2022-03-14 58 瀏覽
腐乳主題餐廳的確比較少聽到,又近PMQ就來吃個午餐, 價錢十分親民而味道十分驚喜 腐乳咸蛋黃炸魚皮 : 見到有不少咸蛋黃,食落去好脆口,因為加了腐乳而整成令到整體的味道提升不少 南乳炸雞配薯條 : 感覺上有南乳味之餘帶點甜味,原來這裡醬是自家調配出來,幾特別。雞肉咬落去好嫩滑不似一般的炸雞感有驚喜。薯條是我最喜歡的蕃薯條絕對加分$78好抵食 這裡除了食物包含腐乳外,飲品都有,Lau White這杯是待應推介給我試試,來到看到底部有白色液體就是腐乳,我輕輕混一混再飲,有點咖啡味同腐乳味又幾夾,再加上有湯力,有點梳打感,十分特別。但如果將腐乳全部混好的話就偏濃身,所以慢慢根據自己喜好來混就最岩飲 其實這裡除了包含腐乳的菜式,都有其他不同選擇 芒果牛油果沙律 : 類似他他感,牛油果好多幾滑,上面的芒果好甜,再配上沙律菜一起食的確不錯,而且都幾飽肚 午餐價錢$68就食到紅酒燴牛肋條配白飯,醬汁濃有牛香,牛肋條炆得幾淋身,和白飯一齊食不錯。午餐加錢就可選咖啡,朋友就選了Iced cappuccino,咖啡味不會太濃,淡淡的咖啡香加上奶都幾好飲,配上主食不錯這裡仲有樽裝飲品,柚子味好清新不太甜 結

其實這裡除了包含腐乳的菜式,都有其他不同選擇

這裡仲有樽裝飲品,柚子味好清新不太甜

結尾時和待應傾了一會,明白這裡的開業概念,沉澱和發酵過又會可以有另一種味道,人生也是如此…
漫遊中環,有故事,更係全港獨家用腐乳作主題☕若每個人都有負敗過去,何不轉成回憶,回味經歷過嘅苦辣酸甜?🫑椒絲腐乳卡邦尼$98必試Fusion菜式!篤開一刻好邪惡~流心添蛋香同香滑感。🐷焗南乳豬手$288女士最愛吧,脆皮之下滿滿香滑骨膠原,如德國豬肉般乾身入味,一啲都唔會覺得膩!🥚腐乳鹹蛋黃炸魚皮$68超超超愛小食!滿滿流沙鹹蛋黃醬,魚皮卜卜脆,滿口溢香~🐤南乳炸雞球$78醃製南乳後濃濃香味,新鮮熱辣辣,更可配清新腐乳醬or鹹香南乳醬一齊食!☕留白必試中西Cross over! Espresso + 湯力+特製腐乳底,腐乳味竟然意外好match,微鹹配上咖啡香,更有清涼氣泡感。🫖話梅Latte比留白奶香味更重,面頭話梅碎,點綴酸甜。更有自家製潤肺茶,🍊滿滿柚子香,酸甜清新。小店載滿故事,更想帶出經典味道,心意細膩,留戀卡邦尼💖

