2019-11-07 53 瀏覽
今日同朋友去左尖沙咀K11,經過依間蛋糕,即刻心心比櫥窗入面細細件又精緻既蛋糕吸引入左,件件既賣相到好靚,仲有好多種既口味,搞到我好困擾,所以最後買左三種口味,細細件兩個人到食到既期間限定既沖繩菠蘿完熟香蕉上面就鋪左好多既菠蘿粒啫喱,而蛋糕就係用左戚風蛋糕既製法,所以蛋糕質地好鬆軟,中間再混入香蕉既幕斯,菠蘿既酸同香蕉既甜,撞埋一齊又幾好食宇治抺茶味抹茶味好夠,甘香而唔澀,蛋糕同樣鬆軟,中間係香濃既牛奶忌廉,蛋糕入口即溶,抺茶迷一定鐘意到我最鐘意雙重朱古力味朱古力味香濃,仲有d朱古力既脆脆,口感豐富,中間係朱古力忌廉,最鐘意係仲有d酒味,令到件蛋糕唔會太膩,最搞笑中間仲夾住粒麥提莎Tim
今日同朋友去左尖沙咀K11,

件件既賣相到好靚,

仲有好多種既口味,搞到我好困擾,

所以最後買左三種口味,細細件兩個人到食到既
期間限定既沖繩菠蘿完熟香蕉

宇治抺茶味

到我最鐘意雙重朱古力味

2019-11-06 48 瀏覽
#香印青提戚風蛋糕🍇香印青提新鮮香甜😍蛋糕鬆軟 食落好香香印提子既甜味味道方面係一種好清新既甜 唔係假甜味⚠️期間限定產品 想試就快啲行動💰$60CP值:😋😋😋😋😋😋😋😋/10 follow me on ig @dessert.hung for more甜品食評

#香印青提戚風蛋糕🍇

甜品食評
香印青提戚風蛋糕
香印青提戚風蛋糕
2019-11-05 47 瀏覽
一向都不太喜歡吃戚風蛋糕,覺得跟海棉蛋糕差不多沒有什麼特別。不過最近聽同事提起La Famille的好好吃,我當然要去試試啦😋每款蛋糕的賣相都很吸引,最後在心大心細的情況下選了三個口味。戚風蛋糕質感非常軟熟,而且口感濕潤,一點也沒有乾淨淨的感覺☺️☺️身為朱古力控的我其中一個當然選雙重朱古力🍫 朱古力戚風蛋糕不算很重朱古力味,但味道剛好,因為入面有超濃的朱古力cream。上面還有脆脆的朱古力蛋糕,連朱古力牌都是用朱古力做的。玫瑰紅桑荔枝~ 最意想不到的好味💕💕 玫瑰味道濃郁,荔枝cream味道清甜,整體感覺很清新開胃又不甜不膩。日本白桃~ 蜜桃肉很香甜,北海道鮮忌廉輕盈而不膩,不過蛋糕的桃味不算很出。

玫瑰紅桑荔枝~ 最意想不到的好味💕💕

同媽咪去酒店食下午茶就食得多,喺屋企食就真係第一次🤪!食港女下午茶,梗係唔小得靚靚蛋糕,之前成日經過都覺得La Famille既蛋糕超靚,的的骰骰咁好吸引,今次終於可以試下喇🍰。-沖繩菠蘿完熟香蕉 $60K11既門市限定味道,其他分店無得買架。蛋糕面上佈滿沖繩菠蘿粒🍍,中間係香蕉味Mousse,質感好香滑。兩隻味道都岩岩好,唔會太搶,好清新😋。-宇治抹茶椰香 $60本身以為表面個層只係一層普通既抹茶Cream,原來係脆皮黎,幾特別。抹茶味濃厚,帶少少回甘;入面係淡淡既椰子香忌廉,同質感好Soft既戚風蛋糕一齊食好夾🥰。-雙重朱古力 $54上面嘅朱古力脆脆好有口感,朱古力忌廉戚風蛋糕入口輕盈,帶微微酒香🍾。好欣賞La Familie選用既忌廉係北海道鮮忌廉,甜而不膩❤️,仲有少少流心效果添。-英國伯爵茶 $54上面有朱古力味Mini Maroon同伯爵茶味忌廉,食之前已經聞到濃郁既伯爵茶香氣,入口果然冇令人失望,係濃濃既伯爵茶味😭,香得黎又無茶澀味,不愧係La Famille嘅招牌之一🤩。-紅桑莓荔枝巴伐利亞 $49第一次食唔知食咩味好,店員推介我食紅桑莓荔枝。上層啫喱入面有食用花🌹、紅桑

