2023-05-28 275 瀏覽
#食到去元朗 #食到去朗屏👧🏻👩🏻一入元朗當然要搵好嘢食,呢間充滿昭和年代嘅喫茶店⛩裝修以深啡木系為主,小店環境較細,坐位八個,但正所謂「麻雀雖小 五臟俱全」👉🏻復古嘅擺設+杯碟、坐位背後牆壁有掛勾👉🏻方便掛外套🧥而且食物味道不錯,打卡一流😚由於店舖得八個坐位+接受walk in,所以大家可以早啲去小店登記聯絡資料,有位就會打電話通知你☎️ 🎠Find The Way📍元朗屏會街9號P3號舖同發大廈==============================🥞 楓糖漿鬆餅配飲品 💲80由於座位系吧檯,所以可以見到即叫即整嘅鬆餅♨️ 鬆餅厚而鬆軟,頗有蛋香味🥚口感唔錯😀 而表面有一粒自製牛油,配埋楓糖漿一齊食 ❤正呀❤ 🍹 雪糕梳打(藍橙)店主會係吧檯前製作雪糕梳打,係你面前先加入兩大塊冰塊、然後再藍橙糖漿,糖漿味道唔太甜,而且味道都幾特別😗 有啲似波子汽水🥤 頂層加入大大球嘅雪糕🍦再配上紅色櫻桃做點綴,令整杯飲品眼前一亮,要立即打卡先得呀📸 🍮焦糖雞蛋布丁 💲40布甸用咗銀色高身小碟盛載🤩 令到雞蛋布甸別有一番風味,布甸口感嫩滑,焦糖味香而足夠👍🏻 ☕ 凍朱古力咖啡 💲50天氣炎熱飲杯凍
[昭和風喫茶店 🕰招牌厚鬆餅+打卡梳打🍹] #食到去元朗 #食到去朗屏

🎠Find The Way
📍元朗屏會街9號P3號舖同發大廈

🍹 雪糕梳打(藍橙)

🍮焦糖雞蛋布丁 💲40

☕ 凍朱古力咖啡 💲50
天氣炎熱飲杯凍飲簡直一流👍🏻

🙌歡迎大家介紹不同香港好食好玩好地方
#foodiesklgirls #foodies #cafe #hkfood #food #hkig #香港 #香港美食 #香港好去處 #香港打卡  #美食 #打卡 #美食打卡 #吃貨 #吃貨女孩 #元朗 #元朗食店 #昭和 #朗屏必食 #朗屏 #鬆餅 #findtheway.Ip #朗屏美食 #人氣美食 #人氣食店 #元朗好去處 #朗屏必食 #昭和美食 #焦糖雞蛋布甸 #甜品 #甜品美食 #cafe
.°゚・ 🎏 𝐹𝒾𝓃𝒹 𝒯𝒽𝑒 𝒲𝒶𝓎 ・𝒴𝓊𝑒𝓃 𝐿𝑜𝓃𝑔//雖然並非住住元朗 但經常在元朗流連😆這間應該算是我在元朗到訪得最多次的一間最近他們有新蛋糕甜點 🍊 春日香橙芭菲層次分明 底層的百里香豆蔻香橙果凍是新鮮的清甜味 橙酒甜點師奶醬 酥皮脆脆伯爵茶香緹忌廉 芝士蛋糕粒 橙肉 蛋白餅等當然還有一球雲呢拿雪糕🍦 是個沒負擔的芭菲杯 玄米茶櫻花卷 卷蛋好濕潤鬆軟玄米茶忌廉清新 我媽表示好香同軟滑 🤭以往的阿薩姆紅茶已經Off Menu 😭😭伯爵茶還是不錯的至於焦糖雞蛋布甸我覺得比坊間很多店都做得好呢//🍊 春日香橙芭菲 $𝟟𝟝🌸玄米茶櫻花卷 $𝟝𝟝🍮焦糖雞蛋布丁 $𝟜𝟝🍵 𝕀𝕔𝕖𝕕 𝕄𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒 𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $𝟜𝟝🫖 𝔼𝕒𝕣𝕝 𝔾𝕣𝕖𝕪 𝕋𝕖𝕒 $𝟜𝟘☕️ 𝕀𝕔𝕖𝕕 𝕄𝕠𝕔𝕙𝕒 $𝟝𝟘//📍Shop P3, G/F, Tung Fat Building, 9 Ping Wui Street, Yuen Long゚・*:.。. .。.:*・゚・:,。゚・:,。・:,。゚・:,。・*:.。. .。.:*➪#kafehoppinginhk2023 ➪#kafehopping_sheungs
.°゚・

