結婚7年,尤其有了小孩後,浪漫二字好像離我們夫妻越來越遠,有時我都會嗟歎。但,細水長流,平淡是福,不就是我追求的嗎?上星期一陣驟雨,我和老公沒帶傘在佐敦找東西吃,老公怕我淋雨,竟然用外套環抱式從後包裹著我,另一隻手按在我頭上為我遮擋雨水... 天啊,簡直像愛情電影的情節吧。我們被雨點驅趕到一條寧靜小街,看到一間名為Flâneur的餐廳,一排半開的大玻璃窗,被綠色植物纏繞,充滿異國情調,我們立刻被吸引,半跑的走了進去。這是一間浪漫小店沒錯,無論環境、燈光、氣氛都充滿隨性悠閒的感覺,不是那種講派頭、格調的浪漫,而是「此時此刻和你在一起就是浪漫」。這裡氣氛適合淺酌,餐前一杯小酒,再以我挑選的紐西蘭托托蜆作前菜,蜆是巨蜆,那種鮮味介乎生熟之間,嫩滑多汁,香濃蒜辣汁令人回味。因為老公點了啤酒,所以也點了一串香辣牛油果烤雞下酒,這個配搭出奇地好吃,帶點東歐的味道。不過全晚最正的是燒慢煮特級肉眼,慢煮 x 燒烤,真正做到皮脆肉嫩的最高境界,雖然我之後搜尋看到有個食評說它外層偏乾,但我卻覺得我這塊燒得剛剛好,集合了慢煮的鮮嫩及燒烤的香脆。甜品亦驚喜,焦糖燉蛋以椰殼盛著,進口有蛋的甜膩與椰皇的獨特香氣,

甜品亦驚喜,焦糖燉蛋以椰殼盛著,進口有蛋的甜膩與椰皇的獨特香氣,感覺像在布吉的villa吃著法國甜品

這夜沒有孩子在場,我們可暢快地聊些BB以外的事,吃完飯,雨仍在下,我們就旁若無人地走過大窗口那邊坐下繼續喝點酒拍點照。細水長流,平淡是福,不需要什麼特別的、昂貴的,只要偶然一起發現一個新的好地方,二人好好獨處,就已經很好。
香辣牛油果烤雞
香辣牛油果烤雞
2019-05-07 332 瀏覽
做媽媽真係好需要有自己嘅metime ,放放風、抒發下、開心下!所以我就相約咗朋友齊齊來個metime!我就揀咗呢間環境幽靜、挺有情調嘅西餐廳🍽 【Flâneur】,跟朋友食晚飯,暢談一番。餐廳面積雖然不大,但樓底高,加上一邊係高吧枱,增加咗唔少空間感!食物方面,質素/水準好,味道亦不錯。特別係鮮活藍青口,粒粒都好新鮮,鮮甜美味,只係個Cheese Sauce 鹹了些少!除了藍青口,我哋還order咗另一款前菜法式鴨肝拼盤,配以青蘋果片,罪惡感少一點之餘,食落仲好清新。主菜呢,我哋分別order咗烤美國豬脊骨同龍蝦香辣扁意粉,兩款都好好味,推介!先講個豬脊骨,上面鋪滿醬汁,一睇就知正!一客4條肋骨,平時出面食開嘅,肉比較少,但呢度嘅豬脊骨肉厚多汁又夠稔!至於龍蝦香辣扁意粉,睇相就見到擺盤有幾勁!味道辣辣地,好惹味!如果份量可以大一點就更Perfect。呢度節奏輕鬆緩慢,用餐時間沒有限制,不經不覺,我哋傾下講下食下,快3個鐘了!最後以淡淡椰香的椰皇焦糖燉蛋及我倆都愛嘅 烤焦糖菠蘿作結尾。

