2016-12-09 218 瀏覽
上幾個星期日,睇飲食節目介紹韓國既部隊鍋同紫菜捲飯,睇完就令我極度非常熱切希望可以食,不過公司附近又無乜韓國餐廳,所以一直都食唔到,直到今日喺尖沙咀果頭文收,先終於有機會可以去”韓國街”搵食咋~!!!左揀揀右揀揀,最後make sure呢間小店有果兩樣美食,我就入去坐低,餐牌都唔洗望,就即刻點左辣部隊鍋拉麵同捲飯。送到黎就梗係要影返幾張靚相先啦,實在好感動,好耐無食過咁豐富既lunch喇!!! 我知好多人都對部隊鍋有偏見,認為只係一堆好平既野執埋一齊,咁其實All-Day-Breakfast咪又係咁,大家又咁趨之若鶩?我以前都對部隊鍋無乜好感,但自從喺首爾食過之後,就覺得雖然唔係用d咩好特別好矜貴既配料,但你唔好理,夾埋一齊就係好有化學作用令人食指大動,個麵就直頭係主角喇,食過既朋友就明白果種吸引力架喇! 呢度既配料都幾多幾足,個湯底確實係幾辣下,不過咁先夠正宗先有地道韓國風味嘛!再配埋個捲飯,甜甜地又好香口,肉既味好出眾,一件又一件入口,唔覺唔覺就會KO晒成碟。

2016-12-05
2016-12-08 204 瀏覽
前排家姐生左BB,成家都有豬腳薑食,我先發現原來豬腳咁正,味道獨特又營養豐富,完全係女人滋補必食。然後食食下令我諗番之前去韓國有條豬蹄胡同一條街,幾乎間間舖都係食豬腳嘅,好多本地人放工之後就會聚集喺呢度閒聊,飲燒酒配生菜包豬腳,好有風味!今晚來到這裡,好開心可以重溫呢份味道,叫左份韓國豬蹄肉,份量十足,豬蹄呈現出油亮亮嘅表層, 淨係睇都令人流晒口水。中國人食豬腳同韓國人嘅style完全唔同,中國人係成隻攞起黎食果隻,而韓國人就將豬腳切片,再包入生菜包入味食,仲可以按個人心味點唔同嘅調味醬。由於d醬料係自家製,每家整出黎嘅味道都唔同,正正就係特色所在。呢度嘅味道同我之前喺韓國食過嘅好似,豬蹄肉好入味,包住生菜入口,感覺無咁膩,所以可以令人食到好多件。 焦脆嘅猪皮混合軟綿嘅脂肪,鹵香嘅味道令人回味不已。

韓國豬蹄肉
2016-12-06
7 分鐘 (堂食)
韓國豬蹄肉
2016-12-08 159 瀏覽
和一大班朋友來這裡gathering,點了很多美食一齊分享,實在非常高興盡情,當中最令我食指大動的韓式佳餚,就是這個鐵板燒烤拼盤。因為天氣有點轉冷,有點熱食就是最好了,鐵板上的好處就是可以保持溫度,不會令食物那麼快轉冷,熱辣辣的階段自然就是最好食了!另外它可以讓你一次過歎盡牛、豬、雞肉,需知道這三種肉基本上都是大多數人的最愛top 3,現在可以不用煩惱一次過食到就是完美。充滿肉汁的牛肉成為搶手貨,加入洋蔥使它更為香口,雞肉辣得來夠嫩滑,而豬肉就十分入味,整體而言這個鐵板燒烤拼盤是我全晚最愛!

