This little noodle bar inside the mall is the perfect remedy for a rainy day like today when there isn’t a moment of sunshine. Their lunch set priced at $148 comes with an appetizer, noodles and an icy cold drink. I ordered their spicy duck blood, sea urchin noodles and peachy oolong tea. Texture of their duck blood tasted more like watered down duck blood rather than the real thing you get in Taiwan. Sea urchin noodles was GOOD!!!! It would have been better if they were more generous with the sea urchin😉😉😉. Peachy Oolong tea was a delight 😊! 多謝朋友E推薦及安排試試這家小麵館。今日落雨濕濕,最好就是食返碗靓麵對自己好D。KiKi 既麻辣鴨血味道不錯,不過鴨血跟台灣本地的口感有大不同。KiKi 的鴨血吃起來味道比較淡,沒有台灣本地的濃郁。海膽拌麵簡直是一流!如果可以多給幾塊海膽就最好啦。只是給一塊就有點小氣😬。它們的白桃烏龍茶很香,喝完後令人有種開心的感覺😊
2021-07-20
30 分鐘 (堂食)
2021-07-10 251 瀏覽
📍 KiKi麵店中環港景街1號國際金融中心2樓2017號舖.套餐(小食+主食+KiKi茶)Set (Snacks + Main + Kiki Tea)💰$148.🤢蒜片台式腸 Taiwanese Sausage, Garlic.🤢海膽拌麵 Sea Urchin Mixed Noodles.🤓古早冬瓜茶 Winter Melon Tea.黑雨嗰日 費事周圍搵有咩有開就去咗ifc食kiki麵 其實之前已經聽話唔掂食完就知 嗯 真係唔掂.台灣腸 凍嘅又唔似煎又唔似烤好似叮熟就上枱咁.個麵好乾 完全唔夠汁我就食唔出海膽味啦.唯一正常嘅係杯冬瓜茶 夠甜 講完.btw完全係人手短缺又有一大堆外賣單 又要接堂食但staff就得幾個 有冇管理層正視下問題?我見出面好多人等位 想快手埋單走 都等咗陣先有人理我
📍 KiKi麵店
中環港景街1號國際金融中心2樓2017號舖
套餐(小食+主食+KiKi茶)
💰$148
我就食唔出海膽味啦
唯一正常嘅係杯冬瓜茶 夠甜 講完
btw完全係人手短缺
又有一大堆外賣單 又要接堂食
但staff就得幾個 有冇管理層正視下問題?
我見出面好多人等位 想快手埋單走 都等咗陣先有人理我
海膽拌麵
Lunch  Set
2021-06-28
8 分鐘 (堂食)
2021-07-03 243 瀏覽
🍽 Sea Urchin Mixed Noodles Lunch Set💰 HK$148 (lunch)Kiki Noodles is very famous in Taiwan. I previously bought the instant noodles from supermarket and it tasted really good. So we decided to give a try to this Kiki Noodles restaurant located in IFC. The lunch set comes with Snacks + Main +Kiki Tea.I picked Sichuan Spicy Duck Blood for Snacks, Sea Urchin Mixed Noodles for Main and Peach Oolong Tea. A bit disappointed with the sea urchin noodles. The texture of the noodles were a bit dry which le
💰 HK$148 (lunch)

I picked Sichuan Spicy Duck Blood for Snacks, Sea Urchin Mixed Noodles for Main and Peach Oolong Tea. A bit disappointed with the sea urchin noodles. The texture of the noodles were a bit dry which lead to just an average level food. May I should try the Abalone Noodles in Chicken Soup, Fish Maw next time. Surprisingly, the Kiki tea had strong peach and oolong tea flavour.
2021-06-23 277 瀏覽
用了Open Rice的外賣自取,$103.5買了堂食價$138的鮑魚花膠雞湯麵。可以提早下單再出門口,走點路又不用乾等,趕時間又善待自己的好選擇。麵和餸在一個盒子,雞湯在另一個。回到office還是熱騰騰的,麵沒有黏到一團。雞湯很清,香香的雞味,下午完全沒有口渴,感覺沒有什麼味精,因為有材料的鮮味不用下太多鹽或其他調味料。比無數的拉麵店用料認真。白菜三棵,小鮑魚兩隻,花膠三四卷。加上熱湯和麵下肚,在炎熱潮濕的雷暴天滋潤一下。不便宜但物有所值。

