2019-03-19 169 瀏覽
朋友生日食飯平時多數係普通西餐, 打邊爐, 今次揾間有特色餐廳, 試下西班牙菜樓下排隊搭lift上去都幾多人 要預番d時間, 但餐廳內空格寬落先試一試八爪魚, 下面用薯仔粒托住, 醬汁惹味西班牙蟹肉燉蛋, 用左6隻蟹鉗配襯, 燉蛋係西班牙常見菜式, 但唔係每間做得好食, 呢款燉蛋做到入面軟滑, 口感一流西班牙海鮮飯, 就係專登為左呢個飯而來, 果然冇令我地失望, 中間配搭彩椒粒, 令口感更佳,份量都幾多, 但呢個真係必食西班牙特飲最後麻糬鬆餅, 7彩繽紛生果配合鬆餅, 而且入面有荔枝味麻糬, 煙煙韌韌, 好好味

先試一試八爪魚, 下面用薯仔粒托住, 醬汁惹味

西班牙特飲

2019-03-19 115 瀏覽
平時都鍾意去銅鑼灣睇吓有咩美食!有一日同兩個閏蜜一齊行街,有一個提議不如食西班牙菜🥳🥳🥳結果就誤打誤撞嚟咗依度食!青口新鮮,意大利飯好好食!❤️❤️❤️我的最愛!蠔.+蒜蓉包,依個配搭有幾得意喎😛🤫最後當然唔少得甜品啦,最鍾意佢色彩繽紛!又可以影相,食辣都好好味!🥰🥰🥰👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼特別一讚佢個雪芭,好鍾意酸酸地嘅感覺😋😋😋😋依一餐飯真係唔錯!坐得舒服,食物又好食!值得推薦!

青口新鮮,意大利飯好好食!❤️❤️❤️我的最愛!

蠔.+蒜蓉包,依個配搭有幾得意喎😛🤫

依一餐飯真係唔錯!坐得舒服,食物又好食!值得推薦!
2019-03-11 164 瀏覽
今天和朋友於CWB吃西班牙菜。蜜瓜黑毛豬24個月賣相很吸引的一道菜, 一片片香鹹的黑毛豬片放在香甜的蜜瓜上, 片片鹹香配以清甜爽脆的蜜瓜, 仍記得那份齒頰留香的油脂。龍蝦燉飯二人 $298很大隻龍蝦,很香! 飯的味道充滿海鮮味,粒粒飽滿的飯帶有番紅花的點點香辣,龍蝦煙韌,蝦頭還有蝦膏蝦籽,龍蝦鉗大大隻而肉厚多汁。 飯的份量多,足夠3至4人食用,$298這個價錢簡直物超所值! 非常推介雜果麻薯窩夫 $138鮮果香甜, 底下有吉士, 麻薯窩夫外表香脆,裏面煙韌, 雲底拿雪糕非常香滑。鮮雜果Mojito $78有點酸酸的鮮果香味, 薄荷有點涼涼的, 清甜爽你的感覺宇治抹茶紅豆 $68很少有的宇治抹茶不會太甜, 這樣的味道可以輕易品嘗不到綠茶的香味, 紅豆於底部用飲管吸啜, 綠茶口感之餘亦有咬口。
今天和朋友於CWB吃西班牙菜。

