2024-10-29 177 瀏覽
原來人氣爆燈的大圍咖啡店 【 𝐄 𝐅𝐎𝐑 𝐄𝐆𝐆 】在西環開了新分店呀😍!! 咖啡店地方激大,環境好舒適,依然有大圍店的𝐭𝐚𝐭𝐚𝐦𝐢,打卡一流🦐 黄金鳯利梨吉列大蝦滑蛋吐司再次安哥的黄金鳯利梨吉列大蝦滑蛋吐司,真的超美味しい!!! 大蝦超酥脆,肉質彈牙。吐司內有多汁菠蘿和滑嫩炒蛋,一人一個大滿足🍳 煎蛋漢堡扒定食漢堡扒鬆軟彈牙,煎蛋蛋黄流心,還有飯素飯和味噌湯呢🧇 𝐄 𝐅𝐨𝐫 𝐄𝐠𝐠芝士奶蓋窩夫終於吃到餐廳的招牌芝士蓋窩夫,真的好可愛呀~芝士奶蓋濃稠微鹹,中間還有糯米糍,好有驚喜🌰 栗子蒙布朗窩夫栗子蓉好驚人呀~有濃濃抹茶香,佈滿整件窩夫,好誇張 ⚫️ 竹炭芝麻巴斯克芝士蛋糕芝麻味超濃郁,芝士軟心,不錯耶~大家多多支持小店吧\(//∇//)\!•🥚 𝐄 𝐅𝐨𝐫 𝐄𝐆𝐆

🦐 黄金鳯利梨吉列大蝦滑蛋吐司

🍳 煎蛋漢堡扒定食

漢堡扒鬆軟彈牙,煎蛋蛋黄流心,還有飯素飯和味噌湯呢

🧇 𝐄 𝐅𝐨𝐫 𝐄𝐠𝐠芝士奶蓋窩夫

🌰 栗子蒙布朗窩夫

栗子蓉好驚人呀~有濃濃抹茶香,佈滿整件窩夫,好誇張

⚫️ 竹炭芝麻巴斯克芝士蛋糕

芝麻味超濃郁,芝士軟心,不錯耶~

大家多多支持小店吧\(//∇//)\!

🥚 𝐄 𝐅𝐨𝐫 𝐄𝐆𝐆
高質Cafe #eforegg 由大圍搬到西環,望穿秋水終於有機會去朝聖😇入到Cafe估唔到地方超寬敞,除咗大廳夠大之外,另外中間左一間房可以偽camping,奴才仲可以帶主子去chill 吓。今次嚟已經做定功課,有啲必點items🦀金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司冇得傾絕對係打卡之選大大隻軟殼蟹放系海鮮盒子上軟殼蟹外脆內軟;海鮮盒內有乾坤,塞滿了炒蛋、魷魚粒、芝士、魚子等,重點係加咗勁多沙律醬,邪惡之餘又好味。最鍾意食無骨嘅嘢千島醬雞肉丸串 ,絕對係我不二之選,唔好睇雞肉丸細細粒,其實都幾有咬口加上千島醬,我一個人可以食一碟。雞翼拼盤有兩款雞翼,包括豬肉釀雞翼和炸雞翼調味都幾重手,咸就咸咗少少,但又好鬼惹味。日式章魚小丸子正常發揮,可以擺番個quota喺其他。識食梗係要留肚食甜品🥤開心果特調 如果你是開心果控我超超超推介,每一啖都飲到濃郁嘅開心果香味,連個杯邊到沾上開心果碎,加埋豆腐系底,可為雙重口感,正!👻嘩鬼黑芝麻巴斯克芝士蛋糕諗住純粹應吓節,點知依個芝士蛋糕入口超濃郁嘅黑芝麻味道,甜度適中,口感軟滑無比,估唔到咁出色。最後壓軸甜品🧇栗子蒙布朗窩夫不時不食緊去食栗子,喺香港第一

高質Cafe #eforegg

由大圍搬到西環,望穿秋水終於有機會去朝聖😇

今次嚟已經做定功課,有啲必點items

🦀金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司

冇得傾絕對係打卡之選
大大隻軟殼蟹放系海鮮盒子上

最鍾意食無骨嘅嘢

雞翼拼盤

有兩款雞翼,包括豬肉釀雞翼和炸雞
調味都幾重手,咸就咸咗少少,但又好鬼惹味。

日式章魚小丸子

正常發揮,可以擺番個quota喺其他。

識食梗係要留肚食甜品

🥤開心果特調

如果你是開心果控
加埋豆腐系底,可為雙重口感,正!

