2007-07-11 3 瀏覽
已經光顧了幾次,每次也很滿意!今晚約左表姑姐,等左五分鐘就有位,叫了五樣菜:拼盆:好正,幾款小食中吃了豆腐、軟殼鞋卷,唯獨鞋卷有些薑蓉味,不太喜歡!白酒蜆意粉:像湯麵,自己沒有吃,但媽媽說不錯。多多海鮮蛋白炒飯:好似酒樓的炒飯,但碟頭大,而且勁香。西柚鮮蝦橋麥麵:已是第二次吃,很清新,酸酸地,好適合夏天吃。香草鞋肉薄批:一直不喜歡厚批,吃一件已經好留,這兒的薄餅才正宗,批底好脆,料又夠,真係自己食一個都得!這兒收費ok,食物美味,而且出菜好快,但不明白點解沒有訂位服務、等位是排隊,沒有飛拿,這應該改善一下。
白酒蜆意粉:像湯麵,自己沒有吃,但媽媽說不錯。
多多海鮮蛋白炒飯:好似酒樓的炒飯,但碟頭大,而且勁香。
2007-07-09 8 瀏覽
平日下午茶餐,本人覺得去exp仲好過去food court,起碼有環境有服務,食物有水準,價錢亦差唔多,仲有會坐得舒服啲!上次order咗玉桂西多士($20),玉桂汁好香口(另伴腸仔^.^?!),好好味&印尼炒飯,尚算唔錯,雖則唔係正宗,但材料搭夠,好豐富(有雞,牛,蛋...)配兩杯菠蘿凍茶,不錯嘅選擇呢,值得一試!!!
2007-07-06 5 瀏覽
前日同媽咪行街,見到exp嘅lunch 1:00前order可以free drink(juice),於是咁就入咗去食.我哋叫咗個菠菜海鮮意粉&西柚鮮蝦喬麥麵,前者好creamy,好有菠菜味,成個麵青bb,幾得意!後者就好開胃,而蝦亦好新鮮,個汁底配合得好好,問個waiter呢個係咩汁底,佢好有禮貌答我呢個係日式和風沙律汁,叧外嗰兩杯果汁係芒甜美蘋子&士多啤梨c,好fresh,好好飲,好健康,不錯嘅選擇!下次一定會再嚟!!(而且服務幾好,定時定後都會add水,不過下次要早啲嚟,因為真係好多人)
2007-07-03 11 瀏覽
每次嚟到EXP食嘢,都會必食呢到啲牛舌,蒜容放喺牛舌上,入口即溶,而且啱啱轉咗新MENU,多咗好多新小食,LUNCH時間1:00前,仲有果汁送埋添,超正&十分HEALTH!同三五朋友一齊食飯真係一個好選擇!不得提一提,推介鰻魚PIZZA(新嘢),好多木魚絲,必食佳品!!
2007-07-03 15 瀏覽
上個星期同伴侶去左KowloonTong行街,行到冇乜行,我地就決定去TST行.點知,行到EXP時,咁o岩又有d餓,所以就入左去食下午茶啦~睇Menu~發現好多菜式都好似東南亞食物...仲以為係西式為主tim~唔緊要啦,肚餓食乜都好味^^點左: 1.波菜海鮮意粉(10分)勁好味~d蝦又新鮮! 份量一個人就OK既~我就覺得唔夠飽. 2.XX玻璃粉(5分)唔及波菜意咁好味~整體上好滿意~賣單又快~OKOKPS:Sorry~下次我評會加相ga啦~hehe

點左: 1.波菜海鮮意粉(10分)勁好味~d蝦又新鮮!
份量一個人就OK既~我就覺得唔夠飽.
2.XX玻璃粉(5分)唔及波菜意咁好味~

整體上好滿意~賣單又快~OKOK

PS:Sorry~下次我評會加相ga啦~hehe

2007-06-26 21 瀏覽
價錢不算太貴,最重要係好味,數年前去過,我覺得意粉好好味好似有個萄汁飯都正喎
價錢不算太貴,
最重要係好味,

數年前去過,
我覺得意粉好好味
好似有個萄汁飯都正喎
2007-06-22 6 瀏覽
昨晚在九龍塘陪朋友試完婚紗,一行六人於九時正抵達又一城,想吃一個quick dinner但又不想去food court,所以就選擇了去EXP,order了六款食物:西柚香芒蕎麥麵:先來個冷麵,酸酸地,開胃之選加州牛油果大蝦Pizza (薄):餅底很脆,每件都有大大隻蝦加大大件牛油果,配千島醬及蟹子,每次光顧必食芥末牛肉Pizza (厚):餅底鬆軟,牛肉夠腍,配上芥末汁,夠惹味蕃茄忌廉汁大蝦意粉:汁creamy,大蝦沒有太多雪味,也夠爽,不錯香辣豬頸肉炒米線:朋友之前吃過覺得好味,但是晚有點失準,席間大部份人都吃到有酸味(唔新鮮?!)沙嗲串燒(半打):要了三串豬肉三串牛肉,味道OK由於已經過了正常吃飯時間,大家都不太餓,加上沒有order飲品兼且有折扣優惠,所以埋單只需$330,很經濟。順帶一提:星期一至五下午一時前入座,order飯/意粉/Pizza可免費任選任何一款果汁。