食物方面,質素/水準好,味道亦不錯。

至於龍蝦香辣扁意粉,睇相就見到擺盤有幾勁!
味道辣辣地,好惹味!如果份量可以大一點就更Perfect。

2019-05-06 232 瀏覽
今次我地揀左一間西式mix東南亞的fusion菜 beer and grill餐廳🍴Flaneur意思是指chill out! 真係岩哂中意飲番杯既我地☺️我地order左Draft Beer🍺同Sangria🍸👈西班牙水果酒,主要係用紅酒🍷加水果為主,但呢度有我最中意的白酒做的Blanco Sangria我當然要試,佢地加入左青瓜🥒 好fresh 岩哂夏天飲🍽食物方面我地食左烤焗龍蝦🦞海鮮拼盤同慢烤德國咸豬手,海鮮拼盤老公揀選了laksa汁(另可配芝士汁) 一向麻麻地重口味的我都覺得味道好適中,唔會太濃味又能配合海鮮的味道,我特別喜歡托托蜆同軟殻蟹!蜆肉好大隻 好好咬口!軟殻蟹炸了外脆內軟好好味😋而豬手用蜜糖烤了的皮有淡淡香甜的味道 吃了又可增加骨膠原😄啖啖肉配合他們家製的酸菜可中和吃膩了的感覺👍最後我們以椰皇焦糖燉蛋作甜品畫上昨晚的句號,Cream Brulee放在椰皇作的杯子上,我食到淡淡的椰子🥥香味,然後繼續帶著這份甜蜜的香氣回家。

• 烤海鮮拼盤
2019-04-27 266 瀏覽
👩‍❤️‍💋‍👩拍拖日💏其實2公婆都需要揾個時間拍下拖,食個靚飯!呢個星期去左食呢間-@Flaneur門面吸引,可以坐向出面嘆下酒!我地今次坐向入面,因已被人book咗坐。晚餐我地叫左:🍽脆蟹肉薯丸-$68脆脆嘅表皮加滿滿蟹肉,好味🍽鮮活藍青口(8oz)-$98我地叫左garlic&chili sauce , 野味之餘肉質都好鮮甜🍽慢烤德國咸豬手-$168呢個係我真心推薦比大家,實在太好味,皮同肉身都好軟淋,好入味!外皮係甜甜蜜糖味,真心正斗!🍽香辣牛油果烤雞-$42肉汁好夠,唔好嚡颯颯,烤得夠滑🍽香蔥鯷魚烤北海道魷魚-$68香香嘅魷魚,燒得好美味,魷魚係爽脆的,不錯嘅選擇🍽心太軟伴意式雪糕一篤開即流心朱古力慢慢地流出!好正!好鐘意食一凍一熱嘅甜品(冰火🤔)🤫餐廳個環境唔錯,食品問心真係一流,想不到向佐敦都揾到間美食! #hkfoodie #instafood #foodblogger #hkfoodstagram #hkig #hkiger #hkboy #hkblogger #instafood #instamom #hkmom #hkmommyblogger #beauty #b
👩‍❤️‍💋‍👩拍拖日💏

其實2公婆都需要揾個時間拍下拖,食個靚飯!

