2024-07-03 1390 瀏覽
今次經朋友介紹光顧午餐,我們進入餐廳後無人招呼,要自己搵座位,我們隨後點了兩份五成熟牛扒午餐(平鐵及廚師發辦),另加咖啡及紅酒,牛扒上枱賣相唔錯,但係感覺唔熱,牛扒入口無肉味,肉質口感明顯過熟,每一啖都嚡口及有渣,完全不是味兒,令人極度失望,而咖啡及紅酒質素一般無驚喜,最令人驚喜的事,一名高大身材,剪短頭髮嘅男侍應招待我們,招待過程非常冷傲、目無表情、毫無笑容、感覺沒有禮貌、態度欠佳、有如兇神惡殺般,結賬後沒有說聲多謝(預期中)。這次午餐的經歷,完全感受到失望,我們以後絕對不會再幫襯該店。香港人北上內地消費有一定原因。

香港人北上內地消費有一定原因。
2024-07-03
【平價高級。廚師發辦牛扒】牛扒館不久前搬到蘇豪,位置很好找,就在行人扶手電梯旁。吃完午餐可以到附近的人氣烘焙店買曲奇餅。店裡走一個西式優閒風格,座位不會太擠擁。午餐以這個價在中環能吃到安格斯牛扒的性價比很高。❈ GAUCHO STEAK HK$1587安士澳洲黑毛安格斯搭配阿根廷青醬;配菜有薯條和沙律。牛扒味道濃郁,肉質比較結實,入口鮮嫩。薯條是幼細香脆,沙拉的醬汁會讓你胃口大開。❈ 純淨水或氣泡水Free Flow 任飲HK$10愛好氣泡水的不能錯過無限暢飲。
【平價高級。廚師發辦牛扒】

❈ GAUCHO STEAK HK$158
GAUCHO STEAK

❈ 純淨水或氣泡水Free Flow 任飲HK$10
愛好氣泡水的不能錯過無限暢飲。
氣泡水Free Flow
2024-06-28
午餐
  • GAUCHO STEAK
2024-07-01 1009 瀏覽
This is the WORST dining experience I’ve ever had at Midlevels Restaurant. We had three person arrived and seated. We requested a table for five, the staff promised us an open table as soon as the current guests left. However, after 10 minutes, the staff placed a "reserved" sign on the table without informing us. When my friend arrived the staff refused to seat us up as promised told us we could not have the table. The real issue was that the staff did not let us know about the reservation unt

The real issue was that the staff did not let us know about the reservation until my additional guests arrived. If they had told us earlier that the table was no longer available, we could have made other arrangements. Instead, we were caught off guard and made to feel unwelcome when my friends showed up.

I had to intervene with the manager and eventually they grudgingly agreed to seat us - but only if we left within 30 minutes, making us feel like we were begging for the seat .

To add to the poor service, the steak were terribly dry and flavorless, I know I could not expect too much for steak and beer in 300 bucks at mid levels, but I would rather randomly buy a steak at M&S which nearby.

We left feeling frustrated, rushed, and unsatisfied. I would not recommend dining here and will not be returning.
2024-07-01
1 分鐘 (堂食)
2024-06-27 713 瀏覽
✍︎︎👨🏻‍🍳廚師發辦牛扒🥩 $20811安士澳洲黑毛安格斯| 辣椒番蒜酥|阿根廷辣青醬配薯條🍟沙律🥗揀咗5成熟🥰呢個價錢食到呢個質素😍就係CP值高👍🏼🫶🏻🦀珍寶蟹餅 $88牛油果醬|雜錦沙律呢個係比較實正嘅蟹餅唔係一絲絲新鮮蟹肉嗰種蟹味唔好期望好濃🥹🦞龍蝦芝士通心粉🫕 $98車輪芝士🧀香料麵包糠邪惡的配搭🤤惹味無得輸芝士夠哂多,份量啱啱好唔會食到好膩🥰••••••••••••••••••••••••••••••🔎Flat Iron Steak中環荷李活道30號Shama Place地舖••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎

蟹味唔好期望好濃🥹

🦞龍蝦芝士通心粉🫕 $98
車輪芝士🧀香料麵包糠
邪惡的配搭🤤惹味無得輸
芝士夠哂多,份量啱啱好
唔會食到好膩🥰

🔎Flat Iron Steak
中環荷李活道30號Shama Place地舖
2024-06-21 923 瀏覽
到達餐廳先說明只有90分鐘用餐時間。但食了70分鐘後就請客走,茶記一般。基本上餐廳只有香港人,外國人很小。應該是已知道服務不好。Flat Iron Steak 可以。性價比高。但只夠一個女仔份量。Lava Cake 可以。House Lager。 Good。夠凍。好飲。只是新開才有這樣多人。不要期望是扒房質素。快食當是Five Guys - Steak Version你會接受一點。食完就會比人趕你走。唔會再去。不舒適。Not recommended。