鮑魚花膠雞湯麵
外賣自取
鮑魚花膠雞湯麵
  • 鮑魚花膠濃湯雞灌麵
2021-06-13 304 瀏覽
之前Kiki面先開張嘅時候已經嚟食過記得佢哋嘅拌麵係超級好食,最近佢哋出咗下午茶多數一係飯飯所以嚟試吓迷你脆皮大雞排飯 $48雞扒份量都唔少,炸得好乾脆,一啲都唔肥膩,雞扒好厚啖啖肉,旁邊仲配左一個台灣腸同半隻滷水蛋,作為下午茶呢個份量啱啱好白桃烏龍飲品方面揀咗走糖嘅白桃烏龍,雖然走糖但係土味都好出,超級解渴好飲!
迷你脆皮大雞排飯 $48

白桃烏龍

2021-06-09
  • 白桃烏龍茶
2021-06-13 239 瀏覽
Kiki麵初初開嚟香港既時候已經同朋友去試過 印象非常好 味道同配搭都做得出色今次聽到佢哋出咗下午茶性價比係超高今日仲係嚟咗中環IFC分店下午茶大概有六款嘅選擇,價錢全部都係$48 一個主食再配一個飲品寶島滷大排塊扒真係好大大塊,滷水味足夠,肉質唔會鞋,呢個份量作為一個下午茶係啱啱好飲品方面揀咗冬瓜茶,唔會太甜好喜歡
今次聽到佢哋出咗下午茶性價比係超高
今日仲係嚟咗中環IFC分店

寶島滷大排

飲品方面揀咗冬瓜茶,唔會太甜好喜歡
2021-06-06
2021-06-01 3307 瀏覽
🎈概論:去中環IFC,看OpenRice見到這家相對價錢”相宜”的,食評不錯的麵店,於是決定一試。.見到KiKi, 雖然知道是台灣麵店,但未有意會到便是平時看到台式即食麵的那個牌子,後來見到店內某角落那款即食麵的包裝才終於聯想起來。.不知是否店主為保持限制人數,還是避免廚房因太多客人做不切,所以有半家店是不設座位,如相片所見,右邊的枱是沒櫈招呼客人,其他人需要排隊等。這樣餐廳應做少了不少生意。.🎈餐牌:餐牌有小食、麵、飯、飲品及甜點。麵款有幾個富有創意的選擇,例如海膽拌麵和蟹黃油拌麵,點餐紙寫著是米芝蓮大廚創作和大廚推介。麵食大概$100左右,特色麵則為$138。.❇️套餐較抵,包小食、主食和指茶,$148,我的單收的是$128,我估是因為下午茶時段減了$20。.🎈食物:.套餐 (小吃+主食+茶) $148.👇套餐 (麻辣鴨紅+蟹黃油拌麵) ⭐️⭐️⭐️⭐️小食麻辣鴨紅很不錯,見以下評語,麵方面有一碗蟹黃汁和蟹油,見以下照片的左上角兩碗。.麻辣鴨紅⭐️⭐️⭐️⭐️雖然極細碟,其優勝之處是麻辣汁,好香麻,食到會上癮! .蟹黃油拌麵 $138 ⭐️⭐️⭐️⭐️見上段評語,跟拌麵是有一小碗蟹黃油和一碗蟹黃汁。有香濃蟹
🎈概論:

🎈餐牌:

🎈食物:
套餐 (小吃+主食+茶) $148
👇套餐 (麻辣鴨紅+蟹黃油拌麵) ⭐️⭐️⭐️⭐️

套餐  (小食+主食+指定餐飲)

麻辣鴨紅⭐️⭐️⭐️⭐️
雖然極細碟,其優勝之處是麻辣汁,好香麻,食到會上癮!