沖繩菠蘿完熟香蕉 $60

宇治抹茶椰香 $60

雙重朱古力 $54

英國伯爵茶 $54

紅桑莓荔枝巴伐利亞 $49
第一次食唔知食咩味好,店員推介我食紅桑莓荔枝。上層啫喱入面有食用花🌹、紅桑莓同雜果,下層係Mousee。入口酸酸甜甜,好清新👅,不過買左真係要快啲食,因為好快溶😆!
2019-11-02 142 瀏覽
甜品,信義妹從來都唔會嫌多,深信甜品能平衡情緒,仲可以帶俾你脂肪~~~哈哈 ~~~ 不過食完咁開心,有脂肪咪有脂肪囉怕咩啫~~~ 工作經過K11,遠處就已經見到有人排隊啦~~~信義妹都去湊下熱鬧先。被精美既蛋糕吸引了~~~ 色彩繽紛以花入饌,時令水果果仁入饌都有。大細亦有不同選擇。 沖繩菠蘿完熟香蕉 $60 信義妹一直都掛住沖繩,當地的菠蘿香甜味美,一試難忘。既然呢度有得食就梗係要一試啦~~ 呢個款式仲係只有K11門巿限定。 蛋糕軟綿細滑,絲一般輕柔。味道帶 著濃濃的香蕉香甜,配上面層厚厚的菠蘿蓉和香蕉慕絲,甜蜜味升級。 日本柚子 $54 蛋糕帶著果仁味,配上柚子皮,令到口感味覺升級。味道清新,又不會太甜。喜歡清新柚子既記得要揀。蛋糕面鋪上不同的莓,更添不同酸甜度,增加清新感覺,不愧為人氣精選。 盛莓藍蝶 $54 優雅紫色,已令人著迷。蛋糕鬆軟輕綿,一試難忘。配上紅莓醬,莓果做點綴,更似女性專享的一樣。 日本柚子巴伐利亞 $49 一見傾心的巴伐利亞。水果靚花入饌,配上慕絲,完全一試傾心。清新柚子慕絲帶有少少柚皮,不苦澀,還帶出柚子的甜味。水果花層啫喱,有莓果,配上

沖繩菠蘿完熟香蕉 $60

日本柚子 $54

盛莓藍蝶 $54

日本柚子巴伐利亞 $49
一見傾心的巴伐利亞。水果靚花入饌,配上慕絲,完全一試傾心。清新柚子慕絲帶有少少柚皮,不苦澀,還帶出柚子的甜味。水果花層啫喱,有莓果,配上花香,更令大家著迷。

西瓜玫瑰巴伐利亞 $45
說實話。。。。西瓜,信義妹多數都係就咁食。。。入饌。。。真係第一次。但咁靚,一於試下啦~~西瓜配玫瑰,兩個好似無關,除咗大家都係紅色。。。。。都好似拉唔埋咁。
結果, 原來西瓜入饌係如此好味,西瓜味唔會似藥水味,真正的西瓜香甜全集。   配上玫瑰花香啫喱有種相逢恨晚的感覺。

店員話本身巴伐利亞係有9種味道架。信義妹下午2點到既時候得番3種味,仲係每款味得番一至兩件。所以大家想食就一定要早啲去買啦!

