2023-02-01 218 瀏覽
今日同老公在隔離髮型店剪完頭髮,過來一睇,難得唔使等位,即刻入去搵個位坐低。搬咗新店後第一次來,即刻仔細睇下有咩食。老公order了黑椒十勝牛定食配溫泉蛋+桂花拿鐵,個定食賣相唔錯,搞穿個溫泉蛋配上黑椒牛,好match,令牛肉好滑,配菜沙律、蛋絲和泡菜,泡菜味道濃郁,個醬汁比平時所食到既較厚身,好味。至於桂花拿鐵,只是頭幾啖飲到桂花味,之後便沒有,因為就只有杯邊那些桂花。。。。。。我就order了大熱既金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司+桂花香梨茶(for 2 person),先上桂花香梨茶,店員叫等焗多陣先倒出來飲,之後一上簡稱軟殼蟹吐司,隔離左右都即刻望一望,實在太吸睛,切開吐司一睇,裡面有海鮮沙律和炒滑蛋窩藏在內,配上特製醬汁,好味,軟殼蟹唔會炸到好乾身,魚籽有畫龍點睛既功效,炸蕃薯條又好香脆,如果覺得油膩,又有少少沙律作陪襯,以減油膩,最後倒出桂花香梨茶,聞一聞,已經聞到好香既桂花香,飲落有淡淡既果甜,正!
黑椒十勝牛肉定食配溫泉蛋
桂花拿鐵
桂花香梨茶
2023-02-01
黑椒十勝牛肉定食配溫泉蛋
桂花拿鐵
桂花香梨茶
2023-01-31 56 瀏覽
今日約咗朋友行街街,行到有啲累 經過間cafe 門面幾吸引。環境舒適整潔、佈置好精緻,以狗狗為主題的cafe,好可愛,狗狗現緊滑板車😂。以米飯來代替漢堡麵包,飯入面混合咗調味,幾得意。炸蝦天婦羅有兩條,好脆口炸番薯條 代替平常吃到的薯條,甜甜地。

以米飯來代替漢堡麵包,飯入面混合咗調味,幾得意。
炸蝦天婦羅有兩條,好脆口
炸番薯條 代替平常吃到的薯條,甜甜地。

2023-01-28 138 瀏覽
🍴泡菜豚肉定食配溫泉蛋 $78💁🏽‍♂️好飽👩🏻定食分量足夠,泡菜豚肉炒得好好食,溫泉蛋生熟程度啱啱好,大大粒流心餸飯食一流😚 不過飯偏硬生,本身鍾意食硬身啲嘅飯都覺得硬咗少少,要加埋流心蛋食先至OK🍴開心果巴斯克芝士蛋糕 $55💁🏽‍♂️好食👩🏻開心果味香濃, 微微流心💗 表面嘅開心果cream都好好食😋🍴招牌奶蓋咖啡$48💁🏽‍♂️有酒味👩🏻味道偏甜,有微微嘅酒味,但係咖啡味唔夠,適合鍾意甜飲嘅朋友仔☺️🍴Double芝士豬柳盒子吐司🍞 $55💁🏽‍♂️比較細件,不過有番薯條食👩🏻炒蛋滑嫩,豬柳係m記嘅味道。雖然係Double芝士,但回想返好似唔覺有好多芝士。吐司本身香味唔係好夠,要靠林喺表面嘅醬汁調味😄
🍴泡菜豚肉定食配溫泉蛋 $78

