2020-06-15 259 瀏覽
一直都想試呢度既pancake,今日同朋友黎試下,入店時店員話疏乎厘pancake要等半個鐘至九個字,但冇講有最低消費。入座後睇menu亦無看見有每人最低消費的字眼,因不太餓便與朋友嗌一份清酒草莓pancake share食,落完單店員亦沒有提示有最低消費。到食完要起身賣單時,幫我落單店員先話: 你地仲有一樣野要嗌喎,每人最低消費嗌一樣野,岩岩咪同你講左。我反覆思考,由入座到落單都無人同過我講有最低消費,朋友亦無印象店員有講過,何來的岩岩同我講左?此外,廚房內的職員不停啤住我們,用手指指我們,令我感覺好差。希望公司可以指點,改善下員工既態度,但我不會再光顧,這次gram初體驗令我好失望。清酒草莓pancake幾好食,但唔值呢個價。

清酒草莓pancake幾好食,但唔值呢個價。
2020-06-15
2020-06-11 330 瀏覽
Gram cafe &pancake 係日本大阪都幾出名,大家慕名而來梗係嚟食pancake,不過我其實試左好多日本嚟開鋪嘅pancakes, 又話no. 1, 又最鬆軟,又無得頂咁樣,K11同幸福都食過,同Gram 價錢差唔多。老實講我覺得價錢都幾貴,百幾蚊食幾塊咁野,所以之後我都打算唔再試pancake, 買個大蛋糕返屋企同家人分享更好。不過可以試下其他野嘅,例如近排熱辣辣我就試左佢嘅抹茶沙冰,抹茶幾濃厚,味道比較清香,cream都好滑,顏色同賣相唔錯,不過價錢略貴,如果可以Hea坐一陣都可以一試。Cream都幾多,幾香滑。

Cream都幾多,幾香滑。

今日6個人去食野,4大2小,小朋友得6歲/4歲。 一坐底已經同你講每人最少要點menu入面一樣野,野飲都可以。 但我地有2個小朋友,每人要叫一個甜品實在有d太多,仲要講緊佢d甜品平均要成100蚊一個。即係如果你想少少地share食下,sorry係唔ok。做生意好艱難,每人最少點一樣野其實我覺得可以理解,但硬要將太細的小朋友計算在內,感覺有d屈機。 當然,我知我可以下次唔再幫襯...食物方面,非常一般,西瓜綿綿冰太甜,芒果沙冰亦太甜,咖啡太苦,pancake係ok的。
即係如果你想少少地share食下,sorry係唔ok。

2020-06-11
2020-06-05 257 瀏覽
路過唔使等位,就試吓!點知熱食個款賣曬!店員小姐推介食呢款smile,都幾特別,可以食到三款不同味道!最底層係流心蛋pancake夠特別👍🏻另外點了一杯peach,味道不錯!
路過唔使等位,就試吓!
點知熱食個款賣曬!
最底層係流心蛋pancake夠特別👍🏻
另外點了一杯peach,味道不錯!
2020-06-04
10 分鐘 (堂食)
2020-06-04 201 瀏覽
之前間野好旺爆曬人排晒隊冇機會食到,而家疫情總算小心啲呀,我女朋友梗係識食叫咗個空氣感招牌疏乎厘,而且佢仲唔俾我叫埋同一款話想試吓啲嘅嘢, 結果佢個疏乎厘真係超級好食😋之後我哋仲返屋企預訂左一下當然啦結果失敗真係唔係咁易學㗎。
2020-05-30 330 瀏覽
早幾年响大阪食過一次覺得驚為天人今日特登再去,希望可以食返果個味道仲要帶呀媽黎點知⋯難食到一個點完全唔明點解可以個pancake係唔熟既無論梳唔梳呼里都係難食梳呼里無空氣感完全無蛋白果個感覺感覺似鬆餅「漿住漿住咁」M記個熱香餅都好食過佢價錢係四份之一囉簡直超失望唔好話日本既一半水準我覺得10%都無直頭想打個電郵去gram總公司度問佢點解可以咁,做衰哂gram呢幾個字後悔無睇openrice先因為信gram呢個朵⋯😑
早幾年响大阪食過一次
覺得驚為天人
今日特登再去,希望可以食返果個味道
仲要帶呀媽黎