呢個星期去左食呢間-@Flaneur

門面吸引,可以坐向出面嘆下酒!
我地今次坐向入面,因已被人book咗坐。

晚餐我地叫左:
🍽脆蟹肉薯丸-$68
脆脆嘅表皮加滿滿蟹肉,好味
🍽鮮活藍青口(8oz)-$98

🍽慢烤德國咸豬手-$168

🍽香辣牛油果烤雞-$42
肉汁好夠,唔好嚡颯颯,烤得夠滑

🍽香蔥鯷魚烤北海道魷魚-$68
香香嘅魷魚,燒得好美味,魷魚係爽脆的,不錯嘅選擇

🍽心太軟伴意式雪糕

#hkfoodie #instafood #foodblogger #hkfoodstagram #hkig #hkiger #hkboy #hkblogger #instafood #instamom #hkmom #hkmommyblogger #beauty #beautymom #instamom #happydinner #happy313babies #happygathering #paoma #paogor #koalasmarch #豹媽 #豹哥 #駱天熊仔餅 #駱山豹 #拍拖日 #冰火甜品
@ Flaneur
2019-04-15 391 瀏覽
好少寫評價我平時,好懶既人我係,但係呢間可以令我真心想比評,比個like,都幾犀利!服務又好,周圍環境都好幽靜,西餐黎講價錢唔貴,調酒師問左我地既口味之後,仲特別調左餐牌上面冇嘅酒俾我地,真係覺得好Nice啊!最緊要係朋友覺得好正,特登mark低左話下次要同老公一起黎食,哈哈!寫完評就會有d糾結,畢竟環境清幽,食物水準又好,唔想間野變網紅,跟住又逼又吵!只但係又覺得好食既野唔好被佢埋沒,好難抉擇!

2019-04-14 219 瀏覽
Bookmarked this for a long time but never got a chance to go. Finally went and must say, their food and service exceeded my expectation given their low price tag on menu. My usual presumption of low priced menus = mediocre quality. This place has rightly defeated my skepticism, hats off 🙇🏻‍♀️Crab croquette was delicious, lots of crab meat, big portion. Pork belly skewer was tasty with balanced meat/fat ratio, it doesn’t feel oily. Grilled eggplant was filled with flavor. Biggest disappointment wa

Crab croquette was delicious, lots of crab meat, big portion. Pork belly skewer was tasty with balanced meat/fat ratio, it doesn’t feel oily. Grilled eggplant was filled with flavor. Biggest disappointment was surprisingly the lobster seafood platter, simply not outstanding comparatively. We sat by the bench was extended to outdoors, giving more a western vibe. It’s such a great place, to chill with reasonably priced good food, I recommend those looking for outdoor cafes to try this place out, including myself again 😋😋😋
Crab  croquette
  • 脆蟹肉薯丸
  • Crab  Croquette
  • Pork  Belly  Skewer
2019-04-09 394 瀏覽
又到了好朋友的生日月份,即刻又去搵好東西食,去到這間餐廳門口已經令我們眼前一亮鋪頭不算大,但設計一流,開放式BAR檯,摸杯底一流留意返happy hour 直到7PM,但我們訂了 7:30享受不到。坐低望望餐牌已經流晒口水。法式鵝肝拼盤鵝肝控既我即刻從前菜點選了這個,這個鵝肝味道都比較清新,不會感到太油膩,配上麵包和菜,即刻將食鵝肝既罪惡感減低。唯一扣分位是個黃色醬與鵝肝味不夾,不點反而更好。鮮活藍青口 由於多人既關係點了16OZ既大份量,藍青口又是我既最愛,而且煮得非常蔥味,感受到青口是新鮮的青口,青口每一粒都新鮮嫩口,是必點之一。烤焗龍蝦海鮮拼盤我與朋友都喜歡食海鮮有龍蝦或睡蟹海鮮拼盤選擇下,選了這個,而且我揀了芝士汁雖然實際個芝士味不算太出,但海鮮都好食例如有炸軟殻蟹,不算太乾。有大蜆,非常鮮味有青口,比起之前藍青口遜免了一點,主角龍蝦不過不失,肉質尚算可口。招牌串燒拼盤本身想叫牛油果烤雞,但待應推介這個拼盤,因為大包圍而且總類多又划算,單點反而更貴。拼盤不負所望有千層肉,明太子雞翼,露筍野菜,魷魚,牛油果烤雞,每樣打孖上,味道不過不失!牛油果睡蟹意大利飯這個意大利飯又是打卡一流
鋪頭不算大,但設計一流,開放式BAR檯,摸杯底一流
留意返happy hour 直到7PM,
但我們訂了 7:30享受不到。
坐低望望餐牌已經流晒口水。

