2021-10-25 223 瀏覽
✨The crying tiger steak💰208💫評分: 8.9/10📝impressive🥳, juicy同埋薄切,點埋醬汁更加辣之餘仲惹味🥰,推介☺️✨Sriracha Chicken Wings 💰68💫評分: 8.3/10📝似水牛城雞翼,幾濃味,送酒一流✨Skewers 💰26-32 /串💫評分: 7.8/10📝Wagyu和牛粒串係招牌、泰式酸腸第一次食酸酸哋幾開胃,另外仲有自家製嘅沙嗲同辣醬,不過其實唔點都夠鹹✨Pineapple 💰28💫評分: 8.2/10📝燒菠蘿原條上,好甜🥳,打卡一流✨Prawn Toast 💰48💫評分: 8/10📝蝦膠都幾彈牙,配埋蝦片係側邊😎ℍ.𝕆.ℙ ℍ𝕠𝕦𝕤𝕖 𝕠𝕟 ℙ𝕖𝕖𝕝📍中環卑利街63-63A號地下A號舖(上環🚇A2 出口行8分鐘就到)💫評分: 8.4/10💬happy hour💰48 for white wine🥂去到8:00, 環境幾chill, ‼️熟我嘅人都知我好少會幾想repeat去一間餐廳🤣,呢間係會想再去,食物choices真係唔多,light eat+飲吓野reli唔錯,好好笑有得睇tom and jerry,記住op

✨The crying tiger steak💰208
💫評分: 8.9/10
Sriracha Chicken Wings

✨Sriracha Chicken Wings 💰68
💫評分: 8.3/10
📝似水牛城雞翼,幾濃味,送酒一流

✨Skewers 💰26-32 /串
💫評分: 7.8/10
Pineapple

✨Pineapple 💰28
💫評分: 8.2/10
📝燒菠蘿原條上,好甜🥳,打卡一流
Prawn Toast

✨Prawn Toast 💰48
💫評分: 8/10
📝蝦膠都幾彈牙,配埋蝦片係側邊😎

ℍ.𝕆.ℙ ℍ𝕠𝕦𝕤𝕖 𝕠𝕟 ℙ𝕖𝕖𝕝
📍中環卑利街63-63A號地下A號舖
(上環🚇A2 出口行8分鐘就到)

💫評分: 8.4/10
💬happy hour💰48 for white wine🥂去到8:00, 環境幾chill, ‼️熟我嘅人都知我好少會幾想repeat去一間餐廳🤣,呢間係會想再去,食物choices真係唔多,light eat+飲吓野reli唔錯,好好笑有得睇tom and jerry,記住openrice book位有85折!

#houseonpeel #中環美食 #蘇豪美食 #上環美食 #香港美食 #中環 #蘇豪 #上環#centralhappyhour #centralbar #tgif #hkhappyhour #happyhour #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram #hkfoodstagram #foodiehk #825food
Sriracha Chicken Wings
Pineapple
Prawn Toast
2021-10-21 1048 瀏覽
食物既選擇唔多, 不過每款都幾特別, 最利害既係佢地既泰式cocktail, 配搭相當特別☺️ 除左正常既餐單之後, 仲有vegan menu 可以選擇, 唔食肉既朋友都可以黎呀🥰Vegan Chicken Drumstick🍗($68)原本想叫tom yum sausage 但係冇曬, staff 就推薦我地食drumstick🙂 為左提升造型既相似度, 用左短既雪條棍串起整到脆脆既腐皮包住用豆整既素雞肉, 再加埋個甜辣醬, 的確係唔錯😚Thai Basil Chick Spaghetti(Half)🍝($78)Spaghetti可以揀full size ($148) 或者 half size ($78), 我地兩個人就叫左個half size share 咁樣就可以試到多啲唔同既野👍🏽 呢個spaghetti真係超好食, 意粉本身十分爽身, 再加埋啲綠色辣椒同埋雞肉撈埋一齊辣得黎又勁惹味, 黎到一定要食🌶️Thailand on a platter🇹🇭 ($178)黎到呢度當然要試下個泰式拼盤啦😍 Platter入面有5款唔同既小食, 首先有彈牙惹味既Tom Yum 魚餅, 外脆內軟既

Vegan Chicken Drumstick🍗($68)

黎到呢度當然要試下個泰式拼盤啦😍 Platter入面有5款唔同既小食, 首先有彈牙惹味既Tom Yum 魚餅, 外脆內軟既炸雞肉丸, 辣得黎又勁彈牙既泰式扎肉, 脆脆既炸蝦片裝住都幾辣既泰式豬肉沙律, 炸皮蛋🔥 呢5款小食入面我最鐘意扎肉同埋豬肉沙律, 兩樣都辣辣地勁惹味, 而且呢兩個味道唔係好多地方食到🤩 炸皮蛋我就麻麻地, 都係鐘意食中式煮法既皮蛋多啲🤪

Sriracha Chicken Wings 🐓($72)
我地食完前面果三樣野唔夠喉, 決定叫多個雞翼🙃 Sriracha醬完美咁佈滿係炸左既雞翼上面, 辣得勁過癮🤤 最貼心既係全部都係單骨雞翼, 食既時候超方便👍🏽

The Old Fashioned🥃($118)
辣醬, 薄荷葉, 朱古力, 橙, 鹽再加酒調製而成一杯Signature cocktail, 個人覺得味道麻麻, 有陣好似膠既味道😨

Tom Yum🌶($138)
一睇就知呢杯係泰式cocktail, 飲落第一啖有微微既辣, 再落多幾淡就會飲到香茅, 青檸同埋檸檬既清爽同香味, 同其他配料溝埋就係飲緊一杯清新既冬蔭公cocktail, 個人覺得特別得黎又幾好飲😍