🍴招牌奶蓋咖啡$48
💁🏽‍♂️有酒味
招牌奶蓋咖啡

🍴Double芝士豬柳盒子吐司🍞 $55
💁🏽‍♂️比較細件,不過有番薯條食
2022-12-20
15 分鐘 (堂食)
下午茶
開心果巴斯克芝士蛋糕
  • 開心果巴斯克軟芝士蛋糕
新年連假又係出遠門嘅時候所以就入咗大圍轉個圈🙆🏻‍♂️順便試吓呢間長期爆人嘅cafe兩點去到 都等咗成個鐘先入到去🤨.🍴芝士奶蓋招牌窩夫 $88 💛9/10基本上係每枱打卡必叫佢隻迷你荷包蛋超得意🍳而家仲多咗隻兔仔喺隔離夠哂應節 增添吓新年氣氛🧧芝士奶蓋味道濃厚份量足夠沾滿哂成個窩夫 超滿足🧇旁邊仲有chocolate brownie同埋窩夫底下嘅雪米糍 增加層次感😋.🍴Double芝士豬柳盒子吐司 $55 💛9/10經典嘅芝士豬柳combination配埋夾咗炒蛋嘅香脆金黃色吐司=好味🍞蜜糖芥末醬令到成件事唔會太乾太寡又可以去除油膩感😌配菜仲有沙律菜同蕃薯條 所以食完都唔會話好空虛🤣.🍴焦糖雞蛋布丁盒子吐司 $60 💛8/10估唔到雞蛋布丁都係夾喺入面原本以為係平放喺吐司上方🍮布丁質感滑捋捋 甜度亦還可以但個人覺得兩者未算話非常夾🫣相比之下 鹹吐司嘅配搭會更勝一籌.🍴抹茶鮮奶 $38 💛8/10抹茶味適中 些微顆粒感🍵.佢地仲有期間限定款 唔洗怕食到厭近期係鳳梨鹽酥雞吐司 同 泡菜炒麵吐司😜同埋等位時聽到 原來上層有榻榻米座位感覺好似仲正 希望下次去試到啦🥹
新年連假又係出遠門嘅時候
午餐
  • Double芝士豬柳盒子吐司
  • 芝士奶蓋招牌窩夫
2023-01-25 115 瀏覽
呢間cafe就算好遠 我都會特登嚟食😚員工服務態度好 環境靚 仲成日有期間限定嘅款式 食極唔厭呀❤️‍🔥.📌期間限定-金錢袋泡菜炒麵滑蛋吐司 $128招牌嘅滑蛋吐司一定高質 烘到外脆內鬆軟嘅包包 入面裝住嫩滑嘅炒蛋🤤今次呢款係加左泡菜炒麵 日式爽口香甜炒麵底撈韓式泡菜 幾fusion🇯🇵🇰🇷仲配左海鮮沙律 係煙韌嘅魷魚片撈沙律醬 夾埋炒麵食 更加豐富🦑面頭有兩個金錢袋 好有新年氣氛💰係炸雲吞嚟 好香脆 唔太油膩 但蝦唔多🦐旁邊有舊軟綿煙韌嘅日式芝士年糕🧀加埋香脆清甜嘅炸蕃薯條同黑醋沙律 成個餐超豐富呀🍠🍟🥗.📌期間限定-黃金鳳梨鹽酥雞滑蛋吐司 $88呢款冇咁多炒麵 變相就多左好多炒滑蛋🥚應該係加左蛋黃醬?雖然都幾多 但加埋個包一齊食又唔會好溜🫶🏻面頭擺滿粒粒鹽酥雞 好台式嘅配搭🇹🇼調味唔算好濃 但雞料都幾脆 肉質唔鞋口🐔🧂加埋原片清甜多汁嘅菠蘿片 好fresh🍍.📌泡菜豚肉定食配溫泉蛋 $78定食就比較普通 但味道都唔錯😛炒豬肉片份量都多 幾嫩滑🐷加埋韓式酸辣泡菜 好惹味🌶️面頭仲有隻溫泉蛋 切開蛋黃流晒出嚟 撈埋啲肉食 更加正🍳白飯係用左珍珠米 好煙韌粒粒分明 再撈埋滿滿嘅飯素一齊食 一

📌期間限定-金錢袋泡菜炒麵滑蛋吐司 $128

📌期間限定-黃金鳳梨鹽酥雞滑蛋吐司 $88
黃金鳳梨鹽酥雞滑蛋吐司

📌泡菜豚肉定食配溫泉蛋 $78
定食就比較普通 但味道都唔錯😛炒豬肉片份量都多 幾嫩滑🐷加埋韓式酸辣泡菜 好惹味🌶️面頭仲有隻溫泉蛋 切開蛋黃流晒出嚟 撈埋啲肉食 更加正🍳白飯係用左珍珠米 好煙韌粒粒分明 再撈埋滿滿嘅飯素一齊食 一定好食😎定食仲跟左啲甜辣泡菜, 香甜雞蛋絲 同黑醋沙律 呢個價錢幾抵食🤑

