2016-07-20 169 瀏覽
Alice in the Wonderland👸🏼🍄$198; 6.5/10Havana Club 3yrs Rum, Midori, Elderflower Syrup🌼Mint Leaf and Pineapple Juice topped with “JM” Mushroom, Spun Sugar and Golden Leaf🍍Raspberry Tea Party 🍓🍇$78; 7.5/10Raspberry Infused Earl Grey Tea with Pineapple and Cranberry Juice🍵🍒🍴 Jerry Maguire 係銅鑼灣新開嘅一間飲cocktail (不過而家未有酒牌所以要7月中至尾先有,暫時只有mocktail) 同埋食甜品嘅餐廳🍹🍸 呢度d野質素都唔錯架,特別鍾意飲品raspberry tea party同埋 just yours😝alice in the wonderland 就會一係就好鍾意一係就好唔鍾意😂因為薄荷味較重🍃💰人均消費Cocktail + dessert: ~$200Cocktail + dessert +
Alice in the Wonderland👸🏼🍄
$198; 6.5/10

Raspberry Tea Party 🍓🍇
$78; 7.5/10

💰人均消費
Cocktail + dessert: ~$200
Cocktail + dessert + side dishes: ~$300-400
JERRY MAGUIRE DESSERTS COLLECTION🍧
---
1️⃣Jerry Maguire Cheesecake Crunch🧀:
Hazelnut Baileys Cheesecake with Crunch Biscuits
Topped with Dark Chocolate Frozen Foam
$268; 8.5/10
🍴平時單叫呢度嘅甜品會係好大碟,唔會好似相入面咁每款甜品都有少少的😝
最鍾意就係呢一個cheesecake crunch😍😍 香濃軟滑,唔會太膩,加埋d餅碎一齊食口感幾好🍪🍪
2️⃣Choco Late🍫: Chocolate Lava Pudding with Grand Marnier Cordon Vanilla Gelato and Nutella Soil
$108; 7.5/10
🍴心太軟未夠流心不過好彩朱古力味尚算香濃👌
雪糕酒味較重,未必人人接收到🍸
3️⃣Pavlova: Mix Berries, Strawberries and Passion Fruit🍓
$98; 8.5/10
🍴呢個杏仁蛋白餅出奇地好食喎😱😱
唔會太甜,好香脆👌🏻
加埋生果食酸酸甜甜好開胃😻
63 degree Slow-Cooked Beef Tenderloin with Rocket and Gravy🍖
$158; 7.5/10
🍴呢度嘅煮食都幾唔錯嘅😝
牛肉非常之嫰滑,不過唔夠香口牛肉味唔夠重🙈 幸好唔會過老😝
Overnight-braised pork collar-butt with Rocket and Gravy🍖
$108; 7/10
Stuffed Chicken Wings with Apricot-glazed🍗
$98; 8.5/10
🍴烤雞翼包餃子係當晚最喜歡嘅一款主食😍🍗
雞肉非常嫰滑,雞皮亦好香脆,唔會太油膩😝
同入面嘅日式餃子好夾好香口👍🏼
Calamari with Thai Sweet and Sour Sauce🐟
$98; 7.5/10
🍴呢度好多炸物,質素唔錯
炸魷魚非常新鮮彈牙,好爽口,炸粉亦唔會過厚👌🏻
Nachos with JM nachos cheese🧀
$98; 7.5/10
🍴芝士+ 牛油果醬 +辣醬 配埋墨西哥脆片係不敗嘅組合🧀🌶😃
Just Yours: Red Apple, Peach, Elderflower Syrup and Sprite🍎🍑
$78; 8/10
🍴當晚又一款好鍾意嘅mocktail🤗🤗
味道清甜,所有材料都好夾👍🏼
用餐優惠
試食活動
感到累了或感到不快樂,甜品是治療良方。這天半天工,放工後我捉了男人陪去銅鑼灣逛街,逛之前要先醫肚,openrice 找到這間有afternoon tea 的 Jerry Maquire。Jerry Maquire,讓人想到多年前的電影甜心先生,不知道店主是否因這部電影而把這裡命名Jerry Maquire呢?下午茶時間來到,這裡光線充足,環境舒適,我特別喜歡那些白色樹枝的佈置。Afternoon tea $188/位,2位只需 $358,有9款咸甜點心加1份鬆餅。另可加$40把餐飲轉mocktail menu 上的飲品,很吸引。點了tea set for two,每人有一份這樣的下午茶餐點,超精緻呢。左上: 蘑菇撻皮夠鬆脆,很重蘑菇味。中上: 原來是醃過的青瓜加蕃茄,酸度剛好,適合作為用來鹹甜點之間的中和。右上: 紅豆蓉餅的紅豆味很重,但我個人覺得略甜。左下: eclair 酥脆鬆化,又不太甜。中下: 馬卡龍沒有過甜,只能算不過不失。右下: 脆多士上是新鮮蕃茄,酸酸甜甜很清新。左上: 是我很喜歡的甜點,但這個不夠軟,有點失望,不過朱古力醬頗為香濃。中上: 朱古力味十足,蛋糕有質感,
感到累了或感到不快樂,甜品是治療良方。
左上: 蘑菇撻皮夠鬆脆,很重蘑菇味。
右上: 紅豆蓉餅的紅豆味很重,但我個人覺得略甜。
左下: eclair 酥脆鬆化,又不太甜。
中下: 馬卡龍沒有過甜,只能算不過不失。
右下: 脆多士上是新鮮蕃茄,酸酸甜甜很清新。
中上: 朱古力味十足,蛋糕有質感,不會太甜,不會漿喉,不錯。