🫑椒絲腐乳卡邦尼$98
必試Fusion菜式!篤開一刻好邪惡~流心添蛋香同香滑感。

🐷焗南乳豬手$288

🥚腐乳鹹蛋黃炸魚皮$68
超超超愛小食!滿滿流沙鹹蛋黃醬,魚皮卜卜脆,滿口溢香~

🐤南乳炸雞球$78

☕留白

🫖話梅Latte
比留白奶香味更重,面頭話梅碎,點綴酸甜。

行到中環結志街既盡頭, 俾一間粉綠混合黑白格仔既店所吸引。睇下門口個MENU, 原來係一間「腐乳」為主題的餐廳。店內既裝潢形象鮮明, 掛滿了一幅幅的黑白畫。之後細睇了, 發現原來係解釋幾位店長的小小人生歷程取了「腐乳」嘅諧音每位店長都有佢地既不同「負語」,「父語」等等細嚐著腐乳的味道, 也可好好欣賞一下他們各人人生中的「腐乳」話明係腐乳主題, 非試腐乳成份的DISH 不可 ➽ 椒絲腐乳卡邦尼意粉我好喜歡呢一道菜沒有傳統卡邦尼汁既太濃厚既口感加入了腐乳, 不會令到整個菜口味太重食入口, 淡淡既腐乳味點到即止 加了一個温泉蛋, 破了蛋黃汁流出黎, 令整個意粉更滑且多了一份蛋香味而且創意萬分, 竟然加入了「臘腸」!!!增加口感, 配合意粉你會覺得「幾好味wo」每個食材既味道都配合得恰到好處呢個中西FUSION 菜真係令人感到好驚喜!好味! 推薦!  ➽ 腐乳鹹蛋黃炸魚皮魚皮份量好多, 大大塊既魚皮堆成一個小山外層有超濃厚既腐乳鹹蛋醬包住每食一啖口感都好滿足就算同朋友聊天到尾段, 再食個魚皮, 都竟然仲係脆口, 厲害! ➽ 南乳炸雞球雞球炸得岩岩好脆身, 邊位少少焦香而且雞肉保留適度既肉汁重點
行到中環結志街既盡頭, 俾一間粉綠混合黑白格仔既店所吸引。
睇下門口個MENU, 原來係一間「腐乳」為主題的餐廳。

店內既裝潢形象鮮明, 掛滿了一幅幅的黑白畫。
之後細睇了, 發現原來係解釋幾位店長的小小人生歷程

取了「腐乳」嘅諧音
每位店長都有佢地既不同「負語」,「父語」等等

話明係腐乳主題, 非試腐乳成份的DISH 不可

➽ 椒絲腐乳卡邦尼意粉

我好喜歡呢一道菜
沒有傳統卡邦尼汁既太濃厚既口感
加入了腐乳, 不會令到整個菜口味太重
食入口, 淡淡既腐乳味點到即止
而且創意萬分, 竟然加入了「臘腸」!!!
增加口感, 配合意粉你會覺得「幾好味wo」
每個食材既味道都配合得恰到好處
呢個中西FUSION 菜真係令人感到好驚喜!
好味! 推薦!

➽ 腐乳鹹蛋黃炸魚皮
魚皮份量好多, 大大塊既魚皮堆成一個小山
外層有超濃厚既腐乳鹹蛋醬包住
每食一啖口感都好滿足

➽ 南乳炸雞
雞球炸得岩岩好
脆身, 邊位少少焦香
而且雞肉保留適度既肉汁
重點, 店家調製既汁好好食
乳香幾重, 而且帶點甜味, 呢個醬真係靈魂所在, 不可缺失!
而且粉紅幾靚, 哈哈!

➽ 牛油果煙燻三文魚酸種麵包
外形擺盤好精緻開胃, 而且量好多
兩款Sourdough, 一款放上滿滿既三文魚; 一款放上滿滿既牛油果
主角落左係Sourdough 既上面既一層腐乳 cream!
三文魚配塔橄欖粒, 咸味鮮味撞上腐乳香味, 出色, 好食!
牛油果可能本質比較清淡, 配腐乳香, 味道方面未有太大沖撃。

碟伴有唔少既沙律菜
喜歡佢既沙律醋汁不太酸, 而帶甜
好食

➽ Lau White

真係創意無限
以為腐乳加入菜式就算了, 竟然可以加入飲品度!
上層係咖啡, 而底層有適量既腐乳汁
將佢搞拌一齊, 完全不覺得有違和感
而且仲覺得幾夾

➽Salted Plum Latte
個LATTE 綿香滑
飲一啖, 會有話梅既甜香味
為呢杯LATTE 帶來多一重口感
好飲

整體黎講, 食物好味
而且每一樣菜式從外形到味道方面, 都切切實實感到店家既用心
有一位叫「肥仔」既店長會為客人細心講解佢地做食物既理念, 故事
除了食得出好味, 仲食出「人情味」