後悔無睇openrice先
因為信gram呢個朵⋯😑

2020-05-30
2020-05-30 207 瀏覽
🔻梳乎厘班戟 ($138)同朋友喺The ONE行完街 行到攰經過餐廳見到menu有呢個超人氣premium pancake就決定入去坐低食下嘢 個pancake有3層高 上面有大大舊牛油 同埋側邊的一堆忌廉 超邪惡😆 食落雖然軟熟 但無想像中入口即溶的空氣感 味道亦偏淡 呢個價錢嚟講個人覺得唔太值
🔻梳乎厘班戟 ($138)
2020-05-26 249 瀏覽
/每日限量發售的Premium pancake🥞相信大家都有聽過依間來自日本嘅pancake店我曾經喺名古屋都想食 可惜過咗佢嘅發售時間佢每日既11:00 15:00 18:00先出一次每次限量20份 終於我係一個平日嘅下午六時成功入去食🤣/(5粒⭐️為滿分)Premium pancake🥞$138⭐️⭐️⭐️賣相都幾靚 好鬆軟咁牛油因為熱力好快就跌落嚟除啲附送嘅蜂蜜我覺得太甜反而沾cream食就比較好味佢個質感都幾鬆軟 但係就好似缺乏左Pancake嘅香味 如果作為普通pancake都幾好食但就食唔出佢有幾值得限量發售🤫反而其他口味好似更出色Pancake咪都可以試一試/📍 Gram cafe & pancakes (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖尖沙咀站B1出口
每日限量發售的Premium pancake🥞
相信大家都有聽過依間來自日本嘅pancake店
我曾經喺名古屋都想食 可惜過咗佢嘅發售時間
佢每日既11:00 15:00 18:00先出一次
每次限量20份
終於我係一個平日嘅下午六時
成功入去食🤣
(5粒⭐️為滿分)
Premium pancake🥞$138⭐️⭐️⭐️
如果作為普通pancake都幾好食
但就食唔出佢有幾值得限量發售🤫
反而其他口味好似更出色
Pancake咪都可以試一試
📍 Gram cafe & pancakes (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖
尖沙咀站B1出口
2020-05-24 226 瀏覽
Premium pancake 梳乎里班戟只有限時限量供應,唔係隨便有得食。問完侍應,剛巧遇上下一輪的供應時間,立即要求馬上入坐。餐牌上有甜班戟,亦有鹹班戟或者三文治,任君選擇。三層熱辣辣的厚班戟,打完卡,等不切要即刻品嚐。牛油,忌廉加上楓味糖漿,將pancake既層次昇華,講開就想食。不過,友人覺得太甜,唔識得欣賞。如果兩個人分享,,一人一塊半就剛剛好喇。一個人食哂會略嫌有點膩,極力推介從未試過既你。

2020-04-18
2020-05-21 239 瀏覽
講起Gram大家一定唔會唔知佢最出名嘅疏乎厘班戟🥞上年去日本間Gram食唔到 一直覺得好可惜~今次18:30去到The ONE咁岩見到竟然仲未賣哂😱因為1日3回 限量20個 於是就比佢燒左入去食😂😂.🔸超人氣招牌疏乎厘班戟 $138🔸等左大約10-15分鐘就上枱 聞落好有蛋香就咁郁隻碟都見到佢彈彈下 勁鬆軟食落去好軟熟 乾濕度岩岩好 口感亦唔係一陣風個種~雖然我個人就偏好空氣感重啲 但呢種我都很okay☺️.特別鍾意佢地個cream 真係超級超級滑!✔️整體味道同口感很不錯!雖然友人覺得同日本嘅Gram實在無法比 但係我覺得佢係我係香港食過嘅頭幾位好味的🙆🏻‍♀️但個價錢都真係。。有點貴 試一次就足夠了
講起Gram大家一定唔會唔知佢最出名嘅疏乎厘班戟🥞
上年去日本間Gram食唔到 一直覺得好可惜~
今次18:30去到The ONE咁岩見到竟然仲未賣哂😱
因為1日3回 限量20個 於是就比佢燒左入去食😂😂
🔸超人氣招牌疏乎厘班戟 $138🔸
等左大約10-15分鐘就上枱 聞落好有蛋香
就咁郁隻碟都見到佢彈彈下 勁鬆軟
食落去好軟熟 乾濕度岩岩好 口感亦唔係一陣風個種~
雖然我個人就偏好空氣感重啲 但呢種我都很okay☺️
特別鍾意佢地個cream 真係超級超級滑!✔️
整體味道同口感很不錯!
但個價錢都真係。。有點貴 試一次就足夠了
2020-05-11 345 瀏覽
本人唔係特別熱愛甜品,但都知道soufflé pancake 唔難整既,本身冇咩期望,諗住係想像中既口味。咁岩係尖沙咀,見又唔洗排隊就入黎試下傳說中既梳乎厘pancake。一試過,不得了!好好食,配埋牛油,糖漿,本身食到好飽都食得落!另外,仲有幾款季節限定,但由於真係太飽,好可惜,食唔落!有最低消費,一人一個菜式或飲品,價錢唔平,但食甜品就係食開心姐下次有機會,會試下其他款!