📌煙三文魚黃桃沙律碗 $88
第一次食呢到嘅沙律 有驚喜喎🤩除咗三大片厚肉嘅煙三文魚🍣仲有鹹香三文魚籽同埋甜甜地嘅照燒雞肉粒 好豐富🐔沙律菜好新鮮爽脆 揀咗黑醋汁 撈埋食更加清新✨配料仲有罐頭黃桃肉🍑粟米粒🌽同蕃茄仔🍅夠晒colourful🌈
煙三文魚黃桃沙律碗

📌兔仔甘筍乳酪磅蛋糕 $56
Carrot cake插左兔子耳 好可愛🐰平時麻麻地呢款蛋糕 但呢到整得又幾好食🤤味道唔會好甜 係甘荀嘅甜味🥕雖然係磅蛋糕 但冇坊間嘅油膩感 仲加左啲檸檬汁入去 更加清新🍋口感好實在扎實 又濕潤 仲有好多脆脆合桃 好足料👍🏻個名寫住乳酪 但食落似忌廉芝士多啲 幾軟滑 酸酸甜甜 同蛋糕幾夾🧀️
兔仔甘筍乳酪磅蛋糕

📌紅絲絨蔓越莓蛋糕卷 $59
呢款都好食喎😻平時好多紅絲絨蛋糕都係加咗紅菜頭嚟染色🤔但係食得出呢到真係用可可粉加醋整成 好濃可可嘅苦澀味🍫蛋糕口感好鬆軟綿密 又有帶點煙韌🍰再加埋酸酸甜甜嘅cream cheese同蔓越莓 雖然甜左少少 但都好好食🥹
紅絲絨蔓越莓蛋糕卷

📌桂花香梨茶(二人份) $56
桂花加香梨呢個配搭幾特別🍐有花香得嚟又有梨嘅清甜🌼店員話冇另外落糖 但飲落似加左啲冰糖 都有啲甜度🤫
桂花香梨茶(二人份)
抹茶鮮奶(熱)

📌抹茶鮮奶(熱) $38
面頭拉花好靚🥰抺茶味夠回甘 應該落左好多茶粉🍵質感都順滑 冇乜茶粉顆粒感💚
黃金鳳梨鹽酥雞滑蛋吐司
煙三文魚黃桃沙律碗
兔仔甘筍乳酪磅蛋糕
紅絲絨蔓越莓蛋糕卷
桂花香梨茶(二人份)
抹茶鮮奶(熱)
又再訪的大圍人氣𝒄𝒂𝒇𝒆唔係假日的繁忙時間去到都需要排隊,真係人氣高企❤️‍🔥❤️‍🔥☕️咖啡店分上下兩層,上層係榻榻米今次咁啱安排咗坐榻榻米,環境佈置簡潔舒適🇯🇵充滿和風味道,氣氛好放鬆最鍾意佢哋食物賣相又靚又好味🤍而且店員親切有善☺️ 推介哦(๑´ڡ`๑)《新年期間限定》🧧櫻花蝦鯖魚牛蒡茶漬丼 ($𝟖𝟖): 𝟒.𝟓/𝟓🧧金錢袋泡菜炒麵滑蛋吐司 ($𝟏𝟐𝟖): 𝟒/𝟓新年當然要品嚐一下他們新年特別推出的新品🎊茶漬丼嘅配料豐富,丼飯中充滿櫻花蝦|鯖魚|蘑菇絲|牛蒡|飯素|芥末⋯⋯🫖倒埋溫熱嘅茶撈埋一齊食好,味道口感都超級豐富,超級開胃,而且暖笠笠嘅,好暖胃,正(≧◡≦)♥︎♥︎♬ 吐司超級豐富,盤滿缽滿咁,烘到香脆微暖嘅牛油吐司🍞中間夾住香香辣辣嘅泡菜炒麵,同滿滿嘅滑蛋一啖食晒🍝炒麵、滑蛋同吐司,口感超級豐富,估唔到夾埋一齊嚟食又幾夾唔會好奇怪🤣最高仲有兩個小小嘅金錢袋,似係小餃子🥟炸得好香脆~🫶🏻旁邊仲有炸芝士年糕同炸番薯條😚😚《限定蛋糕》🧧兔子甘筍乳酪磅蛋糕 ($𝟓𝟔): 𝟒/𝟓🧧紅絲絨蔓越莓蛋糕卷($𝟓𝟗): 𝟒/𝟓新年限定蛋糕,賣相超級可愛🐰兔子甘筍乳酪磅蛋糕,超適合打卡充滿少女心,而且磅

