2019-07-14 65 瀏覽
入口雖然有d隱閉,但入左去之後環境都十分舒適😍 入到去d soft music 都好relaxing, 岩曬幾個朋友or情侶去! 前菜可以去沙律吧到任拎沙律🤤☺️同埋每個set都會黎一份粟米湯,粟米湯暖胃得黎又唔會太甜,食早菜前食就岩岩好! 主菜我地試左兩款1. 蜜蜂燒美國岩魚配黑松露忌廉飯 ($108)黑松露忌廉飯個味好出 但同時都唔會太heavy,非常出色☺, 岩魚都煎得好香脆,令個飯食落香得黎都好有口感😋2. 美國頂級西冷牛扒伴紅酒汁 ($138) 五成熟 牛扒煎得幾好,真係做到五成熟🤤🤤煎香左既表面好重牛味,中間都唔會太un , 整得好好!仲有薯條做配菜呢🤗

主菜我地試左兩款
1. 蜜蜂燒美國岩魚配黑松露忌廉飯 ($108)

2. 美國頂級西冷牛扒伴紅酒汁 ($138) 五成熟
2019-07-14 40 瀏覽
熱愛食沙律的朋友最近在銅鑼灣尋到一間心愛餐廳,星期六帶我一試。一入門口即見沙律自助區,排列整齊,乾淨整潔,食材由最簡單的沙律菜至少見的秋葵也有。分別點了大蝦青口蕃茄蓉意大利粉及美國頂級牛板腱扒。先來一盤沙律,沙律是無限自助任取的,菜怪朋友眼睛發亮。用料是看得見的新鮮,蔬菜青綠爽脆,車厘茄光滑紅潤。餐湯是南瓜湯。蒜香多士烘得香脆可口。大蝦青口蕃茄蓉意大利粉青口大隻鮮甜,最喜歡的是用蕃茄蓉取代全用茄膏,味道天然,清新健康。美國頂級牛板腱扒牛扒質地軟熟,可配薯菜/飯/意粉。

分別點了大蝦青口蕃茄蓉意大利粉及美國頂級牛板腱扒。

餐湯是南瓜湯。

蒜香多士烘得香脆可口。

大蝦青口蕃茄蓉意大利粉

美國頂級牛板腱扒
牛扒質地軟熟,可配薯菜/飯/意粉。
2019-07-13 65 瀏覽
記得朋友來過這間Hugo Le Resto Grill 之後就強力推介,今晚我正好在銅鑼灣盪著等朋友,就決定不如直接到上址舒舒服服的等候他。一步道便有餐廳職員有禮貌地招呼和介紹menu。Signature Dinner 包自助沙律吧及干邑龍蝦濃湯(可重複添加),主菜價錢由$298-498。每日的主打都會不同,而今晚的主打是牛肉,所以一邊餐牌上有多款牛扒選擇,而是日限定就是「美國頂級牛腹肉扒 $298」。沙律吧貴精不貴多,健健康康為胃部打好個底才吃正餐,實行菜肉均衡。自助沙律吧 干邑龍蝦濃湯凍蝦、 三色椒、洋蔥、沙律菜、車厘茄、粟米仔、粟米粒、橄欖、番薯沙律、蘋果沙律、哈密瓜、煙肉碎,多款沙律醬汁干邑龍蝦濃湯果然濃稠,湯中更有帶子肉。餐包兩款,香脆微暖。《非凡鮮羅勒香草醬海鮮扁意粉 $258》海鮮有香煎過海蝦、大蜆、墨魚和三文魚,舖滿扁意粉上,香氣撲鼻。扁意粉用上鮮羅勒香草醬變得香濃惹味,加上煎過的海鮮更香口。《美國頂級牛腹肉扒 $298》用鉄板上有睇頭。份量不多但足夠一個女生的胃口。點了半成熟,肉質汁潤富肉味又不韌,倒上燒汁更美味。Coffee/Tea點了冷熱檸茶各一杯。滿足了。

