咖啡高質自家炒制 , 價錢相宜環境:裝潢用環保再做木材,座椅特別用學校傳統的木椅,廚面清潔,樓底高但空間比較狹窄,全是2人枱,尚算舒適.食物:今次飲左杯latte 同mocha冇食野,咖啡拉花飲到最尾都完整,見佢用全脂奶開奶泡,口感豐盈.咖啡用多種非洲豆種混合,較深烘焙度,有帶出咖啡濃郁烤烘甘厚乾身的特質,咖啡本體味道算平均,油體略有酸度,香氣適切.服務:幾快,5分鐘左右一杯,有問是否先落糖,勤快.在這旺區35蚊有如此自炒制咖啡質素,性價比很高,烘焙味道較濃,推薦一試
咖啡高質自家炒制 , 價錢相宜

環境:

食物:

服務:
幾快,5分鐘左右一杯,有問是否先落糖,勤快.

latte
2016-04-24
latte
2016-04-22 1053 瀏覽
友人突然相約去尖沙咀食下行下,我又即刻尋找下尖沙咀有咩coffee shop可以試下😌。俾我發現了呢間Green Door Coffee。位置也很不錯。旺中帶靜。。。很容易便找到。綠色門面很易認一入到店,好好釆有一張枱。唔使等位就可以入座👏🏻坐低望下餐牌竟然發現有hand drip coffee。我二話不說就鎖定了要點一杯hand drip coffee😁。落order 時,咖啡師仲會問你想要d咩野口味,我話我比較中意帶點酸味的。佢就介紹了兩種豆俾我。佢話有一隻係帶蕃茄味。當我聽到蕃茄兩字,我雙眼即刻變左心心眼😍(本人係蕃茄狂魔,所有有關蕃茄野我都超like)。一聞d豆果然係帶有番茄味。即刻決定要揀呢隻豆!睇住d咖啡慢慢流出時,我就已經好想飲。一飲之下,真係好飲,啱哂我口味😌果味加微酸,味道又不太濃。係一杯令人覺得好舒服嘅咖啡。可惜的係太細杯。好快就飲晒。另外我叫左半份spiced tuna salad sandwich。一到我枱面,我先發現原來一d都唔普通。面包係有烘過的。烘得剛好👍🏻一咬,係外面趣,內𥚃軟。d料都算夠多。有生菜,蕃茄同呑拿魚。又fresh又好味。下次我一定要叫一整份

另外我叫左半份spiced tuna salad sandwich。一到我枱面,我先發現原來一d都唔普通。面包係有烘過的。烘得剛好👍🏻一咬,係外面趣,內𥚃軟。d料都算夠多。有生菜,蕃茄同呑拿魚。又fresh又好味。下次我一定要叫一整份!
2016-04-17
尖沙咀★Green Door Coffee今日臨時想係尖沙咀搵個靜靜地既地方同朋友仔黎個小聚,即刻上網search,好彩撞手神搵到間正野!望下個地址,咦?嘉蘭圍,聽都未聽過啵好似會好偏遠咁。。開番個google map先知原來就係利時商業大廈隔離,The ONE行過黎都唔洗5分鐘!成日行經依頭都唔知原來轉入條巷仔就有間隱世coffee shop添..店如其名門面一身綠色好易認。室內就一身白色,牆上面掛左一塊綠色大粉筆板話你知小店有咩提供,配埋木系傢俬,裝潢簡單得黎幾有風格。佔左全店接近一半位置既工作檯上面放住幾部咖啡機,完全feel到咖啡&咖啡師既地位,對佢既出品即刻信心大增。不過小店內只有5張雙人檯,手快有手慢無。好彩三點左右黎到仲有空檯,但之後就有幾位客人因為無位而暫時走寶喇。順帶一提,睇牆上面既poster發現佢地係銅鑼灣開左分店,係新店出示張poster既圖就可以buy 1 get 1 free喇,有時間快d去嘆下,哈哈!搵食時間- Caffe Latte ($35):先黎個視覺享受欣賞下靚拉花,再黎個嗅覺享受…咦唔對路喎聞落咖啡味濃郁但隱隱約約feel到d中藥既苦味?!(p.
尖沙咀★Green Door Coffee