法式鵝肝拼盤
鵝肝控既我即刻從前菜點選了這個,
這個鵝肝味道都比較清新,不會感到太油膩,
配上麵包和菜,即刻將食鵝肝既罪惡感減低。
唯一扣分位是個黃色醬與鵝肝味不夾,不點反而更好。

Blue Mussels 16OZ
鮮活藍青口
由於多人既關係點了16OZ既大份量,
藍青口又是我既最愛,
而且煮得非常蔥味,
感受到青口是新鮮的青口,
青口每一粒都新鮮嫩口,
是必點之一。

Baked seafood combo
我與朋友都喜歡食海鮮
有龍蝦或睡蟹海鮮拼盤選擇下,選了這個,
而且我揀了芝士汁
雖然實際個芝士味不算太出,但海鮮都好食
例如有炸軟殻蟹,不算太乾。
有大蜆,非常鮮味
有青口,比起之前藍青口遜免了一點,
主角龍蝦不過不失,肉質尚算可口。

招牌串燒拼盤
本身想叫牛油果烤雞,
每樣打孖上,味道不過不失!

這個意大利飯又是打卡一流既菜
將飯放在蟹蓋上,
而味道較淡,加上黃色蟹醬比較咸,
兩者中和。

慢烤德國咸豬手
這個完全是必點之選。
用慢烤方式煮的咸豬手,
完全不感覺乾身,
而且又不會太咸,
好味到差點要再叫多一隻。

心太軟
由於有人生日既關係,而且懶懶無買蛋糕,
點了一個心太軟當生日蛋糕,
餐廳還可以寫字,感覺好窩心,
而且心太軟朱古力好好食,減肥的唯有又要破戒了。

這餐廳雖然不大,但樓底高,又有BAR檯,高談闊論都不覺嘈,十分推介。
題外話/補充資料: 呢家用HSBC信用卡有88折,我還是碌卡後才發覺這優惠。
2019-04-08
Blue Mussels 16OZ
Baked seafood combo
  • 心太軟
2019-03-15 1317 瀏覽
慶祝琴日測完驗,一早就打電話去book左呢間FLANEUR ☺️系法國菜啊❤️呢度既環境好令裝修佈置都好有小法國feel🥰黎到食法國餐又點少得Order 我最喜愛既法式鵝肝❤️法式鵝肝拼盤煎香左既鵝肝下面有青蘋果同沙津菜酸酸甜甜中和鵝肝既油膩感,仲有Homemade pate 用黎塗Crispy Breadsticks 再切舊鵝肝擺上去,一啖擺入口,口感更加豐富☺️好耐冇呢種咁幸福既感覺松露野菌忌廉汁扁意大利麵呢道主食不錯👍🏻OMG~一黎到松露醬既粉量超多,幾乎每一啖都有松露汁,配埋口感彈牙既偏意粉,意粉煮得剛剛好,野菌份量都算多,吾會得兩三片 烤焗龍蝦海鮮拼盤呢道菜好似有齊哂我鐘意食既海鮮Baby Lobster, Scallops, Tua Tua Clams, Mussels,Salt Shell Crab, 🦑 Squids with Swiss Cheese Sauce 每樣海鮮都有兩份,將海鮮點一點碟底既海鮮芝士醬汁 令到d海鮮更加鮮甜帶子幾大粒系龍蝦仔🦞下次再黎食其他先
裝修佈置都好有小法國feel🥰