鐵板燒烤拼盤
2016-12-04
鐵板燒烤拼盤
2016-11-18 432 瀏覽
有時人係好貪心嘅,想食d好正宗好傳統嘅嘢食,同時又好想試新嘢,真係食餐飯都搞到好矛盾~好在呢間開左無耐嘅韓國食店有齊新派同傳統韓式料理,一餐飯可以跨越幾個年代!唔知幾時開始,好多韓國菜都鍾意係咪都加啲芝士入去,尤其新派果d,好在本人係cheese lover~呢個超辣雞肉入面加左芝士,除左可以減返少少辣之外,亦令口感更加豐富,味道亦唔會得辣咁單調,呢個組合嘅化學作用確係good,啖啖滑雞無骨好方便食~海鮮蔥餅我會話佢係韓式pizza,將雜錦海鮮、蔥段同紅甜椒絲,放入打散嘅雞蛋同較濃稠嘅麵糊煎製而成~佢嘅味道相當香,咬起嚟比較爽脆,可以話係用軟嫩嘅蔥同清清地嘅海鮮結合而成嘅香口美食。蔘雞湯就直頭係大家最早認識嘅第一代韓國佳餚啦!用原隻嫩雞,將糯米塞入腹中,再加入薑、蒜同蔘經過長時間燉煮製成,完全食得出真材實料,冬天暖身一流,我唔會浪費,飲到一滴湯都無得淨!

蔘雞湯
2016-11-16
8 分鐘 (堂食)
蔘雞湯
2016-11-17 255 瀏覽
以前想食辣,好可能會揀川菜、泰菜,不過自從韓流襲港之後,每次同FD子想食辣野,例必揀韓國菜,韓國果種辣就係同其他辣唔一樣,就係會令人一食上癮,今晚呢間食店出品走正宗路線,辣都辣得特別有風味。一系列食物上到枱,全部都係火紅色,帶黎好刺激既視覺享受,仲令人立即食慾大增。首先有炸豬排炒年糕,同大家食開既日式炸豬排有D唔同,日本果D厚身D,搭配既醬料同配料都有分別,豬排酥脆感好勁,有大大堆高麗菜絲沙律可以解膩,年糕Q彈軟糯,成個combo入面有齊酸、甜、辣共冶一爐,配埋白飯相當滿足,真係冒住卡路里攝取量破錶既風險都要食!而個辣嫩豆腐湯就集嫩滑、鮮辣、滾燙於一鍋,一食就融化喺嘴裡、容易消化既嫩豆腐,又養顏又營養豐富,完全喺我地呢班靚女既恩物,飲完仲會出少少汗,可以順便排排毒。另外有石鍋拌飯,之前係韓國叫做媳婦飯,原來因為早期韓國媳婦地位比較低,唔可以同老爺奶奶同檯食飯,只能夠食剩下既飯菜填肚,哈哈,我地覺得人地食淨果D野撈埋都好好食喎,咁講我地都好有潛質做韓國人既心抱仔啦!將芽菜、蘿蔔絲、雞蛋、牛肉、青瓜等等撈撈撈,連埋有少少飯焦既飯一齊食既狀態係最正。最後係蒜辣海鮮湯麵,爽滑彈牙既韓國拉麵,完

炸豬排炒年糕

最後係蒜辣海鮮湯麵,爽滑彈牙既韓國拉麵,完全融入熱力四射既湯底,完全feel到果份辣,配埋墨魚、魷魚、蜆同蝦等等既海鮮,好辣好惹味,好在有蒜味平衡返,唔會只係一味得個辣字,呢個蒜認真加得好!
2016-11-13
15 分鐘 (堂食)
2016-11-17 216 瀏覽
琴晚阿媽病左無煮飯,所以今日無得帶飯,就一個人黎左呢度食lunch,翻翻menu, 最後都係揀左個好有”帶飯feel”嘅韓國懷舊飯盒,只係45蚊,幾抵食!我知道是呢款懷舊飯盒係好多韓國人嘅童年回憶,佢哋嘅媽咪將飯、泡菜同蛋放入鐵餐盒入面,家境好dd嘅先會有腸仔、餐肉,等小朋友帶返學校食。而家唔少人食呢個飯之前會搖下佢,原因係d小朋友將餐盒放喺書包入面,走嚟走去蹦蹦跳跳返到學校,成盒飯已撈到亂晒,所以唔少人食呢個懷舊飯盒嘅之前會shake shake,就係無非想重拾返果份情懷。呢度嘅懷舊飯盒做得好有風味,小鐵盒入面載滿飯,然後上面有大大隻太陽蛋、紫菜、泡菜同韓式午餐肉,煎香後好惹味,拌勻黎食就係簡單滋味。

