2023-02-10 675 瀏覽
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼Happy birthday to me🥳「La Famille」呢間蛋糕店相信大家都唔會覺得陌生,蛋糕款式精緻、口味繁多,更有迷你尺寸供應🫢非常適合長期都話要瘦身減肥嘅我~🎂伯爵夫人($65)蛋糕口感濕潤綿密,鬆軟無比💋食落帶有濃郁而不苦澀嘅伯爵茶香,配搭清新檸檬啫喱🍋每啖都充滿幸福感💕▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲

🎂伯爵夫人($65)

外賣自取
每次經過都會忍唔住望下睇下有咩新口味最鍾意係佢既細size岩哂自己一個自私食 • 氹下自己開心·位於觀塘APM既LA Familie餐廳有多間分店 · 隨時隨地誘惑你主打既戚風蛋糕 ·鬆軟而濕潤而且造型口味都好討人歡心仲會因季節而推出當造口味今次選左4款唔同口味既蛋糕法式檸檬撻($65)造型非常精緻 · 上面擺放著檸檬卡士撻果凍酸酸甜甜 · 口感很滑嫩非常清爽refreshing 既蛋糕日本白桃($65)細細個蛋糕用上半個白桃 用料十足 · 香甜細膩大甲香芋黑糖麻糬($65)紫色蛋糕非常吸晴上用加左香芋泥 · 令香芋味道更明顯中間既忌廉加入黑糖麻薯煙煙韌韌之餘 · 增加番蛋糕既香甜感伯爵夫人($65)蛋糕面舖滿檸檬啫喱以連鎖店黎講 · 佢地伯爵茶做得好出色茶香濃郁而不苦澀 配埋啫喱食 · 有啲似檸檬茶既感覺
每次經過都會忍唔住望下
主打既戚風蛋糕 ·鬆軟而濕潤
而且造型口味都好討人歡心
仲會因季節而推出當造口味

今次選左4款唔同口味既蛋糕

法式檸檬撻($65)
造型非常精緻 · 上面擺放著檸檬卡士撻果凍
酸酸甜甜 · 口感很滑嫩
非常清爽refreshing 既蛋糕

日本白桃($65)
細細個蛋糕用上半個白桃
用料十足 · 香甜細膩

大甲香芋黑糖麻糬($65)
紫色蛋糕非常吸晴
上用加左香芋泥 · 令香芋味道更明顯
中間既忌廉加入黑糖麻薯
煙煙韌韌之餘 · 增加番蛋糕既香甜感

伯爵夫人($65)
蛋糕面舖滿檸檬啫喱
以連鎖店黎講 · 佢地伯爵茶做得好出色
茶香濃郁而不苦澀
配埋啫喱食 · 有啲似檸檬茶既感覺

2022-10-18 929 瀏覽
la famille 依個品牌出既蛋糕,真係好睇又好食,仲有好多唔同既口味。依款伯爵夫人蛋糕,首先面個part,係一種甜中帶酸既檸檬味,中間個part就有點似檸檬茶既味道,再食深啲既部份,就是一種伯爵茶味,伯爵茶味濃而回甘,整體來說,酸甜而回甘,層次感好出😊😊😊
la famille

依個品牌出既蛋糕,
真係好睇又好食,
仲有好多唔同既口味。

依款伯爵夫人蛋糕,
首先面個part,
係一種甜中帶酸既檸檬味,
中間個part就有點似檸檬茶既味道,
再食深啲既部份,
就是一種伯爵茶味,
伯爵茶味濃而回甘,
整體來說,
酸甜而回甘,
層次感好出😊😊😊

