2023-01-21 226 瀏覽
將軍澳海天晉匯一間寵物友善Cafe,除咗職員對人同寵物都好nice外,最重點嘅食物都好唔錯!Dreams All Day Breakfast $118-有牛油果、薯餅、煙肉、炒蛋等好豐富,樣樣都好啱我食Omega 3 Egg Benedict $108-流汁嘅benedict超吸睛,有佢加上重口味嘅煙三文魚配搭得宜Tiramisu $62-兩個食份量剛好,lady finger仲係脆脆哋,啲cream口感軟綿甜得嚟有咖啡香,推薦!Iced Oolong Latte $43-味道香濃幾好飲

Iced Oolong Latte $43-味道香濃幾好飲
  • Tiramisu
每次walk狗經過dreams cafe, 店員都會同狗狗玩同請狗仔食零食可以話係蛋卷🐶係澳南最愛的cafe除了店員super nice, 野食都唔錯 香芒牛油果蟹肉沙律 $98賣相吸引♥️探用原食材,牛肉果加芒果永遠都係咁夾,蟹肉鮮美,加埋沙律菜,好食又健康 三杯雞炒意粉 $86好驚喜的意粉🤤中西合璧竟然係咁夾咁好食👍👍加左九層塔、芝麻油、米油……好香好惹味 凍薄荷朱古力 $45香濃朱古力味加淡淡的薄荷味,好清新🌱Earl Grey Latte $43伯爵茶加濃郁奶香,拉花都幾靚✨️
可以話係蛋卷🐶係澳南最愛的cafe

除了店員super nice, 野食都唔錯

香芒牛油果蟹肉沙律 $98

三杯雞炒意粉 $86

凍薄荷朱古力 $45
香濃朱古力味加淡淡的薄荷味,好清新🌱

Earl Grey Latte $43
伯爵茶加濃郁奶香,拉花都幾靚✨️

• 三杯雞炒意粉
2022-10-24 240 瀏覽
小店採用田園風~周圍都佈滿綠油油嘅植物,天花掛上一大一小白雲,令人有想放空嘅感覺☺️ 呢個打卡位真係好靚!Tiramisu份量足夠二人食🤩咖啡濃郁,cream打得好軟滑,唔會太甜😋

2022-08-21
Tiramisu
上網見到啲食評都唔錯今日專登過嚟試吓原來係一間寵物Cafe雖然我怕狗 但都想試下等兩張枱大概15分鐘左右 都叫做還好坐低之後食先發現無限狗仔的叫聲 愛狗之人呢個地方真係好好不過如果你只係想普通食餐飯我覺得你會想搵個靜啲嘅地方好啲所以我覺得我自己揀錯咗 不過係我自己嘅問題好啦坐低咗5分鐘之內落左單兩個字上左杯咖啡咖啡上嘅拉花其實幾靚味道都唔錯但我應該等咗足足30分鐘先至開始上嘢食以我隔籬枱遲過我20分鐘到叫咗同一款嘢食竟然同我一齊上果下真係嬲點解我要等咗半個鐘人哋等咗10分鐘所以原來我唔記得影啲嘢食一上我應該十分鐘已食完唉 嗰三杯雞意粉其實係唔錯㗎但係我真係唔會再返嚟食啦實在等到我花兒也謝了可能下一次會叫外賣啦所以如果你等得 同埋好鍾意狗仔 或者忍受到無限狗吠咁其實都值得嘅但係如果好似我咁無啦啦想搵間餐廳食嘢咁我覺得算啦
上網見到啲食評都唔錯

咁其實都值得嘅
但係如果好似我咁無啦啦想搵間餐廳食嘢
咁我覺得算啦
2022-04-25 700 瀏覽
話說早兩日去dreams café 入邊裝修勁靚!好多人帶住啲狗仔嚟🐶~~舖頭老細都好歡迎大家d大狗細狗仔入去!想講個氣氛勁正🤓🤓 而且天晴又有啲涼風好適合喺入邊坐低飲杯Lette~~d server 服務又勁好👱🏻👱🏻‍♀️ 整嘢仲好好食添😋😋記得去食啦!~~
記得去食啦!~~
2022-04-23
慶祝紀念
紀念日
2022-02-13 463 瀏覽
將軍澳海旁嗰邊新開左好多餐廳(´・_・`)揾左個晏晝去邊行下邊入下啲餐廳食下嘢(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)呢間Dreams cafe個位置有啲隱蔽😂不過經過見佢試業中價錢又唔貴 就支持下😋.🌸Tiramisu ($58)呢個價錢嘅Tiramisu都算大舊!有2層手指餅再加大量cream(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)咖啡同朱古力味都好balance好夾(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)推!打卡相😂😂😂:今次食飽咗冇試佢啲煮食🥴下次再試!.📍Dreams Café (將軍澳)將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下G32號舖
🌸Tiramisu ($58)

