2023-10-24 39 瀏覽
Happy hour time💖放工一於去酒吧chill一chill🍻見到呢個性價比高野飲吾貴既bar就入去試一試,入面吾太嘈幾適合同fd一齊尼happy hour🫶🏻Double cheese burger set ($160)呢個cheese burger d料足到,兩塊超厚牛肉漢堡夾埋融化緊既芝士同加佢特調既醬汁,個包皮仲要係烘底,牛肉又超juicy🤍我食到一半已經8成飽,一個女仔差d食吾曬,下次要同朋友一齊尼share🤘🏻十分邪惡😏Garlic fries 🍟 幼身薯條上面有少少紫菜碎加大量蒜蓉粒,冇諗過佢個蒜蓉會係脆卜卜既蒜粒,幾surprise下因為真係超香🥓一藍子薯條食吾停份量都係好多Soda🍸最近吾飲得酒所以叫左sprite,但竟然佢連sprite都幫我配左檸檬,大癲。下次係一定一定會encore佢d酒,見到大部分都係50內已經有一杯好抵飲!加上環境音樂吾似其他灣仔bar甘嘈,可以約朋友坐低慢慢嘆🍹

Garlic fries 🍟

Soda🍸

2023-10-24
- 去開灣仔買野,行到攰攰地,見到有間Bar好似唔錯,又多人食,決定一於同朋友試下!- 呢間Bar雖然唔算好大,但勝在位置非常闊落,氣氛同用餐體驗唔錯!- 今次同朋友叫左份牛肉漢堡包Combo🍔,上枱熱辣辣,食落塊牛肉好Juicy,跟餐配埋Soda同薯條,同朋友分享係唔錯既選擇!👍🏻- 另外,我地亦都叫左ILLUMINATI SPECIAL(光明會招牌薄餅)。- 呢款薄餅份量唔惹少,唔好睇佢係薄批,兩個女仔食完真係飽到上心口🤣!味道方面,佢主要係蕃茄🍅同辣味為主,有洋蔥🧅同墨西哥辣椒🌶️,食落勁惹味!加上牛肉Pepperoni真係好特別(外面好少見係牛肉🐮,多數豬肉🐽為主?!)而且薄批個邊邊位真係好脆!朋友都話:「雖然好飽,但真係第一次唔想放棄個邊邊脆餅!😍」- 我杯Soda係檸檬可樂,配上邪惡美食真係一流!朋友就叫左香蕉奶昔,飲落比以往其他餐廳飲既香蕉味更濃厚,但唔會太甜!

2023-10-12 58 瀏覽
ILLUMINATI (灣仔)灣仔駱克道96號京都大樓地下C號舖一個人係灣仔搵間restaurant & Bar Chill一下,來到呢間ILLUMINATI,似乎新開,就試吓。裝修主要係螢光綠嘅森林感覺,配上海藍色嘅梳化,格調都OK。先點咗杯House Lemonade,檸檬配上薄荷葉,喺乾燥嘅秋天都有一種滋潤嘅感覺。然後就點左一份雙層芝士牛肉漢堡 加薯條。 beef patty burger ,classic favour and yummy
ILLUMINATI (灣仔)
灣仔駱克道96號京都大樓地下C號舖