Lava Cake 可以。

House Lager。 Good。夠凍。好飲。

唔會再去。不舒適。Not recommended。

Lava Cake
2024-06-21
Lava Cake
1K
以親民價錢出名嘅扒房Flat Iron Steak,搬咗新嘅地址呀! 經過見到午餐好抵食, 有平鐵牛扒、廚師發辦牛扒、豪華版平鐵漢堡等,配薯菜沙律,都係$148 咋! 另外逢星期二T骨扒半價! 我同朋友就share 左個T骨扒,加咗龍蝦芝士通心粉,及珍寶蟹餅作side dishes. 巨型T骨扒,包含牛柳及西冷兩部分,外層烤得焦香,肉質紅潤光澤,西冷肉味香濃帶嚼勁,而牛柳就較腍身!還跟上一大盤沙律🥗及薯條🍟,份量好多,兩個人都食唔哂! 焗龍蝦芝士通心粉,芝士濃郁creamy ,帶少少拉絲! 熱騰騰嘅珍寶蟹餅,外脆內軟,蟹肉薯蓉餡料豐富,配上香滑嘅牛油果🥑醬,都幾惹味!

焗龍蝦芝士通心粉,芝士濃郁creamy ,帶少少拉絲!

2024-06-16 6727 瀏覽
今日父親節👨🏻就帶左爸爸去中環soho區食dinner😋dinner menu有幾個選擇💓全部主菜款都只係$208 好抵食爸爸想食牛🐮又想食雞🐔而我就想食魚🐟所以叫晒三個黎食🤤-Flat Iron Steak $208(11oz Australian Black Angus,Garlic & Herb Butter . Fries & Salad)牛扒medium rare 軟嫩得黎牛味濃郁🥩另外配菜係薯條同沙律🥗幼薯條香脆又唔濃 炸得岩岩好 沙律菜亦好新鮮👍🏻Peri Peri Chicken Breast $208(Aussie Free Range Chicken,Smoked Pepper Rub,Chilli Crisp & Butter Glaze Mashed Potato & Broccolini)雞胸肥美又juicy😋薯蓉入口即溶 西蘭花苗有啲辣不過都入到口😋Pacific Sea Bass $208(Grilled 10oz Fillet,Seaweed Crust,Caviar Butter Sauce . Mashed Potato & Broccolini.)
今日父親節👨🏻

Pacific Sea Bass $208
鱸魚好鮮甜 份量都足夠🐟
另外配菜都係薯蓉同西蘭花苗 好味👍🏻
2024-06-16
❝中環CP值超高的扒房‼️$200就食到Flat Iron Steak😳🐮❞超抵食扒房 @flatiron_hk 係中環都可以$200就食到牛扒 仲係安格斯Flat Iron Steak😍有齊薯條沙律😚整體牛扒質素的確很唔錯 呢個價錢冇野好complain啦✌🏻😆(Lunch仲平呀!) side dish就一般般了~▪️𝐅𝐥𝐚𝐭 𝐈𝐫𝐨𝐧 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 $208 (4.5/5)可惜五成熟有點太熟 但仍然鮮嫩軟腍重牛油香!😬▪️𝐆𝐚𝐮𝐜𝐡𝐨 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 $208 (4/5)這個五成熟剛好啦! 所以更粉嫩juicy! 配辣青醬十分惹味😋▪️𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐌𝐚𝐜 & 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 $98 (2.5/5)芝絲芝士望落吸引 不過味道較淡 帶龍蝦味但有點腥感覺不太夾☹️▪️𝐉𝐮𝐦𝐛𝐨 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐂𝐚𝐤𝐞 $88 (3.5/5)炸得酥脆 creamy帶辣 不過蟹肉份量唔多 呢呢價錢ok可接受!▪️𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐋𝐚𝐯𝐚 𝐂𝐚𝐤𝐞 $58 (3/5)心太軟唔熱同冇流心 不過朱古力味香濃! 沒什麼特別~꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍Flat Iron Steak中環荷李活道30號Sham

Flat  Iron  Steak

可惜五成熟有點太熟 但仍然鮮嫩軟腍重牛油香!😬

▪️𝐆𝐚𝐮𝐜𝐡𝐨 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 $208 (4/5)

