用#星期一咁既樣 既咖啡拉花同大家講句 「精神!」就快放工啦 虎!!!加油!!!小編W 4月頭去 Ellipsis啱啱開張 明白始終新開無耐 食物質素同營運都有進步空間雖然假日去 但由於餐廳行預約制 所以客人唔算多 員工都好充足可惜上菜仍然太慢又俾錯食物由於以上原因 所以餐廳有主動say sorry同免加一~🥐Lobster Croissant $168味道不錯 有好多牛油果 但Lobster ??? 404 not found 我揾唔到啊 小得過分呢🥲牛角包外層酥脆 但冇乜牛油味🤨🥑Avocado Smoked Salmon Toast $88牛油果偏生 所以口感有點硬整體普普通通 不過不失吧~Mussels with Garlic Bread $128叫咗3個食物依個最好味!!!白酒忌廉配青口 冇死的配搭🤤小編W好鐘意食青口😋😋有10隻mussels 3塊包~個汁好香濃配上海量芝士同煙肉 正!!!☕Latte $45雖然小編W明白用Oat Milk拉花比用牛奶拉係困難小小 但個心心走咗樣 有小小失望🥺好彩味道都ok! 而且轉Oat Milk唔需要另外加錢 抵讚!☕Flat Whit
用#星期一咁既樣 既咖啡拉花同大家講句 「精神!」
就快放工啦 虎!!!加油!!!

可惜上菜仍然太慢又俾錯食物
由於以上原因 所以餐廳有主動say sorry同免加一~

🥐Lobster Croissant $168
牛角包外層酥脆 但冇乜牛油味🤨

牛油果偏生 所以口感有點硬
整體普普通通 不過不失吧~

叫咗3個食物依個最好味!!!
白酒忌廉配青口 冇死的配搭🤤
小編W好鐘意食青口😋😋

☕Latte $45

☕Flat White $45
朋友叫咗杯Flat White 冇特別轉植物奶 個拉花就靚好多了hahaha
朋友評價:普通一杯Flat White (小編W: OK夠簡潔lol)

[指數以🤍🤍🤍🤍🤍為最高]
味道指數:🤍🤍
環境指數:🤍🤍🤍🤍
服務質素:🤍🤍🤍
食回頭草指數:🤍🤍

💡飲食情報💡
餐廳分咗2部分 一部分係cafe 另一部分係shisha lounge
Shisha愛好者可以考慮一試
但不論cafe定shisha lounge 去之前都建議透過whatsapp預約咗先啦
因為朋友之前walk in 係會摸門釘的~

Ellipsis Cafe & Lounge (上環)
上環干諾道西48號干諾中心2樓

如果想睇多D介紹,快D去IG Follow
👉🏻 @hermanas.foodie

#hermanasfoodie
#hermanasfoodie上環 #hermanasfoodiesheungwan
#hermanasfoodie西式 #hermanasfoodiecafe
#foodiehk #hkfoodie #hongkongfoodie #hkig #香港美食 #美食推薦 #美食推介 #上環 #sheungwan #上環美食 #食好西 #相機食先 #打卡好去處 #香港好去處 #放假好去處 #西餐 #西式
2022-04-25 190 瀏覽
😩 係咁的, 在OpenRice網上看到的此間有龍蝦牛角包, 環境又似乎不錯, 而且又是新開的!…Wa 我心動地去了試… 結果, 都幾失望, 該款牛角包的確有龍蝦, 但只得兩三粒, 完全被大量牛油果覆蓋左, 我真食不出龍蝦味來…外表根本和網上的有大大舊龍蝦肉完全不同, 咁樣倒不如我應該叫便宜一半的牛油果牛角包好過啦! 仲有叫左杯Black凍咖啡, 可惜此咖啡不似咖啡, 淡到我只飲了兩啖就飲不落, 咁我惟有將此間打入黑名單以後不再去了 😩
2022-04-17
2022-04-15 343 瀏覽
Food  is  ok,view  is  not  spectacular,service has space for improvement.Music was too loud, not quite matching with the environment.