👻嘩鬼黑芝麻巴斯克芝士蛋糕

最後壓軸甜品
🧇栗子蒙布朗窩夫

不時不食緊去食栗子,喺香港第一次食到咁慷慨嘅栗子蓉,栗子蓉完全個雪山包圍着,裏面係白濛濛嘅雲呢拿味Gelato,底部就係厚身waffle
層次感和味道都係原勝!

絕對系全晚的焦點😍👍🏻

======================​

📍E for egg
📍​SYP , HK
💰$200
2024-10-26
  • 開心果特調
Weekend朋友帶咗我哋去西環搵一間高質cafe,去到係爆場。佢哋用蛋做主題裝修,走cafe簡潔風,嘢食係好睇又好食🤤🍞金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司擺盤好靚夠吸睛成隻金沙軟殼蟹插係吐司上面,一切開吐司入面係海鮮沙律又有芝士,吐司外脆內軟加上海鮮沙律同芝士好惹味。🌰栗子蒙布朗窩夫睇得又食得嘅有高度感甜品!外面充滿住栗子蓉,食落唔甜咬到一粒粒甘栗。入面係窩夫同少少蛋糕。🍵原條蒲燒星鰻茶漬丼原條蒲燒星鰻燒得好香有淡淡鰻魚味,加上少少脆脆同茶漬飯一齊食好清新。🍟黑松露蕃薯條蕃薯條炸得香脆不過略嫌有點過油,配黑松露醬同放咗一小舊黑松露係上面撈蕃薯條食。🧆千島醬紫蘇雞肉丸串紫蘇雞肉丸配上千島醬,肉質結實有口感,幾好食。👻萬聖節限定-嘩鬼黑芝麻巴斯克芝士蛋糕中間係流心而且質感軟滑!黑芝麻味幾香濃,甚至乎蓋過咗芝士嘅味道。🥚招牌奶蓋咖啡有蛋係上面做裝飾,tiramisu奶蓋下面係咖啡。🥛竹炭黑芝麻鮮奶感覺無乜加糖好健康,好濃黑芝麻味。

🍞金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司

🌰栗子蒙布朗窩夫

🍵原條蒲燒星鰻茶漬丼

🍟黑松露蕃薯條

🧆千島醬紫蘇雞肉丸串
紫蘇雞肉丸配上千島醬,肉質結實有口感,幾好食。

👻萬聖節限定-嘩鬼黑芝麻巴斯克芝士蛋糕

🥚招牌奶蓋咖啡
有蛋係上面做裝飾,tiramisu奶蓋下面係咖啡。

🥛竹炭黑芝麻鮮奶
感覺無乜加糖好健康,好濃黑芝麻味。
2024-10-26 182 瀏覽
之前去過大圍人氣cafe E for Egg覺得佢哋嘅蛋料理幾高質。不過個次都要排好耐隊,近期佢哋就係西營盤開咗分店,地方更闊落,位置更方便,港島人都可以過嚟食呀🤩🤩Cafe環境走日系風,空間感大,可以坐日式榻榻米座位。餐點選擇以日式fusion料理為主,好似超級邪惡又爆餡嘅厚吐司、定食、茶漬飯、小食、窩夫等,價錢合理🤑🦀金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司(加芝士)$123舖頭招牌作🌟金沙+炸軟殼蟹+芝士+厚吐司,係極盡邪惡嘅組合😈軟殼蟹大大隻好香口。吐司好厚身,表面焗至鬆脆,內裡保持鬆軟👍🏻喜歡裡面夾有大量海鮮沙律,蛋黃醬嘅味道同吐司好夾😽🍍黃金鳳梨韓式炸雞滑蛋盒子吐司(加芝士)$103另一個組合則夠特別,鳳梨酸酸甜甜估唔到又夾到吐司😛韓式炸雞甜甜辣辣,不過雞鎚部位有骨,如果做成無骨版本就可以同吐司一齊食。喜歡裡面放有滑蛋,好香好滑😋🦐甜蝦三文魚子茶漬丼 $72想食得清淡清新一啲可以叫茶漬飯😆可以按喜好自己倒茶湯。飯上面放上不少甜蝦、飯素、雞蛋絲,幾豐富😙🍗雞翼拼盤(餃子雞翼&芝麻雞翼)$58雞翼看似普通卻有驚喜🤩餃子雞翼脹卜卜,香脆嘅雞皮包住餃子餡,口感豐富😋🍢千島醬紫蘇雞肉丸串