又再訪的大圍人氣𝒄𝒂𝒇𝒆
☕️咖啡店分上下兩層,上層係榻榻米
今次咁啱安排咗坐榻榻米,環境佈置簡潔舒適🇯🇵
充滿和風味道,氣氛好放鬆
最鍾意佢哋食物賣相又靚又好味🤍
而且店員親切有善☺️ 推介哦(๑´ڡ`๑)

《新年期間限定》
🧧櫻花蝦鯖魚牛蒡茶漬丼 ($𝟖𝟖): 𝟒.𝟓/𝟓
🧧金錢袋泡菜炒麵滑蛋吐司 ($𝟏𝟐𝟖): 𝟒/𝟓

新年當然要品嚐一下他們新年特別推出的新品🎊

♬ 吐司超級豐富,盤滿缽滿咁,烘到香脆微暖嘅牛油吐司🍞
中間夾住香香辣辣嘅泡菜炒麵,同滿滿嘅滑蛋
最高仲有兩個小小嘅金錢袋,似係小餃子🥟炸得好香脆~🫶🏻
旁邊仲有炸芝士年糕同炸番薯條😚😚

《限定蛋糕》
🧧兔子甘筍乳酪磅蛋糕 ($𝟓𝟔): 𝟒/𝟓
🧧紅絲絨蔓越莓蛋糕卷($𝟓𝟗): 𝟒/𝟓

新年限定蛋糕,賣相超級可愛
🐰兔子甘筍乳酪磅蛋糕,超適合打卡
充滿少女心,而且磅蛋糕質地幾厚實💗
味道又唔會過甜,唔錯

😍紅絲絨蔓越莓蛋糕卷,質感則比較鬆軟
入口味道偏甜,食到唔少蔓越莓果肉
卷蛋上還有一粒酸酸的山楂,正好可以中和蛋糕嘅甜味~🍰

💖另外當然唔少得嚟到必𝒐𝒓𝒅𝒆𝒓嘅招牌軟殼蟹盒子吐司同焦糖雞蛋布丁盒子吐司🍞~

🧈🦀金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 ($𝟏𝟎𝟖): 𝟒.𝟓/𝟓

吐司同樣充滿牛油香🧈外脆內軟
夾住豐富嘅材料:有滑溜溜嘅滑蛋 &
🦀大大隻新鮮原隻炸軟殼蟹 𝑗𝑢𝑖𝑐𝑦
上面仲淋上𝐇𝐨𝐧𝐞𝐲 𝐌𝐮𝐬𝐭𝐚𝐫𝐝
同少量香草🌿少量芝士粉🧀
而金沙鹹蛋味唔會話太重💖
配菜有:番薯條|沙律菜,真係夠晒豐富,保持水準,𝐿𝑖𝑘𝑒 𝑖𝑡!!