價錢方面, 位於中環既地段
收費幾親民
份量多, 我同朋友食到想打包走, 不過為左即食既新鮮度, 最尾都係將個胃開大左, 哈哈!
而且最重點, 好味

係繁華既中環鬧市, 呢度, 確是別有一種感覺
絕對值得大家黎

2022-03-11
午餐
2022-03-13 70 瀏覽
腐乳 — 除咗炒通菜之外,乜原來可以放落espresso tonic道嘅咩!?呢啲咁癲嘅嘢又竟然有人做,仲要好好飲🤤呢間中環嘅新餐廳主打腐乳fusion菜,由意粉到雞翼到bagel到咖啡都會有腐乳元素,得意呢!!椒絲腐乳卡邦尼意粉 $98原來腐乳同carbonara係可以咁夾架✨醬汁巧creamy,散發淡淡腐乳香氣,十小辣腐乳比預期中低調,含羞答答滲出嚟咁😳 好融洽!配料有臘腸、潤腸同煙肉,東方佳麗完勝🙏🏻 臘腸油香鹹香並重,加埋帶腐乳香嘅意粉啪落口,係幸福!店主話:想比初嘗腐乳fusion菜嘅朋友一個溫和啲嘅味道,同時唔會too strong scare到central d foreignersss咁🔤,如果你本身中意腐乳,可以要佢重手啲架😂南乳炸雞球配薯條 $78成碟mvp一定係佢哋特調嘅南乳醬!💯將南乳獨特嘅鹹香調到甜甜哋,似一個南乳沙律醬,拮住趣扑扑嘅幼薯摷落去,原來南乳薯條咁好食!味蕾被開發了🤯炸雞球都有南乳味!啖啖肉、皮脆,唔會太厚粉,不過可以再juicy少少老細仲比咗啲腐乳醬我哋試,都正!辣辣哋咁,下次試佢個fish n chips點腐乳醬先~腐乳鹹蛋黃炸魚皮 $68鹹蛋
呢啲咁癲嘅嘢又竟然有人做,仲要好好飲🤤

椒絲腐乳卡邦尼意粉 $98
原來腐乳同carbonara係可以咁夾架✨
醬汁巧creamy,散發淡淡腐乳香氣,十小辣
腐乳比預期中低調,含羞答答滲出嚟咁😳 好融洽!

南乳炸雞球配薯條 $78
成碟mvp一定係佢哋特調嘅南乳醬!💯

腐乳鹹蛋黃炸魚皮 $68
鹹蛋黃超足料🐣 炒到好香,每塊魚皮都沾滿哂起沙嘅鹹蛋黃蓉
魚皮就正常夠脆,啖啖好似啪緊一堆鹹蛋黃咁,肥仔但非常happy😛
但腐乳就唔太出味,因為鹹蛋黃太香了~
飲住腐乳espresso tonic食住魚皮,jengshit
最後忍唔住用側邊沙律菜hi哂啲鹹蛋黃醬,要肥幾磅了🥺 不過值嘅!

流白 Lau white $45
呢杯真係cls!腐乳espresso tonic,大癲🤯
但呢個組合出到嚟好!好!飲!🥴
腐乳其實唔重味,但為tonic添咗一份鹹香,隱隱約約嘅點綴,好夾,意想不到地夾!
店主話腐乳喺咖啡嘅角色有少少似salted caramel,而呢杯飲落就係有微微鹹香加持嘅tonic,超級推薦大家試💯