2022-09-29 734 瀏覽
⋆⁺₊⋆. La Famille..這次想介紹戚風蛋糕專賣店,她們的蛋糕最大的特色是口感鬆軟,糕體裡充滿空氣而爽口細緻。ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)日本蜜桃味我超愛水蜜桃的香氣,又不是間間蛋糕店做,上面一大圈日本產水蜜桃多汁,連下面的粉色糕體也都有清香的水蜜桃味。檸檬塔味檸檬塔味的頂端是很重的檸檬味乳化泡沫,味道偏酸搭配中心的甜奶油可以中和酸味,糕體可以吃到一粒粒的檸檬皮,檸香十足,是油膩飯後甜點的好選擇( ˊᵕˋ*)蜜柑味上面有一橢圓乳化泡沫,吃起來是蜜柑的口味,蜜柑給足了不下十粒,糕體也加入蜜柑汁去製作。開心果味外皮是開心果醬與果仁製作的巧克力脆皮,包裹著開心果味的糕體,整體味道偏甜。(*´꒫`*).⌫ La Famille (觀塘)觀塘觀塘道418號創紀之城五期 APM 大堂高層 5 號舖.#觀塘咔嚓.

⋆⁺₊⋆

La Famille

日本蜜桃味

檸檬塔味

蜜柑味

開心果味

⌫ La Famille (觀塘)
觀塘觀塘道418號創紀之城五期 APM 大堂高層 5 號舖
#觀塘咔嚓
每次臨時臨急先醒起要買birthday cake又或者人少少食唔哂原個大蛋糕但都想切返個靚靚生日蛋糕打個卡慶個生我都會即刻諗起La Famille 既petite cake因為一個2-3人share 其實都好夠價錢相宜 仲好見得人添 CP值高.《大甲香芋黑糖麻糬》💜戚風蛋糕好鬆軟 內藏大甲香芋忌廉 所以大甲香芋味道香濃突出 仲一次過食到兩款口感最驚喜係中心有黑糖麻糬 煙煙韌韌.《沖繩黑糖栗子蒙布朗》🤎小小一個蛋糕 賣相都顯亮麗矜貴綿密細滑既栗子蓉 係用左優質日本秋栗同法國栗子製成包住中間沖繩黑糖戚風蛋糕 甜而不膩.《香濃開心果》💚外層脆皮朱古力加入了開心果醬同真開心果仁 甜得黎帶果仁香戚風蛋糕亦用上伊朗頂級開心果製作 特別香濃.《伯爵夫人》💛淺黃色造型感覺優雅用上英國伯爵夫人茶葉 比普通伯爵茶既佛手柑香更濃郁檸檬味忌廉 酸酸甜甜 加上茶味果凍粒味道層次相當豐富

每次臨時臨急先醒起要買birthday cake

用上英國伯爵夫人茶葉 比普通伯爵茶既佛手柑香更濃郁
檸檬味忌廉 酸酸甜甜 加上茶味果凍粒
味道層次相當豐富
2022-09-09 502 瀏覽
雖然同事講過呢間啲cake偏甜,但見到個開心果賣相都几吸引,收工就買咗3個mini cake, 同個職員講 分2份,佢哋就分開咗其中一個入細盒,但都係放埋一個紙袋裝!(我分開裝就梗係要畀唔同人啦,你分開又裝埋一袋,我分嚟做咩!)預咗同同事share, 2個人分別各帶走一袋,於是好客氣咁問佢攞多一個紙袋,個職員話:要$1喎! 另一個職員即時喝佢:係$2/個 先啱!🙄 跟住見我哋唔想買袋就冇再理我哋! 有一剎那好想叫佢拆返張單,每一個cake跟一個紙盒一個紙袋!紙袋扮膠袋徵費!紙盒又軟先不論味道如何,呢個價錢,我買crazy pie, 千層蛋糕都可以試多2個好味啦,係唔順路過去駱駝漆先買嚟貪新鮮

