「l’attitude」是一間屢獲好評的甜品西餐廳,難得有事要到西環走一趟,特意訂枱與家人造訪一試虛實。餐廳在不同角落也陳設了一啡一白的主題 figure,天花位置則能望見雲彩,與一系列招牌綿花糖甜品作呼應。毫無疑問,餐廳內部及食品均滿佈「打咭位」,尤其容易討得女士們及小朋友歡心。我們一行四大兩小,簡便點了五份四道菜的晚餐。「泰式生蝦刺身」在西餐廳比較少見。生蝦的口感如預期般清爽,但味道偏淡,雖依靠泰式酸辣汁作助力提高滋味。「西班牙火腿配蜜瓜」水準持平,尤其蜜瓜的汁量甜度還有一定進步空間。「芝士海鮮蟹蓋吐司」外觀吸引,蟹蓋內除有蟹肉外,更有蜆肉蝦肉等海鮮。菜式以大量芝士焗製,稠度低,能輕鬆拌勻海鮮塗沫在脆多士上品味。「日本南瓜粟米蟹肉汁」採用甜度高的日本南瓜打蓉入饌,味道已有一定保證。湯中蟹肉份量合理,但要數最吸引的增分點,必定是在湯中浮沉的蟹籽,賦予湯汁一份含蓄 Q 彈的口感。「野菌蘑菇湯」出品既香且滑,製作出色可口。「香煎挪威三文魚」...「8 安士美國特級西冷牛扒」出品大塊厚身份量無欺場。約六成熟的西冷肉汁豐盈,Prime Grade 評級的牛扒亦有上佳的肉味。西冷近邊的位置依附
Puyooma 軟雪糕
我們一行四大兩小,簡便點了五份四道菜的晚餐。
泰式生蝦刺身
西班牙火腿配蜜瓜
日本南瓜粟米蟹肉汁
野菌蘑菇湯」出品既香且滑,製作出色可口。
野菌蘑菇湯
香煎挪威三文魚」...
香煎挪威三文魚
8 安士美國特級西冷牛扒」出品大塊厚身份量無欺場。約六成熟的西冷肉汁豐盈,Prime Grade 評級的牛扒亦有上佳的肉味。西冷近邊的位置依附著少量牛脂,不介意吃肥膩食物的朋友不妨以西冷與少量牛脂共享,風味更佳。
8 安士美國特級西冷牛扒
西班牙辣肉腸薄餅」以傳統薄底脆邊的型態呈現,當中辣肉腸的味道只作點綴,茄醬的酸香味道則為主調。
西班牙辣肉腸薄餅
日式海膽蟹羔飯」以大量松葉蟹羔及蟹籽製作,面上放上一只海膽肉。吃前先將食材與米飯拌勻,每口飯也透出濃香的蟹羔滋味,以及蟹籽在牙縫間爆開的卜彈感覺。因海膽份量相對不多,對飯品的味道出力不強,個人建議分開品味,不與其他配料與飯拌勻。
日式海膽蟹羔飯
日式海膽蟹羔飯
抹茶紅豆」與「提拉米蘇雪糕」的主體皆是軟雪糕,只是款式未能供選擇。
抹茶紅豆
提拉米蘇雪糕
招牌甜品Puyooma 軟雪糕」、「Nemo 軟雪糕」,以及「熊貓軟雪糕」皆是造型可愛,賣相吸睛的作品。甜品上半部是不同動物造型的綿花糖,下半部是自選口味的軟雪糕。軟雪糕口感滑溜,不論特濃牛奶或朱古力雪糕的味道皆富吸引力。當然,撇除打咭因素,單純軟雪糕的性價比更高。
熊貓軟雪糕
Nemo 軟雪糕
Puyooma 軟雪糕
除了招牌綿花糖軟雪糕甜品,餐廳的飲品大多色彩鮮豔,加配發光冰粒,打咭效果亦屬一流。
藍柑檸檬特飲
洛杉磯 (藍蝶花及蜂蜜檸檬)
回顧整頓晚飯,小編不論對「l’attitude」的食品及服務均有正面的評價。招牌綿花糖軟雪糕吸睛可口,逗得小朋友滿心歡喜,有機會會再來。