韓國懷舊飯盒
2016-11-15
5 分鐘 (堂食)
韓國懷舊飯盒
2016-11-08 315 瀏覽
自從第一次的韓國自由行之後,就深深迷上了充滿特色的韓式料理,覺得選擇非常多元化,味道又豐富多變,現在和家人朋友同事聚餐,大家問我意見的時間,我也會例必推介韓菜,所以今晚約了舊同事相聚,亦不例外。這裡的招牌菜是章魚炸雞<$220>,所以毫無疑問一定要點一客來試試。炸雞不是慣常食到的一件件炸雞,而是炸雞柳條,感覺更方便食,味道是香口滋味,香脆微辣,啖啖肉很享受。加上章魚的鮮香,和軟嫩的口感,為一般炸雞添上新鮮感。

這裡的招牌菜是章魚炸雞<$220>,所以毫無疑問一定要點一客來試試。炸雞不是慣常食到的一件件炸雞,而是炸雞柳條,感覺更方便食,味道是香口滋味,香脆微辣,啖啖肉很享受。加上章魚的鮮香,和軟嫩的口感,為一般炸雞添上新鮮感。                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                另一道美食是韓式涼拌蕎麥麵<$120>,這是一款感覺頗健康的麵食,口感很幼細,味道很醒胃,入面夾雜不少蔬菜,多吃也不怕膩。
章魚炸雞 +韓式涼伴蒿麥麵
2016-11-06
15 分鐘 (堂食)
章魚炸雞 +韓式涼伴蒿麥麵
2016-11-07 293 瀏覽
海鮮同雞肉都係好多人嘅心頭好,有時要二揀一真係令人幾頭痛,所以當知道韓國興起章魚炸雞,簡直係一石二鳥。今日就嚟左呢間引入左呢款潮食嘅餐廳,第一次試試呢款新興美食。呢份章魚炸雞,隻章魚超大隻,職員細心幫我地剪開d鬚鬚,細細條方便食。章魚非常超級十分香口同彈牙,炸雞就外脆內嫩,仲有脆卜卜薯條,點埋醬食正到無朋友!另外仲點左最經典嘅韓國美食──傳說的部隊鍋,滿滿嘅微辣湯鍋入面有好多唔同嘅配料,包括午餐肉、年糕、豆腐、金菇、大量各式各樣嘅蔬菜,紅當當熱辣辣一大鍋好滿足。@@

2016-11-05
2016-11-07 204 瀏覽
韓國菜的受歡迎程度應該不用多說了!今晚和朋友嘗了一間位於尖沙咀新店的出品,感覺不錯,所以就跟大家分享一下我們吃過的美食吧:海鮮蔥餅之前在韓國嘗過,要排長長的隊才能吃得到的街頭美食,這裡熱辣辣的放在鐵板上枱很不錯,煎得香香的蔥和青紅椒,配搭各式各樣的海鮮,用料豐富,口感香脆,味道微辣帶鮮。蒜辣海鮮湯麵湯頭十分惹味,辣中充滿蒜香,很有層次,而海鮮跟辣味亦很配,感覺更提鮮,麵身比較彈牙掛湯,不太能吃辣的朋友可能就不太適合了!炸豬排炒年糕平時好像比較少見到這兩種美食放在一起的,咬口甚為酥脆,肉質juicy嫩滑,加入旁邊微辣又煙韌的炒年糕一起吃,又是另一番風味。韓式涼伴蒿麥麵有位朋友今晚胃口不佳,所以我們特意為她點了一款涼菜冷盤,口感和味道都很清新,入口輕盈,更可以平衡一下其他食物的油膩感。