因為卜枱既時候有mark 係慶祝生日, 所以老闆最後送左每人一shot俾我地, cream加vodka味道真係有啲似蛋糕既味道, 係超易入口😎 餐廳唔大, 坐門口果三張枱會比較有空間感🤟🏽 呢度啲staff超級friendly 同埋好有禮貌, 真係feel到佢地係有用心去經營餐廳🍴 食物質素高得黎又夠特色, 真係好值得試下🥰

2021-10-20
慶祝紀念
生日
  • Thai Basil Chicken Spaghetti (Half)
  • Sriracha chicken wings
  • Thailand  on  a  platter
  • Tom  Yum  Cocktail
  • Vegan  Drumstick
平時幾鍾意去酒吧餐廳食嘢,因為通常氣氛都正啲😝呢日星期五收工即興約左朋友去中環食飯,但好多地方都full曬好彩即刻打去呢間留位,係附近行左一陣街就已經可以入🤓~~~🆂🅺🅴🆆🅴🆁🆂🍍Pineapple($28)🪄6.8/10菠蘿唔算大舊但個碟就幾大😂😂幾juicy,但就係普通菠蘿味冇咩特別🤣暫時都係燒烤堂嘅最好食🐂Wagyu($32)🪄6.9/10正常牛味但呢個價錢都唔奢求咁多油脂唔算多,所以唔會入口即溶~🌭Naem sour pork sausage($32)🪄7.1/10老闆介紹話係泰國夜市會食到,偏酸嘅一種腸仔食落唔係好覺係酸,但味道唔錯😆不過佢定價都幾進取,同和牛一樣價😂😂.🥩The crying tiger steak “seua rong hai”($208)🪄7.1/10係泰北個邊嘅一個菜式,雖然我覺得佢除左個醬汁之外都唔係好有泰國feel😂份量都算ok,肉質嫩滑,部分邊位煎到脆脆地,但有啲肥膏.🦐Prawn Toast($48)🪄7.2/10估唔到呢個幾驚喜😝炸得香脆,而且真係食到蝦,而且食落係新鮮嘅,唔會有怪味隔離仲有幾塊蝦餅😝😝.🍺Red Horse($74)本身佢地
平時幾鍾意去酒吧餐廳食嘢,因為通常氣氛都正啲😝
好彩即刻打去呢間留位,係附近行左一陣街就已經可以入🤓

~~~

🆂🅺🅴🆆🅴🆁🆂
🍍Pineapple($28)🪄6.8/10
菠蘿唔算大舊但個碟就幾大😂😂
幾juicy,但就係普通菠蘿味冇咩特別🤣
暫時都係燒烤堂嘅最好食

🐂Wagyu($32)🪄6.9/10
正常牛味但呢個價錢都唔奢求咁多
油脂唔算多,所以唔會入口即溶~

老闆介紹話係泰國夜市會食到,偏酸嘅一種腸仔
食落唔係好覺係酸,但味道唔錯😆
不過佢定價都幾進取,同和牛一樣價😂😂

份量都算ok,肉質嫩滑,部分邊位煎到脆脆地,但有啲肥膏

🦐Prawn Toast($48)🪄7.2/10
估唔到呢個幾驚喜😝
炸得香脆,而且真係食到蝦,而且食落係新鮮嘅,唔會有怪味
隔離仲有幾塊蝦餅😝😝

🍺Red Horse($74)
本身佢地係有杯Red Horse cocktail,點知朋友落單講漏左幾隻字落錯左啤酒版本🤧
平時食泰國嘢飲開象啤,估唔到呢隻都唔錯,易入口

🍹Mai Tai($110)
朋友嗌左另一杯老闆推薦嘅cocktail,但係就唔係好啱佢口味😂

~~~

⭐️回頭指數🌕🌕🌕🌖🌑
雖然食物味道唔係特別有驚喜,只係正常發揮,但餐廳氣氛真係好好(*´∀`*)
啲裝修幾有feel,不過呢次好可惜冇坐到打卡位
不過個幅signature牆係室外,都係等冇咁熱再黎🥵
另外呢度嘅playlist完全係我杯茶,逢星期五六10pm後仲有DJ🕺🏻
收工黎食飯真係幾chill☺️☺️☺️

餐廳職員同老闆都幾nice,好熱情咁介紹餐廳菜式
唯一要挑剔就係餐廳本身面積較細,所以坐得幾逼
2021-10-20 37 瀏覽
位於SOHO的fusion泰國酒吧餐廳🤘🏿餐廳環境好chill 出面仲有打卡一流嘅梳化同朋友去放鬆下飲下特色cocktail一流🤘🏿個日平日去都好多人有book定位~〰️The crying tiger steak “seua rong hai” $228肉眼扒比想像中大份 而且烤得恰到好處切開中間呈嫩粉紅色 食落肉質都好嫩帶肉汁唯一係覺得調比較淡 要靠附上嘅泰式辣汁提味~〰️ Prawn toast $58好有驚喜嘅一款蝦多士 必叫!!多士新鮮炸起食落好脆好香 但又唔會油膩上面舖滿彈牙蝦膠同芝麻粒粒 口感勁豐富!另外仲有脆卜卜嘅泰式炸蝦片 送酒一流!!〰️ Skewers 串燒配有自家調製嘅沙嗲醬同辣醬•Wagyu $32 •chicken thigh $28•naem sour pork sausage $32•zucchini $26另外串燒都係必食嘅item! 送酒一流全部都調味得幾出色 燒得惹味又juicy🤘🏿素食朋友都有vegan menu同vegan skewer可以叫我哋都叫左款veggie chicken satay skewer ~食落好重香料香 帶少少豆香亦唔會好乾雖然
位於SOHO的fusion泰國酒吧餐廳🤘🏿
餐廳環境好chill 出面仲有打卡一流嘅梳化
同朋友去放鬆下飲下特色cocktail一流🤘🏿
個日平日去都好多人有book定位~

