同女朋友周年紀念,於是就豪少少,訂了 FIAT CAFFE 到食晚餐。其實去到先發覺,就算唔訂枱都好,都唔係太需要等好耐。一入餐廳門口就見到一部 FIAT 500 (唔知係咪) 係到做生照牌,一路食時見到唔少女士同小朋友走埋去架車到影相兼打卡。原本想叫 Openrice 半價二人餐,最後被另一張餐牌上的龍蝦和鱸魚吸引,於是決定放棄有鵝肝慕絲和龍蝦海鮮併盤的二人餐。雖然係有一點兒不同左,無左頭盤和沙律,和 Dark Chocolate Brownie 做甜品,但品嚐完龍蝦和整條鱸魚後,就已經食唔落其他食物。Dinner Set For One 都係唔錯既選擇,頭盤方面,由於紀念日果日都有少少凍凍地,所以兩個人都叫了 Daily Soup。當日的餐湯為南瓜湯,湯入面加左少少黑椒粒等香草調味,幾開胃下,且我地都係鍾意食南瓜既人,所以係幾啱我地胃口;隨湯附上的餐包,應該係殼麥麵包 (食唔出咩種類),食落時有一種像食鬆餅的感覺,算係幾得意。主菜都好快送左上,估唔到的是「焗黑松露蟹籽波士頓龍蝦配闊條麵」係最快送到,諗住食完魚先食龍蝦的。先食闊條麵,感覺很滑和 Creamy。再食龍蝦,由於是開邊焗,

主菜都好快送左上,估唔到的是「焗黑松露蟹籽波士頓龍蝦配闊條麵」係最快送到,諗住食完魚先食龍蝦的。先食闊條麵,感覺很滑和 Creamy。再食龍蝦,由於是開邊焗,基本上用叉和刀已經可以食晒裡面既龍蝦肉。在這裡,我同女朋友唔知餐廳廚師有心定無意,一邊是龍蝦公,另一邊是龍蝦乸……兩邊的肉質各有不同,乸那邊的肉質比較嫩滑和彈牙,而公那邊的肉質則比較實和有咬感。至於黑松露則非常之香,而蟹籽醬好像不用成本的,一大堆的放在龍蝦上,配上檸檬汁,令到整個食物都昇華至另一個層次。

第二個來的主菜是「焗原條海鱸魚配檸檬香草蕃茄醬」。完完全全沒有想過整條鱸魚是這麼大,且不要被外面的燶蕃茄誤導以為焗過火,其肉質還是很鮮嫩。不過,可能基於食左濃味的龍蝦先,故品嚐鱸魚時感覺好像很淡身。說真的,食物唔一定要濃味先好食,有時能夠食到食物的鮮味 (原味) 都很重要。此條鱸魚唔算太多骨,且肉質鮮嫩,讓人有種食完想再食多口的感覺。托起魚身的焗薯吸收了魚的鮮味,食落很滋味。

食飽飽主菜後,餐廳送上 Daily Dessert,以為是很甜的「Strawberry Mousse With Chocolate Jam」。巧克力醬的甜和草莓的酸味,食落很夾和很清新。這裡真的要稱讚 Fiat Caffe 的 Chef,因為佢令筆者品嚐到有身以來,第一次唔會覺得 Mousse 係甜到膩。

後記︰
由於鄰枱有叫到餐單上的「香草醬鮮蘆昏雞肉扁意粉」,所以親眼看到好一整隻燒春雞送上似的,下次有機會再來時,會品嚐這個。

整體而言, Fiat Caffee 食物和價格的性價比上是合理和一流的。雖然好多人會經過美麗華廣場,同時好多人亦會忽略這所在地下樓層的餐廳,但其食物質素、服務和價格也屬於中上級。對比起那些被車軚人點名的星級餐廳,有時這些沒有星的餐廳其實也可以很好呢!
Daily Soup - Pumpkin Taste
焗黑松露蟹籽波士頓龍蝦配闊條麵
焗原條海鱸魚配檸檬香草蕃茄醬
Daily Dessert - Strawberry Mousse
紀念日
Daily Soup - Pumpkin Taste
焗黑松露蟹籽波士頓龍蝦配闊條麵
焗原條海鱸魚配檸檬香草蕃茄醬
2018-02-12 443 瀏覽
We have been in this restaurant more than one month ago but it would stay one of the worst experience of my life. I'm not kidding. We have chosen the set for two, (498$) beautifully written. I agree, it's not expensive but you get what you pay for. Industrial food of course and bad quality. Everything was disgusting except the two desserts.
2018-02-10 375 瀏覽
二人套餐價錢確是很吸引,所以亦明白將貸就價的道理。多士又乾又硬,鵝肝mousse 的外觀及顏色的配搭,實在似排洩物,作為食客的我,實在引不住…不是食,而係笑到噴飯,中間的沙律菜用來做装飾比較適合過放入口。黑松露野菌餐湯,表面有一滴橄欖油和湯本身嘅油 ,以為有過橋米線的功效,令到食物保始熱度,結果只能用微温來形容焗薯未熟,口感防如食2成孰嘅蘋果,但又不及蘋果咁爽食了一口巳放棄。牛扒就像早餐的薄切牛排同级,但牛冇牛味最後,對甜品也沒有期望,蛋糕非常乾身,結果真如我所料,沒有期望,就沒有失望。總結:成晚感覺,個餐好dry
二人套餐價錢確是很吸引,所以亦明白將貸就價的道理。