蒜辣海鮮湯麵

韓式涼伴蒿麥麵

海鮮蔥餅/ $95 蒜辣海鮮湯麵/ $98 炸豬排炒年糕/ $160 韓式涼伴蒿麥麵/ $120
2016-11-04
2016-10-24 308 瀏覽
唔好話我大鄉里, 作為新界人既我, 今晚真係第一次跟朋友黎到尖沙咀所謂既”韓國街”覓食, 之前食親韓國野都係食連鎖店, 大品牌果d, 估唔到呢度有咁多好韓feel既地道特色食店, 真係完全感覺到韓國美食既魅力. 我問朋友揀邊間好呢, 佢話邊間要排隊就揀邊間啦, 哈哈…咁又係, 香港人咁鐘意排隊, 多人排果間應該點都唔會差得去邊, 行下行下見到呢間門口有堆人喺度排, 我地就決定今晚要食呢間, 橫掂又唔係好肚餓, 咪一邊傾下計一邊慢慢等囉…試左幾樣野食, 比較出色既有原味炒年糕同芝士泡菜煎餅, 炒年糕好彈牙好有嚼勁又入味, 連年糕個心都有味道, 最鍾意韓國既辣係辣中帶甜, 唔係一味死辣, 更加惹味.芝士泡菜煎餅一上枱就傳來濃濃既芝士香味, 面頭舖滿爆多芝士, mix埋泡菜既甜甜辣辣, 而煎餅既批底好香脆, 可以話係超級邪惡既一道美食!呢條街咁多特色小店, 好值得再黎.
呢條街咁多特色小店, 好值得再黎.
2016-10-22
30 分鐘 (堂食)
2016-10-24 302 瀏覽
豬肉、牛肉同雞肉不嬲都各自有捧場客,計我話其實三樣都咁鬼好味,如果可以一次過食到就最perfect,今晚呢餐就係一take過歎晒三款肉喇!三款肉均勻放喺碟上,再配埋生菜,感覺食得更健康、更有口感又能減去油膩感。泡菜辣炒豬肉辣得好香甜,就咁食可能會覺得辣左少少同鹹左少少,夾生菜食就真係無得輸,唔配生菜的話,叫碗白飯黎配亦係非常適合。牛既代表係烤牛肋骨,起晒肉咁方便食客食,細細塊一口一件,可以點少少韓式辣醬一齊入口都相當唔錯,肉質細嫩香甜。至於雞肉,就係被喻為絕對唔能錯過既首爾必吃美食:韓國春川辣炒雞排,其實之前去韓國join左南怡島local tour已經食過呢款名不虛傳既佳餚,真係好好食好難忘,好開心返到香港而家都食得返果份滋味。可以一次過食盡韓國三款肉食代表真係好開心,三合一都只係$280,good!除左雞牛豬,魚肉都係有好多fans,朋友叫左個韓國魚串湯($80),清清地唔錯,感覺有點似日本既關東煮,入面有唔同口味及形狀既魚板,湯底都充滿魚香,食完咁多肉歎返啖湯實在好滿足!

2016-10-22
2016-10-21 333 瀏覽
星期六做完body message一個人又到附近搵嘢食今次純粹價錢合理又見咁啱無乜人,所以拱入去試下😁入到去唔夠十五分鐘已經坐無虛席😱😱😱好彩入得黎快😝五十蚊以下食到部隊鍋,個人覺得幾化算,唯一係個麵太有咬感,煮唸DD就perfect!!!
星期六做完body message一個人又到附近搵嘢食

