2024-06-10
之前老細住清水灣,成日都會落嚟坑口村搵食~佢話以前呢度非常繁榮,好多食肆,今日帶我嚟重拾舊歡!但係其實週圍景況已經大不如前…偏偏黑暗之中有一顆螢火蟲!🤭😅就響坑口村牌坊下面有大大個燈牌~就有一間西餐廳!週圍水靜河飛,但係佢門口就排滿曬人,入面坐滿曬客~星期五冇預約都要等一輪先可以入座~🫣😵所以記得預約喇!!🥰餐廳除咗食晚餐外,好多枱都嚟飲酒,可以自帶…可以order~悉隨專便~牛油果蟹肉多士:上面仲有脹卜卜三文魚子,牛油果蟹肉調味唔錯~清新有蟹味~佢個多士用嘅麵包好好味~烘脆咗口感好好,兩三啖就可以食一件!週打魚湯:顏色同平時飲嘅好唔同~質地亦都冇咁稠,又係嗰件麵包(應該係湯種包)外脆內煙韌~淋上香草橄欖油,好好食!!水牛城雞翼:有別於一般炸到脆曬紅卜卜嘅水牛城雞翼~店員佢哋用正宗嘅做法,即係用tabasco同檸檬汁,所以食味又係比較特別…鹹鹹哋…酸酸地…辣辣地…都幾惹味嘅!!Carbonara扁意粉:呢個上枱除咗好香嘅芝士味~竟然畀我發現佢哋用咗特別嘅食材---豬油渣!!店員話佢哋嘅意粉係用豬面肉、豬油渣嘅豬油,所以好香口~好似中式嘅豬油撈飯咁,但係感覺一啲都唔油膩,咬落豬油渣度,真
Carbonara扁意粉:呢個上枱除咗好香嘅芝士味~竟然畀我發現佢哋用咗特別嘅食材---豬油渣!!店員話佢哋嘅意粉係用豬面肉、豬油渣嘅豬油,所以好香口~好似中式嘅豬油撈飯咁,但係感覺一啲都唔油膩,咬落豬油渣度,真係好有兒時嘅回憶!!🥰😊
雲呢拿雪糕apple crumble:佢哋嘅signature甜品~大大球雲呢拿雪糕,直情見到雲呢拿籽~apple crumble上層粒粒香脆,下層蘋果肉好香肉桂味~一次過食曬三樣食材~口感豐富~大滿足!!👌🏻💞🥳