🦀金沙軟殼蟹三文魚子海鮮沙律盒子吐司(加芝士)$123

🍍黃金鳳梨韓式炸雞滑蛋盒子吐司(加芝士)$103

🦐甜蝦三文魚子茶漬丼 $72

🍗雞翼拼盤(餃子雞翼&芝麻雞翼)$58

🍢千島醬紫蘇雞肉丸串 $58
雞肉丸都唔錯,配以千島醬幾惹味🥳

🧇E For Egg芝士奶蓋招牌窩夫 $88
甜品雖然都係carbs,但值得留肚一試🤪窩夫放上煎蛋造型忌廉同布丁,造型可愛😍窩夫口感一流,夠晒脆口😋忌廉係略帶鹹香嘅芝士奶蓋,搭配可可味嘅窩夫,意外地不太甜,幾好食👏🏻

🍵竹炭黑芝麻鮮奶 $42、抹茶鮮奶 $43
飲品都唔錯,芝麻鮮奶勁醇厚,芝麻味超濃郁天然,必點😎

推介指數(10分為滿分):8分
2024-10-22
2024-10-25 179 瀏覽
好早之前已經去過大圍分店👣點知發現西環都有!dinner就決定去食 HKU落去都幾快 環境好大🤪餐廳偏日系白木色設計🤍仲有榻榻米食個tea嘆個甜品都好幸福🥰📍黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 ($88)餐廳王牌👑 盒子吐司🍞之前試過軟殼蟹好好食😋今次試大蝦!吉列大蝦🍤放咗喺最頂仲有大量爆漿嘅滑蛋🥚加沙律醬切開入面真係有一片片鳳梨🍍最正係個吐司🍞烘到好脆 金黃色💛真心要try try~打卡都💯📍和風煙鴨胸湯烏冬 ($72)平時食太多肥野要清一清👉🏻👈🏻呢個湯烏冬係會跟一個細沙律🥗湯底吃普通豬骨湯但有少少麻油味配料有鴨胸、粟米、鳴門卷、海帶、糖心蛋烏冬都係偏煙靭🍜 連配料食不錯!📍黑松露蕃薯條 ($58)真係少咗好多地方有得食「蕃薯條」😭今次呢碟好似有少少Overcook但整體口感冇影響嘅~ 除咗黑松露醬 仲有堆「松露」喺薯條上🍟小食黎講幾好👍🏻 可以同朋友share📍冧酒提子巴斯克蛋糕 ($56)之前已經好想試呢度巴斯克蛋糕🍰好可惜7pm到得返呢款..其他都sold out一「𢳂」落去就feel到蛋糕內層係軟心😎好重冧酒味 同時都有雲呢拿味成個口感好creamy又軟滑😈📍招牌奶蓋咖啡 ($4
好早之前已經去過大圍分店👣
點知發現西環都有!dinner就決定去食
HKU落去都幾快 環境好大🤪
餐廳偏日系白木色設計🤍仲有榻榻米
食個tea嘆個甜品都好幸福🥰

📍黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司 ($88)
餐廳王牌👑 盒子吐司🍞
之前試過軟殼蟹好好食😋今次試大蝦!
吉列大蝦🍤放咗喺最頂
仲有大量爆漿嘅滑蛋🥚加沙律醬
切開入面真係有一片片鳳梨🍍
最正係個吐司🍞烘到好脆 金黃色💛
真心要try try~打卡都💯

📍和風煙鴨胸湯烏冬 ($72)
平時食太多肥野要清一清👉🏻👈🏻
呢個湯烏冬係會跟一個細沙律🥗
湯底吃普通豬骨湯但有少少麻油味
配料有鴨胸、粟米、鳴門卷、海帶、糖心蛋
烏冬都係偏煙靭🍜 連配料食不錯!

