2023-08-27 138 瀏覽
<煙三文魚牛油果炒蛋貝果 $118>出色嘅貝果體 好煙韌好有咀勁而且麵包香都好重👍🏼炒蛋炒得剛好 好滑 而牛油果生熟程度都剛好 三文魚正常發揮 份量亦足 冇咩挑剔嘅地方🧏🏻‍♀欣賞貝果搽上少量味噌 添上少少鹹香味😙旁邊仲有清新嘅檸檬同cream cheese~.<雙重開心果巴斯克乳酪蛋糕🍰 $68>軟心部分好滑好出色✨開心果味同奶酪味好balanced ~面頭仲有少少開心果脆脆😊覺得係暫時食過最好嘅開心果巴斯克🤭而且性價比都好高 好大件😗開心可以係baker退役前試到呢個巴斯克🥺🫶🏻仲記得之前嘅珍珠達克好特別又好食🫶🏻希望店主all the best✨.<matcha latte $55><hojicha latte $55>本來想叫夏日special drink但入到去就唔想飲凍嘢🤣兩杯都有好靚嘅拉花🫶🏻鍾意焙茶latte多啲 好濃焙香 抹茶就不過不失☺️
<煙三文魚牛油果炒蛋貝果 $118>

<雙重開心果巴斯克乳酪蛋糕🍰 $68>
<matcha latte $55>
<hojicha latte $55>
  • 煙三文魚牛油果炒蛋貝果
  • 雙重開心果巴斯克乳酪蛋糕
❀ Latter Cafe #灣仔 ❀❗️再訪灣仔Cafe 巴斯克芝士蛋糕媲美hemma🤩❗️——————————————————喺灣仔呢個咁多競爭嘅地方,可以屹立兩年絕對唔容易。記得兩年前嚟已經覺得抵食又好味🤤冇諗過兩年後再訪,依然冇令我失望,尤其係甜品真係非常出色🥰而且裝修簡約,環境又坐得舒適。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 冬蔭功大蝦蜆肉扁意粉 $128以百幾蚊嚟講真係好足料💖有成三四隻鮮蝦,仲有大量蜆肉。冬陰功味突出惹味,酸酸地令人忍唔住一啖接一啖😆不過真係會越食越辣🙈意粉應該係買返嚟,但係勝在煮得啱啱好,依然有咬口。.☞ 大啡菇黑松露炒蛋貝果 $118超澎湃,好吸睛😍炒蛋夠晒滑溜,而且黑松露味好香。仲有個手掌心咁大嘅大啡菇,全部一齊食好滿足。貝果可能因為我哋擺咗一陣,變得非常韌,未必個個接受到。.☞ Pandan Mango Coconut $58用上椰青水🥥加埋淡淡班爛香氣,好清新!仲有滿滿嘅芒果粒🥭甜度極高,好好飲。.☞ 黑芝麻巴斯克 $68超級好食嘅巴斯克芝士蛋糕😋黑芝麻味好香但唔會苦澀,表面有層薄薄嘅焦燶皮,外圍口感實在啲,內裏軟心,流心程度恰到好處,覺得甚至比hemma更出色,而且好
❀ Latter Cafe #灣仔 ❀
❗️再訪灣仔Cafe 巴斯克芝士蛋糕媲美hemma🤩❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷

☞ 冬蔭功大蝦蜆肉扁意粉 $128
以百幾蚊嚟講真係好足料💖有成三四隻鮮蝦,仲有大量蜆肉。
意粉應該係買返嚟,但係勝在煮得啱啱好,依然有咬口。

☞ 大啡菇黑松露炒蛋貝果 $118
超澎湃,好吸睛😍
炒蛋夠晒滑溜,而且黑松露味好香。
仲有個手掌心咁大嘅大啡菇,全部一齊食好滿足。
貝果可能因為我哋擺咗一陣,變得非常韌,未必個個接受到。

