2017-01-06 538 瀏覽
早餐代表一天的開始, 今次試下La kaffa的早餐全餐, 有多個選擇.磨菇奄列早晨全餐有2塊薯餅, 炸得又香又脆, 大滿足磨菇奄列, 蛋有一點老, 還可以的厚厚的多士, 新鮮.2條腸仔, 2個口味沙律菜好新鮮!另一個早餐要了蕃茄湯米粉, 滑蛋, 呢隻蛋真係夠滑!蕃茄湯唔會太濃, 呢個SET比較light.奇怪的是, 西餐廳會用了中式茶

磨菇奄列早晨全餐

有2塊薯餅, 炸得又香又脆, 大滿足

磨菇奄列, 蛋有一點老, 還可以的
厚厚的多士, 新鮮.

2條腸仔, 2個口味

沙律菜好新鮮!
奇怪的是, 西餐廳會用了中式茶
題外話/補充資料: 服務好, 店內十分舒服!
2016-12-15
$60 (早餐)
2016-12-24 631 瀏覽
今日提早食晚餐,因為唔想等位!次次食呢間都要等位,今日終於唔洗等✌️✌️食左呢間幾次,水準不錯。英倫早餐係我的至愛,有齊我中意的野! 薯餅香脆可口,腸仔特別!卡邦尼帶子燴飯亦好好味。值得一提的係杯熱奶茶味道特別,好香好滑
今日提早食晚餐,因為唔想等位!
次次食呢間都要等位,今日終於唔洗等✌️✌️

卡邦尼帶子燴飯亦好好味。

值得一提的係杯熱奶茶味道特別,好香好滑
2016-12-10
2016-12-05 588 瀏覽
對於烏溪沙既印象我已經停留係兒時宿營度假村記憶,估唔到而家住宅林立,同印象中相差太遠,呢度變得非常時尚。迎海中la kaffa景觀唔錯,望向小公園,食午餐時對住咁優閒景緻,心境亦特別歡愉。由於都有啲肚餓,我都想食飽啲,又想食下牛扒,於是叫左呢個爵士沙朗早餐。呢個all day breakfast份量相當驚人😲有兩塊超大既扒,仲要兩塊都咁上下大~ 至於多士有成3塊咁多,我未食過有咁多塊既全日早餐,就咁齋食已經好飽☻另外仲有薯餅,炒滑蛋,沙律,蘑菇,加加埋埋連我呢個大食女都話幾飽。牛扒稍稍over cook左,有啲乾身,冇咩肉質鮮嫩感,滑蛋亦唔算好滑溜。薯餅係眾多中最好味,夠哂香脆,沙律菜,蘑菇亦夠新鮮 如果牛扒好好控制火喉,成餐味道我都會比高分啲~茉莉綠茶冰涼清香,清清飽肚感最岩。

茉莉綠茶冰涼清香,清清飽肚感最岩。
2016-11-15 1679 瀏覽
Family dinner time at La Kaffa, where standard remains satisfactory for the past few visits. Not an exception this time.I was extremely hungry and chose the rice with roasted sirloin steak in truffle mushroom sauce ($78), which seems to be fulfilling enough. I was right with the size. Absolutely too much for my normal appetite. Being that craved for food, I managed to finish the steak (shared a bit out though) and nearly all rice. I like the plate with the well-designed logo of La Kaffa.Warm veg

R4
Warm  vegetable
Warm vegetable which is rare in most restaurants. All are my favourites- cauliflower, broccoli and mushroom.
The  steak
Two big thin-sliced steaks, generous amount of truffle and well-flavored mushroom sauce. Steak was too tender.
Taiwanese  milk  tea
Added $25 for soup/salad + drink + an ice-cream cone. Chose milk tea for drink, Taiwanese milk tea. Appreciate the unique and authentic taste of Taiwanese milk tea.
My brother was not that hungry and took the all-day-breakfast menu. He had the cheesy French toast ($62). Cheese French toast, cervelat, cheese sausage, hash brown and kernel corn were included in the set.
A4
Cheesy  french  toast
A big toast without syrup. Actually not lava cheese as named in Chinese but simply a piece of cheese inside the thick toast. First time seeing and trying such combination and was okay. Overall the size was big. Felt so unhealthy at first sight, once in a while only!
2016-11-13
2016-10-04 801 瀏覽
對於烏溪沙既印象我已經停留係兒時宿營度假村記憶,估唔到而家住宅林立,同印象中相差太遠,呢度變得非常時尚。迎海中la kaffa景觀唔錯,望向小公園,食lunch時對住咁優閒景緻,心境亦特別歡愉。由於都有啲肚餓,我都想食飽啲,又想食下牛扒,於是叫左呢個爵士沙朗早餐 。呢個all day breakfast份量相當驚人😲有兩塊超大既扒,仲要兩塊都咁上下大~ 至於多士有成3塊咁多,我未食過有咁多塊既全日早餐,就咁齋食已經好飽☻另外仲有薯餅,炒滑蛋,沙律,蘑菇,加加埋埋連我呢個大食女都話幾飽。牛扒稍稍over cook左,有啲乾身,冇咩肉質鮮嫩感,滑蛋亦唔算好滑溜。薯餅係眾多中最好味,夠哂香脆,沙律菜,蘑菇亦夠新鮮 。如果牛扒好好控制火喉,成餐味道我都會比高分啲~ 隨餐附送冷或熱茉莉綠茶一杯。