紙袋扮膠袋徵費!紙盒又軟

2022-09-09
2022-09-02 520 瀏覽
𝕃𝕒 𝔽𝕒𝕞𝕚𝕝𝕝𝕖每次行過都比佢啲靚靚蛋糕吸引最欣賞就係佢最細細個,岩哂咩味都想試又有選擇困難嘅人😜除左吸睛,食落每個威風蛋糕都好輕盈鬆軟,入口濕潤唔乾😌伯爵夫人 ($64)難得有比較少見嘅lady grey 做蛋糕,點都要試下個樣望落就已經夠哂elegant蛋糕茶味清香,充滿左柑橘同檸檬嘅香氣,面頭仲有果凍粒點綴係清香優雅之選呢😌日本日向夏蜜柑 ($64)面頭鋪滿色澤飽滿嘅蜜柑,仲有金箔點綴添蜜柑嘅香甜配上法式檸檬醬同意式香草奶凍,食落酸酸甜甜,夠哂清新refreshing 🤩果然係夏日之選🏝大甲香芋黑糖麻糬 ($64)蛋糕入面有香芋忌廉加上芋頭顆粒同黑糖麻糬,口感豐富芋頭用左香甜嘅台灣大甲芋頭,麻糬軟糯亦夠香😗香濃開心果 ($67)外層係開心果朱古力脆皮,入面充滿開心果,多重口感加上香濃開心果味,夠哂過癮😆
𝕃𝕒 𝔽𝕒𝕞𝕚𝕝𝕝𝕖
每次行過都比佢啲靚靚蛋糕吸引
最欣賞就係佢最細細個,岩哂咩味都想試又有選擇困難嘅人😜
除左吸睛,食落每個威風蛋糕都好輕盈鬆軟,入口濕潤唔乾😌

伯爵夫人 ($64)
難得有比較少見嘅lady grey 做蛋糕,點都要試下
個樣望落就已經夠哂elegant
蛋糕茶味清香,充滿左柑橘同檸檬嘅香氣,面頭仲有果凍粒點綴
係清香優雅之選呢😌
伯爵夫人

日本日向夏蜜柑 ($64)
面頭鋪滿色澤飽滿嘅蜜柑,仲有金箔點綴添
日本日向夏蜜柑

大甲香芋黑糖麻糬 ($64)
蛋糕入面有香芋忌廉加上芋頭顆粒同黑糖麻糬,口感豐富
芋頭用左香甜嘅台灣大甲芋頭,麻糬軟糯亦夠香😗
大甲香芋黑糖麻糬

香濃開心果 ($67)

伯爵夫人
日本日向夏蜜柑
大甲香芋黑糖麻糬
一直想要打卡超人氣的La Famille😻分店越開越多,可見開業以來一直人氣不減。常見的戚風蛋糕一般以一大個售賣,而店內主打的10cm迷你蛋糕就最適合1-2人享用~本來想吃夏日限定的赤肉蜜瓜,可惜最後一件被前面一位顧客買走了🤧-🎈日本向夏蜜柑 ($64)小編最最最推薦的一款味道!表面舖滿清甜的蜜柑,用一點金箔點綴。而中間的奶油中隱藏了一層檸檬奶油。酸酸甜甜的味道大大減輕油膩感~-🎈英國伯爵茶 ($58)伯爵茶蛋糕充滿茶的清香,表面的奶油有伯爵茶味和原味。加上一顆精緻的馬卡龍,拍照超好看😻-🎈日本白桃 ($64)沒有人會不喜歡香甜的白桃吧🍑 蛋糕表面放上大半個白桃,加上櫻花造型的朱古力裝飾片。立即令人想起日本了🇯🇵-🎈焦糖完熟香蕉 ($58)鬆軟的香蕉蛋糕配上焦糖奶油,表面放上兩粒朱古力脆脆。香蕉味道非常出眾~-🎀總括而言🎀不論打卡值和味道都不錯,蛋糕超鬆軟!