下次有機會,會試下其他款!
2020-04-22
宵夜
我點石板街pancake 同埋一杯凍咖啡真係好失望。。我skip左一輪堂食8折同自取5折既餐廳,先來到gram因為我唔太喜歡souffle pancake,所以揀左普通pancake咖啡方面,冇得點flat white 有點失望,我就咁點冰coffee,冇咩特別然後個pancake 真係令人好好好好失望表面有點脆糖和巧克力粉,正常連中間的兩層cream/custard cream都正常但係個pancake...咩野事加左cream後,層pancake 變得 soggy 同冇咬口其實,個pancake要有d 咬口,even 加左cream都要有個texture先係....依家佢既texture又唔pancake,又有少少似cake仲要個pancake ,朱古力味完全唔夠真係好失望下又貴又唔好味。。sigh 依度我只評論石板街pancake可能其他pancake ok比負評,真係唔想太以偏概全
我點石板街pancake 同埋一杯凍咖啡

然後個pancake 真係令人好好好好失望
表面有點脆糖和巧克力粉,正常
連中間的兩層cream/custard cream都正常
但係個pancake...咩野事
仲要個pancake ,朱古力味完全唔夠
真係好失望下

又貴又唔好味。。sigh

依度我只評論石板街pancake
可能其他pancake ok
比負評,真係唔想太以偏概全

2020-05-11 248 瀏覽
💁‍♀️ 想睇無經過系統壓縮嘅高質食物相,記得CLICK我PROFILE加我呀❗️😆《👽食神大媽食可麗餅》👽大媽定期都會黎呢度食PANCAKE,今次為大家介紹兩款限定供應嘅特別口味。.🥞 P̥ͦr̥ͦe̥ͦm̥ͦi̥ͦu̥ͦm̥ͦ S̥ͦm̥ͦi̥ͦl̥ͦe̥ͦ P̥ͦḁͦn̥ͦc̥ͦḁͦk̥ͦe̥ͦ HKD138.❗️每日限量供應 ❗️大媽我雖然好鍾意食野,一見到佢三層,點都要扮下矜持話怕食唔曬 😬 但原來佢好特別,三層都係唔同味道架,咁就唔洗怕悶覺得膩啦!😍.最高第一層:雜果中間第二層:朱古力夾心最底第三層:流心蛋黃.大媽建議大家唔好一層層食,而係三種口味輪流食!😋.🥞 C̥ͦo̥ͦo̥ͦl̥ͦ P̥ͦr̥ͦe̥ͦm̥ͦi̥ͦu̥ͦm̥ͦ w̥ͦi̥ͦt̥ͦh̥ͦ P̥ͦi̥ͦn̥ͦe̥ͦḁͦp̥ͦp̥ͦl̥ͦe̥ͦ F̥ͦi̥ͦl̥ͦl̥ͦi̥ͦn̥ͦg̥ͦ HKD108.🌟 夏季期間限定 🌟菠蘿味嘅班戟,大媽真係第一次試。對於大媽黎講,菠蘿整得唔好,就會變成藥水味,所以一向都唔係好敢點菠蘿味嘅甜品。不過見到期間限定,咁當然一定要試下啦。😬.結果無失望呀,原來除左伴碟嘅水果以外,班戟中間係菠蘿夾心,唔係淨係醬,係軟心菠蘿 🍍 調味都好好味架,絕對唔會似藥水味,甜度剛剛好。😆.不過大媽覺得圍住班戟嘅吉士花花有點太甜,如果個甜度可以調整下,咁就趁返菠蘿嘅清甜啦!..📍 尖沙咀彌敦道

《👽食神大媽食可麗餅》

❗️每日限量供應 ❗️
最高第一層:雜果
中間第二層:朱古力夾心
最底第三層:流心蛋黃
大媽建議大家唔好一層層食,而係三種口味輪流食!😋

Premium  Smile  Pancake

🌟 夏季期間限定 🌟
Cool  Premium  with  Pineapple  Filling

📍 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408舖
☎️ +(852)2368-4588

꧁ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ꧂
$130 (宵夜)
Premium  Smile  Pancake
2020-05-07 234 瀏覽
講到梳乎厘Pancake,一定有聽過Gram,剛剛開既時候大排長龍,所以平日去應該唔洗排隊,原來諗住試下招牌premium pancakes,但一日得60份,撞唔岩時間,食唔到LU~.石板街班戟 $118 4/10賣相真係幾靚,中間夾左吉士忌廉,旁邊有杏仁脆脆、棉花糖、士多啤梨,但一食真係好失望,可能對餐廳既期待太高,首先朱古力粉太多,碟同PANCAKE都鋪滿了,但pancake真係好乾,無空氣感同埋好硬,朱古力味唔濃,好淡味,連蛋香味都冇,食完有飽肚感覺,但係唔好食
石板街班戟 $118 4/10
2020-03-01
2020-05-02 196 瀏覽
這次有幸地吃到每天限時出爐的原味pancake,每天只有5份,更是新鮮熱辣出爐的。晚上方面,三層的pancake厚度一致,吃起來很鬆軟,還有蜜糖、牛油、忌廉的配搭很完美,忌廉也很細滑,甜度恰好,值得推介。
2020-04-03
15 分鐘 (堂食)