2018-12-22 142 瀏覽
係機場食完早餐發現對面有間Lady M難得咁少人,就心思思走去嘆返個千層蛋糕。最經典嘅原味,口感細膩,層次感十足,連我平時唔鍾意食甜品嘅人食完成嚿都唔覺得膩,食完再上機心情靚曬😌
係機場食完早餐發現對面有間Lady M
難得咁少人,就心思思走去嘆返個千層蛋糕。
2018-12-15 164 瀏覽
港女蛋糕來說lady M都算係數一數二而全香港最唔洗等既lady m就一定係機場禁區入面呢間位於南邊離境大堂入去個到foodcourt附近因為係我既生日月朋友悄悄買了一件蛋糕同我無火慶生呢間lady m係有堂食但地方唔大加上我本來就唔係好鍾意太open既餐廳(即係係個商場中央加幾張檯就當係間餐廳食咩都俾人望住個種)所以我地選擇左外賣原味有食過呢次試玫瑰味都有d驚喜面個層玫瑰jelly係清新如果喜歡玫瑰味的少女心應該會喜歡食係幾好食但對比起個價錢75hkd一pcs值唔值就真係見仁見智喇
港女蛋糕來說

呢間lady m係有堂食
但地方唔大
加上我本來就唔係好鍾意太open既餐廳
(即係係個商場中央加幾張檯就當係間餐廳
食咩都俾人望住個種)
所以我地選擇左外賣

值唔值就真係見仁見智喇

玫瑰味千層蛋糕
外賣自取
2018-10-27 283 瀏覽
平日都有食開LadyM 今次係機場又試下咁· 叫左棋盤朱古力蛋糕 聽人講話幾好食 不過有d失望 因為完全無特別 同普通係出邊食既朱古力蛋糕差唔多 cova平d仲好食過會佢又叫左另一年香蕉千層酥 好好味 又香又滑 正 (不過影得好樣衰)

2018-10-24 1341 瀏覽
放肆的週末快閃之旅,就讓甜胃也放肆起來吧!進入機場禁區以後,發現美食廣場進行翻新工程,旅客需要到非禁區餐廳,或進入禁區之後到禁區西大堂用餐。對於非乘廉航的我倆來說,進食只為上機前打發時間而已,而甜點就是最好的選擇了。早就知道機場禁區有專供外帶的Lady M櫃位,但原來這家Lady M有堂食的位置,環境寬敞舒適又貫徹優雅,最難得的是跟分店價格一致,這無疑比那些坐地起價水準差一截的機場餐廳好太多了。更幸運的是,這天剛好遇上Lady M新推出的口味-竹炭咖啡千層蛋糕($75),吸引之處在於它的造型很不「Lady M」,黑得深不見底的千層蛋糕,故作低調卻又更顯亮眼,如此實在沒有不選它的理由,也就輕易打敗了另一款走可愛路線的熱情果蛋糕。也許是要貫徹蛋糕的格調,這款走剛強邊鋒的路線,咖啡千層蛋糕刻意減低甜度,來拱托出那醇香的咖啡味道,竹炭忌廉和班戟貫徹Lady M的優良傳統,口感又香滑又透薄,而邊緣還綴了可可粒令口感更豐富,雖然咖啡蛋糕相對原味口味較重,但整體來說仍算是水準之上。老公對甜食一向喜好不大,也就貫徹他的風格隨意選了一件Gâteau aux Marrons 栗子蛋糕($65),忌廉細滑但
放肆的週末快閃之旅,就讓甜胃也放肆起來吧!