,中間的沙律菜用來做装飾比較適合過放入口。

焗薯未熟,口感防如食2成孰嘅蘋果,但又不及蘋果咁爽
食了一口巳放棄。牛扒就像早餐的薄切牛排同级,但牛冇牛味

總結:成晚感覺,個餐好dry

生日
2018-02-09 251 瀏覽
同一班朋友行完街,最好就係搵嘢食。行經美麗華附近,有見到呢間早段晚市有得半價,就試下啦!落到去地庫,就見到呢間門口有架車嘅餐廳啦。試咗個吞拿魚牛油果他他,不過不失啦。跟住個龍蝦湯就比較鹹,似乎唔太足料。仲有叫咗個nachos,份量就好似少咗啲,唔夠我哋六個人分。至於個蟹餅同火腿Pizza都係正常質素,以原價黎講就貴左少少囉。Pasta同三文治都穩陣嘅,起碼個pasta唔會overcook囉。總結來講,如果用半價價錢都抵食嘅,原價就貴咗啲啦。

2018-01-20
2018-02-05 227 瀏覽
Bad service at the door. Expected something interesting. The person at main door no sense how to talk. Asking to change to the table bad face. Throw the menu on the table. Don’t even ask for still or sparkling water or tap water service. Simply without asking offer the water water. Not welcoming in nice way to guest. Even the manager don’t know how to talk. The waiter takes the Oder don’t even repeat the order. Ask any in the menu. Don’t know the answer. Ask how is the sea bass looks like: menu say pan fried only one bone in fish. I thought it is the fillet only. At the end it is whole fish. Steam not pan fried.

2018-02-04 261 瀏覽
下雨的一天,只好行廣場,直到晚上都是下雨,方便下在廣場內找了一間餐廳食飯,揀了Fiat Caffé,以義大利車Fiat為主題的cafe,蠻有特色的店子,之前在銅鑼灣食過,之後搬到尖沙咀,都好一陣子了。 餐廳環境寬敞,裝潢以紅黑色為主,感覺型格,陳列了一輛500C汽車,相當有霸氣,還擺放了其他Fiat的周邊產品。 DINNER SET。 西柚冰茶,酸酸的西柚味,fresh。 南瓜湯,雖然個人不太喜歡南瓜,但呢個湯甜度適中,味道不俗,塊包口感好硬呀。 香草番茄醬海鮮意大利燴飯,$188,海鮮材料不少,有鮮蝦、青口、魷魚及蜆等,尚算新鮮味道,意大利燴飯有濃郁的番茄味,口感creamy,但實在太重口味,食食下覺得好鹹呀。 奶凍,牛奶味濃,正常水準。 有特色的餐廳,環境坐得幾舒適,食物偏向濃味,可能係餐廳特色呀。

