2022-10-22 41 瀏覽
This area of Sham Shui Po has many many cafes. New ones open and some close.  One is Dozy. I noticed it a while ago and wondered if it would last considering turnaround in this area is quite fast. But after a while, I saw it was still here and with a decent amount of customers. We decided to rest our feet here after a day of shopping for Halloween decorations.The inside has a few seats. Some are comfy sofas and some are just narrow stools. Walls are a gray granite and you can find retro style fu
The inside has a few seats. Some are comfy sofas and some are just narrow stools. Walls are a gray granite and you can find retro style furniture here and there. There is also a few benches outside if you wish to sit on the sidewalk.
Menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge and you order at the barista area. The food menu is small and concise with a focus on drinks where there is a larger selection including alcohol.
As it was a coffee shop,  I tried out the one thing I order when it's my first time here: Latte ($40). A decent size cup, the milk to espresso ratio was good. The coffee was strong with  slight nuttiness.
We shared a Crab Roe Crab Meat Sandwich With Lemon Dill Sauce ($98). It came with a side of salad.  I was fairly impressed. Usually when I order this type of sandwich, I always expect just mayo even though they always write some sort of specific sauce on the menu. But it always comes out as mayo. But here I could really taste the lemon and there was lots of fresh dill mixed throughout. The sandwich was stuffed with crab meat and decorted with edible flowers. The bread was lightly toasted. The side of salad was lightly dressed with a citrus type dressing.
We also shared a cake as I always like cake with my coffee. A lot of selections were sold out that day so we chose a Basque Cheesecake ($58) in original flavour as the other flavours were also not available. Very creamy and rich though not as deeply caramelized as most other places. But still very creamy. It was also a generous size as well.

Everyone here is quiet which I appreciate. I hate noisy coffee shops. The food was not only pretty to look at but tasted quite decent. Would definitely be back.
2022-10-19
2022-10-21 44 瀏覽
DOZY系深水埗新開既一間咖啡屋,店舖很有特色,是時下最流行的工業水泥風裝修,店內不乏懷舊擺設,加上非常亮眼的大師級壁畫,再用植物點綴,開在深水埗五金鋪街中,令我充滿好奇,今天靜靜哋呆在這個咖啡屋飲杯野食少少三文治,是午後非常懶洋洋又舒服的感覺⋯⋯蟹籽蟹肉配檸檬刁草醬三文治 賣相精美,豐富的蟹籽蟹肉,加檸檬刁草非常清新,配上沙律菜,輕食很健康抹茶卷蛋抹茶味濃郁,唔會太甜,口感好鬆軟凍朱古力雖然加咗冰,但朱古力味都相當濃,好易入口

抹茶卷蛋
抹茶味濃郁,唔會太甜,口感好鬆軟
凍朱古力
雖然加咗冰,但朱古力味都相當濃,好易入口
2022-10-21 919 瀏覽
仲有幾日就出發喇🤭所以出左嚟買張電話卡,咁就順便約埋朋友喺附近食野🙌🏻揀咗呢間屬於水泥工業風嘅Cafe,裏面有好幾款大型植物🌳感覺幾舒服,重點係啲嘢食同嘢飲好靚❣️有我鍾意嘅食用花🌼我哋睇食評揀咗幾款hot item👇🏻👇🏻👇🏻-西西里蕃茄海鮮意粉意粉係我鍾意嘅軟硬度,蕃茄味濃,食到好似迷迭香,有好多蜆肉同蝦,不過可能我唔食洋蔥嘅關係,覺得有啲多🙈-蟹籽蟹肉配檸檬刁草醬三文治 🥪三文治烘底,非常香脆(我哋仲要影咗一陣相)檸檬刁草呢個組合好清新,感覺唔錯-豆腐芝士蛋糕🍰呢個我見好多人都推介,果然冇揀錯,好香豆腐味,唔太甜啱我-Nothing 呢個用咗黑芝麻,有分層嘅效果,有啲似山水畫,可以📸📸-Latte咖啡味香淳,入口比較厚實,拉花靚的確唔錯,無論嘢食、嘢飲、環境👏🏻PS.我見到好似係街坊嘅食客,分別有兩枱,佢哋比我感覺係起身就落樓下嘆杯咖啡咁😁睇嚟呢間Cafe有佢一定嘅吸引力