🎈日本向夏蜜柑 ($64)

🎈英國伯爵茶 ($58)

🎈日本白桃 ($64)

🎈焦糖完熟香蕉 ($58)

🎀總括而言🎀

不論打卡值和味道都不錯,蛋糕超鬆軟!

2022-07-17 227 瀏覽
法式蛋糕🍰影相打卡好靚,而且好好食嘅本地蛋糕🍰係好精緻好注意細節戚風蛋糕,配合香港人口味,唔似外國果啲咁死甜。幾款蛋糕嘅設計同裝飾都好靚,有種藝術品嘅感覺,下次都會再試佢地其他口味嘅蛋糕!
法式蛋糕🍰
影相打卡好靚,而且好好食嘅本地蛋糕🍰
在父親節,怎麼能錯過感謝父親一整年的辛勞的機會呢?所以父親節蛋糕絕對是父親節必須品之一😂所以今日去APM買咗幾款不同口味嘅戚風蛋糕,同屋企人一齊開心Share!🎂La Famille嘅戚風蛋糕食落輕盈鬆軟,而且款款都十分IGable#大甲香芋黑糖麻糬 💜以香濃台灣大甲芋頭製成,而蛋糕中也有芋頭顆粒,口感不錯😂#香濃開心果 💚 以開心果口味嘅朱古力外層包住開心果味蛋糕#英國伯爵茶 🤍 淡淡茶香,不會太甜!最能食到戚風蛋糕嘅淡淡口感#沖繩黑糖栗子 🤎鐘意栗子又點可以錯過滿滿栗子蓉塔,加埋沖繩黑糖甜味不錯

#香濃開心果 💚 以開心果口味嘅朱古力外層包住開心果味蛋糕
2022-06-17
2022-06-17 236 瀏覽
/ /超人氣迷你蛋糕🎂細細個啱哂2個人嘅份量😆😆今次試咗4款口味( ´▽`)蛋糕好鬆軟仲超濕潤!值得一試!🌰香濃開心果外層係開心果朱古力脆脆仲有開心果忌廉🤩🤩🍑日本白桃呢個相對比較淡味,食落唔會太甜🍫雙重朱古力呢個#朱古力控 必叫‼️真係超濃郁嘅朱古力,食落仲好滑☕榛子咖啡呢個係我最愛,咖啡同榛子真係絕配咖啡味超濃烈,食落較甜📍 La Famille (觀塘)觀塘觀塘道418號創紀之城五期 APM 大堂高層 5 號舖#香港美食 #打卡蛋糕 #蛋糕 #慶生蛋糕 #咖啡控 #慶生 #紀念日
/ /
超人氣迷你蛋糕🎂
細細個啱哂2個人嘅份量😆😆
今次試咗4款口味( ´▽`)蛋糕好鬆軟
仲超濕潤!值得一試!

🌰香濃開心果
外層係開心果朱古力脆脆
仲有開心果忌廉🤩🤩

🍑日本白桃
呢個相對比較淡味,食落唔會太甜

🍫雙重朱古力
呢個#朱古力控 必叫‼️
真係超濃郁嘅朱古力,食落仲好滑

☕榛子咖啡
呢個係我最愛,咖啡同榛子真係絕配
咖啡味超濃烈,食落較甜

📍 La Famille (觀塘)
觀塘觀塘道418號創紀之城五期 APM 大堂高層 5 號舖

• 榛子咖啡
2022-06-16 188 瀏覽
La Famille 一出大甲香芋黑糖麻糬蛋糕時就一直好想試,但剛剛出個時好似係得生日蛋糕size..由於太大個所以就一直無買到,最後就不了了之。.早排行過La Famille見到有出細件size(可能已經出咗好耐?😂因為一直無留意)睇到有細件立即心心眼😍但因為幾次行過都係食飽左唔想再食其他野,所以一直拖到今日先有機試到!!!.坊間比較少見香芋蛋糕,對於香芋控既我對佢寄予厚望,可能係我太高期望,所以無我想像中甘好食,蛋糕有淡淡香芋味,上層同中間有芋泥cream,配埋蛋糕一齊唔錯!中間部分有黑糖麻糬,Q彈煙韌,不過略嫌黑糖有點甜,但整體都不錯。