麻辣鴨紅

蟹黃油拌麵 $138 ⭐️⭐️⭐️⭐️
見上段評語,跟拌麵是有一小碗蟹黃油和一碗蟹黃汁。有香濃蟹黃味,而且蟹黃汁令拌麵濕濕地容易入口,亦有少許蟹肉,不論味覺或嗅覺都得到滿足,4星 ⭐️⭐️⭐️⭐️。這個麵單點$138,叫套餐較抵。

涼拌皮蛋豆腐⭐️⭐️⭐️
3星原因皮蛋普通得很,沒有糖心,而且豆腐亦是普通,份量亦細。

涼拌皮蛋豆腐

海膽拌麵 $138⭐️⭐
失望之選,之前看到食評大讚,所以有期望,結果大失所望。整個拌麵好乾,海膽及汁不多,結果太乾之下,在沒辦法的情況下,唯有用另一個餐的麻辣鴨紅的好味麻辣汁來撈這個麵,浪費了原意的海膽味,好可惜好失望。

海膽拌麵

白灼時蔬 +$18⭐️⭐️⭐️
是套餐另加了$18,初時以為只加$18應該是細碟,只是沒想到是兒童餐份量,基本上是一棵菜切開四角。面頭有疑似滷肉汁,味道一般。唔抵。

套餐追加: 白灼時蔬

紫薯迷你芋圓白桃烏龍 (微甜) +$18⭐️⭐️⭐️⭐️
套餐包的指定飲品只有兩款,加$18可升級轉特色飲品。這個紫薯迷你芋圓白桃烏龍很不錯,微甜都足夠,想稍為甜少少可要少甜。紫色靚,紫薯味道亦香,芋圓彈牙。😋

紫薯迷你芋圓白桃烏龍

鮮萃金鑽鳳梨青茶 +$18⭐️⭐
這個大為失望,味道淡,料不足,鳳梨只有幾粒好細粒,超不推介,毫無特色。失望。

鮮萃金鑽鳳梨青茶

🎈總結:
🆗名氣大過實際
🆗味道只屬一般
✅款式算有創意
✅地點方便
🆗性價比頗低,味道一般,份量不太大,下午茶每人平均也要$155
2021-05-15
5 分鐘 (堂食)
麻辣鴨紅
紫薯迷你芋圓白桃烏龍
2021-05-25 329 瀏覽
今日路過IFC,已經過咗食飯時間,有啲掛住鄉下,咁就走左入去食麵。🤣上次見到有人食這個蟹黃麵,相當吸引,所以我今次必須要一試。🤣🤣🤣果然不負眾望,雖然出來的口感也是淡淡的,但夏天吃到這個味道也是蠻清爽。麵條從來不會是大碗,所以分量剛剛好,配搭上台式香腸,回鄉下嘅感覺返晒嚟喇。我仲好為食咁點左一個鴨血,這個有點點失望😞,因為吃開打邊爐的比較辣和重口味,相對這個比較清淡,而且鴨血不夠紮實。不過每個人嘅口味都不同,一試也無妨。

台灣夜市是美食寶地,充斥着琳琅滿目的特產小吃,可惜受疫情影響,香港人要遠行仍是遙遙無期,這天便來到位於中環IFC的KiKi麵店,以主打傳統台灣夜市小食的全新輕食下午茶一止旅行癮。店面面積不大,裝修走木系簡約文青風,枱上更有USB叉電位,方便又貼心。新推出的「輕食下午茶」菜單共有六款小食及迷你主食可供選擇,只需 $48元已包羅一款菜式及一杯招牌台式茶飲,逢星期一至星期五下午三時至六時期間供應,適用於堂食或外賣自取,讓人好好度過午後的悠閒時光。松露夜市鹽酥雞 $48蘸上菌香四溢的秘製黑松露醬,更能突顯鹽酥雞的惹味鹹香,為這道經典台式小食帶來味覺新衝擊。鹽酥雞炸得金黃脆口,雞皮和粉漿不會過厚,一咬開肉質相當嫩口且乾爽酥香,炸得乾身不油膩。外婆甜不辣 $48配料豐富,一碗甜不辣就已包括魚漿、魚丸、米血糕、貢丸及白蘿蔔,混入KiKi廚藝團隊特製的味噌沾醬,充滿寶島古早風味。魚漿味道鮮而不腥,真材實料,咬起來飽滿Q彈。隨套餐附送白桃烏龍或古早冬瓜茶,不過每次喝KiKi茶我都必定會加料,所以就再加$18轉成特飲。古早冬瓜茶甜度恰到好處,喝來清甜宜人,加芋圓下得夠足料,帶有紫芋甜香,口感Q彈,滑溜煙韌