Lobster  Mac  &  Cheese

▪️
Jumbo  Crab  Cake
𝐉𝐮𝐦𝐛𝐨 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐂𝐚𝐤𝐞 $88 (3.5/5)

Chocolate  Lava  Cake

心太軟唔熱同冇流心 不過朱古力味香濃! 沒什麼特別~

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Flat Iron Steak
中環荷李活道30號Shama Place地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_中環

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_steak #joys_西式
Flat  Iron  Steak
Jumbo  Crab  Cake
好滿意同食得開心嘅一餐飯~💖牛扒質素幾好,份量足,晚餐$198已經有好幾款選擇,價錢仲已經包左沙律和薯條兩個sides,份量巨足,加埋中環方便地段(半山電梯旁),我覺得性價比好高啊 !平鐵牛扒Flat iron steak ($198),用的是11oz 澳洲黑毛安格斯,配蒜蓉及香料牛油,medium rare 嘅生熟度非常完美,軟嫩又冇乜血水,牛味濃郁,物超所值~價錢已包兩個sides (薯條、沙律)滿滿一碟的賣相已令人食慾大增,沙律新鮮,幼薯條亦炸得非常香脆好吃🫶另一份是廚師發辦牛扒($198)都是採用11oz 澳洲黑毛安格斯,配辣椒香蒜酥及阿根廷青醬,這份牛扒外皮較帶焦香 ,兩份都好吃但我個人更喜歡Flat Iron,超軟嫩多汁 。燒西蘭花苗 ($48)幼嫩好吃,上面的辣椒酥和巴馬臣芝士令佢有中西合璧嘅感覺 。甜品選了一客紐約芝士蛋糕,質素都不錯!真材實料,芝味濃郁 。飲品方面,呢度有好多酒類選擇,有酒吧,今次試左Powder monkey craft ($80),是英國手工精釀生啤~IPA啤酒 。我好久沒喝到好喝的Lemonade 了,這杯很可以!有很多檸檬果肉🫶愛了 !!這裏環
好滿意同食得開心嘅一餐飯~💖
牛扒質素幾好,份量足,

晚餐$198已經有好幾款選擇,
價錢仲已經包左沙律和薯條兩個sides,份量巨足,
加埋中環方便地段(半山電梯旁),
我覺得性價比好高啊 !
Flat  iron  steak

平鐵牛扒Flat iron steak ($198),
用的是11oz 澳洲黑毛安格斯,配蒜蓉及香料牛油,
medium rare 嘅生熟度非常完美,
軟嫩又冇乜血水,牛味濃郁,物超所值~

價錢已包兩個sides (薯條、沙律)
滿滿一碟的賣相已令人食慾大增,
沙律新鮮,幼薯條亦炸得非常香脆好吃🫶

另一份是廚師發辦牛扒($198)
都是採用11oz 澳洲黑毛安格斯,
配辣椒香蒜酥及阿根廷青醬,

這份牛扒外皮較帶焦香 ,
兩份都好吃但我個人更喜歡Flat Iron,超軟嫩多汁 。

燒西蘭花苗 ($48)幼嫩好吃,
上面的辣椒酥和巴馬臣芝士令佢有中西合璧嘅感覺 。

甜品選了一客紐約芝士蛋糕,質素都不錯!
真材實料,芝味濃郁 。

飲品方面,呢度有好多酒類選擇,有酒吧,
是英國手工精釀生啤~IPA啤酒 。

我好久沒喝到好喝的Lemonade 了,這杯很可以!
有很多檸檬果肉🫶愛了 !!

這裏環境不錯,座位不算多,星期一晚都爆滿㗎!
下次想食牛扒會再去💓
仲好味過以前在倫敦特登排隊食嘅flat iron.

+10%
Flat  iron  steak
  • Flat  iron steak
  • Fries
  • Lemonade
2024-06-04 5281 瀏覽
今日和朋友前往中環食扒。曾經吃過這一間的舊址,話好抵食,帶我去食。餐廳座位闊落,華麗典雅, 7點已坐滿全場。 餐牌主打為不同的扒類。 我們最後叫了以下食物。1.11oz Gaucho Steak($198)11安士澳洲黑毛安格斯,辣椒香蒜酥、阿根廷辣青醬:配薯條和沙律。澳洲安格斯牛牛味濃郁,粉紅嫩滑。配有新鮮沙律菜和酥脆薯條。配上他們秘製的辣椒香蒜酥和阿根廷辣青醬,增添層次。2.10oz Pacific Sea Bass($198)10安士燒魚柳、烧海苔、魚子牛油汁,配薯蓉和西蘭花苗。好味非常濃郁,外皮甜的脆脆的,內裏軟滑,配上香滑牛油味濃的薯蓉,非常惹味。3.Chocolate Lava Cake($58)好耐冇食過流心太軟,朱古力味濃,蛋糕軟熟,帶少許流心,遇上雪糕,冰火教育,為這天畫上完美的句號。4.Prosecco (GIs)($70)辛苦的星期二,一於嗌杯酒精飲品, Cheers 5.Earl's Old Fashioned($85)
今日和朋友前往中環食扒。