肉眼扒比想像中大份 而且烤得恰到好處
切開中間呈嫩粉紅色 食落肉質都好嫩帶肉汁
唯一係覺得調比較淡 要靠附上嘅泰式辣汁提味~

〰️ Prawn toast $58

好有驚喜嘅一款蝦多士 必叫!!
多士新鮮炸起食落好脆好香 但又唔會油膩
上面舖滿彈牙蝦膠同芝麻粒粒 口感勁豐富!
另外仲有脆卜卜嘅泰式炸蝦片 送酒一流!!

〰️ Skewers

menu上有幾款好神秘嘅泰式Cocktail
只係用咗唔同嘅符號表達由咩整成🤣
最後就揀咗杯最多水果圖案嘅Mai Tai
用上唔同嘅熱帶水果配搭 食落酸酸甜甜

另一杯揀咗cocktail of the day由調酒師決定
個人仲鍾意呢杯多啲 選擇困難嘅朋友啱晒😛
2021-10-19 55 瀏覽
Here you can enjoy some Thai food and a glass of cocktail. The food came so quick and we were pleased. Their skewers were so good, served with perfect homemade dipping sauce. I especially like the Wagyu (HKD32) and Pork's neck (HKD32). For an entree, I had Tiger Steak (HKD228) which was a good portion size and cooked evenly and rich in flavour. The Lemongrass Ginger Squab (HKD88) tasted ok, just slightly overcooked. Don't forget to order a coconut (HKD68) to complete the Thai food cravings!Half

Half Portion of Thai Basil Chicken Spaghetti (HKD78)
Skewers: Chicken Thigh (HKD28), Naem Sour Pork Sausage (HKD36)
作為臨海的熱帶國家之一,泰國的地理環境可謂得天獨厚,海域資源豐富,加上氣候宜人的優勢,盛產各樣水果,造就了一道道充滿熱帶氣氛、色彩繽紛的泰國菜式,當中更涉及建構和融合天然香料美學,充分演繹了泰國人民的多元文化和熱情樂天的性格。在為了紀念卑利爵士而取其名的中環卑利街上,新酒吧於近年如雨後春筍般遍地開花,其中的「H.O.P」正正以泰式餐館酒吧為定位,每天一到黃昏便成為展示創意靈感的舞台,一杯杯色彩明快艷麗的特色調酒盡情挑逗眼球,酸、辣、甜並重的菜式肆意撩撥味蕾,帶領食客走進令人心醉的《仲夏夜之夢》。環境:✨「H.O.P」仿似擁有灰色的教堂外殼,散發着冷靜又帶點天然粗獷的簡樸感。✨室內同樣以天然灰為主調,有着恰似教堂的內部裝修,門口的天花位置及近門口的左邊牆身都裝上了彩繪玻璃,成為視覺焦點;入夜後,在燈光的折射下更是璀璨奪目。✨半開放的L型吧檯是老闆的表演舞台,沿店單位向內延伸,閃閃發光的圓拱窗框和四邊形圖像在背後的磚牆上雙雙出現,對稱的優美比例帶來了平衡力道的舒緩色彩,把用餐區全都包圍在古老純樸的魅力之中。服務:✨職員和老闆態度親切友善,主動為我們介紹餐牌上的餐點,亦不時主動跟食客愉快地聊

環境:

服務:
✨職員和老闆態度親切友善,主動為我們介紹餐牌上的餐點,亦不時主動跟食客愉快地聊天,氣氛輕鬆自在。

食物:
🥩 The crying tiger steak “seua rong hai” ($228)

✨採用安格斯肉眼扒,色澤尤其粉嫩,是完美的medium,中間有一層明顯的油花,經烤製後部分融成美味豐盈的肉汁,肉質細緻,牛味濃郁可口。
✨ 蘸上帶微煙燻及堅果香的店家自製Nam Jim Jaew,酸辣過癮,配肉類一流!

🐷 Naem sour pork sausage ($28)

✨泰式酸肉腸皮脆肉軟,腸衣內盡是保有顆粒口感的肉碎,含輕微的酸香,咬下去肉汁四溢,筆者好喜歡!

🐮 Wagyu ($28)

✨燒和牛串香氣逼人,肉油均衡,口感緊實又帶點嚼勁,富鹹香。

🦐 Thai tiger prawn ($88 for 2)

✨體型龐大,尺寸驚人!肉厚鮮甜,質感爽彈,配搭辣醬汁,味道更昇華。

🍍 Pineapple ($32)

✨不必多言,燒過的菠蘿更香甜多汁。

🐦 Lemongrass ginger squab ($88)

✨筆者較少吃乳鴿,但感覺不錯,黃金酥香,皮脆肉滑而細嫩,以淡香的香茅入饌別有一番滋味。

🍝 [half] Thai basil chicken spaghetti ($78)

✨為泰式和意式融合的Fusion菜,口感達至Q彈清爽,輕盈不油膩。
✨加入雞肉、九層塔、辣椒、青椒、橙椒等等,甜辣並列,開胃怡神,具地道泰式風味,絕對可刺激大家的味蕾。

🥃 Thai Old Fashioned ($118)

✨由老闆Matt親自調製的泰式cocktail,筆者的感覺是「極為驚喜」,但為了保持神秘感,請各位親身去嚐味😏。

🍸 Mai Tai ($110)