DINNER SET。

西柚冰茶,酸酸的西柚味,fresh。

奶凍,牛奶味濃,正常水準。

2018-01-30 234 瀏覽
剛過去星期日 行過美麗華地庫 發現一間主題車仔餐廳吸引住 同朋友仔行入去 睇左個Brunch menu 點左牛扒三文治和All Day Breakfast 食物又好味又有水準 是一個同朋友吹水好地方 👍🏻😀
2018-01-28
  • All  day  breakfast
  • 牛扒三文治
2018-01-27 260 瀏覽
適逢生日大日子,雖然過左好耐但閨蜜仲會幫我慶祝太感恩了。呢間餐廳開左好耐但一直無機會試。不過餐廳有樣野晤好,帶位果位中年男士勁無禮貌,我只不過見佢搵5到我聯絡資料我話詳細一啲佢聽,佢竟然同我講話您講咁多都無用我自己識搵,真係火都黎!😓總結黎講野食好味既
野菌黑松露手挫粉
野菌黑松露手挫粉
  • 黑松露野菌手搓粉
1K
2018-01-24 202 瀏覽
一間車廠開的餐廳,有少許車的元素,但也是舒適的進膳地方。先來一碗南瓜湯,用料不錯,有很豐富的南瓜蓉,湯味也帶甜。主菜是燒魚柳,有別於其他的是這魚柳是有骨的那種,感覺頓時比只有魚肉的新鮮一點。最後的甜品是青蘋果奶凍,雖然奶凍沒有青蘋果味,但在奶凍上的青蘋果塊也讓整個甜品多了一份清新。
一間車廠開的餐廳,有少許車的元素,但也是舒適的進膳地方。
南瓜湯
先來一碗南瓜湯,用料不錯,有很豐富的南瓜蓉,湯味也帶甜。
燒魚
青蘋果奶凍
最後的甜品青蘋果奶凍,雖然奶凍沒有青蘋果味,但在奶凍上的青蘋果塊也讓整個甜品多了一份清新。
2018-01-12
青蘋果奶凍
2018-01-20 203 瀏覽
與上年年中來的水準差很遠 人龍少了很多 原來是食物質素低了很之故 價錢不低 但食的安格斯牛扒和蕃茄海鮮意大利飯卻貨不對辦 味道與之前差得遠 不知這水準可以撐多久 但肯定的是以後也不用再光顧了
2018-01-09 295 瀏覽
Weekend約左朋友,行過美麗華商場見到呢間餐廳有brunch就決定入去試下.我地都想食benedict egg,所以叫左兩份benedict egg with smoked salmon.賣相不太討好,蛋形整得唔靚,最失望係有幾隻蛋係熟左,完全無流心的效果,呢個可以話係 benedict egg 的致命傷.除左蛋唔合格外,煙三文同個muffin一齊烘完後都變熟埋…唯一覺得滿意的係杯西柚冰茶,真係好有西柚味,好飲.

Benedict egg with smoked salmon

除左蛋唔合格外,煙三文同個muffin一齊烘完後都變熟埋…

唯一覺得滿意的係杯西柚冰茶,真係好有西柚味,好飲.
2017-12-09
2018-01-01 296 瀏覽
除夕夜黎食個晚餐 係openrice見個二人餐啲食物ok 就訂左位試下味道其實接受到 但份量真係有啲少 (以$500既價錢) 如果可以慷慨返少少會更好不過值得一讚既係服務唔錯!

不過值得一讚既係服務唔錯!

黑安格斯牛
2017-12-31
除夕
2017-12-28 248 瀏覽
未試過餐湯都可以咁難飲勁淡叫左小食雞翼 中間仲有血水 勁大陣雪藏味主菜差唔多成個鐘先到牛扒叫左4成熟 黎到變左7 8成熟咁😓仲衰過金鳳可一不可再🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
未試過餐湯都可以咁難飲
勁淡
叫左小食雞翼 中間仲有血水 勁大陣雪藏味
主菜差唔多成個鐘先到
牛扒叫左4成熟 黎到變左7 8成熟咁😓
仲衰過金鳳
可一不可再🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
2017-12-21 319 瀏覽
學完跳舞覺得肚餓 同partner 一齊食dinner見到唔洗等位 就試下依間餐廳Set for Two 有沙律 雜菌湯 味道好濃郁蟹肉龍葵菇意大利飯香煎三文魚扒配白酒忌廉汁整體黎講味道都ok!
學完跳舞覺得肚餓 同partner 一齊食dinner

蟹肉龍葵菇意大利飯
蟹肉龍葵菇意大利飯

香煎三文魚扒配白酒忌廉汁
香煎三文魚扒配白酒忌廉汁

整體黎講味道都ok!
2017-10-07
雜菌湯
2017-12-17 283 瀏覽
今日同老公去尖沙咀行街,行完商場,見到有間餐廳擺放了一架車在店內,覺得很有趣,所以入去吃晚飯。由於比較早,所以店內不是很多人。可以選擇晚餐套餐,但因為不是很餓,所以決定單點。點了一個卡邦尼意粉,有磨菇片及煙肉粒。意粉是粗的圓意粉,質地相對硬少少,味道剛剛好,不會很鹹。另外點了個烤牛扒意式三文治,可以要求多少成熟,點了五成熟,三文治有五片牛肉,未見血汁,有生菜和蕃茄片。因為包沒有配上醬,所以有少許乾。另配上少許沙律菜。美中不足的是三文治雖然有烘過,但不夠熱。餐廳在木器皿上加了一層紙,感覺乾淨點,值得加分。而餐廳環境亦不錯,兩人可以輕鬆地享受晚餐。

餐廳在木器皿上加了一層紙,感覺乾淨點,值得加分。
而餐廳環境亦不錯,兩人可以輕鬆地享受晚餐。
2017-12-17