地址: 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B102B號鋪

信義藍星札記
2019-10-30
下午茶
2019-10-31 158 瀏覽
今日逛新商場 K11 musea, 見到la famille 開咗分店。 佢係近年本地崛起 的知名餅店,主打戚風蛋糕(Chiffon Cake),即雪芳蛋糕。 眾多名媛藝人對佢嘅出品都趨之若望!佢嘅蛋糕款式眾多,每件都會用玻璃罩保濕,防止蛋糕在雪櫃,因吹乾而變硬!想得非常週到和細心,可見對質素認真的態度!由於時間關係,買了小蛋糕外賣與家人分享!濃厚雙重朱古力由不同濃度的朱古力混製而成, 冧酒混入朱古力忌廉,再注入蛋糕中央,令朱古力更加濃郁香醇! 蛋糕上放置朱古力威化,鬆脆爽口!英國伯爵茶用英國的伯爵茶葉製作,戚風蛋糕鬆軟輕盈 滲透淡淡伯爵茶的芳香,加上著名北海道Nakazawa鮮忌廉,其絲滑程度,令人一試難忘 !皇牌士多啤梨新鮮士多啤梨,酸甜清新。係寶貝女嘅至愛, 瞬間吃了半個蛋糕!士多啤梨配上鮮忌廉係完美組合,用來製作戚風蛋糕 ,甜而不膩,令人感覺沒有負擔,越食越多!

濃厚雙重朱古力
雙重朱古力

雙重朱古力
2019-10-31 39 瀏覽
那是一個不尋常的K11傍晚,陪3個外地朋友shopping,可卻因為有集會的緣故,商場除了少數幾家食肆還有呢間甜品屋 la famille是開門的,其他舖頭包括超市亦都已閂門。亦因為咁,與la famille 結下緣份,色彩繽紛的蛋糕在當日格外吸晴,令我哋駐足,但朋友擔心交通問題要趕返酒店,故約好第二日再來買嘢同埋一定要揀返幾件蛋糕來奬勵自已,大家都知女仔有第二個胃,就係『甜品』胃吖,哈哈哈。生果中至爱之一係菠蘿,咁有『沖繩菠蘿完熟香蕉』蛋糕當然係我首選,果然没有令我失望,鬆軟的蛋糕加上細細粒菠羅肉同埋香蕉,特别得來又清新。『宇治抹茶椰香』蛋糕色彩鮮豔,綠色又係和平的顏色,咁就寄意香港早日平和,返去六月份之前的繁榮昌盛,人人笑口常開。『日本白桃』蛋糕係朋友至爱,眾所周知日本白桃世界知名,鮮甜多汁係必須嘅,整成蛋糕仍然keep住鮮甜,加埋細膩的cream真係唔錯吖。

• 沖繩菠蘿完熟香蕉
2019-10-30 58 瀏覽
🐷🐷🐷🐷其實想試佢嘅巴伐利亞好耐㗎啦,第一次見到嘅時候已經俾佢嘅賣相吸引左🥺 覺得非常港女非常啱自己🤣 今次終於試到!▪️ 荔枝紅桑苺巴伐利亞呢個甜品主要分上層嘅果凍,同下層嘅慕絲。果凍入面加咗幾種berries同花瓣,食落去酸酸甜甜帶有少少花香味,好特別♥️▪️ 北海道芝士巴伐利亞呢種口味嘅巴伐利亞行香甜路線,下面嘅慕絲帶有香滑既芝士味,濃郁香醇😍▪️ 香草意式奶凍蛋糕同上面個巴伐利亞一樣行芝士控既路線,所以亦係入面我最鐘意既兩個🥰 濃濃既奶香味,甚至比好多出面食既奶凍更香!▪️ 香印葡萄蛋糕呢個蛋糕則係走清新路線,我媽媽讚不絕口,覺得蛋糕鬆軟而且忌廉唔會太甜,可以話食完唔會咁有邪惡感🤔▪️ 瀨户內蜂蜜檸檬蛋糕對有馬卡龍喺上面既蛋糕我既印象已經加左好多分,實在太鐘意食馬卡龍!又係一個行清新路線既蛋糕,比走葡萄多左份蜂蜜既清甜。▪️ 英國伯爵茶蛋糕🔸Overall (~$400)📍La Famille (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B102B號鋪
🐷🐷🐷🐷
▪️ 荔枝紅桑苺巴伐利亞