🍗雞翼拼盤 ($𝟓𝟖): 𝟑/𝟓

🍄🧀有釀滿蘑菇芝士嘅燒雞翼 & 七味粉醃嘅炸雞翼 各兩隻,個人比較鍾意食炸雞嘅個款,另一款比較油膩比較滯,有興趣嘅都可以試吓

🍮焦糖雞蛋布丁盒子吐司 ($𝟔𝟎): 𝟒.𝟑/𝟓

上次食完好想再食嘅吐司甜品😍
微暖嘅吐司配上滑溜凍凍嘅焦糖布甸
一凍一熱🧊🔥冰火交融
今次推介俾朋友,佢哋都話好食

📍𝐄 𝐅𝐎𝐑 𝐄𝐆𝐆 (大圍)
🐰: 𝟒.𝟑/𝟓

#eatwithkeikei #eforegg #sweetiedaily_taiwai

• 金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司
  • 焦糖雞蛋布丁盒子吐司
2023-01-23 2339 瀏覽
係大圍火車站附近有一間用蛋做主題嘅日風餐廳.間餐廳開咗已經一段時間.因時間地點嘅問題.一直以來都未有安排朝聖試味!今天是2022年除夕.即時2022年最後一天.見到有空閑時間.特意到來.來到餐廳見到好多一pair一對嘅情侶.一男一女企喺度等位.我哋都行到門前嘅枱面.自行登記及自行取籌.然之後又係門前等候.等候時間亦不少後來者加入排隊行列.時間過得真慢.等吓等吓.等咗一個小時才能入座!餐廳裝潢好日式.我哋坐下層.枱櫈都係用木製裝飾佈置.聽講樓上係日式榻榻米座位。落單都係用QR。點餐如下:1. (凍)招牌奶蓋咖啡 X1 $48元2. 青椒炒咖喱牛肉定食 X1 $78元 配溫泉蛋3. Double 芝士豬柳盒吐司 X1 $55元4. 開心果巴斯克軟芝士蛋糕 X1 $55元 👆(🎄聖誕節期間限定)📌註:打卡店.名大過依實.食物品質/味道都係屬一般般.應該唔會再有下次!🚶🏻‍♂️👉📌E FOR EGG (大圍)大圍城河道19-25號城河樓地舖
落單都係用QR。
點餐如下:
1. (凍)招牌奶蓋咖啡 X1 $48元
2. 青椒炒咖喱牛肉定食 X1 $78元
配溫泉蛋
3. Double 芝士豬柳盒吐司 X1 $55元
4. 開心果巴斯克軟芝士蛋糕 X1 $55元
👆(🎄聖誕節期間限定)
Double    芝士豬柳盒子吐司
Double 芝士豬柳盒子吐司
開心果巴斯克軟芝士蛋糕
招牌奶蓋咖啡(凍)
🚶🏻‍♂️👉📌E FOR EGG (大圍)
大圍城河道19-25號城河樓地舖
2022-12-31
60 分鐘 (堂食)
Double    芝士豬柳盒子吐司
2023-01-18 78 瀏覽
今日去左食呢間餐廳嘅招牌奶蓋窩夫($88),真係好好味!個waffle軟度適中,d 芝士奶蓋好正,無論係texture定係味道都係100分。唯一缺點就係份量以$88黎講好細。不過佢真係好好味,所以下次都會再黎~
今日去左食呢間餐廳嘅招牌奶蓋窩夫($88),真係好好味!

招牌奶蓋窩夫
招牌奶蓋窩夫
  • 芝士奶蓋招牌窩夫
2023-01-16 186 瀏覽
呢間大圍人氣吐司盒子已經bookmark左一段時間啦,有左屯馬線之後,去大圍都變得方便啦!金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108👉軟殼蟹好大隻,好脆,啖啖都係肉👉仲配有滑蛋、三文魚籽,炸蕃薯條👉麵包仲用過牛油煎過👉口感真係好豐富蒲燒星鰻定食$98👉有3條星鰻,魚好滑,仲配左三文魚籽👉飯有飯素,配菜仲有泡菜同蛋絲,撈埋飯一齊食好正E for Egg 芝士奶蓋招牌窩夫 $88👉窩夫係即叫即整,整到外脆內軟👉中間有2粒迷你白玉糯米丸子👉又有幾粒朱古力brownies👉成個夾好好味,又唔太甜#foodie #foodiehk #hkfoodie #food #hkfood #taiwai #大圍美食 #大圍 #軟殼蟹 #吐司 #toast #三文魚籽 #炸蕃薯條 #滑蛋 #星鰻 #飯素 #朱古力 #chocolate #芝士奶蓋 #brownies #brownie #白玉 #糯米丸子 #窩夫 #waffle #芝士奶蓋

金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司 $108
👉軟殼蟹好大隻,好脆,啖啖都係肉
👉仲配有滑蛋、三文魚籽,炸蕃薯條
👉麵包仲用過牛油煎過
👉口感真係好豐富

