2016-04-17 2934 瀏覽
Grove Sandwiches 的材料由中央工場提供,每天早上經過,會看見店員邊忙著收貨,邊在開放式廚房中忙著製作沙律或三文治等。這天,走了進去,點了一客全日早餐$33,有兩片烘多士、炒蘑菇、烤番茄、煙肉、雞肉腸、焗豆,以及兩隻太陽蛋,再包熱飲一杯。熱飲要了熱奶茶,茶味奶味各司其職,平分秋色,水準算是不錯的!兩片啡色多士混入了果仁,增添香氣口感之餘,也更為健康有營。拿起多士,煙肉、蘑菇、番茄、雞肉腸和焗豆露出頭來。這些食材稍加烤焗和香煎,即可奉客,沒甚烹調技巧可言,大都中規中矩之作,只略嫌炒蘑菇稱不上香嫩好味。太陽蛋邊沿焦香,蛋白煎得細滑,中間蛋黃則呈流心狀,「咕嚕」一聲吞下,好好味。離開時,再買了一盒用料眾多的鮮蟹柳蟹籽螺絲粉沙律$35,留待午餐時吃。這一款沙律,材料有長通粉、蟹柳、車厘茄、粟米、提子乾、蟹籽、青瓜粒、蘋果和生菜,口感豐富,食味紛陳,且清爽非常,最啱悶熱天氣享用!

兩片啡色多士混入了果仁,增添香氣口感之餘,也更為健康有營。
2016-04-14
早餐
2015-03-14 2146 瀏覽
尋日(13-3-2015 Fri)同男友請假去婚紗展,o黎到灣仔o岩o岩lunch time,男友要食o野先.原本想去三六九或南記,但排晒隊,見呢間又冇乜人,就入去啦.男友要$49.00o既煙三文杏仁忌廉汁螺絲粉,好似加$12.00要奇異果汁,我要$43.00o既lunch A焗茄肉醬法蘭克福腸意大利粉,飲熱檸水.男友買完好快有,我o地開餐喇,見到我個餐焗到好乾,番茄得三片,開動,法蘭克福腸焗到好乾,口感麻麻.肉醬比較多,味道正常,意粉同樣開始乾,麻麻地.而杯熱檸水,有四片檸檬,但可惜澀.男友o既煙三文杏仁忌廉汁螺絲粉呢?焗過o既煙三文魚更鹹, 螺絲粉好過意粉啲,至少仍有忌廉汁包住冇咁乾,味道亦可以.至於奇異果汁,我冇試亦冇問男友.價錢:我明明記得A餐係$43.00,茶或咖啡唔使加錢,但o衣o家睇返張單,竟然係$49.00,成5,60蚊一個咁o既質素o既餐,極唔值囉.味道係1.5分,環境係 2.7分

男友買完好快有,我o地開餐喇,見到我個餐焗到好乾,
焗茄肉醬法蘭克福腸意大利粉同熱檸水
意粉
麻麻地.

而杯熱檸水,有四片檸檬,但可惜澀.

男友o既煙三文杏仁忌廉汁螺絲粉呢?
煙三文杏仁忌廉汁螺絲粉同奇異果汁
焗過o既煙三文魚更鹹, 螺絲粉好過意粉啲,
煙三文杏仁忌廉汁螺絲粉
至少仍有忌廉汁包住冇咁乾,味道亦可以.

至於奇異果汁,我冇試亦冇問男友.