▪️ 北海道芝士巴伐利亞

▪️ 香草意式奶凍蛋糕

▪️ 香印葡萄蛋糕

▪️ 瀨户內蜂蜜檸檬蛋糕

▪️ 英國伯爵茶蛋糕

🔸Overall (~$400)
📍La Famille (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館B1樓B102B號鋪
2019-10-29 959 瀏覽
La Famille Petit Chiffon CakeLa Famille started small at Tai Hang in 2014 and now has 5 stores locating in HK island and Kowloon. Beautifully displayed, we had a very hard time choosing which cake because we want it all! Finally we decided Pistachio chiffon, K11 limited offer Okinawa pinapple & banana chiffon cakes and a Japanese peach bavarois. The chiffon cake is soft, airy, moist and fluffy. From their web I also learned that they use Hokkaido Nakazawa fresh cream in all their cakes.The c
La Famille Petit Chiffon Cake

The crushed Okinawa Pinapple pieces on top gives a distinct flavor. Fresh Hokkaido cream filled the middle with perfect consistent. The banana whipped cream is dense and stablised but not overly sweet.

The Pistachio chiffon cake is full of ground pistachio nuts. Love the strawberries on top are not coated in heavy syrup. Again the middle are filled with fresh milk cream!

Lastly, the eye-catchy donut shape bavarois. Impressive fresh japanese diced peaches, strawberries and edible flowers with isinglass coating. Perfect with black coffee.

La Famille chiffon cakes are luscious desserts you must try!
2019-10-29 115 瀏覽
今日跟朋友經過k-11見到好多色彩繽紛既戚風蛋糕!細細個幾kawaii,所以就買左幾款味道品嘗一下!沖繩菠蘿🍍完熟香蕉 $60: K11專門店限定口味,蛋糕面舖滿沖繩菠蘿🍍蓉,十分香甜美味,而中間夾有香蕉糕,質地軟熟香滑浸透出濃郁既香蕉味,而切開中間有層cream,夾埋蛋糕一齊食可中和一下!玫瑰🌹紅桑荔枝 $60: 本人喜愛玫瑰🌹的味道,所以見到玫瑰🌹配紅桑荔枝味道應該會幾特別,蛋糕面有香滑cream加上幾瓣玫瑰花,再配上紅桑莓更加有睇頭,玫瑰+荔枝蛋糕口味清新,很易入口,食完一啖會愛上那玫瑰🌹香味!盛莓藍蝶 $54:蛋糕上有藍莓、士多啤梨、還有幾粒紅果子,襯托得非常名貴,食落不太甜有好香的藍莓蛋糕味道,cream也非常滑而且不覺得膩,藍莓對眼好有益處,食多D都唔怕。香濃開心果$65:這個開心果蛋糕很特別,估唔到連開心果都可以做到咁好食的蛋糕,裏面夾左好多碎果粒,還有一些香滑cream ,上面有幾片士多啤梨,酸酸甜甜咁食得開胃,外表平淡但食落有開心果碎粒既口感,真的不錯。👏🏻👏🏻😋+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!

+++++++++++++++
最近經過尖沙咀K-11目光都比la fmille靚靚既蛋糕吸引住,今日襯有朋友生日一次過買多幾件一齊慶祝戚風蛋糕小巧精緻,我哋揀完蛋糕之後,店員將蛋糕擺好,展示俾我哋睇仲用膠紙將蛋糕貼穩係個盒入面,避免蛋糕互相碰撞好似藝術品北海道忌廉芝士巴伐利亞北海道忌廉芝士底層軟滑細膩,芝士未亦相當濃厚,頂層以食用花及水果製成的果凍晶瑩剔透,味道清新怡人💕士多啤梨巴伐利亞亦讓人讚嘆不絕,士多啤梨酸酸甜甜的味道讓人回味無窮,中間嘅口感亦近似士多啤梨慕絲法國玫瑰面層滿佈鮮忌廉和紅桑子、中間還有一朵玫瑰花餅,味道清新得來不會喧賓奪主日本柚子中間嘅忌廉滿嘅柚子清香,戚風蛋糕嘅口感好鬆軟,又唔會甜到好膩。英國伯爵茶忌廉軟滑輕盈,伯爵茶味道蛋糕獨特而又讓人回味。最緊要係呢個蛋糕嘅甜度唔高,可以放心咁食多幾啖,仲有件小馬卡龍

