餐廳: Fleur (南豐紗廠)
資訊:

2022-10-28 309 瀏覽
今次見佢唔洗等位就試下佢,見到個menu都已經覺得好精緻,以為係打卡餐廳,到上菜的時候真心覺得唔錯,今次主力食甜品French ToastAvo LoverEgg Benedict Lover
2022-10-23 320 瀏覽
行南豐紗廠行到有啲餓,行左入間裝修精緻,佈滿花花既cafe 食個high tea🌸☺️- Meat Lover✨ 💰$128超級巨型既磨兒島豬扒竹炭三文治😍😍塊豬扒目測有成5cm 厚,好吸睛!🤩第一件事梗係手機食先喇📸📸入面有自家製製紅椰菜,青頭果椰菜沙律,沙律醬,側邊有食用花作為裝飾☺️豬扒肉質鮮嫩,好juicy😋層皮炸得脆卜卜!超正呀!☺️☺️- Brownie 💰$32 係美式既brownie,口感較Fudgy,好濕潤☺️而且朱古力力味好濃!入面仲有果仁碎,多重口感!😋- Hot chocolate 拉花好靚😍- Earl Grey 口感好清新,可以自己倒入有乾花冰既細杯之中,啱啱打卡📸平日黎人流唔多,坐得好舒服☺️而且係pet friendly 既,有唔少人帶住自己既愛寵黎嘆個下午茶,感覺都幾寫意!🌸

- Meat Lover✨ 💰$128
第一件事梗係手機食先喇📸📸
豬扒肉質鮮嫩,好juicy😋
層皮炸得脆卜卜!超正呀!☺️☺️

- Brownie 💰$32
入面仲有果仁碎,多重口感!😋

- Hot chocolate
拉花好靚😍

- Earl Grey
口感好清新,可以自己倒入有乾花冰既細杯之中,啱啱打卡📸

平日黎人流唔多,坐得好舒服☺️
  • Meat  Lover
2022-10-22 222 瀏覽
之前有朋友介紹過fleur 今日去開南豐紗廠就試試環境舒適可能我平日時間去Lunchtime 都唔算好多人叫左招牌的fleur 寫明要等20分鐘午餐時段會另湯及任選飲品我揀左iced mocha應該唔洗20分鐘就送到擺盤好靚招牌食用花加水果最好食係中間白色類似cream嘅嘢中和了蛋糕嘅甜度加上酸酸地嘅藍莓士多啤梨成個好夾不過其實最後一個人食唔晒😝所以最好係兩個人食一個叫主食一個叫呢個甜品就剛剛好湯係蘑菇湯都算足料但濃味人嘅我覺得可以再咸少少Iced mocha正常只係嫌細杯少少總括坐得舒服環境舒適食物又靚同朋友坐低傾偈食下野係幾好👍價錢就cafe價格
之前有朋友介紹過fleur

總括坐得舒服環境舒適食物又靚
同朋友坐低傾偈食下野係幾好👍
價錢就cafe價格

2022-10-10 332 瀏覽
個地方好chill 又空曠 雖然食物唔算好特別 但又最鍾意食既炸蕃薯 同dirty 已經好滿足🤤 不過將軍澳有d遠 未必會再去 但如果住係附近既都不妨去試下 去chill下都好relax
2022-09-28 496 瀏覽
Fleur d 野食好精緻又好味,仲好大份添!為大家介紹出色既幾樣啦!🦀️🥐 軟殼蟹牛角包無論個包定軟殼蟹都非常鬆脆,加埋d 少少辣既醬好惹味🐷🥪豬扒三文治舊炸豬扒成吋厚,雖然好厚但肉質都係好lum 唔會又乾又硬!連埋個包無可能一啖咬得曬😂應該兩個人食一份就啱啱好~💐🌸Fleur Lover 🌹🌷呢個其實係鬆餅來的、加埋berries、figs 同埋nuts,口感好豐富,可以當甜品食!個人最鍾意呢個啊😆