✨色澤溫暖亮麗,仿似傳遞着鼓舞人心的力量,熱帶果香味較重,入口輕盈順喉。

後記:筆者曾經聽過一句說話:「教堂是人神溝通的橋樑」,而酒吧是讓人們以最真實的自己去暢所欲言的場所;筆者認為兩者都有着把心靈連繫、緊貼人民生活的共同重大使命,願大家也像筆者一樣,找到撫慰人心的適所。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
2021-10-10
近排天氣無咁熱,可以行上去Soho揾食🤩原來開左好多小酒吧和特色餐廳今晚去咗間裝修好chill嘅泰西fusion菜餐廳雖然環境有點小,但音樂有格調,配合多元化選擇的酒精類飲品吃著泰式串燒感覺非常寫意😇餐廳更有vegan menu🌱,素食者都可以bookmark黎試下🥰 🥩Wagyu$32🐷Naem Sour Pork Sausage$36🐷Pork’s Neck$32🍍Pineapple$32串燒是泰菜必點的每串即叫即燒,香口又惹味🤤配合自家製泰式辣醬和沙嗲醬,味道份外出色👍🏻 🥩The Crying Tiger Steak “Seua Rong Hai”$228牛扒超大塊,感覺份量遠遠超出了所說明的8oz🤩牛扒7成有點過熟(原本order4成),牛肉帶有少少筋位和比較多脂肪不過肉質都好嫩滑和juicy😋覺得太油膩可以加點紫薑舒解一下 🍝Thai basil chicken Spaghetti (half)$78有半份和全份選擇意粉好特色同時好有驚喜🤩用了九層塔、紅椒、青椒、辣椒 和 雞肉去炒炒得乾身又惹味,好有泰國風味 🐥Lemongrass Ginger Squab$88乳鴿都幾大
近排天氣無咁熱,可以行上去Soho揾食🤩
原來開左好多小酒吧和特色餐廳
今晚去咗間裝修好chill嘅泰西fusion菜餐廳
雖然環境有點小,但音樂有格調,配合多元化選擇的酒精類飲品
吃著泰式串燒感覺非常寫意😇

🥩Wagyu$32
🐷Naem Sour Pork Sausage$36
🐷Pork’s Neck$32
🍍Pineapple$32
串燒是泰菜必點的
每串即叫即燒,香口又惹味🤤
配合自家製泰式辣醬和沙嗲醬,味道份外出色👍🏻

牛扒超大塊,感覺份量遠遠超出了所說明的8oz🤩
不過肉質都好嫩滑和juicy😋
覺得太油膩可以加點紫薑舒解一下

有半份和全份選擇
意粉好特色同時好有驚喜🤩
用了九層塔、紅椒、青椒、辣椒 和 雞肉去炒
炒得乾身又惹味,好有泰國風味

🐥Lemongrass Ginger Squab$88
乳鴿都幾大隻,外皮燒得好香脆
不過肉量較少,肉味較淡

🥃Old Thai Fashion$118
酒味超濃烈,適合男士

🥥Coconut$68
貼上餐廳logo,應該是signature,超好打卡的
椰青好大個,椰青水又多又清甜👍🏻
2021-10-14
  • Pineapple
酒吧新式泰國菜,泰式風味人人愛🤣——Skewers 👉🏻Wagyu ($32)👉🏻Chicken thigh ($28)👉🏻Naem sour pork sausage ($32)👉🏻Pork’s neck ($28)四串嘅味道都唔錯,推介豬頸肉同pork sausage,呢兩款特別好味💪和牛好腍,但牛味唔算濃郁。🈯️推介指數: 🐥🐥🐥🐣 (3.5/5).Prawn toast ($48)好好食!好香脆,同埋入面真係食到彈牙嘅蝦肉😍味道香口~🈯️推介指數: 🐥🐥🐥🐥🐣 (4.5/5).Thai Iced lemon tea ($48)個人唔鍾意陣味,泰式味?好奇怪,覺得太甜,要瘋狂吉檸檬。但係幾特別嘅。🈯️推介指數: 🐥🐥(2/5).Little Creatures有好濃郁果香,好易入口,係適合女仔飲嘅手工啤~🈯️推介指數: 🐥🐥🐥🐥(4/5).Thai Chicken Basil Spaghetti (Half: $68)辣辣地,好香口,但又唔油膩嘅意粉~勁多三色椒,正!🈯️推介指數: 🐥🐥🐥🐥 (4/5).Thai Larb Lettuce Wrap ($48)鍾意佢陣香料味,好特別好香☺️肉