2K
2023-10-05 648 瀏覽
【 🍻𝐼𝐿𝐿𝒰𝑀𝐼𝒩𝒜𝒯𝐼🍻 】⋄⋄位於灣仔的ILLUMINATI,提供多種美食選擇。餐廳環境舒適🛋️ 服務態度好👍🏻====—====—====—====—🍗𝕊𝕚𝕕𝕖𝕤ᴘᴏᴘᴄᴏʀɴ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ 爆谷雞爆谷雞以爆米花為外皮,將雞肉裹上酥脆的外層,口感獨特🤤雞肉本身保持了嫩滑多汁的特色,搭配著香氣四溢的爆米花,帶來了一種獨特的風味。⋄🍔𝔹𝕦𝕣𝕘𝕖𝕣𝕤ᴄʟᴀꜱꜱɪᴄ ʙᴇᴇꜰ ʙᴜʀɢᴇʀ 牛肉漢堡包𝓛𝓮𝓽𝓽𝓾𝓬𝓮, 𝓰𝓻𝓲𝓵𝓵𝓮𝓭 𝓸𝓷𝓲𝓸𝓷, 𝓳𝓪𝓵𝓪𝓹𝓮ñ𝓸𝓼, 𝓬𝓱𝓮𝓮𝓼𝓮 & 𝓬𝓱𝓲𝓬𝓴𝓮𝓷 𝓹𝓪𝓽𝓽𝔂經典的牛肉漢堡包是一道令人垂涎欲滴的美食😍漢堡麵包鬆軟而彈牙,牛肉餅則經過烤製,保持了肉汁和口感😜配料包括了新鮮的生菜🥬、炒洋蔥🧅、蕃茄醬🍅和芝士🧀,為整體口感增添了豐富的層次感👍🏻漢堡包的味道濃郁而美味,絕對是肉食愛好者的首選🤍⋄🍕ℙ𝕚𝕫𝕫𝕒 𝟙𝟚”ʙᴀʀʙᴇᴄᴜᴇ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ 意式烤雞薄餅𝓑𝓪𝓻𝓫𝓮𝓬𝓾𝓮 𝓼𝓪𝓾𝓬𝓮, 𝓸𝓷𝓲𝓸𝓷𝓼, 𝓹𝓮𝓹𝓹𝓮𝓻𝓼, 𝓬𝓱𝓲𝓬𝓴𝓮𝓷 & 𝓶𝓸𝔃𝔃𝓪𝓻𝓮𝓵𝓵𝓪意式烤雞薄餅以薄脆的餅皮為基底,搭配著豐富的配料😋烤雞肉均勻地分佈在餅皮上,並
【 🍻𝐼𝐿𝐿𝒰𝑀𝐼𝒩𝒜𝒯𝐼🍻 】

====—====—====—====—
🍗𝕊𝕚𝕕𝕖𝕤
ᴘᴏᴘᴄᴏʀɴ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ 爆谷雞

🍔𝔹𝕦𝕣𝕘𝕖𝕣𝕤
ᴄʟᴀꜱꜱɪᴄ ʙᴇᴇꜰ ʙᴜʀɢᴇʀ 牛肉漢堡包

🍕ℙ𝕚𝕫𝕫𝕒 𝟙𝟚”
ʙᴀʀʙᴇᴄᴜᴇ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ 意式烤雞薄餅

意式烤雞薄餅以薄脆的餅皮為基底,搭配著豐富的配料😋烤雞肉均勻地分佈在餅皮上,並與巴馬臣芝士🧀、洋蔥🧅、紅椒🌶️和蘑菇🍄等配料一同烤製而成,口感輕盈且多汁,配料之間的味道相互融合,帶來了一種美味而平衡的風味👏🏻

====—====—====—====—
📌店名:ILLUMINATI‘
📍地址:灣仔駱克道96號京都大樓地下C號舖

2023-09-17
2023-09-28 83 瀏覽
同個朋友行街經過呢條灣仔嘅酒吧街,好想坐低飲杯嘢,見到依間酒吧仲有lunch set menu 真係好抵食,有前菜、main course 包埋飲品都係$92蚊起。我同朋友叫咗一個set lunch 加多杯飲品share 食。嚟到酒吧梗係想飲番杯Cocktail。🌟Virgin Mojito $48🌟今次揀咗冇酒精嘅Virgin Mojito . 佢同一般飲開嘅Mojito 一樣咁好飲🤩🤩🤩,好香嘅薄荷葉、青檸檬味啱晒酒量唔係好叻嘅我😝😝🌟經典牛肉漢堡包🍔set $98🌟頭盤揀咗cream cheese salad , 沙律菜新鮮脆口,手打牛肉漢堡包勁好食,🤤加埋香炸薯條,十個讚👍👍👍跟餐仲有咖啡/汽水/果汁。飲品揀咗菠蘿汁,夠凍又夠fresh 😋