輕食下午茶

松露夜市鹽酥雞 $48

外婆甜不辣 $48
外婆甜不辣

魚漿味道鮮而不腥,真材實料,咬起來飽滿Q彈。
外婆甜不辣

KiKi茶

古早冬瓜茶甜度恰到好處,喝來清甜宜人,加芋圓下得夠足料,帶有紫芋甜香,口感Q彈,滑溜煙韌。
古早冬瓜茶

白桃烏龍茶在悠揚的茶香中伴著清爽淡雅的桃味果香,黑糖珍珠質感粉糯QQ富有嚼勁,同時滿足喝與嚼的小確幸。
白桃烏龍茶

輕食下午茶套餐另加$10就可追加KiKi特色甜品 - 仙草珍珠,是炎炎夏日的降溫消暑好物。
仙草珍珠

涼粉入口沁爽,口感滑溜溜,與彈牙珍珠迸發出雙重口感。
仙草珍珠

倒入黑糖糖漿,配合微苦帶點回甘的仙草,不會過於甜膩。
2021-05-17
古早冬瓜茶
2021-05-17 628 瀏覽
中環lunch time我預左要排隊但無諗過係排左一粒鐘.......店面比我想像中要細D位係自修室位因為防疫只能開放一半坐位既關係所以其實total只係得十零個位流動Lunch time + 中環 + 十零個位都心知不妙然後仲要有3個女仔磨爛蓆坐左成粒鐘都唔肯走..如是者... 等左一粒鐘終於入座店員態度有禮貌 比埋籃仔放手袋同埋未入座時 已經落左單所以一坐低就有得食我哋叫左一個淨麵 一個套餐1) 胡麻棒棒雞拌小醋麵 賣相唔錯 不過個麻醬好甜令到成個麵都得個甜字食食下 比我發現左呢樽野!識食一定落呢個麻椒粉落完即刻令個麵多左個層次Btw呢個粉係買包裝麵入面跟埋既撈麵粉黎嫁2)蒜片台式腸+鮑魚花膠濃湯雞灌麵聽個名就夠哂滋陰實物就都okay既 有兩粒鮑魚同小花膠不過湯底略淡至於飲品方面我地叫左茉莉綠茶 同 金鑽鳳梨青茶前者有點過甜後者反而不錯 有好清新既感覺總結報告就係唔值得等咁耐等左一粒鐘 食左十分鐘....麵食和飲品都不是特別出色 性價比又不高...
中環lunch time我預左要排隊
但無諗過係排左一粒鐘.......

店面比我想像中要細

D位係自修室位
因為防疫只能開放一半坐位既關係
所以其實total只係得十零個位流動
Lunch time + 中環 + 十零個位
都心知不妙

然後仲要有3個女仔磨爛蓆坐左成粒鐘都唔肯走..
如是者... 等左一粒鐘終於入座

店員態度有禮貌 比埋籃仔放手袋

同埋未入座時 已經落左單
所以一坐低就有得食
我哋叫左一個淨麵 一個套餐

1) 胡麻棒棒雞拌小醋麵

賣相唔錯 不過個麻醬好甜
令到成個麵都得個甜字
食食下 比我發現左呢樽野!

識食一定落呢個麻椒粉

前者有點過甜
後者反而不錯 有好清新既感覺

總結報告
就係唔值得等咁耐
等左一粒鐘 食左十分鐘....

麵食和飲品都不是特別出色
性價比又不高...

