻雞得一塊既雞軟骨, 食落肉質嫩滑加埋白色爽脆既雞軟骨, 正‼️呢間拉麵小店CP值極過, 比起連鎖拉

芫茜豬骨湯拉麵🌿($98)

黑蒜油豚骨拉麵🧄($78)

汁燒翠玉瓜🥒($12)
一串兩片極厚既翠玉瓜燒到勁juicy同爽甜😉

鹽燒雞軟骨串🍢($18)

呢間拉麵小店CP值極過, 比起連鎖拉麵店我更鐘意佢既味道, 價錢方面都係相當抵食, 推薦俾大家😎
2022-06-25
$113.5 (晚餐)
  • 芫茜豬骨湯拉麵
  • 黑蒜油豚骨拉麵
  • 汁燒翠玉瓜
  • 鹽燒雞軟骨串
2022-06-26 25 瀏覽
炎熱天氣胃口不佳,行街經過一間餐廳剛好想食拉麵🍜!餐廳不大,但食物質素不錯👍🏿服務態度也好好!除左拉麵還有燒物!餐廳做緊期間限定,寫住內有驚喜,期待係咩驚喜,原來係紫色的流心蛋,真令人回味,好特別的色彩,真唔想咬落去破壞。湯都係綠色的配上超多芫茜,仲有原條蟹肉,麵質仲可以選擇硬、普通、軟!朋友試個櫻花蝦辛辣拉麵🍜意想不到的櫻花蝦係炸到成個圓形的,好脆好香口,再點綴個辣味的湯,再加上一張大紫菜,豚肉好入味。再點左燒物配上拉麵,一叫就叫左幾種燒物試試,店長推薦魔鬼燒魚翅乾,欠缺一杯啤酒!好滿足的一餐
忙完一日👩🏻‍💻,男朋友👱🏾‍♂️話今晚想食拉麵🍜。我地收工約埋去中間點😉嘅油麻地廟街附近搵🥢。店員安排我地入座後😉就提供茶同海鮮前菜比我地😍。再細心講解佢地嘅餐牌、期間限定同特色小食。😙原來期間限定拉麵有3款😎,另外2款就係最近興起食嘅”芫茜豬骨湯拉麵”同照顧到素食人士嘅”素食拉麵”。🥳🌈 期間限定 - 七色彩虹拉麵7色彩虹 🟰 7個顏色元素嘅炸雞。有蕃茄、紅菜頭、南瓜、芫茜、菠菜、蝶豆花、紫薯味道。🤩芽菜份量超多,我仲可以同男朋友分享。🫠麵底係沾麵,麵質彈牙,非常掛汁。😚有驚喜嘅🤩溏心蛋竟然係我最鍾意嘅紫色。💜同埋用咖喱做湯底🤭。咖喱湯底濃郁。🤤用嚟蘸炸雞食都好正!😎🍜 味增豚骨拉麵大大塊叉燒🤓,麵底係幼拉麵。麵質爽口🤠,味增湯底味道夠濃。😎全部拉麵都可以😉揀麵質軟硬度。同加少少錢追加配菜同”加蔥”😛。加蔥份量真係有好多😂。為食嘅我地又點會剩係食拉麵。😜我地仲有叫埋串燒🍢。🐔 鹽燒雞軟骨串 + 醬燒日本雞皮餐廳選用嘅係日本雞串。😙雞皮夠脆唔油膩。🥰雞軟骨連少少雞肉,😍有雙重口感,好特別!🐮 厚燒牛舌 + 鹽燒安格斯牛小排牛肉油脂夠,咬落口好juicy。🤤肉質一d都唔靭。😻🍆 汁燒翠玉
忙完一日👩🏻‍💻,男朋友👱🏾‍♂️話今晚想食拉麵🍜。
我地收工約埋去中間點😉嘅油麻地廟街附近搵🥢。

店員安排我地入座後😉就提供茶同海鮮前菜比我地😍。

再細心講解佢地嘅餐牌、期間限定同特色小食。😙

🌈 期間限定 - 七色彩虹拉麵
7色彩虹 🟰 7個顏色元素嘅炸雞
有蕃茄、紅菜頭、南瓜、芫茜、菠菜、蝶豆花、紫薯味道。🤩

芽菜份量超多,我仲可以同男朋友分享。🫠
麵底係沾麵,麵質彈牙,非常掛汁。😚

有驚喜嘅🤩溏心蛋竟然係我最鍾意嘅紫色。💜
同埋用咖喱做湯底🤭。咖喱湯底濃郁。🤤
用嚟蘸炸雞食都好正!😎

🍜 味增豚骨拉麵
大大塊叉燒🤓,麵底係幼拉麵。
麵質爽口🤠,味增湯底味道夠濃。😎

全部拉麵都可以😉揀麵質軟硬度。
同加少少錢追加配菜同”加蔥”😛。

加蔥份量真係有好多😂。

為食嘅我地又點會剩係食拉麵。😜
我地仲有叫埋串燒🍢。

🐔 鹽燒雞軟骨串 + 醬燒日本雞皮
餐廳選用嘅係日本雞串。😙
雞皮夠脆唔油膩。🥰
雞軟骨連少少雞肉,😍有雙重口感,好特別!