𝘨𝘦𝘵𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘮𝘺𝘴𝘦𝘭𝘧 𝘴𝘰𝘮𝘦 𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘵𝘳𝘦𝘢𝘵𝘴 𝘵𝘰 𝘳𝘦𝘤𝘩𝘢𝘳𝘨𝘦 𝘢 𝘣𝘪𝘵 𝘪𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘮𝘪𝘥𝘥𝘭𝘦 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘦𝘹𝘩𝘢𝘶𝘴𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘸𝘦𝘦𝘬 🥵𝘵𝘩𝘦𝘪𝘳 𝘴𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘱𝘦𝘵𝘪𝘵 𝘤𝘩𝘪𝘧𝘧𝘰𝘯 𝘤𝘢𝘬𝘦𝘴 𝘢𝘳𝘦 𝘢𝘭𝘸𝘢𝘺𝘴 𝘵𝘰𝘱 𝘪𝘯 𝘮𝘺 𝘵𝘰-𝘱𝘪𝘤𝘬 𝘥𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵 𝘭𝘪𝘴𝘵 𝘸𝘩𝘦𝘯𝘦𝘷𝘦𝘳 𝘪 ’𝘮 𝘤𝘳𝘢𝘷𝘪𝘯𝘨 𝘧𝘰𝘳 𝘴𝘰𝘮𝘦𝘵𝘩𝘪𝘯𝘨 𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵𝘢𝘱𝘱𝘦𝘢𝘳𝘪𝘯𝘨 𝘤𝘶𝘵𝘦 𝘪𝘯 𝘴𝘪𝘻𝘦, 𝘵𝘩𝘦𝘺 𝘢𝘳𝘦 𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵𝘭𝘺 𝘥𝘦𝘴𝘪𝘨𝘯𝘦𝘥 𝘦𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘧𝘰𝘳 𝘵𝘩𝘦 𝘨𝘳𝘦𝘦𝘥𝘺 𝘰𝘯𝘦𝘴 (𝘢𝘬𝘢. 𝘮𝘦)𝘪 𝘤𝘢𝘯 𝘢𝘭𝘸𝘢𝘺𝘴 𝘴𝘩𝘢𝘳𝘦 𝘢𝘮𝘰𝘯𝘨 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘧𝘢𝘮𝘪𝘭𝘺 𝘸𝘩𝘪𝘭𝘦 𝘵𝘳𝘺𝘪𝘯𝘨 𝘴𝘦𝘷𝘦𝘳𝘢𝘭 𝘰𝘧 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳𝘴 (𝘵𝘩𝘦𝘺 𝘢𝘭𝘴𝘰 𝘥𝘰 𝘳𝘦𝘨𝘶𝘭𝘢𝘳 / 𝘭𝘢𝘳𝘨𝘦 𝘴𝘪𝘻𝘦 𝘤𝘢𝘬𝘦𝘴 𝘸𝘩𝘪𝘤𝘩 𝘢𝘳𝘦 𝘯𝘪𝘤𝘦 𝘧𝘰𝘳 𝘭𝘢𝘳𝘨𝘦 𝘨𝘳𝘰𝘶𝘱 𝘤𝘦𝘭𝘦𝘣𝘳𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯𝘴 𝘰𝘳 𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘭 𝘰𝘤𝘤𝘢𝘴𝘪𝘰𝘯𝘴 !)𝘵𝘩𝘦𝘪𝘳 𝘤𝘩𝘪𝘧