黎到食法國餐又點少得Order 我最喜愛既法式鵝肝❤️

呢道菜好似有齊哂我鐘意食既海鮮

帶子幾大粒

系龍蝦仔🦞

下次再黎食其他先
2019-03-15 272 瀏覽
Flâneur,由法文翻譯過來便是漫遊者或觀察者(a man who saunters around and observes the society)。在香港這個地方,要真正找一個地方去漫遊、觀察整個城市其實不難,畢竟這裡有山有水,有海灘有濕地,喜歡郊遊的人一定會很清楚😎在郊野當然容易,不過在鬧市、市中心,要找一個地方可以漫活、享受、觀察卻確實不易。係佐敦官涌街有一間餐廳正正叫做Flâneur Bar & Grill,在門外站著已經感受到舒服嘅感覺,還在播著外國流行歌曲,係非常熟悉、由Lady Gaga唱嘅《Shallow》☺️晚上7點半去到唔算太多人,不過見到好多空枱都係reserve左,好彩我都book左位,如果唔係我諗應該無位坐🙈係門口見到招牌寫住Happy Hour 3pm-7pm $68有啤酒有串燒,係一個唔錯嘅選擇,下次可以早啲黎試下。雖然餐廳比較細小,座位都比較close,不過都係一個幾特別嘅感覺,因為身邊嘅人都係外國人同中年人士為多,間唔中聽到佢地嘅聊天對話都係講緊一啲公司野多,唔同嘅就係佢地談吐同飲食嘅節奏都係好悠閒、好慢、好舒服,對比起我依家同身邊嘅朋友傾計真係天壤

雖然餐廳比較細小,座位都比較close,不過都係一個幾特別嘅感覺,因為身邊嘅人都係外國人同中年人士為多,間唔中聽到佢地嘅聊天對話都係講緊一啲公司野多,唔同嘅就係佢地談吐同飲食嘅節奏都係好悠閒、好慢、好舒服,對比起我依家同身邊嘅朋友傾計真係天壤之別🙈都令我感覺到要改變一下自己講嘢嘅語速,學識一下去放慢自己嘅節奏同步伐😗

見到餐牌上好多嘢都想食,但係又邊會一次過食得晒咁多野,唯有之後再慢慢去食其他唔同嘅食物啦😂

1️⃣Creamy wild mushroom and truffle linguine
松露野菌忌廉汁扁意大利麵 $168
可以講嘅係野菌同扁意大利麵嘅比例係一比一,真心係好足料😍忌廉汁唔會好稀亦唔會好稠,薄薄一層覆蓋係野菌同扁意大利麵上面啱啱好,唔會好膩,一點一點松露點綴咗成碟扁意大利麵,增添左唔少嘅鮮味☺️

2️⃣Roasted chicken and basil risotto
意式香草烤雞意大利飯 $168
稍稍醃製咗嘅烤雞帶一點鹹香,食落唔會痴牙,一絲一絲嘅雞肉好容易撕得開,又唔會有雞皮黐住,四舊嘅雞肉差唔多有一整塊雞胸嘅大小,無得頂👍🏾呢度嘅risotto同外面唔同,以往出面講嘅risotto好多都係得一個講字,有時甚至乎我覺得好似食緊香港嘅泰國米咁,呢度嘅risotto細小幼長,食落有少少硬生,但係都容易入口嘅,我鍾意!加配上露筍同紅蘿蔔,為成碟飯加上左唔少色彩😆
Grilled vegetable combo

3️⃣Grilled vegetable combo
烤鮮露筍野菜 $58
有粟米芯、青瓜、野菌、當然唔少得嘅緊係露筍啦,成碟菜有好強烈嘅鮮味,份量都真係唔少,差唔多係兩至三個人一餐嘅蔬菜份量,夠哂健康!經鑊炒過之後仲帶點鑊氣,唔錯,不過食到底就發覺少少多油🙈

不過講到尾,甜品先係今餐嘅重頭戲🤤職員好好,係食完主菜之後重新換左一套餐具同碟先至再上甜品,我好耐都未食過咁好食嘅心太軟喇😍🍫

4️⃣Warm chocolate pudding with gelato
心太軟伴意式雪糕 $68
雖然心太軟唔算大舊,但佢嘅好味係絕對超值!
心太軟外面小小脆口,內裡係暖嘅流心黑朱古力,對比起出面好多嘅心太軟係唔流心嘅真係好食好多!加上曲奇雪糕係面,加埋一齊食冷熱交加嘅感覺真係好正好好食🥰大滿足😋
Coconut creme brûlée