西西里蕃茄海鮮意粉

-西西里蕃茄海鮮意粉

-蟹籽蟹肉配檸檬刁草醬三文治 🥪
豆腐芝士蛋糕

-豆腐芝士蛋糕🍰
呢個我見好多人都推介,果然冇揀錯,好香豆腐味,唔太甜啱我

-Nothing
呢個用咗黑芝麻,有分層嘅效果,有啲似山水畫,可以📸📸
Latte

-Latte
咖啡味香淳,入口比較厚實,拉花靚

的確唔錯,無論嘢食、嘢飲、環境👏🏻

2022-10-19
西西里蕃茄海鮮意粉
豆腐芝士蛋糕
Latte
2022-10-15 17 瀏覽
Set lunch 包埋飲品慢煮香草雞扒牛油果醬意粉 $118 雞扒真係好出色‼️雞皮焗得脆脆的,肉質滑嫩多汁,而且腌得入味,有陣陣香草香氣😽粗意粉口感彈牙,伴以菇菌類洋蔥,配上牛油果醬汁,口感豐富,味道清新👍🏻Mochaccino 奶泡細滑綿密,面頭灑上朱古力粉,外觀望上去靚仔😼整體咖啡味幾香,偏重朱古力味,但意外地不會太甜,帶一點微微苦澀味,整體不錯🥰Cafe 裝修簡潔,走工業水泥風格~餐廳樓底高空間大,座位之間有一定嘅距離,俾人感覺好舒服,空間感好大,係真正chill‼️Dozy (深水埗)深水埗基隆街199號地舖
Set lunch 包埋飲品

慢煮香草雞扒牛油果醬意粉 $118

Mochaccino

Cafe 裝修簡潔,走工業水泥風格~

Dozy (深水埗)
深水埗基隆街199號地舖
其實我好鍾意去cafe坐坐做野或者悠閒地過一個下午🥹雖然好多時都好貴好唔抵,但嗰種chill都值了歐陸式硽三文魚牛油果芥辣忌廉貝果🥯 $88Bagel煙煙韌韌,同煙三文魚一向都係絕配~牛油果唔太出,芥辣忌廉都是淡淡的十分鐘炸蕃薯條🍠 $78有蛋黃醬同蜜糖芥末醬,終於知點解叫十分鐘蕃薯條,因為一上枱十分鐘就食哂了🤣(太搶手了!焙茶巴斯克芝士蛋糕🍰 $58好出色!焙茶味有香味而不苦澀,整體唔過甜Hot matcha latte $45學過拉花嘅我就知呢個海馬係魔王級level🫡respect 咖啡師🫡🫡好濃郁的抹茶~飲得出係日本抹茶粉Yellow coco $68菠蘿沙冰+椰汁+咖啡,本身沙冰幾好飲,咖啡就有啲唔太夾Mochaccino $45我諗應該係mocha加奶泡,甜甜地幾有朱古力味同奶味