2021-05-17
60 分鐘 (堂食)
2021-04-26 643 瀏覽
最近光顧過兩次都是IFC店,因為在工作的地方附近。兩次分別點了海膽伴麵及鮑魚花膠濃雞湯灌麵,不錯的體驗。午餐時間中午12點,不算人多等10至15分鐘可以入坐。海膽伴麵沒想到是熱的,口感很豐富,太有點兒膩1個人吃不完(對我1個小女生來說)鮑魚花膠濃雞湯灌麵跟想像中差不多,清淡不油膩之選這次點了meal set,有1個面,1份小食跟1杯飲品,小食不錯有很多選擇,但飲品只有兩款單茶品可選,連我最愛的奶茶都要set以外再加錢,少貴哈哈
午餐時間中午12點,不算人多等10至15分鐘可以入坐。

海膽伴麵沒想到是熱的,口感很豐富,太有點兒膩1個人吃不完
(對我1個小女生來說)

鮑魚花膠濃雞湯灌麵跟想像中差不多,清淡不油膩之選

海膽伴麵
鮑魚花膠濃雞湯灌麵
10 分鐘 (堂食)
海膽伴麵
鮑魚花膠濃雞湯灌麵
  • 鮑魚花膠濃湯雞灌麵
2021-04-25 507 瀏覽
朋友嗰日話想試吓Kiki 麵,所以我哋嗰日就去咗IFC機鐵站2樓試吓,我哋去嘅時候係下晝3點左右,唔需要等位,坐得非常舒服,我哋點左兩個套餐,個套餐有一個麵一杯嘢飲同埋一個小食我叫咗個麻辣肉片紅白麵 $98不得不讚有圍裙提供 真係好細心👍🏻👍🏻👍🏻,食麵又著白色衫真係會好危險⚠️,豬紅超好味滑滑的😋👍🏻👍🏻杯野飲都好靚,入面有啲QQ的
我哋點左兩個套餐,個套餐有一個麵一杯嘢飲同埋一個小食

我叫咗個麻辣肉片紅白麵 $98

不得不讚有圍裙提供 真係好細心👍🏻👍🏻👍🏻,
食麵又著白色衫真係會好危險⚠️,
豬紅超好味滑滑的😋👍🏻👍🏻

杯野飲都好靚,入面有啲QQ的

2021-04-23 215 瀏覽
前幾天吃午餐,我跟幾個同事來到Ifc 的翡翠小籠包吃東西,走時經過Kiki面店順便買杯Kiki 茶拿回office 喝。當時負責幫我下單的是一位穿着黑色西裝外套,瘦的,女職員不知道為何,態度好像不太想答理我,問她一些問題都不想回答。雖然是帶着口罩,但是也感覺到她那種不耐煩的態度😔而且這已經不是第一次了😣其實已經過了繁忙時間,如果繁忙時間來購買,真的不敢想像她的態度會如何?🤔為何該餐廳會請一位門神回來?😑
外賣自取
【 #期間限定雙色漸變茶飲 】時令花開,以花入饌,飲完人都心花怒放。喜歡花茶嘅我,lunch time 同朋友經過 IFC ,發現 KiKi茶最近聯乘L’Oréal Paris 推出的兩款花系茶飲,分別係#玫瑰雪絨木槿花茶 同 #茉莉鮮橙凍綠茶,一紅一綠兩款都好吸腈,未飲都覺得好清新消暑。是日點餐:胡麻捧捧雞拌小醋麵 : 好岩夏天食,雞絲加上芝麻同蔥花好清新爽口麵質爽口彈牙,愈食愈開胃。蟹黃油拌麵KiKi 麵沾滿由蟹油、蟹黃、蟹肉造成嘅醬汁,啖啖都充滿蟹嘅鮮味。滷牛鍵香濃入味嘅厚切牛鍵,咬落軟滑爽彈。麻辣蹄花香麻惹味嘅涼拌雲耳配爽口薰蹄,感覺好 fresh 玫瑰雪絨木槿花茶 : 以玫瑰花茶及木槿花茶為基調,搭配玫瑰味奶蓋,並綴以點點乾玫瑰花,令整杯茶充滿浪漫感,溫飲選擇口感更為順滑。茉莉鮮橙凍綠茶:以茉莉花茶注入新鮮冷榨橙汁,搭配青蘋果糖漿及酸柑,並加入愛玉、迷迭香及檸檬葉,酸酸地好開胃生津。即日起至4月30日,凡購買 KiKi茶 x L’Oréal Paris #期間限定花系茶飲,即可免費獲贈L’Oréal Paris「昇華修護美髮油」體驗裝(30毫升)1枝。中環港景街1號國際金融中