順帶一提,睇牆上面既poster發現佢地係銅鑼灣開左分店,

搵食時間
- Caffe Latte ($35):
Caffe Latte
?!(p.s.落單時會問定你加唔加糖)不嬲飲開無糖但都有少少戰戰兢兢咁先淺嚐一啖...苦味強但比鮮奶中和左,入口之後有d回甘,質感濃稠夠晒rich
,回味無窮呀飲完一啖又一啖
~~哈哈,可惜只有一個size,大杯d就好啦
Espresso底咁濃飲完真係精神晒。
- 吞拿魚沙律三文治(whole portion原價$35,跟coffee -$5):
Spiced Tuna Salad Sandwich
三文治又係驚喜之作,估唔到咁有誠意~淨係見到panini烤盤烘完留低既坑紋同埋係用麥包已經內心暗喜
烘完既麥包如期望一樣外脆內軟,中間夾住大量調左味既吞拿魚之餘仲好健康咁有埋青瓜同蕃茄片,滋味得黎又夠fresh

埋單$60。
送你一張儲印仔,一杯一個印,儲夠5個減$3,10個有free drink
好開心發現到依間coffee shop,唔捨得都要介紹下

小店係細d,不過勝在夠靜,自己黎個private time或者搵個朋友仔黎談下心都好適合~
嘿嘿
已經鎖定下次除左嘆咖啡要試下佢既waffles…
2016-01-09
Caffe Latte
Spiced Tuna Salad Sandwich
  • Caffe latte
  • spiced tuna salad sandwich
2015-12-22 567 瀏覽
I love going to smaller known coffee shops and I had bookmarked this place for quite sometime. Since I was waiting for boyfriend to get off work so we could have dinner, I came here to wait for him while having a nice cup of coffee.Green Door Coffee is not a big coffee shop. In fact, it's quite hidden away behind a more popular street. Nonetheless, it was still semi full on a weekday afternoon when I arrived. It seemed most people were regulars.Menu is in English and Chinese. It's cash only with

Menu is in English and Chinese. It's cash only with no 10% service charge. You order, sit down and the staff will bring your order to you. You pay when you're leaving.

Latte ($35). Latte was a nice comfortable temperature. The coffee wasn't too strong but quite ok as it went down smooth. Smelled fantastic.
Banofee Pie ($32). I ordered a cake and what they had available that day was banofee pie. Not a big fan of banofee pie but I felt like something sweet that day. It was quite good banofee pie. The bananas were ripe and sweet. The cream was lightly sweet with a hint of vanilla. But it was the graham crust that I liked. Soft and crumbly, it wasn't overly sweet but sweet enough to give me a smile.
Cozy small coffee shop. Not noisy at all. A great place to hang out in the ever busy Tsim Sha Tsui area.
2015-12-07
2015-12-14 553 瀏覽
不是每個人都愛咖啡,但肯定沒有人不愛吃。這天我和Hubby各點了一杯Yirgacheffe,有點餓,便點了一個蘑菇批。蘑菇批都算有份量。因為本來沒打算寫甚麼,便沒有給蘑菇批拍「遺照」。不過將它切開,吃了一口,心裡一句「不得了!」差不多一吋厚的批身,切開後,看到內裡是滿滿的餡料。外層鬆化不鬆散,餡料啖啖有內容兼夠鮮味,是連鎖店貨色望塵莫及的。一個蘑菇批,配一杯咖啡,很滿足,也夠飽肚。
不是每個人都愛咖啡,但肯定沒有人不愛吃。