歐陸式硽三文魚牛油果芥辣忌廉貝果🥯 $88

十分鐘炸蕃薯條🍠 $78

焙茶巴斯克芝士蛋糕🍰 $58
好出色!焙茶味有香味而不苦澀,整體唔過甜

Hot matcha latte $45

Yellow coco $68
菠蘿沙冰+椰汁+咖啡,本身沙冰幾好飲,咖啡就有啲唔太夾

Mochaccino $45
我諗應該係mocha加奶泡,甜甜地幾有朱古力味同奶味
其實近幾年深水埗多咗好多間特色cafe,都見到好多人捧住MacBook喺深水埗出入👩🏻‍💻 今次到訪嘅位於基隆街,都好近地鐵站,唔使點搵路就行到~打卡都要有啲道具🤫朋友嗌咗杯latte,拉花夠靚,飲落咖啡豆香,偏nutty,入口順滑,啡奴(me)approved👌🏻自己就嗌咗件佢哋嘅招牌豆腐cheesecake ($58) 面頭灑咗啲黃糖,放咗啲花瓣做裝飾🌸口感保留返少少豆腐嘅質感,餅底幾香,豆腐同芝士味平衡得好好,食晒成件都唔會好膩,感覺佢哋將豆腐cheesecake呢件事演繹得幾好😛呢到裝修走水泥風格,配搭舊式電視機同皮梳化,帶出復古感覺,當日到訪都有唔少人打卡,如果想揀到心水嘅座位早少少嚟到揀個靚位🤪特別鍾意佢啲枱枱櫈櫈錯落有致咁樣擺放,成件事ig-able咗好多,加埋呢度樓底好高,喺呢度嘆咖啡都幾寫意ヾ(´︶`*)ノ♬

• 豆腐芝士蛋糕
2022-10-12 21 瀏覽
今日去左深水埗買材料,順便係附近搵食。Cafe 遠望以為係一間爛左未裝修好的店鋪,行近望原來是一間以懷舊工業風設計的一間特式Cafe ,餐廳座位擺設特別又型格,亦擺了不同植物和懷舊電視風扇做擺設,環境亦非常開揚,座位坐得非常舒適,而且亦可以帶同毛孩一同用餐。Set Lunch Dozy Brunch ($128)我真係好鍾意食All Day Breakfast ,All Day Breakfast 好豐富,有法蘭克福腸、紐倫堡腸、炒滑蛋、大啡菇、燒蕃茄、沙律菜、多士。炒滑蛋蛋味十足好滑溜,大啡菇好Juicy ,沙律菜和蕃茄新鮮,多士烘得外脆內軟,配上自家製的韓國柚子醬mix cream cheese ,搽多士一齊食,口感和味道一流。山渣菊花杞子茶菊花清肝明目,山楂消食化積,味道清香,大人小朋友都岩飲

Set Lunch
Dozy Brunch ($128)

山渣菊花杞子茶
菊花清肝明目,山楂消食化積,味道清香,大人小朋友都岩飲

好一陣子冇去深水埗,最近真係多咗好多間特色既coffee 小店,經過見到間工業水泥風裝修,內在係懷舊嘅啡色皮枱櫈,又有點點清翠嘅植物點綴,係一條全是五金嘅街份外有趣。慢煮香草雞扒牛油果醬意粉 ($98)一上枱香氣撲鼻,係燒春雞嘅香味😍雞扒肉嫩多汁,外皮煎得香脆,陣陣香草味👍超推薦🥑牛油果醬味啖得嚟好creamy, 配炒洋蔥同蘑菇好夾,反而意粉就偏硬,但又未到唔熟嘅蟹籽蟹肉配檸檬刁草醬三文治 ($108)擺盤精緻吸睛!蟹籽蟹肉份量正常,加檸檬刁草非常清新,好適合夏天消暑🌞沙律冇調味,清清地麵包厚切烘得好脆微金黃,好食😙抹茶卷蛋($45)中規中矩偏細份,抹茶味可以再濃郁啲,好在唔會太甜。總結:喺深水埗嚟講定價偏貴,小店主食值得一試,打卡唔錯。