竹炭咖啡千層蛋糕

老公對甜食一向喜好不大,也就貫徹他的風格隨意選了一件Gâteau aux Marrons 栗子蛋糕($65),忌廉細滑但栗子味過於輕淡,海綿蛋糕鬆軟得恰如其分,但個人偏見地認為Lady M還是吃Crêpes的好,若不是Crêpes其他品牌有太多選擇了。
Gâteau aux Marrons 栗子蛋糕
2018-10-19
竹炭咖啡千層蛋糕
2018-10-23 209 瀏覽
原本以為放工後到機場會很趕,怎料結果將行李寄倉後仍有許多時間🤣,所以去吃了個上海菜,然後慢慢走去候機,怎料途中發現Lady M!而且時值晚上九時多,只有小貓三兩隻。於是二話不說說入去朝聖!之前只有客人請吃原味的,今次點了焦糖和玫瑰味🌹一種甜美加一個清新,我的胃表示非常滿意🤣而且店內有一大花瓶插滿百合花,令人的嗅覺麵照顧到了,果然是貼心的設計💕
2018-08-31
2018-10-04 372 瀏覽
上飛機前一定會買點食物上機在飛機餐太難食無法食用情況下至少也不會餓晚機關係7點幾才到機場平日食開的法式香蕉千層蛋糕已經售罄內心一陣冷風吹過最後選了玫瑰千層蛋糕和焦糖海鹽千層蛋糕玫瑰千層蛋糕入口玫瑰味相當濃郁是玫瑰花茶的香味而非好假的人造香味忌廉口感幼滑,帶微微奶香味不濃烈的奶味令蛋糕食到最後也不會膩焦糖海鹽千層蛋糕友人S表示焦糖不會太甜而且有海鹽的配搭,咸咸甜甜相當好味與本人異口同聲大讚忌廉很高汁相當喜歡總括而言,雖然要六七十蚊一件蛋糕但偶然一次貴少許可以食到高質素的千層蛋糕還是值得的反正飛機餐大多數都是劣食,尤其甜品的部分上機前買件高質蛋糕做餐點備用也不過份
上飛機前一定會買點食物上機

內心一陣冷風吹過
最後選了玫瑰千層蛋糕和焦糖海鹽千層蛋糕

入口玫瑰味相當濃郁
是玫瑰花茶的香味而非好假的人造香味
忌廉口感幼滑,帶微微奶香味
不濃烈的奶味令蛋糕食到最後也不會膩

焦糖海鹽千層蛋糕
友人S表示焦糖不會太甜
而且有海鹽的配搭,咸咸甜甜相當好味
與本人異口同聲大讚忌廉很高汁
相當喜歡
玫瑰千層蛋糕 & 焦糖海鹽千層蛋糕

總括而言,雖然要六七十蚊一件蛋糕
但偶然一次貴少許可以食到高質素的千層蛋糕
還是值得的
反正飛機餐大多數都是劣食,尤其甜品的部分
上機前買件高質蛋糕做餐點備用也不過份
玫瑰千層蛋糕 & 焦糖海鹽千層蛋糕
  • 玫瑰千層蛋糕&焦糖海鹽千層蛋糕
2018-08-30 430 瀏覽
朝聖?必須的!每次經過海運城,見到Lady M人氣長龍,高朋滿座,實在沒心機同力量去排隊。誰知。。。原本過關後想找洗手間(機場7樓在電梯附近),偶然發現Lady M,時間尚早,食客不多,當然趁機一試!大部份人都會選擇外賣,非常方便,所以有位一d都唔出奇。椰子千層蛋糕目測超過20多層,層層帶有淡淡的奶油,鬆軟香濃,入口即融,看似平凡,卻一點不平凡。表面灑了椰絲,確實能突出它的香甜,但我還是覺得原味最好!真心覺得它貴呢!不過遠方的朋有要黎,我都會帶它去一次的。
朝聖?必須的!