今次純粹價錢合理又見咁啱無乜人,所以拱入去試下😁

入到去唔夠十五分鐘已經坐無虛席😱😱😱好彩入得黎快😝
前菜
部隊鍋
2016-10-16
部隊鍋
2016-10-20 142 瀏覽
今日同個好姊妹去食韓國菜,開頭我都勁擔心會好heavy,佢就話無所謂可以喪食o者,人地就嚟結婚要開始節食架喇!好在原來都有d輕量級選擇。朋友推介我飲呢款有汽果汁Appletiser,聞落果香撲鼻,飲落充滿豐富嘅蘋果清香,濃郁嘅果味加上適量嘅汽泡,感覺健康又清新,完全fit晒女仔嘅口味。主食方面叫左個韓式涼伴蕎麥麵,無乜肉以蔬菜同麵為主,最多都係加多隻蛋,蕎麥麵軟Q彈牙又清爽,完全唔膩,但又有飽肚感,減肥都唔一定要食得口啖啖既~開胃前菜+清新果汁+輕盈麵食,呢餐仲唔係輕食女生最BUY!

有汽果汁 Appletiser
韓式涼伴蒿麥麵
開胃前菜+清新果汁+輕盈麵食,呢餐仲唔係輕食女生最BUY!
2016-10-18
有汽果汁 Appletiser
2016-10-17 229 瀏覽
鍾意食辣野, 自然就會鍾意食韓國野, 同我一樣係靚媽既朋友帶我試新野, 等我睇下會唔會有驚喜先@@自家芝士超辣雞肉用成個熱PAN上枱, 加熱後半溶的芝士將所有餡料粘實, 話得”超辣”果然係辣到噴火程度, 幾過癮, 不妨挑戰下自己味蕾, 唔食得辣的朋友就真係慎入了!!! 配料多, 雞肉又熱又辣, 我諗再凍天D食會超正.另一樣可以話係韓國代表菜之一: 泡菜炒飯, 大大隻太陽蛋, 有好多紫菜, 配豬肉, 香辣惹味, 泡菜清脆爽口, 酸酸辣辣, 令人食慾大增, 十分開胃!炒出來的飯粒粒分明, 不會太濕, 好味道!最鐘意呢間餐廳用成個PAN上枱, 好有風味!

自家芝士超辣雞肉
泡菜炒飯 (豬肉)
最鐘意呢間餐廳用成個PAN上枱, 好有風味!
2016-10-15
自家芝士超辣雞肉
泡菜炒飯 (豬肉)
2016-10-14 260 瀏覽
每次想到吃韓國菜,例必會跟朋友到尖沙咀韓國街走走,隨心的看看想吃那家,就吃那家,沒有特定的想法,總之就是想感受韓國氣息。而這家店在上次來時還未見的,所以應該是很新的店吧,朋友跟我打打眼色後,大家都決定今晚的落腳點,就是這裡了!來看看我們吃了什麼:煎餃子 $75一看其金黃色外皮就感到其香脆口感,咬下去肉餡豐富,肉汁滿滿的,味道濃郁,蘸汁食更覺惹味。醬油炸雞 $100無骨啖啖肉是最大的口感享受,表面舖滿芝麻和香蔥,很香口,雞件經油炸後仍然很嫩滑,味道不止停留在外皮,內裡的雞肉也相當入味,這種自家製味道應該是只此一家。HITE韓國啤酒 $20餃子和炸雞的最佳伴侶,應該不用多說了吧,就是啤酒!這款啤酒在韓國很有味氣,色澤金黃,味道微甜,不少明星都曾任其代言人,例如Bigbang、玄彬、宋仲基,所以作為忠實韓粉的我們也是每次到韓國食肆都會喝的。蒜辣海鮮湯麵 $98怎樣也要有一點澱粉質才覺飽,看著橙橙紅紅的湯頭,已經感到味蕾大刺激!喝一口確是頗為火辣,幸好不只一味辣,同時能嚐到一點蒜香味,非常醒胃。海鮮方面,有蝦、青口及魷魚圈,尚算豐富,味道亦鮮,我們都吃得很滿足愉快。

煎餃子 $75

醬油炸雞 $100