一步道便有餐廳職員有禮貌地招呼和介紹menu。

自助沙律吧 干邑龍蝦濃湯

干邑龍蝦濃湯果然濃稠,湯中更有帶子肉。

餐包兩款,香脆微暖。

《非凡鮮羅勒香草醬海鮮扁意粉 $258》

《美國頂級牛腹肉扒 $298》

Coffee/Tea
點了冷熱檸茶各一杯。

滿足了。
2019-07-11
2019-07-11 77 瀏覽
美國安格斯牛肉漢堡 💲138美國頂級牛板腱扒 💲148✅ 牛肉漢堡夠厚👌🏻 咬落非常有肉味同質感😛 而且底下有甜酸燒烤醬😋 惹味之餘都令成件事唔會太乾✅ 牛腱扒本身比較多筋 好難煮得好🤔 但除左主筋比較難切開之外 食落竟然腍到唔覺有其他筋😲 而且牛味都好出♨️✅ 跟餐既朱古力出乎意料地有忌廉topping🍼 同熱朱一齊無得輸☕👅Taste:3.5/5💰CP值:3.5/5🙋🏻‍♂Service:3.5/5👁‍🗨Stylishness:3.5/5
美國安格斯牛肉漢堡 💲138

👁‍🗨Stylishness:3.5/5
自助salad  bar
2019-07-07
2019-07-09 306 瀏覽
男朋友起港島區返工 特別留意港島既餐廳今次 佢推薦位於銅鑼灣既 Hugo Le Resto Grill 餐廳食晚飯🍽餐廳十分適合情侶黎 因為情調非常之好🥰座位亦都好舒適 大家可以甜甜蜜蜜地談心❤️餐廳有提供Signature Dinner Set俾大家選擇😚一開始先來個 干邑龍蝦濃湯龍蝦🦞味超突出完全好似飲緊成隻龍蝦入肚咁湯裡面仲內藏爽口龍蝦肉 真係好好味👍🏻同時 侍應亦送上 熱辣辣既餐飽餐飽香味十足 用餐之前 大家可以去 自助沙律吧享用下前菜先主菜 選擇左 西班牙🇪🇸伊比利亞全橡果黑毛豬鞍架份量超級大🤤主廚將黑毛豬鞍架煮得剛剛好 肉質細嫩🐽肉汁緊緊鎖實食落好juicy🤗另一個主菜係 煎鵝肝鮮露荀炒飯鵝肝極有睇頭 十分之大塊鵝肝味四溢 炒飯炒得粒粒分明 一點都唔覺得油膩唔好以為咁就完左 再附上新鮮炸薯條🍟薯條新鮮炸起 就即刻上枱 炸到金黃色 仲要脆口 調味亦岩岩好最後以一本餐飲 奶茶☕️作為結尾估唔到連餐飲用具都可以咁精緻😍用餐環境 食物 侍應服務態度都一流睇黎又多一間港島區心水餐廳可以介紹俾朋友啦👏🏻
男朋友起港島區返工 特別留意港島既餐廳

西班牙伊比利亞全橡果黑毛豬鞍架
薯條
奶茶
2019-07-08 60 瀏覽
約了朋友銅鑼灣食lunch這次揀了一家OpenRice 上評價很高的西餐廳餐廳在華人銀行東區大廈樓上這個地點不是特別來很難會找的到一進門變看到餐廳的招牌字樣午餐有幾種lunch set供選擇餐湯餐包沙律吧有生菜 番茄🍅洋蔥 橄欖 玉米🌽罐頭生果🥫自製沙律食材品質都算不錯蜜糖芥末燒大西洋三文魚扒以蜜糖芥末調味三文魚,味香而濃郁外皮保有酥脆,肉質軟嫩,不過稍稍有點偏鹹美國頂級西冷牛扒伴紅酒汁牛扒可以選擇要幾分熟肉質還算不錯不會過於乾澀總體而言餐廳環境舒適,桌距寬,能放鬆傾解食材在水準之上,口味都算不錯距離地鐵站也不算遠,是銅鑼灣聚會的好選擇。
約了朋友銅鑼灣食lunch