蘑菇批
2015-12-11
蘑菇批
2015-12-05 603 瀏覽
要在鬧市尋得一處可悠閒地享受咖啡的地方,說難不難,但真的不容易。好的咖啡和好的菜餚一樣,需要專注用心。坊間拉雜成軍的太多,能專注用心的太少。我Hubby常說在香港辦飲食,只要能專注做好一道菜,就不愁沒有捧場客。綠色大門,座落嘉蘭圍裡,雖然附近的食店比她大,但還是不難找到。坊間咖啡室很多,但製作Hand Drip的卻不多,這裡是其中一間有Hand Drip選擇的咖啡室。NICARAGUA WASHED SHB ($55)帶點柚子的味道,單寧酸中帶點甜,如果你不太習慣咖啡的甘與單寧酸味道,這是很好的選擇。WAHSED,是水洗的意思,這個方法會讓咖啡味道單一點,少了複雜的層次,更窝易嚐出味道。咖啡室,咖啡質素很重要。曾經有咖啡師鼓勵我多嚐不同類型的咖啡,別局限自己的味蕾,嚐過意式咖啡、澳洲咖啡、越式咖啡等等,我還是偏向手調咖啡,不添糖不加奶那類型,嚐咖啡本身的味道和變調,頗有趣的。

NICARAGUA WASHED SHB ($55)
Nicaragua Washed SHB
2015-11-20
Nicaragua Washed SHB
2015-12-02 415 瀏覽
不愛Espresso愛Hand Drip,像我這樣的口味,要在香港找個休息的地方,輕鬆地享受一杯咖啡,吃一件蛋糕,實在不容易。ETHIOPIA YIRGACHEFFE ADADO($60)味道較濃,帶些果香,沒有washed那增加了的酸度,入口滑,不嗆喉,很舒服。Lemon Tart($20)餅底鬆化,很香濃的檸檬味道。賣相不花巧,絕非連鎖咖啡店貨色,差一點想吃多一件。這裡就算不喝咖啡,還是有其他選擇。咖啡店應該是給人休息的地方,連鎖店那種擠迫與工廠式運作,著實教人透不過氣。這裡很舒服,顧客們細聲的交談,店裡播著輕鬆的音樂,伴隨磨豆的聲音,咖啡的芳香。鬧市之中何處尋?

ETHIOPIA YIRGACHEFFE ADADO
Lemon Tart($20)
Lemon Tart
這裡就算不喝咖啡,還是有其他選擇。
2015-12-02
ETHIOPIA YIRGACHEFFE ADADO
Lemon Tart
2015-10-21 714 瀏覽
仲夏的上午,一個人漫步在尖沙咀金馬倫道,輾轉走進嘉蘭圍的小巷。眼前綠色的門、黃色的燈,隱隱透出一絲文青氣息。不禁幻想著如果香港會下雪,在白茫茫之中出現這間Café的話,會否像一座佇立海角的燈塔般,為迷失的遊子指引回家的方向?斗室之內只有約10-12個座位,供客人安身的空間著實是捉襟見肘。餐牌上的選擇有限,是意料中事。小店的生存之道其實很簡單:只需做好自己本份,生意自然長做長有。兩個壺一紅一黃,像極了孖公仔。(笑)牆上掛了一些跟咖啡有關的圖畫,實在坐得悶了,起來走走看看也不錯。今日我們所喝的種種不同款式,循本歸根,皆由最原始的Espresso變化而來。跟座位相鄰的牆身亦掛有數款不同的Slogan裝飾畫,為小小天地增添了幾分玩味。「COFFEE MAKES EVERYTHING POSSIBLE」,我願對此深信不疑,每日來一杯Caffé Latte ,享受咖啡因滲透全身的舒泰。「KEEP CALM AND DRINK COFFEE」的設計意念來自1939年第二次世界大戰時英國政府所製作的宣傳海報 (見圖右),一直被後人沿用至今,進行各式二次創作,衍生出無數花款,就如咖啡一樣。* * * *

眼前綠色的門、黃色的燈,隱隱透出一絲文青氣息

兩個壺一紅一黃,像極了孖公仔。(笑)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Caffé Latte - $35