慢煮香草雞扒牛油果醬意粉 ($98)
一上枱香氣撲鼻,係燒春雞嘅香味😍

蟹籽蟹肉配檸檬刁草醬三文治 ($108)
沙律冇調味,清清地
麵包厚切烘得好脆微金黃,好食😙

抹茶卷蛋($45)
中規中矩偏細份,抹茶味可以再濃郁啲,好在唔會太甜。

總結:喺深水埗嚟講定價偏貴,小店主食值得一試,打卡唔錯。
2022-10-09 134 瀏覽
好耐冇去過呢啲文青咖啡室,今日一於同朋友嚟chill吓!!😙😙呢啲嘢梗係要食吓環境先⋯⋯我覺得係好raw嘅工業風,再加返少少懷舊香港加spiritual嘅感覺⋯⋯成件事好fusion⋯簡單啲講,就係有feel囉~~·Dozy brunch🍳喺brunch嘅時間嚟食,冇理由唔叫呀嘛⋯⋯嚟到果然冇令我哋失望,有腸、有炒蛋、有沙律🥗、有菇,真係咩都有啲。最欣賞就係佢中間嗰個甜甜哋又有果香嘅奶油,搽落去嗰兩塊麵包度,味道真係幾唔錯~~~·慢煮香草雞扒牛油果醬意粉🍝兩個做開運動嘅人,一定要吸收返啲碳水化合物!🤣咁點都要叫返碟意粉嘅⋯牛油果🥑係大家都會鍾意食嘅嘢,加埋慢煮嘅香草雞扒,雞扒入面肉汁好夠,味道又好濃郁,重要嘅係肉質好鮮嫩同彈牙,因為係慢煮嘅關係,係會特別入味嘅!!🤭 成個配搭我哋都好滿意!!!·Coffee Smoothie☕️咁佢頂頭有一球曲奇味嘅雪糕,再落咗少少朱古力醬,咁咪好難會衰嘅⋯😌下面隻啡味好濃嘅啡底加少少奶泡,上面雪糕嘅甜,中和咗下面濃啡嘅甘苦,咁我覺得幾好喎~·Nothing❌Nothing又唔代表真係Nothing嘅,只係呢一刻諗唔通,望嘅所有嘢都覺得好灰暗啫⋯⋯咖啡師
Nothing❌
Nothing又唔代表真係Nothing嘅,只係呢一刻諗唔通,望嘅所有嘢都覺得好灰暗啫⋯⋯咖啡師可能係有經歷嘅人,所以就將呢杯Sesame Latte 起名為Nothing…見到成杯嘢好有層次,杯面仲有一朵小黃花,望落係賞心悅目嘅⋯⋯味道都冇令我失望,好重芝麻同奶味,可以話係好易入口嘅~~
Roll Cake(Earl Grey Flavour)🫖
曾經我都唔係咁鍾意earl grey陣味,但俾人逼我食吓食吓,又鍾意咗喎~Earl grey味重,跟住有好香奶油味,軟熟嘅戚風蛋糕加埋晒又唔太甜,我哋都覺得幾唔錯啵~
Tofu Cheesecake✨
豆腐味好重嘅cheesecake,我覺得真係好特別、好正!因為從來都冇食過豆腐味咁出嘅芝士蛋糕,而且中互相配合得好好!重點係食我唔太甜、太膩,作為一道合格嘅甜品,呢樣係基本。最令我深刻嘅係佢落咗豆腐花專用嘅黃糖粉做伴碟,同埋散落咗喺cheesecake面上,貼題得嚟又過癮,口感加上味道又幾唔錯啵~
2022-10-07 16 瀏覽
🖤Set Lunch - 慢煮香草雞扒牛油果醬意粉意粉好香香草味 軟硬適中雖然係用牛油果醬 但唔會太濃 味道啱啱好慢煮嘅雞扒係真係同其他雞扒有分別完全唔會好乾 而且幾入味份量都足夠🤍豆腐芝士蛋糕呢個要推介俾大家!淡淡嘅豆腐唔會俾芝士味搶曬質地好似布甸咁🍮食多啲都唔會覺得膩🖤Mocha好有朱古力味 但又唔會甜上面有一層朱古力粉 所以朱古力味就更加出🤍Latte咖啡幾好飲 有香味 唔錯—環境幾特別 適合同朋友傾計💬
🖤Set Lunch - 慢煮香草雞扒牛油果醬意粉
意粉好香香草味 軟硬適中
雖然係用牛油果醬 但唔會太濃 味道啱啱好
慢煮嘅雞扒係真係同其他雞扒有分別
完全唔會好乾 而且幾入味
份量都足夠