𝘵𝘩𝘦𝘪𝘳 𝘤𝘩𝘪𝘧𝘧𝘰𝘯 𝘪𝘴 𝘴𝘰𝘧𝘵 𝘢𝘯𝘥 𝘧𝘭𝘶𝘧𝘧𝘺 ; 𝘵𝘰𝘱𝘱𝘦𝘥 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘵𝘶𝘧𝘧𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺 𝘣𝘶𝘵 𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘏𝘰𝘬𝘬𝘢𝘪𝘥𝘰 𝘸𝘩𝘪𝘱𝘱𝘦𝘥 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮, 𝘸𝘰𝘶𝘭𝘥𝘯’𝘵 𝘣𝘦 𝘵𝘰𝘰 𝘴𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘰𝘷𝘦𝘳𝘢𝘭𝘭, 𝘲𝘶𝘪𝘵𝘦 𝘢 𝘳𝘪𝘨𝘩𝘵 𝘱𝘰𝘳𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘵𝘰 𝘴𝘦𝘳𝘷𝘦 𝘢𝘴 𝘢 𝘢𝘧𝘵𝘦𝘳-𝘥𝘪𝘯𝘯𝘦𝘳 𝘥𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵🤰🏻(𝘯𝘰𝘵 𝘨𝘶𝘪𝘭𝘵𝘺 𝘢𝘵 𝘢𝘭𝘭 🫣)

𝘪 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘰𝘯𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘳𝘦𝘤𝘰𝘮𝘮𝘦𝘯𝘥 𝗧𝗮𝗿𝗼 𝗮𝗻𝗱 𝗯𝗹𝗮𝗰𝗸 𝘀𝘂𝗴𝗮𝗿 𝗺𝗼𝗰𝗵𝗶 𝘵𝘩𝘦 𝘮𝘰𝘴𝘵, 𝘯𝘰𝘵 𝘰𝘯𝘭𝘺 𝘣𝘦𝘤𝘢𝘶𝘴𝘦 𝘪 𝘸𝘢𝘴 𝘢 𝘣𝘪𝘨 𝘧𝘢𝘯 𝘰𝘧 𝘮𝘰𝘤𝘩𝘪, 𝘣𝘶𝘵 𝘸𝘢𝘴 𝘢𝘭𝘴𝘰 𝘥𝘦𝘦𝘱𝘭𝘺 𝘪𝘮𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴𝘦𝘥 𝘣𝘺 𝘵𝘩𝘦 𝘵𝘩𝘪𝘤𝘬𝘯𝘦𝘴𝘴 𝘰𝘧 𝘛𝘢𝘪𝘸𝘢𝘯 𝘋𝘢𝘪 𝘑𝘪𝘢 𝘵𝘢𝘳𝘰’𝘴 𝘢𝘳𝘰𝘮𝘢 💜

𝗧𝗮𝗿𝗼 𝗮𝗻𝗱 𝗯𝗹𝗮𝗰𝗸 𝘀𝘂𝗴𝗮𝗿 𝗺𝗼𝗰𝗵𝗶 $𝟲𝟰
𝗧𝗮𝗿𝗼 𝗮𝗻𝗱 𝗯𝗹𝗮𝗰𝗸 𝘀𝘂𝗴𝗮𝗿 𝗺𝗼𝗰𝗵𝗶

𝗛𝗮𝘇𝗲𝗹𝗻𝘂𝘁 𝘀𝘂𝗺𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗰𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 $𝟱𝟴
𝗛𝗮𝘇𝗲𝗹𝗻𝘂𝘁 𝘀𝘂𝗺𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗰𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲

𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗯𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 $𝟱𝟴
𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗯𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮

𝘱.𝘴. 𝘵𝘩𝘦𝘺 𝘥𝘰 𝘩𝘢𝘷𝘦 𝘣𝘳𝘢𝘯𝘤𝘩𝘦𝘴 𝘢𝘭𝘭 𝘢𝘤𝘳𝘰𝘴𝘴 𝘵𝘩𝘦 𝘥𝘪𝘴𝘵𝘳𝘪𝘤𝘵𝘴, 𝘩𝘪𝘨𝘩𝘭𝘺 𝘢𝘤𝘤𝘦𝘴𝘴𝘪𝘣𝘭𝘦!