2022-03-24 1035 瀏覽
📍 Ellipsis Cafe & Lounge______最近沉迷拜訪咖啡店,這天和好友約好一探這新cafe, 提早預約了窗邊位置,雖然正值雨天,仍可以想像在晴天陽光照射下談天說地,吃吃喝喝多麼寫意。新店果然是打卡熱點,附近美女不停拍照數小時,對比之下我們這異類還佔據了最好位置大聊特聊,有點不好意思。。。食物下篇分享✨______📍 Ellipsis Cafe & Lounge (上環)上環干諾道西48號干諾中心2樓______#旦食在香港 #旦食在上環 #旦食在西營盤 #旦會再來 #上環美食 #西營盤美食
📍 Ellipsis Cafe & Lounge

食物下篇分享✨

______
📍 Ellipsis Cafe & Lounge (上環)
上環干諾道西48號干諾中心2樓

2022-03-21 733 瀏覽
首先是訂位安排,已讀但沒有回覆,到訂座當日再問先回覆確認,已經只限WhatsApp 都這麼疏忽,印象分已扣。到達後嗅到一大陣油煙味,除了打卡位其他位置都比較窄,只是照片中顯得有空間感。如果預約不到落地窗位置不用特別來,但要坐地下始終覺得不太衛生。而且沒任何景觀可言,天花上的通風管亦頗影響觀感,廚房外雜物眾多,所以只要打卡位整齊就可以了?食物非常一般,味道普通,份量外觀和官方照片差別大,咖啡亦一般,不會再來了。

2022-03-20 495 瀏覽
呢一間係上環開嘅咖啡店 夜晚會做埋shisha 一開張冇耐就喺好多social Media 見到佢既蹤影😂😂😂星期六黎到試一試 不過同一般有得打卡嘅Cafe一樣 等位呢啲都走唔甩😅😅今次就叫左以下既野食1. All day breakfast - 一份既定價以all day breakfast 黎講算中上(?) 見台台都有叫 所以我哋都跟住叫 老實講食材都係啲大路嘢 出錯率都比較低 朋友就好鍾意佢嘅黑松露炒蛋 雖則我覺得普通😅😅😅😅2. Smoke salmon toast - 呢一樣嘢配上牛油果既combo 基本上都冇乜得輸😂 但係佢塊麵包有啲燶😅😅3. Flat white and dirty- 不嬲加咗奶嘅咖啡 都唔會好飲得出咖啡嘅質素 不過打卡來講算係幾靚😂😂
今次就叫左以下既野食
2022-03-18 408 瀏覽
因為要用埋張都會票,咁啱見到網媒報道這間餐廳,可惜到達時最想食的All Day Breakfast 同Avocado with Smoke Salmon Toast 都sold out 了 😭😭(只是2:30!)好在Black Truffle with Egg Toast 味道也不賴,啲菜份量夠哂滿足,油醋份量剛剛好,配車厘茄同Red Onion 好好食!雖然食唔到想食既dish 有少少失望,可幸所點的味道唔錯,值得推介!不過佢擺枱比較密,疫情期間最好少人時先去啦。可能我無坐打卡位所以窗外景色一般,前面一條大橋遮哂海景,只見消防局同其他大廈。
2022-02-21 776 瀏覽
|上環新店 • 型格的咖啡店|Stylish cafe and Event Lounge很有意思的店,據店長說Ellipsis省略號的店是想將圓形的概念帶進餐廳的設計理念中。大概是指他們採用了玫瑰金色的大型鏡面所連成一直線的感覺吧,哈哈。對我們這些偽文青來就,是挺吸睛的!不管你被安排到哪個位置,也會找到能指美照的地方。店內分了coffee區和 另一 area。客人各有各的享樂世界。大白天我們只想點個Latte提神,幾口食物填填肚而已,哈哈。然而感覺晚上在這會是一個很舒適和放鬆的體驗~食物方面咖啡圖案會根據當天咖啡師的手勢而有不同的花紋,確確切切是手拉咖啡,不用擔心自己拍的照跟別人一樣,哈哈。今次試了All day Breakfast和牛油果三文魚沙律。兩棵牛油果也是剛好熟,口感細滑味道剛剛好。配上金色有手感的餐具和玫瑰金色的枱燈,怎麼拍也是美照的程度,哈哈。我看餐牌上也有一個很值得試試的龍蝦牛角包,正好對面桌的情侶有點來吃,賣相挺好,味道要下次再來試便是了。. @ellipsis_hk📍2/F, Connaught Marina, Sheung Wan, HK 上環干諾中心二樓
|上環新店 • 型格的咖啡店|
Stylish cafe and Event Lounge