誰知。。。

大部份人都會選擇外賣,非常方便,所以有位一d都唔出奇。

椰子千層蛋糕

真心覺得它貴呢!不過遠方的朋有要黎,我都會帶它去一次的。
2018-06-01
去旅行臨上機前發現機場竟然都開左Lady M 距離boarding仲有段時間 當然要坐底食件cake打發下時間 呢到既千層蛋糕基本上都試過晒 今次就試下其他cake係咪同樣出色首先叫左個cake set 揀左皇家奶茶慕絲蛋糕同法國玫瑰鮮奶茶 蛋糕細膩柔軟 甜度適中 岩晒我呢d奶茶控 玫瑰奶茶就性價比偏低 味道偏淡 奶味過重 份量偏少 早知慳返食多件cake 食完一件唔夠喉 決定試多款蛋糕 叫左法式芝士蛋糕 味道其實唔錯 芝士味唔會太重 質感都算軟滑 但始終唔係專做cheesecake 同cheesecake factory比都係有d差距

2018-07-08 511 瀏覽
平時見市區既lady m都大排長龍,唔鐘意排隊既大食妹一直都好想試下係咪真係咁好食。咁岩要飛,係機場見到lady m竟然唔洗排隊,所以就決定係機場試下~點知..好食到...一試難忘...難怪咁多人排隊都要食~我同朋友分別嗌左2款唔同口味~玫瑰千層蛋糕淨係睇個外觀已經好吸引~佢頂層係個玫瑰jelly,食得出有好香既玫瑰花味。而每一塊皮都好薄,加上每層都有好幼滑既原味cream~配合得好好~食完好幸福~~~~抹茶千層蛋糕朋友鐘意食綠茶製品,所以嗌左抹茶味。我試過一啖,感覺上無噤驚喜..不過佢有好濃既抹茶味,連入面d cream都混合左抹茶粉。所以鐘意食綠茶製品既朋友仔應該會幾鍾意食。題外話~上機前去食件千層蛋糕,真心覺得可以令到整個假期更完美~

點知..好食到...一試難忘...
難怪咁多人排隊都要食~

我同朋友分別嗌左2款唔同口味~

玫瑰千層蛋糕

淨係睇個外觀已經好吸引~
佢頂層係個玫瑰jelly,食得出有好香既玫瑰花味。
而每一塊皮都好薄,加上每層都有好幼滑既原味cream~
配合得好好~食完好幸福~~~~

抹茶千層蛋糕

朋友鐘意食綠茶製品,所以嗌左抹茶味。
我試過一啖,感覺上無噤驚喜..
不過佢有好濃既抹茶味,連入面d cream都混合左抹茶粉。
所以鐘意食綠茶製品既朋友仔應該會幾鍾意食。

2018-07-02
2018-06-12 638 瀏覽
機場間Lady M係禁區個邊,好易揾,就係海關同辦理離境個層。平日我地一入禁區,眼球總係放係味千拉麵/麥記個邊。記住停一停!望一望對面,Lady M就係個度貫徹Lady M一向既裝潢,採用白色大理石,係銀白色為主色既機場內,比較唔顯眼晚上8點,堂食只有兩三枱客,排隊外賣既亦只有兩三人。想當初佢開幕,我排左差唔多2小時先入座!見到宜家可以唔使排隊就可以食到,心情真係無限激動!!基於呢個原因,原本只係想望兩👀既我,變左一場黎到,又唔使排隊,唔係唔買呀嘛!可能已經係夜晚既緣故,外賣就只有兩款可以選擇。一款椰子千層蛋糕,一款類似朱古力蛋糕。我外賣左一件椰子千層蛋糕🍰($75)。如果唔係即刻食既,記得同餐廳職員加乾冰,免費架。紙盒亦會附上叉子當晚班機delay左半個鐘,前前後後,由我外賣到空中服務員派餐,大概2小時後我先食到蛋糕。椰子🥥味好香,cream好滑,蛋糕亦好香,只可惜我覺得有d”林”左,可能隔得太耐先食吧😔如果想食到蛋糕既最佳狀態,建議大家選擇堂食吧。而且蛋糕總類會多好多好多,至少我見到有原味&綠茶味千層蛋糕。注意: 如果堂食,餐廳係會收加一服務費。總結: 唔使排隊,價錢不變,機場分店