📍黑松露蕃薯條 ($58)
真係少咗好多地方有得食「蕃薯條」😭
今次呢碟好似有少少Overcook
但整體口感冇影響嘅~
除咗黑松露醬 仲有堆「松露」喺薯條上🍟
小食黎講幾好👍🏻 可以同朋友share

📍冧酒提子巴斯克蛋糕 ($56)
之前已經好想試呢度巴斯克蛋糕🍰
好可惜7pm到得返呢款..其他都sold out
一「𢳂」落去就feel到蛋糕內層係軟心😎
好重冧酒味 同時都有雲呢拿味
成個口感好creamy又軟滑😈

📍招牌奶蓋咖啡 ($48)
佢用奶蓋整成嘅迷你太陽蛋?!
放好耐都唔會溶 望落好似Tiramisu🤣
飲落去係飲酒味嘅奶啡 好濃 ~

————————————————————
味道😋:7/10
抵食🥳:7/10
環境🥂 : 7/10
E For Egg係大圍真係出晒名🤣 係大圍都唔知食左幾多次都係咁愛 依家開到西環都有喇 香港嘅朋友仔非常之有口福啦 佢地啲嘢食真係無得輸 西環分店仲要大左好多 坐得好舒服 最緊要係有Pet Friendly區 毛小孩想一齊用餐都無問題🌈🔖黃金鳳梨韓式炸雞滑蛋盒子吐司88好豐富澎湃嘅toast,配料超多。充滿滑蛋、菠蘿同芝士嘅吐司上放咗三舊甜甜辣辣、非常惹味嘅炸雞。炸雞香脆嘢味;盒子吐司層次豐富,炒蛋香滑,配上菠蘿非常Refreshing,而且吐司本身亦好香牛油味,好正🔖蒲燒鰻魚定食80好抵食,80蚊有沙律、麵豉湯、鰻魚、泡菜及飯。鰻魚肉質結實、厚身,味道濃郁,性價比高。而且跟蛋絲,以及灑有飯素的米飯,同鰻魚非常搭配🔖小食拼盤(日式芝士年糕&酥炸雞軟骨)58芝士年糕好正,煙煙韌韌,而且芝士好軟滑好濃郁。雞軟骨好香,帶少少辣,更加惹味🔖抹茶鮮奶43抹茶鮮奶嘅拉花好靚,而且茶味非常濃郁,唔會畀奶味蓋過,非常好飲嘅一杯抹茶鮮奶🔖開心果特調56好特別嘅嘢飲,底層係香濃嘅開心果奶,而面係一層豆腐。齋飲開心果奶超級香濃,鍾意開心果嘅朋友絕對要試。面層嘅豆腐帶淡淡豆味,攪勻後,味道更有層次,開心果味

🔖黃金鳳梨韓式炸雞滑蛋盒子吐司88
好豐富澎湃嘅toast,配料超多。充滿滑蛋、菠蘿同芝士嘅吐司上放咗三舊甜甜辣辣、非常惹味嘅炸雞炸雞香脆嘢味;盒子吐司層次豐富,炒蛋香滑,配上菠蘿非常Refreshing,而且吐司本身亦好香牛油味,好正

🔖蒲燒鰻魚定食80

🔖小食拼盤(日式芝士年糕&酥炸雞軟骨)58

🔖抹茶鮮奶43

🔖開心果特調56
好特別嘅嘢飲,底層係香濃嘅開心果奶,而面係一層豆腐。齋飲開心果奶超級香濃,鍾意開心果嘅朋友絕對要試。面層嘅豆腐帶淡淡豆味,攪勻後,味道更有層次,開心果味同豆腐味並存,非常特別

🔖雪之巴斯克軟心芝士蛋糕62
其實佢係麻糬芝士蛋糕,有一層薄薄嘅麻糬包住芝士蛋糕。麻糬本身有淡淡的甜味,非常煙韌,而芝士蛋糕非常香濃,帶鹹香,一齊食勁正
  • 雪之巴斯克軟心芝士蛋糕
  • 開心果特調
  • 黃金鳳梨韓式炸雞滑蛋盒子吐司
2024-10-24 162 瀏覽
Cafe走簡約木系路線,環境寬敞,感間十足,更擺放咗榻榻米,感覺悠閒舒適,仲有專為寵物而設嘅用餐空間,值得一讚!雞翼拼盤(餃子雞翼 & 芝麻雞翼)餃子雞翼脹卜卜好飽滿,芝麻雞翼酥脆可口。雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司招牌盒子吐司梗係要食啦!份量十足,吐司酥脆鬆軟,餡料滿滿,非常滿足。甲羅燒茶漬丼又到食蟹嘅時候,賣相吸引澎湃!丼飯上有蟹膏、蟹肉、蟹籽、兩隻蟹鉗,蟹殼裡仲裝住滿滿蟹膏蟹肉,咸香濃郁,撈飯一流,滋味十足。開心果巴斯克芝士蛋糕蛋糕質感軟滑,少甜不膩,蛋糕淋上開心果醬,旁邊再灑上開心果碎,啖啖散發濃厚堅果香,口感豐富。期間限定-雪の巴斯克軟心芝士蛋糕軟心芝士蛋糕被一層白雪雪嘅麻糬包住,麻糬煙韌軟糯,芝士蛋糕芝味香濃。招牌奶蓋咖啡(熱)喺咖啡上面淋上奶蓋,再加一個雞蛋造型裝飾,好可愛!入口鹹鹹又有酒香。開心果特調開心果味濃郁,加入豆腐令味就更清新,令人一試難忘。
1994 瀏覽