酒吧新式泰國菜,泰式風味人人愛🤣
——
Skewers
👉🏻Wagyu ($32)
👉🏻Chicken thigh ($28)
👉🏻Pork’s neck ($28)
🈯️推介指數: 🐥🐥🐥🐣 (3.5/5)
Prawn toast ($48)
好好食!好香脆,同埋入面真係食到彈牙嘅蝦肉😍味道香口~
🈯️推介指數: 🐥🐥🐥🐥🐣 (4.5/5)
Thai Iced lemon tea ($48)
🈯️推介指數: 🐥🐥(2/5)
Little Creatures
有好濃郁果香,好易入口,係適合女仔飲嘅手工啤~
🈯️推介指數: 🐥🐥🐥🐥(4/5)
辣辣地,好香口,但又唔油膩嘅意粉~勁多三色椒,正!
🈯️推介指數: 🐥🐥🐥🐥 (4/5)
Thai Larb Lettuce Wrap ($48)
鍾意佢陣香料味,好特別好香☺️肉好肥,但真係唔肥唔好食!好在有生菜中和下啲油分~
🈯️推介指數: 🐥🐥🐥🐥(4/5)
‼️終極之評分‼️
✍🏻味道: 3.8/5
✍🏻抵食: 4/5
✍🏻環境/服務: 4.2/5
——
📍H.O.P House on Peel
中環卑利街63-63A號地下A號舖
餐廳位於蘇豪區,既是酒吧亦是一間主打泰國菜的餐廳‼️🇹🇭 ʙᴏᴏᴋᴍᴀʀᴋ了一段時間,終於來試試了‼️😍 很滿意的一間餐廳,已相約朋友下次再來‼️*ଘ(੭*ˊᵕˋ)੭* ▫️❥$𝟮𝟮𝟴 ᴛʜᴇ ᴄʀʏɪɴɢ ᴛɪɢᴇʀ ꜱᴛᴇᴀᴋ "ꜱᴇᴜᴀ ʀᴏɴɢ ʜᴀɪ"🥩 肉眼扒烤得剛剛好,肉質很嫩肉汁飽滿‼️🤤 帶有脂肪的位置一口吃下便滿口油脂香,太邪惡了‼️😈 沾上自家製的辣醬,超滋味‼️👅 餐廳很貼心地提供了一小碟酸薑,這樣就不怕吃膩了‼️👏🏻👏🏻▫️ ❥$𝟳𝟴(半份) ᴛʜᴀɪ ʙᴀꜱɪʟ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ꜱᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ🍝 🤩🤩 用了青椒、紅椒、辣椒和泰式香料炒得香噴噴的意粉非常爽口‼️裡面的雞絲份量很多👅 材料很簡單但真的超好吃,而且辣辣地刺激食慾‼️🌶️ 同行朋友明明戒澱粉質都吃不停口‼️🤤🤤▫️❥$𝟳𝟴 ᴅᴇᴇᴘ ꜰʀɪᴇᴅ ᴘʀᴇꜱᴇʀᴠᴇᴅ ᴇɢɢꜱ🍳 蝦滑包著整顆皮蛋,炸成金黃色的外表很吸引‼️😋 沾點泰式辣醬,很滋味‼️👅 ▫️ ❥$𝟯𝟮 ᴡᴀɢʏᴜ❥$𝟯𝟮 ᴘɪɴᴇᴀᴘᴘʟᴇ❥$𝟮𝟴 ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴛʜɪɢʜ❥$𝟰𝟴 ᴛʜᴀɪ ᴛɪɢᴇʀ ᴘʀᴀᴡɴ❥$𝟯𝟲 ɴᴀᴇᴍ ꜱᴏᴜʀ ᴘᴏʀᴋ ꜱᴀᴜ

❥$𝟯𝟮 ᴡᴀɢʏᴜ
❥$𝟯𝟮 ᴘɪɴᴇᴀᴘᴘʟᴇ
❥$𝟮𝟴 ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴛʜɪɢʜ
❥$𝟰𝟴 ᴛʜᴀɪ ᴛɪɢᴇʀ ᴘʀᴀᴡɴ
❥$𝟯𝟲 ɴᴀᴇᴍ ꜱᴏᴜʀ ᴘᴏʀᴋ ꜱᴀᴜꜱᴀɢᴇ
☝🏻串燒👆🏻最喜歡菠蘿🍍烤過的菠蘿部份水份被蒸發後顯得更加清甜,好好吃🤩 大大隻的烤虎蝦亦很喜歡,口感Q彈不錯喔‼️🦐

▫️
❥$𝟲𝟴 ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ🥥 非常清甜、解渴一流👅 喝完還可以刮椰子肉吃‼️😋

2021-10-13 46 瀏覽
早排去Posto Pubblico既時候經過呢間餐廳,見到門口嗰幅彩繪玻璃好靚😍裏面裝修唔錯又幾chill😙今次就book左來試啦!我去嗰個時段仲有半價🤤,想知優惠詳情就睇埋落去啦:🍴Thai larb lettuce wrap🥬 $128係好開胃既前菜😍生菜好新鮮好爽脆,啲肉碎炒得好香,加咗大量洋蔥同埋少少辣椒,夾埋生菜食可以中和咗肉碎既膩😛🍴The crying tiger steal “seua rong hai”🥩 $208我地叫左五成熟🥩,肉質鮮嫩,肥瘦都幾均勻,但佢地煎之前有用醃料醃過,同我地平時西餐食到嗰啲唔同,略嫌啲腌料蓋過左牛味👀不過埋點佢特登調既醬汁食都唔錯🍴Thai basil chicken spaghetti🐔🍝 (Half $68)呢個絕對係驚喜之作🤤唔食得辣既我都好鍾意‼️意粉炒得好乾身,配料有一絲絲既雞肉,青紅椒,聽落好似好清,但係超級惹味😍一啲都唔膩,仲有淡淡的金不換味🌱🍴Skewers — Pork’s neck🐷 $28一串大概有五至六片,正常厚度🖖🏽略嫌有少少乾,點埋個秘製醬汁食會比較好!嗰個汁先係精粹,甜甜辣辣,有泰式風味😌🍴Skewers —