椰子千層蛋糕

總結: 唔使排隊,價錢不變,機場分店完勝
2018-06-01
外賣自取
$75 (宵夜)
2018-05-22 510 瀏覽
機場Lady M每次尖沙咀堂食次次都要排隊,難得出國旅行,緊係早點入去禁區食下啦,又唔洗等位,點完餐搵位坐低,職員已經好快咁比左2杯水我地, 玫瑰味蛋糕有陣陣既玫瑰味好清新,原味蛋糕一層層好滑,最後我食淨幾啖時,職員幫我地加水時,張單痴住係隻杯度跌左落個蛋糕度,職員仲問我需唔需要換過件比我, 都食了一大半, 我就話不需要啦, 服務態度不錯。
機場Lady M
  • 伯爵茶千層餅
  • 玫瑰千層餅
2018-05-15 360 瀏覽
No matter how pricey or how long it takes to queue for a cake at Lady M, i’ll still be back for it! Though crepe cakes are always their signature, defo try their checkerboard cakes 🔳🔲as more effort has been paid into that! Why not when you get even more pictures to satisfy your camera?
Lady M📍機場離境大樓 Lady M相信大部份嘅女仔,都受唔住lady M嘅吸引力,成日都好想食佢嘅千層蛋糕,因為真係有外表又有內涵,雖然已經開咗幾間分店,但係有啲時間,依然係人龍不絕,想食一件千層蛋糕也不是易事。從社交媒體得知喺機場開咗分店,剛巧要離港公幹,上機前一顆心依然牽掛着千層蛋糕,得意到你境大堂前來朝聖一下。裝修跟一般lady m各完全一樣,多款的蛋糕整齊的排列在蛋糕,不同的就是人龍欠奉,令人可以細心地欣賞他們的味,才慢慢的去決定選擇那一款上飛機品嚐。由於剛吃完早餐,實在容不下一件蛋糕,立即詢問店員,可以擺放多久。店員好細心放了乾冰乾冰在蛋糕盒的兩旁, 我可以放心地把它帶到飛機上,慢慢品嘗❤️。−☆−☆−☆−☆−☆−☆.原味千層蛋糕 $68海鹽焦糖千層蛋糕$75.☆彡☆彡☆彡☆彡☆彡。。20層都層次分明。Cream幼滑。每一塊都厚薄均勻。海鹽焦糖千層蛋糕嘅朱古力班戟中間👉🏻海鹽焦糖忌廉。一向都係海鹽焦糖粉絲🙈鍾意既鹹且甜嘅味道。惟面層厚厚嘅海鹽焦糖醬,有點過甜。。上機前,不用排隊也可以買到千層蛋糕,實在太幸福啦。
Lady M

☆彡☆彡☆彡☆彡☆彡

。20層都層次分明
。Cream幼滑
。每一塊都厚薄均勻
。海鹽焦糖千層蛋糕嘅朱古力班戟中間👉🏻海鹽焦糖忌廉
。一向都係海鹽焦糖粉絲🙈鍾意既鹹且甜嘅味道
。惟面層厚厚嘅海鹽焦糖醬,有點過甜

上機前,不用排隊也可以買到千層蛋糕,實在太幸福啦。

lady m ㄧ直都想試。但是想到各分店圍著等候的人潮就視為畏途。然後看雜誌知道它在機場開分店。剛好最近會出門,check in過後時間尚早,就去試試。位置在禁區内東面登機口。不太難找。店内提供款式和市區大同小異。可堂食(收加一),外賣,也有兩款原個附保冷袋外帶的千層蛋糕。要了一個綠茶千層和士多啤梨酥。$151。店員態度尚可。兩款蛋糕味道都很好。但綠茶味没預期中濃。只是不過不失而已。我㑹比笑臉的原因只有一個:不用被人包圍看著吃蛋糕的感覺太好了。

然後看雜誌知道它在機場開分店。

剛好最近會出門,check in過後時間尚早,就去試試。

位置在禁區内東面登機口。不太難找。

要了一個綠茶千層和士多啤梨酥。$151。

店員態度尚可。

兩款蛋糕味道都很好。但綠茶味没預期中濃。只是不過不失而已。