曾聽說這裡的拿鐵是全尖沙咀最好喝的,為證傳言,便單點一杯,務求能仔細體會最純粹的味道。

奶泡打得夠平均夠厚之餘未見死實、拉花形狀線條清晰,雖然只是普通的心型圖案,老闆的功力已可見一班。

啜飲之時,可以嚐得出咖啡和鮮奶的契合度很好,溫度夠熱固然是當中必要的因素,咖啡豆的來源也是重要一環。

老闆說他用的是東非的咖啡豆,因為當地盛產此物,而且質素比一般的南美及阿拉伯豆要好些,加上口感幼滑細膩、層次分明,最適合用來沖泡Caffé Latte。
上乘的拉花技巧是:當你喝完一杯咖啡之後,圖案仍能在杯底保持完整。這天我也終於見識到了,的確嘆為觀止。
Single Origin (Ethiopia Yirgacheffe Adado, Hand Drip) - Free

聊了一陣子咖啡經,老闆很友善地請我免費一試以非洲埃塞俄比亞出產咖啡豆沖泡而成的Hand Drip Coffee。

「這款帶有明顯的水果香氣呢~」他笑著說道。

入口味苦而帶微酸,當然我未夠班去喝得出其中蘊含的果香,也就無謂妄語什麼感想了。

後記:

走進這家小小的店,完全可以感受到老闆對咖啡的愛。

閒談的過程中,他有些腼腆,但逢問必答,更告訴我好些有關選咖啡豆的知識,雖只有廖廖數語,卻使人獲益良多。

我絕對會再回來的,為了那杯美味的Caffé Latte。
題外話/補充資料: 每次購買一杯咖啡可得印花乙個,累積至5個便可享有$3的優惠;累積至10個便可換得一杯免費咖啡。
2015-07-12
$35 (其他)
  • Caffé Latte
2015-08-09 676 瀏覽
點了以下餐點: Mocha ($38)  Latte ($38) Waffle (忘記價錢)咖啡size: 4-6oz (目測),換言之是偏細杯。味道: 1) mocha: 本人對咖啡無甚研究,只是單純的喜歡飲,仍能聞得出某種咖啡豆的香味,飲後口中仍有淡淡的炭燒味,但朱古力味太濃。2) Latte: 友人說好飲,很香。3) Waffle: 沒有topping 選擇,估計是有什麼加什麼,但外觀還是很討好。Topping是新鮮士多啤梨和一些朱古力醬,waffle勝在即叫即做,新鮮熱辣,所以入口香脆,又不會太甜。環境:1) 店面很小,只能容納4張2人枱,所以打算shopping 後去坐下休息就可以打消念頭。但同時也是好處,一定無gip神,因為走廊也只能讓一個中等身型的人通過。2) 由於waffle即叫即造, 一打開門就能聞到滿室的香味,但問題是,當不停有人叫waffle,就會變成油煙味... 今天和友人就是被油煙味薰得不得不離開cafe,離開後果然混身散發著烤焗牛油味...假如你沒有下場,是沒有問題的。3) 未知是否今天太熱,還是冷氣不足,反正覺得熱...。坐了約一小時,我有一半時間都在自行

咖啡size: 4-6oz (目測),換言之是偏細杯。

味道:

2) Latte: 友人說好飲,很香。

環境:

3) 未知是否今天太熱,還是冷氣不足,反正覺得熱...。坐了約一小時,我有一半時間都在自行撥扇。

選擇:
》咖啡選擇足夠,有奶啡,也有hand drip。但沒有叫我們選豆,不知是否可以自選。

甜品有數款,好像有三文治。

整體:
這是一個短暫休息的地方,適宜在工作期間,很想飲杯稍具質素的咖啡時衝去光顧的好地方。

想拍拖、想hea、想舒適地坐耐少少?你死咗條心吧啦~

2015-08-09
2015-07-19 726 瀏覽
喺尖沙咀鬧市中 竟然有間清靜的小cafe 若果想hea下傾下計 呢間都係唔錯選擇 我地一行三人 點左一杯 兩份小食 分別係mushroom pie, Egg salad sandwich  我個人認為比較特別的係peach tea 同mushroom pie Peach tea 味道清新唔甜散發出淡淡的桃味 夏天飲呢款熱茶都好適合!Mushroom pie 好足料 但一d都唔覺得漏 份量岩哂tea time 值得一提係杯Caffe Latte , 見到咖啡師好專注去沖別杯咖啡 完全感受到佢份熱誠!! Egg salad sandwich就冇乜大驚喜 正正常常咁啦~最後 成餐都好舒服 冇話會趕人走 呢個真係要讚