🦀️🥐 軟殼蟹牛角包
無論個包定軟殼蟹都非常鬆脆,加埋d 少少辣既醬好惹味

🐷🥪豬扒三文治

💐🌸Fleur Lover 🌹🌷
2022-09-24 513 瀏覽
位於荃灣南豐紗廠嘅Fleur,開咗都已經有一段時間,呢度嘅裝修好靚,啱晒打卡,而且坐得好☺️除此之外,食物都相當有驚喜👍🏻叫咗一個Croissant Lover,餡料有軟殼蟹,太陽蛋同酸青瓜,牛角包亦都相當酥脆,牛油味十分香濃,好好食。另外一款叫做Burger Lover,配料係乳酪雞扒,羽衣甘藍,酸蘿蔔,韓式辣椒醬,味道好清新,係一個好有驚喜嘅配搭。因為我好鍾意食Scone,所以喺呢度都叫咗嚟試吓,做得都唔錯。整體來講我都好滿意🫶🏻會再嚟
除此之外,食物都相當有驚喜👍🏻
整體來講我都好滿意🫶🏻會再嚟
好多人都會帶狗狗去南豐紗廠玩,去得呢到一定會黎呢間cafe食飯,如果唔想等記住book位~┄┅┄┅┄┅┄┅┄≋ Meat Lover $128竹炭麵包夾住厚切豬扒,肉質嫩滑juicy,meat lover必叫😆評分:🌕🌕🌕🌖🌑-≋ Egg Benedict Lover $138牛角包好酥脆,入面夾左好多汁嘅豬肉絲,加埋流心蛋一齊食超正。評分:🌕🌕🌕🌕🌑-≋ Fish Lover $168好滑嘅銀鱈魚!皮都煎得好脆👍🏻評分:🌕🌕🌕🌕🌘-≋ Fleur Lover $138呢個疏乎厘pancake好鬆軟,上面仲好多nuts同埋生果,擺盤都好靚啊!評分:🌕🌕🌕🌕🌑
┄┅┄┅┄┅┄┅┄

Egg Benedict Lover
Fish Lover
Fleur Lover
2022-09-21 337 瀏覽
Having lunch with friends during weekend! It’s super FULL and many people lining up for that! Luckily, I have make a reservation.High CP value! Good Food Quality!Meat loverSuper Big! And Crispy Fish loverGood but many restaurants could do thatFleur lover – not bad額外加多咗個scrambled egg 🥚Super good and cheap. 好香牛油味,唔會太熟!剛剛好
Meat lover
Scrambled  eggs
Meat  lover
Fish  lover
Scrambled  eggs
南豐紗廠出名寵物友善商場,整個商場都可以寵物拖繩一齊逛街街,有部份食肆都可以比寵物入座,又有冷氣真係夏天必逛之地。Fleur 其實食過幾次,今次終於有幸被安排到大圓枱喇,不枉walk-in 排了大半個鐘,停車場都係排左咁耐。。。紅日假期無辦法啦,最後一日帶小動物享受假期。▪️Croissant Lover $128牛角包夾了軟殼蟹,太陽蛋,自家製酸青瓜,沙律醬,食用花▪️Seafood Lover $238 (需時20mins)南澳大八爪魚🐙,西班牙辣肉腸,酸種麵包,香草油,羊奶芝士,水波蛋,食用花用左慢煮手法煮,真係煮得很稔,很易切開,口感不錯!▪️Fleur Love $138 (需時20mins)鬆餅底,上面擺設很精緻,有雜莓生果,堅果,有機糖漿,食用花▪️Coffee, Peach Soda $42▪️Puppy Lover Small $38Baked Banana bread/Chicken Breast其實南豐都有食過幾間可以帶寵物既餐廳,暫時覺得呢間打卡最好,味道擺盤都是最精美。10月還會再來,預早可以試試跟餐廳預先訂座的喔。▫️ Fleur (荃灣)📍荃灣白田壩街45號南豐紗廠地

▪️Croissant Lover $128
牛角包夾了軟殼蟹,太陽蛋,自家製酸青瓜,沙律醬,食用花
用左慢煮手法煮,真係煮得很稔,很易切開,口感不錯!
▪️Fleur Love $138 (需時20mins)
鬆餅底,上面擺設很精緻,有雜莓生果,堅果,有機糖漿,食用花
▪️Coffee, Peach Soda $42
▪️Puppy Lover Small $38

▫️ Fleur (荃灣)
📍荃灣白田壩街45號南豐紗廠地下G08號舖
Croissant Lover $128
Seafood Lover $238 (需時20mins)
Peach Soda $42
Fleur Love $138 (需時20mins)
Puppy Lover Small $38 Baked Banana bread/Chicken Breast
2022-09-13 248 瀏覽
Went for dinner. Luckily could go right in coz didn’t book in advance. Food was good. Ordered the beef lover and fish lover with chips as a side as well as a latte.The fish of the day was halibut, nice the crispy fish, moist fish with some kales for veggie base. The beef lover was hanger steak. Quite tiny though but otherwise tasted good. Coffee was just okay.