Salted plum latte $45
喺latte上面加咗話梅粉,連埋面頭嘅奶泡就好似話梅奶蓋咁,酸酸甜甜~ 同香滑嘅latte相處融洽,唔錯~

原來佢哋仲有做早餐!好想試腐乳鹹牛肉飛碟啊🛸
同埋呢,雖然我影相廢,但餐廳裝修好特別,擺滿咗好有電影感嘅poster,去講每個成員嘅故事,好duck意~~
最後強烈推薦大家去一去佢個廁所,打開真理之門,入面真係十分精彩😂
流白 Lau white
南乳炸雞球配薯條
流白 Lau white
南乳炸雞球配薯條
腐乳鹹蛋黃炸魚皮
最近行過上環發現新開左一間以腐乳為主題既Fusion餐廳😳鍾意試新野既我就當然唔會錯過😏◦ 椒絲腐乳卡邦尼意粉 ($98)估唔到腐乳都可以加卡邦尼出黎個味道都幾好,再加埋臘腸、紅椒、洋蔥、雞蛋等配料,煮得好creamy,味道都幾好😆腐乳味道係微微地食得出,問下先知原來廚師為左照顧大眾口味,腐乳會落得輕手D,當客人要求重味D既時候會再調節腐乳份量◦ 腐乳忌廉芝士貝果 ($88)個Bagel用左酸種麵包,十分鬆軟香口,牛肉漢堡扒食落相當juicy,而且牛味十足,問下店員先知原來用左和牛,呢個價錢食到和牛真係良心小店😍,腐乳味道同樣比較溫和,大家可以放心試下🤣◦ 南乳炸雞球 ($78)呢個炸雞球頗為出色,新鮮出爐雞肉十分嫩滑,味道啱啱好,通常會配蛋黃醬或者沙律醬,而今次係配埋南乳醬黎食,都幾特別,又估唔到都幾夾!◦ 腐乳咸蛋炸魚皮 ($68)咸蛋黃味道比腐乳味道濃郁,主要都係食到咸蛋味,新鮮炸出黎既魚皮寧捨好食,脆卜卜又香口😍大力推薦!◦ 流白 ($45)呢杯係餐廳既Signature drink之一,原來係一杯腐乳咖啡Tonic water,第一啖就係「哇好重腐乳味😯」,第二啖「咦又好似適

◦ 椒絲腐乳卡邦尼意粉 ($98)

◦ 腐乳忌廉芝士貝果 ($88)

◦ 南乳炸雞球 ($78)

◦ 腐乳咸蛋炸魚皮 ($68)

◦ 流白 ($45)
呢杯係餐廳既Signature drink之一,原來係一杯腐乳咖啡Tonic water,第一啖就係「哇好重腐乳味😯」,第二啖「咦又好似適應左」,第三、四啖就覺得「咦又幾特別」,酸酸地苦苦地,加埋即磨咖啡,味覺都幾豐富,但又唔會好刺激🤪

◦ 話梅Latte ($45)
平時紫薯、抹茶Latte就飲得多,話梅Latte又真係未試過😳飲落酸酸甜甜,加埋即磨咖啡既香味,都幾得意,又係從未試過、好特別既味道😙

好開心今次坐係Bar枱,可以同廚師傾下計,佢地都好nice,熱情地介紹佢地餐廳既理念😙
個人都幾欣賞佢地帶住咁特別既理念黎開餐廳,推薦大家bookmark,得閒去試下,相信會有驚喜😋
2022-03-09
午餐
由四個年青人編織出嘅腐乳故事,全港第一間腐乳主題餐廳。傳承傳統口味至新菜式,別樹一格的fusion菜式。食物由飲品至主菜都會用到腐乳。店員好熱心去解釋店鋪嘅理念同埋特色。全店都好俾心機裝修,好似話特別搵人設計,之後佢仲介紹咗一D主打菜俾我。椒絲腐乳卡邦尼🍝用腐乳做Carbonara,再加入忌廉、煙肉、臘腸同埋蛋黃,香濃creamy。南乳炸雞球🍗南乳醃雞肉,再炸成球。非常juicy, 加埋跟埋嘅南乳mayo。一定要試咸蛋黃炸魚皮🐠呢個高汁,咸蛋味重又脆,店員推薦我地可以點個南乳mayo一齊食。炸薯條配腐乳mayo & 南乳mayo🍟除咗南乳mayo , 佢哋仲有腐乳mayo, 南乳mayo味偏濃,而腐乳mayo就係偏味醇厚帶少少酸味。點薯條就可以食真D醬嘅味話梅Latte☕️Signature 飲品之一,latte上刨一層話梅碎,唔好急飲,凍少少味仲出。流白(腐乳咖啡Tonic)🍹另一款Signature 飲品,底層一層腐乳醬,再加上一shot espresso 同tonic water, 飲管飲最底就超濃腐乳味,飲上層就咖啡味,再攪勻佢飲就兩隻味都飲到😋佢話遲啲會推出腐乳甜品同Shish