打卡相😂😂😂:

今次食飽咗冇試佢啲煮食🥴下次再試!
📍Dreams Café (將軍澳)
將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下G32號舖
2022-02-12 326 瀏覽
已經幫襯過呢間Cafe三次,地點位於海天晉嘅角落,唔算好容易見到,但係食完一次會想繼續食,最鍾意嗰度嘅意粉同飲品,店員好親切有禮貌。首推係三杯雞炒意粉,意粉嘅質感最難捉摸,食完呢個意粉之後個腦就諗起「Al dente!Al dente!」,結實得來不硬,帶嚼勁的質地。當然這是一個怎樣的口感係好主觀,但對於我來說質感完美。調味方面亦相當出色,甜中帶咸,都幾惹味,不過少啲油就會好啲。仲有冬陰功意粉,可能由於有啲醬汁,意粉嘅質感就冇咁結實,但係都好好食,充滿冬陰功風味。卡邦尼意粉好creamy, 口感柔滑, 充滿煙肉芝士咸香, 不過略嫌蛋香唔夠。飲品亦完全唔會失望,凍朱古力、綠茶Latte都好香濃😍😍

飲品亦完全唔會失望,凍朱古力、綠茶Latte都好香濃😍😍
三杯雞炒意粉
綠茶Latte
三杯雞炒意粉
綠茶Latte
聖誕節就快到🎄 除了要參加聖誕派對/吃大餐以外 年尾亦是與好友閨蜜們見面的時候啦!👩🏻‍🤝‍👩🏼 作為將軍澳主場的我 又要為大家介紹新café!!!☕️ 雖然餐廳位置較為隱閉 但就加添了一份寧靜舒適感🌿 店內有不少田園風擺設和座椅 最特別一定是天花掛了小白雲☁️ 增添一份可愛感~ 至於食物質素 也是大滿足呢!!🤰🏻🔻🔻🔻🔻🔻✨Dreams全日早餐 ($108) 🥑🍳🥓🍅超豐富的全日早餐~ 裡面有煙肉 流心水波蛋(可轉炒蛋/太陽蛋) 想健康一點就轉了水波蛋🥰 還有烤蕃茄 早餐腸 大啡菇 牛油果 沙律 薯餅 一份餐點滿足全日的慾望🤩 最喜歡它的薯餅 做到真正的外脆內軟 裡面的薯容亦是金黃色 很綿密!!🥔 而牛油果和沙律亦很新鮮 不錯不錯🥳-✨龍蝦汁海鮮意大利飯 ($118)另一份就選了意大利飯🍛 中間有煎得焦香的帶子、蟹肉和蝦🍤 表面還加上飛魚籽 增加口感~~至於飯粒煮得剛剛好 不會過淋或者過硬 龍蝦汁亦很creamy🦞 還可以吃到淡淡的酒香 整份完美地KO!!💯-✨藍橙柚子梳打 ($42) & 青檸梳打 ($36) 最後飲品方面就選了顏值不錯的打卡飲品🍹個人比較喜歡藍橙柚子梳打💙🍊 有酸酸

🔻🔻🔻🔻🔻
✨Dreams全日早餐 ($108) 🥑🍳🥓🍅

✨龍蝦汁海鮮意大利飯 ($118)

✨藍橙柚子梳打 ($42) & 青檸梳打 ($36)
最後飲品方面就選了顏值不錯的打卡飲品🍹個人比較喜歡藍橙柚子梳打💙🍊 有酸酸甜甜的柚子味 而且有微微的清新橙香 而青檸梳打就正常水準~