價錢:

味道係1.5分,環境係 2.7分
2015-03-13
$53.50 (午餐)
2014-09-21 2346 瀏覽
今日的工作有點特別,要到灣仔做一日臨時工。經驗告訴我,在會展內要找吃的不容易。有時很累,懶得跑出去,但今日悶壞了,覺得倒不如出來買個外賣,順便透透氣。在天橋底看見一家叫Grove的小店,主打三文治等的輕食。12:30的時間,店內客人只有半滿,看見架上排了一幅三文治牆,旁邊的櫃則放滿了飲品,因為想吃點熱騰騰的東西,所以選了卡邦尼煙肉扁意粉。這個盛惠$41,轉餐配飲品加$6,我點了熱朱古力。卡邦尼煙肉扁意粉份量不太多,店員把它放在扁身的透明膠盒內讓我帶走。走路回到休息室,打開蓋,意粉仍然微熱,看得出用料很豐富,除了火腿、煙肉、日本豆苗、紫卷心菜,還有洋蔥粒。意粉軟硬適中,口感挺不錯,味道卻不算新鮮,特別是紫卷心菜的切面,水份都沒有了,乾得不得了。另外,意粉纏在一起,吃的時候非常不方便,如果此時能夠在上面加一隻溫泉蛋,那就最好不過了。熱朱古力其實更不用說,質感水汪汪的,有點像喝朱古力味水。吃飽飽,又要開工了~
卡邦尼煙肉扁意粉 ($41)
熱朱古力 (跟餐加$6)
2014-09-19
5 分鐘 (外賣自取)
2014-07-28 1700 瀏覽
Lunch習慣去公司附近買外賣,其中一間最常去就係Grove!呢度好多選擇,有意粉,penini, 唔同款式的三文治,沙律同生果杯!因為店鋪size唔大,經常塞滿排隊的人同在雪櫃揀沙律三文治的人,好混亂.....食過三文治、沙律同意粉,今次試牛油果芝士雜菜墨西哥卷!墨西哥卷麵皮好好味,唔會硬而冇味,好煙靭!好多雜菜,好新鮮好juicy! 可惜牛油果同芝士偏少,如果可以多返d就更好味!
食過三文治、沙律同意粉,今次試牛油果芝士雜菜墨西哥卷!

2014-07-28
2014-07-17 1138 瀏覽
食得肉多,食下沙律舖內細細,但雪櫃架上放滿各色沙律任選我揀左$39煙三文魚沙律內有兩大片頗新鮮煙三文魚,有少少燶左嘅生菜,一片蕃茄,兩粒車厘茄,牛油菓兩大條,但洋蔥條只得一條,生菜佔成盤70%整體份量夠,亦算新鮮,只係生菜比例較多
食得肉多,食下沙律
舖內細細,但雪櫃架上放滿各色沙律任選

我揀左$39煙三文魚沙律

整體份量夠,亦算新鮮,只係生菜比例較多
2014-07-17
2014-07-15 1047 瀏覽
星期六日,吃得太多了、太豐了,是日午餐決定來輕盈的。Grove的沙律和三文治新鮮即製,款式多,價錢又相宜。是日,要了一盒配料顏色鮮艷、豐富又飽肚的鮮蟹柳魚籽螺絲粉沙律$34。首先,值得一讚的是 - 沙律醬下得恰如其分,不多不少也。螺絲粉沙律的配料頗多的,除了淥得恰好、煙韌具咬口且惹味的螺絲粉外,還有兩大條仿真度甚高的鮮甜蟹柳、一大堆蠻富嚼勁鮮爽無比的蟹籽,再加上口感各異、清新爽脆又營養價值甚高的車厘茄、紅腰豆、粟米、青瓜、蘋果和生菜,好味之餘,兼非常飽肚也。
星期六日,吃得太多了、太豐了,是日午餐決定來輕盈的。

2014-07-14
2014-05-27 1243 瀏覽
昨夜大吃大喝了一頓,是日,決定吃個輕盈簡便午餐。蛋沙律 $26的材料蠻多元化的,有車厘茄、蘋果、生菜、青瓜、薯仔、雞蛋和粟米,以雞蛋、蘋果粒和薯仔粒為主,混合少量的沙律醬。沙律入口輕盈清爽無比,口感豐富,若沙律醬的酸甜度可稍為提升,味道將會更佳也。牛油果雜菜三文治$15/半份以較健康的麥包夾著蕃茄片、生菜、青瓜、杏仁片和牛油果等,色彩鮮艷,營養均衡,口感也十分豐富。不過,稍嫌杏仁片未夠香脆。
昨夜大吃大喝了一頓,是日,決定吃個輕盈簡便午餐。