最右邊的cream 和jam 可用來搽鬆餅,本身鬆餅已經夠香夠鬆軟,再搽cream / jam 味道會更豐富。
而下面炸的那顆其實是黑松露薯波,外面炸得香脆,內裡是很香黑松露味、軟軟的薯蓉,有點意思。

Mocktail menu 太吸引,決定加錢把餐飲轉了下面2款mocktail。
Alice the wonderland
那束薄荷葉加上蛋白脆餅做的菇真的很加分,整個意境都出來了。剛入口很重薄荷味,菠蘿的酸甜隨之而來,接骨木花的不算突出,但這杯mocktail 味道還是讓人覺得精神為之一振。
Just Yours
內裡有蘋果、桃、接骨木花糖漿和Sprite,蘋果的清甜帶微酸,夾著淡淡的桃香。

甜心先生果然沒讓人失望,有外表有內涵,食物飲品整體表現不俗,價錢也算合理,可以和姊妹淘再去享受一下。
2016-07-15 125 瀏覽
呢間之前路過咁多次已經想去好耐,甚至自己一個入去望下個menu有d咩。果日決定同2個fd一齊試,邊個話男人老狗唔跟得女人s去食tea set架!$368 兩份tea set,包一杯野飲,當日揀左飲mocktail,當時未有酒牌飲唔到cocktail,喊出黎。呢杯紅色野飲主要係紅桑子既味,甜甜酸酸係夏天黎講幾開胃既feel,尤其是一個男人陣間要幫女士們包底尤其有效。至於果層泡,睇番人地食評飲到菠蘿味,但當日我唔係太覺有呢隻味出黎。總括黎講個功效勝過個味道,飲mocktail都係想健康小小唔吸引酒精姐。至於朋友就order左Alice the wonderland,叫之前睇哂相決定揀呢杯,完全係相機食先朋友。上面果塊蛋白餅影左好耐都未塌,而味道方面唔好太期待好重薄荷味,如果要對比mojito的話。因為我飲左一啖關係,我覺得隻味唔係我杯茶就比番佢自私飲,薄荷味偏淡又無酒精味飲唔慣。而一個tea set有5咸5甜,個scone另上無放埋黎大合照。佢個cream唔算膩,可以就咁"畢"黎食,同埋個jam亦都唔算甜,夾本身已經微甜既scone食岩岩好。呢10樣野食我比較鐘意咸食,尤其個蕃茄紫洋蔥碎配
Tea set x2
呢10樣野食我比較鐘意咸食,尤其個蕃茄紫洋蔥碎配法包。越簡單既材料我覺得越難整得好食,呢個欖油同香草份量適中,食落去法包唔會索哂油之餘又可以食到兩種蔬菜既清香,夾埋焗脆既法包(要求低d餅乾都可以)我覺得係最完美既配合。
而個炸薯蓉波波經過女士們一輪影相自拍洗禮之後,中心溫度依然係暖的,如果即刻食應該會辣親口。個炸粉沾得唔厚,而且炸得脆身,一舊切開食兩啖岩岩好fit哂。
題外話/補充資料: 真係好鬼好坐呢度,可能仲係開左無耐,下午茶唔full場。野飲方面等出酒牌飲得cocktail再試過; 當日2個set 3個人食; 同埋始終新開,當日食完都有問番feedback。
2016-06-29
Tea set x2
2016-07-14 142 瀏覽
最近,大家都睇左好多我同Mr.K去中上西環搵食的遊記,的確我們喜歡那區,因租金比較平,小店百花齊放,競爭不如旺區的劇烈,可以舒服地坐上半天。最近,我在銅鑼灣發現了一間新張不久的餐廳,位置是小巴又來又往的蘭芳道,環境清靜開揚,更設有露天的位置,適合與BFF來個下午茶或飯後共享甜品。沒看錯這間小店叫 Jerry Maguire,與美國經典浪漫喜劇電影《甜心先生》同名,應該店主也很喜歡這套電影吧!這間餐廳主打創作甜品,但亦有齊午餐,下午茶,晚餐供應,而晚市的創作甜品,即是甜品師在你面前大顯身手那種,還可以來一杯Cocktail。當日是下午三時多,就只有Afternoon Set 供應Afternoon Set $188/位 可另加$40轉Mocktail一杯包九款Finger Food 及一件英式鬆餅。下午茶以簡約木盤放著,先試咸點,左起:酥化吃後齒頰留香的黑松露野菌撻,放滿鮮甜多汁番茄口味帶西班牙風的多士,比較失色的是炸薯蓉,可幸不太油膩,而醃青瓜的出現就是有點突兀感,而且太酸得不到我的歡心,估計是餐廳用來中和咸甜食之間的吧。英式提子鬆餅可以根據自己的喜好塗上Clotted Cream 或
最近,大家都睇左好多我同Mr.K去中上西環搵食的遊記,
應該店主也很喜歡這套電影吧!
這間餐廳主打創作甜品,但亦有齊午餐,下午茶,晚餐供應,

