2015-04-12 354 瀏覽
上課很少到百週年校園,所以也沒有經常試那裏的餐廳。一次便買了一個午餐外賣,是日式茄汁蟹柳意粉。雖然不明白什麼叫日式,不過茄汁十分美味,是比較濃的茄汁味道,配搭意粉十分美味。面質為比較彈口的意粉,茄汁偏甜不酸,蟹柳雖然不太入味,但蟹柳本身也十分美味。所以,總體而言,十分美味。
2014-12-22 682 瀏覽
冇時間食LUNCH,唯有求其買個沙律,未試過呢款,所以就揀左烤雞肉雜豆沙律,因為自己幾鍾意食豆。係GROVE買過幾次,味道真係唔突出,普普通通一個食得落口冇咩要求嘅沙律,旨在填飽個肚。沙律底有生菜,紅腰豆,黃豆(唔知叫咩名,大粒過普通黃豆),青紅黃椒,車厘茄,四季豆,同埋雞肉,仲有黑水欖不過我係唔食嘅。雞肉連皮,不過我唔食皮,雞胸味道正常。青紅黃椒甜甜地,幾好食。四季豆同車厘茄都算新鮮,至於生菜就真係好睇運氣,有時會好多黃,有時就幾翠綠。汁係油醋汁,不過係酸為主,冇OLIVE OIL個種香。一句講曬,其實唔算難食不過真係唔好食,有其他選擇唔會揀GROVE。
烤雞肉雜豆沙律
$27.5

2014-10-28
外賣自取
$27.5 (午餐)
2014-10-06 744 瀏覽
其實香港大學入面咁多間CANTEEN好多間都差唔多 餐單又間間差唔多難得有一間 餐單日日轉 裝潢又幾靚 就係GROVE其實入面裝潢係唔差 人又唔算特別多 所以真係OK之前試過佢D 意粉多 今次試下叫一個焗飯啦叫左個葡汁雞飯少就好似少左D咁就試下啦一食 唔係好濃味 有少少失望份量又唔多 下次都係叫番意粉同飯算整體黎講 自己對呢間野印象都好既 純粹焗飯麻麻
其實香港大學入面咁多間CANTEEN
一食 唔係好濃味 有少少失望
份量又唔多 下次都係叫番意粉同飯算
整體黎講 自己對呢間野印象都好既
純粹焗飯麻麻
係GROVE買左好多次沙律,開始慢慢覺得GROVE嘅沙律質素唔算高。首先,佢啲沙律菜唔算新鮮,成日都會有好多發黃左嘅菜葉,雖然食落去味道又冇乜影響,但係始終都唔係咁好。第二,佢好多沙律都一早同你撈好左沙律醬,其實沙律醬就出名肥左啦,我地呢啲食沙律想減肥嘅人就完全唔可以揀個啲款。慢慢係HKU發現有好多其他餐廳嘅沙律仲唔錯,例如CAFE 330,價錢差唔多但係就真係新鮮同好食好多。 今次係GROVE揀左一個少見啲嘅沙律,係煙三文魚牛油果沙律。入面仲有羅馬生菜,番茄,青瓜同車厘茄。牛油果好熟,食落去覺得食香,撈埋羅馬生菜唔錯,連沙律醬都唔需要。煙三文魚幾大塊,不過冇咩煙燻味,而且望落去色澤唔算靚,應該都唔算好新鮮,但味道都過得去。總括黎講,如果冇其他野好食,都會食返呢間嘅,不過應該就真係冇得揀先會揀呢間。
煙三文魚牛油果沙律
牛油果
2014-09-27 296 瀏覽
Lunch hour跟數位同學到Grove吃午飯,平時很少到這兒吃飯,繁忙時間一進餐廳便有位置。我點了蕃茄蘑菇蟹柳意粉,賣相不錯。味道方面,略嫌意粉口感不夠爽,醬汁跟意粉的配合可以更加好。至於飲品,凍檸茶的甜度恰當,不過不失。餐廳的佈署挺優雅,相信人流少一點會更適合跟友人聊天。