雞翼拼盤(餃子雞翼 & 芝麻雞翼)

餃子雞翼脹卜卜好飽滿,芝麻雞翼酥脆可口。

雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司

甲羅燒茶漬丼

又到食蟹嘅時候,賣相吸引澎湃!

開心果巴斯克芝士蛋糕

期間限定-雪の巴斯克軟心芝士蛋糕

招牌奶蓋咖啡(熱)

開心果特調
開心果味濃郁,加入豆腐令味就更清新,令人一試難忘。
2024-10-24 196 瀏覽
呢間人氣高企的打卡Cafe ,裝修佈置以白色同木為主,感覺清新舒服,空間感亦好大,我哋坐咗Tatami 座位,仲個camping 主題區,可以帶埋寵物嚟一齊用餐。來這必點打卡滑蛋盒子吐司🍞 & 甜品 都係好出色人氣滑蛋盒子吐司🍞🔸金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律🔸辣味泡菜炒豬肉滑蛋盒子吐司🍞份量十足,好味又有創意,吐司烘得好香脆,有好多唔同口味配搭可以選擇。金沙軟殼蟹炸得好香脆,裏面仲有大量三文魚籽、魷魚粒。另一款係店員推介我哋,鍾意食辣嘅可以揀呢款,辣味泡菜炒豬肉食起嚟好香好惹味👍🏻🔶甲羅燒茶漬丼賣相好吸引🤩蟹蓋裝滿蟹膏蟹籽,丼飯上有有蟹鉗,仲有唔少蟹膏、蟹肉,加入湯再拌均食,好香濃好鮮味,撈飯一流🥰🔶日式牛肉湯烏冬 牛肉份量幾多,烏冬質地好滑,調味適中。午餐還會配沙律菜& 茶。🔶E for Egg 芝士奶蓋招牌窩夫造型好可愛,窩夫鬆脆,朱古力味再加上芝士奶蓋鹹鹹甜甜,中間仲有煙韌麻糬,口感豐富🔶冧酒提子巴斯克蛋糕老公大愛呢個蛋糕🍰,冧酒味香,蛋糕食落好香滑。🔷開心果鮮奶咖啡濃郁的開心果味配搭起咖啡一定冇得輸🔷竹炭黑芝麻咖啡黑芝麻味香濃,飲落好順滑。

