2022-09-25 110 瀏覽
行過西環地鐵站,見旁邊開了Kome Kushi的新分店。環境好特別,用了雙層玻璃元素,有復古感覺。之前去赤柱玩,都食過呢家新派居酒屋,特別鍾意佢哋嘅串燒😊 睇到佢哋嘅menu, 西環分店食物款式比赤柱好似仲多,有不同嘅刺身,壽司,小食,丼飯,和最招牌的串燒。先上三款小食,炸小池魚,枝豆和鱈魚乾,開開胃😊 推介小池魚,分量不少,又炸得香脆,做小食一流😋 之後食刺身,每款魚生都非常新鮮,朋友好滿意😇串燒點了啲創意款式,波子提豚肉卷和士多啤梨豚肉卷。中間的水果酸酸甜甜,中和豚肉的油膩感。第一次叫雞皮,燒很香脆🤪 最後當然唔少得牛舌,厚身唔硬又肥美。仲叫咗鰻魚飯,用上日本米,飯粒香甜軟糯,鰻魚都算厚身。飲品選擇幾多,我地唔飲酒,就叫左巨峰提子乳酸,香甜清爽。食到最後已經好飽,叫了一客泡芙甜品淺嘗,細細粒,唔會太甜🤪

睇到佢哋嘅menu, 西環分店食物款式比赤柱好似仲多,有不同嘅刺身壽司,小食,丼飯,和最招牌的串燒。

之後食刺身,每款魚生都非常新鮮,朋友好滿意😇

2022-09-25 111 瀏覽
朋友屋企附近開了一間新的日本餐廳,放工約埋去試吓。店舖裝修好靚,走和式風格。聽店員講,佢哋請了一個名設計師設計,行80年代銀座風,顏色柔和舒服。 餐廳有一間玻璃房,見到有一班人預約左喺入邊食嘢,私隱度高啲,傾偈方便又可以打卡😊Bar 台上的雙層玻璃裝飾好有設計感。先點了五點刺身,我食咗拖羅,同埋海膽,兩樣都好新鮮,拖羅入口即溶。再上就係廚師發板12件壽司,睇顏色都知道新鮮,連赤身都好柔軟。食完生就上熟食,這裏串燒選擇好多。本身串燒食材質素不錯,樣樣食物都燒到啱啱好。牛舌唔會硬有彈性,白鱔肥美,煙燻芝士有鹹香。另外非常推介自家制雞肉丸,鬆軟又有口感,香濃醬汁加上蛋漿,更加香嫩。另外叫了high ball,一邊食串燒一邊𣈱飲,非常暢快😁最後食埋個鰻魚飯作主食,大滿足😊