2025-04-04
今次我同朋友嚟到佐敦嘅 JA Kitchen,享受咗一個高級嘅 tasting menu,但價格為每位 只係$590,晚餐嚟講其實都真係算好抵!環境優雅,服務一流,而且食物質素非常之高,係我近排食過性價比最高嘅一間餐廳,非常適合慶祝特別日子!Tasting Menu@: ⭐️ 日本富士山螢光魷魚配味噌汁呢道魷魚新鮮滑嫩,搭配特製醬汁,味道清新,而且魷魚食落個口感非常之新鮮好開胃🦑⭐️ 刺身拼盤(鯛魚、花甲)刺身拼盤品質一流,佢嘅刺身選擇可能每次都唔同視乎當日嘅食材同埋季節而決定。今次我哋食嘅鯛魚肉質鮮嫩,而且花甲鮮甜,非常之有驚喜,好有滿足感!⭐️ 馬刀貝配自家蟹粉汁呢道菜非常特別,馬刀貝煮得得剛剛好,加上蟹粉汁香濃,搭配起來非常美味,令人驚喜!🦀⭐️ 煙燻牛舌山椒燒我期待已久嘅一道菜式,煙燻牛舌口感滑順,帶有淡淡的煙燻味。店員上菜式嘅時候已經好有儀式感,一打開個木盒聞到好香煙熏味,山椒更令整道菜提升了層次感,牛舌燒得啱啱好,真係一個唔可以錯過的菜式!🥩⭐️ 甸燒魚配酸菜汁呢個味道好似我哋平時食嘅酸菜魚,但係師傅嘅烹調手法真係好出色,佢將甸燒魚整到外焦內嫩,加上酸菜汁平衡咗魚肉的油膩感,令人忍唔
Tasting Menu@:
⭐️ 日本富士山螢光魷魚配味噌汁
⭐️ 刺身拼盤(鯛魚、花甲)
⭐️ 馬刀貝配自家蟹粉汁
⭐️ 煙燻牛舌山椒燒
⭐️ 甸燒魚配酸菜汁
呢個味道好似我哋平時食嘅酸菜魚,但係師傅嘅烹調手法真係好出色,佢將甸燒魚整到外焦內嫩,加上酸菜汁平衡咗魚肉的油膩感,令人忍唔住一啖又一啖咁食!我連佢啲汁都清晒🥸
⭐️ 蝦濃湯冬陰功煮北海道帶子
呢道fusion好過癮,平時有食帶子又有飲冬陰功,但估唔到兩個擺埋一齊係咁出色,冬陰功味道濃,帶子鮮甜,冬陰功的香辣味道恰到好處,令人回味無窮!🍲
⭐️ 壽喜燒配讚岐烏冬
壽喜燒味道香濃,呢度嘅壽喜燒同平時唔同,餐廳自己用好多牛骨去煮,而且佢嘅牛肉係選擇牛小排附近比較稀有嘅位置,搭配讚岐烏冬,口感非常好
⭐️ 自家製雪糕
最後嘅甜品,自家製雪糕口感滑順,一個係開心果味,一個係海鹽焦糖味,兩款味道清新,完美結束整個用餐體驗!
今次嘅用餐體驗非常愉快,每一道菜都新鮮、美味,環境舒適,服務周到,期待下次再黎👍😋