🍴Thai larb lettuce wrap🥬 $128

🍴Skewers — Pork’s neck🐷 $28

🍴Skewers — Pineapple🍍 $28
菠蘿只係輕輕燒過,食落酸酸甜甜☺️一啲渣都無仲好juicy添🤣

🍴Coconut🥥 $68
食泰國野點可以唔飲椰青呢😄椰青好大個,佢地仲貼左餐廳名落去🤣味道清甜☺️而且超冰凍🧊真係岩哂依家咁熱既天氣呀🔥

整體來講,今次呢間餐廳高質啊🥰雖然食物選擇唔多,但係全部都好精緻同埋味道都唔錯! 店員嘅態度都好好,一見到我哋食完就會行過嚟收左我地既碟😃環境又坐得幾舒服,店內仲會播啲英文快歌,唔講真係以為去左泰國🤣話個秘密比大家知,依家透過美食平台訂位特定時間有半價優惠😌大家仲等咩?仲唔快啲趁呢個weekend同閨蜜們飲下酒食下野🤪感受下泰式風情🇹🇭🇹🇭
一到Weekend就好想去Chill Out~呢晚同朋友走左去Soho附近,試左呢間House on Peel,採用左不同的木質加石屎牆身,Raw得黎又幾有格調。《Wagyu $32、Naem Sour Pork Sausage $36》和牛串燒每件大大粒,肉質嫩滑多汁,唔沾醬油已經好好食,絕對可以再Encore!揀左一款帶點辛辣感的豬肉腸,燒得金黃芳香,肉碎混入軟骨,食落幾有口感。《Pineapple $32、Thai Tiger Prawn $88》平時麻麻地燒菠蘿,朋友想點就即管試下~估唔到又ok喎!微微焦香,香甜多汁,一啲酸味都無,好開胃好好食!虎蝦 $88有2隻,Size大得不用多說,味道鮮甜,肉質爽口。本身無乜過多調味,原汁原味已經好正。《Sriracha Chicken Wings $72》是拉差辣椒醬單骨雞翼,經典泰式風味,酸中帶有辣勁,口味有啲似再辣版既水牛城雞翼,每隻雞翼肉多嫩滑,食落好惹味。《Thai Basil Chicken Spaghetti $78》兩個人叫左small portion,不過份量都好夠~意粉有啲似彈牙版的linguine,配料有雞絲、蒜、羅

《Sriracha Chicken Wings $72》

兩個人叫左small portion,不過份量都好夠~意粉有啲似彈牙版的linguine,配料有雞絲、蒜、羅勒、三色椒,帶點微辣的調味,唔算好濃,食到羅勒嗰種獨特清新感。

《The Crying Tiger Steak $228》
8oz 安格斯肉眼扒,周邊位比較軟腍,中間呈微微粉嫩,幾有口感而且算Juicy。配上自家制Thai dipping sauce,香辣惹味,比較有趣既係佢地亦有附送紫薑,酸酸甜甜,開胃之餘,同牛扒出奇地夾。
2021-10-07 781 瀏覽
Soho區有間特色酒吧 每逢星期五六都有DJ show 連細嘅裝飾都係好出名嘅DJ尼 睇得出老闆好鍾意DJ 設計都好有心思😌😂 Staff服務好nice 同我地介紹下menu 又推薦食物比我地😙The crying tiger steak "seua rong hai" ($228)牛排係肉眼 有8oz咁大架 真係建議share~ 牛排肉質好嫩滑 咬落都幾林 仲keep到juicy🥰 好少可薄牛排都可以烤得咁好 唔過火😋 不過邊邊位都有肥膏 唔食記住咬走呀😉 配2款醬汁 一款酸酸地淡啲 另一款就超辣😂 不過我就覺得唔沾醬都好夠味😌Thai Basil chicken spaghetti ($78)呢個意粉望落好似好淡 但原來食落好香濃又辣 又辣得好好食 真係一路辣一路食😂 意粉加入左泰國口味 煮得好彈牙又夠味 唔會林哂或者好乾 又唔會勁多油😍 最緊要係啲雞絲幾滑 而唔係乾柴咁👍🏼👍🏼 最後我朋友連辣椒都食埋😀Sriracha chicken wings ($72)問一問先知原來係是拉差味 出面真係好少見 幾特別😋😋 食落都係辣架 但好香 餐廳仲好貼心切開左做單骨 客人都食得方便啲🥰 S

Sriracha chicken wings ($72)

Skewers
(Wagyu $32, naem sour pork sausage $36, Pork's neck $32, Thai tiger prawn $48)
pineapple $32
本身我地冇叫菠蘿 但我地隔離枱係熟客同外國人 有同我地傾幾句 好推薦呢到嘅菠蘿 見我地冇叫到就比左佢地個碟我地試一兩舊😂😂 食完的確好好食 酸酸甜甜又超多汁 燒完都冇乾哂🤩🤩

而其他串燒份量唔會好大 每串4-5舊 係隻虎蝦都幾大隻😮 我幾推薦豬頸肉 食落幾香口又夠juicy👍🏼 而和牛反而有少少乾 食唔到和牛嘅味🤔

Sabai Sabai ($98)