🐮 厚燒牛舌 + 鹽燒安格斯牛小排
牛肉油脂夠,咬落口好juicy。🤤
肉質一d都唔靭。😻

🍆 汁燒翠玉瓜 + 汁燒茄子
瓜類燒到腍,🤩但唔會一拎起就散哂。🥸
淋上甜甜嘅醬汁,🥳索哂味。

🐟 西京燒油甘魚鮫
油甘魚鮫燒到外脆內軟。😎
火喉🔥恰到好處。

2022-06-21 21 瀏覽
昨晚放工後,經過油麻地一間細細間的拉麵店。餐廳空間雖然不算大,但內裡感覺舒服和乾淨,店員也有禮招待。最近餐廳推出不同款的拉麵,配上不同湯汁,例如七色彩虹拉麵。是日我跟朋友點選了不同湯底拉麵,拉麵軟硬程度可自由選擇,亦可以加上唔同的配料,整體我個人覺得分量充足,足夠飽肚,烹調得很入味,當中有兩塊叉燒和半個糖心蛋,非常好食😋然後我跟朋友點算了兩款小食,第一樣是炸雞翼,第二樣是玉子燒,兩款小食都有特別風味,大家經過這間餐廳時也可以嘗試一下。
昨晚放工後,經過油麻地一間細細間的拉麵店。

烹調得很入味,當中有兩塊叉燒和半個糖心蛋,非常好食😋

2022-06-18 191 瀏覽
呢間拉麵店其實一早已經聽過個名,因為佢嘅芫荽拉麵都好出名,雖然我都鍾意芫荽,不過我今日想食番平常嘅豬骨拉麵。職員好用心介紹菜式,呢間店亦都有其他好特別嘅拉麵,而且佢有好多款嘅串燒,今次我地就叫左一人一碗拉麵,同埋一份炸雞。黑蒜油豚骨拉麵($78):一向都好鍾意黑蒜油拉麵,一上枱見到大大塊紫菜真係非常吸睛!拉面係屬於幼身嘅拉麵,索左好多湯汁,而且亦都有好多蔥,非常香口,木耳絲份量亦都好多,增加爽口嘅感覺,而且我本身都好中意食木耳。另外,叉燒肥瘦適中,有叉燒嘅香味,而且都厚厚一片,份量都幾多。溏心蛋有半隻,溏心蛋個樣好靚,而且流心程度啱啱好,而且蛋味香濃,真係好好食。湯底就係有黑蒜油嘅香味,而且同時亦都有豚骨味。特濃豚骨拉麵($72):呢碗係朋友嘅,不過我都有試過,相對於黑蒜油湯底,佢嘅豚骨味更加濃厚突出。炸雞($30):炸雞有五件,啱啱炸起熱辣辣,而且都炸得好脆,雞肉嫩滑,亦都好juicy

黑蒜油豚骨拉麵($78):

特濃豚骨拉麵($72):

炸雞($30):

2022-06-14 24 瀏覽
看到有家拉麵店推出了特色拉麵,就決定去試試看啦🙈。店舖位於油麻地鴉打街,從地鐵站行過去不到2分鐘。環境以日式和風裝修,環境雖然不大,但挺舒適涼快的。拉麵有四款口味,還有三款期間限定口味,小食和串燒也有不少選擇😎。-💥七色彩虹拉麵 HKD$128,這款是期間限定口味,炸雞分別用了七種口味製成,分別是蕃茄、紅菜頭、芫荽、南瓜、菠菜、蝶豆花及紫薯。炸雞色彩繽紛挺特別的,熱辣辣吃口感酥脆,雞肉肉質嫰滑無雪味😚。濃郁微甜的咖喱,拌著芽菜及烏冬口感豐富。-💥雞軟骨餃子 HKD$25,這個一份有五隻,餃子賣相金黃色挺吸引的。餃子外皮香脆,雞軟骨口感也是脆脆的,整體挺有咬感的,還有沙律醬拌著吃。-💥串燒 HKD$12/串起,串燒有很多選擇,這次點了日式燒年糕、蒲燒鰻魚串及厚燒牛舌。日式燒年糕味道咸中帶甜,口感煙韌軟糯☺。蒲燒鰻魚口感嫰滑,醬汁味道濃郁不咸。厚燒牛舌口感煙韌,醬汁味道濃郁惹味😚。-