𝗧𝗮𝗿𝗼 𝗮𝗻𝗱 𝗯𝗹𝗮𝗰𝗸 𝘀𝘂𝗴𝗮𝗿 𝗺𝗼𝗰𝗵𝗶
𝗛𝗮𝘇𝗲𝗹𝗻𝘂𝘁 𝘀𝘂𝗺𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗰𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲
有時男友生日時想買蛋糕,但又驚2個人食唔曬會好浪費,結果陪佢渡過嘅2個生日,佢只食過一杯插上蠟燭嘅甜品(笑)⋯嚟緊生日,終於可以買返個似樣啲嘅二人份量蛋糕賀一賀佢!一直知道 呢間有勁多款口味嘅蛋糕,但估唔到淨係細細個嘅chiffon cake都有成15款咁多,去到真係企喺度揀咗好耐,結果買咗4個返屋企。屋企4個人食完飯,都可以KO曬呢4個細蛋糕🤘🏻✨✍🏻 / 焦糖完熟香蕉▪️價錢:HK$58▪️美味指數:♥♥♥♥♥好香濃嘅香蕉味,甜度適中,蛋糕十分鬆軟,重點推薦!蛋糕面仲有紅莓同朱古力,yum yum👍🏻✨✍🏻 / 法國玫瑰▪️價錢:HK$58▪️美味指數:♥♥♥♥♡玫瑰味好清香啊~仲有層mousse,面頭有一串3粒酸酸哋嘅小紅莓(?),鐘意玫瑰花香嘅唔好錯過🌹✨✍🏻 / 桂香玄米綠茶▪️價錢:HK$58▪️美味指數:♥♥♥♥♡呢個係期間限定,綠茶味好濃,而且仲有層mousse,想試呢款嘅要快手喇🍵✨✍🏻 / 英國伯爵茶▪️價錢:HK$58▪️美味指數:♥♥♥♥♥茶味雖不及上面個綠茶味重,但依然好香,個人比較喜歡伯爵茶香!面頭亦有一粒藍莓同朱古力味嘅macaron,呢粒macaron好加分,仲畀我獨食

✍🏻 / 焦糖完熟香蕉
▪️美味指數:♥♥♥♥♥

✍🏻 / 法國玫瑰
▪️美味指數:♥♥♥♥♡

✍🏻 / 桂香玄米綠茶
▪️美味指數:♥♥♥♥♡

✍🏻 / 英國伯爵茶
▪️美味指數:♥♥♥♥♥
茶味雖不及上面個綠茶味重,但依然好香,個人比較喜歡伯爵茶香!面頭亦有一粒藍莓同朱古力味嘅macaron,呢粒macaron好加分,仲畀我獨食咗🤭✨
2022-05-11
  • 焦糖完熟香蕉
2022-05-14 141 瀏覽
適逢朋友係4月尾生日,最近有好多人推薦la famille嘅蛋糕🎂呢間蛋糕店賣嘅蛋糕size唔大,提供唔同口味,包括有桃、伯爵茶、榛子咖啡等等,價錢亦都合宜,適合一啲食細細件蛋糕就飽嘅朋友。約左2個壽星係觀塘食放題慶祝,所以去apm 買左栗子同開心果味道嘅蛋糕。開心果同栗子蓉嘅味道好出,但稍有偏甜,日常比較少見有開心果口味嘅蛋糕,同埋見到玻璃櫃入面得返兩件,朋友又鍾意開心果,所以第一時間揀咗先。另外加錢可以有一塊生日牌,店員仲會幫手寫生日字。👍🏻

另外加錢可以有一塊生日牌,店員仲會幫手寫生日字。👍🏻
2022-04-20
$100 (其他)
  • 法國玫瑰