2021-11-03
近年愈嚟愈多人用Keto Diet減肥,主張高脂低碳,唔使捱餓節食咁辛苦🙆🏻♀️ 為食妹曾經都有諗過試,但奈何我係一個澱粉控,戒麵包戒澱粉質實在太辛苦,所以最後都冇實行到🤣 前排放假,朋友搵咗呢間主打keto低醣料理嘅cafe,一齊去嘆返個健康又guilt-free嘅lunch🥰.Cafe位處堅尼地城,應該只係開咗幾個月,裝潢行簡約工業風,啱曬打卡📸 平日lunch time唔算多人,環境舒適,可以嚟飲杯咖啡睇吓書chill一個下晝😉 Menu有列出每種食物嘅卡路里同成份,可以睇曬protein/ carbohydrate/ total fat 含量🧑🏼🍳,減緊肥嘅朋友仔就可以根據自己需要嘅攝取量揀食乜👍🏻 ~~~~▫️ 香煎鯖魚帶子椰菜花飯配自家製燒汁 ($128) ⭐️8/10呢款椰菜花飯係當日嘅daily special,本身係鯖魚配虎蝦架,同咗餐廳講我對蝦敏感,佢哋就幫我轉做帶子😝 椰菜花飯其實就係將椰菜花打碎成粒,低碳同時又飽肚,啱曬我呢啲大食妹🤣 鯖魚都煎得幾香,keep到肉質嘅油潤👍🏻 帶子鮮嫩厚肉,仲有少少刺身嘅感覺🤤 椰菜花飯入口爽脆,搭配鯖魚帶子,健康又好味,值得一試
~~~~
呢款椰菜花飯係當日嘅daily special,本身係鯖魚配虎蝦架,同咗餐廳講我對蝦敏感,佢哋就幫我轉做帶子😝 椰菜花飯其實就係將椰菜花打碎成粒,低碳同時又飽肚,啱曬我呢啲大食妹🤣 鯖魚都煎得幾香,keep到肉質嘅油潤👍🏻 帶子鮮嫩厚肉,仲有少少刺身嘅感覺🤤 椰菜花飯入口爽脆,搭配鯖魚帶子,健康又好味,值得一試🥳
▫️野菌茸汁燴香草海鮮蒟蒻麵 ($128) ⭐️7.5/10
蒟蒻真係減肥恩物,超低卡又好咬口,但係要控制份量,因為纖維豐富比較難消化,為食妹有一次食太多結果都幾un胃🙈 呢款野菌汁蒟蒻麵滿足到澱粉控想食意粉嘅慾望🍝,蒟蒻口感好煙韌,不過相對上好似冇咁吸汁🤔 海鮮份量適中,有三文魚同帶子,健康低碳,成碟野都係297kcal咋🤩
▫️Alt Cookies & Cream Roll Cake($58)⭐️8.5/10
邊個話減肥唔食得甜品😌 呢個roll cake好有驚喜😍 以前食過啲keto同無麩質gluten-free嘅曲奇/蛋糕,入口超硬,又可能會有怪怪嘅代糖味😳 呢件roll cake口感實在,但係唔會太硬,甜度適中,忌廉食落亦唔油膩,出色😚 再加上cookies & cream係童年嘅味道,加分‼️下次要再嚟試下佢哋其他蛋糕🍰
Iced Mocha ($50 oat milk +$5) ⭐️7.5/10
揀咗nutty咖啡豆俾我杯mocha🥤,咖啡味都幾出幾濃郁,但係轉咗oat milk奶味就真係冇咁rich,但係我平時飲完奶腸胃容易唔舒服,呢個就真係好好嘅substitute🥳