蜜瓜黑毛豬24個月

龍蝦燉飯二人 $298

雜果麻薯窩夫 $138

鮮雜果Mojito $78
有點酸酸的鮮果香味, 薄荷有點涼涼的, 清甜爽你的感覺

宇治抹茶紅豆 $68
  • 龍蝦燉飯二人
  • 雜果麻糬窩夫
  • 蜜瓜黑毛豬
2019-03-07 172 瀏覽
今晚下班後約了閏蜜去食晚飯,閏蜜介紹了去銅鑼灣的樓上鋪吃西班牙菜。一上到去,好似去了時間廊,有很多時鐘,座位都頗舒服。店員指最近轉了新餐牌,反正都沒有試過,就先點了飲料喝。飲料還好多選擇的,我們要了雜莓沙冰鮮橙菠蘿果汁綠茶,酸酸甜甜的。八爪魚沙律有沙律醋,很開胃。德國豬手食得多,西班牙豬手還是第一次食,但好喜歡。脆皮豬手已起骨切件,配蜜糖、芥末醬、沙律菜、紅椒等,好飽足。閏蜜約會,怎少得甜品?賣相吸引,味道甜而不膩。渡過了很開心的一晚。
。德國豬手食得多,西班牙豬手還是第一次食,但好喜歡
2019-03-07 852 瀏覽
尋晚同朋友去咗銅鑼灣行街shopping行到咁上下朋友仔帶咗我嚟呢度依肚佢話之前食過覺得好味所以想翻兜呢度環境好靚好優雅呀最啱邊食邊girl talk前菜叫咗蜜瓜黑毛豬火腿係其他地方食多數配哈蜜瓜呢度配蜜瓜我更加之鐘意呀因為更加香甜多汁!個蜜瓜真係超甜呀配埋個咸香味十足嘅黑毛豬火腿真係好夾勁正叫咗水果茶同草莓mojito 酸酸甜甜好味主菜叫咗西班牙海鮮燉飯賣相好靚呀份量勁多大蝦新鮮彈牙青口同蜆都好鮮甜個飯酸酸辣辣咁勁開胃第二個胃嚟啦!叫咗抹茶麻糬窩芙外脆內軟糯超正呀!個窩夫蛋香味十足配埋抹茶雪糕好正食到咁上下店員比咗個問卷調查我地填話填完有焦糖燉蛋送!填完侍應即刻送上燉蛋太正啦個燉蛋!食到係用新鮮香草整而唔係用香草油又香蛋味又滑、因為雪凍咗我覺得更加正太滿足了我同朋友食完好飽去咗附近㪚步先返歸
尋晚同朋友去咗銅鑼灣行街shopping

第二個胃嚟啦!叫咗抹茶麻糬窩芙

外脆內軟糯超正呀!個窩夫蛋香味十足

配埋抹茶雪糕好正

食到咁上下店員比咗個問卷調查我地填
話填完有焦糖燉蛋送!

填完侍應即刻送上燉蛋

太正啦個燉蛋!食到係用新鮮香草整而唔係用香草油
又香蛋味又滑、因為雪凍咗我覺得更加正
太滿足了

我同朋友食完好飽去咗附近㪚步先返歸
  • 仲夏水果茶
  • 抹茶窩夫
  • 蜜瓜黑毛豬
2019-03-04 148 瀏覽
好耐無食西班牙菜 專登揀左銅鑼灣分店食完可以去Planet J玩🙈呢間分店第一次黎 見到有間房可以坐到十幾個人 都幾正!可以一班人黎又有私人空間一坐低就叫左杯水果茶解一解渴 甜度適中 我地連生果都食哂😂前菜叫左青檸香辣凍蜆 朋友開頭有啲抗拒但一上碟有陣青檸香味 整體口感清新開胃重點係啲蜆好入味!個辛辣度係唔食辣嘅朋友都接受到嘅範圍主菜今日都係想食番之前試過嘅西班牙海鮮炒飯 佢有兩人份量 但其實完全夠4個人分 啲海鮮大大隻兼新鮮 飯底都非常開胃 仲要一啲都唔油膩 不經不覺就坐碟清空😝😝甜品係紅酒無花果芝士蛋糕朋友高度稱讚 話係第一次覺得食甜品係一種享受紅酒浸住啲無花果夾埋芝士蛋糕一齊食 絕無違和感 最右邊果球更加有特別嘅口感 令人回味無窮最後加多杯可愛造型嘅Latte 作為今餐嘅收尾 好滿足😍😍

