2017-07-15 559 瀏覽
岩岩星期六tea time食完 叫左經典漢堡同埋菠菜忌廉雞肉意粉 餐廳位置算多(cafe黎講) 兩樣野食都好味 意粉略厭咸左少少 但都算好食 漢堡都厚身同好juicy 跟餐既薯條同沙律都唔錯 不過侍應成日望唔到有客人舉手 舉好耐先有人應不過過左2點半就剩係得一款午後意粉可以揀 如果可以keep返lunch既意粉option all day就好喇唔知有無自取外賣 如果可以自取而且又唔洗等好耐既話可能會經常去自取外賣 但堂食漢堡都要等耐耐地
2017-07-15
之前同朋友見到石湖墟有一間鋪頭裝修緊,感覺似酒吧feel,之後有一日約埋朋友去試下佢入面既野,點左一個《大磨菇牛肉漢堡包》同埋《虎蝦卡邦里意粉》個漢堡包入面既大啡菇非常多汁,菇味濃厚,漢堡扒亦煎得ok,唔會話好乾身(但略微多左小小鹽),整體非常滿意虎蝦意粉個味道都係非常濃郁,意粉可以再硬小小,個人感覺略有點過熟,至於隻虎蝦就係可能係成餐飯既最失望既一個地方。隻蝦太乾身,蝦肉都唔實好散。環境係ok既,入到去見到呢個氣氛都唔會介意坐bar 枱既。至於服務,我覺得一間餐廳食物好緊要,但服務都好緊要⋯即係你入去一間普通餐廳你都唔想會有大排擋既服務,我同一位侍應講要杯凍美式咖啡講左兩次⋯結果最後都係變左有奶又有糖既凍咖啡⋯⋯算啦,真心覺得好食,但真心希望會有改進

環境係ok既,入到去見到呢個氣氛都唔會介意坐bar 枱既。

2017-06-27 422 瀏覽
石湖墟每天都被水貨圍著,不論閒日/假日,没特別事也不會去。得知開了新cafe,就與老朋友來聚一聚。下大雨的中午,食客比我想像中還要多。我們仨被安排到最角落的4人枱,方便傾偈。 對於我這個上水人來說,定價有點高。Lunch set $60-90不等,普通街坊未必接受。但要在租金昂貴的水貨街立足,我明白的。 聞說主打漢堡,全日供應。加埋飲品及薯菜,$100左右。 辣味漢堡 $62 - ★★★☆☆  朋友點的辣味漢堡,賣相不俗。 包烤得蠻香脆,內𥚃還算軟熟。漢煲有點鬆散,稍微硬了點。肉汁不多,辣味也有點淡。 薯條是我們喜歡的粗薯條,炸得金黃。可能我愛吃香口點吧,覺得可以再炸脆一點。 卡邦尼意粉 $62 - ★★★★☆  與漢堡比,我更喜歡這個卡邦尼意粉。醬汁濃厚得宜,非常creamy。扁意粉軟硬適中,配合爽口雜菌一起吃,夠惹味。喜歡它還有點碎芝士,芝味更加濃郁。朋友對咖啡有點研究,試了Homy Cafe的咖啡覺得不錯。我今次没試,下次來再喝吧。希望上水的餐廳小店都能立得住腳,為居民帶來水貨外的享受吧。加油!

但要在租金昂貴的水貨街立足,我明白的。

聞說主打漢堡,全日供應。加埋飲品及薯菜,$100左右。

辣味漢堡 $62 - ★★★☆☆

卡邦尼意粉 $62 - ★★★★☆

與漢堡比,我更喜歡這個卡邦尼意粉
喜歡它還有點碎芝士,芝味更加濃郁。

2017-06-20
2017-06-10 282 瀏覽
得知上水石湖墟水貨集中營附近開了一間 Cafe,所以相約3位朋友一同試試。心知道 Lunch walk in 一定要等位,更何況是星期六 12:45 p.m. 的黃金食飯時間呢 ? 在炎熱天熱下,我們汗流浹背到達餐廳門口,竟然得2-3位食客在外等候, 之後朋友便入內拎個位 ! 餐廳提供留低電話號碼,有臺通知食客既服務 。以食客角度出發,不用食客硬要在門外等候的確抵讚,但可惜是,今次我們的不快事件正正就是這個貼心服務。是咁的 !  話說我們留低電話號碼後,當然係走入商場逛逛降溫。時間真係過得好快,原來已經差不多成粒鐘,於是我們便回到餐廳看看,一問之下才知道我們在沒有收到任何電話的情況下被 Skip 了臺,我們留下的電話號碼原來已經慘被服務員用那無情的原子筆狠狠地畫上刪除線。O My God  !!  大佬呀 !  等左成個鐘喇 !  (幸好我地返去望望),同我地講唔好意思有咩用 ?? 咁點樣處理先??  佢咪話下張比番我地。未幾,有2位食客入座 bar 臺位 ! 真係火都離埋,眼見門口 bar 臺都有4個位,作為一個服務員,係咪都應該要問問排隊排緊第一既我地介唔介意坐 bar 臺先呢?