☞ Pandan Mango Coconut $58
用上椰青水🥥加埋淡淡班爛香氣,好清新!
仲有滿滿嘅芒果粒🥭甜度極高,好好飲。

☞ 黑芝麻巴斯克 $68
超級好食嘅巴斯克芝士蛋糕😋
黑芝麻味好香但唔會苦澀,表面有層薄薄嘅焦燶皮,外圍口感實在啲,內裏軟心,流心程度恰到好處,覺得甚至比hemma更出色,而且好大件,CP值爆燈🔥

——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 3.8/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
個巴斯克芝士蛋糕真係冇得輸🤩見到佢哋平時仲有開心果味,一定會再去試吓!
2023-08-17 183 瀏覽
Latter cafe is a great spot in wanchai to catch up with friend over brunch! I enjoyed the portobello truffle scrambled eggs bagel, the portion is huge and the eggs were cooked well! We also chose the vegetarian all day breakfast which had a great variety of breakfast foods 😌 And of course, you can’t come here without ordering their signature Earl grey chocolate latte with the cutest meringue bear! The drink itself was really nice and had a strong Earl grey and chocolate flavour (up to you whethe

Portobello  truffle  scrambled  egg  bagel

Green  all  day  breakfast

And of course, you can’t come here without ordering their signature Earl grey chocolate latte with the cutest meringue bear! The drink itself was really nice and had a strong Earl grey and chocolate flavour (up to you whether you want to eat the bear! 😝)
Hot Earl  Grey  Chocolate

The pistachio basque cheese was the perfect texture yet still held itself up!
Pistachio  basque  burnt  cheesecake
午餐
Green  all  day  breakfast
Hot Earl  Grey  Chocolate
2023-08-01 330 瀏覽
路過就入去試吓,睇相就好似好OK,但原來都真係圖片只供參考⋯⋯一坐低,waiter倒杯水俾我,但俾我見到佢倒嘅時候,連個水壺嘅蓋都倒埋入杯水度,一時失手唔緊要,但點解可以覺得用手係杯水度拎番個蓋出嚟就可以俾杯水個客飲?! 之後到order食物時,明明有4個員工,得1個忙到死,枱都未執得切,其他員工係廚房入面好得閒但都唔會出嚟落單,淨係喺入面吹水。有個行咗出嚟,我諗住搵佢落單,點知佢扮聽唔到!😤 我終於等到嗰唯一做嘢嘅員工得閒,叫咗個All Day Breakfast。佢先上餐具,但明顯係污糟,我自己用紙巾都抹到嘅污漬,無理由洗唔走🤦🏻‍♀️ 到我諗住希望食物質素會OK,點知個炒蛋經咸到好似食咗成羹鹽咁🤮 牛油果又唔新鮮⋯⋯其餘嘅食物基本上係現成嘅,咁嘅食物質素真係無下次😒呢間舖嘅老闆真係要認真處理下食物質素同餐廳衛生情況,咁嘅員工認真趕客🙄

呢間花花系cafe好有少女心啱晒同姊妹去chill同打卡~👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選         ❤️‍🔥 Roselle Cream Cheese Bagel $68呢度嘅Bagel頗出色! 口感煙韧得嚟唔會太硬太韧Bagel同cream cheese都有淡淡嘅洛神花味 幾特別!不過cream cheese係另上 而唔係擺入bagel做餡咁❤️‍🔥 水波蛋牛油果雞肉沙律 $108係健康又好味嘅沙律碗牛油果熟成度剛剛好~雞肉唔會韧 加上滑溜溜嘅水波蛋 好滿足!沙律菜都好新鮮 有radish~👩🏻‍🍳Idiots食過就算 ⚡️ Earl Grey Strawberry Mochi Chiffon $68Earl Grey味算濃 麻糬偏流質戚風蛋糕亦都比較鬆散 一切就好多碎飛晒出嚟建議食返bagel~
呢間花花系cafe好有少女心