一坐低就叫左杯水果茶解一解渴 甜度適中

2019-02-19
  • 仲夏水果茶
  • 紅酒無花果芝士蛋糕
2019-02-28 113 瀏覽
和许久未见的朋友reu 我記得這家的海鮮飯特別好吃 所以再來光顧 openrice上订座有9折 点了海鲜饭 海鲜面 朋友都说挺好吃 米不是正宗西班牙海鲜饭那种夹生米 而是糯糯的我们平时喜欢的米饭 海鲜也挺新鲜的 海鲜面的酱汁偏甜 却也好吃 3个女生share 吃完感觉正好甜品部分 叫了一个伯爵茶焦糖pudding和waffle 超大份!!waffle就是正常的好吃 焦糖pudding很惊艳 吃完超级饱 有点后悔点了waffle 太大份了 🙃🙃之后买单打完折是672元 3个人 人均220+ 还不错吧

吃完超级饱 有点后悔点了waffle 太大份了 🙃🙃
之后买单打完折是672元 3个人 人均220+ 还不错吧
  • 伯爵茶焦糖布丁
  • 西班牙海鮮飯
2019-02-23 209 瀏覽
要講好食嘅西班牙餐廳絕對會諗起呢一間每一次黎食都有唔同嘅驚喜因為都有一排冇黎食突然間想食西班牙菜第一時間就諗起la postre 所以預先book左位一嚟到就入座啦前菜點左黑毛豬蜜瓜黑毛豬風味十足就咁食會覺得鹹鹹地所以要配埋蜜瓜一齊食蜜瓜嘅甜加埋黑毛豬嘅鹹神奇地都幾夾佢哋用嘅都唔係本地普通嘅蜜瓜比較甜同埋軟身主菜點左西班牙海鮮炒飯海鮮嘅份量當然唔少啦炒飯都比較濕潤食落唔會覺得乾而且有少少辣度所以食落都幾惹味飲品點左雜果mojito同埋芒果蜜桃沙冰Mojito清新解渴而且仲有好多鮮果中意生果嘅朋友一定鍾意沙冰當然清涼啦蜜桃味唔算太重音樂都唔會過甜甜品係紅酒浸無花果芝士蛋糕賣相一流鍾意影食物嘅一定會鍾意雖然有紅酒 不過其實酒味一啲都唔重佢仲附上燒左少少既忌廉甜得來幾開胃佢嘅食飯係先攞一舊仔無花果再攞一格芝士蛋糕再加多少少忌廉再一啖擺落口口感同味道都好豐富總結係呢間西班牙餐廳不論賣相或者質素都係一流絕對值得推薦
要講好食嘅西班牙餐廳

鮮果mojito
芒果蜜桃沙冰
紅酒浸無花果芝士蛋糕
2019-02-11 132 瀏覽
上次去咗尖沙咀嗰間分店食過,已經覺得環境裝修有心思,有個大大嘅鐘喺牆上面,待應醒目,而且食物質數好。不過無寫食評,今次再嚟銅鑼灣呢間,雖然店舖比尖沙咀細間,但喺枱邊都有擺放D小裝飾,牆上亦掛有不同嘅鐘做點綴,舒適而精緻。當然要介紹下啦。食物,我地叫咗芝士蟹餅、西班牙海鮮飯、蜜瓜黑毛豬(24個月)、西班牙豬手、啤酒煮蠔、青檸蜜桃沙冰、荔枝mojito、芒果mojito、朱古力布朗尼窩夫。基本上樣樣都好食,尤其是西班牙豬手&海鮮飯。西班牙豬手: 同其他嘅餐廳好唔同,因為佢並非原隻豬手上,而係已經切開咗,起咗肉,再撈埋個甜甜酸酸嘅醬汁&酸青爪、酸蒿頭、沙律菜等等嘅配料一齊,味道一流,也不肥膩,仲有一小杯蜜糖可以自行加埋入去,真係食唔停口。西班牙海鮮飯: 叫咗2人份量,但都足夠4個人食。有青口4隻、蜆、蝦4隻、仲有沙樂美腸。雖然無落到番紅花,但係個飯整得好入味,覺得飯比海鮮更加好味。另外亦要讚一下服務員先生,服務細心,除經常會主動添水、換碟之外,仲會用眼神同你交流,望一望就知道要攞個寫住Happy birthday嘅甜品出嚟,令到生日嘅人相當有驚喜。非常滿意。
基本上樣樣都好食,尤其是西班牙豬手&海鮮飯。