🤍豆腐芝士蛋糕
呢個要推介俾大家!
淡淡嘅豆腐唔會俾芝士味搶曬

🤍Latte
咖啡幾好飲 有香味 唔錯

環境幾特別 適合同朋友傾計💬
2022-10-03 80 瀏覽
深水埗開咁多Cafe,身為半個深水埗人,冇理由唔拜訪一下,今日就揀咗呢間位於基隆街嘅Dozy,裝修主要用上水泥原色,充滿型格工業風。蟹籽蟹肉配檸檬刁草醬三文治配有沙律菜伴碟,淨係賣相已經攞滿分。內有厚厚嘅蟹籽同蟹肉,配合埋檸檬刁草醬,味道真係甚有驚喜。三文治上放有食用花,令擺盆好有一片風光明媚嘅感覺。另外仲揀咗慢煮香草雞扒牛油果醬意粉,慢煮嘅雞扒真係好嫩滑,基本上係唔需要用刀都可以將雞肉切開,配埋牛油果醬真係好好味。Flat White有好豐盈嘅奶泡,奶味又香又重,而且咖啡拉花都拉得好靚。Jasmine Green Tea就有一大樽,冰凍嘅茉莉茶仍然有撲鼻嘅茶香,最啱夏天飲用。最後就揀咗Tofu Cheesecake,我個人好喜歡豆腐芝士餅,因為帶有濃濃豆香嘅芝士餅,完全減卻咗傳統芝士餅嘅油膩感,絕對值得一讚。
蟹籽蟹肉配檸檬刁草醬三文治
內有厚厚嘅蟹籽同蟹肉,配合埋檸檬刁草醬,味道真係甚有驚喜。
蟹籽蟹肉配檸檬刁草醬三文治
三文治上放有食用花,令擺盆好有一片風光明媚嘅感覺。
慢煮香草雞扒牛油果醬意粉
Flat  White
Jasmine  Green  Tea
Tofu  Cheesecake
午餐
Tofu  Cheesecake
2022-10-01 15 瀏覽
深水埗其實咖啡店林立,同朋友仔一齊搵到呢一間水泥風嘅Cafe諗住Hea下,點知食落又有驚喜!蟹籽蟹肉配檸檬刁草醬三文治🥪樣子好精美!入面加左檸檬刁草醬,整體更加開胃,蟹籽量多,而且食落啖啖蟹肉,好味🤭🤭豆腐芝士蛋糕🍰豆腐嚟整芝士蛋糕好有啅頭食落有驚喜到,豆腐味突出,而且配上黃糖有一種食豆腐花嘅感覺!質地軟滑,可能加咗芝士😗飲品Mimi momo 開頭係比佢嘅名吸引,原來佢係用焙茶同埋Espresso混合而成,茶香配咖啡苦澀,唔鍾意甜嘅朋友絕對可以試吓Chloe用左熱情果,芒果同咖啡特調,底部喺黄色熱情果芒果飲落去又唔會太甜,幾啱配三文治🥪