曾經吃過這一間的舊址,話好抵食,帶我去食。

餐廳座位闊落,華麗典雅, 7點已坐滿全場。

餐牌主打為不同的扒類。

我們最後叫了以下食物。

1.11oz Gaucho Steak($198)

澳洲安格斯牛牛味濃郁,粉紅嫩滑。配有新鮮沙律菜和酥脆薯條。
配上他們秘製的辣椒香蒜酥和阿根廷辣青醬,增添層次。

2.10oz Pacific Sea Bass($198)

3.Chocolate Lava Cake($58)

4.Prosecco (GIs)($70)
辛苦的星期二,一於嗌杯酒精飲品, Cheers

5.Earl's Old Fashioned($85)
2024-06-04
2024-06-02 513 瀏覽
之前舊舖喺行仔,週末lunch時間都係好多人。見搬咗新舖又去試下新舖大咗,靚咗,無咗室外位 (以前覺舊舖個位室外好熱好嘈) 新舖舒服好多不過人流仍然好多,好似仲多咗… 事關個位喺正馬路口好易見到! 講返食物,當然係食招牌flat iron steak 🥩 Lunch set $148 ,一直唔係好明點解叫lunch set ,因為連汽水都無杯… 牛係澳洲黑毛安格斯,肉質好嫩滑,好豐富肉汁。火喉控制好,封實咗表面,唔係切開一撻血水… 本身唔會太好薯條,如果side dish 可以轉晒salad 就prefect 喇! 逢星期一、二都有特價晚餐,有興趣可以嚟試下蘇豪嘅餐廳成日變,要站穩多年仲要搬大舖真係唔容易,一定係有返咁上下實力,同親民價錢先可以做落去!

講返食物,當然係食招牌flat iron steak 🥩

逢星期一、二都有特價晚餐,有興趣可以嚟試下

2024-05-30 590 瀏覽
去英國旅遊好多時會bookmark要食Flat Iron,原來香港都開咗港版flat iron steak🥩專食澳州安格斯平鐵牛扒。餐廳位處中環荷李活道,set lunch只需$148就可以食到頗大份嘅flat iron、沙律、薯條,另外仲可以揀魚柳、burger等主食。不過要留餐廳只有收費嘅sparkling water/礦泉水。Flat Iron Steak (7oz Australian Black Angus, Garlic & Herb Butter, Fries & Salad)分別同同事叫咗medium/medium rare,不過出到嚟望落顏色似medium well/medium😂😂好在牛扒質素唔錯,食落唔會太熟,有咬口之餘亦有肉汁💦牛扒肉味濃,表面仲食到少許炭香味😍伴碟沙律幾好食,油醋汁有啲日式味道。🍟薯條都唔錯,夠脆身,面頭灑上paprika幾香口😙人均消費:$160推介指數(10分為滿分):7.5分

人均消費:$160
推介指數(10分為滿分):7.5分
2024-05-30
2024-05-19 845 瀏覽
中環soho區竟然晚市有間唔洗$200就有靚扒食既餐廳,係真唔係呀?等我來個實地考察先Beer英國Powder Monkey 手工精醸生啤Jumbo Crab Cake珍寶蟹餅配牛油果醬、雜錦沙律,蟹餅食食下都幾辣,我估入面係加左辣椒,但個辣味有點搶左蟹肉既味道,越食越辣Flat Iron Steak 11安士澳洲黑毛安格斯,選取了牛三角肩對上的部位,肉味濃郁,以蒜蓉及香料牛油作調味,配以薯條和沙律Gaucho Steak都係用上11安士澳洲黑毛安格斯,選取了封門牛柳,肉質係比Flat Iron更嫩更腍,以辣椒香蒜酥、阿根廷辣青醬作調味,配薯條和沙律整體既牛扒都好出色,配菜亦都相當不錯,限時90分鐘係食得有點趕,不過$198呢個價錢就可以享用澳洲安格斯,真係CP值高

Beer
英國Powder Monkey 手工精醸生啤