來這必點打卡滑蛋盒子吐司🍞 & 甜品 都係好出色

人氣滑蛋盒子吐司🍞
🔸金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律
🔸辣味泡菜炒豬肉

🔶甲羅燒茶漬丼

🔶日式牛肉湯烏冬

🔶E for Egg 芝士奶蓋招牌窩夫

🔶冧酒提子巴斯克蛋糕
老公大愛呢個蛋糕🍰,冧酒味香,蛋糕食落好香滑。

🔷開心果鮮奶咖啡
濃郁的開心果味配搭起咖啡一定冇得輸
🔷竹炭黑芝麻咖啡
黑芝麻味香濃,飲落好順滑。
午餐
  • 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
  • E for Egg 芝士奶蓋招牌窩夫
2024-10-23 187 瀏覽
今日去左間鋪試咗佢哋嘅招牌芝士奶蓋窩夫。唔洗等好耐,窩夫好鬆脆。兩塊窩夫中間有Q彈嘅麻糬同埋雪糕,啱啱出爐嘅窩夫同凍嘅食物一齊食,好過癮。芝士奶蓋嘅味道都ok,我覺得有啲過鹹,下午茶跟餐有杯茶,可以解解飽膩感。
芝士奶蓋窩夫
芝士奶蓋窩夫
2024-10-23 2669 瀏覽
雞蛋主題Cafe 🌟E for Egg🌟,位於西環嘅分店,地方更大更闊落✨!西環店同樣保留🎋和式嘅打卡座位,亦增設🐈🐕Pet Friendly區域,方便攜帶寵物嘅客人🥰!🌰抹茶栗子蒙布朗窩夫 $96栗子蛋糕加入抹茶粉,入面係滿滿嘅抹茶cream,同埋窩夫,賣相超討好,抹茶控必點!🍰雪の巴斯克軟心芝士蛋糕|開心果巴斯克芝士蛋糕 $62作為Cafe,E for Egg嘅蛋糕真係有水準!大福皮包埋巴斯克,無減滋味,仲多咗重煙靭嘅口感!開心果巴斯克嘅開心果味超香郁,正!🦀金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108原隻軟殼蟹插入厚多士,鹹香又有鮮味,真係既美味又打卡!🐂黑椒十勝牛肉定食配糖心蛋 $80牛肉軟淋味濃,份量又多,勁抵食!☕招牌奶蓋咖啡 $45|竹炭黑芝麻鮮奶 $42帶少少酒味嘅奶蓋咖啡,十分好喝!竹炭黑芝麻鮮奶係奶蓋芝麻糊,香郁可口!🍤薯餅拼盤|雞翼拼盤 $58E For Egg嘅炸物真係唔錯,值得一次!
🌰抹茶栗子蒙布朗窩夫 $96

🍰雪の巴斯克軟心芝士蛋糕|開心果巴斯克芝士蛋糕 $62
🦀金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108
原隻軟殼蟹插入厚多士,鹹香又有鮮味,真係既美味又打卡!
🐂黑椒十勝牛肉定食配糖心蛋 $80
牛肉軟淋味濃,份量又多,勁抵食!
☕招牌奶蓋咖啡 $45|竹炭黑芝麻鮮奶 $42
🍤薯餅拼盤|雞翼拼盤 $58
E For Egg嘅炸物真係唔錯,值得一次!
早前食過大圍的E For Egg,好食又舒服。最近得知西營盤開左新店,收工便約了在西營盤工作的朋友前往進食。食物賣相依舊打卡一流,店內更設有塌塌米座位。這一間更設有寵物專區。這一次叫了以下食物1.黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司($88)招牌盒子吐司外酥內軟,且充滿牛油香,炒滑蛋嫩滑,吉列大蝦肉質彈牙,且粉薄,加上千島醬汁及香甜多汁的鳳梨更加清爽。伴碟更有炸芝士年糕非常煙韌。2.紫蘇梅子茶漬丼($68)飯上鋪了滿滿的芝麻粒,加上梅子,開酸酸甜甜,配上淡淡香氣的茶,暖胃之選,非常開胃。3.雞翼拼盤(餃子雞翼 &芝麻雞冀)($58)雞翼拼盤炸得剛剛好,外脆內軟,芝麻雞冀非常香口,餃子雞翼的儕料彈牙,兩款都好食。4.E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫($88)招牌窩夫當然繼續要叫,上一次食過印象深刻。可愛的忌廉「太陽蛋」,配上兩件窩夫,加上如瀑布般的芝士奶蓋,特別欣賞芝士奶蓋的部分,細滑,帶點鹹香。朋友特別喜歡中間的煙韌,尤如雪糕糯米糍一樣,有驚喜。5.期間限定-雪の巴斯克軟心芝士蛋糕($62)6.清新檸檬伯爵茶戚風蛋糕($56)這一款的蛋糕有驚喜,非常清新,用上清新的檸檬製成,不膩,且想一口接
早前食過大圍的E For Egg,好食又舒服。
食物賣相依舊打卡一流,店內更設有塌塌米座位。
這一間更設有寵物專區。
這一次叫了以下食物
1.黃金鳳梨吉列大蝦滑蛋盒子吐司($88)
招牌盒子吐司外酥內軟,且充滿牛油香,炒滑蛋嫩滑,
伴碟更有炸芝士年糕非常煙韌。
2.紫蘇梅子茶漬丼($68)
3.雞翼拼盤(餃子雞翼 &芝麻雞冀)($58)
雞翼拼盤炸得剛剛好,外脆內軟,
芝麻雞冀非常香口,餃子雞翼的儕料彈牙,兩款都好食。
4.E FOR EGG芝士奶蓋招牌窩夫($88)
朋友特別喜歡中間的煙韌,尤如雪糕糯米糍一樣,有驚喜。