西柚香芒蕎麥麵:先來個冷麵,酸酸地,開胃之選
沙嗲串燒(半打):要了三串豬肉三串牛肉,味道OK

2007-06-22 1 瀏覽
到此餐廳已是數星期前的一個星期日晚飯時間.當日一行八人, 有老有孕婦. 到埗等了二十多分鐘才可入座. 因被安排坐長枱, 椅子高度偏低, 立即向侍應要求一張有椅背的櫈, 因有老人家不便坐矮櫈; 但郤換來心不甘情不願及嫌麻煩的態度. 激氣!再者, 有兩次跟一個所謂高級人(黑衣者)點菜及提出要求, 佢好似非常繁忙的, 邊行邊聽, 一面答應你, 轉頭又忘記; 都唔知係佢冇帶腦返工定根本不想應酬我們.值得一讚, 反而那些好像初級及普通侍應, 雖不是機靈人物, 但勝在有禮貌, 比什麼senior好百倍.其實食物都不用多提, 因已有很多食評表示讚好, 我亦好同意. 當晚點了pizza, pasta, fried rice, etc. (其實不是記得很清楚了), 都好味, 各人亦都好滿意食物的水準.最後想一提, 香港的餐廳, 不要因為市道轉好, 認為客人食飯, 消費加tips是好正常; 當客人照單付賬沒有絲毫小費, 餐廳就應該作出檢討, 不要以為小費是應分, 客人是亳無選擇的.
到此餐廳已是數星期前的一個星期日晚飯時間.

2007-06-22 3 瀏覽
其實個主題同間餐廳冇咩關係~係因為Da打同God神...話說諗住訂位唔駛等~但係EXP係冇得訂位ga wo~大家留意喇~^^~(定係得小妹唔知?)一去到個staff想帶我地入去坐sofa~但Da打就覺得黎到梗係坐近冰場好啦~熱愛溜冰o既God神仲睇得好入神tim(睇女仔?)但係就比較凍左少少喇...呢度服務幾得意~個別員工好好而有d就好hea一坐低就有個男staff拎多張小椅比我地放野仲有個好有禮貌o既女staff黎落單~好好笑容而且好有記性~落order唔駛寫低都ok小妹要求要熱水亦好快送到~但有個白色膠眼鏡o既男staff好似好hea咁黑口黑面咁拎野黎...怪怪地?因為Da打手術關係好多野都唔食得(海鮮~牛~鵝~旦~豆~花生...etc.)所以打開餐牌發現冇乜選擇...就叫左個西蘭花忌廉闊條麵~沙嗲串燒半打(雞)~sausage pizza(薄)仲有"芒甜美蘋子"同菓汁雜飲個闊條麵好creamy~但麵質比較淋左少少有淡淡芝士香味~唔錯~而且冇肉都幾healthy沙嗲串燒就一般~比較乾身~沙嗲亦唔算好香仲冷不防佢灑左大量花生在面頭...清左一陣先食得~不過呢個都係小妹個人問題pizz
其實個主題同間餐廳冇咩關係~
係因為Da打同God神...

話說諗住訂位唔駛等~
但係EXP係冇得訂位ga wo~
大家留意喇~^^~(定係得小妹唔知?)

一去到個staff想帶我地入去坐sofa~
但Da打就覺得黎到梗係坐近冰場好啦~
熱愛溜冰o既God神仲睇得好入神tim(睇女仔?)
但係就比較凍左少少喇...

呢度服務幾得意~個別員工好好而有d就好hea
一坐低就有個男staff拎多張小椅比我地放野
仲有個好有禮貌o既女staff黎落單~好好笑容
而且好有記性~落order唔駛寫低都ok
小妹要求要熱水亦好快送到~
但有個白色膠眼鏡o既男staff好似好hea咁
黑口黑面咁拎野黎...怪怪地?