如果牛扒好好控制火喉,成餐味道我都會比高分啲~
隨餐附送冷或熱茉莉綠茶一杯。
2016-09-29 643 瀏覽
今天跟朋友即興遊歷偏遠的烏溪沙。由市區去烏溪要1小時30分鐘,肚已餓扁,即去地鐵接駁商場餐廳進食。進去後,被安排坐在窗邊,花園景色優美桌上有一熱水瓶物體,原以為餐廳貼心提供,方便自行加水, 當拿開時,發現那是沒插電的滅蚊機… 雖然沒蚊,但感覺很不衛生,鈍時食慾大減,建議應放在顧客觸不到的地方我點選了皇室班尼迪蛋餐(+$19 升級煙三文魚)上菜時,相比朋友同價的牛扒早餐份量很少。蛋雖是流心但略帶酸味,份量太少,基本上一口巳吃完;薄切的煙三文魚小得被上面的蛋大部份遮蓋,邊位呈深黑色,吃下去沒有煙三文魚的濃厚味道,完不值得加錢升級; 細小的發水麵包沒有麵包質感及麥香味,不吃無妨; 煙肉質感太乾,沒有嚐到煙肉的香烤肉味。唯一可取的是茉莉花茶,暖暖的,溫度適中,香氣樸鼻,算是安慰。總結,很少在肚餓時吃到的東西是覺得難吃,大感失望,不吃無妨

進去後,被安排坐在窗邊,花園景色優美

我點選了皇室班尼迪蛋餐(+$19 升級煙三文魚)
上菜時,相比朋友同價的牛扒早餐份量很少。

蛋雖是流心但略帶酸味,份量太少,基本上一口巳吃完;

細小的發水麵包沒有麵包質感及麥香味,不吃無妨;
煙肉質感太乾,沒有嚐到煙肉的香烤肉味。

總結,很少在肚餓時吃到的東西是覺得難吃,大感失望,不吃無妨
2016-09-25
2016-09-27 267 瀏覽
平時真係好少黎第一城,約開朋友佢就帶左我黎呢頭食lunch 兩個人叫左All Day Breakfast $52All Day 有茄豆,煙肉,麥包多士,沙律,磨菇青椒奄列配料非常豐富,味道亦不錯,特別係奄列幾滑,流心得黎多餡溫泉蛋卡邦尼意粉$54好怕卡邦尼太多汁,呢度難得整得唔算多汁同濟,加左溫泉蛋,意粉更加香;份量都超多,兩個人都足share 熱紅茶跟set唔淨係斎紅茶,有少少甜味,唔會太清淡 凍低糖綠茶加$4呢杯綠茶幾清新,透心涼
平時真係好少黎第一城,約開朋友佢就帶左我黎呢頭食lunch
兩個人叫左
All Day Breakfast $52

All Day 有茄豆,煙肉,麥包多士,沙律,磨菇青椒奄列

配料非常豐富,味道亦不錯,特別係奄列幾滑,流心得黎多餡
溫泉蛋卡邦尼意粉$54

熱紅茶跟set

唔淨係斎紅茶,有少少甜味,唔會太清淡
凍低糖綠茶加$4

呢杯綠茶幾清新,透心涼
2016-09-23
2016-09-23 1073 瀏覽
今日特登帶晉晉去食all day breakfast,佢係未食過既大鄉里,一早同佢搭馬鐵,真係好少黎烏溪沙,落車行入商場就見到,果然係新商場,環境好休閒好舒服,外面仲有個散步花園,帶小朋友黎好正環境好休閒,但門口係開放式,又近花園大門口,夏天好鬼熱,我覺得坐入面會舒服d見到呢頁已經流哂口水我地左睇右睇,最後都係選擇兩個A10。A10-田園烤雞扒早餐其實味道一般,勝在款式多,環境舒適。麵包焗得太乾,沙津菜太少,牛肉腸好味,雞蛋無調味,薯餅幾脆口,總體算唔錯雞扒其實唔錯咖!烤得好香好脆,面層有香草有蜜糖,食落甜甜又香口,晉豬都話好好味,但點解咁細塊,唔夠食呀牛肉腸好好食,建議雞蛋要加調味料,或者有點新鮮番茄醬伴碟就最好,咁樣無咁單調囉呢杯凍朱古力完全唔掂,無朱古力味,淡到爆Anyway,比晉豬享受下休閒既早餐,算不錯吧!
見到呢頁已經流哂口水
我地左睇右睇,最後都係選擇兩個A10。
A10-田園烤雞扒早餐