當日是下午三時多,就只有Afternoon Set 供應
包九款Finger Food 及一件英式鬆餅。
afternoon tea
下午茶以簡約木盤放著,先試咸點
咸點
英式提子鬆餅可以根據自己的喜好塗上Clotted Cream 或者果醬,果醬不太甜。
scone
甜點有法式的閃電泡芙eclair,聽聞名字的由來是法國女士以閃電的方式進食,入口酥脆,朱古力份量剛好整體不太甜膩,檸檬撻撻皮脆身忌廉下層檸檬餡料,入口酸香直達口腔,而馬卡龍,紅豆蓉餅都算不錯只是沒大驚喜。最後下午茶餐竟然包括了一條俗稱「西班牙油炸鬼」的Churros,仲要浸住朱古力醬,
獨特的玉桂糖香令人有衝動再吃一口。
甜點
一場來到當然會加錢升級轉品,始終咖啡或茶出面多的是吧
Alice in Wonderland
呢杯有兩個版本,因為餐廳未有酒牌,只可以選沒酒精的Mocktail 版本了。
主要是用薄荷溝奇異果汁,再在上面放上朱古力粉及小磨菇蛋白餅,營造綠野的草地模樣,至於味道,第一口我覺得有點像嗽口水,薄荷味挺重,但多喝一口,果汁味才慢慢的出來,整個感覺清新有特色。
Raspberry Tea Party
朋友點的,新鮮的紅桑子及菠蘿泡泡為主,第一口是菠蘿味比較清甜,
再喝一口才喝到加了紅桑子Earl Grey,估不到這裡的Mocktail 層次也不比Cocktail 少,
確實有點驚喜。
Raspberry Tea Party
剛剛收到消息,前面的金鳳餐廳會在原址重開,而且附近都有幾間中菜,
下次食完中菜都不用煩沒有下場了!