蟹籽蟹肉配檸檬刁草醬三文治🥪
樣子好精美!
入面加左檸檬刁草醬,整體更加開胃,
蟹籽量多,而且食落啖啖蟹肉,好味🤭🤭

豆腐芝士蛋糕🍰
豆腐嚟整芝士蛋糕好有啅頭

飲品

• 蟹籽蟹肉配檸檬刁草醬三文治
  • 豆腐芝士蛋糕
2022-10-01 23 瀏覽
Dozy 位於深水埗平日一個人就係要食下cafe經過幾次 今次都係第一次食餐廳內環境暗暗地 Vibes 一杯mocha 一件cake大杯Mocha 好香咖啡味 朱古力味道唔太重 入口順滑 天氣唔熱 飲落好舒服 而且好放假巴斯克芝士蛋糕 原味Basque Burn Cheesecake Original表面燶燶地 但內裏cheesecake 小小焦味都無 相反地 突出左cheese 味道 正常價錢 環境舒服 一坐就坐左個半鐘自己一個沉澱下既好地方
Dozy 位於深水埗

巴斯克芝士蛋糕 原味
正常價錢 環境舒服 一坐就坐左個半鐘
自己一個沉澱下既好地方
2022-09-30 18 瀏覽
今日中午來到深水涉舊唐樓區探店,悠閒地渡過下午。位置:在基隆街附近,門口正對停車位。環境:樓底高,座位分佈在兩邊的水泥牆身,後方盡頭是咖啡櫃,特別是枱都好似凳那麼矮,是吃東西會有點麻煩,整體設計簡單而舒適,中間加插一點🪴植物,增添一點綠意。服務:不收加一。午市:提供套餐,並送咖啡和茶,很抵食!🍴慢煮香草雞扒🐤牛油果🥑醬意粉🍝 $108雞扒很大塊,肉質很嫩滑🤩,焗得表皮香脆,底層有一層香草醃料,所以香草味很濃😍。而牛油果做醬汁,味道較清,增加飽肚感,整體質素中上!🍴南瓜牛油果🥑石榴沙律🥗配柚子汁 $118顏色很豐富多彩,南瓜厚肉軟綿,牛油果製成花狀,打卡一流👍🏻,朋友很喜歡🥰。☕️Dirty 朋友點叫,特意減少咖啡,所以咖啡比例偏少,咖啡比牛奶沖淡了。🍵Matcha Latte Iced茶味濃郁,很少奶,我喜歡,如果配拌棒更好了,有時都需要拌一拌。
今日中午來到深水涉舊唐樓區探店,悠閒地渡過下午。

位置:在基隆街附近,門口正對停車位。

環境:樓底高,座位分佈在兩邊的水泥牆身,
後方盡頭是咖啡櫃,

服務:不收加一。

午市:提供套餐,並送咖啡和茶,很抵食!

🍴慢煮香草雞扒🐤牛油果🥑醬意粉🍝 $108

雞扒很大塊,肉質很嫩滑🤩,焗得表皮香脆,

🍴南瓜牛油果🥑石榴沙律🥗配柚子汁 $118

☕️Dirty

🍵Matcha Latte Iced
2022-09-29
  • 雞扒意粉
2022-09-30 17 瀏覽
水泥嘅地板及牆身,懷舊嘅梳化枱櫈,舊式嘅電視風扇,更突顯呢間cafe 嘅特色,亦加添幾分悠閒感😌同朋友揀咗近門口好開陽嘅座位,先點咗~蒲燒汁鰻魚滑蛋貝果🥯、Piccolo Latte 同Matcha Latte 鰻魚一大件肥美,醬汁滿滿,伴滑溜嘅雞蛋及爽脆嘅蔬菜一齊食,香滑鮮甜Piccolo Latte 好香濃順滑,細細杯好啱我。朋友獨愛Matcha Latte,喜歡佢茶味濃郁唔太甜另外再加咗件巴克斯芝士蛋糕,今次就試吓藍莓味,芝士味比較出,口感滑順,比紐約芝士蛋糕較輕盈

Piccolo Latte 好香濃順滑,細細杯好啱我。
朋友獨愛Matcha Latte,喜歡佢茶味濃郁唔太甜

• 巴斯克芝士蛋糕