[1/7/2019; Mon]
題外話/補充資料: 特別優惠:消費可享 Asiamiles 獎賞!
2019-07-01
日本南瓜粟米蟹肉汁
野菌蘑菇湯
西班牙辣肉腸薄餅
熊貓軟雪糕
Nemo 軟雪糕
落大雨,趕住搵間餐廳坐低,見食評好高,於是決定幫襯。一坐低,發現餐廳做緊優惠,只要出一篇食評,就可以免費獲得一杯飲品。証明高好評,背後總有原因嘅。不過仍然坐低咗,總要一試。叫左3個一人餐,飲品賣相吸引,不過全部都是糖漿加梳打水/茶/奶的製法,特別是百香果綠茶,比較淡,而味道最正常嘅係黑糖珍珠鮮奶。主菜方面,兩個意粉味道正常(自己無試過,同行的朋友話ok), 但原來真正打大佬嘅係「墨魚蝦肉餅漢堡」 。食漢堡當然要大大口咬落去,整個麵包都凍冰冰,口感好粉。食多一口,都覺得好怪。之後用刀切,先發現原來自己一直食緊生墨魚蝦肉刺生,塊餅完全唔熟嘅!?於是,立即同個英文侍應講,佢話轉塊牛肉比我,仲叫我重覆多一次,「你塊肉係生嘅」中文點講,因為佢中文麻麻地要同廚房反映。之後,侍送放來了一塊淨牛肉漢堡扒,並用英文解釋個廚師第一日返工,所以唔識分生熟!?其實作為一個食客,真係唔會接受你個廚師返咗幾多日工,所以煮嘅野係生嘅!!(簡單煎一塊餅,生熟都唔識分,佢真係廚師!?蝦熟咗是紅色的,但我嗰碟是白色同透明)你請得個廚師返嚟,佢煮野唔好食,我都無得怪你。但你一定要確保佢煮嘅食物係安全吖!你迫個客人食生野,佢

)你請得個廚師返嚟,佢煮野唔好食,我都無得怪你。但你一定要確保佢煮嘅食物係安全吖!你迫個客人食生野,佢隨時食毒中毒。仲要最後唔係全碟更換,只是換中間的漢堡扒比你,你要食番d夾過生肉嘅麵包同芝士,完全沒有食物安全意識!!!

食到成肚氣,想飲番杯水。發現double glass嘅玻璃杯裡面有污漬,到底職員有冇洗杯的?
最後你肯收我錢,我當然會照比啦,不過你仲比埋coupon我,你真心覺得我會再光顧?

之後再睇下食評,發現自己食過尖沙咀的雪糕店,覺得味道還好,想不到堅尼地城分店的差距咁大。。。。世上打手真係多。
2019-07-03
用餐優惠
試食活動
2019-07-01 146 瀏覽
餐廳佈置精美,天花佈滿雲層燈泡💡有兩隻精緻兔子🐰同熊熊🐻做主題公仔太熱🥵🥵 無太大胃口 Order 左一份 burger share溫泉♨️蛋三文魚籽松露漢堡外脆內軟配上新鮮沙律菜🥗Yummy
餐廳佈置精美,天花佈滿雲層燈泡💡

有兩隻精緻兔子🐰同熊熊🐻做主題公仔

太熱🥵🥵 無太大胃口
Order 左一份 burger share

溫泉♨️蛋三文魚籽松露漢堡
外脆內軟配上新鮮沙律菜🥗
Yummy
2019-07-01 90 瀏覽
工人放假,试一下这家店。我点了减肥的海鲜锅。爸爸吃汉堡。儿子是软壳蟹意粉。儿子很喜欢这家店的装饰,很多小熊小兔子因为三点才来午餐。大家好饿。所以觉得都很好吃。而且还能送一杯饮品✌️✌️
工人放假,试一下这家店。
我点了减肥的海鲜锅。
爸爸吃汉堡。
儿子是软壳蟹意粉。

儿子很喜欢这家店的装饰,很多小熊小兔子
因为三点才来午餐。大家好饿。
所以觉得都很好吃。
而且还能送一杯饮品✌️✌️
2019-07-01
2019-06-30 71 瀏覽
本身好鍾意食pizza, 行過見倒鋪仔細細但竟然有pizza, 即管隨便去試下,估唔到一個普通既Hawaii都做到好好食,值得返黎再食。環境ok, 鋪面比較細但坐得都萛舒服。
2019-06-29 48 瀏覽
叫左2款主菜,1款係奄列蕃茄蛋意大利粉,奄列飯成日食到,粉第一次試,幾夾唔怪。粉質唔錯唔太淋,sauce亦足,賣相靚靚,小朋友相當喜歡。另外一款係Hawaiian pizza ,係薄批,菠蘿係新鮮唔係罐頭,芝士味濃,份量亦ok用餐感覺唔錯,適合小朋友吃,有機會會再幫襯呢~