蒲燒星鰻定食$98
👉有3條星鰻,魚好滑,仲配左三文魚籽
👉飯有飯素,配菜仲有泡菜同蛋絲,撈埋飯一齊食好正

E for Egg 芝士奶蓋招牌窩夫 $88
👉窩夫係即叫即整,整到外脆內軟
👉中間有2粒迷你白玉糯米丸子
👉又有幾粒朱古力brownies
👉成個夾好好味,又唔太甜

蒲燒星鰻定食
E for Egg 芝士奶蓋招牌窩夫
2022-11-20
蒲燒星鰻定食
E for Egg 芝士奶蓋招牌窩夫
2023-01-15 44 瀏覽
這間店當時新開張已經想過來朝聖放在自己食飯書簽內,但一直又未的起心肝約閨密去吃,今次終於成事啦!我們取票大約等候了九個字可以入座,餐廳地方不算很大但都有上下兩層,裝修簡約日系佈置,適逢聖誕節門外放著一棵聖誕樹更加有氣氛。金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司🦀這款是我點名一定要叫的,因為這個吐司放了大大隻軟殼蟹很吸晴,材料很豐富醬汁超多而吐司很鬆脆,味道很搭配和朋友一起分享很滿足。青椒炒咖喱牛肉定食配溫泉蛋🍛日式炒咖喱不會太辣而牛肉很嫩滑,還有白飯加了很多紫菜飯素吃得很滋味。招牌奶蓋窩夫🧇這個也是必點的,窩夫經過精心擺設後營造出一間屋子一樣,頂放上好像何包蛋形狀的奶蓋,很可愛味道也很討好。開心果巴斯克軟芝士蛋糕🎄 期間限定!這個造型不得了真的超正,沒想到巴斯克蛋糕🍰放直在碟上然後唧上開心果忌廉慕絲形成聖誕樹效果,而味道也很特出濃濃開心果醬好綿滑。凍抹茶鮮奶🍵香濃抹茶有甘香味配鮮奶味道鮮甜美味。凍開心果鮮奶咖啡🍹聖誕節飲這個很有氣氛,杯面沾滿開心果碎而鮮奶咖啡配合開心果汁很特別,喝一啖整個口腔都是濃濃開心果的味道很療癒。熱美式咖啡☕️熱咖啡甘香撲鼻味都非常濃厚,喝一口很醒神。今次這個聖誕餐真的
金沙軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司🦀
青椒炒咖喱牛肉定食配溫泉蛋🍛
招牌奶蓋窩夫🧇
開心果巴斯克軟芝士蛋糕🎄
凍抹茶鮮奶🍵
香濃抹茶有甘香味配鮮奶味道鮮甜美味。
凍開心果鮮奶咖啡🍹
熱美式咖啡☕️
熱咖啡甘香撲鼻味都非常濃厚,喝一口很醒神。
今次這個聖誕餐真的很開心又有氣氛,齊齊說聲Merry Christmas 🎄
上個weekend天朗氣清☀️同朋友仔去咗沙田踩單車!踩完單車 順便去大圍呢一間人氣Cafe試吓🌸其實我最主要嘅目的係去Cafe 順便踩單車🚴‍♀️一去到門口已經好多人排隊啦!如果你哋去weekday去既話 建議你哋可以預約咗先💓🔹招牌奶蓋咖啡🥚$45飲品類別 打卡必叫の選🍼咖啡上面有動L厚厚既奶蓋 大概上面有一隻好可愛嘅荷包蛋🍳見到即刻忍唔住打咗卡先!奶蓋飲落口口感細膩飽滿☁️杯咖啡既味偏向似tiramisu 好重咖啡味同有小小rum酒味🥃相信咖啡同酒精發燒友 都一定會非常好呢杯咖啡☕️🔹雙重三文魚芝士滑蛋吐司盒子🍞$88雙重三文魚分別係: 三文魚同埋煙三文魚🐟好有心機啊! 三文魚摺埋一朵玫瑰花🌹咁上芝士汁流到成個吐司都係 就好似熔岩咁~好鬼死邪惡!吐司外脆內軟 好香嘅牛油味🧈不過略嫌 滑蛋雖然夠嫩 但蛋味欠奉🥹因為佢主打蛋 所以可能期望會比較高!不過整體來講都已經好好✨✨炸番薯條好香好脆🍠不知不覺就食晒 如果份量可以再多少少就好啦🥹
其實我最主要嘅目的係去Cafe 順便踩單車🚴‍♀️

🔹招牌奶蓋咖啡🥚$45
飲品類別 打卡必叫の選🍼

🔹雙重三文魚芝士滑蛋吐司盒子🍞$88
雙重三文魚分別係: 三文魚同埋煙三文魚🐟
好有心機啊! 三文魚摺埋一朵玫瑰花🌹咁上
芝士汁流到成個吐司都係 就好似熔岩咁~好鬼死邪惡!