☕️ 𝕀𝕔𝕖𝕕 𝕄𝕠𝕔𝕙𝕒 $𝟝𝟘

➪#kafehoppinginhk2023
➪#kafehopping_sheungshui
2023-05-09 285 瀏覽
食完cafe,就去左依間懷舊cafe食甜品🍮因為有最低消費,同埋之前都見到好多地方介紹,所以我地2個人都叫左2杯飲品同2個甜品🍮個梳乎厘比想像中厚身同有啲乾,我叫果個卷蛋都還好嘅而飲品方面,除左可以打卡、睇得又飲得嘅整體cafe個環境舒服嘅,不過座位一樣都係唔多~ 多人就要響出面等等,唔同平時嘅cafe可以坐耐啲傾下計,但因為係吧枱,所以我見有相熟嘅人都同店員傾計交流下咁同埋成間鋪俾人感覺,真係有昭和年代懷舊風嘅日本咁~ 希望元朗小店越嚟越多啦

個梳乎厘比想像中厚身同有啲乾,我叫果個卷蛋都還好嘅
而飲品方面,除左可以打卡、睇得又飲得嘅
2023-04-16
慶祝紀念
生日
2023-04-27 195 瀏覽
今次同大家分享「Find the Way」嘅咖啡店!呢度嘅裝潢好有特色,係日本昭和風嘅設計,簡單而又充滿著懷舊感。今次我試咗幾款不同嘅甜品同埋飲品,真係好好味啊!佢哋嘅pancake好鬆軟!仲食咗香印提子蛋糕嘅配搭,味道好有層次感。而焦糖布甸就係我的最愛啦,布甸嘅焦糖香味好濃郁,唔會太甜,非常好食。飲品方面,我試咗波子汽水梳打同埋chai latte,都好好味,值得推介。「Findthe Way」係一個好適合悠閒或者打發時間嘅地方。如果你係個甜品控,一定要嚟試下佢哋嘅焦糖布甸啊!不過有低消

佢哋嘅pancake好鬆軟!

2023-04-26 159 瀏覽
一入到去好似去了另外一個空間全店只得八個座位位置都可以望到兩位店員製作甜品同飲品✨喺櫃上面會陳列左唔同款式嘅杯碟🤩不停估緊邊款杯碟係我嘅🤭屬於一個寧靜嘅小空間,可以去唞吓氣~一🐾 楓糖漿鬆餅 配飲品|$80即叫即製嘅鬆餅質地係厚實,唔係空氣感個種上面嗰片牛油帶有鹹香及少少雲呢拿籽嘅味道牛油🧈多啲就好(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)一🐾 焦糖雞蛋布甸|$45雞蛋味突出濃郁焦糖甜度剛剛好有少少甘甜一🐾咖啡兩款咖啡都係預期之內~一 🚏 Find The Way (元朗)元朗屏會街9號同發大廈地下P3號舖一
一入到去好似去了另外一個空間
全店只得八個座位
位置都可以望到兩位店員製作甜品同飲品✨
喺櫃上面會陳列左唔同款式嘅杯碟🤩
不停估緊邊款杯碟係我嘅🤭
屬於一個寧靜嘅小空間,可以去唞吓氣~

🐾 楓糖漿鬆餅 配飲品|$80
即叫即製嘅鬆餅
質地係厚實,唔係空氣感個種
上面嗰片牛油帶有鹹香及少少雲呢拿籽嘅味道
牛油🧈多啲就好(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

🐾 焦糖雞蛋布甸|$45
雞蛋味突出濃郁
焦糖甜度剛剛好
有少少甘甜

🐾咖啡
兩款咖啡都係預期之內~

🚏
Find The Way (元朗)
元朗屏會街9號同發大廈地下P3號舖

Bookmark咗超耐,一直都好掛住日本喫茶店,冇諗到最後係等到關都開了先嚟到🙈平日剛開門嘅時段終於唔使等,不過得我一個客,加上全店開放式設計,同兩位店員/老闆近乎你眼望我眼嘅狀態,有少少老尷😆•Hot cake + latte $80自從係日本coffee shop早餐食過厚熱香餅就念念不忘,Find the way版本嘅Hot cake再要厚多一倍,基本上真係當蛋糕食,我覺得texture適中唔乾,不過如果牛油可以大塊啲就好,係我本人重口味,中意每一啖都係滿滿嘅牛油香~唔夠油唯有落多啲楓糖🤣食完飲埋杯咖啡都好滿足,本身想貪心地叫埋strawberry shortcake,不過為咗肚皮著想,我臨崖勒馬冇叫到😂希望下次仲有機會啦!Btw我覺得店內裝修做得幾足,中意佢哋係牆上面整咗掛外套位,係日式貼心♡