沙拉吧

自製沙律
食材品質都算不錯

蜜糖芥末燒大西洋三文魚扒
以蜜糖芥末調味三文魚,味香而濃郁
外皮保有酥脆,肉質軟嫩,不過稍稍有點偏鹹

美國頂級西冷牛扒伴紅酒汁

牛扒可以選擇要幾分熟
肉質還算不錯不會過於乾澀

總體而言
餐廳環境舒適,桌距寬,能放鬆傾解
食材在水準之上,口味都算不錯
距離地鐵站也不算遠,是銅鑼灣聚會的好選擇。

1K
2019-07-04 1549 瀏覽
Hugo Le Resto Grill - 西式扒房夜門口牆身以紅磚色的背景配上銀色的突字招牌,一進內看見一面綠化的牆身,原來是沙律吧,木紋色的地板配上酒紅和深灰的梳化座位,優雅寧靜的環境。自助沙律吧套餐還包括沙律吧,選擇也多,有幾款沙律菜、栗米、薯仔、哈蜜瓜、菠蘿和蕃茄仔,另外還有冷盤的海蝦和青口,配上麵包粒和不同的醬汁如黑醋、千島醬和胡麻醬。干邑龍蝦濃湯濃郁的龍蝦湯,湯底稠度剛好,不會太稀或太稠,龍蝦精華溶在湯中,每口也有濃濃的龍蝦味,當中加入龍蝦粒,有口感又鮮味;再配上脆口的烘底蒜蓉包,一滲一咬。美國頂級牛肩肉扒五成熟度的牛肩肉扒,一切開時肉汁流出,表面的牛油慢慢溶化並滲到牛扒當中,牛肩肉牛味濃,肉質結實有咬勁,可配上岩鹽或黑椒一拼吃,配菜是炒雜菜,還有脆炸粗薯條。煎鵝肝鮮露荀炒飯炒得乾身粒粒分明的蛋炒飯底,味道清清的,加入露荀增加口感,在飯上是香煎過的鵝肝,濃烈味道和香氣的鵝肝點綴了整個炒飯,令味道完全吊出來和完整了。
Hugo Le Resto Grill - 西式扒房夜

美國頂級牛肩肉扒

煎鵝肝鮮露荀炒飯
今日中午落銅鑼灣食飯,喺Fashion Walk附近有呢幢華人銀行大廈,樓上有一間環境幾清幽嘅西餐廳。有個任食沙律吧,選擇唔算多,但都有基本既沙律配料。沙律菜都有兩款,另外有粟米、秋葵、甜椒、番茄仔等等,沙律醬都有三款,我就揀左油醋,好似無咁肥嘛。最後可以落啲煙肉碎同埋麵包脆粒,夠晒脆口。主菜有十款可以揀,朋友揀左大蝦青口番茄蓉意粉($108),我就揀左美國頂級西冷牛扒配紅酒汁($138),呢個可以揀配薯條加菜、飯或意粉。我見出邊已經好多菜可以食,又唔想食咁多飯,我揀咗要意粉啦。等主菜期間,就飲住暖暖既羅宋湯同埋熱辣辣既餐包先。等左15分鐘左右主菜就嚟啦,個意粉係用蒜蓉炒嘅,好有蒜香。牛扒用左紅酒汁,都幾入味,同平時用牛油煎既牛味有啲唔同,將牛味帶上另一層次。咬落肉質都幾嫩,容易咬,唔會好多筋。朋友既蕃茄蓉意粉望落幾足料,我試左隻蝦,無雪藏味,幾彈牙。個蕃茄蓉做意粉汁都酸甜適中,廚師幾好手勢啊。最後就上埋餐飲,我要左杯熱咖啡,朋友要熱檸茶。自問有啲咖啡上癮而且飲得幾濃味,而我覺得呢度既咖啡都幾夠味,我本人幾鍾意,加奶之後好容易入口,唔需要加糖。呢度播住優雅既音樂,1點開始多人,枱與枱之

等主菜期間,就飲住暖暖既羅宋湯同埋熱辣辣既餐包先。
羅宋湯

西冷扒

大蝦青口蕃茄蓉意粉

咖啡

呢度播住優雅既音樂,1點開始多人,枱與枱之間隔得幾開,所以傾計唔錯啊。
2019-07-02
羅宋湯
西冷扒
大蝦青口蕃茄蓉意粉
咖啡
  • 美國頂級西冷牛扒伴紅酒汁
  • 沙律吧
2019-07-02 85 瀏覽
見到呢間餐廳用apps 訂座有折,於是決定試下!用apps book, 除左Singature dish 個menu, 其他a la carte 嘅 main course,drinks,dessert 都有折!小妹同男友人六點到黎到,book 左枱就即刻入得!環境寬敞又唔嘈。我地選左有半價嘅set dinner。Salad bar 款式雖然唔多,但應有嘅都有,蝦都係爽嘅,菠蘿仲好甜!龍蝦帶子湯男友人大讚好飲,搞到小妹唔影相就即刻試下,好濃嘅龍蝦味,又有帶子同蝦嘅粒粒,唔錯!Main course我地選有鐵板上嘅steak, 一上黎超級香,食落好重肉香,油甘味,仲有粗薯條,一點都唔馬虎。另一個main course 就選左牛肝菌忌廉意粉,好多菇好足料!最後有餐茶。總括而言,CP值高,食物有保證,我地都話係可以repeat 嘅!
dessert 都有折!