• 雙重三文魚芝士滑蛋盒子吐司
  • 招牌奶蓋咖啡
2023-01-12 68 瀏覽
10年都唔入一次大圍,趁放假到訪下呢間心儀cafe❤️雖然假期要排隊,但係入座時間都好快,店內人頭湧湧,分上下兩層,我哋就被安排坐樓上榻榻米🥰興奮呀!樓上仿如置身在日本,好舒服,係屈膝坐比較辛苦D~黎到一定會叫招牌奶蓋咖啡同窩夫,實在太可愛,仲叫左軟穀蟹吐司同原隻龍蝦吐司,黎多杯match latte,一場黎到,梗係試多幾樣。奶蓋咖啡飲品實在太吸引我眼球,影相影到唔捨得毀滅佢,佢有好濃郁嘅酒味同咖啡味,愛酒同咖啡人士必定愛上,友人說好飲,而我杯latte,甜度適中,抹茶芳香撲鼻,比例調較得唔錯💯,軟殼蟹吐司酥脆,成隻軟熟蟹夾住,麵包好香脆,又甜甜地,連醬汁(唔肯定係咪沙律醬)真係一流,原隻龍蝦以為咁細隻,有少少失望,原來吐司入面嘅蛋係連埋啲龍蝦肉!抵讚!啖啖肉仲有膏😩好鮮甜!蛋又嫩滑🍳💯重頭戲就梗係食個窩夫啦,我哋都冇乜期望..諗住快啲啲食完起身,腳好攰😆窩夫出奇地軟熟,奶蓋唔算好漏同膩!-D唔死甜!perfect 呀!有機會都會想再去👍
2023-01-10 150 瀏覽
今次試咗哩間日式簡約風為主嘅𝙘𝙖𝙛𝙚 🌸樓下看似簡單 但上到樓上就好似去咗日本嘅感覺😍因為全層都係榻榻米(不過只要4枱)〰️整體環境感覺都係乾淨舒服~😌除咗比佢嘅榻榻米吸引之外,我仲比佢小型荷包蛋🍳吸引😝😝😝真係打卡一流〰️🤡招牌奶蓋咖啡 $𝟒𝟖哩杯打卡100分,但味道70分🥹唔算話好好味,只係一杯普通嘅咖啡,如果係鍾意飲咖啡嘅朋友仔,就唔建議叫哩杯咖啡,除非你係想打卡啦🥰🤡芝士奶蓋招牌窩夫 $𝟖𝟖呢個窩夫真係正👅👅👅切落去仲有啲流心嘅感覺,側邊仲有幾粒𝙗𝙧𝙤𝙬𝙣𝙞𝙚𝙨陪襯下,窩夫又香又鬆軟,好推介值得一試💕🤡韓式炸雞粒 $𝟓𝟖因為佢鹹點唔多,印象中好似得三款,所以我哋就叫咗個炸雞粒,意外地好吃🤤份量亦都唔少,我同朋友兩個人食就啱啱好,而且雞粒亦帶出韓式辣醬味,整體來講都冇失望👅👅📍大圍城河道19-25號城河樓地舖
今次試咗哩間日式簡約風為主嘅𝙘𝙖𝙛𝙚 🌸