Peach tea 味道清新唔甜散發出淡淡的桃味
 夏天飲呢款熱茶都好適合!
最後 成餐都好舒服 冇話會趕人走 呢個真係要讚
2015-07-11
2015-05-10 1126 瀏覽
連續兩日飲咗啲唔好味嘅咖啡,今日仍堅決要試新嘢。夜晚出佐敦食飯,搵埋友人K去咗尖沙咀嘅綠色門。要咗個窩夫。我如常要Flat White,店主之一介紹有兩隻咖啡豆做底:非洲帶果酸、南美帶果仁味,佢建議前者較特別,我當然冇異議。店主故意比多少少泡拉花,泡面冇大顆泡粒。飲落泡啡融合度高,如絲幼滑,咖啡底味富濃郁果酸。幸運嘅我,除咗返工嘅銅鑼灣有N.O.T,泡點尖沙咀亦有呢間响打奶泡、有性格咖啡底Flat White拎到平衡點最好嘅一間。仲要有型格黑色瓦杯碟,下次再嚟要特別要求!另外要咗個窩夫食落都外脆內軟,帶蛋甜香。同店主、咖啡師傾開偈,店裡嘅各自一男一女,原來都係咖啡愛好者,雖然互不相識萍水相逢,但由於店仔細細,大家好快就一人一句打成一片,各自盡情交流飲啡心得、熱點、趣事。我過了一個快樂的咖啡下午,非常好玩~
連續兩日飲咗啲唔好味嘅咖啡,今日仍堅決要試新嘢。

夜晚出佐敦食飯,搵埋友人K去咗尖沙咀嘅綠色門。

另外要咗個窩夫食落都外脆內軟,帶蛋甜香。

我過了一個快樂的咖啡下午,非常好玩~
2015-05-03
  • Flat White
2015-04-16 942 瀏覽
和朋友一起在尖沙咀迷失了路,不停行,行過一條細巷之後,在這條我們未曾到過未聽過的嘉蘭圍發現了這coffee shopGreen Door,門面跟店名一樣是Green的。店內的環境非常狹窄,大慨只可以坐十位客人,也只有一個店員。我們對咖啡沒有研究,只order了店員所推薦的用了來自Keya的豆的手工咖啡 $55咖啡味道不是很濃郁,反而覺得很清香又有點兒清甜味,原來這就是精品咖啡。這一杯是我第一杯飲的精品咖啡,不夠膽說是品評只是share味道而已,希望各位食評大師勿插。
Green Door,門面跟店名一樣是Green的。
店內的環境非常狹窄,大慨只可以坐十位客人,也只有一個店員。

