2018-01-04 1237 瀏覽
襯放假入黎南丫島行下呼吸下新鮮空氣,我地由索罟灣行左約2個鐘去榕樹灣,因為岩岩係下午茶時間,所以想搵個地方坐下,嘆下咖啡,欣賞下環境。榕樹灣大街都有好多茶餐廳,小食鋪,cakeshop等等,點知突然見到呢間毫不起眼既鋪仔,望入去一個客都冇,但見佢menu都幾吸引,所以我地就入去試試,呢到係落完order比錢先,我地4個人揀左3個set,有everything, waffle同burger,每杯特色咖啡加$12~$15跟住因為朋友去toliet關係,佢發現原來係有戶外座位,所以我地即刻搬位,出面雖然有少少曬,但空氣好好,又望到海,岩岩今日天氣又唔太凍,所以真係符合哂我地要求3碟上枱都幾震撼,因為份量比預期中大,everything 其實係all day, 但嫌2條腸條仔煎得太過火,因為又燶又乾,但其他野都ok。 到waffle, 相對比everything 細,如果價錢相若,waffle 應該唔只一塊,但味道ok, 到burger, 呢份真係好正,薯條係剛剛炸起,仲要有幾個洋蔥圈,下次黎到必定會再返叫到咖啡,每杯都好有返嗰杯應有既特色,例如cappuccino 有肉桂粉,mocha有朱古
,每杯特色咖啡加$12~$15

跟住因為朋友去toliet關係,佢發現原來係

到咖啡,每杯都好有返嗰杯應有既特色,例如cappuccino 有肉桂粉,mocha有朱古力粉,而每杯都會跟塊餅仔,但如果每杯咖啡再重少少會好啲,但都好高分,係離島食到飲到呢個質素再加上咁好風景,真係好perfect

everything
everything
cappuccino, latte,mocha
Cheese burger
2017-11-26 484 瀏覽
起身已經十一點幾,諗住食番個brunch, 見到呢間主打all day breakfast就啱晒啦~星期日都唔少人,我地點餐果時仲話要等45分鐘先有嘢食,不過橫掂係黎hea下就唔緊要啦。結果等左20分鐘就有得食lu~食物唔錯,我點左個eggs royale, 一咬啲蛋汁就好澎湃咁流出黎,啲蛋都幾好食~望住碼頭嘅小輪緩緩駛過,就咁過左一個悠閒嘅星期天下午...
望住碼頭嘅小輪緩緩駛過,就咁過左一個悠閒嘅星期天下午...
2017-09-10 818 瀏覽
人生成日為工作而忙碌,係時候搵個weekend去郊外relax下啦😌😌😌今次休息我地揀左中西合壁既南丫島搵食同行山,一黎多café/ bar選擇,二黎又可以行下簡單山路睇下風景,傾下計😜真係好舒服架🤤🤤🤤一落船就一路探索邊個café值得試下,見到Hideout café 門面都係簡單decorations,木椅同木檯既擺設都好精緻~於是就決定入去試下🤓一睇到Menu就二話不說揀左Everything同 U.S. Beef Patty with Orange juice and Apple juice啦😎😎😎值得一提係你落左order老闆先會入廚房整,可以話即叫即整架😍😍😍所以假日去,等既時間可能會耐少少架😚😚😚 1.Everything嘩嘩嘩😵話到明everything,即係咩都會有啦🤗~Everything入面有烘底麥包,薯餅,香噴噴既牛油炒蘑菇,煙肉,香腸,滑滑炒蛋,茄汁豆,紅卜卜既大蕃茄,時令水果~😍多士烘得又熱又脆,搽上一層牛油即溶,入口鬆脆😙😙薯餅炸得好香口好脆,完全唔油膩😚牛油炒雜蘑菇好重牛油香氣係每一件蘑菇上,又唔會太稔,仲有少少爽口~🤤煙肉我覺得煎得太耐,肉質較靭😢,不