其實味道一般,勝在款式多,環境舒適。
呢杯凍朱古力完全唔掂,無朱古力味,淡到爆
Anyway,比晉豬享受下休閒既早餐,算不錯吧!
2016-09-03
$150 (早餐)
2016-09-08 349 瀏覽
微辣既蕃茄醬汁亦帶少許酸甜 清新開胃 但茄膏味較重 不是天然的蕃茄味;海鮮份量還好 有青口 墨魚圈 蝦 蟹柳 冰鮮黎講味道是ok既真係好抵食 份量超多 本身諗住只係小食 但點知兩個人share都飽死!不過質素就一般啦 魷魚圈既炸粉較厚 而且炸得一d都唔鬆 係個辣辣地又酸酸地既汁救番佢;而薯角就冇咁炸 份量一樣係超多 不過冇乜特別意料之外的質素!薄批皮非常香脆;烤雞雖有點兒乾 但帶點微辣味道 青紅椒也非常鮮甜 配上蕃茄醬汁加上辣油和芝士 材料和味道也十分豐富
香辣蕃茄海鮮扁意粉
魷魚圈配薯角
墨西哥辣烤雞pizza
墨西哥辣烤雞pizza
2016-07-05 961 瀏覽
一向都清楚馬鞍山區又名為美食沙漠,今晚選擇左呢度嘗試滿足運動後之胃口. 見枱枱都有ALL DAY BREADFAST 應該冇問題,決定要煎牛扒.份量甚多!SIDE 有3塊TOAST*薯餅*炒蛋*SALAD*茄汁豆*炒蛋香滑,但薯餅似番炸2,3次導致乾脆,標油 牛扒無味,識煮肉類嘅會食得出係用水烚熟待上碟前落PAN煎兩下的快熟版.有包野飲,但呢間野係冇檸檬水/茶 !得COFFEE OR TEA. 朱古力都要加$,所以最後放棄乜都冇飲.

炒蛋香滑,但薯餅似番炸2,3次導致乾脆,標油

有包野飲,但呢間野係冇檸檬水/茶

題外話/補充資料: 各個侍應都好似做緊默劇,點菜,上菜,叫埋單,收錢都冇表情冇出聲! 建議適合喜歡靜靜地自成一角嘅朋友 :O
2016-06-18
2016-06-10 1148 瀏覽
今日放假,但想食all day breakfast ,又不想離開馬鞍山,la Kaffa 是一個好選擇。由於假日關係,去到時已經有很多人等位中。但不用半小時,已有位了入到去,環境很舒服,配埋大玻璃窗,望到公園,很舒服寫意。2個人各叫一個餐我叫了個 班尼廸蛋餐 $56放到整碟滿滿的,很開心煙肉是烚的,欠缺口感,個人喜歡煎一煎,脆脆的粟米及蕃茄豆不過不失。但主菜就。不喜歡那個班尼汁老公叫左個田園烤雞扒早餐$76整碟滿滿的沙律菜很新鮮,有2塊薯餅,2隻太陽蛋,2條香腸,2塊西多士 (西多士可轉多士,我地忘記了叫轉西多士配的是蜜糖,但我地鐘意食多士多啲,下次一定要轉多士雞扒很好食。加錢叫了莫卡~拉了花很好飲呀