afternoon tea
甜點
2016-07-14 92 瀏覽
have such a quiet n romantic night there, ordered two cocktails: Alice in the wonderland - fancy and unique. I love the way they present their dessert, artistic and yummy. will surely come back soon!
2016-07-13 100 瀏覽
出面熱到熔爐咁, 馬上出發去食下午茶飲凍野消暑. 坐落於利園附近,踏入門口見到放置電香薰,在寧靜空間下再添令人放鬆嘅氣息.點了$358 FOR 2LADIES<自己說>,原配即做咖啡/英式茶.加錢轉MOCKTAIL,我很喜歡ENGLISH TEA 喇但像這種35,6度的天氣不喝ICED DRINKS真的對不起自己付出嘅汗水. 唔飲唔知桂花同青瓜都好夾,加入SODA飲好爽,如果青檸味強勁D仲爽.*******等侯其間留意到天花都有裝修,白樹枝係咪有特別意思?*******LOOK AT THIS CHARMING 有甜亦有咸互相平衡! #MUSHROOM #TART炸TRUFFLE 薯蓉#蕃茄紅洋蔥TOP OF BAGUETTE.CUCUMBER PICKLE幾SUPRISED ME.佢嘅位置就好似食SUSHI之間要用酸薑中和下一樣道理:]*******侍應叮囑SCONE(小碟)要襯熱食;配CREAM  BERRY JAM我鍾意配MUFFIN(想食中..)*******細心D睇,下層係WAFFLE *******CHURROS外沾有CINNAMOM POWDER S
出面熱到熔爐咁, 馬上出發去食下午茶飲凍野消暑.
Osmanthus Fizz
*******
等侯其間留意到天花都有裝修,白樹枝係咪有特別意思?
LOOK AT THIS CHARMING
有甜亦有咸互相平衡!
侍應叮囑SCONE(小碟)要襯熱食;配CREAM
 BERRY JAM我鍾意配MUFFIN(想食中..)
*******
細心D睇,下層係WAFFLE

*******
CHURROS外沾有CINNAMOM POWDER SUGAR,再點朱古力醬.
外層有D實,如果係ORIGINAL CHURROS就好了

*******
FULL OF CUSTARD FILLER,甜味唔會過重.
ANOTHER SPOT OF JERRY MAGUIRE
*******
有露天位,相信秋天/冬天到外面亦有另一種感受.
Osmanthus Fizz
明天既然是holiday,身為OL的我們,可以及時行樂,在今晚relax下。橫掂明天不用返工,見到呢間主打食甜品和嘆番杯的Jerry maguire ,就入來坐下~呢度個環境都幾好,有少少氣氛之餘又唔會太嘈吵,傾下計摸下酒杯底之餘,還可以食到最愛的甜品。去洗手間的時候發現,店的後面還有一個頗大下的露天小天地,如果可以一邊欣賞星星一邊食甜品都幾正!不過,怕熱的我,還是選擇留在室內為佳,而且一喝了酒精,全身發滾的我還是比較適合吹吹冷氣~呢度的酒類選擇不算很多,不過都夠我有排揀,而且每款都好特別,不是一般酒吧式的如nothing,bloody mary那種,而是好似精品那種,每一杯都有自己的 signature,而且每一杯都明顯花了心機~就以我揀的Daily Hennessy為例。外表平平無奇,內涵卻很不尋常,看不出吧?如何不尋常?首先我未飲過為了令 金盞花嘅味道更出,而先將花以50度的低温慢煮的酒,慢煮牛就食得多,慢煮花?果然那花香特濃,一般花茶根本無得fight!在清新的金盞花下,干邑的味道還是能察覺到的,因為酒的份量其實不少的,大概有兩份, cocktail來說其實算蠻重手的,所以就算

在清新的金盞花下,干邑的味道還是能察覺到的,因為酒的份量其實不少的,大概有兩份, cocktail來說其實算蠻重手的,所以就算呢杯Daily Hennessy口感順滑而且陣陣花香,但我一點也不會看輕它大口喝呢~

這樣的一杯酒,大概可以令我歡度幾小時吧!我酒量淺嘛,大家不要見笑!
呢杯就是我個朋友點來飲的,超美的說!尤其杯上的糖膠猶如金色的花圃般,還有那蛋白作的磨菇餅,叫做Alice in the wonderland倒真貼切!
甜品方面,我們叫了芝士餅,點知就來左一幅畫😂😂講求art sense 的芝士餅畫,好似食緊幅藝術品呀!💓💓💓
呢幅畫仲好大幅的,真是畫紙貢大,絕對足夠兩個人分甘同味喔~
芝士味夠而不會太濃,所以不會覺得膩,食多多都ok^^而且質感好creamy,有種在咀內溶化的感覺,如絲般幼滑。

On top還灑上了些cookie chip,增加了層次感,尤其喜歡那新鮮的紅苺,酸微微的更潻食慾!精品cocktail加如畫的甜品,好一個令人難忘的晚上♡♡

Jerry maguire:

銅鑼灣蘭芳道23號地舖

2016-07-08 678 瀏覽
Alice the wonderland.mint, pineapple juice, elderflower with chocolate n little mushroom來到Jerry Maguire 試了好幾款的mocktails! (等7月中領了酒牌後就會有cocktail版!) 其中一款招牌就是這杯好靚的alice😍 味道好清新 是夏天的味道😏 還有好可愛的小蘑菇 其實是蛋白脆餅☺️Raspberry Tea Party.raspberry infused earl grey tea with pineapple n cranberry juice這杯粉紅調的mocktail 同樣也是味道清新 帶點莓的酸甜 還有淡淡的earl grey味! Nachos.with avocado creme, sour cream n tomato salsa香脆的玉米片 沾上三款不同的醬料 自己最愛的是牛油果醬😍 還有少許牽絲芝士呢 好邪惡的小食😈Stuffed Chicken Wings.with apricot-glazed釀雞翼的餡料是平常日式餃子的餡料! 以無骨雞翼取代了餃子皮😉
Alice the wonderland.

Raspberry Tea Party.

Nachos.

Stuffed Chicken Wings.
with apricot-glazed
釀雞翼的餡料是平常日式餃子的餡料! 以無骨雞翼取代了餃子皮😉 創新之餘 味道也很不錯😋

Golden Truffle Croquette.
with golden-brown onion dip
炸得金黃的黑松露薯波! 薯波幼滑粉糯 一咬開就散發薯濃郁的松露香😋

Dessert Platter.
一次過試了四款吃得到得藝術品! 最得我心的是中間的芝士蛋糕 以異於平常的形態展現出來 質地幼滑 配上餅碎 口感豐富😚 這裡所有甜品的甜度都控制得好好 不會吃幾口就覺得甜膩👍🏼

2016-07-08 528 瀏覽
上星期四晚心情特別開心, 因為三日假期即將開始, 所以假期前夕就去了位於銅鑼灣的JerryMaguire飲嘢.店內的氣氛和情調也不錯, 不論三五知己或情侶也適合.我自己好鍾意佢地的吊燈, 幾特別.飲品除了有Cocktails外, 當然也有Mocktails, 即使不飲酒的我也有選擇.最後, 我點了Mocktails版的Alice in Wonderland.上枱時已被賣相所吸引, 顏色又靚.這杯飲品主要是薄荷葉, 菠蘿汁, 接骨木花, 而在飲品面更灑上朱古力粉.薄荷葉味道好突出, 菠蘿味相對無咁勁, 味道非常清新, 令人感覺舒服, 好適合夏天飲.細心留意一下, 發現飲品面放了一粒好蘑菇型的蛋白餅, 甜度適中. 清新中, 多了一份甜味.這裡還有Cocktails版的Alice in Wonderland.兩者最大分別是Cocktails版飲品面多了一個糖膠和金箔做裝飾, 即時高貴咗, 感覺截然不同.這杯真係靚到唔捨得飲.始終是糖膠, 佢會溶, 所以影完相要快快食咗糖膠先.另外, 也點了一份甜品叫Jerry Maguire Cheesecake Crunch.賣相好似一幅畫, 上枱時會噴上

Maguire飲嘢.

店內的氣氛和情調也不錯, 不論三五知己或情侶也適合.
我自己好鍾意佢地的吊燈, 幾特別.

Mocktails Alice in Wonderland
上枱時已被賣相所吸引, 顏色又靚.

Cocktails Alice in Wonderland

這杯真係靚到唔捨得飲.

始終是糖膠, 佢會溶, 所以影完相要快快食咗糖膠先.

賣相好似一幅畫, 上枱時會噴上冷煙, 好有意境.
甜品主要以忌廉芝士為主, 愛食芝士的朋友啱晒.

這個芝士口感夠軟身和細滑, 質感有點似雪糕.

在芝士面也灑了不少餅碎, 食的時候, 雙重口感.
而在芝士附近放了藍苺和紅苺, 入口帶有甜甜酸酸, 可以起中和作用.

宵夜
Mocktails Alice in Wonderland
Cocktails Alice in Wonderland
好姊妹請食tea,成日周圍食好嘢嘅佢,發現左呢間新餐廳,食物特別又坐得舒服~ 之前睇過一篇訪問,點解嘅餐廳叫呢個名,係因為餐廳幾個老闆好鍾意Jerry Maguire呢套戲~個afternoon tea set好抵$188,上排左手邊數起有黑松露野菌撻,醃左嘅青瓜,上面有紅豆蓉嘅撻,一條嘅係俗稱「西班牙油炸鬼」浸住朱古力醬,同埋brownie;下層左手邊數起有eclair,macaroon,番茄撻同一舊炸薯蓉;全部賣相好精緻同好味~ 63。c slow-cooked beef tenderloin $158,軟硬適中,好鎖到肉汁,d火箭菜都好好味~杯嘢飲嘅名係「Alice the wonderland」$88,暫時間餐廳新開好似未有酒牌,所以呢杯cocktail就變咗mocktail,主要係薄荷溝菠蘿汁,上面沈左少少朱古力粉,清新好味~Jerry's Coffee $78,好香好濃郁~