🤡韓式炸雞粒 $𝟓𝟖
韓式炸雞粒

📍大圍城河道19-25號城河樓地舖
2023-01-09
10 分鐘 (堂食)
下午茶
芝士奶蓋招牌窩夫
韓式炸雞粒
2023-01-08 70 瀏覽
28/12/2022有咩驅使我一個港島東居民,居然走去大圍搵食🫣。係因為早兩日睇左啲Fb廣告介紹大圍有一間小店聖誕special 係開心果嘅食物,立即吸引我嘅注意,但係佢係真係聖誕Special, 所以12月31號就會完。嗱嗱聲相約住喺大圍嘅朋友帶我去先😈😈好彩朋友早少少去拎位先咋,都好多人呀下晝,同埋仲可以坐到樓上嘅tatami 位🥰🥰我哋主攻開心果食物:開心果雞蛋布甸盒子吐司:切開一半,中間個開心果雞蛋布甸好大嚿,差唔多去到個吐司底。吐司內裏鬆化香口表面脆,開心果雞蛋布甸好有開心果味。仲配上佢提供一細樽仔嘅開心果醬,深綠色,超級開心果味。正呀。開心果cream scone:初時以為上邊淨係cream , 但係把刀一切落去係實淨嘅,原來上邊有粒士多啤梨,超級驚訝. 佢個cream 好香滑,一啲都唔‘油膩’,個scone 有成兩圈嘅開心果醬。又係勁好食。開心果特調:(開心果+鮮奶+豆腐)又係好香開心果味,豆腐就唔係好覺得有。杯邊仲好貼心咁有開心果碎。開心果鮮奶咖啡(朋友飲嘅)另外再嗌一個:金莎軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司:勁大隻軟殼蟹,切開一半啲蛋流晒出嚟😬😬佢個軟殼蟹一啲都唔油膩,
28/12/2022

我哋主攻開心果食物:
開心果鮮奶咖啡(朋友飲嘅)
另外再嗌一個:
金莎軟殼蟹三文魚籽海鮮沙律盒子吐司:勁大隻軟殼蟹,切開一半啲蛋流晒出嚟😬😬佢個軟殼蟹一啲都唔油膩,炸得都幾香口。佢吐司煎得非常之香,又係外邊脆入邊鬆化。啲蛋同埋三文魚子沙律超好食,唔知點解我仲覺得佢好似有明太子嘅味,除咗三文魚籽之外,仲有一粒粒嘅八爪魚喺入邊,真係好好食喎。

(開心果special 我哋唯一冇叫到嘅就係巴斯克,因為我哋都食唔到咁重cheese 嘅嘢)

我想講樣樣嘢都好好食呀
同埋樣樣嘢都係‘打卡able’
😋😋😋😋😋😋😋😋

開心
2022-12-28
15 分鐘 (堂食)
2023-01-06 71 瀏覽
話說個時由小店吼到變大店🙈每次經過大圍一唔係食到飽晒就係多人排隊到癲 結果錯過今次終於食到佢啦🤩✨焦糖雞蛋布丁盒子吐司$60絕對係招牌之一賣相好得之餘味道好好個皮係脆身 布丁凍凍地一冷一熱係冇違和感架🥹切開都唔會話散晒✨金沙軟殼蟹沙律盒子吐司$108軟殼蟹係吐司上面相當吸睛啲汁係側邊爆醬咁見到即時流晒口水🤤仲要配埋蕃薯條 出色呀~~✨吉列鰻魚泡菜蛋餅珍珠堡$108飯堡就比較少人叫但飯堡一直都係我想食既野🫢飯煲口感就似食緊飯焦咁 好得意加埋泡菜就夠晒惹味✨竹炭芝麻鮮奶$41望落就好似一幅水墨畫咁 而且好重芝麻味不過就得凍 如果有埋熱就好喇🥲✨招牌奶蓋咖啡$48話明招牌嘛外貌一定要有返咁上下既😆有隻蛋係上面打卡必叫由於本人唔好咖啡所以對佢就冇咩評語喇E for egg真係少數我認為好樂食既食店可惜既係位置真係有啲僻大圍又好似冇咩好行咁不過為左食 我絕對會返黎架 等我呀🥹
話說個時由小店吼到變大店🙈

✨金沙軟殼蟹沙律盒子吐司$108
軟殼蟹係吐司上面相當吸睛
啲汁係側邊爆醬咁
見到即時流晒口水🤤
仲要配埋蕃薯條 出色呀~~

✨吉列鰻魚泡菜蛋餅珍珠堡$108
飯堡就比較少人叫