入到去,環境很舒服,配埋大玻璃窗,望到公園,很舒服寫意。

2個人各叫一個餐

我叫了個 班尼廸蛋餐 $56
班尼廸
放到整碟滿滿的,很開心

煙肉是烚的,欠缺口感,個人喜歡煎一煎,脆脆的
粟米及蕃茄豆不過不失。
但主菜就。不喜歡那個班尼汁

老公叫左個田園烤雞扒早餐$76
整碟滿滿的

西多士配的是蜜糖,但我地鐘意食多士多啲,下次一定要轉多士
雞扒很好食。

加錢叫了莫卡~拉了花
很好飲呀
熱朱古力咖啡
2016-05-08
班尼廸
  • All Day Breakfast
2016-05-19 759 瀏覽
來到下午茶時段,當然要嚐嚐下午茶套餐。海鮮叻沙提供超多配料,除了兩隻中蝦,魷魚圈,豆卜,還有兩大隻青口,可惜味道不像正宗星馬的叻沙,雖有椰香味,但湯底反而更像泰式的咖哩。Club sandwich 賣相驚喜,兩件以竹籤串起的三文治以長形呈現眼前,單看外表以為只是白麵包與配料拼湊而成,一口咬下方知麵包曾焗過。可能烘焙時間不夠長,以致麵包表面並沒有烤焗的跡象,包身較淋,沒有預期中的鬆脆感。值得一讚是伴碟的沙律菜,新鮮可口。
來到下午茶時段,當然要嚐嚐下午茶套餐。
2016-05-01
2016-05-10 388 瀏覽
燒BB雞嘅份量都算系適中,所以兩個人share食一隻雞,再加反樣小食都已經夠飽!嘢食擺得都幾靚!而且雞皮燒得都好香,唔會硬"骨骨"!而雞肉方面就一般般,有啲肉會比較"鞋",有啲肉就燒得剛剛好,也許燒得吾太平均而造成。燒汁醬好好味,份量唔太多,吾夠點🙈所以問店員拎多左碗燒汁醬,店員態度都好好👍🏻 魷魚圈來講淡淡地冇乜味,可以落反多d調味會更好,不過真係炸得夠香脆!

2016-04-26 1752 瀏覽
今日黎左呢邊探朋友, o係呢個商場食下午茶, 呢度有好幾間食肆, 但都唔係咁吸引, 比較吸引既係呢間la kaffa, 下午茶時段都要等下位, 等位期間睇下menu, 原來星期日都有做下午茶餐, 感覺幾抵食~餐廳開放式設計, 富空間感, 等左10分鐘左右就有位了~因為唔太肚餓所以2個人打算叫一個tea set加多杯野飲~ 呢份法式芝士吐司配薯角既份量真係大得驚人, 有成4塊toast, 足足係平時食toast既double, 而且見到入面夾滿芝士, 芝士多到拉哂絲, 多士仲熱, 而且沾上左牛油烘過, 好香口, 芝士味亦濃郁, 比想像中好食好多! 而薯角亦新鮮熱辣, 幾好食, 呢份tea set真係2人份量, 食半份已經夠飽, $48仲有野飲都幾抵~ 跟餐加左$18轉草莓梳打, 樣子都幾討好, 但味道有d太濃, 而且唔夠natural, 但Vi既朋友就好中意~之後單點既薑母奶茶就幾好飲, 有淡淡薑味, 但茶味唔夠濃, 飲落似薑奶, 但Vi都覺得幾好飲既~
餐廳開放式設計, 富空間感, 等左10分鐘左右就有位了~
因為唔太肚餓所以2個人打算叫一個tea set加多杯野飲~
草莓梳打
2016-04-24
2016-04-18 412 瀏覽
今日本打算隨意在迎海吃個午飯,沒想到這裡新開一間 La Kaffa。La Kaffa 不算是什麼出色的餐廳,可是我滿喜歡他們的台式奶茶口味。這間位於迎海薈環境舒適,裝修格調時尚開揚,不過假日比較多人就在所難免了。我最喜歡 All day breakfast 當午餐,這次點了一份= ($76),而老公點了皇室班尼迪蛋 ($59)。雞扒早餐看上去賣相不錯,當中兩片沾滿蛋漿烘烤的多士是意料之外,沾糖漿吃好好味;雞扒大小適中,以香草煎香且雞肉入口嫩滑,好吃!原本是煎雙蛋的餐我改成了炒蛋,蛋味不濃但滿嫩滑的;其餘的就有兩塊薯餅、雞肉及豬肉腸、菇菌以及沙律菜,整份早餐不算太油膩,值得一試!反之老公點的 Egg Benedict 就有點中伏的感覺了!火腿一看便看得出是平價煙火腿,水煮蛋偏小隻且有點過熟,那個醬汁不是傳統的味道,醬汁本應帶點酸酸的 sour cream 味,可惜這個欠奉,入口感覺只是一般較甜的蛋黃醬。最後,我來這裡的目的是他們的台式奶茶,幸好味道跟以前差不多,台式奶茶跟港式很不一樣,茶味較淡奶蘇味較濃。我點熱的老公點凍,熱的會較香,凍奶茶幸好沒有被冰粒沖淡香味依然,這餐算是還了我的心願
最後,我來這裡的目的是他們的台式奶茶,幸好味道跟以前差不多,台式奶茶跟港式很不一樣,茶味較淡奶蘇味較濃。我點熱的老公點凍,熱的會較香,凍奶茶幸好沒有被冰粒沖淡香味依然,這餐算是還了我的心願!

2016-04-16
  • 田園烤雞扒早餐