Coffee was just okay.
2022-08-17 563 瀏覽
近期最愛💕 今日慶祝狗狗生日 再次幫襯😂食物質素好穩定 試足咁多個set 都好好食 環境舒服好座 性價比好高👍🏻今日食 seafood lover 八爪魚slow cook texture 淋身好食 一D都唔靭🫶🏻平時去超級市場買八爪魚都要$160左右 呢度性價比超高 酸種麵包配返個八爪魚汁好食同埋腳好夾✨Poultry lover 鴨髀每次老公都叫 佢話呢隻Spanish duck leg 出邊比較少見到 證明廚師好有心機🧡另外要讚靚女waitress同餐廳 知道狗狗生日 主動幫手影相 同送狗狗蛋糕俾我哋 好窩心💕靚女waitress 每次見到佢都笑面迎人同超nice👍🏻👍🏻用心經營而且有質素嘅餐廳 買少見少 一定要支持🫶🏻

靚女waitress 每次見到佢都笑面迎人同超nice
👍🏻👍🏻

用心經營而且有質素嘅餐廳 買少見少 一定要支持🫶🏻
ℍ𝕒𝕡𝕡𝕪 𝕊𝕦𝕟𝕕𝕒𝕪☀︎︎ℍ𝕒𝕡𝕡𝕪 𝕨𝕒𝕝𝕜𝕚𝕟𝕘 𝕥𝕙𝕖 𝕕𝕠𝕘 𝕕𝕒𝕪𓃗來到了養狗人士不可不知的地方、狗狗最愛(應該係)———南豐紗廠。這間Fleur的其中一間分店就是在這裡。食物質素一直都很高、而且是寵物友善餐廳🐶,不知不覺已經來了3次了。有下下下次!📌𝕊𝕖𝕒𝕗𝕠𝕠𝕕 𝕃𝕠𝕧𝕖𝕣 :南澳八爪魚 這是我第一次這樣吃八爪魚,一上菜、外觀就已經令人好驚艷。咬下去有點彈牙卻一點也不韌、調味也很清新。這份量看照片就知道很飽足了。📌ℙ𝕠𝕦𝕝𝕥𝕣𝕪 𝕃𝕠𝕧𝕖𝕣 :8小時慢煮西班牙鴨髀鴨髀是第二次點的菜式。因為上一次覺得超好吃,推薦朋友一起再吃一次。可惜、這次煮得有點老了、乾乾的。📌𝔽𝕝𝕖𝕦𝕣 𝕃𝕠𝕧𝕖𝕣 : 各式新鮮雜莓生果鬆餅不多說,這是男生也會喜歡吃、女生會喜歡拍的甜點!如果每次來都試不一樣的餐點,應該很快可以把所有菜式都吃一遍。環境很舒服igable,食物大致上都色香味俱全。推薦😋
ℍ𝕒𝕡𝕡𝕪 𝕊𝕦𝕟𝕕𝕒𝕪☀︎︎
ℍ𝕒𝕡𝕡𝕪 𝕨𝕒𝕝𝕜𝕚𝕟𝕘 𝕥𝕙𝕖 𝕕𝕠𝕘 𝕕𝕒𝕪𓃗