2022-06-13
2022-06-13 21 瀏覽
同朋友搵到呢間隱世小店 諗住簡簡單單食晚餐 點知好有驚喜😍 除咗拉麵仲有串燒同小食選擇 建議可以好似我哋咁一碗麵再嗌唔同小食share~ 黑蒜油豚骨拉麵 $78好香濃嘅黑蒜油 湯頭帶少少甘香 湯底濃郁拉麵軟彈 叉燒好軟諗好香 糖心蛋流心入味汁燒魷魚筒 $88燒得好香🥰 魷魚彈牙醬汁鋪滿外層 甜甜地好香口~雞軟骨餃子 $25香脆可口熱辣辣~好味😋~厚燒牛舌 $28有成四塊咁多!每塊都好厚身 爽口juicy蒲燒鰻魚串 $30~厚燒豚肉洋蔥 $28豚肉好厚身好有口感 爽彈帶少量油脂 再吸咗少少洋蔥味

同朋友搵到呢間隱世小店 諗住簡簡單單食晚餐 點知好有驚喜😍

蒲燒鰻魚串 $30
厚燒豚肉洋蔥 $28
豚肉好厚身好有口感 爽彈帶少量油脂 再吸咗少少洋蔥味
2022-06-12 26 瀏覽
之前曾經來過Maki 拉麵的舊舖,已對這裡的出品有非常深刻的印象,前一陣子聽到他們搬了,今天終於有空來試試。一入門口,已有那種似曾相識的溫馨,店員非常親切貼心,慢慢介紹他們的menu,我們叫了黑蒜油豚骨拉麵、味噌豚骨拉麵,就是一黑一橙,小食叫了汁燒日本螢光魷魚筒,原來還有一個前菜跟的。前菜:有海哲及帶子裙,非常醒胃。黑蒜油豚骨拉麵:上枱時見到有大大塊的紫菜,非常吸晴,叉燒肉質夠腍兼入味,流心蛋煮得剛好,湯底充滿蒜香,麵條煙靭。味噌豚骨拉麵:同樣有大大塊的紫菜、叉燒和流心蛋,湯底夠濃但不鹹,入口便知是熬了很久的湯底,感受到廚師對食物的熱誠。汁燒日本螢光魷魚筒:這個小食好味的程度簡直是世界級,燒得香噴噴,魷魚肉質有口感,伴酒一流啊!整體來說,這是令人感到有小確幸的一頓午餐,吃得出廚師手藝高超,食物選料嚴謹,招呼亦好,下次一定會再來試試其他款式。
前菜:有海哲及帶子裙,非常醒胃。
2022-06-09
  • 黑蒜油豚骨拉麵
  • 味噌豚骨拉麵
  • 汁燒日本螢光魷魚筒
2022-06-11 154 瀏覽
小鬼放假接我收工帶我食拉麵,拉麵店好近我公司都係油麻地。店舖屬日式設計就連店員都有日本服務態度,友善、有禮加上笑容,讓客人食得開心值得加分。餐牌上除了食拉麵都有好多選擇,特別係串燒。🥢 漬物 - 牛蒡牛蒡有藥用價值營養豐富,醃製過牛蒡充滿醬油味又保留牛蒡獨有味道,是相當不錯的高纖前菜。🥢 小食 - 燒魚翅燒香的魚翅更加香噴噴,非常惹味佐酒伴侶。🥢串燒 - 雞翅膀,牛舌雞翼入味又香噴噴,牛舌更為串燒界王道,牛舌獨特味道加上燒得剛剛熟,口感柔軟中又帶點嚼勁好食到不得了!👍🥢串燒 - 茄子軟軟嫩嫩醬汁又不太槍味好食。🤭🥢拉麵 - 黑蒜油豚骨拉麵係時候主角出場,一層黑蒜香油氣味芳香濃郁,微微呷一口滿嘴充滿黑蒜同豬骨湯精華,再試試個拉麵是用幼身拉麵,入口比較爽滑更易吸湯汁,叉燒份量頗多,肥瘦剛好肉質滑溜不韌,有濃濃脂香,真係有點齒頰留香感覺😋,糖心蛋名副其實糖心,軟滑中帶點香甜超好食 ,黑木耳同蔥絲一定要夾麵同食有另一種口感。😋😋👏👏🥢拉麵 - 特濃豚骨拉麵小鬼的拉麵試了一口湯底,相對我碗黑蒜味道清一點,可以品嘗到純豬骨濃湯濃郁味道。👍🥳非常豐富一餐多謝小鬼。
小鬼放假接我收工帶我食拉麵,拉麵店好近我公司都係油麻地。

餐牌上除了食拉麵都有好多選擇,特別係串燒。

🥢 漬物 - 牛蒡

🥢 小食 - 燒魚翅
燒香的魚翅更加香噴噴,非常惹味佐酒伴侶。

🥢串燒 - 雞翅膀,牛舌

🥢串燒 - 茄子
軟軟嫩嫩醬汁又不太槍味好食。🤭

🥢拉麵 - 黑蒜油豚骨拉麵

🥢拉麵 - 特濃豚骨拉麵

🥳非常豐富一餐多謝小鬼。
2022-06-11
  • 串串燒牛舌