Mai Tai ($110)
cocktail menu幾得意係用emoji表示入面有咩成份😂 Sabai 就比咬甜似果汁梳打 啱女仔飲😋 而Mai Tai 有橙、菠蘿同青檸 應該倒左層烈酒係面 我飲第一啖勁濃😂 不過過左陣啲冰開始溶或攪一攪就易入口好多😌🥰
2021-10-05
// 一直都好想試位於蘇豪區嘅 @ ,好有異國風情嘅泰菜酒吧,氣氛好𝙘𝙝𝙞𝙡𝙡🥰。除咗有泰國菜式之外,仲有特色𝘾𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡🍸,所以好啱𝙝𝙖𝙥𝙥𝙮 𝙝𝙤𝙪𝙧一邊同朋友食野一邊𝙘𝙝𝙞𝙡𝙡 吓,而且𝙨𝙩𝙖𝙛𝙛 好𝙣𝙞𝙘𝙚 所以成餐飯都食得好開心✨.𝙈𝙖𝙞𝙣𝙨① 𝙏𝙝𝙚 𝙘𝙧𝙮𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙞𝙜𝙚𝙧 𝙨𝙩𝙚𝙖𝙠 “𝙨𝙚𝙖 𝙡𝙤𝙣𝙜 𝙝𝙖𝙞”🥩 ($228)// 牛扒係用咗𝘼𝙣𝙜𝙪𝙨 𝙧𝙞𝙗𝙚𝙮𝙚 𝙨𝙩𝙚𝙖𝙠 所以食落係滿滿嘅牛肉味❤️!! 今次𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧咗𝙢𝙚𝙙𝙞𝙪𝙢 𝙬𝙚𝙡𝙡 熟度啱啱好✨內裡粉嫩無血水,肉質軟稔🍴仲會配埋泰國東北風味嘅𝙝𝙤𝙢𝙚𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙣𝙖𝙝𝙢 𝙟𝙞𝙢 𝙟𝙖𝙚𝙬 𝙨𝙥𝙞𝙘𝙮 𝙙𝙞𝙥𝙥𝙞𝙣𝙜 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚🤌🏻,乾辣椒碎帶出咗煙熏香辣嘅味道,好鐘意個𝙙𝙞𝙥𝙥𝙞𝙣𝙜 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚 本身味道出色之餘,仍將個濃度調較得好好,唔會蓋過主角牛肉嘅香氣🤩//F𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌗2. 𝙏𝙝𝙖𝙞 𝙗𝙖𝙨𝙞𝙡 𝙘𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙨𝙥𝙖𝙜𝙝𝙚𝙩𝙩𝙞🍝 (𝙁𝙪𝙡𝙡 $148 𝙃𝙖𝙡𝙛 $78)// 小編覺得幾貼心,可以有全份同埋半份揀,啱曬想試多啲菜式嘅人🙉~ 意粉偏寬身,硬度啱啱好偏硬身,頗有咬勁🤏🏼
𝙈𝙖𝙞𝙣𝙨
F𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌗
The  crying  tiger  steak

// 小編覺得幾貼心,可以有全份同埋半份揀,啱曬想試多啲菜式嘅人🙉~ 意粉偏寬身,硬度啱啱好偏硬身,頗有咬勁🤏🏼 整體都幾惹味,帶微微香辣🌶,相比其他菜式無咁濃味,而且食完口感會有少少油膩。//
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌖🌑🌑
Thai  basil  chicken   spaghetti

𝙎𝙠𝙚𝙬𝙚𝙧𝙨🍢
// 串燒係泰國菜嘅靈魂(๑•̀ㅂ•́)و✧ 小編覺得整體價錢都合理😚,而且都會配有自定製嘅𝙨𝙥𝙞𝙘𝙮 𝙙𝙞𝙥𝙥𝙞𝙣𝙜 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚,私心覺得醬汁真係幾唔錯,值得試試ᕕ ( ᐛ ) ᕗ //

② 𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 ($32)
// 和牛肉質軟熟,而且牛味頗濃,沾埋醬汁更加惹味。//
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑

③ 𝙀𝙜𝙜𝙥𝙡𝙖𝙣𝙩 ($28)
// 茄子微炙過但又唔會過腍🍆,不過就唔算好特別啦。//
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌑🌑

④ 𝙉𝙖𝙚𝙢 𝙨𝙤𝙪𝙧 𝙥𝙤𝙧𝙠 𝙨𝙖𝙪𝙨𝙖𝙜𝙚 ($36)
// 肉質偏韌身🤏🏼🥺,帶啲酸酸地幾特別,不過肉質比想像中榎喔🙊~//
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌑🌑
Naem  sour  pork  sausage

⑤ 𝙋𝙤𝙧𝙠'𝙨 𝙣𝙚𝙘𝙠 ($32)
// 豬頸肉正常發揮🐖,肉質都算幾稔身,肥瘦均勻。//

𝙎𝙢𝙖𝙡𝙡 𝙗𝙞𝙩𝙚𝙨
⑥ 𝙎𝙧𝙞𝙧𝙖𝙘𝙝𝙖 𝙘𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙬𝙞𝙣𝙜𝙨 ($72)
// 雞翼開咗一半所以食落都好方便,用咗是拉差甜辣醬食落唔會好辣反而甜甜地好開胃🤤//
Sriracha  chicken  wings

𝙎𝙞𝙜𝙣𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚 𝘾𝙤𝙘𝙠𝙩𝙖𝙞𝙡🍹
⑦ 𝙈𝙖𝙞 𝙏𝙖𝙞 🍍🥃($110)
// 漸層分明,但偏向少烈🥳 店家都好好會提醒一定要搞勻先好飲,但整體覺得偏甜🙊,最後有少少似糖漿漿住喉嚨嘅感覺。但𝙤𝙫𝙚𝙧𝙖𝙡𝙡 都唔錯! //
Signature  cocktail
Mai  tai

⑧ 𝙎𝙖𝙗𝙖𝙞 𝙎𝙖𝙗𝙖𝙞🌿 ($98)
// 有少少意外香茅味幾重,但飲落又可以解膩同埋味道清新啲🤩,幾特別同埋可以飲到泰國嘅味道哈哈😆//
Sabai  sabai