•Hot cake + latte $80

2023-02-25 221 瀏覽
每個星期都會到這店附近的食店吃飯突然有一天 行過這邊就見到他門面簡單 但這種和風使他在這裡一支獨秀有好幾次都想進去但每次都有不同原因 也未能即興一試這次專程計劃過來 就終於成功進去一入去就覺得去了不同的空間我們選了楓糖漿鬆餅🥞咖啡焦糖閃電泡芙⚡️Matcha 🍵 Latte & Black ☕️鬆餅即叫即造 由打蛋發粉開始坐在Bar枱上可以看到整個製作過程十分療愈 食得安心😌味道不錯 我喜歡實在的質感軟硬適中 吃後飽滿的感覺很幸福☺️泡芙就見證著沾上朱古力🍫然後放進雪櫃冷凍的一刻內裡的咖啡焦糖cream很香Matcha Latte 的抹茶味甘而不苦Black就有少少帶酸😋雖然時間過得很快卻能匆忙的日子帶來喘息的時光👍🏻💪🏻👍🏻💪🏻
每個星期都會到這店附近的食店吃飯

雖然時間過得很快
卻能匆忙的日子帶來喘息的時光
👍🏻💪🏻👍🏻💪🏻
2023-01-28 242 瀏覽
假日到元朗走走,最穩妥當然是叫地膽老友介紹食肆啦,咖啡店方面;她推介了這間富日本昭和風的小店。狹長形的小店只容納到9個座位,但一點也不覺逼夾,反倒有種很cozy很relax 的氛圍,加上室內的裝修,真令人有置身日本的錯覺。咖啡類別簡單來説就黑咖啡及奶啡,兩者的質素也不俗,黑啡濃淡適中、酸香順滑,Latte的啡味較濃,正好彌補了奶味偏多的情況;奶泡打得不錯,喝至尾段拉花仍未全散。甜品點了士多啤梨忌廉蛋糕及焦糖閃電泡芙,兩者均很有水準,尤其是前者,海綿蛋糕非常軟熟,忌廉香滑清甜;一點也不膩,配埋甜酸度平衡的士多啤梨,很有驚喜。#士多啤梨忌康蛋糕#咖啡焦糖閃電泡芙#黑咖啡#Latte#FindTheWay地址: 元朗屏會街9號同發大廈地下P3號舖

黑咖啡

2023-01-28
黑咖啡
士多啤梨忌康蛋糕
2023-01-15 175 瀏覽
Recently both their dessert and drinks have a strawberry option and I got to try it.The Strawberry Cream Soda was a lovely shade of pink and their ice-cream on top being made by themselves was not too sweet.It definitely matched the Strawberry Shortcake. You can seen how thick the strawberries are sliced even for the filling, which was really good.Looking forward to try their other desserts.
Strawberry Cream Soda
Strawberry Short Cake
2023-01-01
Strawberry Cream Soda
Strawberry Short Cake
  • Strawberry Shortcake
2023-01-02 401 瀏覽
朋友特地入嚟元朗,話有一間隱世CAFE好少會嚟朗屏呢邊都唔知道原來有間咁日系昭和風嘅CAFE小店店面細細唔算顯眼,睇google map個位置有d落差,都兜咗幾圈搵咗一陣先搵到入面係bar枱開放式設計,可以睇到店員準備食物嘅過程不過店內得8個位,好在我地今次去撞正冇乜人~唔洗等就入得★★★楓糖漿鬆餅 配飲品 $80鬆餅即叫叫製可以睇住由麵粉溝漿開始全過程呢度嘅鬆餅係行厚實路線,有別於其他打卡店鬆軟綿綿嘅風格面層有少許香脆,食落偏厚實帶鹹香,飽腹感對得住個價錢不過食到一半有d乾,加上佢俾嘅牛油同同漿係非常少,雖然我地要多咗一細舊仔牛油但都未算融化入味蛋香同甜味亦無特別出色咖啡都同預期差唔多,比較簡約嘅拉花圖案★★★焦糖雞蛋布丁 $45雞蛋布丁細細個,質感幾Q彈不過蛋香味同樣偏淡★★★果占餅 $50面層有忌廉同黃梅果醬,再沾上色彩繽紛嘅糖針好似細個去D餅鋪買嘅可愛蛋糕仔咁蛋糕內夾雜住椰絲食落幾有口感★★★天鵝泡芙 $55將軟式泡芙做成天鵝的造型,睇落十分可愛內餡有櫻桃朱古力卡士達醬﹑櫻桃酒忌廉和白蘭地煮過的櫻桃,口感豐盈Find The Way整體評分★★★地理環境★★★位置有點難搵,環境
朋友特地入嚟元朗,話有一間隱世CAFE
好少會嚟朗屏呢邊都唔知道原來有間咁日系昭和風嘅CAFE小店
入面係bar枱開放式設計,可以睇到店員準備食物嘅過程
不過店內得8個位,好在我地今次去撞正冇乜人~唔洗等就入得