多士烘得又熱又脆,搽上一層牛油即溶,入口鬆脆😙😙
薯餅炸得好香口好脆,完全唔油膩😚
煙肉我覺得煎得太耐,肉質較靭😢,不過佢就無一般係街買既煙肉咁油膩
香腸煎得唔夠香脆😥,稍為遜色
炒蛋加入牛奶同牛油炒香,所以十分香滑😋
紅卜卜既大蕃茄用少少黑胡椒同香草烤過,除去左生蕃茄既腥味,值得一讚😍😍😍
2.U.S. Beef Patty
一見到個burger好夠份量,仲有配角 – 洋蔥圈,薯條黎陪襯~未食已經流哂口水啦😋🤤😍
Burger真係好足料,入面有酸瓜,生菜,洋蔥,蘿蔔絲,芝士…當然唔少得主角 – 牛肉漢堡~漢堡用左鹽同黑胡椒腌得好入味🤤,但係煎得太乾身😓,做唔到juicy既感覺😢
洋蔥圈炸得幾出色,炸粉同洋蔥無分開,咬落去又鬆脆又香口🤤🤤🤤如果份量再多D就好啦~😢
粗薯條好脆好香,一食落去就知用新鮮薯仔去整,外脆內軟🤤
整體分數 – 🤤😋🤤😋🤤為最高
好味:🤤😋🤤
環境:🤤😋🤤😋
服務:🤤😋🤤😋 值得一提老闆好貼心,將醬汁分開上,無搽落burger,等客人可以食到最原始既味道👍🏻👍🏻👍🏻,唔會俾sauce蓋過肉汁既鮮味~ 仲有環境一流😽,望住南丫島海景一路傾計一路享受美食,真係又寫意又舒適😍😌😍😌😍😌
2017-09-10
2017-07-08 824 瀏覽
昨天下雨天入榕樹灣行下,行到三點幾搵到呢間餐廳,最吸引糸戶外用膳既地方可望到海邊非常開揚,本人叫了benedict egg 和 salmon bagel , benedict 正常水準 bagel飽就硬少少,另外每個食物另加$10配了青蘋果茶同sparkling water, 青蘋果茶甜度適中, 老闆比較cool但好細心一見我們坐室外既開動兩把牛角扇,老闆應有養99,沿住通道都見到一d黑白狗狗相亦有比狗飲水既兜兜,最有趣的是去洗手間要用張收據既密碼,每次去都要按密碼,下次大家去時可以問下老闆原因
2017-07-07
2017-05-06 856 瀏覽
放假同媽媽去南丫島放鬆下~行左幾間餐廳媽咪都唔岩心水,見到呢間有景睇就立即入去~先講野食~食得出心機~蛋好滑,而且分量好大,大,可能有3隻蛋,薯餅亦夠熱夠脆~菇菇都炒得好味~不過如果可以多d就好喇~但有3塊好似煙肉又似普通豬肉既就唔多岩我胃口~太乾~班尼迪都好好味~最重要係一樣野,服務好~果日我帶埋狗狗去,佢地立即俾左狗兜裝水俾狗狗飲,見我媽咪出晒汗又默默地開左風扇,太陽晒又會落簾幫我地遮太陽~全部都唔需要客人出聲就會發自內心去做,真係好難得!
2017-05-02 519 瀏覽
見復活節假冇乜嘢做,就晨早流流入南丫島喺海邊食一個早餐,去到搭船係超級多人,由四號碼頭排到去6號碼頭,不過好在都有好多加班船,我都可以坐到11點班船入去食一個早餐。入到南丫島,人頭湧湧,行到去大街最尾,發現有一間食all day breakfast 嘅餐廳,又乜人排隊,仲要有outdoor seating 對住過海,我二話不說就入咗去。可能因為今日係假日,所以佢有最低消費,每人都要叫一個餐,一個早餐平均$100到啦,都ok嘅。餐廳都尚算寬敞,雖然今日好熱,但係有啲海風,所以都坐得幾舒服。我哋一行三人每人叫咗一個早餐,其實 All day breakfast 又好難煮得唔好食嘅,所以下次入南丫島都可以考慮呢間。

2017-04-15
2017-04-28 2221 瀏覽
復活節假期跟好友到南丫島行山!落山後,隨意上網找尋榕樹灣附近的Cafe就找到這間「Hideout Cafe Bar」!主要是戶外的海景太棒了!由於入座時店員已說明暫時還沒有食物供應!所以我們只叫了2杯飲品!我點了一杯泡沫咖啡,味道不過不失!朋友點的是荔枝果茶!味道不錯,不會太甜,完全是朋友喜歡的口味!這裡很令人放鬆,而且很有渡假Feel!除了環境給人休閒感外,最主要是讓客人有很自在的感覺!不會有被趕走的壓迫感!假日來這裡靜靜地看書也很寫意喔!

復活節假期跟好友到南丫島行山!
主要是戶外的海景太棒了!

由於入座時店員已說明暫時還沒有食物供應!
所以我們只叫了2杯飲品!
我點了一杯泡沫咖啡,味道不過不失!
Cappuccino

朋友點的是荔枝果茶!
味道不錯,不會太甜,完全是朋友喜歡的口味!

這裡很令人放鬆,而且很有渡假Feel!
假日來這裡靜靜地看書也很寫意喔!
2017-04-15
Cappuccino
2017-02-19 807 瀏覽
一整星期忙著 忙著 ⋯ 又到放假天,洗滌一下心靈先至可以再衝。yeah ⋯放空⋯突然想到南丫島。兩人出發走一趟。小島上有好多食肆。我喜歡簡簡單單美食襯托大自然。無論什麼時間都可享做嘅all day breakfast喺最佳選擇✌🏻蕃茄配茄汁豆 yummy yummy😍炒蛋 好軟滑 放係脆卜卜嘅多士上⋯正加埋呢杯橙汁 仲有美景 清爽海風爽 爽朋友 佢就點左 egg benedict 同 coffee.嗰賣相好吸引 仲好流心 Tim 下次都要試下美食跟美景 心曠神怡,愉快的一天。enjoy💕
蕃茄配茄汁豆 yummy yummy😍
炒蛋 好軟滑 放係脆卜卜嘅多士上⋯正
加埋呢杯橙汁 仲有美景 清爽海風
爽 爽
嗰賣相好吸引 仲好流心 Tim 下次都要試下

美食跟美景 心曠神怡,愉快的一天。enjoy💕