Jerry's Coffee $78,好香好濃郁~
Jerry's Coffee
2016-06-25
Jerry's Coffee
2016-06-29 372 瀏覽
女生都享受飲杯茶食件甜點既high tea 時光 食點品總位女生帶來幸福既感覺 上網見到銅鑼灣新開左間dessert and cocktail bar 既下午茶set 賣相同價錢都幾吸引 一於約位姊妹去感受下走在潮流快線的感覺大約3點黎到唔洗等位就入得 太好彩喇由於黎之前都諗定食咩 所以冇咩望到menu 就order haha 但都有影低餐牌俾大家參考下Order 左二人既afternoon tea set 同埋我加左$40轉一杯mocktail 好靚既tea 呀一上枱影左好多相 反而影人都冇咁多lol 放上木盆上既有9件精緻既咸甜點 另外會有小碟裝上一件scone 我地由scone 開始食 個scone 唔會太甜 外脆內軟好味 點埋jam 食更好味 tea set 既咸點就不過不失 覺得甜點更出色特別係個朱古力泡芙 churro 同朱古力蛋糕 食住香甜既朱古力總係最幸福既時刻另一亮點係哩杯 Alice the wonderland 既mocktail 係一杯好清新既飲品 好岩清走口中食完食物既味道 杯mocktail 既賣相太靚喇 好彩影左一輪相都唔會變淡面頭既泡好rich 我同姊妹
一於約位姊妹去感受下走在潮流快線的感覺

大約3點黎到唔洗等位就入得 太好彩喇
Afternoon  tea  set  for  2  persons
好靚既tea 呀
tea set 既咸點就不過不失 覺得甜點更出色
面頭既泡好rich
我同姊妹食完哩餐下午茶都好滿足呀

2016-06-29
下午茶
2016-06-29 303 瀏覽
琴晚直落食三round,减肥大計又擱淺啦唯有當係cheat day啦對甜品真係一啲抵抗力都冇我地兩個一人嗌咗一杯野飲同一份dessert,喃住慢慢girls talkRaspberry Tea Party $78 鮮紅既汁液由紅桑子打成,天然甜中帶微酸,配上Earl Grey,消膩感一流,不好甜飲既人,肯定會超中意,加上菠蘿味的泡泡,同埋玫红色既花瓣topping,less is more,重點係好飲Alice the Wonderland $88味道啖而清新但又絲絲帶甜,未飲就迎面撲來花香,入口清香有余甘,檸檬味作爲最後既舌尖衝擊,食甜品點可以唔嗌佢啊,不過可以再落多啲mint。上面再放上兩粒蘑菇造型的蛋白餅,十分趣致,真的是Alice the Wonderland,眼睛嘴巴都得到雙重享受Jerry Maguire cheesecake crunch $128galaxy既賣相十分有心思,上台時仲有冷煙。細膩既Baileys 忌廉芝士,和焦糖威化餅碎、blueberry同raspberry配搭满分,多種不同的材料配搭後口感豐富,食到完全停唔到落黎Cream Brulee Tart$9
琴晚直落食三round,减肥大計又擱淺啦
唯有當係cheat day啦
甜品真係一啲抵抗力都冇