餐廳的佈署挺優雅,相信人流少一點會更適合跟友人聊天。
凍檸茶
2014-09-26
2014-08-30 531 瀏覽
兩個人係香港大學嘅Grove食午餐。其實Grove係一間學校黎講絕對唔算平,不過佢已經比出面嘅Grove平左少少(一個沙律平$10左右)。Grove啲食物都係/意粉,飯,沙律,三文治咁樣,午餐加茶或咖啡就要加$5,如果想要餐湯就要加$8,隔離仲有啲蛋糕同Movenpick雪糕。去到Grove係午餐黃金時間,所以都冇空嘅四人檯,所以就同其他兩個人一齊搭檯。今日叫左一個好似叫什錦xx配飯($34),其實係有一塊豬扒,一塊雞扒再加兩條法蘭克福腸。舊飯都幾大舊下,一個女仔未必食得曬,買餐時都可以同佢講多飯或少飯。個飯賣相幾靚,啲扒都幾大舊,雞扒幾滑,冇乜脂肪,皮有少少脆脆地,所以連皮食都唔會覺得好肥。豬扒好輕易就切得開,冇overcook,唔會鞋。腸仔都幾好食,肥瘦比例適中。個汁唔會好鹹,同埋啲飯撈埋食簡直係一流。唯一缺點就係啲飯好似硬左少少,不過都唔係咩大問題。仲買左一個雞肉凱撒沙律($25)。Grove有好多沙律款式所以我都揀左好耐,最後因為自己減緊肥唔想食太多沙律醬,就冇揀到個啲一早撈好沙律醬個啲,雞肉凱撒沙律嘅沙律醬係另外分開有個小盒仔裝住。啲羅馬生茶幾新鮮,冇黃葉。最令我驚喜嘅係個沙
什錦xx配飯
雞肉凱撒沙律
Grove有好多沙律款式所以我都揀左好耐,最後因為自己減緊肥唔想食太多沙律醬,就冇揀到個啲一早撈好沙律醬個啲,雞肉凱撒沙律嘅沙律醬係另外分開有個小盒仔裝住。啲羅馬生茶幾新鮮,冇黃葉。最令我驚喜嘅係個沙律有好多塊雞肉,而且塊塊都好大塊!不過啲麵包就唔脆,但整體成個沙律都係好評!
什錦xx配飯
雞肉凱撒沙律
2014-08-15 341 瀏覽
行過新開既百周年校園竟然發現開左間grove咁就行入去試下個lunch啦見一見個餐牌 都幾多選擇我簡左個米蘭汁豬排意粉34蚊唔連飲品 其實係hku內價錢算中上即管試下 一試 個排都幾入味 個汁好出色都有菜 環境方面其實都唔錯 都唔會坐得唔舒服整體黎講 都係算食得過既
行過新開既百周年校園
環境方面其實都唔錯 都唔會坐得唔舒服
整體黎講 都係算食得過既
2014-08-12
2014-01-01 213 瀏覽
香港大學其實係冇咩好食,見到呢間GROVE 係間西餐廳,咁就試下啦。卡邦尼意粉卡邦尼意粉,其實講真,基本既蛋同bacon都冇...呢碟最多只係白汁火腿意粉....意粉太腍,唔彈牙,白汁火腿一般貨色...不過三十幾蚊...就算啦但下次一定唔會再叫呢個
卡邦尼意粉
卡邦尼意粉
意粉太腍,唔彈牙,白汁火腿一般貨色...
不過三十幾蚊...就算啦
但下次一定唔會再叫呢個
5 分鐘 (堂食)
2013-12-11 151 瀏覽
不太常吃到牛油果鮮奶和雜莓蛋糕,買了來試試。朋友還未吃午餐,要了茄醬豬扒飯配忌廉湯。喝了牛油果鮮奶,覺得配搭不錯,牛油果清清的,有少許奶味。雜莓蛋糕有果香亦不酸,蛋糕層鬆軟,雖價錢較貴,但挺好味。茄醬豬扒飯份量剛好,茄醬不酸,配合香草挺香,豬扒亦算易嚼,但香味不算濃。忌廉湯味道特別,濃稠剛好,但忘了是甚麼忌廉湯。整頓膳食還有質素,但價錢稍貴。
茄醬豬扒飯、南瓜忌廉湯、牛油果鮮奶及雜莓夾心蛋糕.
2013-10-26
茄醬豬扒飯、南瓜忌廉湯、牛油果鮮奶及雜莓夾心蛋糕.
2013-10-19 148 瀏覽
紅酒燴牛脷意粉 $34打開飯盒看到這畫面,令人垂涎。但酒香呢?失蹤了。牛脷得天獨厚,good in itself,已令我滿意。汁,萬用的蘑菇汁,不俗。7.5/10迷迭香雞絲意粉 $30看到嗎,一樣的汁。分別是會有丁點的乾迷迭香,也是徒然無助。雞絲普通不過。但 $30 這價錢吃到這個水準,超值。7.5/10
紅酒燴牛脷意粉 $34
紅酒燴牛脷意粉
打開飯盒看到這畫面,令人垂涎。
但酒香呢?失蹤了。
牛脷得天獨厚,good in itself,已令我滿意。
汁,萬用的蘑菇汁,不俗。
7.5/10

迷迭香雞絲意粉 $30
迷迭香雞絲意粉
看到嗎,一樣的汁。分別是會有丁點的乾迷迭香,也是徒然無助。
雞絲普通不過。
但 $30 這價錢吃到這個水準,超值。
7.5/10
2013-10-10
5 分鐘 (外賣自取)
紅酒燴牛脷意粉
2013-10-03 87 瀏覽
港大校園裹的食物比其他平很多 這間grove亦唔例外一個沙律應該大概係$20 但質素唔差佢最好既地方係有好多款沙律任你選擇有傳統既 亦有D特別的!:Dcaesar,吞拿魚,蟹籽蟹柳, 蘋果, 薯仔,pasta salad咩都有 一定有一款岩你食!用料新鮮 配搭新穎:D不過熱食就冇咩特別類似DELIFRANCE只係一般的PASTA/SANDWICHES同埋平時lunch hour都應該要等30分鐘
港大校園裹的食物比其他平很多
這間grove亦唔例外
一個沙律應該大概係$20 但質素唔差
佢最好既地方係有好多款沙律任你選擇
有傳統既 亦有D特別的!:D

一定有一款岩你食!
用料新鮮 配搭新穎:D
不過熱食就冇咩特別
類似DELIFRANCE
只係一般的PASTA/SANDWICHES
同埋平時lunch hour都應該要等30分鐘
10 分鐘 (堂食)