啱晒同姊妹去chill同打卡~

👩🏻‍🍳Idiots翻兜之選

呢度嘅Bagel頗出色! 口感煙韧得嚟唔會太硬太韧

❤️‍🔥 水波蛋牛油果雞肉沙律 $108
係健康又好味嘅沙律碗

牛油果熟成度剛剛好~
雞肉唔會韧 加上滑溜溜嘅水波蛋 好滿足!
沙律菜都好新鮮 有radish~

👩🏻‍🍳Idiots食過就算

Earl Grey味算濃
麻糬偏流質
戚風蛋糕亦都比較鬆散 一切就好多碎飛晒出嚟
建議食返bagel~
2023-02-20
2023-07-15 359 瀏覽
入到餐廳坐低想叫野食之際,我地檯同隔離檯keep住舉手都好一陣,想叫野食但都冇一位同事注意到,而企bar個兩位同事仲要對著個牆係度傾緊計(根本唔會知有人要落單或者要佢地幫手🙄),舉多一陣手都冇人理之後,隔離檯位女仔有啲忍唔住咁大聲啲講左聲唔該,雖然係大聲左小小但鬼叫你地同事掛住傾計冇留意咩,我都舉左手一陣我都明。好啦以為冇事啦落完單之後我張檯個order都落埋,點知之後比我留意到d waiters/waitress(包括企bar個兩位)都時不時有望下大聲叫唔該個位女仔,仲要係一路望一路口up up個種😧,然後好似隔離檯都有啤返佢地,好似過多一陣之後有個waitress竟然問返隔離檯同個女在一齊黎嘅男仔,問佢望佢地做咩🤯。但大佬明明係你地自己做得唔好再先,人地舉手咁耐冇人理咪大聲小小叫你囉,然後仲要啤人地先,然後仲問返人轉頭,真係惡人先告狀🤯。最後以為算啦完左件事大家好黎好去好似都冇再點吵,點知隔離檯食完埋單,出門口嗰陣隱約聽到好似話某個waiter/waitress都係keep住啤緊佢地😱。雖然我唔係呢件事嘅主角,但見到呢一幕真係會覺得呢間餐廳嘅管理好有問題同埋員工質素好差,明明自己唔

雖然我唔係呢件事嘅主角,但見到呢一幕真係會覺得呢間餐廳嘅管理好有問題同埋員工質素好差,明明自己唔著在先都可以好似覺得自己冇問題咁,顧客唔係永遠是對的,但waiter/waitress都唔係!食物質素一般,但員工態度咁惡劣,下次考慮黎唔黎幫襯個陣都真係要三思同有小小卻步,唔希望下次咁樣俾人對待嗰個係自己,貼錢買難受😖
2023-07-15
2023-07-15 261 瀏覽
嗌咗2碟意粉1杯齋啡一碟意粉$128喺灣仔舊街嚟講就少少overpriced 性價比低/啱啱坐低,店員整係俾水唔俾menu,想嗌佢俾menu嘅時候金髮紮髻嘅女仔就同個染髮男仔係牆邊面對面傾計,其他店員沖緊咖啡,無人睇到客舉手落order的。我第一次舉手就好彩等咗大約30秒個男仔見到就叫個女仔嚟serve我。到第二次我同隔離枱等咗成分鐘佢地傾計傾得幾投入,原全無人見到。咁我就好大聲嗌"唔該"啦,始終唔係近距離務求佢地聽到。呢個時候佢地兩個都有望過嚟,個男仔仲有少少黑面添。到我嗌野同嗌完啦,一切用正常態度,嘩點知feel到有人望著我,一望過去沖咖啡個邊個金髮女仔啤住我?~? 然後我朋友嚟度同佢講返嘅時候金髮女店員個frd,黑髮紮髻女店員都啤著,仲一齊講緊我地,問我地有咩事,當然係惡劣態度。到後尾佢地全部入晒廚房,叫咗另一個黑髮男店員出嚟負責serve人。到走個陣,當然基本嘅多謝晒byebye無都不得只,黑髮女店員仲啤著我地,我回頭一望,佢仲側一側頭啤著我。-嘩,咁嘅態度都係第一次見😂 其實你地掛住傾計唔理場面唔serve客都算,我嗌句唔該係好正常,仲要全程啤返我轉頭同你啲店員鬧返我做咩?覺
嗌咗2碟意粉1杯齋啡