O My God  !!  大佬呀 !  等左成個鐘喇 !  (幸好我地返去望望),同我地講唔好意思有咩用 ?? 咁點樣處理先??  佢咪話下張比番我地。未幾,有2位食客入座 bar 臺位 ! 真係火都離埋,眼見門口 bar 臺都有4個位,作為一個服務員,係咪都應該要問問排隊排緊第一既我地介唔介意坐 bar 臺先呢?  當面再一次 Skip 左我地,我真係無野再講,轉場吧 !
題外話/補充資料: 口碑 ! 口碑 ! 口碑 ! 不單在食物本身,服務質素其實都好重要架 ! 原本一個 **餐廳提供留低電話號碼,有臺通知食客既服務** 就是因為一些人為因素而令到餐廳聲譽下滑,老闆真係多得你唔少了。小弟希望前線員工多加留意,各方面都力求完美,期待給我寫一篇真正的食評,可以嗎?
2017-06-10
2017-06-06 306 瀏覽
剛剛開業大約一個月。裝修特別、有心思。在上水區罕見。多一個吃飯,下午茶的選擇。overall, staff are friendly and patient.Price is exceptional reasonable with quality.Though the ice lemon tea is too sweet and the Latte is a bit disappointing, will definitely be back to try the burger. 但你可能要share table . That is something not to common in a cafe ! not 茶餐廳mah!

但你可能要share table

2017-06-04 235 瀏覽
近期在上水吾系開葯房就系開地產,終於開左間cafe,今天和女終於去一試,一入到鋪內,感覺好好,仕應全部都系年青人也很有禮貌,令到我自己都覺得後生左😂,我們被安排坐在bar枱前,高高的椅子又幾有feel喎!我們點了雙層芝士漢堡加薯條,比目魚配薯蓉,好味道!老闆系一位年輕人,也有和他閑談幾句,他話陸續加推一些更加正既食才供大家享用!下次會再去試吓他們的廚師推介..卡邦尼意粉,就知道佢有無堅料到!唯一缺點系無湯類,希望遲些會加番啦!
2017-06-04
5 分鐘 (堂食)
上水不大,餐廳不多,加上近年水貨活動泛濫,新店不是藥房就是熟口熟面的集團連鎖店。homy實在值得支持。裝潢走工業風格,餐點種類不多但足夠,一眾年輕人努力用心工作,希望homy能越做越好,繼續在受到水貨客和自由行所苦的上水炮製更多美食和好咖啡。
香辣大蝦潛艇
2017-06-03
香辣大蝦潛艇
2017-06-03 267 瀏覽
星期六12點嚟試新嘢,好難得上水會有一間Coffee & Burger Shop得門口D bar檯或者入面D bar檯.. 我哋坐咗係門口位.. 個隻門長期關唔堆埋,雖然有D熱風不停吹入嚟,但都可以接受原本諗住食Pasta,但門口位有點熱,食Burger會易入口D..點咗一份烤焗蘑菇漢堡($68)香烤西班牙豬漢堡 ($62)加$20可以配飲品、沙律同埋薯角~ 叫Latte要再加錢轉~烤焗蘑菇漢堡可大份,個大啡菇好大,超香唔乾好Juicy!而且個漢堡扒都好好味,有肉汁好正!真心值得推介!朋友嘅豬漢堡,一點也唔乾身,已且仲有肉汁,豬嚟講已經非常好!Latte 因為我飲凍嘅,所以無乜特別… 下次坐入面我會飲熱嘅因為太熱,服務員都好好俾多兩杯冰水我哋。
個隻門長期關唔堆埋,雖然有D熱風不停吹入嚟,但都可以接受
點咗一份烤焗蘑菇漢堡($68)
烤焗蘑菇漢堡

香烤西班牙豬漢堡 ($62)
香烤西班牙豬漢堡

烤焗蘑菇漢堡可大份,個大啡菇好大,超香唔乾好Juicy!

而且個漢堡扒都好好味,有肉汁好正!
真心值得推介!
因為太熱,服務員都好好俾多兩杯冰水我哋。
2017-06-03
香烤西班牙豬漢堡
2017-06-03 178 瀏覽
除左買餸無咩野都唔會係上水行街,你懂的。不過最近係Instagram見到有friend post張相幾吸引,就黎幫襯下。📋Menu選擇岩岩好,唔會眼花繚亂,可以預計得閑會再黎食齊咁多款。🍸一個burger叫杯野飲,杯野有半價。叫左杯藍橘菠蘿梳打。5分鐘鬆d就到,藍色野一杯,有幾條橙皮,杯底沉澱一層菠蘿漿。其實味道唔算好出,果味淡味道比較一般。🍔不過主菜當然係個burger! 雖然「辣味漢堡」個名普通d,但實際上絕不馬虎,有板有眼,不輸蝕比中產飯堂😂首先塊牛睇個形狀都係自己搓出黎,9成熟,中間粉紅軟綿綿,肉汁都ok香,唔會似食紙皮。加埋嫩滑嘅鴨胸片彌補下單調口味,係唔錯嘅點綴。個辣醬都幾特別,鹹香辣,辣度都適合大多數人。稍為可改善下番茄貨,唔夠爽脆。個包都可以烘下內層。塊牛肉可以多dd香草。d醬可以塗得均勻d。入鋪見到店員都好後生,可能係自己夾份開嘅鋪?服務就唔苛求咁多啦,環境的確闊落舒服!$81蚊咁嘅價錢唔洗出九龍港島乜都抵返曬。

• 辣味漢堡
2017-05-30 196 瀏覽
係fb 見到好多人講呢間,所以黎試下。既然叫得Homy Burger 梗係食Burger.2 個人食左$130,2 個burger, 2 杯野飲+薯角。一個classic 一個辣,聽我另一半講個辣係堅辣。其實以上水黎講呢到既burger 都算幾好。個包鬆脆,肉多汁,薯角都好食。下次應該要試下佢Menu 上面既西餐。沖咖啡個哥哥仔話「豬鞍」等我下次試下先👍🏻留意地方: 餐廳 table 位唔算多,多bar 台。同老人家黎食要早啲黎搵位啦
下次應該要試下佢Menu 上面既西餐。
沖咖啡個哥哥仔話「豬鞍」
等我下次試下先👍🏻