食物方面

@ellipsis_hk
上環干諾中心二樓全層

店內也有正餐提供。The store also serve proper meals.
2022-02-10
2022-02-15 416 瀏覽
上環。cafe x cocktail 剛開業數天,環境真的好美啊!地點就在Hidden figures 上面,遠眺海景,令人心曠神怡。..............................環境:左右兩邊的風格各有不同門口的左邊是用餐的地方,還有一個設計感十足的孤型空間另一面是非常型格的長形吧枱,盡頭便是室外地方,空間感滿分。食物:試業期間,食物的選擇不多有咖啡、牛角包、龍蝦包等供應啊!當天點選了咖啡和龍蝦包,兩者也沒有令人失望。Bailey’s latte 酒味和啡味也平衡得宜。龍蝦包由烘得香脆的牛角酥包裹着龍蝦肉,整體味道不錯啊!(´▽`) Bailey's Latte $48(´▽`) Cappuccino $45(´▽`) Lobster Croissant $138碎碎唸:這裏除了環境很美,俊男美女的服務員也十友善啊!最喜歡日光滲進餐廳,加上時間尚早,客人不多,所以感覺非常舒服。………………. …………….. …………….. ……………. ………….
上環。cafe x cocktail
剛開業數天,環境真的好美啊!

環境:
左右兩邊的風格各有不同
門口的左邊是用餐的地方,還有一個設計感十足的孤型空間
另一面是非常型格的長形吧枱,盡頭便是室外地方,空間感滿分。

食物:
試業期間,食物的選擇不多
有咖啡、牛角包、龍蝦包等供應啊!

當天點選了咖啡和龍蝦包,兩者也沒有令人失望。
Bailey’s latte 酒味和啡味也平衡得宜。
龍蝦包由烘得香脆的牛角酥包裹着龍蝦肉,整體味道不錯啊!

(´▽`) Bailey's Latte $48
(´▽`) Cappuccino $45
(´▽`) Lobster Croissant $138

碎碎唸:

最近頗紅嘅打卡啡店☕️ 樓底高,裝修有品味,尤其係角落嘅箍臣打卡位,同埋𝘚𝘪𝘨𝘯𝘢𝘵𝘶𝘳𝘦嘅大圓型鏡🥴 為於干諾中心2樓,落地玻璃望到碼頭,景色不錯好𝘤𝘩𝘪𝘭𝘭👍🏻 可惜位於公路隔離,難免有車噪音🤏 加上冷氣頗強,越坐越凍🥶《 𝘌𝘭𝘭𝘪𝘱𝘴𝘪𝘴 𝘈𝘭𝘭 𝘋𝘢𝘺 𝘉𝘳𝘦𝘢𝘬𝘧𝘢𝘴𝘵 》$148 4 / 5賣相豐富,腸仔有黑紅兩款腸,腸皮脆身;炒菇蒜香味重好火喉;牛油果新鮮,口感𝘴𝘮𝘰𝘰𝘵𝘩👍🏻特別要讚黑松露炒蛋同蒜香多士,前者滑溜松露香;後者蒜香重但唔鹹,多士外脆內軟熟😋 《 𝘋𝘪𝘳𝘵𝘺 》$45 4 / 5中規中矩,奶啡比例恰到好處易入口👍🏻《 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 》 $45 4 / 5啡底好𝘯𝘶𝘵𝘵𝘺,啡味比例濃過奶☕️

可惜位於公路隔離,難免有車噪音🤏 加上冷氣頗強,越坐越凍🥶

《 𝘋𝘪𝘳𝘵𝘺 》$45 4 / 5
中規中矩,奶啡比例恰到好處易入口👍🏻

《 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 》 $45 4 / 5
啡底好𝘯𝘶𝘵𝘵𝘺,啡味比例濃過奶☕️