Raspberry Tea Party $78

Alice the Wonderland $88

Cream Brulee Tart$98
tart完全不會過份甜齁,一個人清曬一份都係完全冇問題,cream sorbet食落似lemon cider,十分清爽

總體黎講,環境安靜舒服,而且燈飾都好有情調,好浪漫。下次有機會再試下佢既main menu同小食啦

約情侣或三五知己黎食都係唔錯既選擇,係銅鑼灣中心一带有座恬静的悠閑小島實属不易

2016-06-28
2016-06-29 202 瀏覽
和表妹GIRLSTALK所以到了她家附近的餐廳中食最近很受大眾歡迎的JM聽說甜品及ALICE WONDERLAND是必飲的所以我們就來到先飲了這飲這杯很FRESH的wonderland面層有一層泡泡底層有薄荷所以是一杯很健康及味道不太濃的味道還不會太甜難怪女生都很愛飲這杯我也愛上了再叫了一個JM cheesecake crunch 是IG 多LIKE必點有很多不同的berriesresberry , starberry真的正中少女的歡心入面有餅乾碎cream cheese 等可以配合不同的生果有不同的口感而且一上碟還有冰涼的煙所以要在還有煙的時候食下味道是最好的餅是不重牛油味的所以感覺很好不太油膩最近食了我很最愛cream brulee trat除了有cream brulee外還有如蛋糕一樣軟的底食下來除了有CREAM BRULEE的味道還有一樣硬身一點的餅令到口感更加特出
和表妹GIRLSTALK
我也愛上了
再叫了一個JM cheesecake crunch
是IG 多LIKE必點
有很多不同的berries
resberry , starberry
真的正中少女的歡心
還有如蛋糕一樣軟的底
食下來除了有CREAM BRULEE的味道
還有一樣硬身一點的餅令到口感更加特出
cream brulee tart
1 分鐘 (堂食)
2016-06-26 647 瀏覽
Jerry Maguire is a newly opened Cocktails and Desserts restaurant inspired by the classic movie played by Tom Cruise. It is located on Lan Fong Road, which is only 2 mins walk from Causeway Bay MTR exit F1. The space is relatively spacious with a comfortable indoor sitting area with bar seats and bench tables, under a warm yellow lighting ambient, while the back garden is a cozy outdoor terrace to enjoy some sunlight or moonshine. The back alley is painted with zebras which is also where attract
The back alley is painted with zebras which is also where attracted us to go while we were walking from the MTR station.
Apart from lunch sets and their infamous dessert menu, you may enjoy their afternoon tea set costing $188 for one and $358 for two between 2-6pm.
Afternoon Tea Set
The set comes with a selection of savoury and sweet canapes, along with a raisin scone and coffee/tea. With an additional $40, you may upgrade the drink into one of their signature mocktails.
Cucumber with tomato
Mushroom Tartlet
Bruschetta
Churros in Chocolate
Jerry Maguire Selection cut cake
Jerry Maguire Selection Macaron
Classic eclair with chocolate
scones with strawberry jam and cream
served freshly brewed with coffee or tea
Afternoon tea set
Truffle Croquette was served warm with a hint of truffle taste hidden in a hearty satisfying potato ball. The croquette was slightly crunchy outside, and warm and fluffy inside.
Truffle Croquette
Bruschetta is one of the very classic Italian small bites, and this cheesy tomato bite was quite appetising before we go to any sweet bites.
Bruschetta
The mushroom tartlet was creamy, buttery and flaky. The puff pastry was nicely prepared with layers of firm crust.
mushroom tartlet
Remember to enjoy the scone while it is still warm! The scone was moist in the middle and crunchy on the outside. Do you put jam first or cream first? What's your way to enjoy any good scone? Please share with us.
scone
Their eclair was light and filled with a soft filling of cream complimenting with its semi-dark hardened chocolate on top of the thin battered eclair. Their macaron of the day is matcha which had a strong bittersweet green tea flavour.
eclair
This lemon tart was one of the selection cut cake of the day. The sour lemon-y tart was moist and sweet, topped with some charred light and silky meringue.
lemon tart
Their churros was sweet and covered with a layer of cinnamon sugar. The crunchy and doughy stick was exceptionally scrumptious after dipping it in some melted warm chocolate sauce which was not to sweet in taste, but satisfying for sure.
churros
How can we miss their beautiful mocktails at this relaxing afternoon tea? For just an extra $40, you may pamper yourself with one of their fun filled drink. Don't worry, they are not too overly sweetened though they are dessert mocktails.
Alice the wonderland
Made with mint, pineapple juice, elderflower with chocolate and "JM Mushroom". As I mentioned before, their drinks are too sweet, and this drink is rather refreshing with a strong mint taste. The almost frozen mocktail tasted like a healthy smoothie to me, but topped with a sweet macaron on top.
Just Yours
Yes, you are just mine. This romantic drink is made with red apple, Peach, Elderflower Syrup and Sprite. Again, this mocktail was not too sweet but slightly sweeter than the last one. The apple taste was subtle yet noticeable. Besides, some sexy shaved chocolate was nicely sprinkled on top so what's not to love?
Just Yours
Causeway Bay has a lot of hidden gems for desserts and I think this newly opened restaurant would a be good place to hang out for drinks and probably some small bites!
題外話/補充資料: +10% service charge, 2-6pm for afternoon tea set
2016-06-25
Afternoon Tea Set
Afternoon tea set
lemon tart
churros
2016-06-25 858 瀏覽
今年生日男友帶我到位於銅鑼灣的Jerry Maguire慶祝生日,由於我這個雙子座非常貪新鮮,我要求去一間我未到訪過,而味道和賣相都要好的餐廳,所以新開又主打甜品酒吧藝術的Jerry Maguire就符合我的要求了。起初以為Jerry Maguire是跟店主的名有關係,原來是電影《甜心先生》主角湯告魯斯的戲中名稱,相信店主一定是想在香港當客人的甜心先生。Raspberry Tea Party由新鮮的紅桑子打成,甜中帶酸,配上Earl Grey茶,雖然我喝不出Earl Grey,但淡淡的茶味可消膩感,加上菠蘿味的泡泡,清新的菠蘿泡泡不會搶了紅桑子的風頭,反而令層次更豐富。Alice the Wonderland充滿薄荷味道的一杯飲品,感覺清新但又絲絲帶甜,原來加了接骨木花糖漿,滿口花香,入口清爽甜美。上面再放上一粒外型像蘑菇的蛋白餅,就像草地上的一顆小蘑菇,真的是Alice the Wonderland,不論是視覺味覺都非常享受。Set Dinner 有兩款選擇,我跟男友一人一款剛剛好。Roasted beetroot with green apple in slightly dress