2014-05-26
2014-04-12 1404 瀏覽
呢間 Grove 三文治店早期只會o係港島寫字樓區設立分店,近年擴充至九龍區,遲o的仲會o係葵涌開分店添!以前我都試過 Grove o既三文治,沙律及咖啡圑購優惠套餐,覺得質素都有保證,所以間中有團購優惠都會買 今次優惠除左有之前做過o既三文治套餐,仲新出左意粉套餐優惠,之前o係網站用$29買左意粉套餐 coupon,可以換領辣肉腸意粉,卡邦尼意粉或雜菜千層麵以及 Movenpick 即磨咖啡一杯今次優惠適用於大部份分店,三月份o既一個星期六下午,黎到灣仔分店享用團購優惠,見到有兩名外藉男士食緊意粉及三文治,由此可見 Grove o既食物及飲品都適合外國人口味 記得以前黎過 Grove 食意粉,若果某款賣晒,客人只可選擇團購餐其他指定意粉款式,好彩當日黎到有我想食o既雜菜千層麵 呢份意粉套餐配 Movenpick 即磨咖啡 8oz 一杯,我選擇加$3轉做凍即磨咖啡,另外,團購優惠可以加$8換購一杯是日例湯,當日係蕃茄湯,我就加錢試下啦! 已經隔左一段時間冇黎 Grove,而家接受客人用 visa paywave 俾錢落單後大約等5分鐘,店員就叫我拎餐,當時見到有個紙袋,原來係隨

落單後大約等5分鐘,店員就叫我拎餐,當時見到有個紙袋,原來係隨湯附送o既蒜蓉包
千層麵放o係錫紙兜,熱辣辣,稍嫌份量比較少,或者千層麵密度較高,唔似得意粉麵條間有空隙,所以唔會整咁大兜俾客人食
雜菜千層麵
一層層o既千層麵疊夾著蕃茄,芝士,青瓜,茄子,菇,肉碎及雜菜,再淋上醬汁及灑上芝士,食落有濃郁o既番茄味及芝士味
千層麵
蕃茄湯有蕃茄粒,味道濃郁,飲落辣辣地
蕃茄湯
蒜蓉包有兩塊,烘到只係少少脆,味道一般
蒜蓉包
至於o個杯凍即磨咖啡,唔會甜,其實幾適合我口味
,但可能好多人認為需要再加糖先飲得

Grove 係選用 MOVENPICK 咖啡,有o的人以為 MOVENPICK 只有出雪糕,其實呢個牌子o既咖啡好多年前已經o係專賣西式貨超級市場有得賣,佢地o的咖啡仲出名過雪糕
Movenpick 凍即磨咖啡
可能 Grove 主力做外賣,再加上好難請人洗碗,而家大部份食品就算係堂食都用上即棄包裝,唔太環保!

呢間舖o既雪櫃唔會放咁多三文治及沙律,因為部份款式可以即叫即製,咁樣會比較新鮮
今次標題 "與潔而亮共進午餐",其實潔而亮唔係俊男或美女,而係一支去污液
潔而亮特強去污液能將物體表面洗得清潔又光亮,不會留下擦花痕跡

本人差不多食完呢份午餐o既時候,可能店員見冇乜客人,竟然用消毒水洗地
,又拎支潔而亮出黎清潔我隔離張枱o既枱面
,傳來好濃烈令人不適o既味道

當時係下午茶時間,又唔係就快收舖,其實唔係好明點解要o係呢個時間進行大清潔,店員行為實在令人費解

呢餐都算抵食,$40就可以食到要花好多功夫及製作需時o既千層麵,仲有一杯湯連蒜蓉包及一杯凍咖啡,不過差不多食完時候員工拎支潔而亮特強去污液出黎清潔枱面,嚴重影響本人食慾
,令到呢餐整體評價要用喊臉