📌𝕊𝕖𝕒𝕗𝕠𝕠𝕕 𝕃𝕠𝕧𝕖𝕣 :南澳八爪魚
南澳八爪魚

📌ℙ𝕠𝕦𝕝𝕥𝕣𝕪 𝕃𝕠𝕧𝕖𝕣 :8小時慢煮西班牙鴨髀

📌𝔽𝕝𝕖𝕦𝕣 𝕃𝕠𝕧𝕖𝕣 : 各式新鮮雜莓生果鬆餅
不多說,這是男生也會喜歡吃、女生會喜歡拍的甜點!
Fleur  Lover

南澳八爪魚
  • Fleur  Lover
2022-08-04 757 瀏覽
22/7/2022 happy Friday ,嚟食過開心午餐😊南豐紗廠食店,要坐得舒服,裝飾有特色,充滿花嘅優雅感覺,就要嚟呢間餐廳喇。我哋四人,order 咗四款主菜,大家分享一齊食,可以款款都試吓。午餐有:Meat Lover,厚厚的鹿兒島豬扒配以竹炭麵包,夠特色,好食,份量確是好大。Seafood Lover, 大大條八爪魚(未食過咁大size),西班牙辣肉腸,咬落口,好有滿足感。Shashuka Lover,微辣,水波蛋撈勻,配以酸種麵包,引發食慾😋Spanish Duck Leg,慢煮西班牙鴨髀,一上枱,香噴噴,真係好想一口咬落去😂Soup 是:椰菜花湯,creamy,好飲!仲有 side dish : 炒羽衣甘藍,難得有炒羽衣甘藍的,有營養嘅side dish。飲品: Peach SodaMango Clitoria Soda冰凍解渴,而且好colourful ,打卡必選😊店員好友善,服務態度良好,比個讚😊

午餐有:

Soup 是:椰菜花湯,creamy,好飲!

飲品:
Peach Soda
Mango Clitoria Soda
冰凍解渴,而且好colourful ,打卡必選😊

店員好友善,服務態度良好,比個讚😊
Shakshuka    Lover
炒羽衣甘藍
Peach  Soda
Mango  Clitoria  Soda
2022-08-02 517 瀏覽
一向相機食先既我,一睇到menu就決定試呢間南豐紗廠既cafe~一睇相就會知點解🙈🔸Yogurt Lover🔸二話不說必點呢個目標😍將成個海灘放係你面前~擺盤勁有心思✨海水部分係乳酪黎,健康得黎又酸酸地好開胃,唔好怕左佢藍色,其實係香蕉味既乳酪黎,估佢唔到🙈沙灘部分似木糠布甸咁,上面仲有唔少水果同蜜糖星星,混起黎食增加口感👍🔸AVO Lover🔸雖然只係簡簡單單既幾款牛油果野食,但見佢擺得咁靚都忍唔住影左幾張相😆其中最鍾意牛油果煙三文魚他他,兩者味道perfect match😋🔸Vege Lover🔸素食人士都會岩食既炸大啡菇,上面仲有隻糖心蛋,蛋汁流落去連啡菇食😳美中不足既係大啡菇炸完硬左少少,雖然內面都仲keep到啡菇既汁,但外層炸皮就比較乾硬。滿足到相機打卡一族,亦滿足到對味道有要求既吃貨🤤望住個「海灘」成餐飯都變得好chill好似渡假咁開心😚

🔸Yogurt Lover🔸

🔸AVO Lover🔸

🔸Vege Lover🔸

同朋友去南豐紗廠行下,隨手揀左呢間Fleur試下佢嘅brunch👍🏼餐廳環境都好企理,白灰主調,感覺乾淨明亮,配上雲石枱同每枱嘅插花,令人感覺舒暢連水都加上檸檬同薄荷,so fresh👍🏼睇完餐牌後,我地就揀左Seafood Lover同Fish LoverSeafood Lover最搶眼嘅係佢大大條嘅南澳八爪魚,有部分容易入口,但都有部分係難以咀嚼,都係預料之內。整體味道不錯,亦有菜作為配搭,不過酸種麵包就會比其他水份浸冧左,呢點就有啲失色。Fish Lover嘅黑銀鱈魚外脆內軟,魚皮煎香,最後一啖仍然香口脆身,搭上纖維豐富但已煮熟嘅羽衣甘藍,調味上較為清雅,整體十分完美,令人感覺意猶未盡,推介比喜歡食魚嘅大家👍🏼朋友試埋杯咖啡,都算唔錯。至於我杯Earl Grey就出事啦😵我直頭飲到懷疑人生,香味茶味都唔突出,朋友試完都一頭問號,可能同我飲嘅其他品牌差別太大。建議揀咖啡,唔好揀Earl Grey🙈

連水都加上檸檬同薄荷,so fresh👍🏼

Fish  Lover

朋友試埋杯咖啡,都算唔錯。
Latte

Earl  Grey