【 #期間限定雙色漸變茶飲 】

時令花開,以花入饌,飲完人都心花怒放。
喜歡花茶嘅我,lunch time 同朋友經過 IFC ,
分別係#玫瑰雪絨木槿花茶 同 #茉莉鮮橙凍綠茶,
一紅一綠兩款都好吸腈,未飲都覺得好清新消暑。

是日點餐:

胡麻捧捧雞拌小醋麵 :
好岩夏天食,雞絲加上芝麻同蔥花好清新爽口
麵質爽口彈牙,愈食愈開胃。

蟹黃油拌麵
KiKi 麵沾滿由蟹油、蟹黃、蟹肉造成嘅醬汁,
啖啖都充滿蟹嘅鮮味。

滷牛鍵
香濃入味嘅厚切牛鍵,咬落軟滑爽彈。

麻辣蹄花
香麻惹味嘅涼拌雲耳配爽口薰蹄,感覺好 fresh

玫瑰雪絨木槿花茶 :
以玫瑰花茶及木槿花茶為基調,
搭配玫瑰味奶蓋,並綴以點點乾玫瑰花,令整杯茶充滿浪漫感,
溫飲選擇口感更為順滑。

茉莉鮮橙凍綠茶:
以茉莉花茶注入新鮮冷榨橙汁,搭配青蘋果糖漿及酸柑,
並加入愛玉、迷迭香及檸檬葉,酸酸地好開胃生津。

中環港景街1號國際金融中心2樓2017號舖
2021-04-21
午餐
KiKi 茶 Tea🍵 × L'Oreal Paris💕 Limited Promotion💫..台灣人氣茶飲品牌 「KiKi 茶」最近推出期間限定花系茶飲🌸,為春日設計左2款滿有春天特色既調花茶。而且仲做緊期間限定既聯乘活動:由即日起至2021 年 4月30日,✨凡購買KiKi 茶🍵 此系列茶飲✨,即可免費獲贈L'Oreal Paris 「迷李昇華修護美髮油🎁 (30ml) 」 一枝。______________________________ll✨玫瑰雪絨木槿花茶 $45Hibiscus Rose Tea w/ Rose Cream Mousse唯美系粉紅色調花茶🌸,以玫瑰花茶 & 木槿花茶為基調 搭配口感綿密玫瑰味奶蓋🌹,為茶飲注入輕甜芳香,加上乾玫瑰花瓣,更迷人💕。✨茉莉鮮橙凍綠茶 $45Jasmine Orange Green Tea金黃明亮既茉莉花綠茶💚,注入新鮮冷榨橙汁🍊,搭配青蘋果糖漿🍏 & 酸柑,帶點酸生又清新生津。______________________________除左飲品之外,餐廳更有由米芝蓮Two Michelin Starred Chef Mitsur

l[花香茶飲系列]l

✨玫瑰雪絨木槿花茶 $45

✨茉莉鮮橙凍綠茶 $45
Jasmine Orange Green Tea
除左飲品之外,餐廳更有由米芝蓮Two Michelin Starred Chef Mitsuru Konishi's 創作Creations Noodles🥢 & 大廚推介麵食🍜。選擇多元化,而且小食都一樣值得試試。

l[胡麻棒棒雞拌小醋麵]l $118
De-boned Chicken Mixed Noodles, Sesame Sauce

l[蟹黃油拌麵]l $138
Crab Egg Gravy Mixed Noodles

l[麻辣蹄花]l $68
Spicy Pork Knuckle $68
l[椒麻雞]l $68
Steamed Chicken w/ Sesame & Black Pepper

前者由米芝蓮二星名廚👨🏻‍🍳 小西充創作既麵食,滿有麻醬香既雞絲🐥 醋麵;

後者蟹黃🦀 咸香既拌麵,都值得一試。而Side Dishes,份量亦十足呢。蹄花🐽 炆煮入味又夠Q;椒麻雞🐥 肉質嫩滑,同樣都很OK。

係IFC or K11 Musea 經過,記得唔好錯過呢次聯乘優惠喔❣️呢款髮尾油味道芳香,而且蘊含6種珍貴花卉精華🌸,不油膩令頭髮回復柔順亮澤,is my 飛弗。
×××[KiKi麵店]×××