5.期間限定-雪の巴斯克軟心芝士蛋糕($62)
6.清新檸檬伯爵茶戚風蛋糕($56)
這一款的蛋糕有驚喜,非常清新,用上清新的檸檬製成,不膩,且想一口接一口,配上淡淡的伯爵茶香氣,好食。
7.桂花香梨茶($38)
愈飲愈好飲,且養生,適合最近轉季的天氣及失聲的我。
8.竹炭黑芝麻鮮奶($56)
非常濃郁的黑芝麻醬,且拉花非常美麗。。
9.招牌奶蓋咖啡($45)
迷你雞蛋,非常可愛。
2024-10-16
喺大圍我已經encore咗無數次 ❗️❗️❗️今次就嚟到西環新店試吓. 之前每次去大圍店都排滿長長人龍 , 西環店十分寬敞舒適, 空間十足, 仲設有露營區做埋寵物友善餐廳 🐶🐶🐶方便一眾狗奴貓奴同主子一邊食飯一邊chill🍞*Double芝士豬柳盒子吐司*呢個係E FOR EGG 必點招牌菜式, 賣相好靚🙂‍↕️味道一流, 口感層次豐富, 麵包夠鬆脆, 滑蛋🥚口感軟綿綿, 配搭豬柳🐷同芝士🧀十分惹味, 十分適合打卡😌另外佢個擺盤除咗有沙律菜外, 仲配埋芝士年糕, 芝❗️士❗️好 ❗️流❗️心❗️🍱*煎蛋漢堡扒定食*超厚肉漢堡扒🐮十分juicy, 白飯配埋飯素, 加上泡菜, 炒蛋絲, 沙律同湯, 十分飽肚🧆*小食拼盤-日式芝士年糕🧀 & 酥炸雞軟骨🐔*雞軟骨十分惹味, 食完一粒又一粒, 不知不覺已經清碟, 日式芝士年糕煙煙韌韌, 裏面芝士仲要係流心🍰 *檸檬伯爵茶戚風蛋糕*軟綿綿嘅戚風蛋糕配搭清新檸檬口味🍋仲有伯爵茶香味☕️, 食落好清新又唔會太過死甜😌食完絕對想再encore🍹*西柚百香果氣泡水*賣相漂亮, 口味清新, 清爽解膩🍸*西西里檸檬岩鹽氣泡水*檸檬加上氣泡水十分消暑解渴, 適合炎炎夏日🔥💛個人必

🍞*Double芝士豬柳盒子吐司*

🍱*煎蛋漢堡扒定食*

🧆*小食拼盤-日式芝士年糕🧀 & 酥炸雞軟骨🐔*

🍰 *檸檬伯爵茶戚風蛋糕*

🍹*西柚百香果氣泡水*
賣相漂亮, 口味清新, 清爽解膩

🍸*西西里檸檬岩鹽氣泡水*
檸檬加上氣泡水十分消暑解渴, 適合炎炎夏日🔥

💛個人必食推介: Double芝士豬柳盒子吐司, 檸檬伯爵茶戚風蛋糕, 西柚百香果氣泡水, 西西里檸檬岩鹽氣泡水

返食指數: 🥑🥑🥑🥑(5🥑滿分)