用餐感覺唔錯,適合小朋友吃,有機會會再幫襯呢~
2019-06-29 52 瀏覽
韓式卡邦尼意粉,味道不俗,幾特別。Texas Burger 普通,漢堡扒味道不夠香濃,但包底很香脆,整體ok.waitress 很有貌,招呼殷勤。餐廳環境很舒適。可以一試。
韓式卡邦尼意粉,味道不俗,幾特別。
waitress 很有貌,招呼殷勤。餐廳環境很舒適。
可以一試。
2019-06-29
2019-06-23 47 瀏覽
餐廳環境特別,佈置有心思;牆上掛畫別出心裁,天花以團團雲朵作裝置,猶如置身樂園,配上輕鬆音樂,氣氛愉快,是朋友相聚的好地方。食物選擇豐富,日式、漢堡、排類、甜品,很美味!
2019-06-22 56 瀏覽
餐廳有很多可愛有趣公仔頭非常吸睛😁,孩子一看就喜歡。餐廳環境舒適,很relax。食物亦可口用心,重點是甜品。可愛造型的雪糕及棉花糖,孩子愛不釋手,值得和孩子一去再去。
2019-06-16 65 瀏覽
小食拼盤有三款食品: 炸薯條、燒烤醬雞翼、 原隻軟殼蟹 配三款不同特色 醬料: 牛油果醬、 茄汁、 凱撒沙律醬料。 薯條熱辣辣好脆好爽口;原隻軟殼蟹則有好多膏; 燒烤醬雞翼好香、冇油、多芝麻同埋多醬, 比起其他餐廳好味好多。 牛油果醬就好香又淡味又清新。 環境舒適, 服務員態度親切,冷氣十足, 大熱天時最啱。 我推介呢一間餐廳👍👍 飲品比其他餐廳更特別, 小朋友見到呢啲咁得意咁特別嘅雪糕造型棉花糖都話要入嚟呢間餐廳食一餐好嘅晚餐。
2019-06-16 54 瀏覽
小食拼盤有薯條軟殼蟹同埋雞翼配三個唔同嘅醬 分別係沙律醬茄汁同埋牛油果醬, 我最欣賞牛油果醬嘅味道淡而青,原隻軟殼蟹新鮮熱辣香脆可口, 燒烤醬雞翼味道適中, 我極力推介👍 明太子意粉配帶子, 好多醬汁而且有紫菜芝士粉同埋車厘茄 口感豐富 環境舒適, 地方清潔, 有特別嘅擺設 例如 白色兔仔,啡色小熊等。。。 而且冷氣十足, 大熱天時最啱, 服務員親切嘅服務態度,小朋友見到可愛雪糕造型都要求嚟食飯
2019-06-16 60 瀏覽
第一次來L’attitude. 被網上好評吸引過來,果然沒有失望,員工服務熱心盡力,食物質素食香味俱全,店內充滿可愛卡通公仔,環境舒適,適合男女老幼,聚餐好地方😊
2019-06-16 49 瀏覽
今天初到堅尼地城,附近一帶都有不同的食肆。我選擇了很久的時間,終於和太太到了這間餐廳。這也是我和太太第一次到這裏用膳。當時正值午餐時間,客人眾多。我們的安排到卡位,這裏的環境比較靜。我們點了海鮮三寶,凱撒沙律,與及德州燒烤牛肉漢堡。每樣的味道非常可口,尤其海鮮是非常新鮮和甜美。可見這裏的食物水平非常高。值得一讚是員工的服務態度非常友善,而且能不厭其煩地為我們服務。總括而言,這裏的服務質素,以及食物水平都很高。值得推薦大家!

• 德州燒烤牛肉漢堡
今日行左成日,然後過咗去堅尼地城呢間 Lattitude,環境幾靚,仲有好多公仔陪住你!餐牌上drink list好吸引,食物方面都幾水準!!order左南瓜湯、小食拼盤、Pasta等👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2019-06-12
2019-06-12 51 瀏覽
作为一个爱吃人士,L'attitude琳琅满目的菜色令我惊艳,位置易找方便。是一间很有童心的梦幻cafe. 餐厅的天花放满了云朵灯饰,而四周亦放满了可爱的棕色和白色小兔,适合情侣谈心。卖相优美 味道很香 就算女仔咀细细食都可以好企理 吐司松软而外脆 厚度适中 明太子亦系铺得刚好 两者食落互相配合 有种入口即溶的感觉。鸡翼卖相很精致,先煎香过後, 再轻轻搽上层层GE蜜糖再烤焗过, 虽然搽左蜜糖, 但味道唔会太甜,鸡翼皮薄,香脆,但意外入面系非常多汁肉嫩。热辣辣的夏天看到这冰蓝色的特饮,视觉上已经感到淸凉了。一啜之下,味道酸爽清新,有着柑子的味道,又带一点点的柠檬酸味,十分醒胃,配鸡翼很不错。

2019-06-02
10 分鐘 (堂食)
午餐