嘩,咁嘅態度都係第一次見😂 其實你地掛住傾計唔理場面唔serve客都算,我嗌句唔該係好正常,仲要全程啤返我轉頭同你啲店員鬧返我做咩?覺得我阻住你同你地男店員傾計定係咩?其實你知唔知你返緊工,咁想傾計不如唔好返工啦😂🙏🏻
唔建議各位貼錢買難受 食物亦唔係出眾到要特登去試。

利申:店員傾計本身無問題,但之少要望到場唔ignore客咁傾吧。
2023-07-15
2023-07-14 199 瀏覽
環境舒適,感覺舒服,食物不過不失,但係態度唔好。女侍應語氣係溫柔嘅,但係擺低任何嘢都勁大力!如果唔想做服務行業,建議轉行!冇下次…另外,餐牌有句話「11:30-2:30前惠顧xxxxxx」,應該係「午餐時段(11:30-2:30)內惠顧xxxxx」,餐牌說明可以再精準啲。最後,希望改善服務流程。order食物之後、上食物之前可先安排餐具俾客人!望貴餐廳珍惜客人意見,並真正做到自我反省,生意蒸蒸日上,客似雲來!
難得帶主子出港島當然要打卡下灣仔人氣寵物友善ᴄᴀғᴇ。小店門面喺超有質感嘅奶油黃色,趁排隊喺門口打卡位幫主子同熊仔瘋狂影靚相~.🍳ʟᴀᴛᴛᴇʀ全日早餐 $𝟷𝟷𝟾ᴀᴅʙ配料包括德國腸、煙肉、炒蛋、牛油果、番茄、茄子焗豆、多士、沙律菜 。整體份量好足,兩個人食啱啱好。竹炭多士味道最特別,好香牛油味♡.🧸ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ $𝟼𝟾伯爵茶味重味道不太有驚喜中規中矩,不過好打卡ᴀʙʟᴇ (っ˙༥˙ 📸c)✩.*˚.🍰開心果巴斯克軟心蛋糕 $𝟼𝟾蛋糕質地細滑ᴄʀᴇᴀᴍʏ,濃郁開心果味唔會太甜太膩,入口化開似食緊雪糕~.📍ʟᴀᴛᴛᴇʀ ᴄᴀғᴇ🐾灣仔謝斐道𝟷𝟻𝟷-𝟷𝟻𝟹號金聲大廈地下ᴇ號舖💸$𝟸𝟾𝟶/𝟸ᴘᴇᴏᴘʟᴇ
🍳ʟᴀᴛᴛᴇʀ全日早餐 $𝟷𝟷𝟾
🧸ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ $𝟼𝟾
🍰開心果巴斯克軟心蛋糕 $𝟼𝟾
📍ʟᴀᴛᴛᴇʀ ᴄᴀғᴇ
🐾灣仔謝斐道𝟷𝟻𝟷-𝟷𝟻𝟹號金聲大廈地下ᴇ號舖
💸$𝟸𝟾𝟶/𝟸ᴘᴇᴏᴘʟᴇ

2023-06-17 341 瀏覽
當日正值紅色暴雨警告,可愛嘅熊仔同色彩繽紛嘅餐點剛好緩和外面黑到似夜晚嘅陰森氣氛⚡☔ (好彩入去之前趁無咁大雨影到咁靚嘅門口🤭)熊仔飲品係 Earl Grey Chocolate,伯爵茶嘅茶味好突出,為單調嘅朱古力同蛋白熊仔餅嘅甜味注入層次,唔錯☕大蝦香芒柚子沙律好清新,大蝦煎得好香,好開胃 (個人建議 Salad Dressing 揀芒果醬)😋;牛油果水波蛋酸種麵包都唔錯,麵包好鬆軟👍🏻有機會再來試試佢地嘅甜品☺️🍰🍮