。非常滿意
2019-02-03 117 瀏覽
同朋友食咗好豐富而美味既一餐,平日既夜晚聽說都特別滿座,幸好提前訂咗位。打開餐牌一見到西班牙海鮮飯,我同友人都同時點頭話要,哈😋,二人份量,睇圖好足料咁首先叫左個前菜開下胃先,蜜瓜加24個月黑毛豬,蜜瓜的清甜中和少少鹹味,鹹香適中無花果係異口同聲都叫既西班牙海鮮飯,黎到香噴噴,蝦同米既香味好特出,超多海鮮料,鋪滿飯面,mussels 都有7,8隻。米飯粒都是粒粒分明,口感較有嚼勁分量對兩個女仔黎講絕對夠。食完較為鹹既食物後,飲翻杯仲夏水果茶,清新一下個口,就決定叫個甜品🍮😝無花果脆批,非常推介大家叫,外圍很脆口,中間無花果一片片切得薄,加上雲呢拿雪糕,整個凍熱配搭令我回味無窮

無花果

分量對兩個女仔黎講絕對夠。

2019-02-01 178 瀏覽
話說我都比較小機會食西班牙菜, 最近朋友介紹呢間話D野幾好食, 特別係甜品, 咁就黎試下啦!點知黎到百樂中心地下, 見到條人龍=______= 以為咩事.....點知係排隊等lift...等左15分鐘先上到黎食飯!門口個招牌都幾醒神阿, 如果佢唔係19樓咁高, 我應該會行樓梯上黎....哈哈!!!坐得幾舒服, 有梳化食飯之前仲有呢個......... 清潔下先...哈哈!!! 唔知大家覺得佢似咩呢?飲杯野先, 係無酒精既mojito同埋荔枝茉莉綠茶~ 甜甜地幾開胃呢個係蟹肉芝士餅~ 面頭係一堆木魚~ 佢岩岩焗起,好熱! 佢有好香濃既芝士同雞蛋味、配埋面頭既木魚一齊食, 個感覺更加豐富真係有幾隻蟹鉗入面架~~西班牙海鮮炒飯! 賣相唔錯哦! 個飯加左辣椒落去所以辣辣地, 但又有海鮮既鮮味, 其中海蝦既味道特別突出, 所以個味道好有層次感! 海鮮overall黎講都唔錯, 最好食係隻蝦~close up !抹茶窩夫! 窩夫係脆卜卜既~ 配埋隔黎既綠茶同吉士一齊食就最正! 佢唔太甜, 同時有好香既綠茶香味!最貼心既係埋單時候佢會比個薄荷糖我地食, 清清口氣, 好細心阿! 全程職員既服務都好好,

坐得幾舒服, 有梳化

蟹肉芝士餅
真係有幾隻蟹鉗入面架~~

close up !
抹茶窩夫

全程職員既服務都好好, 有禮貌之餘仲會自動自覺幫我地加水, 值得一讚! 不過大家黎食記得預返小小時間係樓下等Lift啦 哈哈
蟹肉芝士餅
抹茶窩夫
2019-01-29 117 瀏覽
One of my close colleagues will be leaving the company soon, thus I suggested to have a farewell dinner with him tonight. Knowing that he loved Spanish food, I decided to bring him to La Postre. I tried their Tsim Sha Tsui branch before and was really quite good. Their Causeway Bay branch was located at Bartlock Centre, few minutes walk from Times Square.   They served a wide range of food such as tapas, main course, desserts and beverages etc. Fresh fruit mojito - The bartender was generous wit

Fresh fruit mojito - The bartender was generous with the portion of the fruits and I could taste the freshness of it. It was sweet and refreshing.

Lychee mojito - Lychee was huge in size and was juicy and chewy. It was sweet and refreshing too, helping to quench my thirst.