我地選左有半價嘅set dinner。

Salad bar

款式雖然唔多,但應有嘅都有,蝦都係爽嘅,菠蘿仲好甜!

Salad  bar

2019-06-30
牛腹肉扒
牛肝菌忌廉意粉
2019-07-01 67 瀏覽
Ordered two lunch sets with a friend this afternoon. The steak’s (served medium) was very juicy and the portion was right for me. 😻The garlic bread tasted really good. 👍🏻 Wish they had given me more... The salad bar was just so-so. It would be better if there were more options like cheese and nuts. But considering its convenient location and good service, I think this meal was really worth it.
  • 美國頂級西冷牛扒伴紅酒汁
2019-06-30 47 瀏覽
銅鑼灣地鋪租金貴,開得既大部份都係連鎖食肆,所以想搵食好野既小店一定要發掘樓上鋪!Hugo Grill係Sogo附近既商廈入面,唔算難搵,一出lift就見到大大個磚紅色招牌。位置算闊落,坐位唔算多,環境都幾寧靜,夜晚可以約朋友黎小酌一杯。lunch menu有十款左右,包埋自助沙律bar,餐湯同餐飯,價錢都ok!主菜黎之前去左salad bar,選擇唔算多,但基本既生菜粟米青瓜蕃茄等等都有,絕對夠食!餐湯係南瓜湯,南瓜茸都磨得幾滑!頂級牛板腱扒,五成熟份量唔算大,岩哂OL肉質鬆軟易切開,牛味濃郁,亦都無咩筋side dish有薯條同菜,$135黎講好ok!比較驚喜既係三文魚扒,個皮燒得好香脆,食落亦都好夠魚油香,完全唔乾身,肉質都好嫩滑,平時鍾意食牛既我都比較推介呢個不過個人覺得配薯蓉會再夾啲!lunch set黎講包埋自助沙律,餐湯同野飲都係大約$140,性價比唔錯!

餐湯係南瓜湯,南瓜茸都磨得幾滑!

頂級牛板腱扒,五成熟

份量唔算大,岩哂OL
肉質鬆軟易切開,牛味濃郁,亦都無咩筋
side dish有薯條同菜,$135黎講好ok!

不過個人覺得配薯蓉會再夾啲!

2019-06-27 59 瀏覽
呢間係銅鑼灣怡和街既樓上西餐廳 係過百老匯對出既大馬路成日都會見到佢。今日就黎試下佢。可以散叫或者叫set。Set就有個湯有包有個main有餐飲,仲有個自助沙律吧!沙律吧除左有菜之外,仲有凍蝦同青口,冇沙好新鮮。湯係preset左龍蝦湯,可惜我對龍蝦敏感,佢好好咁比我換左個蘑菇湯,超級多料!至於兩個main,分別叫左美國頂級牛肩肉扒同香煎老虎大蝦配黑松露忌廉飯。我鍾意5成熟,呢個牛肩肉扒啱啱好,下面有菇同菜,索左啲肉汁超好味。餐廳另提供黑胡椒同pink salt調味!個Truffle Risotto分量大,濃郁既黑松露味撲鼻而來,creamy既口感,係唔黏唔爛既飯。

2019-06-25
2019-06-26 1614 瀏覽
包子約了媽咪到銅鑼灣🛍,去血拼前當然要去醫肚。銅鑼灣食肆🥢很多,媽咪要求想去一間比較舒適休閒的地方聊聊天享受午餐,所以我選擇了這家Hugo Le Retro Grill,因為是一間樓上鋪,所以不會太迫和嘈吵,符合媽咪要求👍🏻!環境非常闊落,有卡位及皮製梳化,感覺開陽舒適!Lunch 大約有10款選擇,價錢由$78-138不等,每份set lunch都會包自助沙律🥗吧、餐湯🥣、餐包🥖及飲品🥤!沙律吧 - 沙律吧🥗的選擇不算十分豐富,但應有的配料都是有提供,例如沙律菜🥬、粟米🌽、煙肉粒🥓、洋蔥、車厘茄等...醬料亦有很多選擇,例如千島醬,芝麻醬,意大利黑醋等...餐湯及餐包 - 是日餐湯是雜菜湯🥕,內裏有很多各種蔬菜非常健康!餐包🥖亦非常有誠意,是整個法包切片端上的,麵包非常鬆散,外皮脆脆的。大蝦青口番茄意大利粉 - 意粉🍝非常足料,有大量海鮮 - 蜆、青口、大蝦🍤、魷魚🦑。蕃茄🍅味足,但味道偏淡但加上黑胡椒調味剛剛好!美國頂級牛板腱扒 - 可以選擇跟薯菜,意粉或飯,包子選擇了薯菜。除了西蘭花🥦、椰菜花及紅蘿蔔🥕外還有薯條🍟,薯條夠熱,夠脆口,不會淋。牛排要了medium,煎得剛剛好。雖然

環境非常闊落,有卡位及皮製梳化,感覺開陽舒適!