🌟Virgin Mojito $48🌟

🌟經典牛肉漢堡包🍔set $98🌟

2023-09-28 53 瀏覽
LaClassic Beef Burger🍔經典既牛肉漢堡相當有驚喜 牛肉足份量 秘制醬汁都好美味 每一啖都食到牛肉既香味 再配埋香脆薯條🍟不得了 即炸熱辣辣 又脆口 鍾意食粗薯條要加埋👍🏼New Zealand Ribeye Steak🥩肉眼扒揀左半成熟 外面望落去好似煎得太熟咁 但切開都係半成既肉質 唔算話好驚喜但賣相同味道都不錯的😊另外一讚係伴菜 有多款瓜菜可以試😋Vanilla Shakes🥛雲呢拿味勁濃 cream有椰子味 奶好厚身 好好飲 但係貴左dd 整體都不錯的 地點又方便 灣仔地鐵站行2分鐘就到 建議將音樂音量較細少少🔉因為同朋友傾計有d辛苦~ILLUMINATI (灣仔)灣仔駱克道96號京都大樓地下C號舖#香港#香港美食#打邊爐#自助餐#中菜#西餐#日本菜#食物打卡#相機食先#食好西系列#好食#好好食#鍾意食#打卡餐廳 #打卡美食#食評#foodie#yummy#yummyfood#hongkongfood#hkfoodie

LaClassic Beef Burger🍔

New Zealand Ribeye Steak🥩

Vanilla Shakes🥛

ILLUMINATI (灣仔)
灣仔駱克道96號京都大樓地下C號舖

2023-09-27 380 瀏覽
ILLUMINATI😋😋😋三五知己聚一點灣仔駱克道酒吧街一帶皆是昔日海軍和水手最愛之地、現大多改為各式酒吧餐廳、🉑️體現著另一種香港酒吧文化、但卻不突顯繁囂!🆚蘭桂坊!街上雲集各國美食餐廳、「Illuminati」可找到🈵️足口腹之地!開放吧枱、長走廊多張二人枱、半私隱又可聊天的好地方、近大門入口開放式高枱、享用pizza、美式漢堡包🍔等、觀望人來人往的街道^_^BurgersClassic Beef Burger$92⋯⋯🍔包夾着lettuce、grilled onions、pickle、cheese & beef patty、微煎香牛堡、帶出濃香牛味!夾着豐富餡料、酸青瓜、夠爽、醒胃、提升味蕾口感、yummy yummy 😋 Pizzas”12”🍕Barbeque Chicken$168意式烤雞薄餅⋯⋯薄餅發原地、足足十二寸薄餅大、餡料豐富鋪🈵️餅面及蕃茄濃醬、真材實料、烤烘至金黃色、餅底香口又脆卜卜、加埋脆口邊邊、整體外脆內煙韌、必食之選!賣相艷麗、色澤鮮明!飽肚滿足!Shakes🥤Chocolate 朱古力$90⋯⋯朱古力粉、牛奶、雪糕、碎冰各適量、快速打勻、伴上軟滑忌廉、灑上朱古力
ILLUMINATI
😋😋😋
三五知己聚一點

Burgers
Classic Beef Burger$92

Pizzas”12”

Shakes
🥤Chocolate 朱古力$90
⋯⋯朱古力粉、牛奶、雪糕、碎冰各適量、快速打勻、伴上軟滑忌廉、灑上朱古力醬點綴、賣相更吸睛、朱古力味濃、白白滑creamy 、攪拌飲用、不太甜、剛好、creamy 舔舔脷😘
ILLUMINATI
灣仔駱克道96號京都大廈地下C號舖
港鐵灣仔站C出口、步行約2分鐘
Chocolate shake
2023-09-27
Chocolate shake
  • Classes  beef  burger
  • Chocolate  shakes
洋人朋友希望感受香港的夜生活,於是帶他到灣仔的酒吧街感受一下,經過見到有新酒吧餐廳Illuminati,見「光明會」這獨特名字,不覺好奇便入內探店。餐廳主要提供西式快餐美食,即burgers, fish&chips 同 nachos。炸魚薯條外皮酥脆魚肉鮮嫩,配以沙律醬再搭配茄汁薯條,是一道經典美味;三扒兩撥便被我們清碟了。雙層牛肉漢堡亦不錯,兩層多汁的牛肉堆疊著芝士及各式新鮮配菜,在口中融化,絕對是漢堡控的最愛。小食炸雞柳味道亦算不錯。馬沙拉可樂提供了一種獨特的口感,帶有微微辛辣的南亞風味,很特別。享受美食的同時,也可以享受輕鬆的酒吧氛圍,老外朋友亦感滿意。