Crab cake with cheese - The portion was quite huge, with generous serving of crab meat and egg in it. It was cheesy and soft, and crab meat was flavourful too.

Seafood paella - Chef was very generous with the serving, with huge portion of seafood such as mussel, clams and prawn etc. They were fresh and chewy and rice was particularly delicious. It was not too sticky and was chewy.

Waffles with matcha ice cream and red bean - Waffles was toasted till very soft and crispy and matcha ice cream was cold and has strong matcha taste. Red bean was sweet and chewy too.
2019-01-23 2423 瀏覽
說好的生日聚會,終於成事🥳 難得 #主角 可以準時收工,一於搵間坐得舒服啲嘅餐廳等佢可以輕鬆吓🧘🏻‍♀️ #LaPostre 位於大廈嘅19樓,從高處望過去剛好對住馬場,可惜琴晚無馬跑😌不過個景都幾開陽🤩 #餐廳 以 #船艙 佈景做裝飾,簡潔得嚟又唔會太迫夾,窗邊亦擺滿唔少可愛嘅裝飾品,最啱我呢啲 #相機食先 嘅食客✌🏻#小秘書 第一次食 #西班牙菜,對住個餐牌都唔知叫咩好👉🏻👈🏻 #服務員 見我哋咁煩惱,建議我哋先要小食、主菜、甜品各樣一份先,因為份量比較大份,怕叫得太多會浪費💸 既然 #服務員 都咁講,我哋梗係聽哂佢話啦🤣 就先嚟一份 #芝士蟹餅、#西班牙海鮮炒飯+#無花果麻糬窩夫 填吓個肚先... #服務員 認真無講大話,齋係碟海鮮飯🦞都夠四個人食🤣🤣 講到味道😋 #芝士蟹餅 用原隻 #蟹鉗 藏喺 #芝士 跟 #蛋漿 裡面一齊焗,蟹嘅鮮味混入芝士蛋漿一齊食,好配合👍🏻 #西班牙海鮮炒飯 單係個外表已經夠吸引,#青口、#蜆肉 同 #大蝦 鋪哂喺飯面,而炒飯亦唔係單單係加啲茄汁咁簡單,我食得出入面有啲 #小蝦乾、#洋蔥碎 之類嚟做 #調味,好香好野味😋 甜品 #無花果麻糬窩夫,#雪糕

#小秘書 第一次食 #西班牙菜,對住個餐牌都唔知叫咩好👉🏻👈🏻 #服務員 見我哋咁煩惱,建議我哋先要小食、主菜、甜品各樣一份先,因為份量比較大份,怕叫得太多會浪費💸 既然 #服務員 都咁講,我哋梗係聽哂佢話啦🤣 就先嚟一份 #芝士蟹餅、#西班牙海鮮炒飯+#無花果麻糬窩夫 填吓個肚先... #服務員 認真無講大話,齋係碟海鮮飯🦞都夠四個人食🤣🤣 講到味道😋 #芝士蟹餅 用原隻 #蟹鉗 藏喺 #芝士 跟 #蛋漿 裡面一齊焗,蟹嘅鮮味混入芝士蛋漿一齊食,好配合👍🏻 #西班牙海鮮炒飯 單係個外表已經夠吸引,#青口、#蜆肉 同 #大蝦 鋪哂喺飯面,而炒飯亦唔係單單係加啲茄汁咁簡單,我食得出入面有啲 #小蝦乾、#洋蔥碎 之類嚟做 #調味,好香好野味😋 甜品 #無花果麻糬窩夫,#雪糕球 放上 #窩夫 中間,糖漿淋上脆脆、濃濃牛油味道嘅窩夫上面... 好幸福呀♥️ 最後再配埋 🐻 #榛子咖啡、#Mojito 做 #餐飲... 完美!
2019-01-23
生日
  • 無花果麻糬窩夫
2019-01-22 127 瀏覽
今日放工後與朋友慶祝生日,晚飯來到這家吃西班牙菜。芝士煎蟹餅熱哄哄以煎pan上枱,蛋餅鋪滿了魚絲,蛋餅裏面有大量芝士,洋蔥,煙肉,蘑菇等,很香。蟹鉗有八隻,啖啖蟹肉。西班牙豬手超級大份量,上碟時全隻已經起肉,皮焗得香脆,皮下面就是骨膠原,再下面是肉,肉很嫩滑,豬手上面鋪滿了香草沙律,沙律裏面有酸青瓜, 十分醒胃,豬手下面以沙律菜墊底,感覺清爽。個人認為西班牙豬手比德國豬手更好吃,因為醬汁令它沒那麼乾。雜果麻薯窩夫賣相很靚,生果七彩繽紛,牛奶雪糕香滑,窩夫蛋味香,麻糬有咬口,很好吃。熱水果茶,有士多啤梨、橙、蘋果等,果味香甜。芒果mojito十分清新。
今日放工後與朋友慶祝生日,晚飯來到這家吃西班牙菜。