5️⃣Coconut creme brûlée
椰皇焦糖燉蛋 $68
非常特別嘅焦糖燉蛋,第一次見係椰皇做外殼,燉蛋非常之幼滑,甜得黎帶雞蛋香,焦糖唔要燒完之後唔會太過焦,唔會好似食炭咁😂食完焦糖燉蛋之後當然唔好嘥要食埋個椰子肉啦,食完之後就真係真正咁滿足左我今餐嘅口福😇
呢間餐廳無論係食物,環境,或者係職員服務都係一流。無論你係想同男女朋友黎浪漫吓,係港女想打吓卡,定係食神想食好西,抑或想同朋友吹吓水傾吓計,甚至乎係單乎想hea吓享受吓,都一樣咁正😍😍🤤🤤👍🏾👍🏾
2019-03-14
Grilled vegetable combo
Coconut creme brûlée
2019-03-15 188 瀏覽
琴日同朋友去左佐敦一間隱世餐廳Flâneur。外面都幾靚幾有風格!旁邊都有一個open bar台,好有soho區feel,唔似去左佐敦。內裡比較細、唔連bar台得5張台,但因為有個open嘅bar台,視覺上都闊落左好多!環境比較暗,但每台都有一個蠟燭,非常有情調。頭盤:吉列熊本牛扒伴黑蒜醬 $98 ★★★★★炸得完全唔乾、外脆內軟、非常juicy。黑蒜醬唔會過於濃郁,但又可以帶出鮮味。上面沙律減少油膩感Risotto:意式香草烤雞義大利飯 $168★★★Risotto裡面加入好多唔同食材、有蘆筍、洋蔥、蒜頭等等,減少油膩感,都幾特別。不過覺得烤雞肉較柴無味、似食緊魚肉多D主菜:黑松露酥烤伊比利亞黑毛豬 $268★★★★其實食唔太出黑松露味,不過酥好香好鬆脆!黑毛豬好軟、完全唔會過鹹。但伴碟蔬菜先係精華!全部都好鮮甜又吸哂D汁!甜品:椰皇焦糖燉蛋 $68★★★★★驚世無敵超好食!!燉蛋放入椰皇燉,蛋味濃郁,帶有淡淡清新椰皇香味!無諗過會噤出色!兩個人share完全唔夠喉!

環境比較暗,但每台都有一個蠟燭,非常有情調。

頭盤:吉列熊本牛扒伴黑蒜醬 $98

★★★★★

吉列熊本牛扒伴黑蒜醬
黑松露酥烤伊比利亞黑毛豬
椰皇焦糖燉蛋
今日去咗 #flaneur 食fusion 菜,一家大細4點呢個時間剛好無咩人,呢度裝修好特別,喺佐敦發現一間情調玻璃屋😊 我哋今次叫咗:1. 燒慢煮特級肉眼 $3282. 明太子烤雞翼 $423. 法式鴨肝拼盤 $1284. 烤焗棉花糖香蕉朱古力批 $58 首先黎嘅係鴨肝,size大概半個手掌咁大到,配上青萍果片、香脆麵包片、獨有醬汁,加埋一齊食嘅鴨肝多士好有口感,鴨肝唔會煎得好油膩,岩哂減緊肥嘅我哋🙌🏻 跟住就係明太子烤雞翼 ,裡面唔算辣,BB都食到,雞翼質地唔鞋,味道都OK 然後等咗9個字嘅燒慢煮特級肉眼好驚驚喜超好食一定要點!BB見到粟米梗係心心眼,牛排叫咗7成都唔會好韌,入口溶化基本上連汁都唔洗點,真係原汁原味! 最後令人期待嘅甜品,烤焗棉花糖香蕉朱古力批,烤棉花上面有一層脆皮加上濃厚嘅朱古力醬和最底的香蕉,香蕉片完全係臥虎藏龍,因為香蕉配上朱古力醬係絕配,好岀色!❤️是次收費$6XX ,環境和美食都有7分⭐️