因為Da打手術關係好多野都唔食得
(海鮮~牛~鵝~旦~豆~花生...etc.)
所以打開餐牌發現冇乜選擇...
就叫左個西蘭花忌廉闊條麵~
沙嗲串燒半打(雞)~sausage pizza(薄)
仲有"芒甜美蘋子"同菓汁雜飲

個闊條麵好creamy~但麵質比較淋左少少
有淡淡芝士香味~唔錯~而且冇肉都幾healthy

沙嗲串燒就一般~比較乾身~沙嗲亦唔算好香
仲冷不防佢灑左大量花生在面頭...
清左一陣先食得~不過呢個都係小妹個人問題

pizza薄身香脆~黎到熱辣辣~可能係時間比較早
客人唔多所以即製~但記住一定要襯熱食
因為凍左就會un同埋d料會好難咬開...
Da打整到一手都係好尷尬@_@

"芒甜美蘋子"係特飲黎ga~有芒果,蘋果,提子....
唔記得左喇~但幾重芒果味o既~God神最鍾意啦!!
而Da打o既雜飲就係橙汁+提子汁+??汁~都唔錯

食完野個好好笑容o既姐姐又黎收拾~
好讓我地繼續飲下野傾下計~唔錯^^

因為是日係Da打提出黎呢度~所以今餐我請^^
因為今日是...13/6/07
2007-06-20 2 瀏覽
I'm quite surprised that so EXP received so many good comments on their "Seafood Spinach Spaghetti" and "Cream of Broccoli Fettucini" after trying them both yesterday. Taste was of nothing special but in fact, somewhat taste-less. The overcooked pasta together with the thick sauce made both dishes very 'mushy'. But I liked the broccoli in the latter which was very fresh.Honestly I'd rather go to Spaghetti House or T e where there are much more varietes and I guess they can make better pasta.

2007-06-15 21 瀏覽
EXP 係比較凍,因為skating rink 就在隔離!兩個人叫咗兩個面食同一個小食。牛舌真係無得頂,好軟滑,帶少少牛蘇味,無渣,正!西蘭花闊條面—我本人覺得好香西蘭花味,清清地,闊條面吸晒D汁,好正。不過友人嫌佢太單調。牛肉炒粿條—其實同炒牛河無分別,只係換成了粿條,口感麻麻,因為有D韌,要咀嚼好耐,而且粿條無河粉咁易吸味,所以味道偏淡。
EXP 係比較凍,因為skating rink 就在隔離!

兩個人叫咗兩個面食同一個小食。

牛舌真係無得頂,好軟滑,帶少少牛蘇味,無渣,正!

2007-06-12 9 瀏覽
食物好環境好服務好
2007-06-10 13 瀏覽
首先點的是菠菜海鮮意粉. 菠菜味是沒有的了, 但是賣相不錯. 材料算豐富, 魚&磨菇比較好, 但青口和蝦就比較差了, 沒有海鮮的鮮味.再來一客鹽燒牛舌. 厚身的牛舌很有咬感. 跟蒜頭的味道很配搭, 非常惹味. 唯調味只去到牛舌的表面, 牛舌中間是沒有甚麼味道的, 厚切反而變成缺點? 上菜較慢, 怪不得下午2時還要排隊. 另外, 沙發較殘而且桌子過高, 吃得不大舒適(高過6'或者會ok...)這樣的價格水準比, 只能給咸面.

這樣的價格水準比, 只能給咸面.
2007-06-05 29 瀏覽
究竟點解會有咁多笑臉呢?難明...記得以前食過,平凡到極點...大集團經營嘅西餐,可以好食得去邊?叫一碟clam linguine,鹹到完全唔食得;蜆有沙;linguine淰pat pat..難明...食完等於冇食,扒咗兩啖後,卒之放棄...
究竟點解會有咁多笑臉呢?

難明...

記得以前食過,平凡到極點...

大集團經營嘅西餐,可以好食得去邊?

難明...

食完等於冇食,扒咗兩啖後,卒之放棄...
2007-06-04 6 瀏覽
和舊戰友出來一聚, 互相數苦一番.蒜香牛舌–炸香蒜蓉幾香口, 牛舌諗所以欠缺應有既質感.海鮮喇沙玻璃粉–湯底唔夠濃香, 但份量算多, 玻璃粉也滑.三文魚Pizza (Regular) –配料只得Mozzarella and tomato sauce, 食落有些單調.蛋白海鮮炒飯–有些油, 預期地淡淡的.希望我們願望成真…
和舊戰友出來一聚, 互相數苦一番.

蒜香牛舌–炸香蒜蓉幾香口, 牛舌諗所以欠缺應有既質感.

海鮮喇沙玻璃粉–湯底唔夠濃香, 但份量算多, 玻璃粉也滑.

蛋白海鮮炒飯–有些油, 預期地淡淡的.

希望我們願望成真…