芝士煎蟹餅

西班牙豬手
雜果麻薯窩夫

2019-01-17 1975 瀏覽
好耐冇同我個好朋友去食好野啦!今晚終於約到佢啦!因為之前有一次約食飯,呢間餐廳都係其中一個選擇,但上次冇食到,所以今次補返同佢食!餐廳位於好多餐廳的永樂中心,因為我地6點幾已經到,所以唔駛排隊等𨋢就可以上去啦!餐廳燈光柔和,裝修都幾靚!看過餐牌後決定點一個沙律、一個飯、一個甜品同兩款飲品!仲夏水果茶($42),朋友好注重養身,所以點了熱的水果茶。熱的水果茶用茶壺裝著,還有蠟燭保持溫度。水果茶有淡淡的果香味,唔太甜,少少酸,非常醒胃。鮮雜果莫希托($78),起初飲第一啖的時候覺得好酸,但因為之後冰稍為溶了點所以冇咁酸了!雜果包括了有蘋果、士多啤梨等,而且入面還有薄荷葉,所以飲落好清新。藍芝士羽衣甘藍雪梨沙律($178),這款沙律食落很清新。雖然有藍芝士,但係味道唔算係好臭,少少咸咸地,少少苦苦地咁。雪梨鮮甜爽口多汁,沙律用上酸汁來拌勻,所以好開胃,而且感覺很舒服!西班牙海鮮炒飯(二人份)($298),之前都有係呢度食過呢個海鮮飯,但今次明顯比上次更惹味!海鮮包括了青口、蜆、蝦,還有數片西班牙腸係飯面。飯唔會炒得太乾,還有一種燉飯的感覺。飯酸酸辣辣,很惹味!蝦不會變得很梅!而且份量非常足夠
餐廳燈光柔和,裝修都幾靚!
看過餐牌後決定點一個沙律、一個飯、一個甜品同兩款飲品!
仲夏水果茶
鮮雜果莫希托
藍芝士羽衣甘藍雪梨沙律

西班牙海鮮炒飯
西班牙海鮮炒飯(二人份)($298),之前都有係呢度食過呢個海鮮飯,但今次明顯比上次更惹味!海鮮包括了青口、蜆、蝦,還有數片西班牙腸係飯面。飯唔會炒得太乾,還有一種燉飯的感覺。飯酸酸辣辣,很惹味!蝦不會變得很梅!而且份量非常足夠兩個人食!

雜果麻糬窩夫
雜果麻糬窩夫($138),窩夫整得很鬆脆,內裡有麻糬但並唔粘牙!窩夫上有雲尼拿味雪糕,另外還有楓糖,楓糖味道唔會太甜,所以整個甜品唔會令你食到有好滯的感覺!

總括黎講,餐廳環境舒適,好適合情侶或跟朋友一齊來。另外店員服務不錯,會主動幫忙斟水及收碟!埋單時還會送你少少Tic Tac糖!有機會一定會再來!
2019-01-16
仲夏水果茶