我哋今次叫咗:

2019-03-11
法式鴨肝拼盤
明太子烤雞翼
2019-03-08 117 瀏覽
餐廳大概距離佐敦地鐵站步行10分鐘的路程,都算幾方便。雖然店面唔算好大,不過因為係高樓底所以都顯得空間感十足。靠窗的高枱位一半係室內一半係室外,加上綠色植物做裝飾,令整個感覺有情調得黎又帶點清新感覺。😃脆蟹肉薯丸🦀外層香脆,要落去食到滿滿蟹肉同薯蓉,酸酸甜甜的醬汁令口感更豐富。慢煮辣酒海螺🐚田螺好大隻好多肉,食落辣辣地好惹味。普羅旺斯托托蜆義大利飯🍚risotto 用左正宗西班牙做法,飯粒屬於偏硬但依然食到risotto中帶微微黏性的口感。加埋番茄、燈籠椒、青瓜等配料,令本來好容易會膩的risotto顯得清新開胃。托托蜆好大隻,肉質鮮甜。BBQ baby pork back ribs🐖因為得2個人又想叫其他野食,所以就點左半份。平時食pork ribs好容易遇到整到好乾身好難切開的情況,但係呢個ribs真係值得一讚,肉質非常稔軟,又多汁又入味。蟹海鮮拼盤🦀🐠🦑拼盤份量好多,有好多種不同海鮮。海鮮肉質都幾結實,喇沙醬辣辣地好正。一般呢類餐廳會幾貴,不過呢間價錢好合理而且味道水準都好唔錯,cp值好高!

脆蟹肉薯丸🦀

慢煮辣酒海螺🐚
田螺好大隻好多肉,食落辣辣地好惹味。

普羅旺斯托托蜆義大利飯🍚

BBQ baby pork back ribs🐖

蟹海鮮拼盤🦀🐠🦑

• 慢煮辣酒海螺
2019-03-04 132 瀏覽
早前經過這餐廳時已經被其裝潢吸引,一直都很想來試試。有次跟朋友在附近上完課後便來這裡用餐。餐廳面積不大,晚上九時客人依然在享用晚餐,我們則被安坐於吧枱。在這裡我們可以靜靜地欣賞街外的風景,晚上的街道有點空蕩,間中有隔壁的住客經過。我們不太餓,只點了一些小食。脆蟹肉薯丸 (Crab Croquette)外皮非常香脆,蟹肉沾著薯蓉,一口咬下去實在滋味無窮。再沾上酸酸甜甜的醬料,一個人可以多吃兩顆!吉列熊本牛扒黑蒜醬外皮炸得很漂亮,不會過油。牛扒大約是五成熟,一點也不韌,容易入口。肉味挺香濃,不過油脂不多。三重芝士菠菜法式蛋批芝士味道不算太濃,以蛋香和菠菜作配搭,再加上脆口的批皮,則更加美味。

我們不太餓,只點了一些小食。

脆蟹肉薯丸 (Crab Croquette)