★★★楓糖漿鬆餅 配飲品 $80
鬆餅即叫叫製
可以睇住由麵粉溝漿開始全過程
呢度嘅鬆餅係行厚實路線,有別於其他打卡店鬆軟綿綿嘅風格
面層有少許香脆,食落偏厚實帶鹹香,飽腹感對得住個價錢
不過食到一半有d乾,加上佢俾嘅牛油同同漿係非常少,
雖然我地要多咗一細舊仔牛油但都未算融化入味
蛋香同甜味亦無特別出色
楓糖漿鬆餅配飲品

咖啡都同預期差唔多,比較簡約嘅拉花圖案
楓糖漿鬆餅配飲品

★★★焦糖雞蛋布丁 $45
雞蛋布丁細細個,質感幾Q彈
不過蛋香味同樣偏淡
焦糖雞蛋布丁

★★★果占餅 $50
面層有忌廉同黃梅果醬,再沾上色彩繽紛嘅糖針
好似細個去D餅鋪買嘅可愛蛋糕仔咁
蛋糕內夾雜住椰絲食落幾有口感
果占餅

★★★天鵝泡芙 $55
將軟式泡芙做成天鵝的造型,睇落十分可愛
天鵝泡芙

Find The Way
整體評分★★★

地理環境★★★
位置有點難搵,環境的骰
座位後牆身有掛鉤可以掛衫掛袋
店風格適合恬靜淡然,奈何途中入座的隔離枱談話非常大聲嘈雜,破壞晒氣氛

服務★★★★
落單同製作食物速度都快,我地食完hea咗陣都冇趕客

食物★★★
主要做飲品及日式輕食,食品方面中規中矩,並無特別驚喜之處

價位$$
2022-08-31
2022-12-18 157 瀏覽
在元朗的昭和喫茶店,就像去了一敞日本。店鋪只設有bar 枱座位,可以看著店員製作咖啡、飲料和甜點,看著店員備料,很多材料都是自家製作。店裡只有八個座位,可以留下電話排隊。聽店員說週末3點後人比較多,但週末的甜點比較多選擇。昭和喫茶店的裝潢、懷舊的茶點:雪糕蜜瓜梳打、楓糖漿松餅等。點了松餅套餐,hkd80 有一份松餅和hkd40 的飲料一杯。松餅十分厚實,跟近年流行的梳乎釐松餅完全不一樣,但又不會太乾,帶點咸味,配上牛油和楓糖漿🤤把楓糖漿倒在松餅上很快就被吸收了。飲料方面我點了冰咖啡,微酸清淡~😆下次會再次平日去,去看看書吃蛋糕!
在元朗的昭和喫茶店,就像去了一敞日本。