希望今次只係個別事件,本人會再俾機會佢地,希望會作出改善,更改店舖清潔時間,如果唔係真係會趕客架!
2014-03-15
2014-01-19 679 瀏覽
買咗yahoo團購意粉餐,$29 有即磨咖啡加一款意粉,我選雜菜千層意粉,大概5分鐘後就送上面前~ 即磨咖啡: 幾香,唔知係咪紙杯上寫嘅Movenpick coffee雜菜千層意粉:  好夠熱,即焗,味道好又夠酸,好開胃,但份量極少,仲淺過半盒錫紙盒!十分少氣的表現!係咪咁樣對待團購客人?
雜菜千層意粉:

係咪咁樣對待團購客人?
2014-01-19
2013-12-28 585 瀏覽
團購三文治餐·店內裝修一般·但潔淨·點了煙三文魚治加奶茶·三文治是即製的·三文治内生菜及煙三文魚新鮮·味道可以·麵包用麥包夠健康·奶茶濃淡適中·順滑·唔錯·在現今食店加風盛年代·二十九元三文治餐很抵吃了。
團購三文治餐·

店內裝修一般·但潔淨·

點了煙三文魚治加奶茶·

三文治是即製的·三文治内生菜及煙三文魚新鮮·
味道可以·麵包用麥包夠健康·

奶茶濃淡適中·順滑·唔錯·

在現今食店加風盛年代·二十九元三文治餐很抵吃了。

2013-12-25
2012-12-31 609 瀏覽
周六早上回老家前,和姐姐來到車站附近這間三文治店吃早餐會知道這間店,完全因為早前看到團購優惠,又對Movenpick咖啡很有興趣,就買了兩張套餐券留著待用正方形的店舖雖然不大,但也放了數張椅桌讓客人坐下進餐,是日早上十一點多進店,客人不多團購券雖說三文治有四種款色選擇,可是當時火雞三文治已經沒有了,三文魚也只剩一盒Grove輕型三文治套餐(團購價$15)包括了半份三文治和一杯Movenpick咖啡(也可選奶茶或茶)刁草蜜糖芥辣煙三文魚三文治蜜糖芥辣味道薄弱,煙三文魚味也不特出(用量明明不算少…);所謂的多穀麥包非常粗鞋口…吃不到什麼麵包味…麵包皮更加是堅硬型的…外皮完全不好吃…不喜歡…團購這個價的話我還可以接受這個質質,但正價半份賣$19元的話,吃完一定給哭臉雞肉凱撒三文治姐姐選的,我嚐了一口,比較起來,這個內餡味道好吃很多,因為凱撒沙律醬味道濃郁特出,為整體味道加分不少;麵包也是一樣粗鞋,比較嘴刁的姐姐嫌棄得罷吃連皮部份…Movenpick即磨咖啡入口順滑不會過薄,味道是可以的,可惜送上來時已經加了奶…好不專業…我想喝原味的喔…唉15元能吃這份早餐,是很划算的,但如果變回正價33元的
周六早上回老家前,和姐姐來到車站附近這間三文治店吃早餐
團購款色,手快有、手慢無!
Grove輕型三文治套餐(團購價$15)
刁草蜜糖芥辣煙三文魚三文治
三文魚三文治,內餡一般,麵包鞋口
雞肉凱撒三文治