Alice the Wonderland
Set Dinner 有兩款選擇,我跟男友一人一款剛剛好。
Roasted beetroot with green apple in slightly dressing

紅菜頭是近年香港熱捧的天然健康食品之一,因為它含有紅色食物獨有的天然抗氧化物甜菜紅(Betalains),含量遠較我們所熟悉的紅色蔬菜,如番茄、紫椰菜等都要高,早已被公認為有效於防癌、抗衰老的最佳食物。既然這兒有紅菜頭沙律當然要點一份來試,這碟沙律除了有紅菜頭,更有清甜爽口的青蘋果,感覺更加清新。
Roasted beetroot with green apple in slightly dressing
Mushroom tartlet

磨菇撻體積小小的,但也不馬虎。幼滑的忌廉加上細細粒的磨菇,帶著濃郁菇味,而酥皮鬆脆可口,帶有牛油香。
Mushroom tartlet
Smooth-cauliflower soup

椰菜花湯我之前試過一次,極不喜歡耶種好像帶燶的味道,平日我都不吃椰菜花的。但這個湯意外地沒有那種帶燶的味道,質地稠身,像以椰菜花加磨菇打碎製作,口感香濃幼滑,第一次對椰菜花湯改觀。
Smooth-cauliflower soup
Overnight-braised pork collar-butt with Brussels sprouts, crushed hash brown & strawberry gel

事前醃了整天再以慢煮的方法烹調的豬上肩肉,非常入味,但略嫌口感未夠軟腍,而旁邊的涼拌捲心菜足以中和豬的油膩感,配搭不錯。
Jerry Maguire crispy Pollock with corn puree and tomato salsa

三件炸得金黃的鱈魚外皮都燒得香脆,內層汁油相融的魚肉口感滑嫩,再配上有口感魚子和栗米番茄醬,味道比一般的忌廉汁更好。
Jerry Maguire crispy Pollock with corn puree and tomato salsa

非常有心思而且賣相漂亮的甜品,我的生日甜品畫。由 Baileys 忌廉芝士,和焦糖威化餅碎、蛋白餅、藍莓材料製成,最後放上朱古力心太軟,外帶點脆而內流心,多種不同的材料配搭後口感豐富,最後加上銀色閃閃發光的生日快樂字句,驚喜萬分。
餐廳用心製作,不論是飲品抑或甜品都可見其心思,特別喜歡那幅生日甜品畫。

(5/21~6/21) 雙子座的個性其實有點複雜,今次先說基本性格吧。大部份的雙子座都是活潑而健談,能言善道又善於交際,很容易跟別人打成一片。對於新觀念和新流行的感觸十分敏銳,基本上有說不完的話題,有雙子座一定不會有悶埸,可以跟別人天南地北的聊,可以聊八卦新聞,也可以聊一些很嚴肅學術性的話題,但當你細心留意便發現他不會隨便透露自己的私事,因為雙子座是一個缺乏安全感的人,他非常害怕受傷,他會怕被人拋棄。如果有位雙子座把自己的事毫無保留地向你透露,你一定是在他心目中非常重要的。

慶祝紀念
生日