Earl Grey Chocolate

Matcha Latte

大蝦香芒柚子沙律

牛油果水波蛋酸種麵包

有機會再來試試佢地嘅甜品☺️🍰🍮

2023-06-04 557 瀏覽
· 有營全日早餐 · 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐂𝐚𝐟𝐞 ·餐廳有兩款全日早餐提供,普通版和健康版。當然我是被有營全日早餐這個名字吸引進去的。.🥗 Latter全日早餐 $118德國腸、煙肉、炒蛋、牛油果、蕃茄、茄汁焗豆、多士、沙律菜.🥗 有營全日早餐 $128乳酪杯、炒蛋、牛油果、蕃茄、牛油粟米粒、茄汁焗豆、多士、沙律菜健康版的分別在於沒有高脂肪的德國腸和煙肉,改為粟米粒和乳酪杯。✿ 乳酪味道和質地像酸奶,稀稠適中,不會過甜。英文menu寫greek yogurt,但應該只是普通yogurt。鋪上提子乾、花生碎、杏仁片,口感很好。 ✿ 炒蛋嫩滑,份量有大約兩隻雞蛋。✿ 牛油果很creamy,但有點過熟,有部分變黑,不過加上了七味粉遮蓋。✿ 粟米和茄汁豆都是罐頭。✿ 竹炭多士味道好吃,烤過後多士邊脆但中間淋身。✿ 沙律菜不算新鮮,加上黑醋汁味道不錯。.碳水有竹炭多士、茄汁豆和粟米;蛋白質有雞蛋和乳酪;纖維有沙律菜和蕃茄;健康油脂有牛油果;營養均衡。.健康評分:5/5性價比:3/5.Latter Cafe (灣仔)灣仔謝斐道151-153號金聲大廈地下E號舖
· 有營全日早餐 · 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐂𝐚𝐟𝐞 ·

🥗 Latter全日早餐 $118
德國腸、煙肉、炒蛋、牛油果、蕃茄、茄汁焗豆、多士、沙律菜
Latter全日早餐

🥗 有營全日早餐 $128
有營全日早餐

✿ 炒蛋嫩滑,份量有大約兩隻雞蛋。
✿ 粟米和茄汁豆都是罐頭。
✿ 竹炭多士味道好吃,烤過後多士邊脆但中間淋身。
✿ 沙律菜不算新鮮,加上黑醋汁味道不錯。
健康評分:5/5
性價比:3/5
Latter Cafe (灣仔)
灣仔謝斐道151-153號金聲大廈地下E號舖
2023-06-03
Latter全日早餐
有營全日早餐
【被驚艷到🌟 甜品超驚喜、有水準!閨蜜聚會之選👯‍♀️】推薦程度:●●●●◐抵食程度:●●●●○———環境好舒服,適合同朋友嚟聚會、傾偈❤️ 整體甜食比鹹食出色,好食嘅程度係:專登嚟食甜品都值得🥺✨ 🌟 〈推薦〉開心果巴斯克軟心蛋糕|$68暫時食過最好食嘅開心果味basque⁉️ 入口慢慢化開,好似食緊雪糕咁細滑✨ 種creamy唔會太膩,唔會漿住喺口!開心果味係後繼先會散發,其後成個口腔都充斥住濃郁果仁味🤤 整體唔太甜,而且比一般件裝蛋糕大塊舊,CP值完勝💯🌟 〈推薦〉黑芝麻麻糬卷蛋|$62麻糬軟糯,chewy得嚟唔會檫子膠咁,好軟身、軟熟🙌🏻 卷蛋好軟熟,回彈力唔錯,而且濕潤度適中,唔乾✨ 加埋黑芝麻醬成件事味勁濃厚、出眾!同行朋友係黑芝麻愛好者,都表示好濃稠、好滿意🥰 唯獨係卷蛋嚟講價錢偏貴少少🤏🏻 只可以話千金難買心頭好了🤣 🥗 香芒柚子大蝦沙律(和風柚子汁)|$128芒果香甜;大蝦肉質彈牙;連埋菜底同醬汁食非常清新、開胃✨ 另外仲有個秘製芒果醬,希望下次有機會試埋🤤🍝 青醬雞肉扁意粉|$108雞肉嫩身唔鞋口,份量比預期中多👍🏻 意粉生熟度係正中紅心:剛剛好熟、咬落冇骨唔硬,而且有啲
【被驚艷到🌟 甜品超驚喜、有水準!閨蜜聚會之選👯‍♀️】