@eforeggcafe

📍 E for Egg (西環)
西環西營盤皇后大道西428-440號真善美大廈地下D, E及F號舖

#instafood #instafoodie #foodiegram #drinkdrinkeateatuide #drinkdrinkeateatguy #皇后大道西 #食好西 #DE港島篇 #eforeggcafe #西營盤美食 #西營盤 #西環美食 #西環 #saiyingpun #saiyingpunfood #cafehk
2024-10-21 404 瀏覽
呢間人氣Cafe 之前係大圍就已經好想去不過見到每次都要大排長龍就放棄 🥹🥹今次見香港大學站有一間就黎碰下運氣🍀金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司🍞呢個真係必點 軟殼蟹炸得香脆 吐司外酥內軟 內裡仲有滑蛋海鮮粒我有額外加$15 加芝士 🧀 濃濃芝士味雞軟骨海苔魷魚吐司🍞 吐司係呢度最人氣 所以多點一款雞軟骨旁邊有芝士年糕 煙煙韌韌 好好吃芝士奶蓋招牌窩夫 睇到圖片已經深深被吸引住窩夫外脆內軟中間還有加麻糬 煙煙韌韌雪之巴斯克軟心芝士蛋糕麻糬控的朋友一定要試這個限定蛋糕用煙煙韌韌麻糬包住芝士蛋糕🍰 🍰每一口Cream 好滑好好吃 開心果特調$56 (開心果/鮮奶/豆腐)本來覺得加豆腐很奇怪 但想試開心果就點結果覺不錯 開心果味比開心果咖啡濃開心果鮮奶咖啡 $52 ☕️ 咖啡味比開心果味濃
呢間人氣Cafe 之前係大圍就已經好想去

麻糬控的朋友一定要試這個限定蛋糕
用煙煙韌韌麻糬包住芝士蛋糕🍰 🍰
每一口Cream 好滑好好吃

雪之巴斯克軟心芝士蛋糕

開心果特調$56 (開心果/鮮奶/豆腐)
本來覺得加豆腐很奇怪 但想試開心果就點
結果覺不錯 開心果味比開心果咖啡濃

開心果鮮奶咖啡 $52 ☕️
咖啡味比開心果味濃
金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
雞軟骨海苔魷魚吐司
2024-10-20 175 瀏覽
行完山喺西環搵嘢食,知道大圍好出名嘅E for eggs喺西營盤開咗分店,就過嚟試吓。食物選擇種類都幾多,茶漬飯、丼飯、拉麵、邪惡嘅盒子吐司、甜品等等。甜品賣相好吸引好有特色,可惜眼闊肚窄未有機會試到甜品同盒子吐司。環境好靚好啱打卡,仲有一個位置係專開設比寵物,好有心思裝修。同埋呢個價錢Cafe來講算係非常抵食。而且份量都唔少夠飽肚。黑椒牛舌定食配溫泉蛋 $78牛舌份量好多調味重,質感比較厚實,食落好似煙鴨胸嘅味道同感覺。我個人比較鍾意外脆內軟日本嗰種燒牛舌。仲有少量洋蔥紅黃椒,同埋蛋絲泡菜。泡菜入味但係比較淋身唔係爽脆嘅口感。有驚喜嘅係碗白飯,水同米嘅比例啱啱好,配搭勁好食嘅飯素。跟配既沙律都唔錯,生菜幾新鮮。仲有唔少海帶嘅麵豉湯。鹽味三文魚茶漬丼 $70米飯比較淋身,牛舌丼嗰碗白飯比較好食。淡淡嘅茶味,中規中矩。

黑椒牛舌定食配溫泉蛋 $78

鹽味三文魚茶漬丼 $70
2024-10-11
之前食過大圍分店 今次去埋新開既西營盤分店😎好睇又好食既cafe環境日系為主 仲可以帶寵物去😍🐶.🍰清新檸檬伯爵茶戚風蛋糕$56檸檬味好清新食晒成個都唔會覺得好膩!🍰 開心果巴斯克芝士蛋糕$62開心果味好濃郁,上面有鋪滿開心果粒😆🍰天使奶油蛋糕卷$52奶油非常綿密牛奶味好重自己最鍾意食呢款~.🍠 薯餅拼盤(紫芋薯餅&南瓜薯餅) $58做到內嫩外脆!外相都好吸引🤩🦀金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司$123外酥內軟 配料毫不吝嗇 滑蛋加芝士邪惡到!!你會一啖接住一啖停唔到落嚟🍞😋
之前食過大圍分店 今次去埋新開既西營盤分店😎
好睇又好食既cafe
環境日系為主 仲可以帶寵物去😍🐶
🍰清新檸檬伯爵茶戚風蛋糕$56
檸檬味好清新食晒成個都唔會覺得好膩!
🍰 開心果巴斯克芝士蛋糕$62
開心果味好濃郁,上面有鋪滿開心果粒😆
🍰天使奶油蛋糕卷$52
奶油非常綿密牛奶味好重自己最鍾意食呢款~
🍠 薯餅拼盤(紫芋薯餅&南瓜薯餅) $58
做到內嫩外脆!外相都好吸引🤩
🦀金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司$123
2024-10-16
5 分鐘 (堂食)