吉列熊本牛扒黑蒜醬

三重芝士菠菜法式蛋批
2019-01-26 341 瀏覽
呢間位於佐敦嘅小店非常有外國嘅裝修風格之前其實都已經嚟過,我覺得環境唔錯,食物都唔錯,所以今次再同朋友一齊嚟。夜晚都幾多客人鍾意企喺窗外位置飲酒,別具一番風味一嚟到我就叫咗杯飲品honeymoon味道唔錯,有lime, apple 等,我覺得幾fresh幾好飲。另外menu選擇都幾豐富,前菜主菜甜品都好多選擇我地叫左蟹肉薯丸,炸得好香脆,一客有六粒,金金黃黃,咬開有好多蟹肉喺入面口感非常豐富,而且另外仲有醬汁畀你點,呢個蟹丸都係我嘅至愛另外,烤魷魚我覺得好香,喺鐵板上面烤,仲係北海道魷魚,魷魚味香濃, 而上面仲有啲堤魚吊味,呢個我覺得好好食如果飲啤酒仲更加一流。而辣酒田螺少少辣辣地食落都新鮮, 大大隻唔錯呢個伊比利亞黑毛豬反而有少少失望,因為煮得過老,肉質一啲都唔林,唔ok龍蝦意粉份量相對地小少,龍蝦肉都少,呢個portion女仔share食都唔夠,但係勝在味道唔錯叫咗呢啲嘢食之後,發覺唔係好夠飽,所以就再叫咗多一個豬肋骨。呢個反而好食,豬肋骨肉夠淋,醬汁夠多,仲配有粟米,幾好甜品棉花糖香蕉朱古力批,以為真係一個批,點知原來都係以綿花糖為主,而且勁多勁甜,夾埋香蕉就更加甜。餐廳食物好似
呢間位於佐敦嘅小店非常有外國嘅裝修風格

一嚟到我就叫咗杯飲品honeymoon
honey moon

另外menu選擇都幾豐富,前菜主菜甜品都好多選擇

口感非常豐富,而且另外仲有醬汁畀你點,呢個蟹丸都係我嘅至愛

蟹肉薯丸

如果飲啤酒仲更加一流。
香蔥頭魚烤北海道魷魚

而辣酒田螺少少辣辣地食落都新鮮, 大大隻唔錯

慢煮辣酒海螺

黑松露烤伊比利亞黑毛豬

龍蝦香辣扁意粉

豬肋骨

烤焗棉花糖香蕉朱古力批

餐廳食物好似有啲退步咗,雖然都仲算唔錯,希望下次會更有進步。
honey moon
蟹肉薯丸
香蔥頭魚烤北海道魷魚
慢煮辣酒海螺
龍蝦香辣扁意粉
豬肋骨
2019-01-20 867 瀏覽
Happy Friday 當然要chill 一下🍾🥂呢餐不易被發現的小店,但轉角發現有驚喜。Outdoor位置高枱比較開揚,有異地酒吧feel,夠哂chill 啦。但室內的確位置不多,有點逼狹。法國生蠔 $58/1 - (唔記得左個名😅)但口感夠creamy肥美,有海水味鹹味恰好!可惜就只賣剩5隻招牌串燒拼盤 $188 - 總共6串串燒及雜菜,燒烤時間掌握得恰好,外邊燒至乾身但不能太乾身,只簡單調味。尤其喜歡豬腩肉完全沒有肥膩感,非常香口。焗龍蝦海鮮拼盤(laksa 汁)$298 - 拼盤份量豐盛,有龍蝦都幾抵食。海鮮肉質都結實。喇沙醬出色,微辣惹味送酒又是一流。.松露野菌忌廉汁扁意大利麵 $168 - 有別坊間是用黑松露醬,此店是用真松露。整碟配料比意粉多,配料是指大量蒜頭及菇。雖然味道不錯,但個人不是愛蒜頭到此地步,因此也不太推薦。椰皇焦糖燉蛋 $68 - 非常香椰皇味,雖然重椰香但沒搶燉蛋香之餘非常配合。唯一缺點是焦糖面稍為厚了點,但仍不減我對它的喜愛。整體人均消費約$300左右,環境 /食物質素都頗高,對得起價格。尤其燒海鮮拼盤最為抵食,絕對沒將價就貨就提供次質素海鮮給客。值得
Happy Friday 當然要chill 一下🍾🥂
呢餐不易被發現的小店,但轉角發現有驚喜。

整體人均消費約$300左右,環境 /食物質素都頗高,對得起價格。尤其燒海鮮拼盤最為抵食,絕對沒將價就貨就提供次質素海鮮給客。值得一來再來!
  • 烤焗龍蝦海鮮拼盤