美國頂級牛板腱扒 - 可以選擇跟薯菜,意粉或飯,包子選擇了薯菜。除了西蘭花🥦、椰菜花及紅蘿蔔🥕外還有薯條🍟,薯條夠熱,夠脆口,不會淋。牛排要了medium,煎得剛剛好。雖然肉的份量不算很多,但牛味甚濃,肉質嫩滑!

午餐還包餐飲,我們要了凍檸茶和凍奶茶🥤,可以慢慢飲住傾計!

⁉️總體而言,在銅鑼灣區來說這裏的性價比不錯,百零蚊左右已經有整個set,而且有任食沙律吧專區!環境亦非常舒適!
2019-06-25 49 瀏覽
近期工作非常忙碌,趁假期一於約朋友飯聚談天說地,乘機減壓。朋友介紹銅鑼灣一間樓上西餐廰,説價錢合理食物質素亦不俗。大家一於試試。餐廳名Hugo,室內佈置西化,適合朋友傾計聚會。三人點了煎鵝肝鮮蘆筍炒飯、草莓醬燒美國豬仔背骨及香煎格陵蘭比目魚配清新柚子汁。另餐廳提供一個小小沙律吧,可以給客人選擇沙律配搭,再有一些海鮮如凍蝦、青口等供客人選擇。煎鵝肝鮮蘆筍炒飯入口乾身,不會油淋淋。炒飯另配一杯薯條,薯條炸得非常香脆,配合黑松露醬,味道恰到好處。草莓醬燒美國豬仔骨份量非常大,醬汁帶點甜酸,非常開胃。豬仔骨亦嫩,配上炸洋蔥圈及粟米,整體不俗。比目魚配柚子汁味道非常清新,炎炎夏日,這配搭非常適合。另有份量的不少的紫薯蓉做配菜,食得非常健康。值得一提是這裏的龍蝦餐湯,味道濃郁,配合熱辣辣的餐包,是一個很不錯的配搭。今晩良朋共聚,過得非常愉快。

今晩良朋共聚,過得非常愉快。

2019-06-23 42 瀏覽
今晚嚟到銅鑼灣食晚餐,揀左有沙律bar 嘅HUGO😀😀.Salad bar都幾多種類,沙灘菜新鮮爽嘅!而薯仔沙律都唔係hea整 薯味足。 另外青口係有誠意嘅!上面有d酸酸嘅調味,肉質都ok😄.餐湯係龍蝦湯🦞🦞湯幾重龍蝦鮮甜味,入面仲有d蝦粒添!配上熱辣辣嘅餐包食仲正😈😈.Main方面叫左比目魚🐟🐟煎得好香口,魚肉軟嫩,配上甜甜地嘅柚子醬又幾特別😂底下嘅紫薯非常大份,食完已經飽哂🥰薯條係粗薯,跟黑松露醬嘅,即炸粗薯冇得輸!外脆內軟😄🤤.虎蝦黑松露risotto🦐🦐蝦肉大大舊,肉質彈牙!黑松露飯又係勁多,入面好多雜菌同洋蔥,味道比較creamy. .最後叫左凍檸水同檸啡🍋☕️ 檸啡又幾好飲,個coffee base本身都幾好,加埋檸檬會再酸小小,係個人喜歡嘅口味🍴🍴
今晚嚟到銅鑼灣食晚餐,揀左有沙律bar 嘅HUGO😀😀
Salad bar都幾多種類,沙灘菜新鮮爽嘅!

餐湯係龍蝦湯🦞🦞

Main方面叫左比目魚🐟🐟

薯條係粗薯,跟黑松露醬嘅,即炸粗薯冇得輸!外脆內軟😄🤤

虎蝦黑松露risotto🦐🦐
蝦肉大大舊,肉質彈牙!
最後叫左凍檸水同檸啡🍋☕️