好似藝術品

日本柚子

• 英國伯爵茶
2019-10-28 108 瀏覽
細細個的蛋糕被透明罩罩住,淨係由櫥窗望入去已經覺得好有儀式感。◆Summary◇蛋糕底會黐係盒內,防止蛋糕移位,呢個舉動好貼心🙇🏻‍♀️蛋糕全都鬆軟有彈性,味道天然,又唔會太甜。略略有d乾,可能係我擺左兩個鐘先食 🤭每款蛋糕中間都有滿滿的cream,奶香味濃,食落都幾輕盈,如果更順滑厚重一些,我大概會更中意整體味道都幾唔錯,好啱人少少想食蛋糕又驚太大食唔晒,仲可以試多幾款😌🔅戚風蛋糕好容易變乾,記得盡快食啊⏰或者擺落密實盒保持濕度————————————————————以下口味喜愛程度高至低👇🏻◆法國玫瑰◇HKD54玫瑰味超濃,搭配小紅莓感覺好清新,充滿花香◆日本柚子◇HKD65柚子味好突出,蛋糕加入柚子皮,令成個蛋糕充滿柚子的清香,微微的苦澀感同柚子一模一樣,可惜topping冇柚子肉🤣◆開心果◇HKD54味道依然濃(我詞窮啦),真係會食到開心果碎,突然好似新年食緊堅果盒咁🎍不過呢款蛋糕就比較乾身,如果可以濕潤d會更加好◆日本白桃◇HKD60大大片的白桃好滿足,不過蛋糕的白桃味相比之下就淡左d,可以濃翻d就好啦

◆Summary◇

蛋糕底會黐係盒內,防止蛋糕移位,呢個舉動好貼心🙇🏻‍♀️

🔅戚風蛋糕好容易變乾,記得盡快食啊⏰或者擺落密實盒保持濕度
————————————————————
以下口味喜愛程度高至低👇🏻

◆法國玫瑰◇HKD54
玫瑰味超濃,搭配小紅莓感覺好清新,充滿花香

◆日本柚子◇HKD65
開心果

◆開心果◇HKD54

◆日本白桃◇HKD60
開心果
2019-10-23 314 瀏覽
這個品牌的蛋糕初登陸香港時已很喜歡吃🥰 因忌廉是以日本鮮奶打成,味道清甜而且又幼滑,一啖一口甜甜幸福的滋味。偶然會心思思想再吃,除了必吃的英國伯爵茶口味外,店裡還不時提供時令限定口味。今次我選了兩款限定口味🤤而八月和九月的限定口味是白桃和香印葡萄🍇外賣包裝盒能定形,又有足夠空間,不怕長途車程會令蛋糕變形。先吃日本白桃,清甜爽口,忌廉幼滑,海綿蛋糕入口即溶,一個人吃一整個也不膩。而香印葡萄更具特色,香印葡萄帶微微花香味,香甜可口,海綿蛋糕也帶葡萄味,吸引力大增。而Signature 之一的伯爵茶口味仍然豪不遜色,佛手柑的香味撲鼻配上茶的微苦澀味和香滑忌廉,味道甜而不膩,果然是絕配。這次特別選購一款芒果🥭口味巴划洛亞Bavarois,芒果甜味適中👍🏻,配少量忌廉,怕Heavy的亦可試,水果配上清甜啫喱和鮮花點綴,有水果清甜味,少女系的清緻造型亦很討好!打卡一流而且Size 細細造型又精緻,冧男/女朋友或閨蜜,兩個人慶祝生日、周年紀念最適合🥰