椒絲腐乳卡邦尼🍝

南乳炸雞球🍗

咸蛋黃炸魚皮🐠

炸薯條配腐乳mayo & 南乳mayo🍟

話梅Latte☕️

流白(腐乳咖啡Tonic)🍹

佢話遲啲會推出腐乳甜品同Shisha ,睇怕遲啲要再食一次😚
  • 椒絲腐乳卡邦尼
隨着疫情嚴重,好多食店都停止營業😮‍💨 反而喺中環就有一班熱血青年毅然開舖,好創新地諗到將傳統腐乳打造成主題餐廳🤩 估唔到腐乳都可以咁多配搭,而且佢哋嘅配方溫和,令腐乳更易入屋🧀《 椒絲腐乳卡邦尼意粉 》 $98 4.5 / 5店舖嘅𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘋𝘪𝘴𝘩𝘦𝘴,用臘腸,青紅椒絲等配料煮成中式卡邦尼🍝 概念新穎醬汁有腐乳加蛋黃製成,濃郁口感相當豐滿,如果腐乳味再出啲會更惹味☺️《 腐乳忌廉芝士貝果 🥯》$88 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟意想不到嘅貝果𝘣𝘶𝘳𝘨𝘦𝘳😍 𝘉𝘢𝘨𝘦𝘭烘到好脆卜卜,夾住𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺嘅腐乳𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦,鹹香十足,好夾👍🏻 中間嘅漢堡牛味好重,而且肉質頗嫩,食得出用料靚😋《 腐乳鹹蛋黃炸魚皮 》 $68 4 / 5香脆熱辣辣嘅炸魚皮,鹹蛋黃分佈均勻喺魚皮嘅每一處,味道鮮明加埋腐乳仲有提鮮嘅作用🤩《 𝘓𝘢𝘶 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦 》 $45 4 / 5𝘌𝘹𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴𝘰 𝘛𝘰𝘯𝘪𝘤都可以加埋腐乳😳 初時聽到都有幾分抗拒,飲落發現真係幾特別,腐乳味唔會太𝘚𝘵𝘳𝘰𝘯𝘨,功效似加左𝘚𝘢𝘭𝘵 𝘊𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭 👍🏻《 𝘚𝘢𝘭𝘵𝘦𝘥 𝘗𝘭𝘶𝘮 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 》 $45 4 /

《 椒絲腐乳卡邦尼意粉 》 $98 4.5 / 5

腐乳忌廉芝士貝果

《 腐乳忌廉芝士貝果 🥯》$88 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟

中間嘅漢堡牛味好重,而且肉質頗嫩,食得出用料靚😋

《 腐乳鹹蛋黃炸魚皮 》 $68 4 / 5
香脆熱辣辣嘅炸魚皮,鹹蛋黃分佈均勻喺魚皮嘅每一處,味道鮮明

加埋腐乳仲有提鮮嘅作用🤩

《 𝘓𝘢𝘶 𝘞𝘩𝘪𝘵𝘦 》 $45 4 / 5

《 𝘚𝘢𝘭𝘵𝘦𝘥 𝘗𝘭𝘶𝘮 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 》 $45 4 / 5
頭一啖面頭好多話梅粉真係被佢酸到🤣 後來攪勻兩者尚算融洽,少少酸咪咪亦無阻咖啡豆香👍🏻

除咗飲食設計新穎,店舖嘅裝修設計亦有意思,大家不妨發掘下佢地嘅洗手間😂 另外店舖樓上有開放午市𝘚𝘩𝘪𝘴𝘩𝘢,遲下仲會加入腐乳元素嘅甜品🍮值得期待👍🏻
腐乳忌廉芝士貝果