小食炸雞柳味道亦算不錯。

2023-09-23 46 瀏覽
星期日同朋友去咗灣仔酒吧街到chill下,我哋見到有好多唔同嘅西餐廳,呢一間難得喺週末日子都有lunch set,而且包餐湯或者沙律,再加一杯嘢飲,性價比幾高,一於去試吓😆😆😆兩個人嗌咗兩個lunch set,味道同埋價錢都唔錯,一去到環境坐得好舒適,好有酒吧風味,假日嚟講係一個傾偈嘅好地方😎😎主菜方面我哋叫咗一個紐西蘭肉眼牛扒,佢配左薯條。牛扒煎得好香濃入味,而且生熟程度啱啱好,唔會太過硬,牛味亦都好重,薯條好香口,好鬆脆,配上一啲調味粉,配啤酒一流🤣🤣🤣另外嘅主菜叫咗雞肉漢堡包,雞肉漢堡包入面有蕃茄,生菜,青椒同埋吉列雞肉。吉列雞肉好大塊,而且炸粉一啲都唔厚,咬落去口感好滿足😎😎星期六/日百幾蚊有前菜,主菜同嘢飲,性價比真係好高,值得一試🤣😋😋

2023-09-21 54 瀏覽
這間新餐廳位於灣仔鄰近地鐵站,主打西式料理,店內採用酒吧高凳為主,環境寬敞舒適,提供多款酒精類飲品。午市時段設有多款套餐,部份跟沙律或餐湯。All Day Breakfast - $138豐富的全日早餐,有兩片煎香的麵包鬆軟濕潤;兩根雞肉腸柔軟鮮美;兩隻香煎太陽蛋流出濃濃的蛋黃汁;兩塊傳統的啤酒炸魚酥而不膩,魚肉嫩滑多汁;雜菜沙律新鮮翠綠,有紫洋蔥、車厘茄,更有香菇片;不少得酸甜開胃的茄汁豆。熱咖啡深色的黑咖啡沒有被鮮奶稀釋,純粹咖啡豆的濃郁。
午市時段設有多款套餐,部份跟沙律或餐湯。
All Day Breakfast - $138
熱咖啡
深色的黑咖啡沒有被鮮奶稀釋,純粹咖啡豆的濃郁。
2023-09-21
午餐
💖27 Kebab House係香港有多間分店,主打清真食物、kebaba同印度菜。店主近排為推出更適合本土風味嘅食物,係灣仔分店隔離開左間西餐廳X酒吧,整修modern,10點後更會變身club🪩,啱晒gathering!1⃣️Chicken burger combo🍔 $128💖雞肉餅外皮薄脆,黑椒同香料調味出色,雞肉唔乾柴,搭配墨西哥辣椒🌶️,辣味溫和帶清甜,撞上香滑嘅芝士更香口。另外仲有生菜🥬同燒洋蔥🧅,令口感更爽脆。漢堡皮偏鬆軟,吸收肉汁後變得濕潤。Combo包薯條🍟同soda,薯條調味鹹香,配茄汁同酒更正!2⃣️Strawberry and lemon vodka gimlet🍸 $64 (HH)💖酒類選擇幾多,cocktail最平五十幾有交易、shot/wine等最平三十幾🙉,係我見過最抵嘅價!呢杯士多啤梨🍓味重,再搭配清新嘅檸檬🍋同薄荷🌿,vodka based味道乾淨、口感輕薄。💖環境chill、好坐,職員態度好又熱情,多款主菜、咗酒小食,加上酒類超抵飲,放工放學一齊黎gathering啱哂!

1⃣️Chicken burger combo🍔 $128