外賣包裝盒能定形,又有足夠空間,不怕長途車程會令蛋糕變形。

香印葡萄

完熟芒果巴划洛亞

打卡一流
2019-10-10
香印葡萄
完熟芒果巴划洛亞
2019-10-21 53 瀏覽
美女生日當然要返個靚靚蛋糕襯返啦,一眾女仕都嚷著要減肥所以生日蛋糕都係影吓相開心吓,於是我就揀咗呢個小小精緻嘅蛋糕。一送上檯壽星女已經嘩嘩聲話好靚,其他女仕見個蛋糕咁細都好似鬆一口氣 🤣🤣🤣蛋糕底層薄薄一片 mousse, 上層啫喱內有靚靚花花,所以 5 個女仕好快咁就消滅咗個蛋糕,除咗味道之外,個蛋糕用嚟影相的確好搶鏡 👍👍👍店員都好貼心問我攞得遠唔遠,需唔需要加冰包比我。

店員都好貼心問我攞得遠唔遠,需唔需要加冰包比我。

日本白桃巴伐利亞
日本白桃巴伐利亞
2019-10-19 183 瀏覽
上次男朋友個家姐生日,見到佢姐夫買左呢個餅店出嘅蛋糕同佢家姐慶祝生日,見到果個蛋糕唔止顏值滿分,而且食完嘅評價都幾唔錯😌今日媽媽生日,我一早整好左個hand made 生日牌,然後特登放工走嚟呢間靚靚蛋糕店買蛋糕,準備番去一家人慶祝生日☺️戚風蛋糕,簡單來講即係我哋平時食嘅雪芳蛋糕🎂 但呢間餅店將呢種蛋糕帶到去另一個層次 — 藝術🎨❗️睇下佢哋啲蛋糕幾靚😍 仲有成十幾廿個款可以揀❣️淨係睇下都覺得好自癒😚細想之下,今日決定揀幾款唔同嘅小蛋糕,因為次次買親一個蛋糕,總會有四分之一個係落垃圾桶😔 因為冇一次係食得晒嘅🙃仲同時可以試啲唔同口味嘅蛋糕添🥰英國伯爵茶 $54賣相💯 呀❣️仲有個迷你馬卡龍放喺面好吸引🤤入口細滑,軟綿綿嘅蛋糕➕忌廉入口即溶☺️蛋糕面頭嘅兩團伯爵茶味cream 茶味香濃亦唔算太甜,幾適合口味唔喜歡太甜嘅朋友💕.士多啤梨巴伐利亞 $49靚到離晒譜❗️有啲唔捨得一夜叉落個去🙈晶瑩啫喱➕軟滑慕絲帶來雙重口感☺️ 食落唔太感覺到食緊花瓣,只係有食啫喱嘅感覺😝底層嘅士多啤梨慕絲亦唔會話好甜~.香濃開心果 $65帶小粒開心果肉嘅戚風蛋糕軟綿鬆軟😍 蛋糕中間嘅忌廉蛋白味香而不膩💕食晒成個都唔覺得

睇下佢哋啲蛋糕幾靚😍

仲有個迷你馬卡龍放喺面好吸引🤤
士多啤梨巴伐利亞 $49

靚到離晒譜❗️有啲唔捨得一夜叉落個去🙈
晶瑩啫喱➕軟滑慕絲帶來雙重口感☺️
食落唔太感覺到食緊花瓣,只係有食啫喱嘅感覺😝
底層嘅士多啤梨慕絲亦唔會話好甜~
香濃開心果 $65

帶小粒開心果肉嘅戚風蛋糕軟綿鬆軟😍
蛋糕中間嘅忌廉蛋白味香而不膩💕
食晒成個都唔覺得漏☺️
士多啤梨果肉都偏甜,唔酸的❣️
雙重朱古力 $54

面層舖上朱古力脆脆小粒,中間仲有粒麥提沙添,真係好「朱古力」丫🥰
同開心果一樣都係中間係忌廉,不過呢一個中間係朱古力忌廉🤓
忌廉嘅朱古力味香濃😋 仲好似食到有啲酒味添,可能加咗啲橙酒落去中和一下朱古力嘅飽滯感,陣酒味唔算話好重,就算本身唔飲酒都可以接受❗️
朱古力控唔可以錯過❣️
  • 雙重朱古力