Movenpick即磨咖啡
Movenpick咖啡,沒有選擇的已經加奶…
15元能吃這份早餐,是很划算的,但如果變回正價33元的話,我會給哭臉 -.-
2012-12-29
$15 (早餐)
  • 雞肉凱撒三文治
2012-12-04 362 瀏覽
未出團購前久不久都有買佢既三文治做早餐, 質素不錯但比一般普通蛋治早餐當然亦較貴, 所以有團購當然要買~~上一次團購已經買過三文治同意粉set, 覺得意粉set 仲抵同好味, 所以今次雖然已加價但仍買幾張~~5點幾食個early dinner, $36 團購set已包湯+意粉+飲品, 叫左辣肉腸蘑菇意粉, 而餐湯就係蕃茄湯~~意粉即叫即做, 熱辣辣上碟, 而份量亦頗多, 辣肉腸多到食唔哂, 不過個意粉幾辣, 以為只係茄汁底, 但原來都加左辣汁~~團購set其實都有3款意粉揀,下次要試埋其他~~

撈左先記得影相,上碟個樣好d 架~~~
團購set其實都有3款意粉揀,下次要試埋其他~~
2012-11-21
團購
撈左先記得影相,上碟個樣好d 架~~~
2012-08-10 291 瀏覽
看到此店已多次推出團購,再看看有關它的食評,以$28便可享用一客套餐,包括Mövenpick即磨咖啡、自選三文治及沙律杯,堂食或外賣自取均可,真得是非常吸引的團購餐,故買來作午餐之用!因為這個團購實在超抵,故去換領當日,雖然只是星期六,不是平日繁忙的時間,但已見不少人來換領。而店子是以自助形式,經店員稍稍解說,就自行到凍櫃取心水食物。結果揀了火腿蛋沙律三文治,夾有生菜的三文治,口感特別清爽,而蛋沙律也調味得不錯,配了火腿,已了一份很豐富的三文治了。至於蛋沙律杯,滿滿的一整杯沙律,份量十足,底下是生果沙律,再在上面加了一隻烚蛋,單吃此份沙律也可令人半飽。Mövenpick即磨咖啡,果然系出名門,很芳香。這樣配搭才$28,沒有將價就貨,實在滿意到極。
,故買來作午餐之用!

團購餐牌
。這樣配搭才$28,沒有將價就貨,實在滿意到極。
火腿蛋沙律三文治、蛋沙律、M�venpick即磨咖啡
火腿蛋沙律三文治、蛋沙律、M�venpick即磨咖啡
2012-05-28 263 瀏覽
今日好掛住d三文治上次食個cheese tuna 烘包好好味今次就試早餐價既蜜糖芥末煙三文魚三文治喇xd好多醬食落好rich$30全份系麥包所以好健康xd不過下次都系食烘包好昧d脆d雖然貴十幾元但正d
蜜糖芥末煙三文魚天三文治
2012-05-28
$30 (早餐)
蜜糖芥末煙三文魚天三文治
  • 意式芝士吞拿魚烘包
2012-02-01 269 瀏覽
一直想試這間小店的出品,碰巧團購網站推出優惠,急不及待買下兩張Coupons。每份套餐包括三文治、沙律和飲品,只售$28,優錢的確相宜。除了飲品外,其他食物早已放在冷櫃內,食客可自行選擇所好。在三款Sandwiches當中,揀了雞肉凱撒三文治和燒牛肉蜜糖芥末三文治,兩者的麵包都有點乾身,論味道而言前者較為優勝,醬汁中帶一種香草味,很是香惹可口。後者的牛肉則如之前食家所言,太乾身和嚡口,燒牛肉淡而無味,而蜜糖芥末汁味道亦不突出。沙律杯方面,要了吞拿魚和雞蛋兩款。說到底「內餡」其實一樣,包括蘋果、青瓜、粟米、薯仔等,分別只在於舖面的吞拿魚和兩片雞蛋。酷愛沙律醬的我略嫌醬汁不足,同時兩杯均有極多極多的蘋果,如材料能落得平均點更理想。Mövenpick即磨咖啡我倒不懂欣賞,可能帶回家裏已經涼了罷,媽媽也說味道一般。