昭和喫茶店的裝潢、懷舊的茶點:雪糕蜜瓜梳打、楓糖漿松餅等。

😆下次會再次平日去,去看看書吃蛋糕!
松餅
2022-06-30
下午茶
松餅
2022-12-08 147 瀏覽
8座長枱 排排坐好似拉麵店咁嘅格局每對食客都係到傾計 但神奇地唔覺得嘈 係一個值得黎chill下嘅小店🥰仲不時會有special menu!! 要留意住佢地唉豬先會知😝咖啡香濃 蛋糕口味清清地 食落好舒服puff cream入面有D果肉 小驚喜!
8座長枱 排排坐
好似拉麵店咁嘅格局
每對食客都係到傾計 但神奇地唔覺得嘈
 係一個值得黎chill下嘅小店🥰
仲不時會有special menu!!
要留意住佢地唉豬先會知😝
咖啡香濃 蛋糕口味清清地 食落好舒服
puff cream入面有D果肉 小驚喜!
2022-10-15
30 分鐘 (堂食)
美食之章~日式咖啡店🥞🍮☕find the way呢間鋪位於元朗朗屏~位置有少少少少難搵,我地搵咗google幫手,唔為意嘅話一定會行過咗同埋好似定休星期一,之前黎過一次無開門😂店主2公婆經營嘅小店式經營,座位只有8個,全部都係吧台,一入到去就好似去咗日本咖啡店咁,播住舊嘅日文歌,2傻入到去都乖乖細細聲講野(自己以為😂)講返野食~🥤梳打係同向日本飲到嘅一樣,好靚,但味道都一樣🙈~睇住係用糖水溝,味道唔講啦🍮彈彈嘅口感,蛋味都夠,焦糖都好味唔會太苦,對布甸怪黎講合格🥞pancake係即叫即溝漿即整嘅所以需要少少時間。出到黎係好厚好鬆軟嘅pancake,但食到發粉(?)味,有少少突兀,係爭少少,唔係就perfect~☕最後係coffe latte~咖啡怪嘅朋友覺得個溫度高咗D,如果低返少少咁個平衡會好好多今餐總結~環境⭐⭐⭐⭐⭐食物⭐⭐⭐total食咗280蚊,少少貴啦😂😂但想放鬆下係可以再去嘅歡迎follow ig : pingping_food_everyday#foodie #food #foodstagram #hkfoodie #hk #hkfood #yuenlong #yue
美食之章~日式咖啡店🥞🍮☕find the way
同埋好似定休星期一,之前黎過一次無開門😂

講返野食~

今餐總結~
環境⭐⭐⭐⭐⭐
食物⭐⭐⭐
total食咗280蚊,少少貴啦😂😂但想放鬆下係可以再去嘅

#foodie #food #foodstagram #hkfoodie #hk #hkfood #yuenlong #yuenlongfood #yuenlongcafe #hkcafe #findtheway #誠實 #誠實食評 #全自費非廣告
2022-11-09
網上見到有啲foodie介紹呢間極具和風嘅喫茶店,忍唔住約咗住元朗嘅朋友一齊去試吓。搵餐廳時大家都遇到少少困難,因為都被google map呃咗!最後睇返OpenRice嘅地圖同地址,順利搵到小店。😊.全店只有8個座位,不設留座,齊人先可以入座。.之前menu有玉子三文治,可惜依家已經冇咗。同朋友share 《楓糖漿鬆餅》同《洋梨蒙布朗》!兩款食物都係即叫即整;因為bar枱關係,店主們直接響客人面前整;整好就上枱。.食物不過不失,唔會好驚艷,但係環境同氣氛搭夠。.朋友叫咗Latte轉燕麥奶;拉出嚟嘅花依然好靚~.如果掛住日本又未飛到,可以去小店解吓慰☺️
全店只有8個座位,不設留座,齊人先可以入座。
之前menu有玉子三文治,可惜依家已經冇咗。
食物不過不失,唔會好驚艷,但係環境同氣氛搭夠。
朋友叫咗Latte轉燕麥奶;拉出嚟嘅花依然好靚~
如果掛住日本又未飛到,可以去小店解吓慰☺️
2022-11-13
2022-11-12 108 瀏覽
妹妹的推介和落腳處。二百呎不夠的小舖,十多個吧枱椅子,小巧精緻,載著明治維新以來,歐亞文明的相遇和巧妙結合。聽說是小情侶🧑‍🤝‍🧑老闆自家的室內設計,是品味的裝載、鄰家男孩女孩低調的專注。家庭式的茶杯盤子,無論是咖啡、抹茶或印度奶茶,都精心沖泡,拉心❤️滑溜,充滿後九十後非躺平主義者的自信、朝氣和信念。蛋糕即叫即烘,焦糖布丁🍮配不銹鋼維多利亞時代甜品座,巧克力蛋糕上一匙奶油,甜美如少女老闆娘的清純。菲傭對香港的貢獻,盡見於此。
  • 楓糖漿鬆餅
  • 朱古力蛋糕