⛪️H.O.P House on Peel (中環)
中環卑利街63-63A號地下A號舖
The  crying  tiger  steak
Sriracha  chicken  wings
Signature  cocktail
Mai  tai
Sabai  sabai
  • The Crying Tiger Steak “seua rong hai”
  • Sriracha chicken wings
  • Skewers
2021-10-04 402 瀏覽
今日4人行,揀左呢間在Soho 的特色泰國菜,近期好Hit嘅打卡勝地,喜歡呢度環境好Chill ,放工之後可以飲下洒,食下小食,傾下計,我哋訂左8:15 ,去到全埸爆滿,環境昏暗,裝修好有泰國feel,播住音樂,睇住調洒師一邊調洒一邊同客人傾偈,真係猶如置身係泰國咁,另外如果唔怕熱可以要求坐門口位置,嗰個位一路睇住條街一路飲嘢好有feel,職員當中有泰國人,有香港人應該係老闆,佢好努力介紹佢哋餐廳嘅推介食物,其實佢餐牌唔算多嘢食,都係果句,貴精不貴多,咁多選擇都係唔會點得晒,價錢方便如果坐落喺中環其實都尚算合理,當然份量可以多少少就最好,係飲品貴咗少少,食物質素超級有泰式風味,因為廚師係正宗泰國人,鍾意食重口味泰式香料味道,朋友唔可以錯過。▪️Thai larb lettuce wrap $158泰式生菜包泰式香料醃製嘅新鮮豬肉碎,豬肉半肥瘦,加上其他辣椒洋蔥香料配羅馬生菜,好好味,我超級鍾意,唯一如果唔食得辣嘅朋友要注意,因為都幾辣💛💛💛💛▪️Thai basil chicken spaghetti $78 half 泰式香料炒意粉配雞肉呢個主要味道係來自羅勒和辣椒等香料的炒雞肉意大利粉

泰式香料炒意粉配雞肉
呢個主要味道係來自羅勒和辣椒等香料的炒雞肉意大利粉,相當惹味,一樣係辣到十足,炒得好乾身,配料仲多過意粉🤣🤣💛💛

▪️Thailand on a platter $178泰式拼盤
呢個拼盤分別有,肉碎蝦餅,炸魚餅,炸蝦棗,扎肉,炸皮蛋,味道唔錯,都係充滿泰式風味,炸得好香脆,但我覺得呢個拼盤太貴,因為份量真係好少,可能再加多少少食材或者份量,會比較合理

▪️Chicken wings $58炸單骨雞翼
單骨雞翼用嘅炸粉炸都外皮好脆,而且充滿泰國香料味道,雞肉好多肉汁,正💛💛💛

▪️Prawn toast $58蝦多士 x 2
呢個係用咗麵包包住蝦肉一齊炸,外層加左大量芝麻,蝦肉好爽,而且炸得好乾身,一啲都唔油
👍🏻必點菜式💛💛💛

▪️Lemongrass ginger squab $88
泰式香料炸乳鴿
呢個乳鴿味道好精彩,乳鴿雖然幾細隻,但佢用嘅味道好香檸檬草及泰國香料加上蒜鹽一齊食,好味差啲連骨都想食埋💛💛💛

▪️Thai Crackers $32炸蝦片
送洒必備佳品,蝦片佢哋自己炸好香脆💛💛

▪️Naem sour pork sausage $28燒泰式肉腸 x 2
呢個肉腸好特別,外層好煙韌包住啲肉一齊燒,都係充滿泰國香料,幾特別幾好味💛💛

▪️Porks neck $32燒豬頸肉 x 2
豬頸肉我覺得一般,冇乜味同埋太瘦

▪️Pineapple $32 燒菠蘿
菠蘿燒得Juice,而且好甜💛💛

▪️Red horse sunset $128 🍹 x 3
Drink 方便特別想介紹吓呢個,職員講話呢個係求醉嘅cocktail ,介紹話係高酒精同埋加咗好多唔同嘅果汁去做,佢講咗好多我淨係記得係有一 shot tequila 🤣🤣,嚟到嘅時候飲嘅方法好特別 ,佢會分開兩個杯,一個小杯係裝tequila ,大嗰隻杯係裝其他,飲法係成個Tequila連杯掉落個大杯度,咁就飲得㗎喇,幾特別幾好玩,味道都易入口嘅,但係飲咗一兩杯都唔會咁快醉既💛
📍有片睇嘅

其他飲品我就唔詳細介紹啦大家有興趣可以去體驗下,職員好樂意為你講解🥳🥳
▪️Sabai Sabai $98 🍹
▪️House wine $72 🍸
▪️Little Creatures $78 🍺 x 2
▪️Coke $ 38
▪️Cake Cutting $100
  • Pineapple
  • Thai Larb Lettuce Wrap
2021-09-30 312 瀏覽
星期三晚最啱就係去飲下食下抖抖氣! 好幾次約朋友去中環飲野都係先搵地方醫肚,再搵間chill嘅bar飲嘢。今次難得搵到間氣氛又好,食物又出色嘅泰菜吧~先來杯Riesling同Little Creatures IPA。The crying tiger steak兩側肥膏較多,食落去係油脂滿滿嘅感覺,非常香口。中間嘅肉較粉嫩,既tender又juicy,點埋佢個泰式醬汁更加有風味~Thai Basil Chicken Spaghetti有好多紅青椒同雞絲,唔小心咬爆左辣椒仔嘅辣椒籽都幾辣,辣得嚟又食到羅勒葉嘅清香,富有層次感都幾過癮!仲叫咗Srirachs chicken wings不過唔記得影相😂 係典型嘅是拉差雞翼,單骨雞翼好方便食,而且酸酸辣辣好開胃,送酒一流!最後叫多咗兩串串燒,豬頸肉同燒菠蘿都不過不失。Openrice 訂枱a la carte 嘅食物仲有 15% off,慳埋慳埋夠食多兩串串燒~💃🏻Menu-

Thai Basil Chicken Spaghetti

最後叫多咗兩串串燒,豬頸肉同燒菠蘿都不過不失。
Pork’s neck

Menu-