下午茶
2015-04-15 920 瀏覽
很喜歡寫一些比較長的咖啡文,但有時候還是要短的。其實筆者對咖啡的認識也只是很皮毛,不知甚麼時候開始愛嚐啡,還記得小時候大概只有三數歲時家人給了筆者一點罐裝的咖啡喝,自此次後筆者便開始愛上了咖啡,時至今天香港已有不少的咖啡店,筆者欣賞的並不止是咖啡本身,更能感覺每一位咖啡師的熱誠。這一次來的是Green Door Coffee,之身是Tamper Coffee Company,有看過筆者之前的食評也有寫過,這一次來的感覺由成熟變成年輕,這裹的裝潢並沒有改變,只是要襯托Green Door這個名字所以咖啡店的外門也換上了綠色,給人一種型格及很Green的感覺。細心看一下咖啡的款式,已沒有Dirty等幾款較為複雜和不常見的咖啡,換來的是最普通的Latte、Espresso及Mocha等。碰巧這一天筆者有空便到來吃午飯。第一次來還以為這裹會有All Day Breakfast,但原來沒有,幸好還有一些三文治輕食提供,據了解還有不同批類甚至是鬆餅提供,也稱得上是多元化,這一次先點三文治及一杯咖啡。碎吞拿魚沙律三文治 (Spiced Tuna Salad, Half Portion ($20) W
碎吞拿魚沙律三文治 (Spiced Tuna Salad)
碎吞拿魚沙律三文治 (Spiced Tuna Salad, Half Portion ($20) Whole Portion ($35)
,這裹能選擇整份或半份三文治,這個三文治裹有吞拿魚、番茄及青瓜,這個配搭非常清新健康,吞拿魚整個份量十分多,以這個價錢來說性價比佳,配上十分當中的番茄及青瓜,鮮甜又健康。
Latte
當然咖啡店怎能只吃三文治,來一杯的Caffe Latte ($35),先來欣賞一下拉花,拉花為三層,整個拉花頗細緻而且十分對稱,咖啡香濃順滑,較為偏重於奶味,味道溫和而不帶苦澀,整體做得細緻不錯。
這一間咖啡店十分有心,令筆者感到一班年輕人的拚鬥,也令筆者自愧弗如,真的筆者不再年輕了,希望終有一日能跟這一班年輕人一樣,做自己想做的事。
2015-04-01 619 瀏覽
又到周末,約咗朋友係尖咀齊齊搵好咖啡。因為知道目的地無乜飽肚嘅嘢食 (如果大家可以甜品當正餐嘅話佢係有嘅),所以就自己食咗個lunch 先去啦。行到去,間嘢入面冇乜人,就搵咗個位坐低,即睇吓叫咩飲。呢度有精品咖啡飲,小弟就叫咗杯Ethiopia washed yirgacheffe kochere G1 嚟飲。未睇咖啡前,睇吓裝修先~一路以嚟小弟飲完精品咖啡都會有啲心跳,但呢杯又冇咩呢個感覺,或者佢caffine 唔係好勁。咖啡師好好咁講解應該點飲呢隻咖啡,未沖前重會畀我聞一聞,試吓個味。入口,第一啖,唔係留好耐嘅話,其實似飲茶,唔會太覺得飲咖啡。再飲,hold 一陣,會感覺到甜,唔會好酸,細味吓,你會覺現果味係你"利"兩邊出現。總結︰入面有時會播吓歌,但又停一停咁,其實如果佢會keep 住播bossa nova嘅話,都非常寫意的~服務態度好好,咖啡師會主動傾兩句。
行到去,間嘢入面冇乜人,就搵咗個位坐低,即睇吓叫咩飲。
未睇咖啡前,睇吓裝修先~

服務態度好好,咖啡師會主動傾兩句。
2015-03-28
  • 精品咖啡
2015-04-01 513 瀏覽
上個月朋友提議去尖沙咀搵咖啡飲下HEA下,咁岩個日又好想食窩夫,係其他食評見到Green Door Coffee張相,即刻同朋友出發。間鋪位於尖咀嘉蘭園,唔算難搵。周圍環境幾靜同舒服,人流唔算多,對比返行入黎個時人來人往的喧嘩熱鬧,呢度比到人一種尋找隱世咖啡架感覺XD鋪頭入面唔算好大(其實有d細),但裝修同設備都比到人唔馬虎架感覺。我同朋友都叫左coffee latte,本身對咖啡認識唔多加上唔飲朱古力,latte係最穩陣,杯latte比我想像中好味好多,拉花又靚,飲到就完個拉花都仲係到。今日最最最驚喜係個窩夫,唔會太軟,厚薄適中,而且賣相同味道都非常唔錯。呢度仲有一樣野係其他咖啡連鎖店搵唔到架-自在架感覺,雖然都係自助式,而且鋪面唔大理應有壓逼感,但呢到又冇woo,可能係店員們都好從容,唔會冇services 又唔係好公式化個啲services…你覺得佢地係好輕鬆,而你係會比呢份輕鬆感染到,真係充電架好地方!臨走時店員仲比左儲分卡我,又多個藉口成日黎^^

LATTE
Waffles
臨走時店員仲比左儲分卡我,又多個藉口成日黎^^
2015-03-22
LATTE