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 Dreams Café (將軍澳)
🗺 將軍澳唐俊街28號海天晉滙地下G32號舖
其實將軍澳呢間新𝚌𝚊𝚏𝚎位置唔算偏僻~只係商場嘅入口真係完全唔明顯🤣所以開左一段時間 個商場都幾靜🤭今次其實已經係二訪 上次試左佢地嘅咖啡覺得𝚘𝚔𝚊𝚢✨今次就去試埋正餐同甜品🍝🍮龍蝦汁海鮮意大利飯 $𝟷𝟷𝟾龍蝦汁帶有淡淡白酒香 食落味道濃郁!配料仲有蝦 帶子 蟹肉 飛魚籽等等~帶子好鮮甜飯每一啖都好入味!.Follow hk.foodmap for more food✨.經典卡邦尼意大利粉 $𝟽𝟾份量不欺場~望上面嘅芝士都知芝士味超濃郁🧀煙肉份量都好多 意粉掛汁 軟硬度剛好!𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 $𝟻𝟾啡味濃郁~𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖打得好滑 食落整體唔會太甜!濕度適中份量也是挺大的一磚😇超邪惡!焦糖燉蛋 $𝟹𝟾𝙲𝚛𝚎𝚖𝚎 𝚋𝚛𝚞𝚕𝚎𝚎我同朋友都好中意焦糖味夠香 入口好滑而且蛋味濃郁甜度適中🥳藍橙柚子梳打 $𝟺𝟸荔枝玫瑰梳打 $𝟺𝟾
其實將軍澳呢間新𝚌𝚊𝚏𝚎位置唔算偏僻~
只係商場嘅入口真係完全唔明顯🤣
所以開左一段時間 個商場都幾靜🤭

今次其實已經係二訪 上次試左佢地嘅咖啡覺得𝚘𝚔𝚊𝚢✨
今次就去試埋正餐同甜品🍝🍮

龍蝦汁海鮮意大利飯 $𝟷𝟷𝟾
龍蝦汁帶有淡淡白酒香 食落味道濃郁!
配料仲有蝦 帶子 蟹肉 飛魚籽等等~
帶子好鮮甜
飯每一啖都好入味!
龍蝦汁海鮮意大利飯

經典卡邦尼意大利粉 $𝟽𝟾
份量不欺場~
望上面嘅芝士都知芝士味超濃郁🧀
煙肉份量都好多 意粉掛汁 軟硬度剛好!
經典卡邦尼意大利粉

𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 $𝟻𝟾
啡味濃郁~
𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖打得好滑 食落整體唔會太甜!
濕度適中

荔枝玫瑰梳打
龍蝦汁海鮮意大利飯
經典卡邦尼意大利粉
荔枝玫瑰梳打
最近帶咗兩位公主去將軍澳行街無意間俾我發現呢間隱世cafe【Dreams Cafe】格調時尚簡約 環境寧靜天花滿佈白雲裝飾 牆身設計亦顯心思店主仲特意製造多個打卡corner📸設計夠曬夢幻🌈☁️ 叫人印象深刻輕易俘虜兩姊妹嘅心😍踏入咖啡店不自覺就被牆身上色彩繽紛嘅壁畫所吸引感覺猶如置身於大自然🌴🦜 非常放鬆好適合三五知己嚟享受一個悠閒嘅下午食物方面,我哋點咗3款主食:🍝《三杯雞意粉》🐔 $86九層塔味道香氣四溢熱辣辣嘅雞肉夠嫩滑 份量夠晒多 十分足料聽店主講原來所用嘅醬料都特別揀選自台灣難怪呢款台式料理味道咁正宗 😋由於要遷就小朋友口味 今次意粉只做咗輕微bb辣🌶️ 連小朋友都食到 👍nice加上意粉軟硬度適中 係我喜歡嘅質感🥰做得非常出色 屬必點✔️之選🥓《Dreams全日早餐》$108煙肉夠香脆唔油膩、大啡菇juicy又鮮甜 小朋友至愛🥰、沙律🥗仲特別加入時令羽衣甘藍🥬、烤蕃茄🍅、薯角、早餐腸、新鮮牛油果🥑、配上鬆脆香口嘅英式muffin認真夠晒豐富😋🦞《龍蝦汁海鮮意大利飯》$118熱辣辣嘅意大利飯吸收咗龍蝦汁嘅精華食落每啖都充斥著香濃龍蝦汁味道海鮮配料亦豐富 再配上煎香咗嘅鮮甜帶子連兩
最近帶咗兩位公主去將軍澳行街

加上意粉軟硬度適中 係我喜歡嘅質感🥰

做得非常出色 屬必點✔️之選

🥓《Dreams全日早餐》$108

煙肉夠香脆唔油膩、

大啡菇juicy又鮮甜 小朋友至愛🥰、

沙律🥗仲特別加入時令羽衣甘藍🥬、

烤蕃茄🍅、薯角、早餐腸、新鮮牛油果🥑、

配上鬆脆香口嘅英式muffin

連兩姊妹都大讚好味🤤

另外我仲點咗3款飲品:

☕️Dirty 污糟咖啡 $38

混合4款優質咖啡豆沖調而成

第一啖飲得出熱熱香濃嘅Espresso♨️,加上奶嘅冰凍🧊,冷熱感覺交替,我個人非常欣賞💕

「咖啡控」絕對唔能夠錯過🤩

🍭 花生糯米糍

自家搓嘅糯米皮果然係唔同啲

特別煙韌彈滑 QQ質感都係我哋嘅最愛

入面用上嘅花生糖餡料豐富 抵讚👍

🍭砵仔糕(傳統原味/班蘭味)

兩姊妹同我一樣一向都係砵仔糕鐵粉

• dirty
  • 荔枝玫瑰梳打,
  • 藍橙有子梳打
2021-10-31 1245 瀏覽
自從小朋友開學後我身為忙碌媽媽就想去嘆靚高質cafe全天候要照顧小朋友,其實我真係好攰食個豐富嘅全日早餐去維持全日能量💪POWER UP⏫⏫ 今次我同仔仔去咗海天晉滙新開餐廳叫Dream Cafe,去坐下同食好西好舒服嘅環境,價錢又經濟我最鍾意天花白雲、森林牆紙和木紋枱凳食材方面好新鮮,味道啱啱好我叫了兩個主食、三杯飲品和一個甜品🌭🥓Dreams全日早餐好豐富食材,令我仔仔急不及待要食喂! 等等我,我要手機食先呀!仔仔好鍾意食大香腸同好似薯片🥠咁脆唔油嘅煙肉片和脆薯角款式夠多,蔬菜蔬果🥦比例也多有羽衣甘藍、沙律菜、牛油果片、焗蕃茄和多汁大蘑菇,多菜才唔會好油膩🐔🍝三杯雞粉意粉屬於微辣又帶少少甜,好重三層塔味道估唔到幾有鑊氣,每條意粉都好油潤滑口滑溜嘅雞塊都算多味道也很香濃,甜鹹適中,好值得一試😋飲品方面:🍹Dirty 是一杯咖啡,唔太苦,又很幼滑,入口後有濃濃的咖啡香味。🍹荔枝玫瑰梳打粉紅色漸層,加上片片玫瑰花,好有少女氣息,也有我仔仔愛的荔枝味,難怪他一人獨享,唔分俾我。🍸藍橙柚子梳打感覺就似飲cocktail,有柚子的甜甜酸酸味,好消暑又開胃!🍮日精選甜品是法式焦糖燉蛋Crème
自從小朋友開學後
我身為忙碌媽媽就想去嘆靚高質cafe
全天候要照顧小朋友,其實我真係好攰
食個豐富嘅全日早餐去維持全日能量💪
POWER UP⏫⏫

今次我同仔仔去咗海天晉滙新開餐廳
叫Dream Cafe,去坐下同食好西
好舒服嘅環境,價錢又經濟
我最鍾意天花白雲、森林牆紙和木紋枱凳
食材方面好新鮮,味道啱啱好
我叫了兩個主食、三杯飲品和一個甜品

全日早餐

🌭🥓Dreams全日早餐
好豐富食材,令我仔仔急不及待要食
喂! 等等我,我要手機食先呀!
仔仔好鍾意食大香腸

同好似薯片🥠咁脆唔油嘅煙肉片和脆薯角
款式夠多,蔬菜蔬果🥦比例也多
有羽衣甘藍、沙律菜、牛油果片、
焗蕃茄和多汁大蘑菇,多菜才唔會好油膩

🐔🍝三杯雞粉意粉
屬於微辣又帶少少甜,好重三層塔味道
估唔到幾有鑊氣,每條意粉都好油潤滑口
滑溜嘅雞塊都算多
味道也很香濃,甜鹹適中,好值得一試😋

飲品方面:

🍹Dirty
是一杯咖啡,唔太苦,又很幼滑,入口後有濃濃的咖啡香味。

🍹荔枝玫瑰梳打

🍸藍橙柚子梳打

法式燉蛋

🍮日精選甜品
是法式焦糖燉蛋Crème brûlée,一敲即碎嘅焦糖脆皮,細膩滑嫩的奶酪質感,味道鮮美,而且入口即化,真係好味到舔盤子(那個是我仔仔)。水準可媲美高級甜品嘅級數,我認為好味嘅甜品,會令食客留下深刻印象。

全日早餐
法式燉蛋