推薦程度:●●●●◐
抵食程度:●●●●○

———

🌟 〈推薦〉開心果巴斯克軟心蛋糕|$68

🌟 〈推薦〉黑芝麻麻糬卷蛋|$62

🥗 香芒柚子大蝦沙律(和風柚子汁)|$128

🍝 青醬雞肉扁意粉|$108
雞肉嫩身唔鞋口,份量比預期中多👍🏻 意粉生熟度係正中紅心:剛剛好熟、咬落冇骨唔硬,而且有啲咀嚼感同帶爽彈感💯 醬料味道同份量都拿捏得好好,食到最後都有醬料拌食🥰 菜款上唔特別,但細節位做得唔錯,所以值得一試✨

🥯 煙三文魚牛油果炒蛋貝果|$118
其實店員都有提醒我哋要盡快享用,不過我哋都掛住影相,耽誤咗少少時間🤏🏻 但以往食過就算攤涼咗嘅bagel,都唔係韌到齒唔開🥺 不論係面頭/墊底嗰塊貝果,都係超級韌🥺 餡料係好足,但太多餡同時令bagel冇辦法一啖品嚐晒咁多層,最終都係要分層食~ 整個體驗都一般,所以呢款個人唔太推薦🙏🏻

🧊 Passion Fruit Mint Soda|$60
叫咗少甜,所以唔算太甜🙌🏻 熱情果味好香,壟斷咗個嗅覺同味覺,所以飲唔出仲有咩水果😛 整體係小清新、微甜,好似戀愛咁(笑)💖
  • 開心果巴斯克芝士蛋糕
2023-05-12 406 瀏覽
星期六早上,空肚拎完護照「舒服晒」,梗係即刻食返個靚早餐,此店book mark 咗好耐,適逢去到灣仔,一於延續好心情。店內環境,柔和的燈光,令人很舒適,坐喺度飲吓嘢睇下書真的可以渡過一日。可能因為好心情嘅關係,所以揀咗一杯好可愛嘅熊仔Earl Grey Chocolate $78大啡菇黑松露炒蛋貝果$118份量十分大,空肚食差唔多食唔晒,但慢慢食都會食得晒嘅,而且店員部唔會有任何趕你走嘅情況。大啡菇浴室10分豐富,配上濃濃的黑松露炒蛋及忌廉醬, 十分美味。
Earl  grey  chocolate  latte

大啡菇黑松露炒蛋貝果$118
大啡菇黑松露炒蛋貝高
2023-05-06
$216 (早餐)
Earl  grey  chocolate  latte
大啡菇黑松露炒蛋貝高
  • 大啡菇黑松露炒蛋貝果
2023-05-11 353 瀏覽
It’s great to have big breakfast after my yoga class 🤭Leading 6 of us to walk from harbour sports complex was a bit far but treated it as part of the exercises. The little cute boutique paid off the effort; little teddy was sitting outside the front door to greet ppl 😂The food was nice and we all enjoyed & felt satisfied; indeed the bear drink was not worth it AT ALL $68 for a sugar bear….. I thought it’s from the milk foam…. But good for IG pig

2023-05-04 316 瀏覽
呢間嘢得一個字「伏」!因為見好多人去打卡,飲品又時不時有新嘢,所以專登去試吓。如果你係想去飲杯嘢打個卡嘅,都自己再諗諗啦。飲品唔係平但好普通,係可以打下卡咁解。我叫嘅carbonara 好難食,無味,仲要D蛋嚟到係熟晒,同事食嘅青醬意粉都話無咩味,但因為唔係我食我俾唔到意見。最唔開心係有個男仔D態度,真係差到無朋友!本來去到拎飛時,個女仔都好好禮貌,仲提我哋前面有枱準備埋單,應該好快有枱。點知拎完飛行緊出門口,已經俾個企水吧位嘅男仔(barista 掛但我唔知應品應該咁叫佢)黑口黑面叫我哋返出去門口等,其實我哋已經行緊出去喎!到上杯飲品,又黑面又車埋落枱,佢係車喺枱邊,你唔驚跌我都覺得危險囉!你忙又好唔開心又好都唔好搵客嚟出氣呀,仲要我哋咩都無做過,真係攪笑!
呢間嘢得一個字「伏」!